-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες διαβίωσης του dim8, μιλάμε για ζωή σε ένα πλοίο κατασκευής του Β'ΠΠ(1944) που δεν μπορεί να συγκριθεί από πλευράς ενδιαιτήσεως με τα σημερινά πλοία του στόλου, ασχέτως αν αυτά μετράνε ήδη 30 χρόνια ζωής.πάντως και ναυπηγησεις (βρετανικές τουλάχιστον) των 80s ειναι και πάλι χάλια στο συγκεκριμένο κομμάτι... Κλεισούρα, ζέστη, υγρασία, θόρυβος... πρόσβαση στα πάνω deck μονο απο κάθετες σκαλες. Ενδιαιτήσεις σαφώς ποιο σύγχρονες απο κάτι WW2 like, but still... το μηχανοστάσιο ηταν tragic.
Σε πόλεμικές συνθήκες δε... οσοι ειναι εκει μέσα, θα πάνε σαν το σκυλι στο αμπέλι. Καμιά ευκαιρία επιβιωσης.
-
ε καλα δεν μπορουμε να κανουν το φαιστος παλας σε πολεμικο καραβι ουτε και τις φρεγατες κρουαζιεροπλοια φτιαχτηκαν για να ειναι λειτουργικα οχι ανετα
-
Ο χρήστης cabala10 έγραψε:
ε καλα δεν μπορουμε να κανουν το φαιστος παλας σε πολεμικο καραβι ουτε και τις φρεγατες κρουαζιεροπλοια φτιαχτηκαν για να ειναι λειτουργικα οχι ανετακαι ομως στα πλοια εχει σημασια το ανετο του πραγματος....
-
Εχετε παει σε μηχανοστασιο κανονικου καραβιου? Μια μονο ηλεκτρογεννητρια δουλευαν, και νομιζα πως γινοταν σεισμος.
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
ε καλα δεν μπορουμε να κανουν το φαιστος παλας σε πολεμικο καραβι ουτε και τις φρεγατες κρουαζιεροπλοια φτιαχτηκαν για να ειναι λειτουργικα οχι ανετα
και ομως στα πλοια εχει σημασια το ανετο του πραγματος....
εχεις δει πολλες φρεγατες(πανω κατω στο εκτοπισμα των δικων μας παντα )που να ειναι στο ελαχιστο ανετες?
-
η ερωτηση μου ειναι μια.. παρεκκλησι εχουν;
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Εχετε παει σε μηχανοστασιο κανονικου καραβιου? Μια μονο ηλεκτρογεννητρια δουλευαν, και νομιζα πως γινοταν σεισμος.εμεις στο μηχανοστασιο ενπλω για να μιλησουμε επρεπε να ειμαστε στους 50 ποντους απο το αυτι του αλλου.Τρομακτικος ο θορυβος μεσα στο μηχανοστασιο.Στα συγχρονα πολεμικα δεν ειναι ετσι,μιας και εχουν κοντρολ ρουμ με σαφως χαμηλοτερα επιπεδα θορυβου.Παντως το 1989 που ετυχε να μπω στην φρεγατα Ελλη επαθα πολιτισμικο σοκ.Καμια σχεση με το αντιτορπιλικο του Β ππ.
Αξιοσημειωτο ομως οτι η τελικη ταχυτητα του 40φευγα ετων πλοιου ηταν ιδια με της συγχρονης φρεγατας.
Το πλοιο ηταν 3500 τονους και μεσα απο ατμοστροβιλους εβγαζε 60.000 ιππους -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Εχετε παει σε μηχανοστασιο κανονικου καραβιου? Μια μονο ηλεκτρογεννητρια δουλευαν, και νομιζα πως γινοταν σεισμος.
εμεις στο μηχανοστασιο ενπλω για να μιλησουμε επρεπε να ειμαστε στους 50 ποντους απο το αυτι του αλλου.Τρομακτικος ο θορυβος μεσα στο μηχανοστασιο.Στα συγχρονα πολεμικα δεν ειναι ετσι,μιας και εχουν κοντρολ ρουμ με σαφως χαμηλοτερα επιπεδα θορυβου.Παντως το 1989 που ετυχε να μπω στην φρεγατα Ελλη επαθα πολιτισμικο σοκ.Καμια σχεση με το αντιτορπιλικο του Β ππ.
Αξιοσημειωτο ομως οτι η τελικη ταχυτητα του 40φευγα ετων πλοιου ηταν ιδια με της συγχρονης φρεγατας.
Το πλοιο ηταν 3500 τονους και μεσα απο ατμοστροβιλους εβγαζε 60.000 ιππουςΠου να του εβαζε και σφυρηλατα δηλαδης, και τιποτα αλαφρωματα και καλη εξατμιση και προγραμμα.
Φιλαρακο, 15-16.000 ιππους στο νερο θα σου δωσουν αυτα.Και τωρα κανει θορυβο, με ωτασπιδες ειναι μονιμα εκτος κοντρολ ρουμ. Η 'ηλεκτρογεννητρια' που ειχα παθε πλακα, ηταν 12κλινδρη CATERPILLAR, στο υψος μου και 3 μετρα μηκος. και ειχε και αλλη μια που δε δουλευε, και φυσικα η κυρια μηχανη ηταν σβηστη... ουτε να το σκεφτομαι τι τραβανε εκει κατω και δεν ηταν και κανα μεγαλο πλοιο, αυτο ηταν http://www.marinetraffic.com/ais/shipdetails.aspx?mmsi=-7705415
-
control room σε αυτο που υπηρετησα(τροπος του λεγειν μιας και ηταν εξω στο μηχανοστασιο)
control room συγχρονο
-
πρεπει να ειναι εμπειρια ζωης να υπηρετησεις σε φρεγατα αν και ακουγεται αρκετα δυσκολο.
τωρα δεν υπηρετουνε ναυτες-φανταροι σε φρεγατες σωστα?
θυμαμε και εγω τη δικη μου θητεια που εζησα απο πολυ κοντα πιλοτους και f16.
λετε για κατι 20 μερες μεσα και τετοια. το κεντρο εκπαιδευσης μετραει? ημουν 26 μερες
μεσα. οσοι υπηρετησανε αεροπορια ξερουν οτι ειναι κουραστικο το κεντρο. καμια σχεση με αυλωνα
και θυβα που πινεις φραπε ολη μερα! -
στο κεντρο ολοι μενουν μηνα μεσα, αυτο δε μετραει
στην αεροπορια μονο το κεντρο ειναι ζορι (και ισως ειναι ζορι σε συγκριση με το μετα , κανεις δεν εχει παει και στα 2 ) , μετα συνηθως πεφτει κοροιδια
-
τα κρεβατια που κοιμομασταν μετα απο 12 ωρες βαρδια στη μηχανη.Προσεξτε τις σωληνες της αποχετευσης/νερου κλπ πανω απο το κεφαλι που κοιμοσουν.
-
Είχα την τύχη να μπω στο υποβρύχιο Γλαύκος πριν μερικά χρόνια, όταν υπηρετούσε ο αδερφός μου εκεί. Πραγματικά ΗΡΩΕΣ όσοι υπηρετούν στα υποβρύχια αυτά (ο Γλαύκος πλέον απεσύρθη), μόνιμοι και μη.
-
Ο χρήστης vaggos111 έγραψε:
πρεπει να ειναι εμπειρια ζωης να υπηρετησεις σε φρεγατα αν και ακουγεται αρκετα δυσκολο.
τωρα δεν υπηρετουνε ναυτες-φανταροι σε φρεγατες σωστα?
θυμαμε και εγω τη δικη μου θητεια που εζησα απο πολυ κοντα πιλοτους και f16.
λετε για κατι 20 μερες μεσα και τετοια. το κεντρο εκπαιδευσης μετραει? ημουν 26 μερες
μεσα. οσοι υπηρετησανε αεροπορια ξερουν οτι ειναι κουραστικο το κεντρο. καμια σχεση με αυλωνα
και θυβα που πινεις φραπε ολη μερα!οταν τελειωσα εγω το 1990 οι 2 φρεγατες που ειχαμε τοτε(Ελλη -Λημνος) ειχαν το 1/3 του πληρωματος των αντιτορπιλλικων του Β ππ οπως αυτο που υπηρετουσα εγω.Ειχαν ναυτες οι φρεγατες αλλα καμια σχεση με τους 200+ ναυτες των παλιων πλοιων.Πρεπει να ειχαν γυρω στους 30-40 ναυτες αν θυμαμαι καλα οι φρεγατες.
Συνολο πληρωματος γιατο παλιο αντιτορπιλικο γυρω στα 320 ατομα
Παντως παροτι δυσκολες οι συνθηκες σε τοσο παλιο πλοιο,ειχε μερικες στιγμες ανεκτιμητες για μενα.Οπως οταν ξυπναγες λιγο νωριτερα για την βαρδια ,και εβγαινες στο πισω μερος του πλοιου να κανεις το πρωτο τσιγαρο της ημερας,μεσα στο πελαγος,θαλασσα σε πληρη νηνεμια και ο ηλιος να βγαινει στον οριζοντα.Μαγεια! Μακαρι να ηταν δυνατον να ξανακανω ενα 3-4ημερο ταξιδακι με ενα τετοιο πλοιο. -
@dim8 που πηγενανε τοτε οι φρεγατες? μονο στη μεσογειο η και πιο μακρια και για πιο λογο?
αυτα δεν ειναι κρεβατια φιλε! σιδερα με πανι ειναι. χεχε. οι σωληνες ειναι δεμενοι με σχοινι? -
Ο χρήστης vaggos111 έγραψε:
@dim8 που πηγενανε τοτε οι φρεγατες? μονο στη μεσογειο η και πιο μακρια και για πιο λογο?
αυτα δεν ειναι κρεβατια φιλε! σιδερα με πανι ειναι. χεχε. οι σωληνες ειναι δεμενοι με σχοινι?οι φρεγατες πηγαιναν οπου πηγαιναν και τα αλλα πλοια αντιτορπιλικα,αρματαγωγα κλπ συνηθως Αιγαιο και Ιονιο αναλογα σε ποιον στολο ανοικαν..Σε ασκησεις Νατο και αλλες ασκησεις που ηταν πλοια απο αλλες χωρες στελναμε τις φρεγατες που ηταν της προκοπης.
Αυτο το πανι σφιγγει με το σχοινι που βλεπεις γυρω-γυρω τυλιγμενο.Πανω εκει εμπαινε ενα στρωμα απο βαμβακι.Το προβλημα ηταν οτι με τον χρονο το σχοινι τεντωνε το πανι εκανε γουβα,αρα και το στρωμα γουβιαζε,και ηταν σαν να κοιμοσουν σε μπανιερα.Αυτο ειχε ενα καλο,οταν ειχε μποφωρ πολλα δεν επεφτες απο το κρεβατι Ο αποκατω βεβαια απο εσενα εμπαινε σαν κασετα απο το πλαι,μιας και τα κρεβατια ειχαν αποσταση το ενα απο το αλλο γυρω στα 40 εκατοστα μονο. -
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
Είχα την τύχη να μπω στο υποβρύχιο Γλαύκος πριν μερικά χρόνια, όταν υπηρετούσε ο αδερφός μου εκεί. Πραγματικά ΗΡΩΕΣ όσοι υπηρετούν στα υποβρύχια αυτά (ο Γλαύκος πλέον απεσύρθη), μόνιμοι και μη.πλεον δεν υπαρχουν σε κανενα πλοιο ναυτες,ολα ειναι επανδρωμενα μονο με μονιμους και δεν ξερω γενικοτερα αν υπαρχουν ναυτες
-
υπαρχουν ναυτες , αλλα οχι σε πλοια
με εξαιρεση αυτους πανω στο αβερωφ
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Είχα την τύχη να μπω στο υποβρύχιο Γλαύκος πριν μερικά χρόνια, όταν υπηρετούσε ο αδερφός μου εκεί. Πραγματικά ΗΡΩΕΣ όσοι υπηρετούν στα υποβρύχια αυτά (ο Γλαύκος πλέον απεσύρθη), μόνιμοι και μη.
πλεον δεν υπαρχουν σε κανενα πλοιο ναυτες,ολα ειναι επανδρωμενα μονο με μονιμους και δεν ξερω γενικοτερα αν υπαρχουν ναυτες
Το γνωρίζω, γιατί ο αδερφός μου ήταν η τελευταία (ή προτελευταία) σειρά που μπήκαν σε υποβρύχια.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
αυτα δεν ειναι κρεβατια φιλε! σιδερα με πανι ειναι. χεχε. οι σωληνες ειναι δεμενοι με σχοινι?οι φρεγατες πηγαιναν οπου πηγαιναν και τα αλλα πλοια αντιτορπιλικα,αρματαγωγα κλπ συνηθως Αιγαιο και Ιονιο αναλογα σε ποιον στολο ανοικαν..Σε ασκησεις Νατο και αλλες ασκησεις που ηταν πλοια απο αλλες χωρες στελναμε τις φρεγατες που ηταν της προκοπης.
Αυτο το πανι σφιγγει με το σχοινι που βλεπεις γυρω-γυρω τυλιγμενο.Πανω εκει εμπαινε ενα στρωμα απο βαμβακι.Το προβλημα ηταν οτι με τον χρονο το σχοινι τεντωνε το πανι εκανε γουβα,αρα και το στρωμα γουβιαζε,και ηταν σαν να κοιμοσουν σε μπανιερα.Αυτο ειχε ενα καλο,οταν ειχε μποφωρ πολλα δεν επεφτες απο το κρεβατι Ο αποκατω βεβαια απο εσενα εμπαινε σαν κασετα απο το πλαι,μιας και τα κρεβατια ειχαν αποσταση το ενα απο το αλλο γυρω στα 40 εκατοστα μονο.τα αρματαγωγα εχουν ακομη τις λεγομενες ''μπραντες'' για κρεβατια!!!!!!αλλα οι ενδιαιτουντες εκει εχουν βρει πατεντα με νοβοπαν και πλεον δεν γουβιαζει....
Περί Θητείας [#3]