-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Σίγουρα ισχύει αυτό; Δηλαδή τα 0W-20 έως 5W-30 που το manual προτείνει για χρήση έως 40 °C μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα και σε κλίματα που τους θερινούς μήνες έχουν θερμοκρασία σταθερά άνω των 40 χωρίς να παρέχουν μειωμένη προστασία; Γιατί αν ισχύει αυτό το διάγραμμα είναι λάθος. Γιατί να χρησιμοποιήσω παχύτερο λάδι αφού το 0W-20 μου παρέχει τη βέλτιστη οικονομία και προστασία σε όλες τις συνθήκες;Περισσοτερο θα σε κατευθυνει στην επιλογη ιξωδους η χρηση που κανεις στο αυτοκινητο παρα η εξωτερικη θερμοκρασια.
-
Το θέμα έχει να κάνει με την ικανότητα ψύξης των σύγχρονων μοτέρ, που σίγουρα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.
Τα περισσότερα νέα μοντέλα θα κρατήσουν νορμάλ τη θερμοκρασία λαδιού/ψυκτικού ακόμα και με 45C εξωτερική θερμοκρασία εφόσον δεν τα πιέζεις.
Στο Corsa 10ετίας που έχω, ο κατασκευαστής μου λέει πως μπορώ να έχω συνέχεια τον κινητήρα στις ~6200σαλ. με κόφτη τις 6500σαλ. Άρα στην εθνική μπορώ να το πηγαίνω συνέχεια τέρμα, όσο ζέστη και αν έχει, χωρίς να μου ανεβάσει θερμοκρασία λαδιού εκτός προδιαγραφών για τα 5W-30 λάδια που μου λέει να βάζω. Το Lancer σου στις ίδιες συνθήκες ίσως να κατέστρεφε το λιπαντικό. Είναι πιθανό αυτό που λέει ο onyx βέβαια και ίσως αργότερα αυτές οι προδιαγραφές να αλλάξουν αναδρομικά. Αν είναι κάποιας ηλικίας το αυτοκίνητό σου θα πρότεινα να ψάζεις οnline. Οι προτεινόμενες προδιαγραφές λαδιού μπορεί να έχουν αλλάξει! -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Το θέμα έχει να κάνει με την ικανότητα ψύξης των σύγχρονων μοτέρ, που σίγουρα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.
Τα περισσότερα νέα μοντέλα θα κρατήσουν νορμάλ τη θερμοκρασία λαδιού/ψυκτικού ακόμα και με 45C εξωτερική θερμοκρασία εφόσον δεν τα πιέζεις.
Στο Corsa 10ετίας που έχω, ο κατασκευαστής μου λέει πως μπορώ να έχω συνέχεια τον κινητήρα στις ~6200σαλ. με κόφτη τις 6500σαλ. Άρα στην εθνική μπορώ να το πηγαίνω συνέχεια τέρμα, όσο ζέστη και αν έχει, χωρίς να μου ανεβάσει θερμοκρασία λαδιού εκτός προδιαγραφών για τα 5W-30 λάδια που μου λέει να βάζω. Το Lancer σου στις ίδιες συνθήκες ίσως να κατέστρεφε το λιπαντικό. Είναι πιθανό αυτό που λέει ο onyx βέβαια και ίσως αργότερα αυτές οι προδιαγραφές να αλλάξουν αναδρομικά. Αν είναι κάποιας ηλικίας το αυτοκίνητό σου θα πρότεινα να ψάζεις οnline. Οι προτεινόμενες προδιαγραφές λαδιού μπορεί να έχουν αλλάξει!Είναι το τελευταίο Lancer 1.5L με redline συνεχόμενα στις 6350 σ.α.λ. αν θυμάμαι καλά και 6500 σ.α.λ. διακεκομμένη λειτουργία. (Τα νούμερα θα πρέπει να τα επιβεβαιώσω από το manual αλλά και έξω να πέφτω είμαι σίγουρα αρκετά κοντά στις πραγματικές τιμές.)
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
Τί λέτε, να βάλω το 5w-30 ή να αφήσω το 5w-40?Να βάλεις ένα καλό ημισυνθετικό 10w-40....και δε θα ξανασυμπληρώσεις ούτε δράμι.....
-
To σύστημα ψύξης και λίπανσης των περισσότερων αυτοκινήτων δεν επαρκεί για λειτουργία στη μέγιστη ισχύ πάνω από λίγη ώρα. Μπορεί να ισχύει σχετικά πιο εύκολα σε κάποιο πολύ αζόριστο μοντέλο αλλά και πάλι μου προκαλεί έκπληξη αυτό που λέει ο nickolas για το Corsa στις 6200 συνεχώς. Πραγματικά δυσκολεύομαι να το πιστέψω, θα ήθελα να το δω σε επίσημο έγγραφο.
Ένας καλός τρόπος να ξέρουμε τι γίνεται σε αυτές τις συνθήκες είναι η θερμοκρασία λαδιού εφόσον την βρείτε σε κανένα κρυφό μενού. Αν είσαι με 30άρι δεν θέλεις να πας πάνω από 110 βαθμούς κελσίου ούτε με 40άρι πάνω από 120 (με 20άρι το όριο είναι γύρω στους 100). Σαν όριο βάζω το ιξώδες 10,5 που θεωρείται το βέλτιστο για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα οπότε οι θερμοκρασίες είναι αυτές στις οποίες το κάθε λάδι φτάνει σε αυτό το ιξώδες. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες το ιξώδες θα πέσει πιο χαμηλά και μπορεί να μην προστατεύει επαρκώς.
@PeterPan
Εγώ σου λέω να τολμήσεις και να βάλεις το 30άρι. Άλλοι πάλι όχι. Συνεχίζοντας να ρωτάς τι περιμένεις να γίνει; Προσπαθείς να κάνεις στατιστική, πόσοι θα πουν έτσι και πόσοι αλλιώς; Δεν πάει έτσι, εσύ θα πρέπει να αποφασίσεις και όλη δική σου είναι η ευθύνη, δεν μπορείς να πεις φτου την πάτησα, φταίνε οι άλλοι στο φόρουμ που το είπανε! Οπότε αν δεν αισθάνεσαι έτοιμος και δεν θέλεις να ρισκάρεις καθόλου βάλε κάποιο καλό 0-40 ή 5-40. Και πιο λεπτά για την πρωινή εκκίνηση όπου γίνεται η μεγαλύτερη ζημιά και 40άρι για τη ζεστή λειτουργία ώστε να μην φοβάσαι μήπως στο κάψει.
Πάντως ομολογώ ότι κι εγώ πρώτα πήγα από τα ημι 10-40 σε καλά συνθετικά 5-40 και μετά με φόβο ψυχής τόλμησα το άλμα στα 30άρια. -
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
Τί λέτε, να βάλω το 5w-30 ή να αφήσω το 5w-40?
Να βάλεις ένα καλό ημισυνθετικό 10w-40....και δε θα ξανασυμπληρώσεις ούτε δράμι.....
Χρησιμοποιει 5w40 σε ενα τοπο που οι χαμηλες θερμοκρασιες δημιουργουν σημαντικες φθορες στα κρυα ξεκινηματα
και του προτεινεις ενα καλο 10w40 οπως λες για να λυσει το προβλημα καταναλωσης 300 ml ?
Εχεις καποια εξηγηση σε αυτο που προτεινεις ??? -
Mετάβαση 5w40 σε 10w40 υπο χαμηλές θερμοκρασίες; Μήπως δεν είναι τραγική αυτή η μετάβαση, δε ξέρω γτ θερμοκρασίες μιλάμε αλλά φαντάζομαι υπό του μηδενός πάει όμως το 10w40 κάποιους βαθμούς υπό το μηδεν και νομίζω οριακά και σίγουρα δε φτάνει το 5αρι.
Κάνεις δε μπορεί όμως να του εγγυηθεί ότι με το να βάλει 10w40 σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ποιο το αποτέλεσμα στο μέλλον για να κερδίσει τι; Μερικά ml λιπαντικό, αν είναι να του καίει τόσο δε σημαίνει ότι θα στουμπώσει με 10αρι, ίσως με 20αρι . Τα 500ml/3000χλμ είναι αστρονομικά για μένα αλλά απ' ότι κατάλαβα μιλάμε για ευρωπαϊκο αυτοκίνητο . Ίσως να έβαζε 10w40 αν δεν υπήρχε πρόβλημα χαμηλών θερμοκρασιών.
Εγω νομίζω ότι με σιγουριά κανείς δε θα σου απαντήσει αν θα καίει το 5w30 περισσότερο. Το βάζεις μόνο από περιέργεια αλλιώς μένεις στο 5w40 που το έχεις συνηθίσει και γνωρίζεις την κατανάλωση του. Άποψη μου πάντα. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
To σύστημα ψύξης και λίπανσης των περισσότερων αυτοκινήτων δεν επαρκεί για λειτουργία στη μέγιστη ισχύ πάνω από λίγη ώρα. Μπορεί να ισχύει σχετικά πιο εύκολα σε κάποιο πολύ αζόριστο μοντέλο αλλά και πάλι μου προκαλεί έκπληξη αυτό που λέει ο nickolas για το Corsa στις 6200 συνεχώς. Πραγματικά δυσκολεύομαι να το πιστέψω, θα ήθελα να το δω σε επίσημο έγγραφο.@PeterPan
Εγώ σου λέω να τολμήσεις και να βάλεις το 30άρι. Άλλοι πάλι όχι. Συνεχίζοντας να ρωτάς τι περιμένεις να γίνει; Προσπαθείς να κάνεις στατιστική, πόσοι θα πουν έτσι και πόσοι αλλιώς; Δεν πάει έτσι, εσύ θα πρέπει να αποφασίσεις και όλη δική σου είναι η ευθύνη, δεν μπορείς να πεις φτου την πάτησα, φταίνε οι άλλοι στο φόρουμ που το είπανε! Οπότε αν δεν αισθάνεσαι έτοιμος και δεν θέλεις να ρισκάρεις καθόλου βάλε κάποιο καλό 0-40 ή 5-40. Και πιο λεπτά για την πρωινή εκκίνηση όπου γίνεται η μεγαλύτερη ζημιά και 40άρι για τη ζεστή λειτουργία ώστε να μην φοβάσαι μήπως στο κάψει.
Πάντως ομολογώ ότι κι εγώ πρώτα πήγα από τα ημι 10-40 σε καλά συνθετικά 5-40 και μετά με φόβο ψυχής τόλμησα το άλμα στα 30άρια.Για το Κόρσα δες εδώ σελίδα 218 http://www.vauxhall.co.uk/content/dam/V ... _Aug03.pdf
Σχετικά με το θέμα του PeterPan νομίζω δε χρειάζεται να τον τρομάζουμε. Είναι σίγουρο ότι δε θα πάθει τίποτα από τη στιγμή που το 5W-30 είναι στις προδιαγραφές του κινητήρα του. Η κατανάλωση λαδιού μπορεί να αυξηθεί, μπορεί και όχι, ακόμα και να αυξηθεί όμως δεν σημαίνει ζημιά στον κινητήρα.
-
Για το Κόρσα δες εδώ σελίδα 218 http://www.vauxhall.co.uk/content/dam/V ... _Aug03.pdf
Σχετικά με το θέμα του PeterPan νομίζω δε χρειάζεται να τον τρομάζουμε. Είναι σίγουρο ότι δε θα πάθει τίποτα από τη στιγμή που το 5W-30 είναι στις προδιαγραφές του κινητήρα του. Η κατανάλωση λαδιού μπορεί να αυξηθεί, μπορεί και όχι, ακόμα και να αυξηθεί όμως δεν σημαίνει ζημιά στον κινητήρα.
Σε ενημερώνει ο κατασκευαστής ότι με το κλειδί στο χέρι και θα σου καίει 600ml/1000χλμ, φαντάζομαι σαν μέγιστη κατανάλωση, αναλόγως την οδήγηση, άρα μετά από 30000χλμ έχεις συμπληρώσει 18λίτρα;; Αντε να πω 6 λίτρα, δε χρειάζεται αλλαγή λαδιού αφού με το συμπλήρωμα έχει μπει καινούργιο 2 φορές.
Να πάθει δε παθαίνει, εντός προδιαγραφών είναι το 5w30, μπορεί να το βάλει και να δει πόσο παραπάνω καίει, αν καίει παραπάνω. -
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
Σε ενημερώνει ο κατασκευαστής ότι με το κλειδί στο χέρι και θα σου καίει 600ml/1000χλμ, φαντάζομαι σαν μέγιστη κατανάλωση, αναλόγως την οδήγηση, άρα μετά από 30000χλμ έχεις συμπληρώσει 18λίτρα;; Αντε να πω 6 λίτρα, δε χρειάζεται αλλαγή λαδιού αφού με το συμπλήρωμα έχει μπει καινούργιο 2 φορές.
Να πάθει δε παθαίνει, εντός προδιαγραφών είναι το 5w30, μπορεί να το βάλει και να δει πόσο παραπάνω καίει, αν καίει παραπάνω.Δεν καίει καθόλου λάδι ακόμα και σε σκίσιμο...
-
onyx
Για το αν καίει λίγο δε φταίει τόσο το λάδι αλλά περισσότερο ο κινητήρας ή και ο οδηγός. Μερικοί κινητήρες έτσι είναι, καίνε, άλλοι καίνε επειδή τους ρουφάει το αίμα με ψηλές στροφές ο οδηγόςΚαι οι πολύ χαμηλές στροφές τσιμπάνε λάδι αφού οι κύλινδροι δεν έχουν πολύ πίεση ώστε τα καυσαέρια να ανοίξουν τα ελατήρια για καλύτερη στεγανοποίηση των κυλίνδρων, τα ελατήρια μόνο με την τάση τους σαν ελατήρια δεν μπορούν στεγανοποιήσουν απόλυτα τους κυλίνδρους, η καλύτερη δυνατή στεγανοποίηση γίνεται και με τη συνδρομή των καυσαερίων στο ελατήριο συμπίεσης ( στο 1ο ).
Τώρα που όλοι οδηγούμε με το αυγό κάτω από το γκάζι για οικονομία, να περιμένουμε να τσιμπάνε και λίγο περισσότερο λαδάκι τα μοτέρ μας, ειδικά αν είναι μετά τα 80.000 - 100.000 χλμ.
-
To κάψιμο λαδιού σε υψηλές στροφές, τί κάψιμο είναι? Πως χάνεται το λάδι?
Πχ. τα S2000 έχουν μπεκ λαδιού που ψεκάζουν λάδι στο πιστόνι για την ψύξη του (αν τα έχω καταλάβει σωστά) Σε νορμάλ αυτοκίνητο που καίγεται/χάνεται το λάδι? -
Στο δικο μου μοτερ (toyota 1.8lt 1zzfe 03-08) εχω διαβασει οτι το καιει σε υψηλες στροφες λογω μικρων διοδων επιστροφης οποτε αναγκαστικα εγκλωβιζεται στην καυση. Παρατηρηθηκε οτι με χρηση 5w20 αυτο το φαινομενο περιοριζεται λιγο.
Μιλαμε παντα για υγιεις κινητηρες...
Το λεπτοτερο λαδι κυκλοφορει πιο γρηγορα και ετσι προλαβαινει ας πουμε απλα να μην καει.Τωρα κατι αλλο κακο με χρηση παχυτερου απο 30αρι σε αυτο το μοτερ ειναι οτι χειροτερευει η λιπανση του vvti καθως λειτουργει με πιεση λαδιου. Κακος χρονισμος του vvti χαλαει την αρμονια του σ εδιασμου. Το vvti κανει και χρεη egr...
-
To κάψιμο λαδιού σε υψηλές στροφές, τί κάψιμο είναι? Πως χάνεται το λάδι?
Πχ. τα S2000 έχουν μπεκ λαδιού που ψεκάζουν λάδι στο πιστόνι για την ψύξη του (αν τα έχω καταλάβει σωστά) Σε νορμάλ αυτοκίνητο που καίγεται/χάνεται το λάδι?To λάδι καίγεται στον θάλαμο καύσης, όταν περνάει με οποιονδήποτε τρόπο εκεί, ( κακή στεγανοποίηση ελατηρίων, βουλωμένη αναπνοή στροφαλοθαλάμου, ξεραμένα τσιμουχάκια βαλβίδων, φθαρμένοι οδηγοί βαλβίδων, βαλβίδα EGR, λάδι διαφορετικών προδιαγραφών από του κατασκευαστή που δημιουργεί περισσότερες αναθυμιάσεις στον στροφαλοθάλαμο από τις προβλεπόμενες και καίγεται όταν οι αναθυμιάσεις του πηγαίνουν στην εισαγωγή - λέγε με TSI - )
Ο κατασκευαστής ξέρει πάντα καλύτερα από όλους το μοτέρ του και όταν προτείνει κάτι, ξέρει γιατί το κάνει, όλα τα άλλα είναι δικές μας δοκιμές και όταν πετυχαίνουμε αυτό που λέει ο κατασκευαστής με διαφορετικό πχ λάδι είμαστε πανευτυχείς, έχοντας ξοδευτεί περισσότερο και έχοντας διακινδυνεύσει μια ζημιά ή πρόωρη φθορά.
Κάνουμε προσεκτικές αλλαγές μόνο όταν ξέρουμε τι κάνουμε, και μόνο όταν αλλάζουμε τη χρήση του αυτοκινήτου, όταν αλλάζουμε δηλαδή τον φάκελο λειτουργίας του.
Όταν πηγαίνουμε τέρμα γκάζι στη Θεσσαλονίκη, όταν το βάζουμε συνέχεια στην πίστα, όταν οργώνουμε τα χωράφια, αυτό είναι αλλαγή φακέλου λειτουργίας και εκτός προδιαγραφών του κατασκευαστή, εκεί, κάνουμε ότι μας φωτίσει ο θεός και το ταμείο είναι πάντα δικό μας γιατί εμπίπτουμε στην κατηγορία του τρύπιου κουμπαρά.
-
Ενα οργανο πισης-θερμοκρασιας λαδιου θα βοηθουσε στην επιλογη ιξωδους;
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Ενα οργανο πισης-θερμοκρασιας λαδιου θα βοηθουσε στην επιλογη ιξωδους;Θα βοηθούσε στην καλύτερη παρακολούθηση της υγείας του, θα ξέρεις πότε πλησιάζεις σε επικίνδυνες θερμοκρασίες ώστε να αφήνεις λίγο το γκάζι, θα παρακολουθείς την πίεση ή οποία στο ρελαντί αλλά και σε μεγαλύτερες στροφές, κθρίως όμως στο ρελαντί, είναι ενδεικτική και διαφωτιστική για την φθορά των κουζινέτων βάσης, γενικά είναι χρήσιμο έως απαραίτητο, όπως και η θερμοκρασία νερού, ειδικά σε κινητήρες τούρμπο που ανεβάζουν εύκολα θερμοκρασίες όταν το κυνηγάς, ή όταν κάτι δεν πάει καλά.
Βάλτο αν μπορείς, υπάρχουν και ψηφιακά πολυόργανα που σου δείχνουν τα πάντα ώστε να έχεις πλήρη εικόνα του κινητήρα σου, ειδικά στα καινούργια που δεν έχουν πια τίποτα για τον έλεγχο, και είναι κάτι σαν ραντεβού στα τυφλά. -
Ευχαριστω για την πληρεστατη απαντηση σου! Θα ειναι το δωρο μου για μεθαυριο στη γιορτη μου απο δυο φιλαρακια ενα τετοιο οργανακι...
-
Ο χρήστης TheoSalas έγραψε:
Στο δικο μου μοτερ (toyota 1.8lt 1zzfe 03-08) εχω διαβασει οτι το καιει σε υψηλες στροφες λογω μικρων διοδων επιστροφης οποτε αναγκαστικα εγκλωβιζεται στην καυση. Παρατηρηθηκε οτι με χρηση 5w20 αυτο το φαινομενο περιοριζεται λιγο.
Μιλαμε παντα για υγιεις κινητηρες...
Το λεπτοτερο λαδι κυκλοφορει πιο γρηγορα και ετσι προλαβαινει ας πουμε απλα να μην καει.Τωρα κατι αλλο κακο με χρηση παχυτερου απο 30αρι σε αυτο το μοτερ ειναι οτι χειροτερευει η λιπανση του vvti καθως λειτουργει με πιεση λαδιου. Κακος χρονισμος του vvti χαλαει την αρμονια του σ εδιασμου. Το vvti κανει και χρεη egr...
Παραθέτω το post σου για να μείνει. Έβαλες λεπτότερα λάδια (μέσα στις προδιαγραφές του κατασκευαστή?) και η κατανάλωση έπεσε.
-
Φιλε νικολα το μοτερ μου εχει πωληθει σε εκατομυρια μοναδες στις ΗΠΑ και τον Καναδα και αυτα που αναφερω τα εχω αλιευσει απο το νετ. Στη βορεια αμερικηη Τογιοτα συστηνει 5w20 σε αυτο το μοτερ.
-
[url][/url] http://www.imakenews.com/lng/e_article0 ... G,b38lLn1r
Το εψαχνα και δεν το εβρισκα..
Για σενα νικολα!
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]