-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Όχι, αγαπητέ μου, αυτό που γράφεις είναι πονηρό κι εμένα δε με δουλεύεις τόσο εύκολα. Θέλω το κράτος να μου δώσει κι εμένα υπάρχοντα δρόμο και να τον φτιάξω. Άρθρο 4, παράγραφος 1 του Συντάγματος: Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι έναντι του νόμου. Οι κατασκευαστές δρόμων, ούτε χωράφια αγοράζουν, ούτε απαλλοτριώσεις κάνουν. Τα κάνει το κράτος για αυτούς. Εγώ, δε θέλω απαλλοτριώσεις. Θέλω τον υπάρχοντα δρόμο - όπως πήραν και οι εργολάβοι έτοιμα κομμάτια δρόμου - να μου τον δώσει για εκμετάλλευση. Εναλλακτικές διαδρομές υπάρχουν (έστω και μικροί δρόμοι), οπότε απλά εγώ θα προσφέρω μία υπηρεσία καλύτερη από την τωρινή, αλλά όχι από τις Ε.Ο. που θα κατασκευαστούν, αλλά σε χαμηλότερη τιμή.
Ευχαριστώ.
Αρα είσαι ξεκάθαρα υπέρ των κατασκευαστικών και των παραχωρήσεων των δρόμων σε ιδιώτες.
Κατέθεσες κάποια πρόταση σε διαγωνισμό του δημοσίου για να αναλάβεις την κατασκευή κάποιου κομματιού εθνικής οδού;
Αν έκανες ήταν καλύτερη από των υπόλοιπων κοινοπραξιών;Είμαι υπέρ της λογικής πάντα. Οι παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν, γιατί το κράτος δεν μπορεί να αναλάβει αυτού του είδους τα έργα. Ο τρόπος της παραχώρησης όμως δεν είναι σωστός. Επειδή όμως δεν είναι σωστός ο τρόπος που έγιναν, δε θα απορρίψω αυτή τη λύση, όπως δεν απορρίπτω το by-pass γιατί ο Χ γιατρός καθάρισε τον Υ ασθενή.
Τώρα, το κομμάτι που αναφέρεις με το διαγωνισμό, είναι απλά θέμα αστεϊσμού. Και να θέλω να κάνω τέτοια πρόταση, δεν μπορώ, για πολλούς λόγους. Οι εγγυήσεις που ζητάνε και μόνο, είναι τέτοιες, που, δεν μπορώ να τις βρω αν δεν έχω πρόσβαση σε υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, και αυτό, το γνωρίζουμε όλοι. Μίλησα, λοιπόν, υποθετικά και ανέφερα μία δική μου πρόταση. Αφού παραχωρούν χώρο για κατασκευή νέου δρόμου, ας παραχωρήσουν και σε εμένα τον υπάρχοντα για να υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό όμως, δε θα γίνει ποτέ γιατί, οι προσβάσεις που υπάρχουν στην εξουσία είναι τέτοιες, που, δεν επιτρέπουν σε άλλους να δραστηριοποιηθούν στον ίδιο χώρο. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, Σωκρατική ειρωνεία προσπάθησα να αναδείξω αυτό το θέμα που έχει άμεση σχέση με το ύψος των διοδίων και την κάλυψη που προσφέρει η κυβέρνηση στους συγκεκριμένους κατασκευαστές.
Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
Το αντίτιμο αίρει την απαγόρευση πρόσβασης σε ορισμένα δίκτυα, π.χ. ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας. Κατ' αντιστοιχία γιατί όχι και στο οδικό;
Δεν είναι ακριβώς έτσι με αυτά τα δίκτυα. Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές από τα διόδια και μάλιστα εις βάρος των εργολάβων. Θα αναφερθώ στον ΟΤΕ μιας που τα ξέρω καλά τα πράγματα.
Ευχαριστώ.
Αν είναι έτσι, τον ΟΤΕ τον τριπλοπληρώνουμε: μία φορά από φόρους κατά την κατασκευή, άλλη μία με το πάγιο (δικαίωμα πρόσβασης στο δίκτυο) και ακόμη μία από την ίδια τη χρήση. Με τη ΔΕΗ και το νερό δεν έχουμε πάγιο (παρά μόνο ελάχιστη κατανάλωση), αλλά έχουμε προκαταβολή.
Επίσης, ο ΟΤΕ σου χρεώνει την παραμικρή χρήση του δικτύου. Ουσιαστικά δεν μπορείς να επικοινωνήσεις χωρίς να πληρώσεις! Με τους δρόμους έχεις μία βασική χρήση δωρεάν/προπληρωμένη (από τα τέλη κυκλοφορίας). Αν θέλεις το κάτι παραπάνω (αυτοκινητόδρομο στη μία, 24άρι ADSL ή Τ3 και WebTV στην άλλη περίπτωση) πρέπει να πληρώσεις και μάλιστα χοντρά. Αν μάλιστα πάμε σε άλλα δίκτυα, πολύ πιο στοιχειώδη από το οδικό, τα πράγματα χειροτερεύουν:
α) ρεύμα: δεν μπορείς να έχεις ρεύμα όσο θέλεις και όπου θέλεις. Π.χ. τη δεκαετία του 80 το ΙΤΕ στην Κρήτη θέλησε να τοποθετήσει πειραματική συσκευή σύντηξης. Ένας από τους λόγους που δεν έγινε, ήταν ότι η ΔΕΗ δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της
β) νερό: πόσες περιοχές δεν έχουν αποχέτευση; Πόσες άλλες δεν έχουν πόσιμο νερό (π.χ. Ηράκλειο); Έχουν πληρώσει όμως τους φόρους τους όπως όλοι μας πληρώνουν την αντίστοιχη ΔΕΥΑ και η μη πληρωμή του λογαριασμού, τους στερεί την πρόσβαση στο δίκτυο...
Δηλαδή, η μη πληρωμή λογαριασμού σου στερεί ΕΞ' ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ την πρόσβαση στο αντίστοιχο δίκτυο. Η μη πληρωμή διοδίων σου στερεί την πρόσβαση ΜΟΝΟ στο «δίκτυο» αυτοκινητοδρόμων αλλά έχεις ελεύθερη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Έτσι δεν υπάρχει πραγματικά αποκλεισμένη περιοχή. Αν υπάρχει, θα πρέπει να δούμε αποκλειστικά τι θα γίνει εκεί, χωρίς να βάζουμε στο ίδιο σακί το σύνολο της Ελλάδας...
-
Τώρα, το κομμάτι που αναφέρεις με το διαγωνισμό, είναι απλά θέμα αστεϊσμού. Και να θέλω να κάνω τέτοια πρόταση, δεν μπορώ, για πολλούς λόγους. Οι εγγυήσεις που ζητάνε και μόνο, είναι τέτοιες, που, δεν μπορώ να τις βρω αν δεν έχω πρόσβαση σε υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, και αυτό, το γνωρίζουμε όλοι. Μίλησα, λοιπόν, υποθετικά και ανέφερα μία δική μου πρόταση. Αφού παραχωρούν χώρο για κατασκευή νέου δρόμου, ας παραχωρήσουν και σε εμένα τον υπάρχοντα για να υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό όμως, δε θα γίνει ποτέ γιατί, οι προσβάσεις που υπάρχουν στην εξουσία είναι τέτοιες, που, δεν επιτρέπουν σε άλλους να δραστηριοποιηθούν στον ίδιο χώρο. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, Σωκρατική ειρωνεία προσπάθησα να αναδείξω αυτό το θέμα που έχει άμεση σχέση με το ύψος των διοδίων και την κάλυψη που προσφέρει η κυβέρνηση στους συγκεκριμένους κατασκευαστές.
Ευχαριστώ.
Για να χρησιμοποιήσω και εγώ την Σωκρατική σου ειρωνεία θα πω οτι ας μου δώσει και εμένα το κράτος μια άδεια κινητής τηλεφωνίας και θα δίνω μισές χρεώσεις, ή ας φτιάξω μια αεροπορική εταιρεία και θα πηγαίνουμε Θεσσαλονίκη-Αθήνα με 5 ευρώ.
Ας γινόμουν και για μια μέρα πρωθυπουργός και θα τα έφτιαχνα όλα.Υπάρχει κάποιος που προσπάθησε να πάρει κάποιο κομμάτι εθνικής οδού μέσω διαγωνισμού, είχε καλύτερη πρόταση απο τους υπάρχοντες και απορρίφθηκε λόγω πρόσβασης άλλων στην εξουσία;
-
Διεγράφη προσωπική-προσβλητική δημοσίευση. Δε χρειάζονται αυτά, ο καθένας έχει τις απόψεις του [Mod]
τα διόδια είναι οτι η ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ. τώρα που βρήκαν κάποιοι πως να μην τα πληρώνουν λυσσάξαν οι λαμβάνοντες.
-
Ο χρήστης Ακανές έγραψε:
Αν είναι έτσι, τον ΟΤΕ τον τριπλοπληρώνουμε: μία φορά από φόρους κατά την κατασκευή, άλλη μία με το πάγιο (δικαίωμα πρόσβασης στο δίκτυο) και ακόμη μία από την ίδια τη χρήση. Με τη ΔΕΗ και το νερό δεν έχουμε πάγιο (παρά μόνο ελάχιστη κατανάλωση), αλλά έχουμε προκαταβολή.Επιδοτήσεις ο ΟΤΕ δεν παίρνει, έχει αρκετά κέρδη από μόνος του (όσο τον πουλήσαμε έβγαλε σε 1 χρόνο). Τα ταμεία είναι άλλο ζήτημα που αφορά σε εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας.
Ο ΟΤΕ έχει ένα πάγιο που ουσιαστικά σου εξασφαλίζει ότι έχεις πρόσβαση στο δίκτυό του σε οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή της χώρας βρίσκεσαι. Το ίδιο και η ΔΕΗ και η ΕΥΑ του εκάστοτε Δήμου, προσφέρουν σύνδεση στο δίκτυό τους. Από εκεί και μετά, ο χρήστης πληρώνει τη χρήση, με τιμολόγια που, ούτε καν εκεί δεν είναι αναλογικά, αλλά σίγουρα πολύ δικαιότερα από αυτά που ισχύουν για τους δρόμους.
Επίσης, ο ΟΤΕ σου χρεώνει την παραμικρή χρήση του δικτύου. Ουσιαστικά δεν μπορείς να επικοινωνήσεις χωρίς να πληρώσεις! Με τους δρόμους έχεις μία βασική χρήση δωρεάν/προπληρωμένη (από τα τέλη κυκλοφορίας). Αν θέλεις το κάτι παραπάνω (αυτοκινητόδρομο στη μία, 24άρι ADSL ή Τ3 και WebTV στην άλλη περίπτωση) πρέπει να πληρώσεις και μάλιστα χοντρά. Αν μάλιστα πάμε σε άλλα δίκτυα, πολύ πιο στοιχειώδη από το οδικό, τα πράγματα χειροτερεύουν:
Ο ΟΤΕ σου προσφέρει απανταχού της χώρας πρόσβαση στις βασικές του υπηρεσίες και στο 99% των χρηστών πρόσβαση στις 'καλές' του υπηρεσίες, όπως dsl. Αυτό ΚΑΝΕΙΣ πάροχος δεν στο εξασφαλίζει όταν μιλάμε για δρόμους.
Το πάγιο που πληρώνεις, εξασφαλίζει υποδομή σε όλους τους χρήστες της χώρας, ακριβώς όπως τα τέλη κυκλοφορίας εξασφαλίζουν δρόμους σε όλους τους χρήστες της χώρας, έστω και στοιχειώδεις. Επίσης, πρόσβαση στους τοπικούς δρόμους, στάθμευση και πεζοδρόμια, σου καλύπτουν τα Δημοτικά τέλη.
Αν θέλεις καλύτερες υπηρεσίες, ο ΟΤΕ προσφέρει ADSL, VDSL, FTTB, FTTH κτλ που αντιστοίχως τα πληρώνεις. Με μία διαφορά όμως. Εκεί δε σε χρεώνει με τη χρήση, αλλά με ένα απλό πάγιο. Δίνεις πχ 50€ το μήνα και έχεις απεριόριστα αστικά, απεριόριστα υπεραστικά, κάποιες ώρες σε κινητά, σε εξωτερικό και απεριόριστο διαδίκτυο με ό,τι ταχύτητα πιάνεις στην περιοχή αυτή.
Πού είναι το αντίστοιχο πακέτο στους δρόμους; Όλους τους δρόμους τους έχω πληρώσει με τέλη κυκλοφορίας, με δημοτικά τέλη και με τη βενζίνη. Μου λες να πληρώσω και τις Ε.Ο. για καλύτερες υπηρεσίες. Ωραία, ΠΟΥ είναι το πακέτο; Μόνο η Α.Ο. έχει κάτι αντίστοιχο. Οι άλλοι δρόμοι;;;;;;
α) ρεύμα: δεν μπορείς να έχεις ρεύμα όσο θέλεις και όπου θέλεις. Π.χ. τη δεκαετία του 80 το ΙΤΕ στην Κρήτη θέλησε να τοποθετήσει πειραματική συσκευή σύντηξης. Ένας από τους λόγους που δεν έγινε, ήταν ότι η ΔΕΗ δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της
Γιατί, ποιο αγαθό μπορείς να το έχεις όπου θέλεις, όσο θέλεις εκτός του τηλεφώνου (όσο θέλεις) και της αποχέτευσης που δεν χρεώνεσαι για τη χρήση της; Μπορώ δηλαδή στην Ε.Ο. να βγάλω το νέο μου απόκτημα, ένα M1A2 που απέσυραν οι ΗΠΑ από το Ιράκ; Χωρίς κανόνι, χωρίς όπλα, έτσι το πήρα, έτσι το έχω. Έχω πληρώσει τέλη παντού, πληρώνω φόρο και θέλω να το πάω βόλτα στην Ε.Ο. Περνάω από τα διόδια ή θα τα ρίξω; Μην χρησιμοποιείς, λοιπόν, ακραία παραδείγματα γιατί μπορώ να σου βρω κι εγώ αντιστοίχως ακραία.
β) νερό: πόσες περιοχές δεν έχουν αποχέτευση; Πόσες άλλες δεν έχουν πόσιμο νερό (π.χ. Ηράκλειο); Έχουν πληρώσει όμως τους φόρους τους όπως όλοι μας πληρώνουν την αντίστοιχη ΔΕΥΑ και η μη πληρωμή του λογαριασμού, τους στερεί την πρόσβαση στο δίκτυο...
Όποιος δεν έχει αποχέτευση, δεν πληρώνει. Όποιος δεν έχει πόσιμο νερό (νησιά), πληρώνει για τη μεταφορά νερού. Οι νησιώτες δηλαδή που πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας χωρίς να έχουν σοβαρούς δρόμους τι να πούνε για αυτό το φαινόμενο; Νερό μη πόσιμο έχουν, όπως έχουν και άσχημους δρόμους. Μόνο που νερό ΜΙΑ φορά πληρώνουν, αλλά για δρόμους πληρώνουν Δημοτικά τέλη, τέλη κυκλοφορίας, φόρο στη βενζίνη. Λίγο αναντίστοιχο και πάλι.
Δηλαδή, η μη πληρωμή λογαριασμού σου στερεί ΕΞ' ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ την πρόσβαση στο αντίστοιχο δίκτυο. Η μη πληρωμή διοδίων σου στερεί την πρόσβαση ΜΟΝΟ στο «δίκτυο» αυτοκινητοδρόμων αλλά έχεις ελεύθερη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Έτσι δεν υπάρχει πραγματικά αποκλεισμένη περιοχή. Αν υπάρχει, θα πρέπει να δούμε αποκλειστικά τι θα γίνει εκεί, χωρίς να βάζουμε στο ίδιο σακί το σύνολο της Ελλάδας...
Αν δεν πληρώσω τον ΟΤΕ, δεν πληρώνω πάγιο γιατί δε θέλω να πληρώσω την υπηρεσία που μου προσφέρει. Από την άλλη, Δημοτικά τέλη πληρώνω είτε έχω, είτε δεν έχω αυτοκίνητο. Αν έχω αυτοκίνητο και το κινώ εντός πόλης μόνο, πληρώνω και τέλη κυκλοφορίας για δρόμους σε όλη την Ελλάδα, μία υπηρεσία που δεν τη χρειάζομαι ουσιαστικά. Τώρα, αν μένω και λίγο έξω από την Αθήνα, δηλαδή εκεί κοντά στις Αφίδνες, θα πληρώνω για πρόσβαση σε 5 Km Ε.Ο. ένα κόστος που αντιστοιχεί σε 40-50 Km Ε.Ο. Και πάλι, λοιπόν, η χρήση είναι αναντίστοιχη με τη χρέωση που μου γίνεται, πράγμα που δε συμβαίνει στις άλλες υπηρεσίες.
Ευχαριστώ.
-
@wannabe:
Με 6000 ποστ, ακόμα να μάθεις τους κανόνες του φόρουμ;Δεν τα θεωρώ θαύμα, τα θεωρώ αναγκαίο κακό με την υπάρχουσα κατάσταση. Αντί να σκαλίζεις τι δημοσίευσα και πόσο, καλλίτερο θα ήταν να μου υποδείξεις το λάθος στους συλλογισμούς μου...
Αλήθεια, ποιον πρέπει να πληρώσουν οι εργολάβοι; Μήπως αυτούς χάρις στους οποίους καταφέρνουν να επαναδιαπραγματευτούν τις συμβάσεις και να βρουν πάτημα για αυξήσεις χρόνου και χρήματος;
-
Για να χρησιμοποιήσω και εγώ την Σωκρατική σου ειρωνεία θα πω οτι ας μου δώσει και εμένα το κράτος μια άδεια κινητής τηλεφωνίας και θα δίνω μισές χρεώσεις, ή ας φτιάξω μια αεροπορική εταιρεία και θα πηγαίνουμε Θεσσαλονίκη-Αθήνα με 5 ευρώ.
Ας γινόμουν και για μια μέρα πρωθυπουργός και θα τα έφτιαχνα όλα.Η διαφορά είναι πως εγώ μιλάω με πραγματικά δεδομένα και αυτά που αναφέρεις εσύ είναι απλά ευφάνταστα σενάρια. Πες ότι το κράτος δίνει τον υπάρχοντα δρόμο Αντίρριο - Ιωάννινα σε έναν ιδιώτη. Αυτός τον σουλουπώνει ρίχνοντας άσφαλτο, φτιάχνει καλύτερη σήμανση, και κατασκευάζει και 5-10 κόμβους για εξυπηρέτηση των πόλεων και χωριών της περιοχής. Ταυτόχρονα, ανεβάζει τα όρια ταχύτητας από 50 (κατοικημένες) - 90 (υπόλοιπο δίκτυο) σε 60 (κατοικημένες) - 100 (υπόλοιπο δίκτυο) μειώνοντας το χρόνο ταξιδίου από τις σημερινές 2,5 ώρες σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες. Βάζει όμως ταυτοχρόνως και διόδια με κόστος 2€ από Αντίρριο - Ιωάννινα. Έλα εσύ ως κατασκευαστής της Ιονίας Οδού να τον ανταγωνιστείς αν μπορείς. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Το να φύγει από τη μέση. Και αυτό θα γίνει είτε από την αρχή, δηλαδή το κράτος δε θα του δώσει την άδεια να φτιάξει τον υπάρχοντα δρόμο, είτε στη συνέχεια με σκόπιμες ενέργειες που θα υπερτονίζουν τα ατυχήματα (βλ. ΜΜΕ που ανήκουν στους ίδιους που έχουν και τους δρόμους), θα προκαλούν ατυχήματα, θα φροντίζουν οι τοπικές κοινωνίες να ξεσηκωθούν 'αυθόρμητα' κατά του 'αλήτη' που πήρε τους υπάρχοντες δρόμους και βγάζει κέρδη κτλ κτλ.
Υπάρχει κάποιος που προσπάθησε να πάρει κάποιο κομμάτι εθνικής οδού μέσω διαγωνισμού, είχε καλύτερη πρόταση απο τους υπάρχοντες και απορρίφθηκε λόγω πρόσβασης άλλων στην εξουσία;
Σίγουρα. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για αυτό. Απλά, ο μιλημένος διαγωνισμός, έχει και τις δικλείδες ασφαλείας ώστε, ο πιο φθηνός να βγει από τη μέση με διάφορους τρόπους. Πχ, θυμάμαι παλιά που έστησα έναν διαγωνισμό. Έγραφα ότι ο συγκεκριμένος που θα πάρει το διαγωνισμό, θα πρέπει να προσφέρει 100% συμβατότητα με τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Τους ανάγκασα να αγοράσουν όλοι από τον ίδιο, τον αντιπρόσωπο που ήθελα να κερδίσει το διαγωνισμό. Μετά, για να μην μειώσουν τα εργατικά, πέταξα έξω τις μικρές εταιρείες, ζητώντας να έχουν αναλάβει ξανά έργα του Δημοσίου. Κτλ κτλ.... Been there, done that...!!!
Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια, λοιπόν.
Ευχαριστώ.
-
pipine, δεν θα απαντήσω αναλυτικά, αλλά σε κάποια σημεία (στα υπόλοιπα γενικά συμφωνώ).
- Ο ΟΤΕ τώρα δεν παίρνει επιδοτήσεις, αλλά κατά την κατασκευή του δικτύου, έπαιρνε...
- Τα τέλη κυκλοφορίας σου προσφέρουν πρόσβαση στο βασικό όδικό δίκτυο, τα διόδια στις «καλές» υπηρεσίες.
- Για την αποχέτευση χρεώνεσαι κανονικότατα (ρίξε μια ματιά στον λογαριασμό σου). Όσο για την ύδρευση, το κόστος του μη-πόσιμου νερού είναι αντίστοιχο με άλλων πόλεων (συγκρίνω Ηράκλειο-Καλαμάτα)
Γενικά από αυτά που λες, κατάλαβα ότι δεν είσαι κατά των διοδίων ως ιδέα, αλλά υπέρ της αναλογικής χρέωσης. Σε αυτό με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Ο Κεφαλονίτης πληρώνει τα ίδια τέλη με τον Αφιδνιώτη και απίστευτα ακριβότερη βενζίνη. Ο Αφιδνιώτης έχει δωρεάν δρόμους εκτός αυτοκινητοδρόμων καλλίτερους από της Κεφαλλονιάς και επιπλέον, τον αυτοκινητόδρομο. Το ότι είναι άδικο είτε 5χλμ είτε 50 να πληρώνεις το ίδιο είναι προφανές (με εξαίρεση τους αστικούς αυτοκινητοδρόμους). Όπως και το για να πας στα Γιάννενα να ξεκινάς 5χλμ πριν τον Πολύμυλο να πληρώνεις, ενώ 5χλμ μετά να μην πληρώνεις. Η λύση λοιπόν είναι αναλογική χρέωση σε κάθε χρήστη: χάλια δρόμοι = μόνο τέλη· αυτοκινητόδρομοι: χαρτάκι μπαίνοντας, μέτρηση απόστασης και πληρωμή βγαίνοντας (όπως στα πάρκιγκ)· τακτικοί χρήστες: εκπτώσεις.
Διαφωνείς με αυτά; -
Ας γινόμουν και για μια μέρα πρωθυπουργός και θα τα έφτιαχνα όλα.Η διαφορά είναι πως εγώ μιλάω με πραγματικά δεδομένα και αυτά που αναφέρεις εσύ είναι απλά ευφάνταστα σενάρια. Πες ότι το κράτος δίνει τον υπάρχοντα δρόμο Αντίρριο - Ιωάννινα σε έναν ιδιώτη. Αυτός τον σουλουπώνει ρίχνοντας άσφαλτο, φτιάχνει καλύτερη σήμανση, και κατασκευάζει και 5-10 κόμβους για εξυπηρέτηση των πόλεων και χωριών της περιοχής. Ταυτόχρονα, ανεβάζει τα όρια ταχύτητας από 50 (κατοικημένες) - 90 (υπόλοιπο δίκτυο) σε 60 (κατοικημένες) - 100 (υπόλοιπο δίκτυο) μειώνοντας το χρόνο ταξιδίου από τις σημερινές 2,5 ώρες σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες. Βάζει όμως ταυτοχρόνως και διόδια με κόστος 2€ από Αντίρριο - Ιωάννινα. Έλα εσύ ως κατασκευαστής της Ιονίας Οδού να τον ανταγωνιστείς αν μπορείς. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Το να φύγει από τη μέση. Και αυτό θα γίνει είτε από την αρχή, δηλαδή το κράτος δε θα του δώσει την άδεια να φτιάξει τον υπάρχοντα δρόμο, είτε στη συνέχεια με σκόπιμες ενέργειες που θα υπερτονίζουν τα ατυχήματα (βλ. ΜΜΕ που ανήκουν στους ίδιους που έχουν και τους δρόμους), θα προκαλούν ατυχήματα, θα φροντίζουν οι τοπικές κοινωνίες να ξεσηκωθούν 'αυθόρμητα' κατά του 'αλήτη' που πήρε τους υπάρχοντες δρόμους και βγάζει κέρδη κτλ κτλ.
To θέμα είναι οτι δεν μιλάς με πραγματικά δεδομένα αλλά εντελώς υποθετικά.
Κατ'αρχήν που θα μπουν τα διόδια; Στο Αντίρριο και στα Ιωάννινα ή μήπως θα βάλει ο ιδιώτης 200 πλευρικά σε κάθε στροφή του δρόμου;
Υπάρχει κάποιος ιδιώτης που ξέρεις να ενδιαφέρεται να αναλάβει τη δουλειά που λες και να έφαγε άκυρο απο το κράτος;Υπάρχει κάποιος που προσπάθησε να πάρει κάποιο κομμάτι εθνικής οδού μέσω διαγωνισμού, είχε καλύτερη πρόταση απο τους υπάρχοντες και απορρίφθηκε λόγω πρόσβασης άλλων στην εξουσία;
Σίγουρα. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά για αυτό. Απλά, ο μιλημένος διαγωνισμός, έχει και τις δικλείδες ασφαλείας ώστε, ο πιο φθηνός να βγει από τη μέση με διάφορους τρόπους. Πχ, θυμάμαι παλιά που έστησα έναν διαγωνισμό. Έγραφα ότι ο συγκεκριμένος που θα πάρει το διαγωνισμό, θα πρέπει να προσφέρει 100% συμβατότητα με τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Τους ανάγκασα να αγοράσουν όλοι από τον ίδιο, τον αντιπρόσωπο που ήθελα να κερδίσει το διαγωνισμό. Μετά, για να μην μειώσουν τα εργατικά, πέταξα έξω τις μικρές εταιρείες, ζητώντας να έχουν αναλάβει ξανά έργα του Δημοσίου. Κτλ κτλ.... Been there, done that...!!!
Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια, λοιπόν.
Ευχαριστώ.
Τι θα πει σίγουρα.
Ξέρεις κάποιον ή μιλάς πάλι υποθετικά;
Αν δεν έχεις αποδείξεις για αυτά που λες, είναι παραμύθια. -
Ο χρήστης Ακανές έγραψε:
Γενικά από αυτά που λες, κατάλαβα ότι δεν είσαι κατά των διοδίων ως ιδέα, αλλά υπέρ της αναλογικής χρέωσης. Σε αυτό με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Ο Κεφαλονίτης πληρώνει τα ίδια τέλη με τον Αφιδνιώτη και απίστευτα ακριβότερη βενζίνη. Ο Αφιδνιώτης έχει δωρεάν δρόμους εκτός αυτοκινητοδρόμων καλλίτερους από της Κεφαλλονιάς και επιπλέον, τον αυτοκινητόδρομο. Το ότι είναι άδικο είτε 5χλμ είτε 50 να πληρώνεις το ίδιο είναι προφανές (με εξαίρεση τους αστικούς αυτοκινητοδρόμους). Όπως και το για να πας στα Γιάννενα να ξεκινάς 5χλμ πριν τον Πολύμυλο να πληρώνεις, ενώ 5χλμ μετά να μην πληρώνεις. Η λύση λοιπόν είναι αναλογική χρέωση σε κάθε χρήστη: χάλια δρόμοι = μόνο τέλη· αυτοκινητόδρομοι: χαρτάκι μπαίνοντας, μέτρηση απόστασης και πληρωμή βγαίνοντας (όπως στα πάρκιγκ)· τακτικοί χρήστες: εκπτώσεις.
Διαφωνείς με αυτά;Ως ιδέα δεν είμαι κατά των διοδίων γιατί δε γίνεται διαφορετικά. Από την άλλη όμως, ως προς τον τρόπο χρέωσης, είμαι κάθετα αντίθετος με το υπάρχον σύστημα. Τα έχω ήδη γράψει κατά το παρελθόν, οπότε, αν διαβάσεις λιγάκι θα τα βρεις. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόπο χρέωσης, ώστε, να είναι πιο δίκαιοι από τον σημερινό. Θα πρότεινα τη λύση της ετήσιας πληρωμής για απεριόριστες διαδρομές για συχνούς χρήστες και για μέτριους ή σπάνιους χρήστες εκπτώσεις. Τώρα, τα ποσά κτλ, δεν μπορώ να τα ξαναγράφω, αλλά τιμή πάνω από 3€ όπως υπάρχει σήμερα είναι απλή κλεψιά και αυτός που τη βάζει κοινός κλέφτης.
Ευχαριστώ.
-
To θέμα είναι οτι δεν μιλάς με πραγματικά δεδομένα αλλά εντελώς υποθετικά.
Κατ'αρχήν που θα μπουν τα διόδια; Στο Αντίρριο και στα Ιωάννινα ή μήπως θα βάλει ο ιδιώτης 200 πλευρικά σε κάθε στροφή του δρόμου;
Υπάρχει κάποιος ιδιώτης που ξέρεις να ενδιαφέρεται να αναλάβει τη δουλειά που λες και να έφαγε άκυρο απο το κράτος;Καθόλου υποθετικά. Προτάσεις έχουν υπάρξει κατά καιρούς, αλλά έχουν φάει άκυρο λόγω προτίμησης σε συγκεκριμένα έργα. Άσε με να γνωρίζω την περιοχή μου καλύτερα.
Ο ιδιώτης θα βάλει διόδια όπου θα βάλει και ο κατασκευαστής τώρα. Μήπως θα βάλει 500 πλευρικά διόδια για όλες τις εξόδους που θα υπάρχουν; Μόνο η παράκαμψη Αγρινίου έχει 5-6 αυτή τη στιγμή. Τα ίδια θα κάνει και ο άλλος. Σταθμοί διοδίων κάθε 10 Km με 1 άτομο προσωπικό και αυτόματο ασύρματο σύστημα. Έτσι κι αλλιώς, στη διαδρομή Μεσολόγγι - Αμφιλοχία δεν έχεις άλλες λύσεις. Ή πας παραλία ή πας από τον υπάρχοντα δρόμο. Παρακάμψεις δύσκολο να βρεθούν χωρίς να κάψεις σε βενζίνη το κόστος των διοδίων.
Τι θα πει σίγουρα.
Ξέρεις κάποιον ή μιλάς πάλι υποθετικά;
Αν δεν έχεις αποδείξεις για αυτά που λες, είναι παραμύθια.Ναι και η Siemens το ίδιο, μιας και αποδείξεις δεν υπάρχουν, ούτε ένοχοι, ούτε μίζες, ούτε τίποτε απολύτως. Όλα γίνονται τίμια και σωστά στη χώρα. Υπερτιμολογήσεις, υπερβάσεις κόστους, απάτες κτλ, ποτέ δε γίνονται. Ο διαγωνισμός που έστησα εγώ προσωπικά, ήταν δική μου πρόταση. Ξύπνησα ένα πρωί και λέω, τι θα κάνω σήμερα; Ας δώσω το διαγωνισμό στη Χ εταιρεία φτιάχνοντας έτσι τους όρους που να μην μπορεί να κερδίσει άλλη. Και μετά, αυτοί, ήθελαν να μου δώσουν δώρα γιατί ήταν καλοί άνθρωποι. Με είδαν ωραίο τύπο, καλό και ηθικό άνθρωπο και είπαν, δεν του δίνουμε Υ€ (όπου Υ = 2% του έργου σε εμένα και άλλο ένα Υ = 2% στον άλλο που ήμασταν μαζί και φαντάσου τι έφαγαν οι από πάνω) δώρο, έτσι, γιατί τον συμπαθήσαμε τον τύπο.
Λοιπόν, αν διαβάσεις λίγο θα δεις μία συνέντευξη Βενιζέλου Ευ. Αναφέρεται σε ~450.000.000€ που κόστιζαν τα υποβρύχια 214, τη στιγμή που οι άλλοι τα έπαιρναν ~400.000.000€ (πρωτοφανές: 10% μίζες δεν είχε γίνει ΠΟΤΕ στην ιστορία της ανθρωπότητας). Ούτε εκεί έχει σκάνδαλο φυσικά, μιας και το 2006-8 πληρώσαμε 750.000.000€ χωρίς να έχουμε παραλάβει ούτε ΕΝΑ υποβρύχιο και ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται, ούτε τιμωρείται.
Και τώρα, πες μου. Οι δρόμοι που κοστίζουν >2χ σε σχέση με το εξωτερικό, δεν είναι στημένοι διαγωνισμοί επειδή δεν υπάρχουν ένοχοι;
Ευχαριστώ.
- Πρέπει να φύγω δυστυχώς γιατί έχω μία βλακεία βάση που, ενώ η php τρέχει κανονικά, δεν παίρνει με τίποτε τα data και μου έχει σπάσει τα νεύρα σήμερα. Για συνέχεια το βράδυ, αν καταφέρω και το φτιάξω το πρόβλημα δηλαδή...
-
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
Μέσα στον Μάρτιο η συμφωνία για μείωση της τιμής των διοδίων
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4620491'...Θα προβλέπονται, ακόμη, διευκολύνσεις με εκπτωτικές κάρτες για τις τοπικές κοινωνίες και τους οδηγούς που κάνουν πολύ συχνά διαδρομές. Όπως έγινε γνωστό, το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με την διαφορά του κόστους από τη μείωση των διοδίων, μέσα από τα προβλεπόμενα μελλοντικά έσοδά του από την εκμετάλλευση των αυτοκινητόδρομων.'
Χεχ, θα το γλιτώνουμε στη μία τσέπη, θα το πληρώνουμε από την άλλη, μπράβο μας.
Πώς θα το ορίσουμε το πολύ συχνά; Ας κάνω έναν υπολογισμό: 365 ημέρες το χρόνο, 52 ΣΚ = 104 ημέρες. 20 ημέρες άδεια και 5 ημέρες αργίας, χοντρικά 130 ημέρες το χρόνο δεν πηγαίνεις για δουλειά. Άρα, μας μένουν 235 ημέρες ή 470 διελεύσεις διοδίων, αν τα χρησιμοποιείς κάθε ημέρα 2 φορές. Αυτός ο χρήστης ονομάζεται πολύ συχνός χρήστης και προφανώς θα τύχει εκπτώσεως.
Ένας που ταξιδεύει Θεσσαλονίκη 1 φορά το μήνα, περνάει 20 διόδια το μήνα * 12 φορές = 240 φορές. Αυτός είναι ή δεν είναι συχνός χρήστης;
Ας το κάνω ακόμα χειρότερο λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο που γινόταν παλιά. Πήγαινα 1 φορά το μήνα Θεσσαλονίκη, από εκεί 3 φορές το χρόνο Πρέβεζα και επίσης, άλλες 5 φορές το χρόνο Ιωάννινα. Ας πάμε στο έτος 2014* που θεωρητικά οι δρόμοι θα είναι έτοιμοι. Έχουμε και λέμε:
Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα: 10 διόδια * 2 διαδρομές * 12 φορές το χρόνο = 240 διόδια
Θεσσαλονίκη - Πρέβεζα - Θεσσαλονίκη: 5 διόδια (θεωρητικά τόσα θα έχει ή και παραπάνω) * 2 διαδρομές * 3 φορές το χρόνο = 30 διόδια
Αθήνα - Πρέβεζα - Αθήνα: 8 διόδια * 2 διαδρομές * 5 φορές το χρόνο = 80 διόδια + 10 φορές η γέφυρα
Σύνολο: 240 + 30 + 80 = διόδια το χρόνο + 10 φορές η γέφυρα αλλά μόνο σε 20 ταξίδια.Είμαι ή όχι ΠΟΛΥ συχνός χρήστης κατά τους κατασκευαστές;
Για πες μας InFiNiTy...
Ευχαριστώ.
- Για τους ψυχασθενείς που θα βρεθούν να λένε τα δικά τους, προλαβαίνω και λέω το εξής: υπολογίζω ότι θα υπάρχουν 4 διόδια στη διαδρομή Αθήνα - Πάτρα, η γέφυρα, και από εκεί μέχρι Ιωάννινα, δηλαδή στα 220 Km άλλα 4 διόδια.
-
Δεν είχα σκοπό να το συνεχίσω γιατί το θέμα με τις μίζες κτλ είναι άσχετο.
Και για να πούμε και κάτι σχετικό, την κυριακή είχα την 'τύχη' να κυκλοφορώ στην εθνική μετά τις 9 που ξεκινάει ξανά η κίνηση των φορτηγών.
Δε θυμάμαι σε ποιά διόδια ήμουν, αλλά μια τεράστια ουρά απο φορτηγά περνούσε χωρίς να πληρώσει κανένας. Ανοιξε ο πρώτος την μπάρα και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν τουλάχιστον 20-30 φορτηγά. Φυσικά είχαν καταλάβει και τις δύο λωρίδες του δρόμου για να μην μπορεί κάποιος να πάει πάνω απο 80 σε αυτοκινητόδρομο.Επίσης για τον πυργετό και την παρανομία ( ) των εργολάβων με τα όρια ύψους, υπάρχουν 3 απο αυτές τις κατασκευές στην παράκαμψη σε 3 διαφορετικά σημεία. Στα άκρα της παράκαμψης είναι προειδοποιητικές με αλυσίδες που κρέμονται και φυσικά τα φορτηγά μπορούν να τις περάσουν. Η κεντρική, όμως, είναι σταθερή και ο 'έξυπνος' οδηγός νταλίκας έχει φτιάξει δικό του δρόμο μέσα απο τα διπλανα χωράφια όπου κάνει την παράκαμψη (100 περίπου μέτρων) μέσα απο τις λάσπες και ξαναβγαίνει στο δρόμο, όταν έχει περάσει την κατασκευή...
-
εβαζαν πετρελαιο θερμανσης στα φορτηγα οι εταιρια μορεας
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=267054&cid=4και το δελτιο τυπου της εταιριας
Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με έρευνα του ΣΔΟΕ σε εργοτάξια της «Κοινοπραξίας ΜΟΡΕΑΣ» σας ενημερώνουμε για τα εξής:
-
Το πρωί της Τρίτης κλιμάκια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) πραγματοποίησαν έλεγχο στα φορτηγά αλλά και στα μηχανήματα που εργάζονται στην κατασκευή του έργου.
-
Σε ότι αφορά τα οχήματα και τα μηχανήματα της κοινοπραξίας, δεν διαπιστώθηκε ουδεμία παράβαση ούτε σχετικά με τη νομιμότητά τους, ούτε σε σχέση με το καύσιμο που χρησιμοποιούσαν.
-
Στο χώρο εργάζονται φορτηγά αυτοκίνητα Δημόσιας Χρήσης και μηχανήματα υπεργολάβων, με τους οποίους έχουν υπογραφεί οι νόμιμες συμβάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα όργανα του ΣΔΟΕ φαίνεται ότι διαπίστωσαν παρατυπίες σε τέσσερα φορτηγά, που λειτουργούσαν με υπεργολαβικές συμβάσεις στο Εργο.
-
Επομένως δεν υπάρχει καμία ευθύνη της Κ/Ξ ΜΟΡΕΑΣ
-
-
To αστείο που είναι;
Αν εσύ πάρεις ένα ταξι και αυτός καίει πετρέλαιο θέρμανσης θα φταίς εσύ που χρησιμοποίησες το συγκεκριμένο ταξί;
Αυτά που γράφει το δελτίο τύπου είναι απολύτως λογικά. -
αυτα που λες ειναι ακομα πιο αστεια βεβαιως βεβαιως...
αυτο που ξερω ειναι οτι αμα σε πιασουν με πετρελαιο θερμανσης σου κοβουν τον κ@λο. στην εταιρια που ειμαι τα κλαρκ και τα φορτηγα γεμιζουν με πετρελαιο κινησης γιατι ξερουμε οτι αμα πιασουν και το κλαρκ (που δεν κινειται ποτε εκτος των οριων της εταιριας) με θερμανσης την βαψαμε.
-
To αστείο που είναι;
Αν εσύ πάρεις ένα ταξι και αυτός καίει πετρέλαιο θέρμανσης θα φταίς εσύ που χρησιμοποίησες το συγκεκριμένο ταξί;
Αυτά που γράφει το δελτίο τύπου είναι απολύτως λογικά.Δε στέκει αυτό που λες. Η εταιρεία λογικά ζητάει τιμολόγια καυσίμου απ' όλα τα οχήματα που χρησιμοποιεί (είτε δικά της, είτε όχι), άρα τη νοιάζει και την παρανοιάζει αν χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή μαζούτ.
-
Ο χρήστης kristosFM έγραψε:
αυτα που λες ειναι ακομα πιο αστεια βεβαιως βεβαιως...αυτο που ξερω ειναι οτι αμα σε πιασουν με πετρελαιο θερμανσης σου κοβουν τον κ@λο. στην εταιρια που ειμαι τα κλαρκ και τα φορτηγα γεμιζουν με πετρελαιο κινησης γιατι ξερουμε οτι αμα πιασουν και το κλαρκ (που δεν κινειται ποτε εκτος των οριων της εταιριας) με θερμανσης την βαψαμε.
Και ποιός λέει οτι δεν έκοψαν τον κώλο στους ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων;
Επίσης η εμπλοκή της εταιρείας είναι μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.
Εσύ αν πας με το δικό σου κλάρκ στη δουλειά και το γεμίσεις με θέρμανσης θα φταίει η εταιρεία σου; -
Ο χρήστης taurus έγραψε:
To αστείο που είναι;
Αυτά που γράφει το δελτίο τύπου είναι απολύτως λογικά.Δε στέκει αυτό που λες. Η εταιρεία λογικά ζητάει τιμολόγια καυσίμου απ' όλα τα οχήματα που χρησιμοποιεί (είτε δικά της, είτε όχι), άρα τη νοιάζει και την παρανοιάζει αν χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή μαζούτ.
Δεν υπάρχουν τιμολόγια καυσίμου. Σφραγισμένη απόδειξη δίνεται και φυσικά ο ιδιοκτήτης του μηχανήματος μπορεί να πάει μια ψεύτικη, αν και δεν νομίζω να ασχολούνται με τέτοια ζητήματα.
-
Δεν υπάρχουν τιμολόγια καυσίμου.....
-Διοδια- ...δεν πληρωνω!!!