-
Ο χρήστης Orestis.D έγραψε:
Δες τις διαφορες της μοτο, πανω-πανω με τα αυτοκινητα απο κατω, τα οποια δεν τα λες καθημερινα.
Δε ξερω τι ισχυει για τις μηχανες. Δεν εχω ασχοληθει. Τα νουμερα των αμαξιων ειναι λαθος.
Με το δικο μου ταπεινο μυαλο, σε συνθηκες οχι τελειας προσφυσης μια μηχανη θα θελει πολυ παραπανω να σταματησει, γιατι η επιφανεια επαφης της με το δρομο ειναι πραγματικα αστεια σε σχεση με αυτη του αμαξιου.
Δε μιλαμε για ταχυτητες αυτοκινητοδρομου παιδια... Εκει βοηθαει και η αεροδυναμικη σε τεραστιο βαθμο, που η μηχανη απλα δεν εχει...
Εγω μιλαω για ταχυτητες πολης, αντε μεχρι 80...Αστεια η επιφανεια επαφης, αστειο και το βαρος της σε σχεση με του αυτοκινητου. Επισης οι σπορ μοτοσυκλετες εχουν και λαστιχα μαλακα που στη χωρα μας βγαζουν δεν βγαζουν 25000χλμ, ειδικα το πισω.
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Αστεια η επιφανεια επαφης, αστειο και το βαρος της σε σχεση με του αυτοκινητου. Επισης οι σπορ μοτοσυκλετες εχουν και λαστιχα μαλακα που στη χωρα μας βγαζουν δεν βγαζουν 25000χλμ, ειδικα το πισω.
Σωστος!
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Αστεια η επιφανεια επαφης, αστειο και το βαρος της σε σχεση με του αυτοκινητου. Επισης οι σπορ μοτοσυκλετες εχουν και λαστιχα μαλακα που στη χωρα μας βγαζουν δεν βγαζουν 25000χλμ, ειδικα το πισω.Δες αυτό:
Friction and Area of Contact
Part of the standard model of surface friction is the assumption that the frictional resistance force between two surfaces is independent of the area of contact.
While exceptions exist, the assumption has enough validity to be useful in many circumstances. For example, it implies that wide tires will not in general give better traction than narrow tires, and will not change the normal braking distance for a car. Better traction can be obtained with wide tires, or tires with lower pressure, if the pressure changes the coefficient of friction, as on a surface of snow.
Πηγή: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/frict3.html
-
ΕΠΙΣΗΣ, το μεταξονιο της μοτοσυκλετας, αυτοματως ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ καθε δυναμη φρεναρισματος, αφου η θα φερεις τουμπα προς τα εμπρος.... ή θα αφησεις λιγο τη μανετα.
ή... σε συνθηκες εντος πολης, θα χασεις το μπροστινο.
Το θεμα ειναι πως αυτα που παιζουν ρολο ειναι
-Το ποσο ευκολα τα φρενα σου μετατρεπουν την κινητικη ενεργεια σε θερμικη (ΑΠΟΔΟΣΗ!)
-Το ποσο χαμηλο ειναι το κεντρο βαρους
-Επιφανεια τριβηςΕνα αυτοκινητο, 1000 κιλων σταματαει με μια οποιαδηποτε ταχυτητα, ας πουμε στα 10 μετρα, οκ?
Αν φορτωσεις πισω του ενα ρυμουλκουμενο καροτσακι (χωρις φρενα) βαρους 500 κιλων.... η αποσταση ακινητοποιησης θα αυξηθει, ετσι δεν ειναι ;;;
Αν φορτωσεις αυτα τα 500 κιλα στο πορτ μπαγκαζ ή στα πισω καθισματα και το εμπρος μοιρασμενα σε επιβατες.... θα σταματησεις στην ιδια αποσταση με πριν.Εαν τα φρενα σου και τα ελαστικα σου εχουν προδιαγραφες για να μετατρεψουν σε θερμικη ενεργεια την μεγαλυτερη κινητικη που προεκυψε... τοτε ολα καλα.
Φυσικα, ολα εχουν ενα σημειο ισσοροπιας...
Το μονο θετικο μιας μηχανης στο φρεναρισμα, ειναι η αεροδυναμικη αντισταση σε σχεση με τη μαζα της.
Αν απο τα 300χλμ/ω την ωρα κλεισεις το γκαζι, το φρεναρισμα ειναι πολυ εντονο, δεν εχει αδρανεια η μηχανη!! Δεν εχει καμια τεραστια μαζα και στα 300 ειναι τοσο ισχυρη η αεροδυναμικη αντισταση που σε σχεση με ενα αυτοκινητο, αρχικα ισως εχεις ενα πλεονεκτημα κατα το φρεναρισμα.Σε χαμηλοτερες ταχυτητες μια μηχανη, εχει να αντιμετωπισει, το δυνατο φρεναρισμα, ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟ μιλωντας για μια supersport σε δρομο με καλη προσφυση, η με το Low-siding εντος πολης, επειδη το αυτο μικρο ιχνος του εμπρος τροχου, δεν επαρκει, ενω ο πισω δεν ειναι φορτισμενος τοσο ωστε να βοηθησει.
-
Οπως ειπαν κ αλλοι, ο πρωτος πινακας ειναι για γελια. Ακου εκει 65μ για φρεναρισμα απο τα 100χαω...Εκτος αν διαβαζουμε κατι λαθος.
Ερωτηση προς τους μηχανακηδες: ειστε σιγουροι οτι σε ελληνικο δρομο, μηχανη με ABS μπορει να πατησει τερμα φρενο και να στριψει το τιμονι, κ να μεινει ορθια? Ρωταω οσους το εχουν κανει, οχι οσους εχουν θεωρητικες τεχνικες γνωσεις για το τι κανει κ πως δουλευει το ABS, αυτο το ξερω κ μονος μου.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Ερωτηση προς τους μηχανακηδες: ειστε σιγουροι οτι σε ελληνικο δρομο, μηχανη με ABS μπορει να πατησει τερμα φρενο και να στριψει το τιμονι, κ να μεινει ορθια?Μα τι λες; Με ή χωρίς ABS, όταν φρενάρεις έτσι δυνατά, ποτέ δε στρίβεις ταυτόχρονα, σε ελληνικό ή ευρωπαϊκό δρόμο.
Η σωστή κίνηση για έκτακτη αποφυγή εμποδίου είναι να χαμηλώσεις την ταχύτητα όσο μπορείς με τα φρένα, χωρίς να μπλοκάρεις κατά προτίμηση, και μετά να κάνεις τον ελιγμό αφού έχεις αφήσει (σημαντικά) το φρένο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Οπως ειπαν κ αλλοι, ο πρωτος πινακας ειναι για γελια. Ακου εκει 65μ για φρεναρισμα απο τα 100χαω...Εκτος αν διαβαζουμε κατι λαθος.Ερωτηση προς τους μηχανακηδες: ειστε σιγουροι οτι σε ελληνικο δρομο, μηχανη με ABS μπορει να πατησει τερμα φρενο και να στριψει το τιμονι, κ να μεινει ορθια? Ρωταω οσους το εχουν κανει, οχι οσους εχουν θεωρητικες τεχνικες γνωσεις για το τι κανει κ πως δουλευει το ABS, αυτο το ξερω κ μονος μου.
Το δοκιμασα με CBF600. Υπο προυποθεσεις, δεν χανεις το μπροστινο απο γλιστρημα.... αλλα αν πατησεις φρενο ενω στριβεις, οσο καλο ABS και να 'χεις μπορεις Α Ν Ε Τ Α να ξαπλαρεις!
Σε επαρχιακο δρομο, με καλη προσφυση, φτανεις σε σημειο για endo, πριν προλαβει το ABS να εμπλακει... εαν ξεκινησεις ομαλα το φρεναρισμα και δεν τσαρουχωσεις αποτομα, σε στροφη, περισσοτερη σημασια εχει το πισω, γιατι το μπροστα ακυρωνει το γυροσκοπικο και φερνει τη μηχανη σε ορθια θεση.
Conslusion: ακομα και με ABS, ναι ξαπλωνεις αρκετα ευκολα, ειδικα αν παρασυρθεις και υπερεκτιμησεις τις δυνατοτητες.
Μια μεση μηχανη (street naked, dual-sport, sport touring μεσαιου κυβισμου κλπ κλπ) σε συγκριση με οποιοδηποτε αυτοκινητο της προκοπης, ΔΕΝ ΦΡΕΝΑΡΕΙ τοσο αποτελεσματικα (οι λογοι, στο προηγουμενο ποστ μου.)
-
Νομίζω οι μηχανές απλά δίνουν την εντύπωση πολύ δυνατού φρεναρίσματος λόγω της θέσης που κάθεται ο αναβάτης. Το αντίθετο συμβαίνει με την επιτάχυνση. Εκεί που σε ένα αυτοκίνητο ένα 0-100 κάτω του 6 σε κολλάει στο κάθισμα, στη μηχανή με 0-100 κάτω απο 3 δέν νοιώθεις και πολλά.
Όσο γι αυτό:
Ο χρήστης Morx έγραψε:
Το μονο θετικο μιας μηχανης στο φρεναρισμα, ειναι η αεροδυναμικη αντισταση σε σχεση με τη μαζα της.
Αν απο τα 300χλμ/ω την ωρα κλεισεις το γκαζι, το φρεναρισμα ειναι πολυ εντονο, δεν εχει αδρανεια η μηχανη!! Δεν εχει καμια τεραστια μαζα και στα 300 ειναι τοσο ισχυρη η αεροδυναμικη αντισταση που σε σχεση με ενα αυτοκινητο, αρχικα ισως εχεις ενα πλεονεκτημα κατα το φρεναρισμα.Και στις μικρές ταχύτητες, ακόμα και κάτω απο 100χαω, η μηχανή κόβει πολύ όταν αφήνεις το γκάζι. Ο λόγος είναι οτι έχει πολύ πιό δυνατό engine braking απο το αυτοκίνητο γιατι όσο πιό πολύστροφος ένας κινητήρας τόσο πιό έντονο το φρενάρισμα.
-
Ακριβως, ειναι η εντυπωση που σου προκαλει ο τροπος με τον οποιο καθεσαι, οπως επισης και το ΥΨΟΣ στο οποιο βρισκεσαι σε σχεση με το δρομο.
Παντως σε 0-100 μηχανης των 4' .... δεν θα το 'λεγα πως δε νοιωθεις και πολλα. Σαν οδηγος εισαι προετοιμασμενος, αλλα ενας συνεπιβατης.... τραβαει τα βυζια του (ή του οδηγου!)
-
εγω παντως σε μηχανη με 0-100 (υπολογιζω σαν αισθηση,δικαβαλος εγω πισω ) γυρω στα 4 μου φανηκε πιο εντυπωσιακο,απο 0-100 σε σε 3,4-3,9 σε πολλα αυτοκινητα.Ισως βεβαια να εχει να κανει οτι φοβαμαι τις μηχανες.
-
Mια καλη εκκινηση για ενα 1000άρι Supersport, ειναι τα 3 δευτερολεπτα περιπου.. κατεβαινει κι αλλο, αλλα η σουζα περιοριζει παρα πολυ. Αλλωστε δεν ειναι μονο το 0-100 ... αφου τα για τα 200 θελει αλλο τοσο και τα 300 ειναι 8 δευτερολεπτα μετα.
Τρελα νουμερα, πολυ ευκολα παρασυρεται καποιος εαν δεν ειναι ωριμος.
-
Που είναι ο BILL33 να βάλει κανά εμότικον;
-
ουπς!
-
Εγω, δεν λεω τιποτα...Καποιοι αλλοι πιο πανω ειπαν 'με μηχανη με ABS μπορεις να στιψεις το φρενο κ να στριψεις το τιμονι για να αποφυγεις εμποδιο'...Οπου φυσικα ειναι αστειο να λες κατι τετοιο, μονο κ μονο απο τη μεταφορα βαρους κατα το τοσο εντονο φρεναρισμα, αν στριψεις το τιμονι εχασες το μπροστινο. Ειδικα σε ελληνικους δρομους.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
. Ειδικα σε ελληνικους δρομους.Αυτο πρεπει να τονιζουμε πιο πολυ απο ολα τα υπολοιπα...
-
Απίστευτο σημερινό ατύχημα. Έξω από το ζαχαροπλαστείο Αδριά με τα διάσημα προφιτερόλ στην Καποδιστρίου στο μεταίχμιο Ν. Ψυχικού - Ν. Ιωνίας. Δεξιά λωρίδα. Μέτριες ως χαμηλές ταχύτητες κάτω των 50 χλμ./ώρα. Πίσω μου ακριβώς ταρίφας αποβιβάζει κανονικά παπού (μάλλον πήγαινε να πάρει προφιτερόλ από τον Αδριά). Πίσω του με τη σειρά Jimny softop με την πάνινη κουκούλα και παραπίσω βανάκι VW Transporter που κουβαλάει τρεις σειρές καδρόνια στην οροφή... δεμένα (?) με ιμάντες. Ο τελευταίος μάλλον φρενάρισε τελευταία στιγμή αφηρημένος γιατί ούτε φρενάρισμα ακούσαμε παρά μόνον ένα γδούπο. Τί έγινε;; Τα κακοδεμένα καδρόνια με το πρώτο (πολύ μέτριο) φρενάρισμα λύθηκαν. Έπεσαν στο πίσω μέρος του Jimny που έκατσε εντελώς και έσπασε ο άξονας ή κάτι από την ανάρτηση τελος πάντων. Ο οδηγός γλύτωσε χωρίς αμυχή (αν ήταν κανένα κάμπριο θα είχε σκοτωθεί...) Ο κάτοχος του Jimny βγήκε κατακίτρινος και άφωνος και δεν πίστευε που έβλεπε το κατεστραμμένο αμαξάκι του από την ηλιθιότητα του αρχι....%$#@. Εγώ θα είχα χειροδικήσει και ας μου έκανε μήνυση.
Συλλογιέμαι πόσες και πόσες τέτοιες περιπτώσεις επικίνδυνων φορτίων βλέπουμε κάθε μέρα σε οροφές αυτοκινήτων. Αλλοι να κουβαλάνε σωλήνες, άλλοι να πηγαίνουν με στρώματα διπλά στην οροφή και με χίλια στην Εθνική με κίνδυνο να ..απογειωθούν. Εννοείται ότι κανείς δεν συγκινείται. Αν σήμερα είχε σκοτωθεί ένας οδηγός cabrio ή μηχανής επειδή κάποιος άλλος νομίζει ότι η οροφή του αυτοκινήτου είναι πλατφόρμα φορτηγού, ποιός θα έφταιγε.
Κουίζ
Μόνον αυτός
Η έλλειψη αστυνόμευσης
Το μνημόνιο
Ο κακός μας καιρός
...ΔΙΑΛΕΞΤΕ -
αυτος που δε του εβαλε το καδρονι στη κωλοτρυπιδα.
-
**Θρήνος για την 24χρονη που έσβησε στην άσφαλτο
**
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/2 ... z2PJkFqVfI -
Ο χρήστης panos2171 έγραψε:
**Θρήνος για την 24χρονη που έσβησε στην άσφαλτο
**
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/2 ... z2PJkFqVfIΝαι...Δυστυχώς...
Στο Ηράκλειο!
Ήταν 5 άτομα μέσα...
Οι 3 πίσω πετάχτηκαν στο δρόμο...τα ίδια και ο συνοδηγός (δε φορούσε ζώνη)!!
Δεν ξερω για ποιο λόγο του έφυγε το αυτοκίνητο...ευθεία είναι εκεί...
Τωρα γιατί γράφουν ότι ειναι καρμιανόλα δεν ξέρω...αν τρέχεις με 200 μπορεις να το πεις έτσι... -
Tι ακριβως απεικονιζεται στη μεσαια φωτο?
ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ #3#