-
Δε μου λες Κωνσταντίνε... Στο δικαστήριο που με βάζουν να ορκιστώ στην βίβλο, γιατί δε με ρωτάνε πρώτα αν πιστεύω;
Το θεωρούν δεδομένο; -
Άραγε ο προσηλυτισμός στην αθεΐα επιτρέπεται;
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Πήγε επειδή τον έσυραν έτσι μας λέειΒλέπω μίσος. Ενώ θα μου άρεζε σαν εικόνα να έβλεπα σεβασμό και αδιαφορία απέναντι σε όσους πιστεύουν σε οποιαδήποτε θρησκεία. Όπως κάνω ο ίδιος που πιστεύω μεν αλλά όποιος μου λέει ότι είναι άθεος τον σέβομαι απόλυτα, χωρίς να του επιτίθομαι και χωρίς να του ζητώ να μου δικαιολογήσει την στάση του. Απλά πράγματα, σεβασμός.
Εγω τον σεβασμο μου τον εκδηλώνω διαφορετικα όμως απο εσενα,φιλε μου Κων5.Τον ανθρωπο που σεβομαι,κοιταω να τον βοηθαω.Και ειλικρινα,εαν καθομαι και απολαμβανω να σε κοιταω απραγος να πιστευεις σε κοκκινοσκουφιτσες,τοτε ειναι που δεν σε σεβομαι.
Για τη λέξη 'μισος',που απ'ότι βλέπω πολύ ευκολα τη χρησιμοποιεις (διοτι ΝΟΜΙΖΕΙΣ οτι ολοι μισουνε οτιδηποτε δεν ασπάζονται) θα σου πώ το εξης:
ΟΔΕΠΟΤΕ αθεος δεν σκοτωσε καποιον πιστο.Ενω οι πιστοι διαφορετικών δογματων,εχουνε εκφρασει το μισος τους σε πάμπολλους πολέμους και το εχουνε μετατρεψει σε ποταμους αιματος (άλλων πιστων,τους οποιους πάντα χαρακτηριζανε ώς...απίστους-ΕΝΤΕΛΩΣ κουκουρούκου φαση) -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Δε μου λες Κωνσταντίνε... Στο δικαστήριο που με βάζουν να ορκιστώ στην βίβλο, γιατί δε με ρωτάνε πρώτα αν πιστεύω;
Το θεωρούν δεδομένο;Ευαγγέλιο είναι
Σε ρωτάει ο πρόεδρος αν θες να δώσεις πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Έχει πολύ πλάκα που όσοι δεν πιστεύουν (δικαίωμά τους δεν είπε κανείς το αντίθετο) βάλουν παθιασμένα κατά της θρησκείας. Πολλοί μάλιστα θα πέρασαν τις σκάλες της εκκλησίας για το γάμο τους.Πολύ μίσος
Έτσι είναι, κατά βάσιν, στην ... Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, ξέρεις πόσοι περιμένουν να πάρουν την περιουσία της εκκλησίας, να την βγάλουν ζάχαρη για μερικά χρόνια;
Εννοείται ότι δεν μιλάω για κανέναν εδώ μέσα, εντάξει;
(Φυσάω το γιαούρτι, καλού - κακού). -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Πήγε επειδή τον έσυραν έτσι μας λέει
Βλέπω μίσος. Ενώ θα μου άρεζε σαν εικόνα να έβλεπα σεβασμό και αδιαφορία απέναντι σε όσους πιστεύουν σε οποιαδήποτε θρησκεία. Όπως κάνω ο ίδιος που πιστεύω μεν αλλά όποιος μου λέει ότι είναι άθεος τον σέβομαι απόλυτα, χωρίς να του επιτίθομαι και χωρίς να του ζητώ να μου δικαιολογήσει την στάση του. Απλά πράγματα, σεβασμός.
Εγω τον σεβασμο μου τον εκδηλώνω διαφορετικα όμως απο εσενα,φιλε μου Κων5.Τον ανθρωπο που σεβομαι,κοιταω να τον βοηθαω.Και ειλικρινα,εαν καθομαι και απολαμβανω να σε κοιταω απραγος να πιστευεις σε κοκκινοσκουφιτσες,τοτε ειναι που δεν σε σεβομαι.
Για τη λέξη 'μισος',που απ'ότι βλέπω πολύ ευκολα τη χρησιμοποιεις (διοτι ΝΟΜΙΖΕΙΣ οτι ολοι μισουνε οτιδηποτε δεν ασπάζονται) θα σου πώ το εξης:
ΟΔΕΠΟΤΕ αθεος δεν σκοτωσε καποιον πιστο.Ενω οι πιστοι διαφορετικών δογματων,εχουνε εκφρασει το μισος τους σε πάμπολλους πολέμους και το εχουνε μετατρεψει σε ποταμους αιματος (άλλων πιστων,τους οποιους πάντα χαρακτηριζανε ώς...απίστους-ΕΝΤΕΛΩΣ κουκουρούκου φαση)Πρώτον βγάζεις ωσάν κριτής απόφαση ότι πρόκειται για κοκκινοσκουφίτσες. Δεύτερον κρίνεις ότι πιστεύω σε κοκκινοσκουφίτσες και πρέπει να πράξεις κάτι για να με σώσεις, να με βάλεις στο σωστό δρόμο. Άρα είσαι ο σοφός και όσοι πιστεύουν οι λάθος. Εδώ έγκειται η διαφορά μας. Δεν σε κρίνω με κρίνεις.
Φεύγω πρέπει να καταθέσω προσθήκη μετά η συνέχεια
-
Η πεποίθηση - πίστη ότι υπάρχει θεός από ένα 'μορφωμένο' άτομο είναι εκπληκτικά χειρότερο από την 'αμορφωσιά' αυτών που δεν ξέρουν τι έγινε την 28η Οκτωβρίου 1940 ή τι ήταν ο Κανάρης ή που πέφτει η Μογγολία. Οι συνέπειες του να πιστεύεις σε θεό είναι τραγικές, συνολικά για τον πολιτισμό, όχι για τον κάθε άνθρωπο ατομικά.
Και μόνο η γνώση του γεγονότος ότι η πιθανότητα να υπάρχει θεός είναι ίδια με αυτή του να υπάρχουν καλικάντζαροι και νεράιδες ή με την πιθανότητα μια γιγάντια π@τσα να μας κυβερνά από το υπερπέραν, θα έδινε άλλη ώθηση στον ανθρώπινο πολιτισμό...Είναι βέβαια ακόμα πολύ νωρίς : αν σκεφτείς ότι είναι κάπου 50.000 χρόνια μόλις (παίρνω σα σημείο αναφοράς τους Κρο Μανιόν) που το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς τεχνολογικά και πολιτισμικά τη στιγμή που η εξελικτική γραμμή που οδηγεί σε μας είχε υιοθετήσει μια ουσιαστικά όρθια στάση πριν 4 εκατομ. χρόνια.
Είμαι αισιόδοξος ότι σε άλλα 50-100.000 χρόνια η έννοια του θεού θα αντιμετωπίζεται γενικά όπως της αρμόζει : όπως δηλ. αντιμετωπίζει ο ανωτέρω 'μορφωμένος' άνθρωπος (ο οποίος όμως ατάραχος πιστεύει σε κάποιο θεό, το δικό του ) κάποιον 'άγριο' που χορεύει μανιασμένα γύρω από ένα τοτέμ κραυγάζοντας προκειμένου να βρέξει. Βλέπει κανείς καμία διαφορά ; Εγώ όχι. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Άραγε ο προσηλυτισμός στην αθεΐα επιτρέπεται;Εφοσον δεχομαστε τον προσηλυτισμο στην θρησκεια γιατι να αποριψουμε τον προσηλυτισμο στην αθεΪα
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Πρώτον βγάζεις ωσάν κριτής απόφαση ότι πρόκειται για κοκκινοσκουφίτσες.
Δεύτερον κρίνεις ότι πιστεύω σε κοκκινοσκουφίτσες και πρέπει να πράξεις κάτι για να με σώσεις, να με βάλεις στο σωστό δρόμο. Άρα είσαι ο σοφός και όσοι πιστεύουν οι λάθος. Εδώ έγκειται η διαφορά μας. Δεν σε κρίνω με κρίνεις.Δεν χρειαζεται να εισαι 'σοφος' κ.λ.π. για να αντικρυσεις την πραγματικότητα.Τοσο ενας θεος,όσο και η κοκκινοσκουφιτσα,εχουνε τον ιδιο βαθμο αποδειξιμότητας της υπαρξής τους.Ακριβως ΜΗΔΕΝΙΚΗ.
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Άραγε ο προσηλυτισμός στην αθεΐα επιτρέπεται;
Εφοσον δεχομαστε τον προσηλυτισμο στην θρησκεια γιατι να αποριψουμε τον προσηλυτισμο στην αθεΪα
Προσυλητισμος θα ηταν,αν η αθεΐα ηταν δογμα.
-
Δεν ξέρετε ίσως (ή μιλάτε με διαφορετικούς όρους ο καθένας) τί είναι νομικά ο προσηλυτισμός.
Πάντως η νομοθεσία περί προσηλυτισμού (δηλ. ο ποινικός νόμος του 38) είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ. Μολαταύτα συνεχίζει να υφίσταταιΆλλωστε αδίκημα προσηλυτισμού υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, στη Βόρειο Κορέα, στο Ισραήλ, στο Μαρόκο, στο Μπρουνέι, στο Νεπάλ, στην Αρμενία και στο Ουζμπεκιστάν.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Πρώτον βγάζεις ωσάν κριτής απόφαση ότι πρόκειται για κοκκινοσκουφίτσες.
Δεύτερον κρίνεις ότι πιστεύω σε κοκκινοσκουφίτσες και πρέπει να πράξεις κάτι για να με σώσεις, να με βάλεις στο σωστό δρόμο. Άρα είσαι ο σοφός και όσοι πιστεύουν οι λάθος. Εδώ έγκειται η διαφορά μας. Δεν σε κρίνω με κρίνεις.Δεν χρειαζεται να εισαι 'σοφος' κ.λ.π. για να αντικρυσεις την πραγματικότητα.Τοσο ενας θεος,όσο και η κοκκινοσκουφιτσα,εχουνε τον ιδιο βαθμο αποδειξιμότητας της υπαρξής τους.Ακριβως ΜΗΔΕΝΙΚΗ.
Και άντε μπορείς να ντύσεις κάποιον κοκκινοσκουφίτσα. Δεν χρειάζεται σάμπως να κάνει και κανένα θαύμα... θεό όποιον και να ντύσεις, μάλλον οι ικανότητές του δεν θα ανταποκρίνονται στα γραπτά της διαθήκης.
Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Απορρίπτουμε την κοκκινοσκουφίτσα, τη χιονάτη, τον μπομπ τον μάστορα. Αλλά δεχονταιε και αφιερώνουν κάποιοι τη ζωή τους ακόμα, σε κάτι πολύ πιο δύσκολο να αποδειχθεί(αν όχι ακατόρθωτο) -
Ο προσηλυτισμος κ μονον σαν εννοια προσβαλλει καθε ανθρωπο κ δεν υπαρχει λογος να αντιμετωπιζεται σαν αδικημα
-
O λόγος που αντιμετωπίζεται σαν αδίκημα είναι προφανής, για να μην υφαρπάξει πελατεία από το κυρίαρχο δόγμα.
-
Αν και ειμαι αθεος,δεν θεωρω εξ'ορισμου αρνητικη την θρησκεια.
Η συνδεση πιστης-ελπιδας ειναι θαυματουργη για πολλους ανθρωπους που δεν ασπαζονται τον κυνισμο και τον ορθολογισμο.Θελουν να πιστευουν σε κατι καλυτερο,θελουν να πιστευουν οτι καποιος πολυ ισχυρος τους ακουει,θελουν να πιστευουν οτι την δυσκολη ωρα καποιος θα τους σωσει,και ολο αυτο ειναι πολυ ωφέλιμο γι αυτους και ισως και για το συνολο,ειναι μια κινητηρια δυναμη.
Οσο κρατας την θρησκεια σε καποια λογικα πλαισια,μακρια δηλαδη απο φανατισμένους Καρατζαφερηδες,Αχμαντινεντζάνηδες Χριστουδουλους και λοιπους ασυδοτους λαοπλανους,μπορεί να είναι αναμφίβολα ευεργετική για τον κόσμο.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Δεν ξέρετε ίσως (ή μιλάτε με διαφορετικούς όρους ο καθένας) τί είναι νομικά ο προσηλυτισμός.Δωσε μας εναν ορισμο τοτε.
Η πές μας εαν μπορει να θεωρηθει ώς προσηλυτισμος αυτο που κανουμε εμεις εδω μεσα.Να λεμε μια αποψη που φανερα αντιτιθεται σε θεους και θρησκειες,χωρις όμως να αυτο να ξεκιναει απο τις διδαχες καποιου αλλου δογματος.
Ο προσηλυτισμος στο πουθενα,ειναι προσηλυτισμος; -
Η διδασκαλία των θρησκευτικών σε ανήλικους, δεν είναι προσηλυτισμος; Το παιδάκι των 5 ετών έχει την κρίση να αντικρούσει τα όποια επιχειρήματα του δασκάλου του;
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Η διδασκαλία των θρησκευτικών σε ανήλικους, δεν είναι προσηλυτισμος; Το παιδάκι των 5 ετών έχει την κρίση να αντικρούσει τα όποια επιχειρήματα του δασκάλου του;Η προσπάθεια που ξεκιναει απο ενα δογμα,απ'ότι ξερω θεωρειται προσηλυτισμος.Η προσπάθεια να σε κανω ομοθρησκο.
Αν ξερει κατι παραπάνω ο κουτσαν,ας μας το ποσταρει -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
ΟΔΕΠΟΤΕ αθεος δεν σκοτωσε καποιον πιστο.Ενω οι πιστοι διαφορετικών δογματων,εχουνε εκφρασει το μισος τους σε πάμπολλους πολέμους και το εχουνε μετατρεψει σε ποταμους αιματος (άλλων πιστων,τους οποιους πάντα χαρακτηριζανε ώς...απίστους-ΕΝΤΕΛΩΣ κουκουρούκου φαση)Tα συνόψισες όλα σε μία παράγραφο
μίσος όχι, χαβαλέ κάνουμε
Αν θες μίσος, να ακούσεις τον δεσπότη σας στο κυριακάτικο κύρηγμααυτό που λέει ο κουτσαν είναι απόλυτα σωστό, αλλά νομίζω τα παιδιά εννοούν την μή ισσοροπημένη στάση του κράτους, που ευνοεί την διδασκαλία του χριστιανισμού στα σχολεία.
κι εγώ δεν κατάλαβα ποτέ γιατί να απαγορεύεται να διαδίδεις τις ιδέες σου, όποιες κι αν είναι αυτές
εδιτ:το σάββατο έχω να πάω σε ένα γάμο, μιας φίλης απ την παλαιστίνη.
Στο δημαρχείο -
Κανονικά και ο προσηλυτισμός στη χριστιανική (ορθόδοξη) πίστη απαγορεύεται. Όμως, δυστυχώς, στην πράξη επιτρέπεται και μάλιστα από επίσημες κρατικές αρχές και φορείς.
Πχ η πρωινή προσευχή στο σχολείο δεν είναι (νομικά) θεμιτή. Προσωπικά δεν με ενοχλεί, εκτός αν αναγκάζονται παιδιά να συμμετάσχουν, ενώ οι γονείς τους δεν το επιθυμούν. Αλλά εφόσον απαγορεύεται ο προσηλυτισμός γενικά, θα έπρεπε να απαγορεύονται και τέτοιες δραστηριότητες.
Από την άλλη, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γουστάρει, τουλάχιστον για αυτούς δεν υπάρχει θέμα.
Μια κοινωνία ελεύθερη πρέπει να μπορεί να εκφράζεται ανοιχτά, είτε υπέρ είτε κατά ενός ζητήματος που αφορά τα άτομα που την απαρτίζουν. Αν κάποιοι ενοχλούνται επειδή δεν επιθυμούν να μάθουν οι άλλοι τι πρεσβεύουν και επιδιώκουν να εμποδίσουν τους άλλους να εκφραστούν ακόμα και συλλογικά, έχουν οι ίδιοι πρόβλημα.
Περί εκκλησίας [#2]