-
Στον κινητήρα έχεις (τουλάχιστον) 2 πιέσεις λαδιού.
Η μια είναι η πίεση από την αντλία λαδιού και δεν είναι σημαντική. ΑΥτή μόνο κυκλοφορεί το λάδι. Θέλεις καλή κυκλοφορία για να απάγεις θερμότητα καθώς το λάδι ζεσταίνεται κυρίως λόγω περιστροφής του κινητήρα.
Η δεύτερη και σημαντική πίεση λαδιού είναι αυτή που παράγεται στο κουζινέτο λόγω περιστροφής.
Αυτή είναι η πίεση που προστατεύει το κουζινέτο.
Αυτή η πίεση ανεβαίνει λόγω αύξησης του ρυθμού περιστροφής και σε ψηλούς ρυθμούς περιστροφής θέλεις λεπτόρευστο λιπαντικό (και το αντίθετο).Σε μεγάλα φορτία θέλεις μεγάλο ιξώδες.
Σε μεγάλες θερμοκρασίες θέλεις μεγάλο ιξώδες.
Και το αντίθετο (που είναι πιο σημαντικό ιδίως για χαμηλές θερμοκρασίες). -
ισχυει οτι με τα 0w-40 σε σχεση με τα 5w-40,κατα την εκινηση το 0w θα καιγεται πιο ευκολα μιας και ειναι πιο λεπτο απο ενα 5w και περνα πιο ευκολα στο θαλαμο καυσης?(θελω να παρω τα mobil,αλλα αν ισχυει το παραπανω θα προτιμησω το motul)
συγκεκριμενα..(δε ξερω πως μεταφραζοντα τα τεχνικα χαρακτηριστικα)
motul
Viscosity grade SAE J 300 5W-40
Density at 20°C (68°F) ASTM D1298 0.850
Viscosity at 40°C (104°F) ASTM D445 86.2 mm²/s
Viscosity at 100°C (212°F) ASTM D445 14.2 mm²/s
HTHS viscosity at 150°C (302°F) ASTM D4741 3.73 mPa.s
Viscosity index ASTM D2270 170
Pour point ASTM D97 -36°C / -32.8°F
Flash point ASTM D92 230°C / 446°F
Sulfated ash ASTM D874 1.09% weight
TBN ASTM D2896 10.1 mg KOH/g
mobil1
Viscosity, ASTM D 445
cSt @ 40º C 78.3
cSt @ 100º C 14
Sulfated Ash, wt%, ASTM D 874 1.2
Phosphorous 0.1
Flash Point, ºC, ASTM D 92 230
Density @15º C kg/l, ASTM D 4052 0.85
Total Base Number (TBN) 11.3
MRV at -40ºC 26242
Viscosity Index 186
HTHS Viscosity, mPa•s @ 150ºC, ASTM D 4683 3.7ξερω το ψιριζω πολυ το θεμα αλλα επειδη τωρα που εγινε 'σαν καινουριο' το μοτερ θελω να βαλω κατι καλο..
υ.γ. μολις αλλαξα ελατηρια εμβολων,κουζινετα και οδηγους..,για αυτο αναφερω σαν καινουριο.. -
Ο χρήστης Giorgos20 έγραψε:
G60
οι περισσοτεροι(οχι στο φορουμ) μου λενε να συνεχισω το 10w-40 ή τουλαχιστον το motul xcess και οτι το mobil επειδη ειναι 0w-40 περισσοτερο θα φθειρει το κινητηρα μου λενε παρα θα βοηθησει στο να προληφθουν οι φθορες λογω μικρων μετακινησεων..με εβαλαν σε σκεψεις..εγω θελω να το βαλω αλλα δεν εχω ιδεα..
επισης επειδη ξερουν οτι το στροφαρω ψηλα αρκετα συχνα μου λενε οτι θα ειναι πολυ λεπτο και δε θα μεινει σταγονα μεσα..
και επειδη βλεπω οτι το κατεχεις το θεμα και εκτιμω τη γνωμη σου θα ηθελα να με βοηθησεις..
(ξερω οτι φαινεται λιγο γελειο το 'μου λενε οτι' αλλα δε μπορω να το πω και καπως αλλιως και αναγκαστηκα τους ακουσω επειδη δεν εχω ιδεα απο λαδια..Eλα ρε άντρα μου που προβληματίζεσαι?
Αυτοί που σου λένε αυτές τις αυναρτησίες ας ασχοληθούνε με τη μαγειρική.
Πάμε στα δικά μας τώρα.
Με ζεστό κινητήρα θεωρητικά και το 10/40 αλλά και το 0/40 συμπεριφέρονται σαν 40άρια,σωστά?
Σωστά.
Οπότε που είναι το πρόβλημά σου?
Με κρύο κινητήρα με το 0/40έχεις και καλύτερη ροή άρα σωστή λίπανση.
Το ίδιο και στο ζεστό κινητήρα πρακτικά το 0/40 έχει πάλι καλύτερη ροή.
Το αν είναι λεπτό ή ψιλό ένα λάδι δεν καθορίζει την ποιότητα προστασίας του κινητήρα.
Ενα παχύσρευστο λιπαντικό ειδικά κρύο δε ρέει στο κύκλωμα λαδιού-ούτε καν περνάει απ το φίλτρο λαδιού!!- με αποτέλεσμα να έχεις ναι μεν αυξημένη πίεση λαδιού αλλά μηδενική προστασία κατά της φθοράς.
Οπως χρειάζεται η πίεση λαδιού άλλο τόσο απαράιτητη είναι η ροή του λιπαντικού κάτι που δεν επισημαίνει κανείς και δεν μπορεί να εντοπισθεί με ένα απλό πιεσόμετρο λαδιού.
Απ την άλλη το πόσο θα αντέξει σε καταπόνηση ένα λάδι εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο απ την ίδια του τη σύνθεση κι όχι απ το ιξώδες,εδώ ένα πλήρως συνθετικό λιπαντικό όπως το mobil 1 παίρνει κεφάλια,κι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει άλλωστε όπως και το υψηλό σημείο καυσης του.
Επίσης η ταχύτατη ροή ενός λιπαντικού εξασφαλίζει και την καλή ψύξη των μετάλλων.
Ολα τα άλλα είναι για θαμώνες του καφενέ. -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
G60
οι περισσοτεροι(οχι στο φορουμ) μου λενε να συνεχισω το 10w-40 ή τουλαχιστον το motul xcess και οτι το mobil επειδη ειναι 0w-40 περισσοτερο θα φθειρει το κινητηρα μου λενε παρα θα βοηθησει στο να προληφθουν οι φθορες λογω μικρων μετακινησεων..με εβαλαν σε σκεψεις..εγω θελω να το βαλω αλλα δεν εχω ιδεα..
επισης επειδη ξερουν οτι το στροφαρω ψηλα αρκετα συχνα μου λενε οτι θα ειναι πολυ λεπτο και δε θα μεινει σταγονα μεσα..
και επειδη βλεπω οτι το κατεχεις το θεμα και εκτιμω τη γνωμη σου θα ηθελα να με βοηθησεις..
(ξερω οτι φαινεται λιγο γελειο το 'μου λενε οτι' αλλα δε μπορω να το πω και καπως αλλιως και αναγκαστηκα τους ακουσω επειδη δεν εχω ιδεα απο λαδια..Eλα ρε άντρα μου που προβληματίζεσαι?
Αυτοί που σου λένε αυτές τις αυναρτησίες ας ασχοληθούνε με τη μαγειρική.
Πάμε στα δικά μας τώρα.
Με ζεστό κινητήρα θεωρητικά και το 10/40 αλλά και το 0/40 συμπεριφέρονται σαν 40άρια,σωστά?
Σωστά.
Οπότε που είναι το πρόβλημά σου?
Με κρύο κινητήρα με το 0/40έχεις και καλύτερη ροή άρα σωστή λίπανση.
Το ίδιο και στο ζεστό κινητήρα πρακτικά το 0/40 έχει πάλι καλύτερη ροή.
Το αν είναι λεπτό ή ψιλό ένα λάδι δεν καθορίζει την ποιότητα προστασίας του κινητήρα.
Ενα παχύσρευστο λιπαντικό ειδικά κρύο δε ρέει στο κύκλωμα λαδιού-ούτε καν περνάει απ το φίλτρο λαδιού!!- με αποτέλεσμα να έχεις ναι μεν αυξημένη πίεση λαδιού αλλά μηδενική προστασία κατά της φθοράς.
Οπως χρειάζεται η πίεση λαδιού άλλο τόσο απαράιτητη είναι η ροή του λιπαντικού κάτι που δεν επισημαίνει κανείς και δεν μπορεί να εντοπισθεί με ένα απλό πιεσόμετρο λαδιού.
Απ την άλλη το πόσο θα αντέξει σε καταπόνηση ένα λάδι εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο απ την ίδια του τη σύνθεση κι όχι απ το ιξώδες,εδώ ένα πλήρως συνθετικό λιπαντικό όπως το mobil 1 παίρνει κεφάλια,κι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει άλλωστε όπως και το υψηλό σημείο καυσης του.
Επίσης η ταχύτατη ροή ενός λιπαντικού εξασφαλίζει και την καλή ψύξη των μετάλλων.
Ολα τα άλλα είναι για θαμώνες του καφενέ.ωραιος,εκλεισε το mobil..
-
Μάκη, δυστυχώς μεγάλη μερίδα των μαστόρων στην Ελλάδα έχει μείνει 20-30 χρόνια πίσω. Εδώ προτείνουν και βάζουν 10w40 σε σύγχρονα μοτέρ 'επειδή είναι τούρμπο' ενώ ο κατασκευαστής ζητάει 0w30.
-
Εδώ βάζουν ακόμα 20/50 κι εσύ μου λες για 10/40?
Μόνο εμείς και οι Τούρκοι βάζουμε 20/50 κι όταν μας λένε ιθαγενείς παρεξηγιόμαστε κι όλας,σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς είμαστε ακόμα στο μεσαίωνα.
Ρώτα τους απλές γνώσεις νηπίου όπως τι είναι 10w/40,τι είναι γωνία ντούελ κλπ κι αμα πάρεις απάντηση χέσε με.
Εμπειροτέχνες της π@@@ας ΟΛΟΙ τους......που επιβιώνουν στη μπανανία της ζούγκλας. -
Στούς ρότορες εδώ, τι λάδι βάζουν ?
http://www.youtube.com/watch?v=YQIMGV5v ... r_embedded
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Στούς ρότορες εδώ, τι λάδι βάζουν ?http://www.youtube.com/watch?v=YQIMGV5v ... r_embedded
Πολύ πιθανά να μην χρειάζεται κάποιο λιπαντικό... όχι τουλάχιστον της μορφής που όλοι γνωρίζουμε.
-
Η γνωστή παρεξήγηση του 0-40. Θα ξεκινήσω από αυτό και μετά τα γενικά.
Το πρώτο νούμερο, το 0, είναι σχετικό με το ιξώδες του λαδιού αυτού στην εκκίνηση, στο κρύο, προτού ζεσταθεί το λάδι (ζεστό το θεωρούμε πάνω από 70°C του λαδιού,που αργεί περισσότερο, όχι του ψυκτικού που το φτάνει σε 2 λεπτά). Η τιμή ιξώδους του κρύου λαδιού μπορεί να είναι και 50 φορές μεγαλύτερη από του ζεστού, σίγουρα ακόμα και του 0 του 0-40 μέχρι να ζεσταθεί είναι κάμποσες δεκάδες φορές πιο μεγάλη από ότι θα έχει ζεστό που θα γίνει 40. Συγκεκριμένο παράδειγμα με το Mobil 1 0W-40. Στους 0°C είναι 467, στους 40°C 80, στους 100°C 14,3 και στους 130°C 8,22. (το ότι οι αριθμοί μου μπορεί να είναι λίγο διαφορετικοί είναι και θέμα χρονιάς έκδοσης κλπ αλλά οι διαφορές είναι άνευ σημασίας). Δηλαδή ζεστό στους 100 είναι 30 φορές λεπτότερο από ότι στους 0. Άρα ένα λάδι όσο και λεπτό να είναι όσο είναι κρύο είναι πολύ παχύτερο από το ζεστό λάδι και δεν μπορεί να κυλήσει και να φύγει σαν νεράκι. Και όταν ζεσταθεί δεν είναι λεπτό, είναι όσο είναι και στο 5-40 ή το 10-40 ή και το 15-40. Και επειδή είναι και συνθετικό θα είναι πολύ πιο ανθεκτικό από τα άλλα και θα κρατήσει και πολύ περισσότερα χλμ τις ιδιότητές του και θα αφήσει και λιγότερα κατακάθια. Το αν το καίει με ποιον τρόπο κλπ είναι άλλη ιστορία και δεν φταίει το μηδέν του πράματος.Το ΤΒΝ μια και το έβαλες το θέλεις ψηλό είναι αυτό που σε προστατεύει από την οξείδωση. Οξειδωτικά κακά πράματα συμβαίνουν κατά την εκκίνηση που στον κρύο κινητήρα που η καύση δεν είναι ακόμα καλή και έχει μείνει υγρασία εύκολα δημιουργείται θειικό οξύ (από το θείο που έχει μέσα η βενζίνη) αλλά και με άλλους τρόπους. Όσο πιο ψηλό τόσο πιο πολύ θα κρατήσει το λάδι.
Βέβαια πολλά έχει το λάδι μέσα αλλά το κυρίως λάδι κάνει τη λίπανση οπότε δεν θέλεις να έχεις χίλια καλά αλλά λίγο λάδι…. Χρειάζεται η σωστή ισορροπία.Στο λάστιχο ποτίσματος που αναφέρθηκε πιο πριν φανταστείτε ότι κλείνετε με το δάχτυλο τόσο που έχετε μόνο ένα πολύ λεπτό πίδακα. Θα φτάσει πολύ ψηλά ή μακριά, η πίεση θα είναι μεγάλη αλλά η ποσότητα θα είναι πολύ μικρή για να ποτίσετε. Αυτό παρατηρείται και στις ντουσιέρες σε κάποια φτηνά συνήθως ξενοδοχεία.Για οικονομία νερού έχουν μικρές τρύπες ώστε να έχει μεγάλη πίεση, σου τρυπάει το δέρμα αλλά τελικά βγάζει τόσο λίγο νερό που δεν σε ξεβγάζει. Αναγκάζεσαι να βγάλεις το τηλέφωνο και να κάνεις ντους με το σωλήνα. Αυτό στο λάδι δεν είναι καλό θέλεις και επαρκή πίεση αλλά και ποσότητα, άρα ροή. Ένα πιο λεπτό λάδι θα ανεβάζει λιγότερη πίεση αλλά θα ρέει καλύτερα, αν έχει επαρκή πίεση ώστε να εξασφαλίζει τα κουζινέτα το ίδιο καλά τότε λόγω καλύτερης ροής θα απάγει περισσότερη θερμοκρασία και θα λιπαίνει καλύτερα τα υπόλοιπα μέρη του κινητήρα.
Ένα πιο παχύ λάδι ειδικά σε ψηλές στροφές αν δεν παραζεσταθεί ώστε να λεπτύνει θα ανεβάζει τόσο πολύ πίεση που θα ενεργοποιεί την βαλβίδα ανακούφισης άρα μέρος του λαδιού θα γυρίζει στο κάρτερ χωρίς να λιπαίνει. Οπότε έχεις πίεση αλλά δεν είναι ευχαριστημένος όλος ο κινητήρας σου.
Για αυτό αν στροφάρεις προτιμάς λεπτότερα λάδια (άσε που λόγω μειωμένων αντιστάσεων και εσωτερικής τριβής θα κάνεις και οικονομία καυσίμου και θα κερδίσεις και κανένα αλογάκι).
Όχι όμως πάντα, αν έχεις και αυξημένα φορτία ή αν είσαι επίμονος στο στροφάρισμα και σου ανεβαίνει η θερμοκρασία (που σημαίνει ότι το λάδι θα παραλεπτύνει και δεν θα σχηματίζει αρκετά ισχυρό φιλμ προστασίας) τότε θα πρέπει να ανεβάσεις ιξώδες. Σε κάποιους εργοστασιακά πολύ βελτιωμένους σπορ κινητήρες μπορεί να δείτε να συστήνεται 50άρι ή και 60άρι. Εκεί όμως έχει προβλεφτεί η σπορ χρήση που θα ανεβάσει πολύ ψηλά τη θερμοκρασία και ένα 50άρι στους 130 θα έχει ιξώδες 9-11 που θα είναι λεπτότερο ακόμα και από το 30 στους 100 που έχει 10-12! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
.....ενδιαφερουσες πληροφοριες..
αρα και συ πιστευεις οι αξιζουν τα 13Ε παραπανω για τα mobil εναντι των motul? -
Δεν είναι απλά θέμα τιμής ούτε απλά θέμα μάρκας.
Τιμές μπορείς να βρεις πολλές και μπορεί να βρεις κάπου το φτηνό να πουλιέται όσο βρίσκεις το ακριβό αλλού.
Δε θα έλεγα ότι τα mobil είναι καλύτερα από τα motul αλλά ναι μπορώ να πω ότι το Mobil 1 0W-40 είναι καλύτερο από το Motul 8100 Xcess 5W-40. Tο πόσο κοστίζει/αξίζει η διαφορά μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις. Πάντως κι εγώ κάποτε που ήμουν ανάμεσα σε κάτι άλλο και το συγκεκριμένο Motul πήρα το κάτι άλλο. Που ήταν επίσης Motul αλλά πιο συνθετικό! (η Castrol δυστυχώς δεν έχασε το δικαστήριο που την πήγε Mobil και έτσι η έννοια συνθετικό έγινε πολύ ευρεία και ελαστική)
Αλλά αν θέλεις απλά μια απάντηση, έτσι όπως το θέτεις ναι, για μένα, αξίζει (εφόσον εννοείς 13 ευρώ συνολικά δηλαδή και όχι +13 ανά λίτρο ελπίζω...το ξεκαθαρίζω γιατί πολλά έχουμε ακούσει...) -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δεν είναι απλά θέμα τιμής ούτε απλά θέμα μάρκας.
Τιμές μπορείς να βρεις πολλές και μπορεί να βρεις κάπου το φτηνό να πουλιέται όσο βρίσκεις το ακριβό αλλού.
Δε θα έλεγα ότι τα mobil είναι καλύτερα από τα motul αλλά ναι μπορώ να πω ότι το Mobil 1 0W-40 είναι καλύτερο από το Motul 8100 Xcess 5W-40. Tο πόσο κοστίζει/αξίζει η διαφορά μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις. Πάντως κι εγώ κάποτε που ήμουν ανάμεσα σε κάτι άλλο και το συγκεκριμένο Motul πήρα το κάτι άλλο. Που ήταν επίσης Motul αλλά πιο συνθετικό! (η Castrol δυστυχώς δεν έχασε το δικαστήριο που την πήγε Mobil και έτσι η έννοια συνθετικό έγινε πολύ ευρεία και ελαστική)
Αλλά αν θέλεις απλά μια απάντηση, έτσι όπως το θέτεις ναι, για μένα, αξίζει (εφόσον εννοείς 13 ευρώ συνολικά δηλαδή και όχι +13 ανά λίτρο ελπίζω...το ξεκαθαρίζω γιατί πολλά έχουμε ακούσει...)13 συνολικα..
ευχαριστω -
Το Mobil μάλλον είναι Gr. III (και λιγότερο 'συνθετικό' από άλλες μάρκες) αλλά είναι από τα καλύτερα λάδια που κυκλοφορούν.
Δεν πρόκειται να δεις λερωμένο κινητήρα.Γενικά οι μεγάλες μάρκες είναι όλες καλές και αγοράζεις άφοβα (μερικές όμως είναι καλύτερες).
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Τελικά αποτελέσματα κι άλλων λιπαντικών με φωτογραφίες εδώ:
http://bmwservice.livejournal.com/27699.htmlΣτο τεστ έχει 2 Mobil 0W40 , το αμερικάνικο ( λέει USA) , και το ευρωπαϊκό 0W40 New life . Το τελευταίο είναι σίγουρα group 3 και φαίνεται λίιιιγο χειρότερο.
-
Πάει χάλασε και το Mobil 1....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Πάει χάλασε και το Mobil 1....δεν υπάρχουν αξίες τελικά σε αυτό τον κόσμο !!!
μάλλον η μόμπιλ, αποφάσισε να εξαργυρώσει στο ταμείο το όνομα της.
-
ξερει κανεις ή εχει αγορασει απο τον εν λογω καταστημα?
(ειναι πολυ φθηνο για να ναι αληθινο,,,κατι δε παει καλα...)
http://www.the-filtershop.co.uk/ -
Έχει αρκετά χρόνια που η Μόμπιλ χρησιμοποιεί Γρ. ΙΙΙ και τα λάδια της παραμένουν στις πρώτες θέσεις.
Τα 'καινούργια' Γρ. ΙΙΙ δημιουργούνται με μεγαλύτερες πιέσεις και θερμοκρασίες από παλαιότερα και έτσι έχουν καλύτερο έλεγχο στο μέγεθος του υδρογονάνθρακα.
-
Βρήκα μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για τα Motorcraft XR PLUS 10W40 . Μερικοί τα θεωρούν παρακατιανά αλλά φαίνεται οτι κατασκευάζονται από τη BP-Castol.
http://msdspds.bp.com/ussds/amersdsf.ns ... 10W-40.pdf
.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Βρήκα μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για τα Motorcraft XR PLUS 10W40 . Μερικοί τα θεωρούν παρακατιανά αλλά φαίνεται οτι κατασκευάζονται από τη BP-Castol.http://msdspds.bp.com/ussds/amersdsf.ns ... 10W-40.pdf
.
Δεν θα μου εκανε εντυπωση,και στα καυσιμα η φορντ προτεινει ΒΡ οποτε υπαρχει μια συνεργασια.
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]