-
το συστημα υπερπληρωσης του5 GT turbo ηταν για τα μπαζα, χωρις intercooler η θερμοκρασια πηγαινε στα υψη.
-
Και για να κάνω λίγο το συνήγορο του διαβόλου.
Υπάρχουν πολλοί από εσάς που ψηφίσατε 'δαγκωτό' turbo που θα αγόραζαν 'ελαφρά τη καρδία' ένα αυτοκίνητο turbo τριετίας; -
Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
Υπάρχουν πολλοί από εσάς που ψηφίσατε 'δαγκωτό' turbo που θα αγόραζαν 'ελαφρά τη καρδία' ένα αυτοκίνητο turbo τριετίας;εγω αγορασα ενα δεκαετιας με ολη μου την καρδια.
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
το συστημα υπερπληρωσης του5 GT turbo ηταν για τα μπαζα, χωρις intercooler η θερμοκρασια πηγαινε στα υψη.Μηπως κάνεις λάθος; Ιντερκούλερ υπήρχε και μάλιστα ήταν το πιο αξιόπιστο σημείο των παρελκομένων του.
Το ξέρω γιατί το αυτοκίνητο το έχω ακόμη και δεν το έχω αλλάξει ποτέ το Ιντερκούλερ του.
Αλλά το Ιντερκούλερ στην ουσία ψύχει το ήδη συμπιεσμένο άρα και πολύ ζεστό αέρα που πάει να γίνει μείγμα δεν αφορά το σύστημα ψύξης. Υπήρχε ακόμα και ψυγείο λαδιού. Να φανταστεις ότι το 5 gt ήταν το πιο αξιόπιστο από τα turbo της εποχής. Που να δεις πως ήταν το DELTA 1600 Turbo και κυρίως το OPEL CALIBRA TURBO που πραγματικά δεν είχε Ιντερκούλερ!!!
Στην Ελλάδα στην ουσία δεν δούλευε. -
1.Φυσικά και όχι, αλλά εγώ μιλάω κυρίως για την δική μας αγορά.Επίσης δεν ξέρω αν υπάρχει και άλλο φορολογικό σύστημα σαν το δικό μαςΔεν νομιζω να υπαρχει...ισως μονο σε χωρες οπως η Πορτογαλια...Παντως Γερμανια η φορολογια καθοριζονταν απο την ιπποδυναμη...δεν ξερω αν ισχυει ακομα.
2.Σαφώς αλλά παραμένουν παραπάνω σημεία που μπορεί να εκδηλωθούν ζημιές σε σχέση με τα ατμοσφαιρικά είναι ακριβά και κάνουν πολύπλοκη την κατασκευή. Μία τουρμπίνα αυτή την στιγμή στοιχίζει 1500 ευρώ ένα κομπρεσέρ μπορεί και 2000 ευρώ τα ιντερκούλερ επίσης πολλά, βλαβίδες και κολάρα φυσικά πιο λίγα, αλλά το κακό είναι ότι η καλή λειτουργια των κινητήρων αυτών απαιτούν την τέλεια και αρμονική λειτουργία όλων αυτών. Τουτέστιν και μία βίδα να είναι λασκαρισμένη σε σε ένα κολλα΄ρο τα άλογα και η ροπή πάνε περίπατο. Αυτό δεν γίνεται στην ατμόσφαιρα!
Καθε κινητηρας που ειναι fine tuned ποσο μαλλον αυτοι που προσπαθουν να βγαλουν και το παραμικρο μικροkW (οπως λες και πιο κατω) δουλευουν στο οριο με πολυ μικρες ανοχες επομενως μπορουν να παρουσιασουν προβληματα. Επιμενω παντως οτι η προελευση της καθε κατασκευης καθοριζει το ποσο αξιοπιστη η οχι ειναι.
- Επειμένω για την 'φτηνότερη' εξέλιξη των turbo από τα ατμοσφαιρικά.
ΟΙ παλινδρομικοί κινητήρες εσωτερικής καύσεως δηλαδή αυτή που κινούν τα 99% των αυτοκινήτων εκτός από το RX8 της MAZDA είναι στην ουσία τελειωμένη υπόθεση. Είναι μαζί μας εδώ και αιώνες πια και σίγουρα σε λίγα χρόνια θα έχουν αντικατασταθεί από κάτι άλλο( δεν ξέρω τι, ίσως ηλεκτροκινητήρες, ίσως μικρά αεροθούμενα μοτέρ)
Το να προσθέσεις λοιπόν ένα καλό συστημα υπερπλήρωσης σε ένα μέτριο μοτέρ είναι απείρως πιο φτηνό από το σχεδιάσεις ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ από λευκό χαρτί και προσπαθήσεις πια να βγάλεις και την ελάχιστη ισχύ που μπορεις και από την τελευταία λεπτομέρεια.Σε συτή την δεύτερο δύσκολο εγχείρημα, μόνο οι Ιάπωνες μπαίνουν και κάποιοι ακριβοί Ευρωπαίο (BMW) οι άλλοι το ψάχνουν πιο φτηνά και δεν μπορεί να τους παρεξηγήσει κανένας.
Συμφωνοι...ομως κανενας κατασκευαστης δεν προσθετει απλα ενα υπερτροφοδοτη σε ενα μετριο μοτερ...αυτα ειναι μαιμουδιες του Μητσου της γειτονιας. Τα συγχρονα turbo εχουν οτι τεχνολογια υπαρχει και στα απλα ατμοσφαιρικα (Direct Injection, CVVT κτλ) οποτε μονο φτηνη δεν ειναι η εξελιξη τους.
5 Μιλάω για τα καινούργια αμιγώς μοτέρ βενζίνης της TOYOTA και της HONDA που εφοδιάζουν στην μεν πρώτη μέχρι στιγμής τα AVENSIS και στην δεύερη τα JAZZ και που έχουν αποσπάσει το θαυμασμό όλου του τύπου και όχι μόνο για την απόδοση τους και την ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ.
Δεν μιλάω για υβριδικές λύσεις.Παρολα αυτα δεν ειναι τοσο ανταγωνιστηκα σε σχεση με τα προσφερομενα Ευρωπαικα μοτερ και νομιζω φαινετε στις πωλησεις τους. Aυτο που θελω να επισημανω ειναι οτι αν στοχος τους ηταν να ανταγωνιστουν τους ευρωπαιους τωρα θα ειχαν και εκεινοι μικρα turbo μοτερ, ομως στρατηγικα επελεξαν να επενδυσουν στο μελον (Honda FX Clarity)
- Αναφέρομαι στην ναυαρχίδα σειρά της BMW την σειρά M που διατηρήθηκε ατμοσφαρική.
Οσο για τα diesel εκεί το turbo είναι μονόδρομος.
Παρολα αυτα για να αυξηση την ιπποδυναμη αυξησε τα κυβικα και τους κυλινδρους....δεν αποκλυετε η επομενη γενια στην αναζητηση περισσοτερης δυναμης να εχει turbo! Η αποδοχη παντως της συγκεκριμενης λυσης ηρθε μετα την εξελιξη του συγκεκριμενου μοτερ, οποτε θα κρινουμε καλυτερα με την επομενη γενια (αυτο ειναι δικο μου συμπερασμα προφανως!)
- Επειμένω για την 'φτηνότερη' εξέλιξη των turbo από τα ατμοσφαιρικά.
-
Υπάρχουν πολλοί από εσάς που ψηφίσατε 'δαγκωτό' turbo που θα αγόραζαν 'ελαφρά τη καρδία' ένα αυτοκίνητο turbo τριετίας;εγω αγορασα ενα δεκαετιας με ολη μου την καρδια.
Πρεπει να έχεις μεγάλη καρδιά εσύ τελικά
-
Υπάρχουν πολλοί από εσάς που ψηφίσατε 'δαγκωτό' turbo που θα αγόραζαν 'ελαφρά τη καρδία' ένα αυτοκίνητο turbo τριετίας;Αν δεν ηταν πειραγμενο και δεν το οδηγουσε καγκουρακος δεν θα ειχα προβλημα. Με την ιδια λογικη που δεν θα αγοραζα ατμοσφαιρικο καγκουριασμενο!
-
το συστημα υπερπληρωσης του5 GT turbo ηταν για τα μπαζα, χωρις intercooler η θερμοκρασια πηγαινε στα υψη.
Μηπως κάνεις λάθος; Ιντερκούλερ υπήρχε και μάλιστα ήταν το πιο αξιόπιστο σημείο των παρελκομένων του.
Το ξέρω γιατί το αυτοκίνητο το έχω ακόμη και δεν το έχω αλλάξει ποτέ το Ιντερκούλερ του.
Αλλά το Ιντερκούλερ στην ουσία ψύχει το ήδη συμπιεσμένο άρα και πολύ ζεστό αέρα που πάει να γίνει μείγμα δεν αφορά το σύστημα ψύξης. Υπήρχε ακόμα και ψυγείο λαδιού. Να φανταστεις ότι το 5 gt ήταν το πιο αξιόπιστο από τα turbo της εποχής. Που να δεις πως ήταν το DELTA 1600 Turbo και κυρίως το OPEL CALIBRA TURBO που πραγματικά δεν είχε Ιντερκούλερ!!!
Στην Ελλάδα στην ουσία δεν δούλευε.το DELTA 1600 Turbo επειδη το εχω ,εχει ιντερκουλερ μεγαλο ,και ψυγειο λαδιου επισης.
για ρενο μου εχουν πει οτι ειχαν προβληματα με θερμοκρασιες. -
Μηπως κάνεις λάθος; Ιντερκούλερ υπήρχε και μάλιστα ήταν το πιο αξιόπιστο σημείο των παρελκομένων του.
Στην Ελλάδα στην ουσία δεν δούλευε.το DELTA 1600 Turbo επειδη το εχω ,εχει ιντερκουλερ μεγαλο ,και ψυγειο λαδιου επισης.
για ρενο μου εχουν πει οτι ειχαν προβληματα με θερμοκρασιες.Σαφώς και είχε αλλά δεν ήταν από το Ιντερκούλερ.
-
το ερώτημα υπερπλήρωση ή ατμόσφαιρα μπορεί να απαντηθεί μόνο με το ερώτημα έχετε οδηγήσει ποτέ turbo εκτός από ατμόσφαιρα?
γιατί πιστεύω ότι αρκετοί στηριζόμενοι σε δόγματα του στυλ, 'καίει', 'είναι πιεσμένο', 'η τουρμπίνα θέλει αλλαγή στις 100000', τα οποία ίσχυαν για turbo 2-3 δεκατιών πριν αφορίζουν αυτοκίνητα σύγχρονα με αποδοτικούς και οικονομικούς κινητήρες (tsi, tjet κτλ) και μένουν αγκιστρωμένοι στους ασθενικούς ατμοσφαιρικούς με τους οποίους κακά τα ψέμματα αρκετοί μάθαμε να οδηγούμε...
πιστεύω τα ίδια θα λέγονταν κάποτε με τους πρώτους 16βάλβιδους... τι 2βαλβίδες εισαγωγής??? μα θα είναι πιεσμένο το μοτέρ αν παίρνει τόσο αέρα:) -
Ο χρήστης VolvoZeus έγραψε:
Υπάρχουν πολλοί από εσάς που ψηφίσατε 'δαγκωτό' turbo που θα αγόραζαν 'ελαφρά τη καρδία' ένα αυτοκίνητο turbo τριετίας;Αν δεν ηταν πειραγμενο και δεν το οδηγουσε καγκουρακος δεν θα ειχα προβλημα. Με την ιδια λογικη που δεν θα αγοραζα ατμοσφαιρικο καγκουριασμενο!
Σωστά τα λες. Μόνο που στα Turbo έχο τα 'ΑΝ' είναι πολύ περισσότερα από τα ατμοσφαρικά.
-
Ο χρήστης saxo_1100 έγραψε:
το ερώτημα υπερπλήρωση ή ατμόσφαιρα μπορεί να απαντηθεί μόνο με το ερώτημα έχετε οδηγήσει ποτέ turbo εκτός από ατμόσφαιρα?
γιατί πιστεύω ότι αρκετοί στηριζόμενοι σε δόγματα του στυλ, 'καίει', 'είναι πιεσμένο', 'η τουρμπίνα θέλει αλλαγή στις 100000', τα οποία ίσχυαν για turbo 2-3 δεκατιών πριν αφορίζουν αυτοκίνητα σύγχρονα με αποδοτικούς και οικονομικούς κινητήρες (tsi, tjet κτλ) και μένουν αγκιστρωμένοι στους ασθενικούς ατμοσφαιρικούς με τους οποίους κακά τα ψέμματα αρκετοί μάθαμε να οδηγούμε...
πιστεύω τα ίδια θα λέγονταν κάποτε με τους πρώτους 16βάλβιδους... τι 2βαλβίδες εισαγωγής??? μα θα είναι πιεσμένο το μοτέρ αν παίρνει τόσο αέρα:)Εγώ νομίζω ότι απάντησα.Είχα 5 gt turbo το 1990 και MEGANE SPORT το 2007, σαφώς η νύχτα με την μερα αντίστοιχα. Αλλά με το πρώτο έζησα χρόνια και με το δεύτερο λιγότερο από χρόνο οπότε τα κακά με βρήκαν με το πρώτο. Αυτα που παραθέτω έναι μία συνολική εικόνα που έχω.
-
Xaxa....Δεν είναι έτσι αγαπητέ...
Και σε ρωτώ εγώ τώρα. Είσαι υποψηφιος αγοραστής ενός μτχ με ατμοσφαιρικό υψίσυχνο moteur.
Τι είναι προτιμότερο να είχε συμβεί από τον προηγούμενο κάτοχο του:
α) να το δούλευε στο ρελαντί και αλλαγές ταχυτήτων στις 3.500σαλ (ξέρεις τώρα νορμάλ οδήγηση σχεδόν λες και οδηγείς υπερστροφοδούμενο)
β) ανοίγματα και δούλεμα στο ωφέλιμο φάσμα στροφών (γρήγορη οδήγηση αρμόζουσα στο αμάξι αυτό)Και αν πάμε σε πολυκύλινδρη ατμ. εκεί είναι που είναι πιο αλεξισφαιρα τα moteur...
-
παντως και τα τουρμπο λογω μεγαλων πιεσεων την ωρα της συμπιεσης του μειγματος και της αναφλεξης εχουν πολυ γερα καπακια.
-
Ο χρήστης Giuseppe Busso έγραψε:
Και σε ρωτώ εγώ τώρα. Είσαι υποψηφιος αγοραστής ενός μτχ με ατμοσφαιρικό υψίσυχνο moteur.
α) να το δούλευε στο ρελαντί και αλλαγές ταχυτήτων στις 3.500σαλ (ξέρεις τώρα νορμάλ οδήγηση σχεδόν λες και οδηγείς υπερστροφοδούμενο)
β) ανοίγματα και δούλεμα στο ωφέλιμο φάσμα στροφών (γρήγορη οδήγηση αρμόζουσα στο αμάξι αυτό)Και αν πάμε σε πολυκύλινδρη ατμ. εκεί είναι που είναι πιο αλεξισφαιρα τα moteur...
Γιατι τα πολυκυλινδρα ειναι αλεξισφαιρα?
-
Το εχω ξαναγραψει. Δεν μπορουμε να ειμαστε το ιδιο 'γενναιοι' στο γκαζι αναμεσα σε εναν ατμ και εναν υπερτροφοδοτουμενο εργοστασιου .Οπως δεν πρεπει να περιμενουμε την ιδια αποδοση σε δυναμη .
Δεν γινεται να ζηταμε την ιδια αξιοπιστια αλλα ουτε την ιδια δυναμη.Δεν εχουμε νικησει ακομα τους φυσικους νομους ,οποτε ο καθενας πρεπει να οδηγει με την αναλογη λογικη και συνεση! -
Γιατί σαφώς διαχειρίζονται πιο άνετα το ίδιο φορτίο. Το ίδιο είναι ένα 2.0 FSI με τον 3.2 FSI, το ιδιο μια 320 με μια 330? Και που να δεις τι ανοχές έχει το μπλοκ του 3.2 Busso μεταξύ των κυλίνδρων....μιλάμε για πολύ ψαχνό....Άλλο όμως σε ρώτησα
-
και στην τελικη τι ειναι η υπερπληρωση,λιγη ατμοσφαιρα παραπανω απο την κανονικη.
-
Ο χρήστης Giuseppe Busso έγραψε:
Γιατί σαφώς διαχειρίζονται πιο άνετα το ίδιο φορτίο. Το ίδιο είναι ένα 2.0 FSI με τον 3.2 FSI, το ιδιο μια 320 με μια 330? Και που να δεις τι ανοχές έχει το μπλοκ του 3.2 Busso μεταξύ των κυλίνδρων....μιλάμε για πολύ ψαχνό....Άλλο όμως σε ρώτησα
Αυτο το τελευταιο δεν ισχυει...ο σχεδιασμος του καθε μοτερ γινετε βαση των φορτιων του και ενας διαταξης V απλα εχει πιο πολυ σε σχεση με εναν Inline. Ετσι και ενας turbo σε σχεση με εναν απλο εχει τις αναλογες ενισχυσεις.
Και για να απαντησω στα υπερθεωρητικα ερωτηματα που εχουμε θεσει
...επειδη ειναι φτιαγμενος να αποδιδει καλα ψηλα δεν σημαινει οτι δεν 'κουραζετε'/φθειρετε οταν δουλευει εκει! Ειδικα οταν μιλαμε για ακραιες αποδοσεις που δεν υπαρχουν μεγαλα tolerances στην κατασκευη -
Συμφωνω, αλλα ας ρωτησει καποιος (αν μπορει ) τον κατασκευαστη ενος υπερτροφοδοτουμενου τι ανοχες του δινει και τι χρονο ζωης οταν δουλευει συνεχεια στο οριο του!
Απλα δεν του δινει πολυ!Και δεν ειναι θεωρεια αυτο! Οι λογοι εχουν αναφερθει επανηλημενα!
Σε σχεση με ατμ παντα!
Για να μην κουραζω θα πω οτι το τουρμπο για να ειναι πασης αξιοπιστιας θα πρεπει να εχει κυβικα και χαμηλη πιεση με ολα τα συνχρονα μεταλα !
Στις μερες μας δυστιχως δεν γινεται αυτο στο βωμο της δυναμης των ρυπων και της φορολογιας γενικα οποτε τι να σου κανουν και οι κατασκευαστες .
Αξιοπιστα τα σημερινα τουρμπο λοιπον αλλα με ημερομηνια ληξεως συντομη.Ισως αυτο το τελευταιο να ειναι υπερθεωρεια αλλα κατ'εμε και την εμπειρια μου ετσι ειναι και θα το δουμε στην πορεια πιστευω! .
Υπερπλήρωση ή Ατμοσφαιρα ?