-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Eneos Sustina 5W-30 και Motul X-Clean+ 5W-30Ποιο φαίνεται καλύτερο βάσει των χαρακτηριστικών που δίνουν τα datasheets;
Καμία άποψη;
-
Eneos Sustina 5W-30 και Motul X-Clean+ 5W-30Ποιο φαίνεται καλύτερο βάσει των χαρακτηριστικών που δίνουν τα datasheets;
Σαφως το Eneos υπερτερει ,δεν εχει ομως τον δεικτη HTHS...
-
Ο χρήστης Nikos204 έγραψε:
Eneos Sustina 5W-30 και Motul X-Clean+ 5W-30
Ποιο φαίνεται καλύτερο βάσει των χαρακτηριστικών που δίνουν τα datasheets;
Σαφως το Eneos υπερτερει ,δεν εχει ομως τον δεικτη HTHS...
Από Τσεχική σελίδα (http://www.motordily.cz/files/oleje/5w30sustina.pdf) το HTHS του Sustina 5W-30 είναι 3,05 mPa·s έναντι 3,6 mPa·s στο Motul 8100 X-Clean+ 5W-30. Λογικό όμως δεν είναι αφού η τιμή του κινηματικού ιξώδους του Sustina τόσο στους 40 °C όσο και στους 100 °C είναι μικρότερη του Motul;
-
Τα datasheet σου δίνουν μόνο τις μισές πληροφορίες. Για παράδειγμα το ότι το Εneos έχει μεγαλύτερο TBN από το Motul δε σημαίνει ότι θα αντέξει περισσότερο. Για αυτό είναι σημαντικό το πως τα καταφέρνει το λάδι στα διάφορα τεστ, ιδιαίτερα των κατασκευαστών. Το Motul φαίνεται να έχει κάποιες πιστοποιήσεις από κατασκευαστές, ενώ το Eneos καμία.
Eπιπλέον δεν υπάρχει καλό/καλύτερο ή κακό λάδι, υπάρχει κατάλληλο λάδι. Αν είσαι μέσα στα όρια που βάζει ο κατασκευαστής σου, ό,τι και να βάλεις θα κάνει ικανοποιητικά τη δουλειά του, όσο φτηνό και να είναι. -
Τα χαρακτηριστικα του ENEOS ομως δεν εχουν καμια σχεση με το πρωτο υπαρχει μεγαλη διαφορα στο VI & TBN ...
*ο nikolas τα ειπε ολα -
Τυφλά επανω στις προδιαγραφες του κατασκευαστη
η επιλογη της μαρκας δικια μας υποθεση.
εγω amsoil.
-
Ο χρήστης dim63 έγραψε:
Τυφλά επανω στις προδιαγραφες του κατασκευαστηη επιλογη της μαρκας δικια μας υποθεση.
εγω amsoil.
Διάλεξες μάρκα.
Καλά λάδια είναι αλλά δεν έχουν πιστοποίηση.
Η Amsoil λέει ότι τα λάδια της υπερτερούν σε προδιαγραφές αλλά επειδή η πιστοποίηση στοιχίζει πολύ, δεν την έχουν (έχει μόνο σε λίγα λάδια της).Βαλβολίνη (marine) και λάδια 15W40 (diesel & marine) της Amsoil τα χρησιμοποιώ συνεχώς.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Τα datasheet σου δίνουν μόνο τις μισές πληροφορίες. Για παράδειγμα το ότι το Εneos έχει μεγαλύτερο TBN από το Motul δε σημαίνει ότι θα αντέξει περισσότερο. Για αυτό είναι σημαντικό το πως τα καταφέρνει το λάδι στα διάφορα τεστ, ιδιαίτερα των κατασκευαστών. Το Motul φαίνεται να έχει κάποιες πιστοποιήσεις από κατασκευαστές, ενώ το Eneos καμία.
Eπιπλέον δεν υπάρχει καλό/καλύτερο ή κακό λάδι, υπάρχει κατάλληλο λάδι. Αν είσαι μέσα στα όρια που βάζει ο κατασκευαστής σου, ό,τι και να βάλεις θα κάνει ικανοποιητικά τη δουλειά του, όσο φτηνό και να είναι.Το να είσαι μέσα στις προδιαγραφές που θέτει ο κατασκευαστής είναι απαραίτητο. Σίγουρα όμως υπάρχει καλό και καλύτερο λάδι. Όταν έβαλα στην πρώτη αλλαγή το Motul (δεν ξέρω τι είχε το Lancer από τον κατασκευαστή) ο θόρυβος του κινητήρα μειώθηκε αισθητά!
Τυφλά επανω στις προδιαγραφες του κατασκευαστη
η επιλογη της μαρκας δικια μας υποθεση.
εγω amsoil.
Και το Sustina σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κατασκευαστή είναι για το Lancer.
Η Mitsubishi ζητάει κατά σειρά προτεραιότητας:
[list:4udjae1k][:4udjae1k]API SG ή μεγαλύτερο[/4udjae1k]
[:4udjae1k]Πιστοποίηση ILSAC[/4udjae1k]
[:4udjae1k]ACEA A1/B1, A3/B3, A3/B4, A5/B5[/4udjae1k][/list:u:4udjae1k]
Το Sustina 5W-30 στα δύο πρώτα υπερτερεί αφού φέρει πιστοποιήσεις των τελευταίων προδιαγραφών. Πιστοποίηση ACEA δεν έχει.
-
http://www.amsoil.com/shop/by-product/m ... motor-oil/
α για να σου πω δεν θα μου χαλασεις εσυ τα υπογεργαμμενα (δεν ξερω απο ποιον) λαδια μου ετσι
το θεμα ειναι παντως οτι σε εμενα ειναι ακριβως πανω στις προδιαγραφες του κατασκευαστη οσον αφορα Α και Β
αν μπορουσα θα του εβαζα ελαιολαδο που ειναι και δικο μας
-
Για να επανέλθω στο θέμα που είχα θέσει στην αρχή. Καμιά δοκιμή για το Sustina υπάρχει; Γενικά δε βλέπω πολύ υλικό στο Internet...
-
Στη θέση σου θα έψαχνα για λάδι ACEA A5/B5 και όσο πιο λεπτό μπορούσα ώστε να έχω τη μέγιστη οικονομία καυσίμου.
Γενικά αν το λάδι έχει την ACEA θα έχει και την ΑPI/ILSAC προδιαγραφή που φαίνεται να είναι πιο 'εύκολες'.
Σχετικά με τις ACEA, δε σημαίνει ότι το Α4/Β4 είναι χειρότερο/παλαιότερο από το Α5/Β5, απλά είναι διαφορετικές προδιαγραφές και η Α5/Β5 φαίνεται να είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην οικονομία καυσίμου όπως και η Α1/Β1.δείτε εδώ http://www.acea.be/images/uploads/files ... uences.pdf
-
Στη θέση σου θα έψαχνα για λάδι ACEA A5/B5 και όσο πιο λεπτό μπορούσα ώστε να έχω τη μέγιστη οικονομία καυσίμου.
Γενικά αν το λάδι έχει την ACEA θα έχει και την ΑPI/ILSAC προδιαγραφή που φαίνεται να είναι πιο 'εύκολες'.
Σχετικά με τις ACEA, δε σημαίνει ότι το Α4/Β4 είναι χειρότερο/παλαιότερο από το Α5/Β5, απλά είναι διαφορετικές προδιαγραφές και η Α5/Β5 φαίνεται να είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην οικονομία καυσίμου όπως και η Α1/Β1.δείτε εδώ http://www.acea.be/images/uploads/files ... uences.pdf
Κοίταξα πάρα πολλά 5W-30 λάδια (τις κορυφαίες σειρές διάφορων εταιριών όπως: Mobil 1, Red Line, Motul 8100 X-Clean+ & 300V, Castrol Edge, Shell Helix Ultra Extra, Valvoline Synpower) και όλα έχουν υψηλότερο ιξώδες κυρίως στους 40 °C αλλά και στους 100 °C και αρκετά χαμηλότερο viscosity index από το Eneos Sustina 5W-30.
Τώρα σχετικά με τις προδιαγραφές ACEA δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πιο αυστηρές από τις API και ILSAC. Για παράδειγμα το Mobil Super
3000 X1 Formula FE 5W-30 το οποίο έχει πιστοποίηση ACEA A5/B5, API έχει SL, ούτε καν SM. Οπότε ίσως σε άλλα χαρακτηριστικά οι προδιαγραφές ACEA να είναι αυστηρότερες και σε άλλα όχι. Συνολικά δε μπορώ να ξέρω ποιες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυστηρότερες. Παρεμπιπτόντως το συγκεκριμένο Mobil είναι το μόνο που έχει κινηματικό ιξώδες στους 100 °C χαμηλότερο από το Sustina, αλλά δεν παρέχεται καμία πληροφορία για το viscosity index του ή το HTHS. Βέβαια όπως και η τιμή του μαρτυρά αν και έχει χαμηλότερο ιξώδες από το Mobil 1 είναι κατώτερο λιπαντικό και οι κριτικές του στο Bob is the Oil Guy είναι χλιαρές.
-
Αφού επέλεξες 5W-30 τί ασχολείσαι με ιξώδη και viscosity index? Όλα παρόμοια θα είναι δηλαδή 5W-30. Αν θέλεις μεγαλύτερη προστασία σε ζεστό καιρό, πάρε 5W-40 που σου προτείνει για θερμοκρασίες πάνω από 40C.
Τώρα για το ACEA/API/ILSAC, δεν έχω άποψη, απλά το έχω ακούσει ότι οι ACEA γενικά είναι πιο δύσκολες. Μπορεί να είναι και λάθος. -
Αφού επέλεξες 5W-30 τί ασχολείσαι με ιξώδη και viscosity index? Όλα παρόμοια θα είναι δηλαδή 5W-30. Αν θέλεις μεγαλύτερη προστασία σε ζεστό καιρό, πάρε 5W-40 που σου προτείνει για θερμοκρασίες πάνω από 40C.
Τώρα για το ACEA/API/ILSAC, δεν έχω άποψη, απλά το έχω ακούσει ότι οι ACEA γενικά είναι πιο δύσκολες. Μπορεί να είναι και λάθος.Σίγουρα όλα τα 5W-30 δεν είναι τα ίδια. Και σχετικά με το κινηματικό ιξώδες ορίστε τα όρια που θέτει η SAE: http://www.upmpg.com/tech_articles/motoroil_viscosity/ για τους 100 °C. Και φυσικά διαφέρουν και σε πολλά άλλα.
-
Το viscosity index σε κινητηρες με καδενα και οχι ιμαντες καλο ειναι να βρισκεται χαμηλα γυρω στο 160.
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Το viscosity index σε κινητηρες με καδενα και οχι ιμαντες καλο ειναι να βρισκεται χαμηλα γυρω στο 160.Από που προέρχεται αυτή η πληροφορία; Πρώτη φορά τη βλέπω.
-
Τώρα για το ACEA/API/ILSAC, δεν έχω άποψη, απλά το έχω ακούσει ότι οι ACEA γενικά είναι πιο δύσκολες. Μπορεί να είναι και λάθος.Σίγουρα όλα τα 5W-30 δεν είναι τα ίδια. Και σχετικά με το κινηματικό ιξώδες ορίστε τα όρια που θέτει η SAE: http://www.upmpg.com/tech_articles/motoroil_viscosity/ για τους 100 °C. Και φυσικά διαφέρουν και σε πολλά άλλα.
Δεν είπα ίδια, είπα παρόμοια, όπως φαίνεται και στο link σου. Eφόσον μιλάμε για VI, δε διαφέρουν σε τίποτα άλλο. Αν σε νοιάζει τόσο πολύ το VI πάρε 0W-40. Δεν υπάρχει στο βιβλίο σου, αν όμως καλύπτει τις υπόλοιπες προδιαγραφές νομίζω δε θα έχεις πρόβλημα, εγώ δε θα το έκανα πάντως.
-
Με βάση τα νούμερα που μας έδειξες το sustina μοιάζει διαστημικό σούπερ λάδι. Σίγουρα οι μετρήσεις του είναι με τις ίδιες μεθόδους με τους άλλους;;
Έχεις την τύχη το αυτοκίνητό σου να τα δέχεται όλα από πλευράς ACEA οπότε μπορείς άνετα να βάλεις τα Sustina που δεν είναι A3.
Αν η τιμή του είναι ανταγωνιστική σαφώς και θα το έβαζα. -
Δεν είπα ίδια, είπα παρόμοια, όπως φαίνεται και στο link σου. Eφόσον μιλάμε για VI, δε διαφέρουν σε τίποτα άλλο. Αν σε νοιάζει τόσο πολύ το VI πάρε 0W-40. Δεν υπάρχει στο βιβλίο σου, αν όμως καλύπτει τις υπόλοιπες προδιαγραφές νομίζω δε θα έχεις πρόβλημα, εγώ δε θα το έκανα πάντως.
Δεν είμαι χημικός μηχανικός αλλά από όσα έχω διαβάσει για τα λιπαντικά έχω καταλάβει το αντίθετο. Ότι ένα λιπαντικό - π.χ. στην περίπτωσή μου 5W-30 - μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από ένα άλλο ίδιου βάρους. Από το εάν είναι πλήρως συνθετικό ή απλό ορυκτέλαιο, στα πρόσθετα που είναι πολλών ειδών και πολύ σημαντικά και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά πέρα από το ιξώδες. Οπότε μόνο η κατηγοριοποίηση κατά ιξώδες δε νομίζω ότι εξασφαλίζει πως δύο λιπαντικά είναι παρόμοια.
Με βάση τα νούμερα που μας έδειξες το sustina μοιάζει διαστημικό σούπερ λάδι. Σίγουρα οι μετρήσεις του είναι με τις ίδιες μεθόδους με τους άλλους;;
Έχεις την τύχη το αυτοκίνητό σου να τα δέχεται όλα από πλευράς ACEA οπότε μπορείς άνετα να βάλεις τα Sustina που δεν είναι A3.
Αν η τιμή του είναι ανταγωνιστική σαφώς και θα το έβαζα.Έχει πιστοποίηση API SN και ILSAC GF-5. Επομένως πρέπει να ακολουθείται τυποποιημένη διαδικασία μετρήσεων.
Πάντως όντως φαίνεται διαστημικό. Βέβαια η Nippon Oil που το παράγει είναι η μεγαλύτερη εταιρία λιπαντικών της Ιαπωνίας και μέλος του Mitsubishi Group. Θέλω να πιστεύω επομένως πως όσο και να το 'χουν παρακάνει με το μάρκετινγκ πρέπει να είναι ένα ποιοτικό προϊόν. Σίγουρα είναι η κορυφαία σειρά λιπαντικών της ENEOS. Θα ήθελα βέβαια να έβρισκα περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό στο διαδίκτυο, όπως δοκιμές, αναλύσεις κλπ.
-
Πάμε λοιπόν πάλι από την αρχή... Ακριβώς επειδή από τα χαρακτηριστικά, οχι μόνο το βάρος αλλά και τα υπόλοιπα, δεν μπορείς να συγκρίνεις επαρκώς τα λάδια, πρέπει να στηριχθείς σε πιστοποιήσεις, δηλαδή το αν πέρασαν συγκεκριμένα τεστ.
Eγώ θα ήθελα λάδι που να έχει όλες τις προδιαγραφές ή πιστοποίηση από τον κατασκευαστή μου πχ. GM DEXOS
Aν το ENEOS δεν πουλάει στην Ευρώπη (στην Ελλάδα το ακούω τώρα τελευταία μόνο) ίσως δικαιολογείται να μην έχει ACEA που είναι ευρωπαικές προδιαγραφές. Από την άλλη το manual σου τις αναφέρει παρότι είναι Mitsubishi σωστά?edit: Εδώ έχει τις πιστοποιήσεις από όλους τους Ευρωπαίους κατασκευαστές http://www.aussiev8.com.au/motul-oils-b ... -mean.html (στο κάτω μέρος της σελίδας)
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]