-
aral 10W40 φορούσα από τον Ιούνιο έως την προηγούμενη εβδομάδα που τα άλλαξα, σούμα 4900 χλμ.
Στα + , ο κινητήρας δούλευε στρωτά και δε χρειάστηκε να συμπληρώσω παρά τα 240.000 χλμ που έχει στην πλάτη του.Στα - τώρα , δε μου έκανε καθόλου καλή εντύπωση όταν είδα το πόσο παχύρρευστα είχαν γίνει όταν κρύωσαν ( τα άφησα 1 ώρα στη λεκανίτσα και είχε μόνο 14C) , μαύρος-χυλός που με δυσκολία περνούσε μέσα από το χωνί όταν άδειαζα από τη λεκάνη στο δοχείο .
Από τη μια χάρηκα που αυτό το πράγμα βγήκε-καθάρισε από τον κινητήρα( τα καθαριστικά έκαναν καλή δουλειά) αλλά δεν τολμώ να φανταστώ πόσο πιο παχύρρευστα θα ήταν στους -5C .
Οπότε χθές παρήγγειλα τα αγαπημένα μου agip και ό,τι aral έχω θα το δουλέψω εκτός χειμώνα.
Τώρα έχω βάλει τα... χειμωνιάτικά μου selenia star 5W40. Όλες οι επιλογές μου είναι σύμφωνα με το μάνουαλ και το λόγό απόδοσης-τιμής λιπαντικού. Πάνω από 7,5e δε δίνω αφού από προδιαγραφές το μόνο που απαιτεί ο κατασκευαστής είναι API SJ. -
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Τα λαδια τωρα τα αλλαζω στα 5000 χλμ και τα περισσοτερα γινονται σε ταξιδια. ...Σκεφτομαι για 10W 40 μιας και στην Αθηνα δεν εχουμε πολλα κρυα. ...α Merc C 200 K μοντ. 2001. Λεω να ανεβω κατηγορια και να τα αλλαζω στις 7500 με 10000 χλμ. ... Castrol Magnatec 10W-40 και ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Αλλα θελω να δω τι λενε και τα ARAL.Εγώ θα έλεγα ανεξαρτήτως μάρκας να βάζεις πλήρως συνθετικά λάδια και αφού πας κυρίως ταξίδια να τα κρατάς 10.000+χλμ (με αλλαγή φίλτρου λαδιού κάθε φορά). Μπορείς βέβαια να μείνεις σε 10W-40 αν και θα προτιμούσα 5W-40 αλλά αν το επιτρέπει ο κατασκευαστής σου και ο κινητήρας σου είναι σε καλή κατάσταση μήπως να πήγαινες σε κάτι με χαμηλότερο ιξώδες πχ 5W-30 όπου έχεις και μεγάλη ποικιλία επιλογής. (εφόσον καλύπτει τις προδιαγραφές που χρειάζεται ο κινητήρας σου πχ Α3)
Τα σύγχρονα συνθετικά 30άρια είναι πιο γερά σε υψηλές θερμοκρασίες ακόμα κι από παλιά 40άρια ορυκτέλαια οπότε μην τα φοβάσαι. Φαίνεται μάλιστα ότι τα λεπτότερα λάδια εκτός από ταχύτερη λίπανση, ευστροφία και απαγωγή θερμότητας προσφέρουν και οικονομία καυσίμου λόγω μειωμένων εσωτερικών τριβών.
Και, to put my money where my mouth is όπως λένε και οι εγγλέζοι, στο αυτοκίνητό μου, πιο παλιό από το δικό σου, πήγα σταδιακά από 10W-40 σε 5W-40 και τώρα σε 5W-30 και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την την πιο σύντομη ετοιμότητα στο κρύο αλλά και την ομαλότητα και ευστροφία του κινητήρα. Κι εγώ με αρκετά ταξίδια τα κρατάω μέχρι να μου ζητήσει με τα λαμπάκια του αλλαγή γύρω στα 13000χλμ. Και τα μπουκάλια με το καλό 0W-30 είναι σε ετοιμότητα για την επόμενη αλλαγή σε λίγες μέρες. -
τι έχεις επιλέξει για 0w30 ?
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Τα λαδια τωρα τα αλλαζω στα 5000 χλμ και τα περισσοτερα γινονται σε ταξιδια. ...Σκεφτομαι για 10W 40 μιας και στην Αθηνα δεν εχουμε πολλα κρυα. ...α Merc C 200 K μοντ. 2001. Λεω να ανεβω κατηγορια και να τα αλλαζω στις 7500 με 10000 χλμ. ... Castrol Magnatec 10W-40 και ειμαι πολυ ευχαριστημενος. Αλλα θελω να δω τι λενε και τα ARAL.
Εγώ θα έλεγα ανεξαρτήτως μάρκας να βάζεις πλήρως συνθετικά λάδια και αφού πας κυρίως ταξίδια να τα κρατάς 10.000+χλμ (με αλλαγή φίλτρου λαδιού κάθε φορά). Μπορείς βέβαια να μείνεις σε 10W-40 αν και θα προτιμούσα 5W-40 αλλά αν το επιτρέπει ο κατασκευαστής σου και ο κινητήρας σου είναι σε καλή κατάσταση μήπως να πήγαινες σε κάτι με χαμηλότερο ιξώδες πχ 5W-30 όπου έχεις και μεγάλη ποικιλία επιλογής. (εφόσον καλύπτει τις προδιαγραφές που χρειάζεται ο κινητήρας σου πχ Α3)
Τα σύγχρονα συνθετικά 30άρια είναι πιο γερά σε υψηλές θερμοκρασίες ακόμα κι από παλιά 40άρια ορυκτέλαια οπότε μην τα φοβάσαι. Φαίνεται μάλιστα ότι τα λεπτότερα λάδια εκτός από ταχύτερη λίπανση, ευστροφία και απαγωγή θερμότητας προσφέρουν και οικονομία καυσίμου λόγω μειωμένων εσωτερικών τριβών.
Και, to put my money where my mouth is όπως λένε και οι εγγλέζοι, στο αυτοκίνητό μου, πιο παλιό από το δικό σου, πήγα σταδιακά από 10W-40 σε 5W-40 και τώρα σε 5W-30 και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την την πιο σύντομη ετοιμότητα στο κρύο αλλά και την ομαλότητα και ευστροφία του κινητήρα. Κι εγώ με αρκετά ταξίδια τα κρατάω μέχρι να μου ζητήσει με τα λαμπάκια του αλλαγή γύρω στα 13000χλμ. Και τα μπουκάλια με το καλό 0W-30 είναι σε ετοιμότητα για την επόμενη αλλαγή σε λίγες μέρες.Μηπως επειδη χειμωνιαζει γενικα να γυρισω σε 5W-30? Πηγαινω καθε Σαβ/κο στο χωριο ορια νομων Αιτωλ/νιας-Ευρυτανιας! Ηδη τωρα που φραφω ειμαι στο χωριο για 5ημερο και εχει λιγη ψυχρα προς το κρυο! Καταπληκτικος καιρος για κυνηγι!
-
Τα aral χρησιμοποιούν τη βασική συνταγή της BP , όπως στα περισσότερα BP 3000 10W40 και castrol GTX magnatec
http://aral.cz/download/oleje/23-prlist ... 10W-40.pdf
http://datasheets.bp.com/bpglis/lubtds. ... enDocument
Είχα δει στις προδιαγραφές οτι το flash point ήταν χαμηλό αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Ίσως και να μη φταίει αυτό αλλά είναι απλά > 190 C .
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
τι έχεις επιλέξει για 0w30 ?Με τη σειρά έχω βάλει ανά περίπου 13500χλμ (τότε ζήταγε με τα λαμπάκια) και πάντα με αλλαγή φίλτρου:
Amsoil AFL 5W-40, 2 φορές
Motul 8100 Xmax 5W-30
μίγμα 2+3,5λτ από τα προηγούμενα και 1λτ από το επόμενο (να τελειώσω όλα τα υπόλοιπα που είχα)
Castrol Syntec 0W-30 είναι το επόμενο που θα βάλω σε λίγες μέρες. Μάλλον είναι αμερικάνικο δίδυμο αδελφάκι του ευρωπαϊκού μοντέλου Edge.Τι λέτε, μια και έχω παραλάβει και το σχετικό μπουκαλάκι από Βlackstone, αξίζει να στείλω για ανάλυση το τωρινό που είναι μίγμα 3 λαδιών ή να το αποφύγω θεωρώντας ότι τα όποια συμπεράσματα θα είναι αμφισβητήσιμα και να περιμένω την επόμενη αλλαγή;
-
Ρωσικη σαλατα με λαδια! Ωραιος ο συνδυασμος
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Ρωσικη σαλατα με λαδια! Ωραιος ο συνδυασμοςΔίκιο έχεις, σαλάτα τα κάναμε αλλά σίγουρα όχι ρώσικη, μάλλον γαλλοαμερικάνικη....!
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Τα aral χρησιμοποιούν τη βασική συνταγή της BP , όπως στα περισσότερα BP 3000 10W40 και castrol GTX magnatechttp://aral.cz/download/oleje/23-prlist ... 10W-40.pdf
http://datasheets.bp.com/bpglis/lubtds. ... enDocument
Είχα δει στις προδιαγραφές οτι το flash point ήταν χαμηλό αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Ίσως και να μη φταίει αυτό αλλά είναι απλά > 190 C .
Το Flash point η Aral όπως και η Castrol το μετράει με την (καλύτερη; σωστότερη;) μέθοδο του PMCC (Pensky Martins Closed Cup) η οποία είναι χαμηλότερη από την συνηθέστερη μέθοδο του COC (Cleveland Open Cup) κατά περίπου 20C.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
τι έχεις επιλέξει για 0w30 ?
Με τη σειρά έχω βάλει ανά περίπου 13500χλμ (τότε ζήταγε με τα λαμπάκια) και πάντα με αλλαγή φίλτρου:
Amsoil AFL 5W-40, 2 φορές
Motul 8100 Xmax 5W-30
μίγμα 2+3,5λτ από τα προηγούμενα και 1λτ από το επόμενο (να τελειώσω όλα τα υπόλοιπα που είχα)
Castrol Syntec 0W-30 είναι το επόμενο που θα βάλω σε λίγες μέρες. Μάλλον είναι αμερικάνικο δίδυμο αδελφάκι του ευρωπαϊκού μοντέλου Edge.Τι λέτε, μια και έχω παραλάβει και το σχετικό μπουκαλάκι από Βlackstone, αξίζει να στείλω για ανάλυση το τωρινό που είναι μίγμα 3 λαδιών ή να το αποφύγω θεωρώντας ότι τα όποια συμπεράσματα θα είναι αμφισβητήσιμα και να περιμένω την επόμενη αλλαγή;
με διαφορετικά λάδια, έχεις παρατηρήσει αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στην υπόδειξη αλλαγής λαδιών ?
-
Άλλοι λένε 20C , άλλοι λένε οτι δε διαφέρουν πάνω από 5C, τέσπα.
-
με διαφορετικά λάδια, έχεις παρατηρήσει αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στην υπόδειξη αλλαγής λαδιών ?
Τι σχέση έχουν τα λάδια βρε johnkyr , ό,τι και να βάλει μέσα το ίδιο είναι για το computer service.
-
με διαφορετικά λάδια, έχεις παρατηρήσει αξιοσημείωτες διακυμάνσεις στην υπόδειξη αλλαγής λαδιών ?Υποθέτω ότι τα λίγο πιο πολλά χλμ με τα 30άρια λάδια μπορεί να σημαίνουν απλά ότι έκανα λίγα παραπάνω χλμ εθνική οδό και λιγότερο πόλη ή απλά να ήταν τυχαία. Υποθέτω ότι αν αλλάξω συνήθειες πχ πιο ήσυχη οδήγηση ή λιγότερο εθνική και περισσότερο πόλη θα αλλάξουν τα νούμερα μάλλον πιο πολύ από όσο διαφορά θα μπορούσε να κάνει το λάδι...
Οπότε δεν μπορώ να πω ότι είδα κάποια διαφορά. Στο σύστημα της BMW με τα λαμπάκια κάθε λαμπάκι σβήνει συνήθως στα 2500-3500χλμ και το πορτοκαλί ανάβει στα 12500-13500 (το κόκκινο ανάβει περίπου 1000χλμ μετά). Εξαίρεση όταν το αυτοκίνητο πήγαινε πολύ χάλια λόγω καταλύτη και ανέβαζα στροφές για να κουνηθεί οπότε το σχετικό λαμπάκι κράτησε μόνο 1500χλμ. Γενικά μετράει σαν πολλά περισσότερα χλμ αν πηγαίνεις με πάνω από 4500στροφές.@mousatos: τώρα που το λες μάλλον έτσι πρέπει να είναι, στο δικό μου παλιό σύστημα μετράνε οι στροφές, οι ψυχρές εκκινήσεις, οι θερμοκρασίες κλπ και όχι το ίδιο το λάδι. Αντίθετα στα καινούργια έχουν ειδικό σύστημα που μετράει και ιδιότητες λαδιού.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Τι λέτε, μια και έχω παραλάβει και το σχετικό μπουκαλάκι από Βlackstone, αξίζει να στείλω για ανάλυση το τωρινό που είναι μείγμα 3 λαδιών ή να το αποφύγω θεωρώντας ότι τα όποια συμπεράσματα θα είναι αμφισβητήσιμα και να περιμένω την επόμενη αλλαγή;Αν πρόκειται να επαναλάβεις κάτι τέτοιο, τότε ίσως έχει νόημα. Το καλό είναι ότι είναι όλα GroupIV/V.
-
Τι μ@λ@κ@ς που είμαι... είχα το κιτ από το Blackstone και περίμενα πώς και πώς να αλλάξω λάδια για να πάρω δείγμα - ειδικά από τα συγκεκριμένα που τους είχα κάνει παρατεταμένη χρήση. Ανοίγω την τάπα λοιπόν, τα αφήνω να τρέξουν λίγο για να μην πάρω από την αρχή... λίγο ακόμα... λίγο ακόμα... ε και όταν ξεκίνησα να παίρνω δείγμα στέρεψαν
Φιλική συμβουλή στους μελλοντικούς χρήστες του κιτ λοιπόν, μετρήστε μέχρι το τρία και βουρ στον πατσά! Εγώ σε 8 μήνες πάλι
-
μπορούσες κάλλιστα να πάρεις δείγμα απ το φίλτρο λαδιού, μάλιστα συνίσταται αν θυμάμαι καλά
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
μπορούσες κάλλιστα να πάρεις δείγμα απ το φίλτρο λαδιού, μάλιστα συνίσταται αν θυμάμαι καλάΝαι ε... αυτό δεν το είχα δει πουθενά! Πάντως δεν είχα ούτε σύριγγα διαθέσιμη (η αλλαγή έγινε σχετικά 'στα πεταχτά')
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Τι σχέση έχουν τα λάδια βρε johnkyr , ό,τι και να βάλει μέσα το ίδιο είναι για το computer service.
φαντάζομαι ότι υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν αισθητήρα για να μετράνε την ποιότητα των λαδιών για να σου υποδείξουν πότε θα πρέπει να κάνεις αλλαγή και όχι απλά έναν μετρητή χιλιομέτρων, που λέει πχ ότι μετά από 20Κ ή 12μήνες πρέπει να κάνεις αλλαγή λαδιών .
-
'the FSS monitors time between oil changes, vehicle speed, coolant temperature, load signal, engine rpm, engine oil temperature and engine oil level.'
viewtopic.php?f=6&t=7756&p=1511216&hilit=computer+service#p1511216
-
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]