-
Καλημέρα σε όλους,
'Εχω ένα Honda CRV 2003 και παρατήρησα ότι τώρα το χειμώνα δεν ξεθαμπώνουν κανονικά τα τζάμια παρότι βάζω το a/c. Στην αντιπροσωπεία μου λένε να περιμένω να ζεστάνει ο καιρός για να ελέγξουν την απόδοση του κλιματιστικού , γιατί έτσι μπορεί να βάλουν περισότερο φρέον και να κάνουν ζημιά. Αλλιώς πρέπει να βγάλουν όλο το φρέον να το ζυγίσουν και να συμπληρώσουν. Δεν υπάρχει τρόπος - μετρώντας τη υποπίεση π.χ - να γνωρίζουν πότε είναι ο..κ?
Ευχαριστώ -
Καλημέρα σε όλους,
'Εχω ένα Honda CRV 2003 και παρατήρησα ότι τώρα το χειμώνα δεν ξεθαμπώνουν κανονικά τα τζάμια παρότι βάζω το a/c. Στην αντιπροσωπεία μου λένε να περιμένω να ζεστάνει ο καιρός για να ελέγξουν την απόδοση του κλιματιστικού , γιατί έτσι μπορεί να βάλουν περισότερο φρέον και να κάνουν ζημιά. Αλλιώς πρέπει να βγάλουν όλο το φρέον να το ζυγίσουν και να συμπληρώσουν. Δεν υπάρχει τρόπος - μετρώντας τη υποπίεση π.χ - να γνωρίζουν πότε είναι ο..κ?
Ευχαριστώ -
Καλημέρα σε όλους,
Ευχαριστώ -
Ο ποιο ασφαλής και προβλεπόμενος τρόπος συμπλήρωσης ψυκτικού υγρού είναι με το βάρος σε γραμμάρια που προβλέπει ο κατασκευαστής του ψυκτικού-κλιματιστικού μηχανήματος , γι΄ αυτό σε περίπτωση διαρροής αφαιρείται όλο το παραμένον ψυκτικό υγρό και συμπληρώνεται με την προβλεπόμενη ποσότητα.
Το a/c του αυτοκίνητου έχει και διάταξη ασφαλείας , η οποία σε περίπτωση υπερπλήρωσης και κατ ΄επέκταση δημιουργίας υπερπιεσης στο δίκτυο να βγάζει εκτός λειτουργίας το συμπιεστή. Κατόπιν τούτου μπορείς να κανείς πλήρωση του δικτύου με μειωμένη πίεση αναρρόφησης , οποία δεν πρέπει να ξεπερνά με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες τα 20 p.s.i.
Όταν «ζεστάνει» ο καιρός κανείς κανονική πλήρωση , αλλά πάντα να ελεγχθεί και ο λόγος που δημιουργήθηκε η διαρροή και να αποκατασταθεί. -
Ο χρήστης tzoran έγραψε:
Καλημέρα σε όλους,
'Εχω ένα Honda CRV 2003 και παρατήρησα ότι τώρα το χειμώνα δεν ξεθαμπώνουν κανονικά τα τζάμιαMήπως το φίλτρο καμπίνας έχει μαζέψει φίδια,αρκούδες κι όλα τα θηλαστικά του Αμαζονίου?
-
Αυτό το παραμύθι με τις αντιπροσωπείες είναι που μου τι δίνει! Εγγύηση και κουραφέξαλα. Για κάτι που θα χρησιμοποιήσει 1 στους 100 θα πρέπει οι 99 να του το πληρώσουν.
20 Αυγούστου 2006. Ήθελα να φύγω για Κρήτη. Το Clima χαλασμένο. Προς τιμήν τους μου το κάνουν έλεγχο και πλήρωση στην Nissan στη Μεσογείων απέναντι από το Πάρκο Γουδί ΔΩΡΕΑΝ. Μου λένε αν το χάσει πάλι (υπολόγιζαν καμιά μικρή διαρροή) δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί τους λείπει και ο ηλεκτρολόγος που ασχολείται με τα air-condition (άδεια). Nissan στο Μοσχάτο που ήταν όλοι εκεί για να με 'πιάσουν' και εμένα και τον πισινό μου ήθελαν μόνο 80 € για την πλήρωση με ψυκτικό. Δεν το έφτιαξα εκείνες τις μέρες και πήγα με άλλο αυτοκίνητο διακοπές. Όταν γύρισα πήγα στην Ν.Ιωνία και πλήρωσα 30 ή 40 € μαζί με κόλληση Argon τη σωλήνα (είχε σκίσιμο-τρύπα) και πλήρωση με ψυκτικό. Πόσο ψυκτικό παίρνει; 750 -+50 γρ. (Με μια γρήγορη ματιά βρήκα στο net τώρα φιάλη 13,6 κιλών R134 στα 161€.
Ρίξε μια ματιά και στο φίλτρο καμπίνας που λέει και ο G60.
Πριν αγοράσεις νέο από αντιπροσωπία δες και στην aftermarket αγορά γιατί εκτός από φίλτρο καμπίνας υπάρχει και το φίλτρο 'κομπίνας' -
Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις, επιβεβαίωσα αυτό που είχα καταλάβει .
Όσον αφορά το 'φίλτρο καμπίνας', εννοείται ότι το αλλάζω κανονικά δλδ. στα μισά απ'ότι προτείνει ο κατασκευαστής γιατί μερικοί οδηγοί καπνίζουν (και για να βοηθήσουμε και τα συνεργεία να αυξήσουν τον τζίρο τους ). -
και να πάρεις φιάλη των 14 λίτρων, πώς θα εισάγεις το υγρό στο σύστημα? έχουν ειδικά μηχανήματα και πρέπει να γίνει και ποσοστιαία ανάμιξη με ειδικό λάδι
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
και να πάρεις φιάλη των 14 λίτρων, πώς θα εισάγεις το υγρό στο σύστημα? έχουν ειδικά μηχανήματα και πρέπει να γίνει και ποσοστιαία ανάμιξη με ειδικό λάδιΣυνδεεις τα ψιψιψινια με τα κοκοψορα και ειναι ενταξει!
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
και να πάρεις φιάλη των 14 λίτρων, πώς θα εισάγεις το υγρό στο σύστημα? έχουν ειδικά μηχανήματα και πρέπει να γίνει και ποσοστιαία ανάμιξη με ειδικό λάδι
Συνδεεις τα ψιψιψινια με τα κοκοψορα και ειναι ενταξει!
Το χάσαμε το φρέον πατριώτη......
-
Στα παλιά αυτοκίνητα που έπαιρναν φρέον* μπορούσες να το γεμίσεις με το μάτι (κοιτούσες τις φυσαλίδες) ή έπιανες τον εξατμιστή και καταλάβαινες τη στάθμη - γέμιζες μέχρι να φτάσει επάνω το φρέον.
Γεμίζοντας όμως μ' αυτό τον τρόπο το σύστημα (χωρίς να ελέγχεις την χαμηλή και την υψηλή πίεση) δεν μπορούσες να καταλάβεις αν υπήρχε κάποια ανωμαλία/βλάβη παρά μόνο αν έσκαζε/έσπαζε κάτι.
Με τα αμάξια από το 1995 και μετά (R134a), δεν μπορείς να τα γεμίζεις έτσι, ούτε καν χρησιμοποιώντας τις πιέσεις (πάντα θα είσαι στο περίπου). Γι αυτό, αδειάζεις το σύστημα και βάζεις την ποσότητα που απαιτείται.
Ακόμα, για όλα τα συστήματα κλιματισμού, αν το σύστημα έχει χάσει φρέον, μπορεί να έχει δουλέψει με χαμηλή ποσότητα ψυκτικού υγρού, κάποια τμήματα του συστήματος να είχαν χαμηλότερη πίεση από την ατμοσφαιρική και να μπήκε ΑΕΡΑΣ στο σύστημα.
ΠΡΕΠΕΙ να το αδειάσεις, να ελέγξεις/επιδιορθώσεις την διαρροή, να αλλάξεις το φίλτρο υγρασίας, να κάνεις κενό για μισή ώρα τουλάχιστον (ώστε να εξατμιστεί τυχόν υγρασία) και μετά να το γεμίσεις.Λάδι.
Τα λάδια που χρησιμοποιούσαν τα κλιματιστικά με φρέον δεν είναι ίδια με τα λάδια που χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά με R134a και αν ανακατεύεις τα δύο ψυκτικά υγρά, το σύστημα του κλιματισμού θα καταστραφεί. (Νομίζω ότι τα καινούρια λάδια που χρησιμοποιούν τα συστήματα με R134a είναι συμβατά με φρέον - με επιφύλαξη)
Πάντα όταν έχεις διαρροή χάνεται μια ποσότητα λαδιού από το σύστημα κλιματισμού. Αν η διαρροή είναι πολύ μικρή, είναι ψηλά και δεν αφήνει σημάδια λαδιού, το λάδι που χάνεται είναι λίγο και δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις. Όταν αντικαθιστάς τμήματα του συστήματος κλιματισμού ΠΑΝΤΑ συμπληρώνεις λάδι σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Τα συστήματα κλιματισμού είναι απλά, δεν χρειάζονται συντήρηση (αν δεν τα ανοίξεις για επισκευή) και δεν χαλάνε.
Όμως αν δεν τηρείς τους απλούς κανόνες του κατασκευαστή, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν προβλήματα και η ζωή του συστήματος κλιματισμού θα είναι μικρή.
Κανονικά, δεν χαλάνε ποτέ - δουλεύουν για πάντα.- φρέον (freon) είναι η εμπορική ονομασία του R12.
Το R134a δεν λέγεται φρέον αν και πολλοί χρησιμοποιούν (λανθασμένα) τον όρο φρέον γι αυτό το ψυκτικό υγρό.
- φρέον (freon) είναι η εμπορική ονομασία του R12.
-
Προς ενημέρωση :
α) Όλα τα ψυκτικά υγρά λέγονται Freon, η οποία ονομασία έχει καθιερωθεί από την αμερικανική εταιρία χημικών DU PONT. Λόγω της μεγάλης παραγωγής και πώλησης έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται το όνομα, όπως τα στυλό που λέγονται όλα BIC και οι στιγμιαίοι καφέδες που λέγονται όλοι NESCAFE
β) Κανένα ψυκτικό κύκλωμα δεν γεμίζεται με το μάτι
γ) Ο εξατμιστής είναι αδύνατον να « πιαστεί » με το χέρι ,διότι είναι
κλεισμένος σε «αεροστεγανο κουτι» και η μονη προσβαση είναι από τους
αεραγωγους
δ) Υπάρχουν δυο ειδών ψυκτικά ρευστά. Τα ζεοτροπικα και τα τα αζεοτροπικα, δηλαδή αυτά που σε κατάσταση ηρεμίας του συστήματος χωρίζονται στα επιμέρους συστατικά τους και αυτά που παραμένουν ομοιογενή πάντα. Στα ομοιογενή R12, R22, R134,R502 μπορείς να κάνεις πλήρωση και σε αέρια μορφή και να φτάσεις στην αναρρόφηση του συμπιεστή την προβλεπόμενη πίεση που είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας υγροποιήσεως του ψυκτικού υγρού και της θερμοκρασίας καμπίνας.
ε) Όταν ένα σύστημα έχει χάσει το ψυκτικό υγρό και η πίεση του δικτύου έχει πέσει κάτω από ορισμένα p.s.i. ,ενεργεί ο πρεσσοστατης χαμηλής πίεσης και ο συμπιεστής δεν εμπλέκεται στο σύστημα
στ) Απομάκρυνση της υγρασίας από ένα κύκλωμα γίνεται με πλύση του κυκλώματος με ειδικά ψυκτικά υγρά π.χ. FREON 11 και αντικατάσταση του φίλτρου υγρασίας που είναι συγχρόνως στα αυτοκίνητα και φιάλη συγκεντρώσεως του ψυκτικού υγρού.
ζ) τα παλαιά ψυκτικά R12, R22, R134,R502 υγρά χρησιμοποιούν ψυκτελαιο προερχόμενο από ορυκτέλαια, διότι το λαδί δεν επηρεάζεται στο να αναμειχθεί με το ψυκτικό υγρό. Τα νέα ψυκτικά υγρά SUVA MP 39, R404, R407, R410, χρησιμοποιούν ψυκτελαια πολυεστερικης βάσης(συνθετικά), για να μην επηρεάζονται από τα νέα ψυκτικά υγρά. -
Το κατοχυρωμένο εμπορικό όνομα του R12 είναι freon. Δεν ξέρω πότε κατοχυρώθηκε αυτό το εμπορικό όνομα και για τα άλλα ψυκτικά υγρά της εταιρείας.
Ότι έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται ο όρος φρέον για όλα τα ψυκτικά υγρά είναι γνωστό αλλά όχι σωστό.
Για τα λάδια: άκουσα ότι τα λάδια στα ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ συστήματα με R134a είναι ΠΛΕΟΝ συμβατά με παλιά συστήματα με R12. Ισχύει αυτό ή δεν έχουν αλλάξει τα λάδια που βάζουν στα R134a (δηλαδή συνεχίζουν να έχουν ίδιο τύπο λαδιού με τα πρώτα συστήματα R134a που κυκλοφόρησαν).
-
Διυλίζοντας τον κώνωπα
Ο χρήστης ΗΝ1984 έγραψε:
β) Κανένα ψυκτικό κύκλωμα δεν γεμίζεται με το μάτι
γ) Ο εξατμιστής είναι αδύνατον να « πιαστεί » με το χέρι ,διότι είναι
κλεισμένος σε «αεροστεγανο κουτι» και η μονη προσβαση είναι από τους
αεραγωγουςΜε το μάτι εννοώ να κοιτάς το γυαλάκι στο φίλτρο (συστήματα με R12) και να γεμίζεις μέχρι να περνάνε ελάχιστες φυσαλίδες. Σε μερικά παλιά συστήματα R134a (στο δικό μου) υπάρχει τέτοιο τζαμάκι αλλά είναι γεμάτο φυσαλίδες παρά το ότι είναι γεμάτο κανονικά.
Για R12: Σε μερικά αμάξια όταν έχεις βγάλει την κονσόλα, φαίνεται από πάνω ο εξατμιστής και καθώς γεμίζει με ψυκτικό υγρό το κύκλωμα “βλέπεις” πως ανεβαίνει η στάθμη του υγρού. Όταν βάζεις το χέρι σου πάνω στο στοιχείο, εκεί που έχει υγρό (γεμάτο) είναι σαφώς πιο κρύο από το μέρος που δεν έχει γεμίσει ακόμη.
ε) Όταν ένα σύστημα έχει χάσει το ψυκτικό υγρό και η πίεση του δικτύου έχει πέσει κάτω από ορισμένα p.s.i. ,ενεργεί ο πρεσσοστατης χαμηλής πίεσης και ο συμπιεστής δεν εμπλέκεται στο σύστημα
Σύμφωνοι, εκ παραδρομής αναφέρθηκα σε παλιά αμάξια μου που εκείνη την εποχή δεν χρησιμοποιούσαν πρεσοστάτες.
στ) Απομάκρυνση της υγρασίας από ένα κύκλωμα γίνεται με πλύση του κυκλώματος με ειδικά ψυκτικά υγρά π.χ. FREON 11 και αντικατάσταση του φίλτρου υγρασίας που είναι συγχρόνως στα αυτοκίνητα και φιάλη συγκεντρώσεως του ψυκτικού υγρού.
Δεν έχω δει ούτε ένα εργοστασιακό βιβλίο που αναφέρει να πλύνεις το σύστημα με κάποιο ψυκτικό υγρό για να αφαιρέσεις την υγρασία που έχει εισχωρήσει επειδή το σύστημα ήταν ανοικτό.
Αντίθετα, σε όλα τα εργοστασιακά βιβλία που έχω δει, αναφέρουν ότι πρέπει να αφήνεις τουλάχιστον μισή ώρα το σύστημα με κενό για να φύγει η υγρασία. Περισσότερος χρόνος είναι ακόμα καλύτερα.
-
http://www.easyclima.com/index2.php?opt ... 3&Itemid=1
Βλέπω στο παραπάνω link ότι υπάρχει ψυκτικό υγρό αντικατάστασης R12 --->R413a. Bασικά ενδιαφέρομαι για την συντήρηση του κλιματισμού σε μια Mercedes 190Ε που έχω. Ξέρετε αν χρειάζεται κάποια τροποποίηση στο κύκλωμα για χρήση άλλού τύπου ψυκτικού υγρού πέρα από R12 το οποίο από ότι κατάλαβα είναι απαγορεύμενο.
-
Περσι το καλοκαιρι που πηγα το Polo σε ενα μαγαζι στη Λαμπρακη* (μολις στριβεις απο Εγνατια) εκανε ακριβως τη διαδικασια που περιγραφεις και το κλιματιστικο δουλευε πολυ καλυτερα απο πριν.
*Σαλλλλονικη.
-
Μιας και συζητιέται το θέμα A/C
Πρόσφατα άλλαξα το κομπρεσερ! Με το που άναβα το A/C έπεφταν προς στιγμή οι στροφές στο ρελαντί και υπήρχε ένας τραχύς ήχος από το χώρο του κινητήρα καθώς και μια ελαφριά αλλά αισθητή δόνηση στο πετάλ του φρένου! (Χωρίς το A/C αλλά και εν κινήσει δεν το έκανε ή τουλάχιστον δεν αντιλαμβανόμουν τίποτα)
Αλλάξαν αρχικά την καστάνια δυναμό αλλά το πρόβλημα δεν ήταν εκεί!
Η μόνη λύση μετά ήταν η αλλαγή κομπρεσέρ A/C! Με το νέο κομπρεσέρ πάλι υπάρχει μια πτώση και επαναφορά στροφών στο ρελαντί καθώς και ένας αισθητός θόρυβος (λογικό, μπήκα και σε άλλο παρόμοιο αυτοκίνητο με τα ίδια συμπτώματα αλλά ήταν πιο αθόρυβο) χωρίς αυτή τη δόνηση στο πεταλ φρένου!
Και πριν αλλά και μετά το A/C λειτουργούσε μια χαρά, ψόφος εάν το έβαζες στο κρύο!Υπάρχει περίπτωση να έχουν βάλει περισσότερο φρέον απόσο ήθελε και να ζορίζεται?
-
Το A/C είναι εργοστασιακό ή τοποθετημένο μετά; Θα δικαιολογούσα μία μικρή πτώση στροφών στο ρελαντί όπως και τη διαφορετική χροιά του ήχου καθώς στο δικό μου αυτοκίνητο (με aftermarket της Diavia, αν δεν απατώμαι) υπάρχει μεταβολή.
Τη δόνηση στο πεντάλ του φρένου την κάνει μόνο με το A/C αναμμένο; Εμένα μου εμφάνιζε το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα (μια ελαφριά δόνηση στα πεντάλ με το A/C σβηστό - όταν έβγαλα τον ιμάντα του A/C όμως δεν το έκανε), το οποίο και λύθηκε με αντικατάσταση του ρουλεμάν του κομπρέσσορα.
-
Εργοστασιακότατο σε καινούργιο αυτοκίνητο (Clk)
Εγώ το βλέπω κάπως περίεργα το όλο θέμα για 3 λόγους
1)55000km δεν το είχα αντιληφθεί ποτέ, την εμπλοκή δλδ του A/C κατά τη λειτουργία του! 2)Μπορεί στο Sportcoupe που μπήκα στο συνεργείο με ακριβώς ίδιο κλιματισμό και κινητήρα να το έκανε λιγάκι (το κόμπιασμα και το θόρυβο) αλλά στου κολλητού μου που είναι ενός χρόνου με λιγότερα από 15000km δεν το κάνει καθόλου!- το πιο βασικό!
3)Το αυτοκίνητο είχε μπει μέσα για Service, όπου εκτός των τυπικών εργασιών ανακαλύψαν ένα τρύπιο σωληνάκι υποπίεσης (πάνω από τον κομπρέσορα) όπου χρειαζόταν αλλαγή!
Όντως υπήρχε ένα θέμα, όταν μερικές φορές σταματούσα σε φανάρι το αυτοκίνητο κράταγε 1000rpm μερικές φορές και 1200rpm, πατούσα λίγο γκάζι και έπεφταν στις φυσιολογικές για ρελαντί! Έπειτα απο δική μου προτροπή μιας και το θέμα είναι γνωστό, τους είπα να αλλάξουν το επάνω σωληνάκι αλλά και τα 2 κάτω από τον κομπρέσσορα ώστε να αποφύγω τα δράματα στο μέλλον και αφού φυσικά θα γίνουν όλα αυτά να κάνουν και ένα καθαρισμό στο κύκλωμα! Κόστος δε λέω (τα ανταλλακτικά ούτε 40€ δεν είχαν)
Όταν πάω να παραλάβω το αυτοκίνητο παρατηρώ τον έντονο ήχο από τον κινητήρα κατά την επιτάχυνση, λέω λογικό είναι ο κομπρέσορας ρουφάει καλύτερα μετά τον καθαρισμό, το ίδιο μου είπαν και αυτοί!
Την επομένη συνειδητοποιώ και το πρόβλημα με το A/C! Λέω δε γμτ τυχαίο θα είναι δεν μπορεί να το προκάλεσαν αυτοί, το πάω στο Service, δοκιμή με την καστάνια και παραγγελία νέου κομπρέσορα με 50% χαριστική εγγύηση, δλδ πληρώνω τα μισά! Οπότε φτάνω τώρα και λέω ότι δεν μπορεί να έδωσα 800€ για να φύγει μια ελαφριά δόνηση στο πετάλ του φρένου! Και εκεί είναι που προσπαθούν να με πείσουν ότι παλιά δεν έβγαζε κρύο αέρα ( )
Όπως το άλλο, εγώ ποτέ δεν είχα παρατήρησει πτώση απόδοσης με το τρύπιο σωληνάκι, εξάλλου δεν είχε τις τρελές αρρυθμίες στο ρελαντί απλά μπέρδευε που και που τις στροφές, δλδ άντε να είχε καμιά τρυπούλα, όταν όμως το είχαν βγάλει για να μου το δείξουν είχε μια τρυπάρα όσο η μαλαπέρδα του Ρόκο
'Μα τι λες, απλά το είχες συνηθίσει, θα δεις μετά την αντικατάσταση'Εγώ μετά από κάτι τέτοια μόνο αμφιβολίες μπορώ να έχω και να με τρώνε τα μαύρα φίδια! Πηγαίνεις ένα άψογα λειτουργικό αυτοκίνητο και φεύγεις με ένα πράγμα που λές άντε να δούμε τι μας βγάλει αύριο και το πιο σημαντικό....θα επισκευαστεί σωστα??
Ουφφφφ τα'πα και ξιλαφρουσα
- το πιο βασικό!
-
Πήγα στο Bosch Car Service στην Αντιστάσεως (Credits to Saxon_747) όπου είναι ειδικοί (γιατί πραγματικά είναι) στα A/C, μίλησα με τον εξυπηρετικότατο Θοδωρή αλλά δυστυχώς από τη μία όλα αυτά τα τρεχάματα, από την άλλη έφευγα εξωτερικό, δεν ήθελα πάλι λύσιμο και δέσιμο στο αυτοκίνητο και το άφησα!
Το καλοκαίρι ίσως το ψάξω περισσότερο! Προς το παρόν δε θέλω αλλα πάρε δώσε με 'μηχανικούς'!
Με την αλλαγή φυσικά μπήκε και λάδι αλλά και φρέον (φρέσκα, γτ έτσι έλεγε η οδηγία της εγγύσης)
a/c συμπλήρωμα φρέον?