-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Αυτά που έγραψα είναι όπως ακριβώς τα διάβασα. Δεν έχω αυτές τις απαραίτητες γνώσεις να τα σχολιάσω, αλλά δεν είμαι ούτε ψαράς ούτε κυνηγός.
Βέβαια μίλαγαν για φουλ συνθετικά και συγκεκριμένα για την φόρμουλα του Mοbil 1 πού μάλλον ήταν από τα πρώτα φουλ...edit Δεν θυμάμαι αν υπήρχε και η παράμετρος 'Χρονικό διάστημα αλλαγών' μέσα στο κείμενο. Βέβαια ήταν μία αναφορά για την σύνθεση και συγκεκριμένα τα μίλια που χρειαζόταν για να δουλέψει. Μιλάμε όμως για Αμερικανικά δεδομένα αποστάσεων.
το 1994 δουλευα σε εξουσιοδοτημενο της NISSAN βαζαμε τα mobil 1 με αλλαγες στα 15000km ολοι οι κινητηρες που δουλευαν με αυτα τα λαδια μετα τις 60000km περιπου ηταν μεσα στην μουργα (οταν βγαζαμε το ψευτοκαπακο ή το καρτερ παθαιναμε πλακα) οσοι δουλευαν με καποιο 15W/50 λαδι και αλλαγες στις 5000km ακομα και με 150000km ανοιγες το ψευτοκαπακο και εβλεπες τα μεταλλικα μερη σαν καινουρια.
μια ιδιοτητα του λαδιου εκτος απο την λιπανση και την ψυξη ειναι να καθαριζει, οταν το λαδι στα 3000km περιπου εχει γινει καταμαυρο πως μπορει να καθαριζει?
οταν πλυνουμε τα χερια μας με λασπονερα ειναι δυνατον να καθαρισουν? -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
@ Driver///M & GGAB
Έχουν γίνει πειράματα σχετικά και με το που αλλάζεις λιπαντικό ο ρυθμός φθοράς του κινητήρα τα πρώτα χιλιόμετρα εκτοξεύεται. Στα χιλιόμετρα που σου λέει ο κατασκευαστής να αλλάξεις λιπαντικό, η φθορά ανά χιλιόμετρο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολύ χαμηλότερα από τις φθορές που έχεις με την αλλαγή λιπαντικού.
Με το να αλλάζεις πρόωρα το λιπαντικό σου, κάνεις κακό και στον κινητήρα και στην τσέπη σου. Αν βάζεις δε και λάθος λιπαντικό... το γ@μησες.να βγαζω και να πουλαω τα μεταχειρισμενα λαδια απο δω και περα?
με αυτον τον τροπο ο ρυθμος φθορας του κινητηρα θα ειναι πολυ μικροτερος απ οτι με νεα λαδια?
ελεος βρε παιδια. -
Tsargy καλά τα λες. Τα πρώτα χιλιόμετρα δρουν τα καθαριστικά του λιπαντικού (που μαυρίζει) και μεταξύ άλλων αφαιρούν τα προστατευτικά πρόσθετα του προηγούμενου λιπαντικού. Θα χρειαστούν αρκετά χιλιόμετρα για να εμποτίσει με τα δικά του προστατευτικά πρόσθετα τα μέταλλα του κινητήρα το νέο λιπαντικό ώστε να έχεις την καλύτερη δυνατή λίπανση.
Τα Mobil 1 φουλ συνθετικά κάπου πριν 25 χρόνια εμφανίστηκαν. πχ. δείτε εδώ
Youtube VideoΝομίζω ο τυπικός τεχνικός που συστήνει αλλαγές λιπαντικών κάθε 5Κ ή 7,5Κ χιλιόμετρα θα θεωρήσει ότι έκανε καλά τη δουλειά του αν ο βενζινοκινητήρας χρειαστεί ρεκτιφιέ μετά από 200.000χλμ. Με ιδανική λίπανση βέβαια και νορμάλ χρήση, όλοι σχεδόν οι κινητήρες αντέχουν ~400.000χλμ. ή περισσότερα.
Με τις συχνές αλλαγές λιπαντικών δεν καταστρέφεις τον κινητήρα, τον έχεις όμως περισσότερα χιλιόμετρα σε συνθήκες αυξημένης φθοράς μειώνοντας τη ζωή του.edit: Να σημειωθεί ότι το Mobil 1 πρακτικά είναι μάρκα και όχι τύπος λαδιού. Υπάρχουν πολλά Mobil 1 λάδια με άσχετες ιδιότητες μεταξύ τους.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Αυτά που έγραψα είναι όπως ακριβώς τα διάβασα. Δεν έχω αυτές τις απαραίτητες γνώσεις να τα σχολιάσω, αλλά δεν είμαι ούτε ψαράς ούτε κυνηγός.
Βέβαια μίλαγαν για φουλ συνθετικά και συγκεκριμένα για την φόρμουλα του Mοbil 1 πού μάλλον ήταν από τα πρώτα φουλ...edit Δεν θυμάμαι αν υπήρχε και η παράμετρος 'Χρονικό διάστημα αλλαγών' μέσα στο κείμενο. Βέβαια ήταν μία αναφορά για την σύνθεση και συγκεκριμένα τα μίλια που χρειαζόταν για να δουλέψει. Μιλάμε όμως για Αμερικανικά δεδομένα αποστάσεων.
το 1994 δουλευα σε εξουσιοδοτημενο της NISSAN βαζαμε τα mobil 1 με αλλαγες στα 15000km ολοι οι κινητηρες που δουλευαν με αυτα τα λαδια μετα τις 60000km περιπου ηταν μεσα στην μουργα (οταν βγαζαμε το ψευτοκαπακο ή το καρτερ παθαιναμε πλακα) οσοι δουλευαν με καποιο 15W/50 λαδι και αλλαγες στις 5000km ακομα και με 150000km ανοιγες το ψευτοκαπακο και εβλεπες τα μεταλλικα μερη σαν καινουρια.
μια ιδιοτητα του λαδιου εκτος απο την λιπανση και την ψυξη ειναι να καθαριζει, οταν το λαδι στα 3000km περιπου εχει γινει καταμαυρο πως μπορει να καθαριζει?
οταν πλυνουμε τα χερια μας με λασπονερα ειναι δυνατον να καθαρισουν?Αν μιλάς για αμάξια με καρμπυρατέρ, ήταν φυσικό να βλέπεις μούργα με την καύση που έκαναν.
Φαντάζομαι θα μας επιβεβαιώσεις ότι υπήρχε πολύ μεγάλη διαφορά στα ψεκαστά.
-
Tsargy καλά τα λες. Τα πρώτα χιλιόμετρα δρουν τα καθαριστικά του λιπαντικού (που μαυρίζει) και μεταξύ άλλων αφαιρούν τα προστατευτικά πρόσθετα του προηγούμενου λιπαντικού. Θα χρειαστούν αρκετά χιλιόμετρα για να εμποτίσει με τα δικά του προστατευτικά πρόσθετα τα μέταλλα του κινητήρα το νέο λιπαντικό ώστε να έχεις την καλύτερη δυνατή λίπανση.
Τα Mobil 1 φουλ συνθετικά κάπου πριν 25 χρόνια εμφανίστηκαν. πχ. δείτε εδώ
Youtube VideoΝομίζω ο τυπικός τεχνικός που συστήνει αλλαγές λιπαντικών κάθε 5Κ ή 7,5Κ χιλιόμετρα θα θεωρήσει ότι έκανε καλά τη δουλειά του αν ο βενζινοκινητήρας χρειαστεί ρεκτιφιέ μετά από 200.000χλμ. Με ιδανική λίπανση βέβαια και νορμάλ χρήση, όλοι σχεδόν οι κινητήρες αντέχουν ~400.000χλμ. ή περισσότερα.
Με τις συχνές αλλαγές λιπαντικών δεν καταστρέφεις τον κινητήρα, τον έχεις όμως περισσότερα χιλιόμετρα σε συνθήκες αυξημένης φθοράς μειώνοντας τη ζωή του.edit: Να σημειωθεί ότι το Mobil 1 πρακτικά είναι μάρκα και όχι τύπος λαδιού. Υπάρχουν πολλά Mobil 1 λάδια με άσχετες ιδιότητες μεταξύ τους.
το 1995 τα mobil 1 ηταν τυπος λαδιου.
alexeft μιλαμε για πανω απο 1500 αυτοκινητα, σχεδον τα μισα ηταν με καμπυρλατερ, αυτα με τις συχνες αλλαγες ηταν καθαρα εκεινα με τις αργες αλλαγες ηταν σκατα και τα ψεκαστα και τα καμπυρλατερατα.
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
...οταν πλυνουμε τα χερια μας με λασπονερα ειναι δυνατον να καθαρισουν?Μικρός δεν έχανα ευκαιρία να βάλω τα χέρια μου στην μουτζούρα. Μία φορά ήμουν με έναν ηλικιωμένο μηχανικό και τον βοήθησα σε κάτι. Υπήρχε στην βρύση το γνωστό Tide με πριονίδι...Ενώ εγώ έβαζα λίγο μείγμα, ξέβγαζα και επαναλάμβανα, εκείνος έτριβε συνέχεια τα χέρια του ρίχνοντας που και που λίγο νερό για να αραιώνει το δικό του μείγμα μέχρι που ξεβγάλθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν τα δικά του χέρια να είναι ολοκάθαρα και τα δικά μου μετά από 3-4 επαναλήψεις να μην έχουν καθαρίσει τελείως. Του εξέφρασα την απορία μου και τότε μου είπε το φοβερό: 'Η βρώμα βγαίνει μόνο με βρώμα'
Εκτός του ότι αυτήν την έκφραση την θυμάμαι πάντα (από το 1977) και την έχω προσαρμόσει και σε άλλα θέματα, έτσι καθαρίζω πια τα χέρια μου...Μήπως θα πρέπει λοιπόν να μας προβληματίσει σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των καθαριστικών προσθέτων της σύνθεσης των λαδιών?
-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
...οταν πλυνουμε τα χερια μας με λασπονερα ειναι δυνατον να καθαρισουν?
Μικρός δεν έχανα ευκαιρία να βάλω τα χέρια μου στην μουτζούρα. Μία φορά ήμουν με έναν ηλικιωμένο μηχανικό και τον βοήθησα σε κάτι. Υπήρχε στην βρύση το γνωστό Tide με πριονίδι...Ενώ εγώ έβαζα λίγο μείγμα, ξέβγαζα και επαναλάμβανα, εκείνος έτριβε συνέχεια τα χέρια του ρίχνοντας που και που λίγο νερό για να αραιώνει το δικό του μείγμα μέχρι που ξεβγάλθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν τα δικά του χέρια να είναι ολοκάθαρα και τα δικά μου μετά από 3-4 επαναλήψεις να μην έχουν καθαρίσει τελείως. Του εξέφρασα την απορία μου και τότε μου είπε το φοβερό: 'Η βρώμα βγαίνει μόνο με βρώμα'
Εκτός του ότι αυτήν την έκφραση την θυμάμαι πάντα (από το 1977) και την έχω προσαρμόσει και σε άλλα θέματα, έτσι καθαρίζω πια τα χέρια μου...Μήπως θα πρέπει λοιπόν να μας προβληματίσει σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των καθαριστικών προσθέτων της σύνθεσης των λαδιών?
δεν μπορει να με προβληματισει κατι που εχω δει με τα ματια μου και εχω δουλεψει απειρες φορες, ηταν ευχης εργο οτι εκεινη την περιοδο δουλευαμε μονο 5 διαφορετικους τυπους του ιδιου αυτοκινητου με πολυ μεγαλη συχνοτητα και σε διαφορες παραλλαγες στα λιπαντικα και στην συχνοτητα, οποτε αυτο το 'τεστ' ειναι για εμενα το πιο αξοπιστο.
-
Θα χρειαστούν αρκετά χιλιόμετρα για να εμποτίσει με τα δικά του προστατευτικά πρόσθετα τα μέταλλα του κινητήρα το νέο λιπαντικό ώστε να έχεις την καλύτερη δυνατή λίπανση.
το λιπαντικο δημιουργει φιλμ στα μεταλλα και ετσι τα προστατευει
ενα μεταλλο που να εμποτιζεται;;;;; -
Το λιπαντικό φιλμ είναι μόνο ένας από τους τροπους που προστατεύει το λιπαντικό. Εχει προσθετα που καλυπτουν τα μέταλλα και είναι η τελευταία γραμμή αμυνας σε σημεια υψηλης πίεσης και θερμοκρασιας.
-
Για τι κινητηρες NISSAN μιλαμε που το 1993 εκαναν αλλαγες καθε 15000χμ?
-
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Για τι κινητηρες NISSAN μιλαμε που το 1993 εκαναν αλλαγες καθε 15000χμ?το προγραμμα της εταιριας ηταν σερβις στα 15000km ή καθε χρονο οτι ερθει πρωτο.
-
Ναι ,σε ποια μοντελα ρωταω.Το 1993
Γιατι εγω σε οτι nissan ειχαμε ,η αντιπροσωπεια ελεγε αλλαγες κάθε 5000-7500χμ. -
απο το 1994 και μετα, το βιβλιαρακι το ειχες διαβασει?
-
Στα Ν13 εγραφε νομιζω καθε 10000 ή 6 μήνες.Δε θυμαμαι και καλα ημουν και 12 χρονων τοτε.
Αλλα θυμαμαι οτι στις αντιπροσωπειες και στα κεντρικα ολοι αλλαζαν λαδια στις 7500.
Ακομα και τα Ν16 τοτε αλλαζουν. -
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Στα Ν13 εγραφε νομιζω καθε 10000 ή 6 μήνες.Δε θυμαμαι και καλα ημουν και 12 χρονων τοτε.
Αλλα θυμαμαι οτι στις αντιπροσωπειες και στα κεντρικα ολοι αλλαζαν λαδια στις 7500.
Ακομα και τα Ν16 τοτε αλλαζουν.το Ν13 ειναι μοντελο του 86-87, μιλαμε για Ν14, Ν15, Ν16, P10, P11 κανε εναν κοπο διαβασε το βιβλιαρακι και θα σου λυθουν πολλες αποριες.
-
Μα και για το Ν16 εγω βρηκα 10000 χμ ή 6 μηνες.
εδιτ:Einai για εκτος Ευρωπη ,τωρα το ειδα. -
Μια και έχουν περάσει τόσα πια χρόνια, γνωρίζουμε τι απέγιναν αυτοί οι κινητήρες Nissan που χρησιμοποιούσαν συνθετικά λιπαντικά συγκριτικά με αυτούς που χρησιμοποιούσαν 15W-50?
-
Μια και έχουν περάσει τόσα πια χρόνια, γνωρίζουμε τι απέγιναν αυτοί οι κινητήρες Nissan που χρησιμοποιούσαν συνθετικά λιπαντικά συγκριτικά με αυτούς που χρησιμοποιούσαν 15W-50?Μερικες σελιδες πίσω...
viewtopic.php?f=6&t=35916&start=4935 -
Εμένα πάντως αν και μοδέλο του 1997 τα λαμβάνει υπόψη του αυτά που λέω (είχα διαβάσει σχετικό άρθρο).
Στα νεότερα έχουν και αισθητήριο διπλό (αντίστασης και χωρητικότητας ή κάτι τέτοιο).
Νομίζουμε ότι δεν κάνει διαφορά γιατί στο μεγαλύτερο μέρος των μετρήσεων είμαστε με νορμάλ θερμοκρασίες και νορμάλ στροφές. Μάλλον για να φανεί η διαφορά πρέπει να είσαι είτε συνέχεια σε πίστα είτε συνέχεια σε ήσυχο ταξίδι εθνικής.Γενικά είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο είναι το σωστό διάστημα αλλαγών. Και γιατί 10000, καλύτερα θα είναι κάθε 5000. Και γιατί 5 και όχι 3000χλμ… κοκ. Μάλλον όπου νιώθει ο καθένας ήσυχος με τη συνείδησή του…. Εγώ με πάρα πολλά ταξίδια σε ΕΟ το άλλαζα στα 13000 (κάπου εκεί μου το ζήταγε).
Το ώρες από χλμ και μωτ είναι ενδιαφέρουσα εναλλακτική.Τα καλό συνθετικό δεν οξειδώνεται με το χρόνο όπως τα παλιο-ορυκτέλαιο!
Το λάδι που καθαρίζει μαυρίζει από τη βρώμα. Αν δεν καθαρίζει μένει καθαρό και η βρώμα μένει στον κινητήρα σου και σου βουλώνει τα σωληνάκια…
Τα λάδια έχουν πρόσθετα για ξερή λίπανση. Αυτά μένουν πάνω στα μέταλλα για να προστατεύσουν για λίγα δευτερόλεπτα αν ξεμείνουν από λάδι. Μερικά από αυτά ταέχουν μειώσει στις συνθέσεις για προστασία καταλυτών, καυσαέρια κλπ.
Αυτό για το ρυθμό φθοράς με τα καινούργια νομίζω ήταν αυξημένη μεταβολή του ρυθμού φθοράς. Ο βαθμός φθοράς όμως είναι χαμηλός.
-
Η BMW αλλάζει το διάστημα αλλαγής από 15κ μίλια/2 χρόνια στα 10κ μίλια/1 χρόνο
Η GM επαναπρογραμματίζει τα olm
'After high warranty claims on several models with four-cylinder engines, GM will reprogram software to make oil change warning lights go on sooner.'
'Product investigators found that recalibrating the oil-life monitor will help the chains last longer'
κτλ κτλΔε λέω αλλαγή κάθε 5000 αλλά καλό είναι να είμαστε και λίγο υποψιασμένοι.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]