-
Πήγα σήμερα να γραφτώ στον σύλλογο αποφοίτων του πανεπιστημίου που είμαι τώρα. Και πήγα από εκεί γιατί είχα κάποια απορρία σχετικά με τον τίτλο που έπρεπε να δηλώσω.
Το κλίμα ήταν τόοοοοσο φιλικό από την υπεύθυνη... που ούτε με τα φιλαράκια μου δε θα μιλούσαμε έτσι. Με βοήθησε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός της, με ρώτησε πως περνώ εδώ και αν μου αρέσιε η Βόνη, μου μίλησε σχετικά με τις εκδηλώσεις του συλλο΄γου και τις ευχετήριες κάρτες που στέλνει στις εορτές στα μέλη του, καθώς και για ένα δίκτυο τύπου facebook μεταξύ των μελών των γερμανικών πανεπιστημίων.Εχεί και πολύ όμορφα διαφημιστικά λόγκος σε μπλοζάκια κτλ... Μέχρι και σαγιονάρες θαλάσσης έχουν με το λόγκο του πανεπιστημίου.
Γενικά ένιωσα για άλλη μια φορά πικρία για την Ελλάδα. Πόσο πίσω είμαστε? Όταν είχα κάνει την εργγαφή μου στο πανεπιστήμιο εδώ, μας ενημέρωσαν από το σύλλογο για τις δραστηριότητές τους. Στην Ελλάδα τόσα χρόνια, δεν είχα ακούσει από κοντά για τον σύλλογο αποφοίτων του πανεπιστημίου μου στη Θεσσαλονίκη.
Σε έναν τομέα που το πανεπιστήμιο παίζει κυρίαρχο ρόλο, την κοινωνικοποίηση, το ελληνικό πανεπιστήμιο παίρνει κατ' εμέ τη βάση... και πάλι γενναιόδωρο με βρίσκω.
-
Πήγα σήμερα να γραφτώ στον σύλλογο αποφοίτων του πανεπιστημίου που είμαι τώρα. Και πήγα από εκεί γιατί είχα κάποια απορρία σχετικά με τον τίτλο που έπρεπε να δηλώσω.
Το κλίμα ήταν τόοοοοσο φιλικό από την υπεύθυνη... που ούτε με τα φιλαράκια μου δε θα μιλούσαμε έτσι. Με βοήθησε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός της, με ρώτησε πως περνώ εδώ και αν μου αρέσιε η Βόνη, μου μίλησε σχετικά με τις εκδηλώσεις του συλλο΄γου και τις ευχετήριες κάρτες που στέλνει στις εορτές στα μέλη του, καθώς και για ένα δίκτυο τύπου facebook μεταξύ των μελών των γερμανικών πανεπιστημίων.Εχεί και πολύ όμορφα διαφημιστικά λόγκος σε μπλοζάκια κτλ... Μέχρι και σαγιονάρες θαλάσσης έχουν με το λόγκο του πανεπιστημίου.
Γενικά ένιωσα για άλλη μια φορά πικρία για την Ελλάδα. Πόσο πίσω είμαστε? Όταν είχα κάνει την εργγαφή μου στο πανεπιστήμιο εδώ, μας ενημέρωσαν από το σύλλογο για τις δραστηριότητές τους. Στην Ελλάδα τόσα χρόνια, δεν είχα ακούσει από κοντά για τον σύλλογο αποφοίτων του πανεπιστημίου μου στη Θεσσαλονίκη.
Σε έναν τομέα που το πανεπιστήμιο παίζει κυρίαρχο ρόλο, την κοινωνικοποίηση, το ελληνικό πανεπιστήμιο παίρνει κατ' εμέ τη βάση... και πάλι γενναιόδωρο με βρίσκω.
-
-
Δεν εχει να κανει με τα πανεπιστημια συγκεκριμενα... αυτη η διαφορα που αναφερεις απανταται σε ολους τους τομεις δημοσιου και ιδιωτικου τομεα. Τελειως διαφορετικη φιλοσοφια/σταση απο την δικη μας...
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Δεν εχει να κανει με τα πανεπιστημια συγκεκριμενα... αυτη η διαφορα που αναφερεις απανταται σε ολους τους τομεις δημοσιου και ιδιωτικου τομεα. Τελειως διαφορετικη φιλοσοφια/σταση απο την δικη μας...Αυτό συμβαίνει...
όμως εγώ είμαι σε δημόσιο πανεπιστήμιο, για την ακρίβεια είμαι στο
http://www.uni-bonn.de/Die_Universitaet.html' target='_blank' target='_blank' target='_blank
Και για τους άλλους φοιτητές δεν υπάρχουν δίδακτρα, αν δεν κάνω σοβαρό λάθος... Απλώς πληρώνουμε το εξάμηνο 190 ευρώ για τις δωρεάν μετακινήσεις στο κρατίδιο με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ...
Βέβαια και τα βιβλία μου εγώ τα πληρώνω από τη τσέπη μου...http://www.schnittpunkt.de/filme/Alumni ... nglish.wmv
http://www.uni-bonn.de/Aktuelles/Fotogalerie.html' target='_blank' target='_blank -
Μια φρεσκότατη (σημερινή) παρατήρηση φίλης μου από τη Φιλοσοφική Αθήνας.
Σε σπουδαστήριο-βιβλιοθήκη, όπου πήγε για να βρει υλικό για μια διπλωματική μεταπτυχιακού, υπήρχαν 3 άτομα (φοιτητές προφανώς) που μιλούσαν ρώσσικα (!!!) και κανείς άλλος. Ααααα, το ίδρυμα τελούσε υπό μαχητικήν κατάληψην δια την βελτίωσιν των συνθηκών της παρεχόμενης εκπαίδευσης εις την νεολαίαν. -
Πρόκειται για εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Εδώ, ο υποψήφιος φοιτητής θα επιλέξει πανεπιστήμιο κυρίως με βάση τη χιλιομετρική απόσταση από το πατρικό του. Και ποτέ δεν το 'οικειοποιείται' ή νιώθει εμπάθεια γι αυτό.
Οπότε δεν είναι παράλογο ότι δεν θα δεις σε κανένα αυτοκίνητο αυτοκόλλητο 'Aristotle Alumni' κλπ.
-
εμεις παπει εχουμε καταληψη..πριν τα χριστουγεννα ειχαμε παλι καταληψη με αποτελεσμα να μην εχουμε συμπληρωσει τις βδομαδες που απαιτουνται για να θεωρηθει εγκυρο το εξαμηνο.
παρολα αυτα συγκεκριμενοι κομματικοι κυκλοι και προφανως ο πρυτανης(παρα τη διαφωνια αγανακτισμενων καθηγητων που δε προλαβαινουν να βγαλουν την υλη τους) αποφασισαν να βαφτισουν τη καταληψη 'αποχη' γιατι μας λενε οτι μπορουσαμε να ερθουμε στο μαθημα,αλλα εμεις δε θελαμε
το λογικο και το σωστο θα ηταν να δοθει παραταση,μιας και το παπει ειναι πολυ πιο μπροστα απο τις περισσοτερες αλλες σχολες(το καλοκαιρι τελειωσαμε εξεταστικη τελη ιουνιου να καταλαβετε),αρα δε θα υπηρχε και κανα τρομερο προβλημα.σε αλλα πανεπιστημια με αντιστοιχο προβλημα δοθηκε η παραταση και ολα οκ.στη δικη μας σχολη αρχιζουμε εξεταστικη τη δευτερα με καθηγητη να εχει δηλωσει οτι μεσα στην εξεταστικη θα κανει μαθηματα και με υποχρεωτικες εργασιες που πρεπει μεν να τις κανουμε ,αλλα χωρις να χουμε ομως διδαχτει την αντιστοιχη υλη(κολπο!)..
οι πανεπιστημιακες αρχες ολο αυτο το καιρο με το μονο που ασχολουνται ειναι να βγαζουν ανακοινωσεις για να ορισουν νεες ημερομηνιες για τις ορκομωσιες των αποφοιτων(εδω καραβια χανονται και το μουνι χτενιζεται που λενε στο χωριο μου)αυριο θα κανουν συνελευση για να αποφασισουν αν θα παραμεινει κλειστη η σχολη.οι δαπιτες τρομοκρατουν το κοσμο λεγοντας οτι θα χαθει το εξαμηνο προτρεποντας τον να κατεβει να ψηφισει υπερ του ανοιγματος.βεβαια το θεμα δεν ειναι αν θα χαθει το εξαμηνο,αλλα αν θα κανουμε και φετος 2 μηνες διακοπες το καλοκαιρι οπως περισυ γιατι οπως ειπα χρονος υπαρχει...
πραγματικα μερικες φορες αναρωτιεμαι γιατι δεν πηγα εξω..ημουν πολυ κατα των ιδιωτικων πανεπιστημιων,αλλα ολα αυτα τα λεγα οταν δεν ασχολουμουν σοβαρα με τη σχολη μου.
τα τελευταια 2 χρονια που το χω παρει σοβαρα και προσπαθω να τελειωσω βλεπω τη μαλακια σε ολο της το μεγαλειο και αρχιζω και θυμαμαι ποσο ωραια δουλευαν ολα στο ιδιωτικο μου το σχολειο..
για μενα καμια παραταξη δεν εχει θεση στις σχολες,οπως και πολλοι καθηγητες οι οποιοι μπορει να ναι τρομεροι επιστημονες αλλα το καθηγητηλικι ουτε το κατεχουν ουτε θελουν να το κατεχουν.
(ή μαλλον για να το θεσω καλυτερα, το κρατανε για τους μεταπτυχιακους που τα σκανε στη κατα τ'αλλα δημοσια δωρεαν παιδεια ) -
Συγκρίνουμε κάρο με Maserati MC12 (όσον αφορά τις επιδόσεις), επειδή έχουν 4 τροχούς...
_
-
Ουτε ολα τα ελληνικα ειναι καρα, ουτε ολα τα ξενα μαζερατι.
Πολυ δε περισσοτερο, κολλωντας ενα αυτοκολλητο alumni σε ενα καρο, δεν το κανεις μαζερατι.
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
Ουτε ολα τα ελληνικα ειναι καρα, ουτε ολα τα ξενα μαζερατι.Σύμφωνοι αλλά Μαζεράτι υπάρχει μόνο σε ξένα πανεπιστήμια.
Το άσυλο και τα κόμματα στα πανεπεστήμιά μας, τα στέλνουν ολοένα και πιο κοντά στον πάτο.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Σύμφωνοι αλλά Μαζεράτι υπάρχει μόνο σε ξένα πανεπιστήμια.
Το άσυλο και τα κόμματα στα πανεπεστήμιά μας, τα στέλνουν ολοένα και πιο κοντά στον πάτο.
Συμφωνοι, αλλα οι μαζερατι ειναι λιγες και συγκεκριμενες, καμια 20αρια παγκοσμιως. Το να απαξιωνουμε το οκταβια γιατι εχουμε πασατ, ή ακομη χειροτερα βεκτρα ειναι καπως....
Νομιζω ημουν αρκετα παραστατικος
-
Έχεις δει πρόσφατες λίστες κατάταξης των Ελληνικών πανεπιστημίων;
Νομίζω είναι ανάμεσα στα Αφρικανικά και όχι στα Ευρωπαϊκά. -
Καταρχήν να δηλώσω οτι δεν έχω καμία εικόνα από Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Νομίζω είναι χρήσιμο να το κάνουμε όλοι, γιατί όπως και να το κάνουμε, κάθε άποψη έχει τη βαρύτητά της...
Ωστόσο το Πανεπιστήμιο Πατρών όπου σπούδασα ήταν μια χαρά, ειδικά δε στο θέμα της ευγένιας και της αντιμετώπισης, που αναφέρθηκε στην αρχή, πιστεύω οτι είναι πάρα πολύ καλό.
Σαφώς και λείπει μια οργανωμένη κίνηση να δημιουργηθεί μια 'κοινότητα' αποφοίτων, αλλά προσωπικά δεν ενθουσιάζομαι με τέτοιες ιστορίες..
Το επίπεδο γνώσεων θεωρείται καλό και οι καθηγητές θεωρούνται κι αυτοί καλοί...Αν μπορούσα να διορθώσω κάτι, θα ήταν μάλλον η ενεργότερη συμμετοχή όλων των φοιτητών σε εργαστήρια και η επαφή με έργα στο πεδίο. Παράδειγμα: Δυστυχώς κατασκευάστηκε η Γέφυρα και είδαμε λίγα πράγματα...
Κατά τα άλλα νομίζω οτι εν συγκρίσει με σχολές στην Αθήνα, ίσως και τη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα δεν υπάρχει τ΄σο μεγάλο μπάχαλο με καταλήψεις, παρατάξεις κτλ. Είναι ορατό μεν, αλλά μικρότερο.
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
Σύμφωνοι αλλά Μαζεράτι υπάρχει μόνο σε ξένα πανεπιστήμια.
Το άσυλο και τα κόμματα στα πανεπεστήμιά μας, τα στέλνουν ολοένα και πιο κοντά στον πάτο.Συμφωνοι, αλλα οι μαζερατι ειναι λιγες και συγκεκριμενες, καμια 20αρια παγκοσμιως. Το να απαξιωνουμε το οκταβια γιατι εχουμε πασατ, ή ακομη χειροτερα βεκτρα ειναι καπως....
Νομιζω ημουν αρκετα παραστατικος
Η υπογραμμισμένη φράση είναι ακριβέστατη αλλά μόνο αυτή...Κατά τα λοιπά θα συμφωνήσω με τον pro και θα ξαναπαώ (νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει) το σεβασμό (επιστημονικά φυσικά μιλώντας) με τον οποίο αντιμετωπίστηκα κι εγώ (αλλά και άλλοι φοιτητές) προερχόμενοι από τη νομική Αθήνας από τους καθηγητές της Σορβόννης...Το πρώτο πράγμα που σου έλεγαν είναι η παράδοση επιτυχίας των ελλήνων φοιτητών στα μεταπτυχιακά νομικής της Σορβόννης και το υψηλότατο επίπεδο των καθηγητών της νομικής Αθήνας...Μπορώ να συνεχίσω για πολύ ακόμα γράφοντας και για το (μέσο) επίπεδο των συμφοιτητών μου, που ήταν η αφρόκρεμα των πτυχιούχων νομικής της Γαλλίας, τον τρόπο που είχαν μάθει να δουλεύουν ο οποίος ήταν κλεισμένος σε κουτάκια κλπ κλπ, το πόσο βέβαια ήταν τα γαλλάκια ότι θα αποτύχω με τον τρόπο που 'δούλευα' αλλά όταν είδαν τους βαθμούς στο τέλος έμειναν και άλλα πολλά που αποκόμισα μετά από 7 χρόνια μέσα στη Σορβόννη...
Με 2 λόγια : δεν θα έλεγα ότι εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο φοιτητών - καθηγητών, απλά έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τα μέσα που μου παρείχαν σε επίπεδο κυρίως έρευνας και βιβλιοθηκών χωρίς πάλι όμως να κρεμάσω σαγόνι...Δουλεύουν καλά αλλά όλα ήταν φτιαγμένα για να γίνεις 'μέτριος' προς 'καλός', δυσκολεύονταν να ξεφύγουν από τις νόρμες και περιχαράκωναν το φοιτητή με αυστηρό 'σύστημα' πράγμα που προσωπικά μου τέντωνε τα νεύρα και με πολύ χαρά τους 'έδειξα' ότι μπορείς να πας και πιο μακριά από το 'διμερές πλάνο'
Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι η απόσταση μεταξύ Σορβόννης και νομικής Αθήνας ήταν χαοτική -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι η απόσταση μεταξύ Σορβόννης και νομικής Αθήνας ήταν χαοτικήΗ διαφορά είναι ότι στο ένα πανεπιστήμιο μπορείς να δώσεις το κάθε μάθημα 10 φορές και να τελειώσεις σε 15 χρόνια, ενώ στο άλλο πανεπιστήμιο είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι το πτυχίο σου δείχνει ότι αξίζεις.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι η απόσταση μεταξύ Σορβόννης και νομικής Αθήνας ήταν χαοτική
Η διαφορά είναι ότι στο ένα πανεπιστήμιο μπορείς να δώσεις το κάθε μάθημα 10 φορές και να τελειώσεις σε 15 χρόνια, ενώ στο άλλο πανεπιστήμιο είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι το πτυχίο σου δείχνει ότι αξίζεις.
Ως προς το ΣΙΓΟΥΡΟ έχω ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αμφιβολίες
Πολλούς πτυχιούχους της Σορβόννης θα τους κατέτασσα (αυστηρά νομικά μιλώντας γιατί αν βάλω και άλλους παράγοντες μέσα θα τους γυρίσω στο νηπιαγωγείο ) κάτω του μετρίου και ισότιμους με τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές...Επίσης είδα με τα ματάκια μου - αρκετές φορές μάλιστα - αιώνιους φοιτητές να τελειώνουν Ελλάδα και να κάνουν μεταπτυχιακά στο Παρίσι (όχι στη Σορβόννη) και να τα πηγαίνουν ικανοποιητικά (πάλι όχι τίποτα φοβερό)...
Επίσης οι κορυφαίοι τους δεν απείχαν σε καμία περίπτωση σε επίπεδο από τους δικούς μας κορυφαίους...Ίσως έχουν μια μεγαλύτερη μάζα 'μετρίων' από εμάς, κυρίως γιατί τους έχουν μάθει να δουλεύουν με σύστημα, πράγμα το οποίο αποδίδει ικανοποιητικά στη μετριότητα, δεν αποκλείει καθόλου όμως τα μηδενικά και αντίθετα, ως μειονέκτημα, μπορεί κάπως να 'φρενάρει' - κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον - τους κορυφαίους... -
Για όσους παρερμήνευσαν, δεν απαξιώνω τα ελληνικά πανεπιστήμια όσον αφορά το επίπεδο των καθηγητών και των φοιτητών, γιατί, απλούστατα δεν συζητάμε αυτό το πράγμα (ούτε καν για την αισχρή κομματικοποίηση των πάντων)...
Αναφέρομαι στις υποδομές και την ποιότητα των υπηρεσιών (όσον τέλος πάντων παρέχονται), που από όσο έχω δει είναι όντως Maserati με κάρο...
Στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση των υπηρεσιών μέσω internet έχει βελτιώσει αρκετά τα πράγματα ειδικά σε πανεπιστήμια σε μεγάλες πόλεις...
_
-
Αν και η περιπτωσιολογια προφανως εχει σχετικη αξια, εχω κανει πρωτο πτυχιο ελλαδα και μεταπτυχιακο αγγλια. Και οι δυο σχολες θεωρουνται καλες. Η κυρια διαφορα τους ειναι η οργανωση και οι υποδομες, και ως γνωστον αυτα μετρανε πολυ στα ratings που μας κατατασουν στις αφρικανικες χωρες. Σε επιπεδο γνωσεων, θα πω οτι σε 80 φοιτητες, 20 ηταν ελληνες. 15 απο ελληνικα και 5 απο αγγλικα πανεπιστημια. Στο τελος κοπηκε το 30% των φοιτητων. Απο τους 15 ουδεις, και σχεδον σε ολους προσφερθηκαν υποτροφιες για διδακτορικα ή προτασεις για συνεργασια σε ερευνητικο επιπεδο.
Οσον αφορα τις εξετασεις, εχω να πω οτι στην αγγλια αν διαβασεις περνας. Εδω αυτο δεν ειναι απαραιτητο, λογω του κομπλεξισμου και της 'αυθεντιας' πολλων καθηγητων. Εχει τυχει να δινουν 600 ατομα και να περνανε 5. Αυτο στην αγγλια ειναι αδιανοητο, ο καθηγητης θα ειχε προβλημα, και στο μεταξυ θα ειχε γινει κανονικοποιηση των αποτελεσματων για να περασει μινιμουμ το 30%.
Σε καμια περιπτωση δεν λεω οτι τα ελληνικα πανεπιστημια ειναι σουπερ και τα ξενα χαλια. Αλλα απο αυτο το σημειο ως την ισοπεδωση, εχει διαφορα.
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Για όσους παρερμήνευσαν, δεν απαξιώνω τα ελληνικά πανεπιστήμια όσον αφορά το επίπεδο των καθηγητών και των φοιτητών, γιατί, απλούστατα δεν συζητάμε αυτό το πράγμα (ούτε καν για την αισχρή κομματικοποίηση των πάντων)...Αναφέρομαι στις υποδομές και την ποιότητα των υπηρεσιών (όσον τέλος πάντων παρέχονται), που από όσο έχω δει είναι όντως Maserati με κάρο...
Στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση των υπηρεσιών μέσω internet έχει βελτιώσει αρκετά τα πράγματα ειδικά σε πανεπιστήμια σε μεγάλες πόλεις...
_
Συζητάμε και αυτό : άλλωστε οι υποδομές - εκτός από το να σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και ευχάριστη - χρειάζονται για να βγάζουμε υψηλού επιπέδου φοιτητές, πτυχιούχους και καθηγητές...Καταλήγουμε λοιπόν ότι παρά την έλλειψη οργάνωσης και υποδομών στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια - πανθομολογούμενο ως φαινόμενο θα έλεγα - έχουμε αποφοίτους ικανοποιητικού επιπέδου οι οποίοι στέκονται μια χαρά δίπλα στους ευρωπαίους συναδέλφους τους...
Δεν αντέχω άλλο τη μαλακούρα 'δεν μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά μας' ή 'πως θα βγει αυτός επιστήμονας' κλπ κλπ που συνήθως μάλιστα ανακυκλώνονται από ανθρώπους χαρακτηριστικά άσχετους με το θέμα, αγράμματους και αμόρφωτους...
Ελληνικά πανεπιστήμια και ξένα...Πόση είναι η διαφορά φάσης?