-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Αυτό με την 'Παλιά Σχολή' είναι μια γραφική αηδία. Το μόνο πιο δύσκολο όπως θα σου πει και φορουμίτης που πρόλαβε και την παλιά και την καινούρια είναι οι απάλευτες εγκαταστάσεις της παλιάς. Μια ζωή θυμάμαι Ταξχους να τα χώνουν σε Ανχηδες επειδή δεν ήταν της Παλιάς. Ασχέτως αν η κατάρτιση δεν έχει καμία σχέση με το κτήριο. Κολλημένα μυαλά.
Ποιος μιλησε για το κτιριο καθεαυτο? Εγω για την παστα των στρατιωτικων μιλαω η οποια ηταν διαφορετικη. Ουτε με ενδιαφερει η αποψη του ενος. Μιλαω τωρα για δεκαετιες 80 και πισω... Οσον αφορα τωρα το θεμα με τη φορμα, αν δεν κανω λαθος ειναι και στον κανονισμο περι στολων. Τους εχω σε ηλεκτρονικη μορφη καπου οποτε θα το ξαναδω και θα το βαλω εδω να μας λυθει η απορια.
-
Περί στολών και ειδικότερα παραλλαγής, βλέπετε στον παρακάτω σύνδεσμο :
http://www.army.gr/default.php?pname=UniformSurg&la=1Το τελείωμα στο παντελόνι της φόρμας, το δένουμε πάνω απο το άρβυλο (είτε με λαστιχάκι είτε με το κορδόνι της ) και το υπόλοιπο μέρος απο το μπατζάκι, το διπλώνουμε προς τα κάτω μέχρι το 1/3 του ύψους του αρβύλου.
Απο κεί και πέρα, ... ότι καταλαβαίνετε κάνετε !
Ετσι και αλλιώς, εδώ και πολλά χρόνια όποιος γουστάρει, ότι θέλει φοράει στον ΕΣ.
Τελευταίος που έβαλε τάξη και έκοβε κ@λους για αυτά, ήταν ο (σήμερα εκλιπών) Αντγος Σταμπουλής Ν. (ΓΕΠΣ 1996-7) . -
Χμμμ. Μεγάλο debate για μια μικρή ερώτηση!
Κατ' αρχήν, ευχαριστώ όσους απάντησαν. Κατά δεύτερον, οφείλω μερικές εξηγήσεις:
- Ο κανονισμός στολών της ΠΑ δεν διευκρινίζει πώς φέρεται το παντελόνι. Κρίνοντας από εδώ, http://www.haf.gr/el/career/stoles/uniforms/ φαίνεται πως μπαίνει μέσα στο άρβυλο. Την ίδια άποψη έχουν και κάποιοι συνάδελφοι αμύνης αεροδρομίων που ρώτησα ως πιο σχετικούς. Ο περισσότερος κόσμος, βέβαια, όταν φοράει άρβυλο, αφήνει το παντελόνι να κρέμεται απ' έξω
- Οι φόρμες παραλλαγής που χορηγεί η ΠΑ (τουλάχιστο αυτή που πήρα εγώ τελευταία φορά πριν 5 χρόνια), δεν έχουν κορδόνι. Αυτό συντελεί στο να τη φοράει ο κόσμος είτε μέσα στο άρβυλο είτε να την αφήνει να κρέμεται. Εγώ την έβαζα μέσα, αλλά συχνά έβγαινε ενώ, αν την έβαζες βιαστικά, πίεζε το πόδι κι έκανε σημάδι.
- Κατόπιν της φθοράς που υπέστη η παραπάνω φόρμα και δεδομένου ότι, όπως φαίνεται, η επόμενη θα μου χορηγηθεί ως ταξίαρχος, πήγα και αγόρασα μία. Το παντελόνι έχει κορδόνι αλλά μου έκαναν δώρο και τα ευτελούς αξίας επίμαχα λαστιχάκια.
Μέχρι στιγμής, τη φόρμα τη φοράω σφίγγοντας χαλαρά τα κορδόνια εκεί που τελειώνει το άρβυλο και την αφήνω να πέσει από πάνω για να κάνει φουφούλα. Δοκίμασα να βάλω τα λαστιχάκια στην ίδια θέση, αλλά ανακάλυψα ότι μου σφίγγουν πολύ το πόδι. Δοκίμασα επίσης να σφίξω με το λαστιχάκι τη φόρμα πάνω στο άρβυλο, αλλά το λαστιχάκι γλιστράει και σε λίγη ώρα τα μπατζάκια είναι το ένα πάνω από το άρβυλο και το άλλο στον αστράγαλο. Δεν μπορώ να πω ότι με προβληματίζει το κορδόνι όπως το χρησιμοποιώ τώρα και η λογική απορία είναι σε τι εξυπηρετεί το - πρόσθετο - λαστιχάκι. Εξ ου και το ερώτημα που έθεσα.
Από τις απαντήσεις σας, καταλαβαίνω ότι τα λαστιχάκια υποκαθιστούν το κορδόνι για λόγους ταχύτητας στο φόρεμα του παντελονιού. Σωστά;
-
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
- Μέχρι στιγμής, τη φόρμα τη φοράω σφίγγοντας χαλαρά τα κορδόνια εκεί που τελειώνει το άρβυλο και την αφήνω να πέσει από πάνω για να κάνει φουφούλα. Σωστότατα !!!
Δοκίμασα να βάλω τα λαστιχάκια στην ίδια θέση, αλλά ανακάλυψα ότι μου σφίγγουν πολύ το πόδι. Για αυτό βάζεις λάστιχο - είδος/ τρόπο τα έγραψα πιό πάνω- και που το ρυθμίζεις έτσι, ώστε να 'ασφαλίζει' στην κνήμη ακριβώς επάνω απο το τελείωμα του άρβυλου
......
Από τις απαντήσεις σας, καταλαβαίνω ότι τα λαστιχάκια υποκαθιστούν το κορδόνι για λόγους ταχύτητας στο φόρεμα του παντελονιού. Σωστά; Σωστά !!!
- Μέχρι στιγμής, τη φόρμα τη φοράω σφίγγοντας χαλαρά τα κορδόνια εκεί που τελειώνει το άρβυλο και την αφήνω να πέσει από πάνω για να κάνει φουφούλα. Σωστότατα !!!
-
Ο χρήστης 007 έγραψε:
Σκοπος του αρβυλου ειναι να ειναι δεμενο αρκετα σφιχτα στο ποδι ωστε να μη σου γυρισει ο αστραγαλος διοτι συνηθως εισαι εξω στα χωματα και τις πετρες και οχι σε τπτ ισιους δρομους (προφανως εχει και αλλους σκοπους απλα ειπα εναν). Γι αυτο απο χαμηλα ξεκινας και τα φτιαχνεις τα κορδονια. Οταν φτασεις πανω και κανεις τον κομπο σου τον περνας απο μεσα (μπροστα απο τι γλωσσα). Η φορμα στο χαμηλωμα προβλεπεται να ειναι απ εξω απο το αρβυλο και τα κορδονακια που εχει ειναι γι αυτο το σκοπο. Την σφιγγεις ουσιαστικα να κατσει απο πανω απο το αρβυλο σε ενα σεβαστο υψος (σχεδον στη μεση του αρβυλου πρεπει να ειναι). Ο κομπος μετα και αυτος πρεπει να περαστει απο μεσα απο τη φορμα ωστε να μην εξεχουν σαν παρταλια τα κορδονακια (γυρνας τον κομπο και τον περνας μεσα απο τη φορμα δλδ).
Ειναι εντελως φαουλ η φορμα να μπει μεσα στο αρβυλο (ασε που δε προβλεπεται κιολας). Αλλα αυτα ειναι λεπτομεριες στις οποιες κανεις δε δινει σημασια και ο καθενας κανει οτι νανε...Λαστιχακια κλπ ειναι αχρειαστα.
Νομίζω ότι τα ξέρεις λάθος, το παντελόνι σφίγγει ακριβώς πάνω απο το αρβυλο και η κουκούλα πέφτει μεχρι τη μέση (και λιγότερου ) αυτού
Βεβαια αν το κάνεις έτσι έχεις θέμα με τα κορδόνια και για αυτό κάποιοι καταφεύγουν στα λαστιχακια
Αν κάποιος το κάνει όπως εγώ δε γίνεται τίποτα γιατί και πάλι υπάρχει κουκούλα
Και οποίος ισχυριστεί ότι εδώ βλέπει τι παίζει , λέει ψέματα
Στη τελική εδώ υπάρχουν στελέχη που τα φοράνε χυμένα σα κανονικά παντελόνια, χωρίς κανένα δέσιμο και κορδόνι , εμείς τους μαράναμε ?
-
Γιωργο θα συμφωνησω. Ορισμενα στελεχη ειναι ποιο χυμα απο τους στρατιωτες και η πλακα ειναι οταν ερχεται κανενας και σου κανει παρατηρηση και του λες και εσυ δεν πας πισω ή τι μαυρο μπλουζακι ειναι αυτο που φορας απο μεσα? Δεν προβλεπεται και κανει μεταβολη και φευγει
-
Αυτός είναι ο σωστός τρόπος με λαστιχάκια ή το κορδόνι του παντελονιού υπο την προυπόθεση ότι το μήκος τους είναι σωστό ώστε να μην σακουλιάζει πολύ.
Οι υπόλοιποι από 4Κ
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Μη τεντωμενο αορτηρα βλεπω...Καποιος θα αρπαξει
-
Ακυρο δοκιμε .
5 Φ για τον αορτηρα -
Στην σκοπιά δεν προβλέπεται τεντωμένος....
-
Bρε Κιούση τι μου τσαμπουνας εδω μεσα. Πόσα στελέχη ειδες εσυ να σου ειναι χύμα και να κυκλοφορούν στο στρατοπεδο εν ωρα εργασίας με ολα εξω και λυτά όπως λές? Μας δουλεύεις ?
Μονο τα φιλαρακια σου εκει στρατεύσιμοι αντε και κανενας γλύφτης μονιμος που τα βρήκατε εκτος υπηρεσίας ή σε καμιά γωνία κρυφά θα μπορουσαν να είναι.
Θωμά....
Και μαυρη και ροζ μπλούζα να φοράει απο μεσα ο μονιμος που θα σε παρατηρησει αν σε αφησε να τον ελένξεις εσύ για το χρώμα της + το οτι έφυγε μετά ή πλάκα κάνεις ή ο μονιμος ήταν για μπάτσες. Μεμονομένα και κατ'εξαίρεση! -
Πόσοι ? Τουλάχιστον 2 μου έρχονται στο νου.. και όχι σε γωνιές
Τα βρήκα εγώ με γλύφτη μόνιμο ?
Εγώ μόνο με παρτάλια μονίμους τα έβρισκα (που τα είχαν όμως σωστά δεμένα ) -
Παρτάλια και σωστά δεμένα .......αλλού Κιουση αυτά! ....Και καλός πολίτης.
-
Ευχαριστώ !
-
Ο χρήστης 007 έγραψε:
Λιγο πιο πανω ειναι το σωστο (που στη τελικη αμα θες τη σηκωνεις κιολας διοτι γλυστραει σχετικα ευκολα πανω απο το αρβυλο).
Μα γι΄αυτό ακριβώς το θεωρώ απίθανο να λέει ο κανονισμος πως πρέπει να σταματάει εκει....Πώς θα παραμείνει εκει...??? Αρα, ακόμα κι αν το ορίζει (που για να το λες, κατι παραπάνω θα ξέρεις...), ηλίθιο μου φαίνεται, οπότε καλώς δεν ισχύει και μάλλον ξέρουν πολύ καλα τί λενε....
Νομιζω λογικα μιλαμε. Λογικά ναι....Αλλα το λογικά, δεν σημαίνει πάντα κι έγκυρα. Απ΄ο,τι αποδεικνύεται απο αυτά που λένε και οι συνομιλητές δηλαδή.... Ειναι προφανες πιστευω οτι εφοσον δεν ειναι σφιχτα δεμενη θα γινει αυτο που λεω. Αν καποιος δε μπορει να δεσει σφιχτα μια φορμα τοτε ας παει για ψαρεμα καλυτερα. Ακυρο σχόλιο τελείως...!Ο,τι να 'ναι...! Anyway, δεν επιμενω σε κατι εγω απλα ειπα τι ειναι το σωστο. Οχι. Εσυ είπες αυτό που θεωρείς οτι λέει ο κανονισμός (και ίσως αυτό που θα προτιμούσες). ΕΓΩ είπα τι είναι σωστό και προφανώς συμφωνεί και ο... κανονισμός μαζί μου. Εσυ φυσικα μπορεις να εχεις αλλη αποψη και να ακουσεις οτι σου ειπανε δε βλεπω κατι μεμπτο σε αυτο.Τελικά όμως δεν είναι 'άποψη δική μου' και παρόλο που άφησα κάποιο ενδεχόμενο να κάνω λάθος, εσυ που είσαι απόλυτος, πέφτεις έξω...Την επόμενη φορά, κράτα και μια πισινή που λένε...(αυτό ναι, είναι αποψή μου...). Στην πραξη βεβαια ολοι κανουν διαφορετικα πραγματα ενω ο κανονισμος ειναι σαφης. Δε σου φαινεται περιεργο αυτο? Αλλο μου φαίνεται περίεργο, αλλα τεσπα....
Και η επιβεβαίωση, σε περίπτωση που διέφυγε της προσοχής σου....
Περί στολών και ειδικότερα παραλλαγής, βλέπετε στον παρακάτω σύνδεσμο :
http://www.army.gr/default.php?pname=UniformSurg&la=1Το τελείωμα στο παντελόνι της φόρμας, το δένουμε πάνω απο το άρβυλο (είτε με λαστιχάκι είτε με το κορδόνι της ) και το υπόλοιπο μέρος απο το μπατζάκι, το διπλώνουμε προς τα κάτω μέχρι το 1/3 του ύψους του αρβύλου.
-
+1 στα μπατζάκια του dimik...! Κιουσης, στα δικά σου είναι πολύ χαμηλά οι 'φούσκες'...!!!! 2Κ...!! (ξέρω, ξέρω....Στις μπάλες σου τελείως..! )
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
εγώ anytime προτιμώ να είναι το μπατζάκι μέσα στο μποτάκι.
Ο μόνος τρόπος που σου εξασφαλίζει ότι περιβάλλον (και ό,τι ζει σε αυτό ) και εσωτερικό παντελονιού δεν επικοινωνούνΚαι στη φόρμα του σκί πάντως, που ανέφερε ο λεωνίδας, τα μπατζάκια έχουν διπλό τελείωμα. Ένα λεπτό που βάζεις μέσα στη μπότα, και το χοντρό που αφήνεις απέξω.
Προσφέρει μόνωση + ότι και να σου συμβεί δεν θα μπει χιόνι μέσα στο παντελόνι.Τα ίδια και στις στολές καταδύσεων.
Εντελώς λάθος.
ΠΟΤΕ δεν βάζεις το λεπτό με το λάστιχο μέσα στη μπότα - θα γεμίσεις νερά.
Δεν το πιστεύω ότι δεν ξέρετε να βάζετε μπότες.Όσο για τους στρατιωτικούς, την φόρμα την δένεις πάνω στο άρβυλο όπως περιγράφει ο 007.
Δέστε την πάνω από το άρβυλο, πηγαίνετε σε κάποια αμμουδιά να ξαπλώστε και να κινηθείτε και όταν βγάλτε τα άρβυλα μετρήστε πόσες χούφτες με άμμο μπήκαν μέσα. -
Εγώ με τη δική μου μέθοδο σε χιόνι 60 πόντων παραδέχομαι ότι έγινα μούσκεμα (στις κάλτσες ) , απ'εξω όμως δε καταλαβαίνω πώς θα το είχαν αποφύγει
Σε βροχές και λάσπες δεν είχα θεμα, όταν όμως φτάνει το χιόνι πάνω απο το γόνατα ?
Βεβαία τώρα που το σκέφτομαι η διάταξη μου 'παγίδευσε' χιόνι ψηλά μέσα στο αρβυλο, το οποίο λιώνοντας μου εβρεξε τη κάλτσα , έτσι όπως λες εσύ αυτό θα το απέφυγα αν όχι τελείως πολύ καλύτεραΤο θέμα όμως είναι ότι τη μέθοδό σου τώρα την ακούω πρώτη φορά , το προβλεπέ είναι αυτο του dbeckoυ , το οποίο είναι τελείως fail απο άποψη προστασίας , απλά εξυπηρετεί στο να δένεις πολύ σφιχτά τα αρβυλα (γιατί αν βάλεις μέσα κι αλλά όπως εγώ σου κόβεται το αίμα) και φυσικά στο να φαίνεται ωραιο ,πράγμα πολύ σημαντικό για τον ΕΣ όπου μετράει η εικόνα και όχι η ουσία
-
Με τον τροπο που περιεγραψε ο mjacob μιας και αυτον τον τροπο ακολουθουσα, σε πορειες που καναμε στο ΣΠΕΝ τον περασμενο Οκτωμβρη ουτε νερα μπηκαν, ουτε λασπες
-
Δε μπαίνει νερό και λάσπη αν δε φτάσει πολύ ψηλά (εκτός αν έχει τρυπήσει )
Σε χιόνι όμως δεν είχατε θέμα? (και όχι λίγο περπάτημα , πολύ σε ψηλό και απάτητο )
Περί Θητείας [#3]