-
Απορία: Η κατασκευή παράδρομου είναι συμβατική υποχρέωση της παραχωρησιούχου εταιρείας ή του δημοσίου?
-
Σε λύση του «γόρδιου δεσμού» της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων, των οδικών αξόνων, που η κατασκευή τους σταμάτησε λόγω της διακοπής της δανειοδότησής τους από τις τράπεζες, φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση η οποία σε συνεργασία με τις κοινοπραξίες προωθεί διπλή παρέμβαση:
-
Την άμεση εξόφληση των οφειλών προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις που θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να τις χρηματοδοτήσουν και
-
Την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από τα διόδια και ένα μέρος των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων μέσω της μεθόδου της τιτλοποίησης, ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι χρηματοδοτικές ανάγκες των έργων ως τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σύνθετο αυτό εγχείρημα που απαιτεί συνεννόηση με όλα τα μέρη, αλλά και ενδεχομένως αλλαγή ορισμένων εκ των όρων των συμβάσεων παραχώρησης των έργων, αφού πλέον οι εισπράξεις από τα διόδια θα είναι δημόσιο έσοδο, προωθούν από κοινού ο υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων κ. Δ. Ρέππας και ο υφυπουργός επί των Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης.
Για να προχωρήσει η λύση απαιτείται να συσταθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, την οποία θα ιδρύσει το υπουργείο Οικονομικών. Μέσω της εταιρείας το Δημόσιο θα δανεισθεί τα ποσά από τις εμπορικές τράπεζες με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα του κράτους από τα διόδια.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών, της κυβέρνησης και των τραπεζών, οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο, δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία και αυτό μετά τη διακοπή των έργων λόγω έλλειψης πόρων στην Κεντρική οδό του άξονα Ε65 και τμημάτων της Ιονίας οδού.
Στελέχη των κοινοπραξιών που συμμετέχουν στις λεπτές αυτές διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των εν λόγω προτάσεων. Παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς, όπως εξηγούν, οι δανείστριες τράπεζες πιέζουν για απτές εγγυήσεις και συγκεκριμένα στη λύση της δέσμευσης μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου για λογαριασμό τους, προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου την «κάνουλα» της χρηματοδότησης.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η τελική απάντηση των τραπεζών και των κατασκευαστικών εταιρειών στις κυβερνητικές προτάσεις, αν και για να ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών.
Πού βρίσκονται σήμερα τα έργα
Πλην του «Μορέα», δηλαδή του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου- Καλαμάτας, όλες οι υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης είτε έχουν «ρίξει» ρυθμούς, όπως η Ολυμπία οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, είτε έχουν σχεδόν «παγώσει» την κατασκευή των έργων, όπως στην περίπτωση της Ιονίας οδού και του Ε65. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν παραχωρηθεί και αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο σε περίοδο οικονομικής κρίσης ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ.
Η επανεκκίνησή τους εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και κυρίως θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στις περιοχές όπου γίνονται τα έργα.
Η αρνητική εξέλιξη που όλοι ελπίζουν ότι θα αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό και μόνιμο τρόπο προέκυψε μετά την παύση της χρηματοδότησης των έργων από τις 45 τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μάλιστα, η «φραγή» στη ρευστότητα κρατάει πολλούς μήνες και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, έχει «χρονίσει».
Οι λόγοι αυτής της εξέλιξης δεν ήταν άλλοι από τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, που προκάλεσαν η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής της βενζίνης, αλλά κυρίως οι καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής στις απαλλοτριώσεις και τη μετακίνηση των δικτύων κοινής ωφέλειας που καθιστούσαν αδύνατη την πρόοδο των έργων.
Βέβαια, είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Υποδομών κινήθηκε ταχύτερα και κάλυψε εν μέρει το κενό, ωστόσο η μείωση των εσόδων από τις εταιρείες λόγω του κινήματος «δεν πληρώνω» δημιούργησε νέα προβλήματα.Τι θα γίνει με τα διόδια
Το υπουργείο Υποδομών στοχεύει στη μείωση της τιμής του διοδίου κατά 50% στα υπό κατασκευή τμήματα, αλλά και σε μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική για τους μόνιμους χρήστες και τους κατοίκους περιοχών που αναπόφευκτα χρησιμοποιούν καθημερινά τους αυτοκινητοδρόμους. Η χρηματοδότηση των συμβάσεων παραχώρησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα διόδια, τα οποία αποτελούν περίπου το 25% του προϋπολογισμού τους και θεωρούνται από τις κοινοπραξίες η ραχοκοκαλιά της οικονομικής τους βιωσιμότητας. Στα τρία εκ των πέντε έργων (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιονία οδός, Ολυμπία οδός) και με διαφορετικές χρονικές αφετηρίες, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα των διοδίων θα διοχετεύεται στο δημόσιο ταμείο. Τα υπόλοιπα δύο έργα (Μορέας και Ε65) θα λειτουργούν με ρίσκο, καθώς είναι χαμηλότερου μεταφορικού φόρτου.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=394399&wordsinarticle=Διόδια
-
-
Μάλιστα.
Τι λέει δηλαδή?
Επειδή ως γνωστόν οι τράπεζες -όπως σε 'ολες τις επιχειρήσεις- κλείσαν τις κάνουλες και οι εταιρείες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα έργα (κάτι το οποίο δεν ενδιαφέρει ούτε τους πολίτες, ούτε το κράτος και είναι μέσα στο επιχειρηματικό ρίσκο), θα βρεθεί μια φόρμουλα να εγγυηθεί το δημόσιο στις τράπεζες για να πάρουνε τα δάνεια οι εταιρείες.
Βρήκαν επίσης το τρικάκι να βαφτίσουν έτσι τα διόδια δημόσιο έσοδο οπότε το 'δεν πληρώνω' δε θα'ναι τόσο απλό. Με ένα σμπάρο δύο τριγώνια.
Εμένα τον μ@λ@κ@ που μου χρωστάει το δημόσιο ένα σκασμό λεφτά, που έχω πληρώσει το ΦΠΑ για λεφτά που δεν έχω εισπράξει, που και εμένα μου έχουν κλείσει οι τράπεζες την κάνουλα, γιατί δεν εγγυάται για μένα το μπ@υρδέλο το δημόσιο στις τράπεζες με εγγύηση τα λεφτά που το ίδιο μου χρωστάει?
Ε όχι. Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω-δεν πληρώνω χίλιες φορές.
υγ. όπου εμένα βάντε χιλιάδες μικρομεσσαίες επιχειρήσεις. -
όπως φαίνεται είναι μέγιστη προτεραιότητα να δοθούν 8,5 δις σε υπερκοστολογημένα ελλατωματικά 'έργα' που ΘΑ γίνουν.
οπότε λύση βρέθηκε. λεφτά υπάρχουν. παλιά μου τέχνη δάνειο. -
Εμένα τον μ@λ@κ@ που μου χρωστάει το δημόσιο ένα σκασμό λεφτά, που έχω πληρώσει το ΦΠΑ για λεφτά που δεν έχω εισπράξει, που και εμένα μου έχουν κλείσει οι τράπεζες την κάνουλα, γιατί δεν εγγυάται για μένα το μπ@υρδέλο το δημόσιο στις τράπεζες με εγγύηση τα λεφτά που το ίδιο μου χρωστάει?
Μάντεψε.
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
όπως φαίνεται είναι μέγιστη προτεραιότητα να δοθούν 8,5 δις σε υπερκοστολογημένα ελλατωματικά 'έργα' που ΘΑ γίνουν.
οπότε λύση βρέθηκε. λεφτά υπάρχουν. παλιά μου τέχνη δάνειο.Επί 20 χρόνια 'ανάπτυξη' για την Ελλάδα σημαίνει (1) κατανάλωση (ως επί το πλείστον εισαγώμενων προϊόντων) με δανεικά (2) δημόσια έργα (πάλι με δανεικά). Τουλάχιστον τα δημόσια έργα μένουν.
Εκτός και αν πιστεύεις ότι δεν πρέπει να γίνουν τα έργα αυτά (πχ. Τέμπη, Κορίνθου-Πατρών) οπότε μπορείς να προτείνεις εναλλακτική αξιοποίηση των 8.5 δις (πχ. να δώσουν €708.33 σε κάθε Ελληνα, θα πιάσουν σίγουρα περισσότερο τόπο )
Μακάρι να τα κάναμε κάτι άλλο, πιο αποδοτικό από αναπτυξιακής πλευράς αλλά φοβάμαι, όπως έχουν δείξει αυτά τα 20 χρόνια, ότι για τόσο είμαστε...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μακάρι να τα κάναμε κάτι άλλο, πιο αποδοτικό από αναπτυξιακής πλευράς αλλά φοβάμαι, όπως έχουν δείξει αυτά τα 20 χρόνια, ότι για τόσο είμαστε...αυτό για μένα προσωπικά δεν παίζει. δανείζονται με βάση το σκαλπ μου, των σκαλπ των παιδιών σου κοκ.
αν κάποιος δεν μπορεί να επιτύχει την επιθυμητή απόδοση (τέτοια που να εξασφαλίζει τουλάχιστον αποπληρωμή) να μην δανειστεί. αλλιώς να βάλει το δικό του κεφάλαιο και όσο πάρει πίσω.
το ΜΟΝΤΕΛΟ έχει χ ρ ε ο κ ω π η σ ε ι._ -
Ο χρήστης nass έγραψε:
οπότε λύση βρέθηκε. λεφτά υπάρχουν. παλιά μου τέχνη δάνειο.Επί 20 χρόνια 'ανάπτυξη' για την Ελλάδα σημαίνει (1) κατανάλωση (ως επί το πλείστον εισαγώμενων προϊόντων) με δανεικά (2) δημόσια έργα (πάλι με δανεικά). Τουλάχιστον τα δημόσια έργα μένουν.
Εκτός και αν πιστεύεις ότι δεν πρέπει να γίνουν τα έργα αυτά (πχ. Τέμπη, Κορίνθου-Πατρών) οπότε μπορείς να προτείνεις εναλλακτική αξιοποίηση των 8.5 δις (πχ. να δώσουν €708.33 σε κάθε Ελληνα, θα πιάσουν σίγουρα περισσότερο τόπο )
Μακάρι να τα κάναμε κάτι άλλο, πιο αποδοτικό από αναπτυξιακής πλευράς αλλά φοβάμαι, όπως έχουν δείξει αυτά τα 20 χρόνια, ότι για τόσο είμαστε...
Δηλαδή το να τους επιβληθούν ποινικές ρήτρες αφού δεν τηρούν το χρονοδιάγραμμα (λόγω έλλειψης χρηματοδότησης) και στη συνέχεια να τους κηρύξουν έκπτωτους και να εκπέσουν οι εγγυητικές για σένα δεν παίζει ε?
Καλύτερα να εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο δηλαδή όλοι εμείς για τις πολυεθνικές έτσι?
Ωραία λογική. -
Πας στοίχημα ότι θα πάνε στα δικαστήρια και θα βγουν δικαιωμένοι ?
Οπως δικαιώθηκε και η κοινοπραξία της υποθαλάσσιας Θεσσαλονίκης και την πληρώσαμε χωρίς να γίνει και όπως θα δικαιωθεί και η Siemens για το C4I. Οχι επειδή είναι λάθος οι συμβάσεις και πουλημένοι οι δικαστές κτλ. αλλά επειδή το κράτος δεν είναι εντάξει στις δικές του υποχρεώσεις (το 2007 αν θυμάσαι ήταν απασχολημένοι να ΜΗΝ προστατεύουν την Ελλάδα από τις πυρκαγιές και μετά να μοιράζουν προεκλογικά 3χίλιαρα)
Αλλο το wishful thinking το δικό σου και άλλο η πραγματικότητα και οι νόμοι...
-
Ειναι απιστευτο που μερικοι πιστευουν οτι υπαρχουν συμβασεις και συμφωνιες με το Ελληνικο κρατος, οπου οι οροι τους τηρουνται ακραιφνωςαπο το Ελληνικο δημοσιο σε βαθμο, που οταν παει δικαστηρια θα δικαιωθει..!!! μηπως ζητε σε Παραλληλο κοσμο- συμπαν...?. εχει καποιος απο εδω μεσα που θελει να κερδισει το Ελληνικο Δημοσιο, εμπειρια συναλλαγης μαζυ του?? ακομα και τα λαμογια για να κερδισουν πολιτικα μεσα τα στηριζουν..
-
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231103744
Προταση ηταν τελικα? Α στο καλο και χαρηκα..
-
Ο χρήστης Focusman91 έγραψε:
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231103744Προταση ηταν τελικα? Α στο καλο και χαρηκα..
Παράλληλα, ανακοίνωσαν και τη δημιουργία μίας ειδικής εταιρείας του Δημοσίου, με κεφάλαιο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια.
Το συγκεντρωθέν ποσό θα χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Έτσι για να μη νομίσουμε ότι τα διόδια αφορούν την κατασκευή και επισκευή των δρόμων Και πάμε και στο fixed
Παράλληλα, ανακοίνωσαν και τη δημιουργία μίας ειδικής εταιρείας του Δημοσίου, με κεφάλαιο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια.
Το συγκεντρωθέν ποσό θα χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τους μισθούς, bonus, επιδόματα κτλ που αφορούν το διορισμό προσφιλών προς εμάς προσώπων στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην εταιρεία αυτή
-
Ο χρήστης komis1 έγραψε:
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231103744
Προταση ηταν τελικα? Α στο καλο και χαρηκα..
Το συγκεντρωθέν ποσό θα χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Έτσι για να μη νομίσουμε ότι τα διόδια αφορούν την κατασκευή και επισκευή των δρόμων Και πάμε και στο fixed
Το συγκεντρωθέν ποσό θα χρησιμοποιηθεί και για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τους μισθούς, bonus, επιδόματα κτλ που αφορούν το διορισμό προσφιλών προς εμάς προσώπων στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην εταιρεία αυτή
Τι είναι αυτά που γράφεις άνθρωπε μου??Δεν έχεις διαβάσει καθόλου τις προηγούμενες σελίδες??Το ξέρεις ότι άμα δεν πληρώνουμε διόδια δεν θα φτιαχτούνε οι δρόμοι??Και θα τα πληρώσουν άλλοι που δεν τον χρησιμοποιούν μέσω φορολογίας??
Ακου τα διόδια πάνε για να καλύψουν τρύπες και όχι για τους δρόμους ..Υ.Γ μπεεεεεεε
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Ειναι απιστευτο που μερικοι πιστευουν οτι υπαρχουν συμβασεις και συμφωνιες με το Ελληνικο κρατος, οπου οι οροι τους τηρουνται ακραιφνωςαπο το Ελληνικο δημοσιο σε βαθμο, που οταν παει δικαστηρια θα δικαιωθει..!!! μηπως ζητε σε Παραλληλο κοσμο- συμπαν...?. εχει καποιος απο εδω μεσα που θελει να κερδισει το Ελληνικο Δημοσιο, εμπειρια συναλλαγης μαζυ του?? ακομα και τα λαμογια για να κερδισουν πολιτικα μεσα τα στηριζουν..Σε παράλληλο κόσμο ζούνε όσοι είτε είναι άσχετοι είτε δε θέλουν να καταλάβουν επειδή δεν είναι δικά τους τα λεφτά που θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο.
Σκεφτήκατε την περίπτωση μία εκ των πολυεθνικών να βαρέσει κανόνι (για άλλους λόγους) και να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις τράπεζες???
Ποιος θα πληρώσει τότε???
Ο εγγυητής. Ποιος είναι ο εγγυητής???
Το ελληνικό δημόσιο δηλαδή εμείς.
Άρα σε αυτήν την περίπτωση ούτε δρόμοι θα γίνουνε αφού η εταιρεία θα έχει βαρέσει κανόνι και τα δάνεια θα τα πληρώσουμε εμείς. Τότε τι θα πείτε???
Λοιπόν, 'οποιος γνωρίζει από δημόσια έργα τα πράγματα είναι απλά:
Δεν ακολουθείς το χρονοδιάγραμμα γιατί δεν έχεις λεφτά να χρηματοδοτήσεις το έργο?
Ποινικές ρήτρες.
Μετά τις ποινικές ρήτρες?
Κηρύσεσαι έκπτωτος και εκπίπτει η εγγυητική επιστολή. Τέλος.
Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
Τι δικαστήρια και κουραφέξαλα. Ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα???
Και στο φινάλε ποιός από δώ έχει κερδίσει δικαστήριο από το ελληνικό δημόσιο αν πράγματι το δημόσιο έχει την πολιτική βούληση να το κερδίσει.
Άμα γουστάρει το ελληνικό δημόσιο τους τυλίγει κανονικά σε μια κόλλα χαρτί και τους στέλνει αδιάβαστους.
Εσείς δηλ. γιατί νομίζετε ότι κάνουν κο κο κο και μιλάνε για μείωση των διοδίων. Γιατί είναι καλοί άνθρωποι και θέλουν το καλό μας?
Γιατί έχουν χ@σμ@νη τη φωλιά τους και προσπαθούν παρέα βέβαια με την κυβέρνηση να βρουν έναν τρόπο να βγουν αλώβητοι θυσιάζοντας έστω και κάτι λίγα.
Σ'αυτό (στην ενδεχόμενη μείωση) έπαιξε βέβαια μεγάλο ρόλο και το κίνημα 'δεν πληρώνω' γιατί αλλιώς θα δίνανε (το δημόσιο) τις εγγυήσεις (με το αζημείωτο βέβαια) χωρίς να το καταλάβει κανείς και δε θα άνοιγε ρουθούνι. -
Φίλε μου ο 224.v έχει περάσει τη ζωή του στα δημόσια έργα, ενώ εσύ, από αυτά που λες περί ρητρών και πολιτικής βούλησης , μάλλον για θεωρητικός μου φαίνεσαι (με όλο το σεβασμό). Οσο για την εγγύηση του Δημοσίου, δεν την είδα να καταπίπτει για κανένα έργο παραχώρησης (πχ. Αττική Οδός, Γέφυρα, Αεροδρόμιο, Μετρό όλα έγιναν με δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου), αντιθέτως κατέπεσε μια χαρά για τα θαλασσοδάνεια του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ κοκ. Δες λοιπόν γύρω σου που βρίσκεσαι γιατί μάλλον μπερδεύεις τις χώρες.
Το 'δεν πληρώνω' έπαιξε άθελα του το παιχνίδι των κοινοπραξιών, μην τα ξαναλέμε, έδωσε πάτημα στους εργολάβους να ζητάνε επαναδιαπραγμάτευση-επιμήκυνση (ή νομίζεις ότι μαγικά θα μειώσουν το αντίτιμο και δεν θα πάρουν κάτι ως αντάλλαγμα), εγγύηση του κράτους για τα δάνειά τους κτλ. Η μείωση των διοδίων είναι το τυράκι
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Φίλε μου ο 224.v έχει περάσει τη ζωή του στα δημόσια έργα, ενώ εσύ, από αυτά που λες περί ρητρών και πολιτικής βούλησης , μάλλον για θεωρητικός μου φαίνεσαι (με όλο το σεβασμό). Οσο για την εγγύηση του Δημοσίου, δεν την είδα να καταπίπτει για κανένα έργο παραχώρησης (πχ. Αττική Οδός, Γέφυρα, Αεροδρόμιο, Μετρό όλα έγιναν με δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου), αντιθέτως κατέπεσε μια χαρά για τα θαλασσοδάνεια του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ κοκ. Δες λοιπόν γύρω σου που βρίσκεσαι γιατί μάλλον μπερδεύεις τις χώρες.Το 'δεν πληρώνω' έπαιξε άθελα του το παιχνίδι των κοινοπραξιών, μην τα ξαναλέμε, έδωσε πάτημα στους εργολάβους να ζητάνε επαναδιαπραγμάτευση-επιμήκυνση (ή νομίζεις ότι μαγικά θα μειώσουν το αντίτιμο και δεν θα πάρουν κάτι ως αντάλλαγμα), εγγύηση του κράτους για τα δάνειά τους κτλ. Η μείωση των διοδίων είναι το τυράκι
Βιογραφικό δεν έχει δώσει κανένας ούτε με νοιάζει που έχει περάσει ο καθένας τη ζωή του, ούτε θα αποδείξω αν είμαι θεωρητικός ή όχι. Αυτό το κρατάω για τον εαυτό μου και για όσους με ξέρουν έξω από δω.
Για τα έργα που προανέφερες κανένα δάνειο δε δόθηκε με εγγύηση του δημοσίου.
Η δυνατότητα του να μπορεί να πάρει δάνειο από μόνος του ήταν εξάλλου από τα βασικά κριτήρια για την προεπιλογή των διαγωνιζομένων.
Όποιος έχει περάσει τη ζωή του στα δημόσια έργα μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό.
Αυτό που βλέπώ γύρω μου είναι ότι πληρώνουμε τα πιο ακριβά και άδικα διόδια της Ευρώπης και τα έργα είναι σταματημένα με ευθύνη των παραχωρησιούχων (όπως εξ'άλλου παραδέχονται) αφού δεν έχουν λεφτά να τα συνεχίσουν. -
Επειδή κάποιοι σου είπαν ότι έχουμε τα πιο ακριβά διόδια στην Ευρώπη, δε σημαίνει ότι ισχύει κιόλας...
-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Επειδή κάποιοι σου είπαν ότι έχουμε τα πιο ακριβά διόδια στην Ευρώπη, δε σημαίνει ότι ισχύει κιόλας...Μήπως μπορείς να μου πεις εάν στις χώρες που πληρώνουν πιο ακριβά διόδια από εμάς,πληρώνουν επίσης και τέλη κυκλοφορίας?Και επίσης ποια είναι η τιμή της βενζίνης?
-
Ο χρήστης cordoba_turbogt έγραψε:
Επειδή κάποιοι σου είπαν ότι έχουμε τα πιο ακριβά διόδια στην Ευρώπη, δε σημαίνει ότι ισχύει κιόλας...
Μήπως μπορείς να μου πεις εάν στις χώρες που πληρώνουν πιο ακριβά διόδια από εμάς,πληρώνουν επίσης και τέλη κυκλοφορίας?Και επίσης ποια είναι η τιμή της βενζίνης?
Θέλεις μήπως να σου πω και τι μισθό παίρνουν σε αυτές τις χώρες; Είναι ερώτηση που ταιριάζει πάντα.
Επίσης μπορείς να με ρωτήσεις τι μουσική ακούνε, τι ποσοστό ομοφυλόφιλων έχουν, και αν έχουν πιο όμορφες γυναίκες απο τις ελληνίδες.
Και επειδή όλα αυτά, μαζί με αυτά που ρωτάς είναι άσχετα, δεν θα σου απαντήσω. -
Το δημίοσιο έχει δόσει χίλιες ευκαιρίες στους εργολάβους να ζητήσουν αποζημιώσεις για καθυστερήσεις: σε κάποια έργα δεν έχουν τελειώσει οι απαλοτριώσεις ενώ ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί, για κάποια τμήματα υπάρχουν ενστάσεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ακόμη εκδικάζονται και κανείς δεν ξέρει αν θα αλλάξει ακόμη και η χάραξη, αλλού γίνονται ανασκαφές. Και το κίνημα των διοδίων είναι μια καλή δικαιολογία. Μπορεί να λέμε οτι για τις καθυστερήσεις φταίνε οι εργολάβοι ή οι τράπεζες αλλά μεγάλη ευθύνη έχει και το δημόσιο. Όλα αυτά θα μετρήσουν στις διαπραγματεύσεις και πολύ περισσότερο θα μετρήσουν αν ματαιωθεί κάποιο έργο.
-Διοδια- ...δεν πληρωνω!!!