-
Λοιπόν, μετά από σχετική μελέτη, μάλλον κλίνω προς το SHELL HELIX ULTRA 5W40 για τους εξής λόγους:
- Κατ' αρχήν δεν θέλω να πάω σε 5W30 γιατί δουλεύω το μοτέρ σε χαμηλές RPM και επίσης θέλω μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
- Έχει από τα υψηλότερα VI (Viscosity Index). Το VI είναι σημαντικό γιατί δείχνει πόσο σταθερό παραμένει το ιξώδες του λαδιού με την αύξηση της θερμοκρασίας. Στο TDS που κατέβασα το VI δεν αναφέρεται, όμως βρήκα και ένα άλλο TDS του ίδιοιυ λαδιού (που μάλλον ήταν παλιότερο, γιατί ανέφερε προδιαγραφή API SL, ενώ πλέον είναι API SN), στο οποίο έγραφε VI 187, το υψηλότερο από τα λάδια της λίστας. Εξάλλου, το VI (όπως διάβασα κάπου) μπορεί να εκτιμηθεί από τη διαφορά του ιξώδους στους 40 και τους 100oC. Όσο μικρότερη, τότο καλύτερα. Και το SHELL έχει τη μικρότερη διαφορά της λίστας.
- Έχει υψηλό HT/HS, υψηλότερο από το MOBIL 1 τουλάχιστον (γιατί τα υπόλοιπα λάδια δεν αναφέρουν αυτή την προδιαγραφή). Το HT/HS είναι επίσης σημαντικό γιατί δείχνει κατά πόσο το λάδι διατηρεί το ιξώδες όταν υπάρχουν διατμητικές τάσεις.
- Κατά σύμπτωση (;) αυτό το λάδι προτιμούσε το εξουσιοδοτημένο που μου έκανε service ως τώρα. Όταν ρώτησα γιατί, μου είπαν ότι είναι το καλύτερο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, αφού ο καθένας προσπαθεί να προωθήσει το λάδι που του αφήνει μεγαλύτερο κέρδος. Πάντως είναι μια ένδειξη.
Μειονεκτήματα:
- Έχει σχετικά υψηλό PP (Pour Point) και -κυρίως- έχει σχετικά χαμηλό FP (Flash Point), δηλ τη θερμοκρασία στην οποία ατμοποιείται. Αλλά ίσως είμαι υπερβολικός: θα πλησιάσει ποτέ τους 200oC;
- Είναι ακριβό. Στο internet το βρήκα με σχεδόν 13€/lit, ενώ μπορώ να βρω λάδι της ίδιας κατηγορίας γύρω στα 10€/lit. Από την άλλη, το να δίνω επιπλέον 20€ το χρόνο στο service για ένα καλό λάδι δε νομίζω ότι είναι σπατάλη.
-
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Λοιπόν, μετά από σχετική μελέτη, μάλλον κλίνω προς το SHELL HELIX ULTRA 5W40 για τους εξής λόγους:- Κατ' αρχήν δεν θέλω να πάω σε 5W30 γιατί δουλεύω το μοτέρ σε χαμηλές RPM και επίσης θέλω μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
- Έχει από τα υψηλότερα VI (Viscosity Index). Το VI είναι σημαντικό γιατί δείχνει πόσο σταθερό παραμένει το ιξώδες του λαδιού με την αύξηση της θερμοκρασίας. Στο TDS που κατέβασα το VI δεν αναφέρεται, όμως βρήκα και ένα άλλο TDS του ίδιοιυ λαδιού (που μάλλον ήταν παλιότερο, γιατί ανέφερε προδιαγραφή API SL, ενώ πλέον είναι API SN), στο οποίο έγραφε VI 187, το υψηλότερο από τα λάδια της λίστας. Εξάλλου, το VI (όπως διάβασα κάπου) μπορεί να εκτιμηθεί από τη διαφορά του ιξώδους στους 40 και τους 100oC. Όσο μικρότερη, τότο καλύτερα. Και το SHELL έχει τη μικρότερη διαφορά της λίστας.
- Έχει υψηλό HT/HS, υψηλότερο από το MOBIL 1 τουλάχιστον (γιατί τα υπόλοιπα λάδια δεν αναφέρουν αυτή την προδιαγραφή). Το HT/HS είναι επίσης σημαντικό γιατί δείχνει κατά πόσο το λάδι διατηρεί το ιξώδες όταν υπάρχουν διατμητικές τάσεις.
- Κατά σύμπτωση (;) αυτό το λάδι προτιμούσε το εξουσιοδοτημένο που μου έκανε service ως τώρα. Όταν ρώτησα γιατί, μου είπαν ότι είναι το καλύτερο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι, αφού ο καθένας προσπαθεί να προωθήσει το λάδι που του αφήνει μεγαλύτερο κέρδος. Πάντως είναι μια ένδειξη.
Μειονεκτήματα:
- Έχει σχετικά υψηλό PP (Pour Point) και -κυρίως- έχει σχετικά χαμηλό FP (Flash Point), δηλ τη θερμοκρασία στην οποία ατμοποιείται. Αλλά ίσως είμαι υπερβολικός: θα πλησιάσει ποτέ τους 200oC;
- Είναι ακριβό. Στο internet το βρήκα με σχεδόν 13€/lit, ενώ μπορώ να βρω λάδι της ίδιας κατηγορίας γύρω στα 10€/lit. Από την άλλη, το να δίνω επιπλέον 20€ το χρόνο στο service για ένα καλό λάδι δε νομίζω ότι είναι σπατάλη.
Για μένα βάλε mobil 1 το 0w40 το καλύτερο 40αρι που υπάρχει. Είναι 100% συνθετικό καμία σχέση με το shell που αναφέρεις που είναι ημισυνθετικό. Κ μην ακούς που λένε οτι το 0w40 είναι ψιλό λάδι κ θα το καίει αυτά είναι χαζαμάρες το λάδι είναι 40αρι άρα αντέχει όσο αντέχουν όλα τα 40αρια πχ 10w40 ή 15w40 απλά το 0 είναι για τις κρύες εκκινήσεις το χειμώνα. Το ιξώδες του δεν χαλάει ούτε μετά από 15000χιλ χλμ με άπειρες μετρήσεις στο bitog. Μπες g-market κ τσίμπα το κάνει 12 ευρώ το λίτρο. Βάλτο κ θα με θυμηθείς!!
-
Ο χρήστης vaggelis_306 έγραψε:
Για μένα βάλε mobil 1 το 0w40 το καλύτερο 40αρι που υπάρχει. Είναι 100% συνθετικό καμία σχέση με το shell που αναφέρεις που είναι ημισυνθετικό.Και το HELIX ULTRA είναι 100% συνθετικό.
-
Το ότι υστερεί σε θερμοκρασίες δείχνει ότι στο τομέα 'συνθετικότητας' είναι λιγότερο από τα άλλα.
Στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ο κινητήρας σου έχει την ίδια θερμοκρασία, αυτή που ελέγχεται από το θερμοστάτη δηλαδή γύρω στους 90-100.... όσο ακριβώς και το χειμώνα. Απλά θα την πιάσει πιο γρήγορα. Τα σύγχρονα συνθετικά δεν μασάνε από χειμώνα καλοκαίρι σε σύγχρονο αυτοκίνητο με καλό έλεγχο θερμοκρασίας ψυκτικού.
Για την Ελλάδα μας ενδιαφέρει περισσότερο το TBN για έναν ακόμα λόγο, τη σκόνη.
Συμφωνώ με τα όσα είπε ο vaggelis_306.Επειδή είναι 40άρι δεν είναι το παν, δεν είναι από τα δυνατά 40αρια όπως κάποια με HTHS 4,6....
Σε 40ρι το Mobil 1 0-40 θεωρείται κορυφαίο και είναι η εύκολη και σίγουρη επιλογή.
40C 80, 100C 14,3. HTHS 3,6, -54C 236C, VI 187
Βέβαια τα περισσότερα λάδια που αναφέρεις είναι αξιοπρεπή.
Και μην ξεχνάς ότι είναι και θέμα τιμής και διαθεσιμότητας, τι υπάρχει και πόσο κάνει. -
Για μένα βάλε mobil 1 το 0w40 το καλύτερο 40αρι που υπάρχει. Είναι 100% συνθετικό καμία σχέση με το shell που αναφέρεις που είναι ημισυνθετικό.
Και το HELIX ULTRA είναι 100% συνθετικό.
Όχι το shell που λες δεν είναι 100% συνθετικό μπορεί να λέει το μπουκάλι fully synthetic αλλά δεν είναι σαν ποιότητα λαδιού σαν τα mobil 1 - amsoil - motul - redline. Κ γενικά νομίζω ότι η shell δεν βγάζει λάδι 100% όλα είναι hydrocracked όπως κ τα castrol.
Σαν λάδι τη δουλειά του την κάνει αλλά γιατί να μη βάλεις το καλύτερο αφού τα ίδια λεφτά δίνεις. -
Βαγγέλη & onyx σε ποιο mobil 0w40 αναφέρεστε;
Το ESP ή το New Life;
Για το μεν πρώτο βρίσκω αυτές τις ιδιότητες:
http://www.mobil.co.uk/UK-English-LCW/c ... 0w40.aspx#
Για το δεύτερο αυτές:
http://www.mobil.com/Germany-English/Lu ... 0W-40.aspx
Δεν συμφωνούν όμως με τα νούμερα που παραθέτει ο onyx. -
Βαγγέλη & onyx σε ποιο mobil 0w40 αναφέρεστε;
Το ESP ή το New Life;
Για το μεν πρώτο βρίσκω αυτές τις ιδιότητες:
http://www.mobil.co.uk/UK-English-LCW/c ... 0w40.aspx#
Για το δεύτερο αυτές:
http://www.mobil.com/Germany-English/Lu ... 0W-40.aspx
Δεν συμφωνούν όμως με τα νούμερα που παραθέτει ο onyx.Το new life λέμε το esp 0w40 δεν κυκλοφορεί Ελλάδα μόνο σε 5w30 υπάρχει. Τι αμάξι έχεις αν επιτρέπετε??
-
Τι αμάξι έχεις αν επιτρέπετε??W204 - C180K BE
-
Τι αμάξι έχεις αν επιτρέπετε??
W204 - C180K BE
Ε τότε μην το σκέφτεσαι καθόλου!! Κοίτα κ αυτό να δεις τι εστί mobil 1 http://www.youtube.com/watch?v=fygoGMWgKxU
-
Λοιπόν, μετά από σχετική μελέτη, μάλλον κλίνω προς το SHELL HELIX ULTRA 5W40 για τους εξής λόγους:- Κατ' αρχήν δεν θέλω να πάω σε 5W30 γιατί δουλεύω το μοτέρ σε χαμηλές RPM και επίσης θέλω μεγαλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Μειονεκτήματα:
Shell Hellix 5-40 φοραω και εγω στον 2λιτρο Μ111 στην W203 . Πολυ καλα λαδια, δεν εχει καει γραμμαριο και κανω αι ποιο χαμηλες καταναλωσεις απο οτι με τα Aral και τα Fuchs.
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Shell Hellix 5-40 φοραω και εγω στον 2λιτρο Μ111 στην W203 . Πολυ καλα λαδια, δεν εχει καει γραμμαριο και κανω αι ποιο χαμηλες καταναλωσεις απο οτι με τα Aral και τα Fuchs.Ούτε εμένα μου έχει κάψει καθόλου με αυτό το λάδι.
Ωστόσο έχω αρχίσει να κλονίζομαι από τα λεγόμενα του Vaggelis_306 και του Onyx που φαίνεται ότι το γνωρίζουν το θέμα.
Επίσης, σε άλλα fora, έχω διαβάσει και αρνητικά σχόλια για το Shell, ενώ διαβάζω μόνο καλά για το Mobil.
Απλώς περιμένω να μου πει ο Onyx πού έχει βρει τα νούμερα που αναφέρει για το Mobil. -
Έβαλα προ μηνών τα ΕΝΕΟS PREMIUM πλήρως συνθετικά 5-40 αντικαθιστώντας τα motul που ήταν πάλι πλήρως συνθετικά και 5-40. είδα ομαλότερη λειτουργία του κινητήρα πιο γλυκός στις ψηλές στροφές και μικρότερη κατανάλωση. Τα είδα από το Mitsubishi lancer club και είχαν όλοι παρατηρήσει τα ίδια. Μου κάνει εντύπωση που εκθειάζετε τα red line και mobil 1 ως τα καλύτερα δυνατά. Ακόμη και σε σχέση με τα καλύτερα ΕΝΕΟS που είναι τα sustina;
-
Shell Hellix 5-40 φοραω και εγω στον 2λιτρο Μ111 στην W203 . Πολυ καλα λαδια, δεν εχει καει γραμμαριο και κανω αι ποιο χαμηλες καταναλωσεις απο οτι με τα Aral και τα Fuchs.
Ούτε εμένα μου έχει κάψει καθόλου με αυτό το λάδι.
Ωστόσο έχω αρχίσει να κλονίζομαι από τα λεγόμενα του Vaggelis_306 και του Onyx που φαίνεται ότι το γνωρίζουν το θέμα.
Επίσης, σε άλλα fora, έχω διαβάσει και αρνητικά σχόλια για το Shell, ενώ διαβάζω μόνο καλά για το Mobil.
Απλώς περιμένω να μου πει ο Onyx πού έχει βρει τα νούμερα που αναφέρει για το Mobil.Καλα τα λεγομενα του πρωτου που ψαχνει να 200ρισει δεν θα τα λαμβανα σοβαρα υποψην .
-
Εδώ είναι τα καλύτερα 40αρια λάδια της αγοράς τα shell για μένα ΔΕΝ ανήκουν εδώ αλλά τα έβαλα για να συγκρίνουν κάποιοι που τα βάζουν. Οι προδιαγραφές είναι οι πιο πρόσφατες του 2012!
SHELL HELIX ULTRA 5W40 (API SM/CF, ACEA A3/B3/B4) = 7.96cSt - 13.1cSt - 74.4cSt - 440.90cSt
HTHS 3.68XXcP / PP -39C / FP 215C / VI 187Mobil 1 0W40 (API SM/CF, ACEA A3/B4) = 8.05cSt - 14.0cSt - 78.3cSt - 458.59cSt
HTHS 3.8cP / PP -50C / FP 230C / VI 186MOTUL 300V 5W40 = 7.86cSt - 13.6cSt - 81.8cSt - 506.10cSt
HTHS 4.1cP / PP -45C / FP 230C / VI 174Fuchs Titan Race Pro S 5w-40 = 8.34cSt - 14.89cSt - 92.35cSt - 617.46cSt
HTHS 4.07cP / PP -51C / FP 195C / VI 169AMSOIL 5W40 European Car Formula (AFL) 7.81cSt - 13.7cSt - 79.7cSt - 494.39cSt
HTHS 3.8cP / PP -42C / FP 230C / VI 171MOTUL 8100 X-cess 5W40 = 7.94cSt - 14.0cSt - 83.1cSt - 528.16cSt
HTHS 3.7cP / PP -39C / FP 228C / VI 173Castrol EDGE Sport 0W40 = 7.29cSt - 12.8cSt - 75.7cSt - 485.91cSt
HTHS 3.6 / PP -60C / FP XXΧ / VI 171RED LINE Motor Oil 5W40 = 8.45cSt - 15.1cSt - 94.0cSt - 630.25cSt
HTHS 4.6cP / PP -45C / FP 250C / VI 170AMSOIL 10W40 Premium Protection (AMO) (API SL/CI-4+) = 8.19cSt - 14.6cSt - 90.5cSt - 606.63cSt
HTHS 4.3cP / PP -44C / FP 228C / VI 164MOTUL 300V 10W40 = 7.81cSt - 13.9cSt - 90.9cSt - 631.09cSt
HTHS 4.2cP / PP -42C / FP 230C / VI 156ENEOS 5W40 Premium Hyper (API SM/CF) (ACEA: A3/B4 (07) C3 (08) = XXX - 14,3 - 86,6 - XXX
HTHS xxx / PP -40c / FP 226 / VI 172 -
Πάντως λένε ότι τα καλύτερα λάδια είναι με τις τελευταίες προδιαγραφές API SN
Άρα τα ΕΝΕΟS sustina (API SN) και όχι τα premium (API SM) που αναφέρετε -
Ο χρήστης antonn έγραψε:
Άρα τα ΕΝΕΟS sustina (API SN) και όχι τα premium (API SM) που αναφέρετεΜιλάς για λάδια με 25 ευρώ το λίτρο!! λες κ αν τα βάλεις το αμάξι θα βγάλει φτερά. Γύρω στα 20 ευρώ έχουν τα απλά κ 25 τα sustina. Λες να συμφέρουν με τέτοια τιμή??? Εδώ τα motul 300v κ κάνουν γύρω στα 25 ευρώ το 2λιτρο!! που είναι αγωνιστικά εστερικά με τρελή αντοχή!!!
-
από την παραπάνω λίστα ποιά 5W40 είναι πιο λεπτόρευστα από άλλα 5W40?
εξαρτάται μήπως από το HTHS ή/και από κάτι άλλο?γενικώς σε λεπτόρευστα 5W40 τι προτείνετε?
βασικά με τα Mobil1 5w30 ESP Formula που έχω τώρα μου ακούγεται ο μεταβλητός και σκέφτομαι να τα αλλάξω άμεσα.
παρα είναι λεπτά φαίνεται για τον Twin Spark... -
Άρα τα ΕΝΕΟS sustina (API SN) και όχι τα premium (API SM) που αναφέρετεΜιλάς για λάδια με 25 ευρώ το λίτρο!! λες κ αν τα βάλεις το αμάξι θα βγάλει φτερά. Γύρω στα 20 ευρώ έχουν τα απλά κ 25 τα sustina. Λες να συμφέρουν με τέτοια τιμή??? Εδώ τα motul 300v κ κάνουν γύρω στα 25 ευρώ το 2λιτρο!! που είναι αγωνιστικά εστερικά με τρελή αντοχή!!!
sustina 70 ευρώ τα 5 λίτρα
premium 55 ευρώ τα 5 λίτρα
Λάσπας Παλαμηδίου 81, Αθήνα - Ακαδημία Πλάτωνος, 10441, ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλέφωνο : 2105228372Τα έχουν και άλλοι σε παρόμοια τιμή 5-40 ή 5-30
-
Τα sustina ειναι τα μονα με συνθετικη βαση w-base. Δεν νομιζω να συγκρινονται με καποιο αλλο λαδι.Αν βρειτε αναφερετε των sustina τα specs. Η τιμη τους δεν ειναι εξωπραγματικη αλλα αυτη που ειπε ο antonn
-
Ο χρήστης antonn έγραψε:
sustina 70 ευρώ τα 5 λίτρα
premium 55 ευρώ τα 5 λίτρα
Λάσπας Παλαμηδίου 81, Αθήνα - Ακαδημία Πλάτωνος, 10441, ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλέφωνο : 2105228372Τα έχουν και άλλοι σε παρόμοια τιμή 5-40 ή 5-30
Δεν μένω αθήνα για να ξέρω. Επαρχεία που είχα ρωτήσει έλεγαν 20 ευρώ το λίτρο πριν ένα χρόνο. Μπορεί όντως να έπεσε η τιμή τους δε ξέρω. Πάντως δεν είναι κ κάνα τρελό λάδι εξάλλου δεν ανακοινώνουν κ όλες τις προδιαγραφές τους που είναι πολύ σημαντικό. motul κ mobil 1 πιστεύω είναι καλύτερα. Εδώ κ οι ιάπωνες βάζουν motul k castrol στα nissan κ στα honda τι να λέμε τώρα.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]