-
Πριν 1,5 χρόνο ήταν καλοκαίρι οπότε μερικά psi θα τα έχανε μόνο και μόνο από τη διαφορά θερμοκρασίας. Οπότε πολύ καλά συνολικά.
Γενικά σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα θέλεις να έχεις αυξημένη πίεση για να υποστηρίξουν το σκελετό να μην παραμορφωθεί.
Κάποτε παίρνοντας αυτοκίνητο από συνεργείο μετά από 1,5 μήνα χοροπήδαγε για τα πρώτα χλμ μέχρι να επανέλθουν τα λάστιχα... -
φόρεσα τελικα τα premiumcontact5... εκανα και 315 χλμ. προ ολίγου και είναι μεγάλη η διαφορά τους σε άνεση!
με παραξένεψε ο δείκτης W , αλλά ο επαγγελματίας άριστος, είπε κάθε 15.000 να τα πηγαίνω για αλλαγή μπρος πισω, και βρηκε ότι ειναι ελαφρα χτυπημένες οι 2 ζάντες, τις εβαλε πίσω αλλά πρεπει κάποια στιγμή να τις φτιάξω είπε. έκανε και ζυγοστάθμιση.
λέτε μετά το φτιάξιμο των ζαντών αλουμινίου (περίπου 40€) να κάνω καμιά ευθυγράμμιση;; πόσο κοστίζει;;
επίσης για τα αμορτισερ-ελατήρια στα 82.000 ακόμα καλά δεν είμαι;; κατά τις 100.000 θέλουν αλλαγή;;
πόσο κάνουν αμορτισέρ σαν τα μανίσια ή λίγο καλύτερης ποιότητας αλλά όχι σκληρότερα;; -
Ο χρήστης JOPAR έγραψε:
φόρεσα τελικα τα premiumcontact5... εκανα και 315 χλμ. προ ολίγου και είναι μεγάλη η διαφορά τους σε άνεση!
με παραξένεψε ο δείκτης W , αλλά ο επαγγελματίας άριστος, είπε κάθε 15.000 να τα πηγαίνω για αλλαγή μπρος πισω, και βρηκε ότι ειναι ελαφρα χτυπημένες οι 2 ζάντες, τις εβαλε πίσω αλλά πρεπει κάποια στιγμή να τις φτιάξω είπε. έκανε και ζυγοστάθμιση.
λέτε μετά το φτιάξιμο των ζαντών αλουμινίου (περίπου 40€) να κάνω καμιά ευθυγράμμιση;; πόσο κοστίζει;;
επίσης για τα αμορτισερ-ελατήρια στα 82.000 ακόμα καλά δεν είμαι;; κατά τις 100.000 θέλουν αλλαγή;;
πόσο κάνουν αμορτισέρ σαν τα μανίσια ή λίγο καλύτερης ποιότητας αλλά όχι σκληρότερα;;Η κατάσταση των αμορτισερ δεν μπορεί να υπολογιστεί βάσει χλμ. αποκλειστικά. Θα σου πρότεινα, αν δεν μπορείς να το καταλάβεις μόνος σου από τον τρόπο που συμεπριφέρονται,να τα δει/μετρήσει κάποιος ειδικός, και να σου προτείνει λύσεις.
-
Η ζυγοστάθμιση και αλλαγή βαλβίδων θεωρείται στάνταρ και πρέπει να περιλαμβάνεται στο κόστος των ελαστικών+τοποθέτησης.
Μη ζορίζεσαι με το W. Σωστό το μπρος πίσω.
Ευθυγράμμιση θα κάνεις αν έχεις λόγο. Πχ περίεργη φθορά ελαστικών, τραβάει το τιμόνι κλπ. Αν δεν έχεις κάνει ε, έφτασε η ώρα μια και έχεις και σημάδια στις ζάντες.
Τα ελατήρια γενικά, αν όλα έχουν πάει καλά, δεν προβλέπεται να τα αλλάξεις.
Αμορτισέρ δεν υπάρχει κανόνας πότε θα χρειαστούν αλλαγή. Μπορείς να τα μετρήσεις αλλά υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις ότι δεν λειτουργούν σωστά (αύξηση σπιναρίσματος, πιο συχνά ABS, βούτηγμα στο φρενάρισμα, καθυστέρηση απόκρισης σε αλλαγές κατεύθυνσης με ταυτόχρονη κλίση, κυματοειδής κίνηση μετά από ανωμαλίες κλπ). Το κόστος ποικίλλει και για απλά αμορτισέρ εξαρτάται κυρίως από το αυτοκίνητό σου (μερικά βολεύονται με 200 άλλα με >1500)... -
Ο χρήστης JOPAR έγραψε:
ο επαγγελματίας άριστος, είπε κάθε 15.000 να τα πηγαίνω για αλλαγή μπρος πισωΑυτό εγώ πάλι δεν το καταλαβαίνω...
Δυο φορές έχω κάνει εμπρός-πίσω δύο σετ ελαστικών κι αυτό γιατί ένοιωθα τα εμπρός να χαζοσπινιάρουν σε ανηφόρες. Τη μία φορά το έκανα στα 13300km (με Pilot Exalto 2) και τη δεύτερη (με P6 Cinturato) στα 16600km. Ειδικά τη δεύτερη φορά φοβόμουν να το κάνω λόγω χιλιομέτρων αλλά τα ελαστικά είχαν όλα το ίδιο βάθος πέλματος κι έτσι προχώρησα.
Αναρωτιέμαι λοιπόν το εξής: οι λαστιχάδες που προτείνουν τακτικές αλλαγές εμπρός-πίσω κάθε 15-20000km (δηλαδή μαζί με το σέρβις κάνε τράμπα και τις ρόδες) δεν γνωρίζουν ότι το σχετικά φαγωμένο λάστιχο πίσω είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από ότι να το έχεις μπροστά; Προσωπικά δε θα επιχειρήσω δεύτερη αλλαγή εμπρός-πίσω. Προτιμώ να πάρω δύο λάστιχα (αν δεν έχω χρήματα) και να ξεκινήσω μια αλυσίδα κάθε τόσο (να φέρνω τα δύο πιο καλά από πίσω εμπρός και να βάζω καινούρια πίσω) παρά να κάνω τακτικές τράμπες. -
Ο χρήστης kotetsi έγραψε:
ο επαγγελματίας άριστος, είπε κάθε 15.000 να τα πηγαίνω για αλλαγή μπρος πισω
Αυτό εγώ πάλι δεν το καταλαβαίνω...
Δυο φορές έχω κάνει εμπρός-πίσω δύο σετ ελαστικών κι αυτό γιατί ένοιωθα τα εμπρός να χαζοσπινιάρουν σε ανηφόρες. Τη μία φορά το έκανα στα 13300km (με Pilot Exalto 2) και τη δεύτερη (με P6 Cinturato) στα 16600km. Ειδικά τη δεύτερη φορά φοβόμουν να το κάνω λόγω χιλιομέτρων αλλά τα ελαστικά είχαν όλα το ίδιο βάθος πέλματος κι έτσι προχώρησα.
Αναρωτιέμαι λοιπόν το εξής: οι λαστιχάδες που προτείνουν τακτικές αλλαγές εμπρός-πίσω κάθε 15-20000km (δηλαδή μαζί με το σέρβις κάνε τράμπα και τις ρόδες) δεν γνωρίζουν ότι το σχετικά φαγωμένο λάστιχο πίσω είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από ότι να το έχεις μπροστά; Προσωπικά δε θα επιχειρήσω δεύτερη αλλαγή εμπρός-πίσω. Προτιμώ να πάρω δύο λάστιχα (αν δεν έχω χρήματα) και να ξεκινήσω μια αλυσίδα κάθε τόσο (να φέρνω τα δύο πιο καλά από πίσω εμπρός και να βάζω καινούρια πίσω) παρά να κάνω τακτικές τράμπες.Αν γίνεται σε σωστά χρονικά διαστήματα και δεν έχει επέλθει μεγάλη φθορά στα ελαστικά του ενός άξονα τότε παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους. 15.000 - 20.000 χλμ μου φαίνονται πάρα πολλά. Ανάλογα με το στυλ οδήγησης και τη σκληρότητα του πέλματος ίσως να χρειάζεται αλλαγή και πριν τα 10.000 χιλιόμετρα. Ανάλογα με τη φθορά πάντα.
Πάντως τα πιο φθαρμένα πίσω δεν είναι απαραίτητα πιο επικίνδυνα. Στο προηγούμενο σετ όταν πήγα τα μπροστινά που είχαν πολύ μεγαλύτερη φθορά από τα πίσω στον πίσω άξονα, η συμπεριφορά του αυτοκινήτου βελτιώθηκε. Όταν τα φθαρμένα ήταν μπροστά το ABS έπιανε με το παραμικρό, το αυτοκίνητο ήταν υποστροφικό και στο βρεγμένο εννίοτε απρόβλεπτο!
-
Πάντως σε μια τετράδα που έκανα συχνά μπρος-πίσω κατάφερα να την κρατήσω σημαντικά περισσότερα χλμ από άλλες. Και όταν λέω συχνά εννοώ ανά 5.000 με 10.000 χλμ. max.
-
Ο χρήστης Sinanai έγραψε:
Πάντως σε μια τετράδα που έκανα συχνά μπρος-πίσω κατάφερα να την κρατήσω σημαντικά περισσότερα χλμ από άλλες. Και όταν λέω συχνά εννοώ ανά 5.000 με 10.000 χλμ. max.Ακριβώς!
-
Πόσα άλογα έχετε ρε παιδιά και καταφέρνετε να φάτε το πέλμα στους ελληνικούς καθρέπτες;
Εκτός αν βάζετε όλοι λάστιχα με treadwear από 200 και κάτω.
-
Εγω παντως με 320 σε 38000 χλμ ειμαι σχεδον σλικ
-
δεν πρεπει να ξεχναμε οτι με το μπρος-πισω εχουμε μεν μπροστα πελμα αλλα ο παραγοντας ξηροτητα παραμενει ο ιδιος και αυτος ειναι που κανει το μεγαλυτερο κουμαντο......
-
Ανάλογα με το λάστιχο μπορώ να είμαι φαγωμένος (σλικ σε τμήμα του ελαστικού) στα 30-50+ 000χλμ.
Στο πισωκίνητό μου βοηθάει το μπρος πίσω γιατί οι εμπρός τροχοί τρώγονται από έξω και οι πίσω από μέσα οπότε βολεύει για πιο ζυγισμένη φθορά. Η εντύπωσή μου είναι ότι καλύτερα στα 10.000χλμ με μέγιστο όριο τα 15.000 που ίσως είναι πολλά (ανάλογα με το λάστιχο πάλι). -
Τελικα ,λογω απροσμενου μεγαλου ταξιδιου μπηκαν χθες στη 525i E60 τα Michelin Primacy 3 ,ουτε καν με ρωτησαν...
Αρνητικη εντυπωση μου εκανε η απουσια 'νυχιου' προστασιας.Κατα τα αλλα θα δουμε, αν και απο λιγο που το οδηγησα η δυναμη περνα καλα πλεον στο δρομο χωρις τα συνεχομενα χαζοσπιναρισματα των τελειωμενων Dunlop....Η αμεσοτητα του τιμονιου δε φαινεται να επηρεαστηκε απο τα μαλακοτερα πλαινα. -
Είμαι φανατικός χρήστης των premium contact 2 τα τελευταία χρόνια και τώρα βρίσκομαι σε δίλημμα: να πάω στα premium contact 5 (έχω διαβάσει ότι θυσιάζουν τη συμπεριφορά στο βρεγμένο για χάρη της χιλιομετρικής απόδοσης και της μικρότερης αντίστασης στην κύληση) ή στα goodyear efficientgrip performance (που σύμφωνα με τα τεστς έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά σε αυτές τις παραμέτρους και ταυτόχρονα καλή οδική συμπεριφορά); Προορίζονται για w201 (190E) κι η διάσταση αν βοηθάει σε κάτι αυτό είναι 195/65/15R.
Τί λέτε;
edit: τα βρίσκω στα 270 και 280 ευρώ αντίστοιχα. -
Μην κανεις το λαθος για τα goodyear.
Ομαδα που κερδιζει , δεν την αλλαζεις.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Πόσα άλογα έχετε ρε παιδιά και καταφέρνετε να φάτε το πέλμα στους ελληνικούς καθρέπτες;Εκτός αν βάζετε όλοι λάστιχα με treadwear από 200 και κάτω.
Με treadwear 240 και 4000+ χλμ. στα Dunlop Sport Maxx RT υπάρχει μπρος με πίσω ορατή διαφορά με το μάτι.
-
Ο χρήστης popol@ros έγραψε:
Μην κανεις το λαθος για τα goodyear.Ομαδα που κερδιζει , δεν την αλλαζεις.
εκεί με πάει το συναίσθημα, είναι πολλές οι τετράδες PC2 που έχω λιώσει και απέκτησα οικειότητα με τα συγκεκριμένα.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Πόσα άλογα έχετε ρε παιδιά και καταφέρνετε να φάτε το πέλμα στους ελληνικούς καθρέπτες;Εκτός αν βάζετε όλοι λάστιχα με treadwear από 200 και κάτω.
Mε 19.000 χιλιομετρα τα Bridgestone ΕR300 μου τα εχω βιασει... Πελμα εχουν ακομα αλλα ειναι διαλυμενο εις τα εξων συνετεθη.
Και τα πλαινα ειναι διαλυμμενα απο την 1 φορα που πηγα πιστα. -
Καλά σε πίστα τα βγάζεις off και σε 20 γύρους... για δρόμο μιλούσα.
-
Αν κάποιος σπινάρει πολύ, μπορεί να κάνει θαύματα.
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]