-
Έχω ένα yaris 1.0 του 2001. Οι αναρτήσεις μου έχουν παραδόσει πνεύμα, η μία μάλιστα χάνει λάδια και πρέπει να αλλαχτούν. Από την Toyota μου είπαν πως κοστίζουν 325 ευρώ και ότι είναι της Kayaba. Είναι πρώτη φορά που ασχολούμε με το θέμα τον αναρτήσεων και γι αυτό είμαι εντελώς άσχετος. Γι αυτό θα ήθελα να ρωτήσω τί μου προτείνετε να αγοράσω τις συγκεκριμένες από την toyota ή να πάρω αναρτήσεις του εμπορείου πχ Billstein ή Koni (έχω γνωστό που εμπορεύεται αυτές τις δύο). Εαν πάρω κάποιες από τις δύο που προανέφερα ποιό συγκεκριμένο μοντέλο πρέπει να κοιτάξω.
Επίσης δεν θα ήθελα να είναι υπερβολικά σκληρές και να κοπανάει το αυτοκίνητο ούτε να χαμηλώσει σημαντικά το ήδη χαμηλό yaris(δεν ξέρω αν το ύψος έχει να κάνει με τις αναρτήσεις)
Ευχαριστώ -
Έχω ένα yaris 1.0 του 2001. Οι αναρτήσεις μου έχουν παραδόσει πνεύμα, η μία μάλιστα χάνει λάδια και πρέπει να αλλαχτούν. Από την Toyota μου είπαν πως κοστίζουν 325 ευρώ και ότι είναι της Kayaba. Είναι πρώτη φορά που ασχολούμε με το θέμα τον αναρτήσεων και γι αυτό είμαι εντελώς άσχετος. Γι αυτό θα ήθελα να ρωτήσω τί μου προτείνετε να αγοράσω τις συγκεκριμένες από την toyota ή να πάρω αναρτήσεις του εμπορείου πχ Billstein ή Koni (έχω γνωστό που εμπορεύεται αυτές τις δύο). Εαν πάρω κάποιες από τις δύο που προανέφερα ποιό συγκεκριμένο μοντέλο πρέπει να κοιτάξω.
Επίσης δεν θα ήθελα να είναι υπερβολικά σκληρές και να κοπανάει το αυτοκίνητο ούτε να χαμηλώσει σημαντικά το ήδη χαμηλό yaris(δεν ξέρω αν το ύψος έχει να κάνει με τις αναρτήσεις)
Ευχαριστώ -
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Με ποιο σκεπτικό η ύπαρξη αντιστρεπτικής χαλάει το κράτημα;Κάπου είχα διαβάσει οτι η ζαμφόρ πάνω στη στροφή 'χαλάει' την πρόσφυση της ρόδας που πατάει καλά (της εξωτερικής) και βελτιώνει την πρόσφυση της άλλης ρόδας. Δηλαδή κόβει κάθετη δύναμη απο τη μία ρόδα και τη δίνει στην άλλη αν το καταλαβαίνω καλά.
Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό δέν ξέρω. Μάλλον εξαρτάται απο τον τύπο και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις της ανάρτησης.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Και για να τελειώνουμε: φίλε άγγελε, μην μου μιλάς για ΚΤΕΟ, γιατί ανατριχιάζω!!….. όσο για τον έλεγχο με το 70%, σου έδωσε ταινία το καταγραφικό του αμορτισερομετρου του συναδέλφου?. Γιατί όσοι έχουμε δίνουμε, διπλότυπο!. Τώρα εάν πήρες καταγραφικό με 70%, μετά 8 χρόνια και 100 000 περίπου χιλιόμετρα, τότε η μαμά είναι συντηρητική, και εσύ καλό παιδί όταν οδηγείς, και προσέχετε τους λάκκους, τα πεζοδρόμια, της γραμμές του τραίνου κλπ. Σου εύχομαι να μείνετε έτσι, και να μην χαλάσεις το αυτοκίνητο, με νομίζω πιστεύω και θα… ο κατασκευαστής δεν είναι μ@λ@κ@ς.
Antonis-team.Ναι μου έχουν δώσει καταγραφικό και είναι 70% προφανώς θα είμουν καλό παιδί. Σχετικά με το ΚΤΕΟ δεν το χρησιμοποίησα σαν επιχείρημα για να δείξω ότι κυκλοφορύσα με οκ αμορτισέρ φυσικά και δεν ήταν οκ απλά επειδή μου είχαν πει ότι όλα ήταν τέλεια δεν είχα μπει από τότε στον προβληματισμό για αλλαγή.
-
Θα μιλήσει κανείς;
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
:shifty:Θα μιλήσει κανείς;
Υπομονή.Θυμάσαι το θέμα με την καμμένη ασφάλεια της Νάντιας;Σε λίγο θα αρχίσουν προτάσεις για τουρμπίνες στο Yaris, με min 2.5 bar (με ρωσσίδια ή άνευ αδιάφορο) για intercooler από φορτηγά, σκάστρες, σέα, μέα και από εκεί που τα αμορτισέρ ήταν κλασμένα θα δεις το Yaraki να κυνηγιέται με τα GTR στο GT-500
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Με ποιο σκεπτικό η ύπαρξη αντιστρεπτικής χαλάει το κράτημα;
Κάπου είχα διαβάσει οτι η ζαμφόρ πάνω στη στροφή 'χαλάει' την πρόσφυση της ρόδας που πατάει καλά (της εξωτερικής) και βελτιώνει την πρόσφυση της άλλης ρόδας. Δηλαδή κόβει κάθετη δύναμη απο τη μία ρόδα και τη δίνει στην άλλη αν το καταλαβαίνω καλά.
Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό δέν ξέρω. Μάλλον εξαρτάται απο τον τύπο και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις της ανάρτησης.
Η αντιστρεπτική όταν στρίβεις μεταφέρει κάθετη δύναμη από την εσωτερική ρόδα στην εξωτερική (κάνει πιο έντονο το φαινόμενο μεταφοράς βάρους και μειώνει τις κλίσεις του αμαξώματος).
Αν σε ένα αμάξι θέλεις να αυξήσεις την υπερστροφή, δηλαδή να κρατάει λιγότερο ο πίσω άξονας, τότε βάζεις πιο χοντρή πίσω αντιστρεπτική.
-
Έστριβες με ένα αμάξι στο όριο και δεν εμφάνιζε καθόλου υπερστροφή. Βάζεις πιο χοντρή αντιστρεπτική πίσω και τώρα όταν στρίβεις στο όριο, το πίσω μέρος γλιστράει περισσότερο (εμφανίζει υπερστροφή).
Μπροστά δεν άλλαξες τίποτε, μόνο πίσω.
Άρα για να υπερστρέφει, νομίζω ότι το κράτημα πίσω μειώθηκε.Μπορεί το αμάξι να παίρνει πιο γρήγορα τις στροφές - αυτό δεν έχει σημασία.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η αντιστρεπτική όταν στρίβεις μεταφέρει κάθετη δύναμη από την εσωτερική ρόδα στην εξωτερική (κάνει πιο έντονο το φαινόμενο μεταφοράς βάρους και μειώνει τις κλίσεις του αμαξώματος).
Χοντρικά, ο λόγος κάθετων δυνάμεων μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής ρόδας είναι ο ίδιος και στις δυο περιπτώσεις, με και χωρίς αντιστρεπτική. Απλά, όταν δεν έχεις αντιστρεπτική, αυτός ο λόγος προκαλεί μεγαλύτερη κλίση του αμαξώματος. Όμως, μην έχεις την εντύπωση ότι οι εσωτερικοί (προς τη στροφη) τροχοί ενός αμαξιού με αντιστρεπτικές δεν 'πατάνε' τόσο καλά (κάτι τέτοιο έχω την αίσθηση ότι υπονοείς).
Μάλιστα, για να είμαστε ακριβείς όταν έχεις αντιστρεπτική οι εσωτερικοί τροχοί πατάνε λίγο καλύτερα, γιατί η μεταφορά βάρους λόγω μικρότερης κλίσης είναι μικρότερη.
-
Όχι δεν πατάνε καλύτερα οι εσωτερικοί τροχοί.
Παράδειγμα (κάθετη δύναμη στον εξωτερικό και εσωτερικό τροχό)
ΧΩΡΙΣ αντιστρεπτική
ΕΞΩ ΕΣΩ τροχός
400 200ΜΕ αντιστρεπτική
ΕΞΩ ΕΣΩ τροχός
500 100 -
*Excessive roll stiffness, typically achieved by configuring an anti-roll bar too aggressively, will cause the inside wheels to lift off the ground during very hard cornering. *
http://en.wikipedia.org/wiki/Sway_bar -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
ΧΩΡΙΣ αντιστρεπτική
ΕΞΩ ΕΣΩ τροχός
400 200ΜΕ αντιστρεπτική
ΕΞΩ ΕΣΩ τροχός
500 100Θεωρώ ότι αυτό που γράφεις θα ίσχυε αν και τα δύο αυτοκίνητα έπαιρναν την ίδια κλίση πάνω στη στροφή (π.χ. 10 μοίρες). Όμως αυτό 'ΜΕ αντιστρεπτική' θα πάρει μικρότερη κλίση και τότε οι κάθετες δυνάμεις θα είναι περίπου '400 200'.
Αν ίσχυε αυτό που λες και το προεκτείναμε, θα ίσχυε ότι τα αυτοκίνητα με αντιστρεπτική τουμπάρουν ευκολότερα. Όμως νομίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Αν ίσχυε αυτό που λες και το προεκτείναμε, θα ίσχυε ότι τα αυτοκίνητα με αντιστρεπτική τουμπάρουν ευκολότερα. Όμως νομίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.Γράφτηκε 10 φορές: η αντιστρεπτική σηκώνει τον εσωτερικό τροχό ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΜΠΑΡΕΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ!!!
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Γράφτηκε 10 φορές: η αντιστρεπτική σηκώνει τον εσωτερικό τροχό ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΜΠΑΡΕΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ!!!Τουλάχιστον σε αυτό συμφωνούμε, λοιπον!
-
Καθώς η αντιστρεπτική σηκώνει τον εσωτερικό τροχό, προφανώς ο τροχός θα έχει μικρότερη κάθετη δύναμη.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Καθώς η αντιστρεπτική σηκώνει τον εσωτερικό τροχό, προφανώς ο τροχός θα έχει μικρότερη κάθετη δύναμη.Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Και συχνά κάτι που είναι προφανές 'διαισθητικά', μπορεί να αποδειχθεί λάθος.
Όντως στη στροφή ο εσωτερικός τροχός σπρώχνεται προς τα πάνω από την αντιστρεπτική. Ο εξωτερικός σπρώχνεται προς τα κάτω. Όμως μην ξεχνάς ότι στους τροχούς επιδρούν και τα ελατήρια: Στον εσωτερικό τροχό, που εκτείνεται λιγότερο όταν έχεις αντιστρεπτική, το ελατήριο αποσυμπιέζεται λιγότερο κι έτσι συνεισφέρει περισσότερο στην 'κάθετη δύναμη' (απ' όσο θα συνεισέφερε αν δεν είχες ζανφόρ).
Στον εξωτερικό τροχό γίνεται το ανάποδο: Λόγω της αντιστρεπτικής, συμπιέζεται λιγότερο, οπότε το ελατήριο συνεισφέρει λιγότερο στην 'κάθετη δύναμη'. Έτσι, οι συνολικές 'κάθετες δυνάμεις' στους τροχούς είναι περίπου οι ίδιες με και χωρίς αντιστρεπτική.Σκέψου και το εξής παράδοξο του συλλογισμού σου: Είπες για κατανομή βάρους (ΑΡ-ΔΕ) 400-200 χωρίς αντιστρεπτική και 500-100 με αντιστρεπτική. Μα είναι προφανές ότι όσο μικραίνει το βάρος στο 'ΔΕ', τόσο πιο κοντά στο να σηκωθεί ο τροχός, δηλαδή στην ανατροπή είσαι. Δηλαδή, με την αντιστρεπτική τουμπάρεις πιο εύκολα (συμφωνήσαμε πως όχι!)
Κατά κάποιο τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι η αντιστρεπτική μεταφέρει δύναμη από το ελατήριο του ενός τροχού στον απέναντι, όταν αυτό 'χρειάζεται'. Σε οριζόντια θέση, τα ελατήρια σου δίνουν δυνάμεις 300-300 AΡ-ΔΕ και η αντιστρετπική δεν παίζει κανένα ρόλο.
Σε μια δεξιά στροφή π.χ. των 50χ.α.ω αν δεν έχεις αντιστρεπτική, ας πούμε ότι η κατανομή δυνάμεων στους τροχούς θα πάει στο 400-200, με το αριστερο ελατήριο να συμπιέζεται αρκετά και το δεξί να εκτείνεται.
Στην ίδια στροφή, με αντιστρεπτική, η κατανομή θα πάει πάλι στο 400-200 (περίπου). Ωστόσο, αυτό θα γίνει με μικρότερη κλίση του αμαξώματος. Με μικρότερη συμπίεση του αριστερού ελατηρίου αφού μέρος των 400κιλών θα αναλάβει η αντιστρεπτική. Και με μικρότερη έκταση του δεξιού ελατηρίου, αφού τη μείωση από τα 300 στα 200 θα αναλάβει εν μέρει και η αντιστρεπτική που θα 'σηκώνει' την ανάρτηση.Δεν μπορώ να το πω πιο αναλυτικά, σκέψου το, κι αν συμφωνείς, έχει καλώς. Αν διαφωνείς.... πάλι έχει καλώς!
-
Ο χρήστης georgetz έγραψε:
Πάντως στο δικό μας γιάρις μκ2 με τα μαμά αμορτισέρ, σε απότομο στρίψιμο σε πλατεία με λίγα (έως ελάχιστα) χλμ ήταν σα να τράβηξα χειρόφρενο! Επίτηδες βέβαια το πίεσα για να δω αντίδραση αλλά ήταν τόσο χαμηλή η ταχύτητα που το θεώρησα επικίνδυνο δεδομένου ότι το οδηγεί η mother μαθημερινά.
Οπότε κάτι σκληρότερο κρίνεται αναγκαίο!
To mk2 (2005-) είναι σταθερότατο.Μήπως αναφέρεσαι στο mk1 ?
Το mk1 ,πράγματι,έτσι και τα αμορτισέρ ήταν καταπονημένα σε συνδυασμό με τα απαράδεκτα
λάστιχα 1ης τοποθέτησης, έκαναν ένα πολύ 'αντιδραστικό' setup ,ιδιαίτερα σε βρεγμένο.Το όλο θέμα λύνονταν με λίγο καλύτερα αμορτισέρ (αυτά που πρότεινα ήταν ΟΚ) όπως και
αλλαγή στα ελαστικά.Λες να μην ξέρω τι έχουμε?
Δυστυχώς με εκπλήσσει αρνητικά αυτό το αυτοκίνητο (έχει άλλα θετικά). Να μην πω για εγκάρσιες ανωμαλίες με ταχύτητα πάνω στη στροφή. Corolla είχα, οπότε δεν κάνω σύγκριση με ferrari. Απλά με προβληματίζει ότι ΑΝ γίνει η μλκία πως θα το μαζέψει η μάνα μου? Θα μου πείτε δεν κάνει απότομες τιμονιές μέσα στη στροφή και λογικό, αλλά αν? -
Το είπα για να είμαστε σίγουροι για τι συζητάμε .
Πιθανόν μέρος του προβλήματος να οφείλεται και στα λάστιχα 1ης τοποθέτησης,
τα Yokoγλίστρα db.Επειδή κι η δικιά μου η μαμά Yaris mk2 οδηγεί,το είχα ψάξει παλιότερα.Το
αμάξι θέλει συγκεκριμένους χειρισμούς για να γυρίσει και σίγουρα δεν είναι
τόσο tail happy όσο το Fiesta Sport που έχω.Ως για το πως θα το μαζέψει,τι να πω,τις περισσότερες φορές που έχω 'προβεί' στο πέταγμα της ουράς μου την ψιλοέσπαγε το τιμόνι με την απότομη επαναφορά,οπότε λίγο
πολύ θα διορθωθεί σχετικά εύκολα.Α,και κάτι ακόμα.Πριν απο κάνα μήνα που ήταν το 1ο σέρβις,το αμάξι βρέθηκε με 'σπασμένο' πίσω αμορτισέρ (κοινώς τα είχε φτύσει).Αντικαταστάθηκαν και τα 2 πίσω μεσ'την εγγύηση φυσικά, αλλά πρέπει να πω οτι είδα το αμάξι λίγο πιο σταθερό απ'ότι πριν.
Μπορεί και το placebo effect να έπαιξε το ρόλο του.
-
Εν τέλη έβαλα στο yaris τις KYB excel-g. Το πήγα και σε μία στροφοδιαδρομή και είναι όλα μια χαρά.
Από μαμά ποιά έχει το yaris γνωρίζει κανείς πάλι τα excel-g είχα ή τα premium; -
και πολυ καλα εκανες
Αναρτήσεις για Toyota Yaris Mk1