-
Η φθορά τακουνιών στην ελληνική άσφαλτο δεν είναι σωστό κριτήριο φθοράς ελαστικών. Με ήπια χρήση μπορεί απλά να μην φθαρούν ποτέ οπότε είναι λάθος να περιμένεις να φθαρεί το πέλμα. Πτώση επιδόσεων (φρένα, σπινάρισμα, στροφές, άνεση, θόρυβος) όμως θα έχεις όπως και πτώση αντοχής (καθώς ξεραίνεται).
Για τους περισσότερους η πτώση επιδόσεων γίνεται σαφής κάπου στα 2-4 χρόνια. Εγώ γενικά το νιώθω μετά στα 2, κάπου στα 2,5 οπότε μέχρι τα 3 τα αλλάζω. Κάποτε όμως που έκανα πολλά χλμ με μαλακά λάστιχα και ήμουν και κάπως βίαιος τα άλλαξα σε μόνο 1,5 χρόνο λόγω φθοράς (35000χλμ και κρατάγανε αλλά τα φοβόμουνα για το βρεγμένο).
Αν εσύ δεν νιώθεις διαφορά ίσως είσαι πολύ ήπιος και πολύ μακριά από οποιοδήποτε όριο (που σημαίνει ότι στην ανάγκη θα βρεθείς εκτεθειμένος γιατί τα όρια του ελαστικού σου θα είναι πια πολύ χαμηλά). Επειδή οι διαφορές είναι πολύ σταδιακές και τα κρατάς τόσα χρόνια, ίσως δεν μπορείς κάν να κάνεις κάποια σύγκριση. Ή απλά είσαι άνιωθος, δεν καταλαβαίνεις το feedback που λαμβάνεις από τα ελαστικά σου. Δεν είναι κακό αλλά σε κάθε περίπτωση θα έλεγα μετά τα 3-4 χρόνια ας τα κοιτάξει κανένας άνθρωπος που ξέρει τα λάστιχά σου ότι δεν έχουν ζημιές κλπ. -
Πτώση απόδοσης έχω παρατηρήσει και από τους πρώτους μήνες σε μερικά λάστιχα, δεν είναι γάλα που θα το πετάξεις όταν λήξει, άλλα κάτι που από χλμ σε χλμ θα είναι χειρότερο και θα πρέπει να προσαρμόζεσαι σταδιακά και εσύ.
Άν για κάποιο λόγο πριν 5 χρόνια ήξερα πως μπορούσα να πάρω μια στροφή στο όριο στα 140 km/h διακινδυνεύοντας την δική μου ζωή και των υπολοίπων, τώρα διακινδυνεύω την δική μου ζωή και των υπολοίπων περίπου στα 110 km/h. Αλλά την παίρνω με 80 km/h όλα αυτά τα χρόνια οπότε δεν είναι πρόβλημα.
Τα ίδια ισχύουν και για φρεναρίσματα και τήρηση αποστάσεων, μπορείς πάντα να προσαρμόζεις την οδήγηση ώστε να πληρώνεις το ίδιο ρίσκο όπως όταν έκανες το πρώτο χλμ.
Κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει πέλμα, ή το ελαστικό θα έχει σκληρήνει τόσο που θα στερεί οποιαδήποτε οδηγική 'έμπνευση' ή θα την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη. Κάθε πρόωρη φθορά για πολιτικό λάστιχο είναι είτε από κακό στήσιμο, είτε από κακή οδήγηση, είτε για χρήση για την οποία το λάστιχο δεν προορίζεται.
-
Ο χρήστης Sarissa έγραψε:
Καλησπέρα!Είδα το παρακάτω από το site της michelin:
Πόσο παλιό είναι το πολύ παλιό; Η δοκιμή στα πέντε χρόνια
Μετά από πέντε χρόνια ή και περισσότερα σε λειτουργία, τα ελαστικά σας θα πρέπει να επιθεωρούνται λεπτομερώς, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Εάν προκύψει ανάγκη, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος, σχετικά με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης. Για προληπτικούς λόγους, εάν τα ελαστικά δεν έχουν αντικατασταθεί 10 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους (δείτε πώς να διαβάζετε το πλευρό ενός ελαστικού), η Michelin συνιστά να τα αντικαταστήσετε με καινούργια ελαστικά. Ακόμη κι αν φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση για χρήση, ακόμη κι αν το σκάλισμά τους δεν έχει χαμηλώσει προς τον δείκτη φθοράς.
http://www.michelin.gr/tyres/learn-shar ... e-my-tyres
Γενικά πάντα άλλαζα τα λάστιχα στα 6-7 χρόνια, ή όταν τελείωνε το πέλμα. Τώρα είμαι με Michelin Energy E3A του 2009 με 40000 km πάνω και έχουν ακόμα αρκετό πέλμα, ενώ δεν έχω παρατηρήσει και κάποια σημαντική μείωση στην απόδοση. Θεωρώ πως μπορώ να βγάλω 2-3 χρόνια ακόμα.
Την μεγαλύτερη φθορά την είχα με Uniroyal Rainsport που αναγκάστηκα να αλλάξω πριν κλείσω 5ετία.Εσείς ποιά θεωρείτε καλή πρακτική; Έχω ακούσει για ακραία σενάρια αλλαγής κάθε 2 χρόνια, και δεν καταλαβαίνω αν η οδήγηση γίνεται στον πραγματικό δρόμο ή σε πίστα για να δικαιολογείται κάτι τέτοιο.
Τα λάστιχα δεν ειναι μονο το πέλμα.Ενα καμμένο/ταλαιπωρημένο απο καιρικές συνθήκες λάστιχο μπορεί να ανοίξει αν ζοριστεί απο θερμοκρασίες ή απο κλατάρισμα.Γιατί άλλο να χάσει απλά αέρα και άλλο να διαλυθεί.
-
Ο χρήστης Sarissa έγραψε:
Πτώση απόδοσης έχω παρατηρήσει και από τους πρώτους μήνες σε μερικά λάστιχα, δεν είναι γάλα που θα το πετάξεις όταν λήξει, άλλα κάτι που από χλμ σε χλμ θα είναι χειρότερο και θα πρέπει να προσαρμόζεσαι σταδιακά και εσύ.Άν για κάποιο λόγο πριν 5 χρόνια ήξερα πως μπορούσα να πάρω μια στροφή στο όριο στα 140 km/h διακινδυνεύοντας την δική μου ζωή και των υπολοίπων, τώρα διακινδυνεύω την δική μου ζωή και των υπολοίπων περίπου στα 110 km/h. Αλλά την παίρνω με 80 km/h όλα αυτά τα χρόνια οπότε δεν είναι πρόβλημα.
Τα ίδια ισχύουν και για φρεναρίσματα και τήρηση αποστάσεων, μπορείς πάντα να προσαρμόζεις την οδήγηση ώστε να πληρώνεις το ίδιο ρίσκο όπως όταν έκανες το πρώτο χλμ.
Κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει πέλμα, ή το ελαστικό θα έχει σκληρήνει τόσο που θα στερεί οποιαδήποτε οδηγική 'έμπνευση' ή θα την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη. Κάθε πρόωρη φθορά για πολιτικό λάστιχο είναι είτε από κακό στήσιμο, είτε από κακή οδήγηση, είτε για χρήση για την οποία το λάστιχο δεν προορίζεται.
Σε ιδανικές καταστάσεις έτσι είναι. Προσαρμόζεσαι πράγματι. Όμως, δυστυχώς, υπάρχουν και οι 'μη ιδανικές'. Προχθές, πηγαίνοντας στην εθνική 4 στη σειρά (εγώ ήμουν ο τρίτος) με 100 περίπου χμ. ο πρώτος ξαφνικά είδε την καφετέρια, που προφανώς έψαχνε, έβγαλε φλας αριστερά και το κοκάλωσε, γιατί ερχόταν άλλος απέναντι. Οι άλλοι τρεις χαλάσαμε το πάτωμα των αυτοκινήτων πατώντας φρένο και ευτυχώς η καραμπόλα αποφεύχθηκε. Εκεί τι και πώς να το προβλέψεις;
-
Καλησπέρα σε όλους σας,
Είμαι κατοχος Ford Fiesta 1,4 μοντέλο του 2008, έκδοση Titanium. Ψαχνω για **4άδα **ελαστικών διάστασης **195/50R/15 **82H με τιμή 250-300 ευρώ, τα οποία θα ανταποκρίνονται καλά σε φρενάρισμα και ολισθηρό έδαφος (π.χ βροχόπτωση), καθότι αρχαριος οδηγός..Εως σήμερα φορούσα τα εργοστασιακά του, τα Hankook..
Αν μπορείτε κατατοπίστε με please, κινούμαι με την ρεζερβα εδω και 2 μερες, δεν γνωρίζω καθολου την αγορά (αν έχετε να προτείνετε και αξιόπιστο αντιπρόσωπο, καλοδεχούμενο)
Σας ευχαριστω!
-
Καθώς η διάστασή σου είναι πολύ συνηθισμένη υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα για να διαλέξεις. Το θέμα είναι να πάρεις κάτι που να είναι το πιο κατάλληλο για σένα. Εκτός από φρενάρισμα σε βρεγμένο τι αξία δίνεις σε άλλα πράματα όπως αντοχή σε τρύπες και πεζοδρόμια, χλμ, θόρυβο, ακρίβεια τιμονιού, πρόσφυση σε στροφές, στεγνό κλπ... Θεωρώ ότι τα περισσότερα αξιοπρεπή ελαστικά είναι ικανοποιητικά σε όλα (και δεν υστερούν στο βρεγμένο φρενάρισμα) οπότε πρέπει να δεις που θέλεις το κάτι παραπάνω.
Επίσης έχει σημασία αν έχεις προηγούμενες κακές ή καλές εντυπώσεις για κάποιες μάρκες και μοντέλα (και γιατί, μπορεί να μην ισχύουν).
Αν θέλεις μαγαζί (βουλκανιζατέρ, λαστιχάδικο, όχι αντιπρόσωπο) καλό θα είναι να αναφέρεις σε ποιο μέρος του κόσμου περίπου θα το ήθελες! -
Χαχα, εχεις απολυτο δικιο..Μενω Πετρούπολη..Κάνω normal οδηγηση (δεν τρέχω, δεν πιέζω το αυτοκινητο, κυρίως χρήση 3-4 μερες /εβδομάδα)..Δίνω έμφαση σε φρενάρισμα, κράτημα σε στροφές και φυσικά αντοχή στις λακουβες-μπαλωματα της Αθηνας..Μολις κοιτούσα Michelen (Pilot 3), Continental (Premium Contact), Pirelli (δεν θυμαμαι ποιο ειδα) και Dunlop (Bluresponse), αλλά δεν έχω ιδέα απο χαρακτηριστικά..Από καταστηματα μόλις είδα στο ιντερνετ (αν μου επιτρέπεται η αναφορά, ειδάλλως σβηστε το) τα ityres, Φωκας και Κατρης (ή Καρλής, καπως ετσι)...Θα ημουν υποχρεος αν μου προτεινατε κατι συγκεκριμενος..Τείνω με μια πρωτη ματια στο Pilot της Michelen.
-
Ο χρήστης estiakos έγραψε:
Καλησπέρα σε όλους σας,Είμαι κατοχος Ford Fiesta 1,4 μοντέλο του 2008, έκδοση Titanium. Ψαχνω για **4άδα **ελαστικών διάστασης **195/50R/15 **82H με τιμή 250-300 ευρώ, τα οποία θα ανταποκρίνονται καλά σε φρενάρισμα και ολισθηρό έδαφος (π.χ βροχόπτωση), καθότι αρχαριος οδηγός..Εως σήμερα φορούσα τα εργοστασιακά του, τα Hankook..
Αν μπορείτε κατατοπίστε με please, κινούμαι με την ρεζερβα εδω και 2 μερες, δεν γνωρίζω καθολου την αγορά (αν έχετε να προτείνετε και αξιόπιστο αντιπρόσωπο, καλοδεχούμενο)
Σας ευχαριστω!
Αν με αυτα που φορας τωρα εμεινες ικανοποιημενος.........ξαναβαλτα,ειναι και οικονομικα
Καλο λαστιχαδικο ειναι ο ΚΥΡΙΑΖΗΣ στη Ν.Χαλκηδονα........ -
Ο χρήστης estiakos έγραψε:
Χαχα, εχεις απολυτο δικιο..Μενω Πετρούπολη..Κάνω normal οδηγηση (δεν τρέχω, δεν πιέζω το αυτοκινητο, κυρίως χρήση 3-4 μερες /εβδομάδα)..Δίνω έμφαση σε φρενάρισμα, κράτημα σε στροφές και φυσικά αντοχή στις λακουβες-μπαλωματα της Αθηνας..Μολις κοιτούσα Michelen (Pilot 3), Continental (Premium Contact), Pirelli (δεν θυμαμαι ποιο ειδα) και Dunlop (Bluresponse), αλλά δεν έχω ιδέα απο χαρακτηριστικά..Από καταστηματα μόλις είδα στο ιντερνετ (αν μου επιτρέπεται η αναφορά, ειδάλλως σβηστε το) τα ityres, Φωκας και Κατρης (ή Καρλής, καπως ετσι)...Θα ημουν υποχρεος αν μου προτεινατε κατι συγκεκριμενος..Τείνω με μια πρωτη ματια στο Pilot της Michelen.Bridgestone T001 ή Pirelli Cinturato P1......
-
Λοιπόν να γράψω τις εντυπώσεις όπως είχα υποσχεθεί. Έχω φορέσει τα rainsport 3 σε 195-50-15. Τα έβαλα μέσα Ιουλίου Και μέχρι τώρα Έχω κάνει 6.000 χλμ. Τα δοκίμασα και σε βρεγμένο Και σε καταιγίδα.το λάστιχο Δεν ξέρει τι θα πει υδρολίσθηση! Πολύ καλή Και η απόδοση του στο στεγνό αν και αναμενόμενο γιατί είναι ακόμα καινούρια.
Τα πλαϊνά του είναι μαλακά αλλά το έλυσα βάζοντας 32 σε όλα. Θυσίασα λίγο άνεση βέβαια. Όλα αυτά σε skoda Fabia 1.4 116hp. -
ποια είναι η νορμάλ πίεση και έχεις βάλει 32 ?
-
Ο κατασκευαστής με λίγο φορτίο μου δίνει 30.5 μπροστά πίσω και με φορτίο μου δίνει 35 μπροστά Και 40.6(!!!) πίσω.
Εγώ νορμάλ έχω 30, απλά Τώρα επειδή είναι σε ταξίδι έβαλα 32. Δεν μπορώ να σκεφτώ Πώς θα είναι το αυτοκίνητο με 35 μπροστά Και 41 πίσω.... -
Εννοείται ότι αν βάλεις πιέσεις φορτωμένου ενώ είσαι άδειος θα πηγαίνει σαν κατσίκι. Αν όμως είσαι φορτωμένος και δεν φουσκώσεις λάστιχα πας σαν βάρκα γυαλό, όλα είναι φλού, τιμόνι ασαφές, φρένα μέτρια κλπ.
Γενικά για χωρίς φορτίο (2 άτομα + παιδάκι) βάζω πιέσεις ανάμεσα σε αυτήν για άδειο και γεμάτο και αν φορτώσω βάζω το γεμάτο. -
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
Λοιπόν να γράψω τις εντυπώσεις όπως είχα υποσχεθεί. Έχω φορέσει τα rainsport 3 σε 195-50-15. Τα έβαλα μέσα Ιουλίου Και μέχρι τώρα Έχω κάνει 6.000 χλμ. Τα δοκίμασα και σε βρεγμένο Και σε καταιγίδα.το λάστιχο Δεν ξέρει τι θα πει υδρολίσθηση! Πολύ καλή Και η απόδοση του στο στεγνό αν και αναμενόμενο γιατί είναι ακόμα καινούρια.
Τα πλαϊνά του είναι μαλακά αλλά το έλυσα βάζοντας 32 σε όλα. Θυσίασα λίγο άνεση βέβαια. Όλα αυτά σε skoda Fabia 1.4 116hp.Αρχηγός...και το 32 μια χαρά είναι...τό'χα γράψει και στο παρελθόν:αυτά τα Rainsport 3,στο νερό είναι σκέτη ΠΡΟΚΛΗΣΗ!!!Και αφού όπως λές,είναι και στο στεγνό καλά...μπόμπα!!! Πολύ καλή επιλογή....
Βροχολάστιχο να είναι καλό στο στεγνό, δεν μου φαίνεται και τόσο πιθανό...
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εννοείται ότι αν βάλεις πιέσεις φορτωμένου ενώ είσαι άδειος θα πηγαίνει σαν κατσίκι. Αν όμως είσαι φορτωμένος και δεν φουσκώσεις λάστιχα πας σαν βάρκα γυαλό, όλα είναι φλού, τιμόνι ασαφές, φρένα μέτρια κλπ.
Γενικά για χωρίς φορτίο (2 άτομα + παιδάκι) βάζω πιέσεις ανάμεσα σε αυτήν για άδειο και γεμάτο και αν φορτώσω βάζω το γεμάτο.Αν δε κανω λαθος οι βασικες πιεσεις που δινουν οι κατασκευαστες ειναι για 2 ατομα + λιγες αποσκευες? Το ταμπελακι εχει 2 ανθρωπακια και 1 τσαντουλα.
Μεγαλο θεμα ανοιξατε με τις πιεσεις. Εγω θεωρω σωστο το να παιζεις λιγο γυρω απο τις προτεινομενες. Θα μου πει καποιος οτι ο κατασκευαστης ξερει καλυτερα και θα χει και δικιο. Απλα αναλογα το λαστιχο μπορεις να βελτιωσεις λιγο την κατασταση με τις πιεσεις για τους κατσικοδρομους μας.
Π.χ. εγω εχω βρει οτι το 33 μπρος 31 πισω ειναι ιδανικο για μενα, (με προτεινομενο 33-30) γιατι θελω να χω λιγο πιο ζωντανο πισω μερος και εχω παρατηρησει οτι με τα λαστιχα μου, βαζοντας 31 πισω βαραει λιγοτερο οταν ειναι αδειο.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Τα πλαϊνά του είναι μαλακά αλλά το έλυσα βάζοντας 32 σε όλα. Θυσίασα λίγο άνεση βέβαια. Όλα αυτά σε skoda Fabia 1.4 116hp.Αρχηγός...και το 32 μια χαρά είναι...τό'χα γράψει και στο παρελθόν:αυτά τα Rainsport 3,στο νερό είναι σκέτη ΠΡΟΚΛΗΣΗ!!!Και αφού όπως λές,είναι και στο στεγνό καλά...μπόμπα!!! Πολύ καλή επιλογή....
Βροχολάστιχο να είναι καλό στο στεγνό, δεν μου φαίνεται και τόσο πιθανό...
Μωρέ καλό είναι για μικρά αμάξια,αλλά αυτά τα πλαινά του αδρεφέ μου είναι....σκέτο βούτυρο!!
-
Καλησπέρα σε όλους.
Ήρθε ο καιρός για νέα λάστιχα και θέλω γνώμες...
Το αυτοκίνητο είναι ένα renault megane cc 1.6, το οποίο κάνει περί τα 8.000 χλμ. το χρόνο, η πλειοψηφία εκ των οποίων είναι σε αστικό περιβάλλον. Η διάσταση είναι 205/55/16 και το budget είναι γύρω στα 300 ευρώ.
Λόγω των χιλιομέτρων που κάνω, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα η αυξημένη χιλιομετρική αντοχή. Θα ήθελα όμως τα εξής δύο χαρακτηριστικά... Αφενός μεν ανθεκτικά πλαϊνά (μέσα στην πόλη, όλο και σε κάποιο πεζοδρόμιο μπορεί να βρει), αφετέρου δε γόμα που να ταιριάζει στον τύπο του αυτοκινήτου (cabrio με σκληρή οροφή=τριγμοί).
Λέω να κινηθώ μεταξύ pirelli p7 και dunlop bluresponse ή fastresponse...
Ιδέες; -
Το Cint P7,είναι το ελαστικό που ζητάς...
-
Να υποθέσω ότι το έχεις. Γενικές εντυπώσεις;
-
Καλημέρα σε όλα τα μέλη του forum. Καιρός για αλλαγή ελαστικών. Πρόκειται για mercedes c180 Kompressor 1.6 του 2011. Τα χιλιόμετρα που διανύει είναι περίπου 10.000 ετησίως, τα περισσότερα σε ταξίδια. Κυρίως με ενδιαφέρει η αξιοπιστία τους. Με μια ματιά σε κάποια site κλίνω προς continental premium contact 5 και michelin primacy hp. Ή μήπως κάποιο άλλο michelin (energy saver, pilot sport 3, primacy 3) ή τα goodyear efficientgrip performance; Αληθεύει ότι τα michelin γενικότερα είναι μαλακά και άρα περισσότερο ευαίσθητα; Προτείνετε κάποιο από τα παραπάνω ή κάποιο άλλο;
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]