-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Το κυριότερο πρόβλημα είναι τα αυτοκίνητα που έχουν τις ζώνες στηριγμένες στο πίσω πάτωμα, δηλ. με μεγάλη γωνία, εκεί μπορεί να είναι προβληματική η σωστή χρήση του HANS. :παντα ομως μπορει καποιος να βαλει τα πισω σημεια χειαστι οποτε να μην φευγουν και απο το hans.
Εξ αλλου τα καινουργια ,εκτος απο το οτι ειναι πιο φθηνα (και βαρυτερα) εχουν και ενα ειδικο αυτακι στις ακρες που οδηγουν τις ζωνες να παραμενουν πανω του,και επισης ειδικο αντιολισθητικο υλικο.Το θεμα με τα καθισματα ξεπερνιεται ευκολα ,φτανει να μην ακουμπα η ζωνη στο καθισμα φευγοντας προς τα πισω.
dimos
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
...
Απ΄όσο έχω δει, όσα αυτοκίνητα έχουν ήδη HANS (κάμποσα τελικά!) και μπάρα στο roll cage για να 'καλούν' οι ζώνες με μικρή γωνία, ακόμα και αλλάζοντας τις ζώνες ώστε να είναι χιαστί και όχι ευθείες αρκεί για να είναι ΟΚ και δε θέλουν ούτε καθίσματα ούτε ειδικές ('στενές') ζώνες (κάποια έχουν τις ζώνες αυτές)...Νάσο,
Πριν περίπου ενάμιση χρόνο, που είχες κάνει φιλικά ένα μίνι τεχνικό έλεγχο στο δικό μου αυτοκίνητο στα πιτς της πίστας στα Μέγαρα, μου είχε πει την παρατήρηση ότι απαγορεύεται να έχω τις πάνω ζώνες ασφαλείας χιαστί προς τα πίσω (όπως τις είχα) και ότι πρέπει να τις έχω παράλληλες μεταξύ τους.
Να υποθέσω ότι άλλαξε κάτι από τότε... σωστά ??
-
Ο χρήστης passat1.8t έγραψε:
...
Απ΄όσο έχω δει, όσα αυτοκίνητα έχουν ήδη HANS (κάμποσα τελικά!) και μπάρα στο roll cage για να 'καλούν' οι ζώνες με μικρή γωνία, ακόμα και αλλάζοντας τις ζώνες ώστε να είναι χιαστί και όχι ευθείες αρκεί για να είναι ΟΚ και δε θέλουν ούτε καθίσματα ούτε ειδικές ('στενές') ζώνες (κάποια έχουν τις ζώνες αυτές)...Νάσο,
Πριν περίπου ενάμιση χρόνο, που είχες κάνει φιλικά ένα μίνι τεχνικό έλεγχο στο δικό μου αυτοκίνητο στα πιτς της πίστας στα Μέγαρα, μου είχε πει την παρατήρηση ότι απαγορεύεται να έχω τις πάνω ζώνες ασφαλείας χιαστί προς τα πίσω (όπως τις είχα) και ότι πρέπει να τις έχω παράλληλες μεταξύ τους.
Να υποθέσω ότι άλλαξε κάτι από τότε... σωστά ??
Δεν το θυμάμαι και δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς είχα πει και για ποιό λόγο. Ομως θυμάμαι από παλιά πολλά αυτοκίνητα να έχουν χιαστί ζώνες χωρίς πρόβλημα...
Η ιδέα πάντως με το HANS είναι πως οι χιαστί ζώνες χρησιμοποιούνται για να κρατάνε το HANS στη θέση του και να μην μπορούν να γλυστρήσουν στο πλάι. -
Μια και συντομα θα ετοιμασουμε το αυτοκινητο...
Το roll cage θελει μια εγκαρσια μπαρα πισω, εκει θα πιανουν οι ζωνες.
Οι ζωνες που εχω ηδη ειναι οι κλασικες Sparco by Sabelt, οι φαρδυες, οι οποιες ομως αν μπουν χιαστη λογικα δεν θα δημιουργησουν προβλημα, σωστα?
Για το Sparco Evo L καθισμα, εχει κανεις δοκιμασει αν εχει προβλημα με Hans?Alex ποια ειναι να μικρα ζωνακια που ποιανουν πανω απο το Hans?
-
@timkoul, αν είναι ομολογκαρισμένο το cage σου δεν επιτρέπεται να το πειράξεις. Αν είναι ιδιοκατασκευή (έστω και 'επώνυμο' πχ. Sparco, OMP κτλ.) τότε καλό είναι να βάλεις αυτές τις μπάρες. Τα υπόλοιπα που ρωτάς θέλουν δοκιμή. Νομίζω έχω ξαναδεί HANS με Sparco Evo κάθισμα.
-
Οχι δεν ειναι ομολογκαρισμενο. Σαν ιδιοκατασκευη περναει.
-
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
Μια και συντομα θα ετοιμασουμε το αυτοκινητο...
Το roll cage θελει μια εγκαρσια μπαρα πισω, εκει θα πιανουν οι ζωνες.ΣΩΣΤΑ.
Οι ζωνες που εχω ηδη ειναι οι κλασικες Sparco by Sabelt, οι φαρδυες, οι οποιες ομως αν μπουν χιαστη λογικα δεν θα δημιουργησουν προβλημα, σωστα?
Για το Sparco Evo L καθισμα, εχει κανεις δοκιμασει αν εχει προβλημα με Hans?
ΔΕΝ ΕΧΕΙ!
Alex ποια ειναι να μικρα ζωνακια που ποιανουν πανω απο το Hans?
-
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
Alex ποια ειναι να μικρα ζωνακια που ποιανουν πανω απο το Hans?
Den kserw kata poso poleitai to upper part ksexwrhsta kai an efarmozei stis dikies soy kai panw apo ola xwris na xa8ei h hologation toys.
Apo thn allh kratas tis dikes soy kai tis bazeis xiasth gia na mhn glystrane panw sto hans, ektws an pareis to f8hno montelo poy exei to aytaki sto plai. Kai molis mporeseis allazeis tis zwnes me HANS aproved oloklhro set.
-
Πολύ διαφωτιστικά τα σχέδια ALPINESTARS Δείχνουν και το βασικό πρόβλημα με πολλά αγωνιστικά στην Ελλάδα, τη γωνία που στηρίζονται οι ζώνες και το αν βρίσκουν στο κάθισμα.
-
Οκ, το πιασα...
Ευχαριστω πολλοι ολους. -
nass , ακούει ???
Τί θα ισχύσει απο 1-1-2009 για τις αναβάσεις ?Αποστόλης.
-
Ο χρήστης apostolis έγραψε:
nass , ακούει ???
Τί θα ισχύσει απο 1-1-2009 για τις αναβάσεις ?Αποστόλης.
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=33251&st=0&sk=t&sd=a#p1344415
(Αν δεν αλλάξει τίποτα φυσικά)
-
Κυριε Νασο δεν καταλαβα κατι...
Πρεπει οπωσδηποτε να εχουμε οριζοντια δοκο για το χανς στην πισω χιαστη??
To cage μου ειναι OMP και στο καρτελακι λεει according to FIA rules.
Προφανως δλδ ειναι ομολογκαρισμενο.
Τι θα πρεπει να κανω?? Αν βαλω οριζοντια δοκο δεν θα ειναι παρανομο?? -
Ο χρήστης nikors έγραψε:
Κυριε Νασο δεν καταλαβα κατι...
Πρεπει οπωσδηποτε να εχουμε οριζοντια δοκο για το χανς στην πισω χιαστη??
To cage μου ειναι OMP και στο καρτελακι λεει according to FIA rules.
Προφανως δλδ ειναι ομολογκαρισμενο.
Τι θα πρεπει να κανω?? Αν βαλω οριζοντια δοκο δεν θα ειναι παρανομο??To 'according to FIA rules' σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ομολογκέ....
Για να είναι ομολογκέ πρέπει να έχει πλακάκι με χαραγμένη την ομολογκασιόν κλπ...
Κάθε cage που πληροί τον J ,είναι 'according to FIA rules'...
-
Οπως στα λέει ο sp0+: 'According to FIA rules' σημαίνει πως ΔΕΝ είναι ομολογκαρισμένο αλλά ιδιοκατασκευή (εναλλακτικός τρόπος διαπίστωσης: έχει το cage δελτίο αναγνώρισης, δηλ. 5-6 σελίδες με σχέδια, σχήματα κτλ. ? Αν όχι και το μόνο που έχεις είναι το καρτελάκι, τότε είναι ιδιοκατασκευή). Οπότε μπορείς να προσθέσεις μια οριζόντια μπάρα (38χ2.5 ή 40x2, βλ. σχήμα 253-66 και J.253.6) για να λειτουργεί καλύτερα το HANS.
-
Oχι. Τα Μονα που εχει ειναι ενα βιβλιαρακι με 'fitting instructions' και ενα 2σελιδο που λεει τα specs των σωληνων το μοντελο και εναν κωδικο Ref..
Οποτε προφανως αφου δεν λεει τιποτα απο τα 2 ειναι ιδιοκατασκευη της ΟΜΡ(???) Νομιζα οτι οι ιδιοκατασκευες θεωρουταν μονο τα χειροποιητα. Δεν ηξερα οτι και αυτο ειναι ιδιοκατασκευη...
Ευχαριστω πολυ και τους 2 σας!! -
Είτε ΟΜΡ είτε Sparco είτε HERBY είτε ΑΚΜΗ είτε Μαστρο-μήτσος, όλα ιδιοκατασκευή είναι αν δεν έχουν λάβει δελτίο αναγνώρισης.
-
Ευχαριστω πολυ!!
Στο Βιβλιο του 06 δεν βρηκα το σχήμα 253-66. Μηπως δεν την εχει? Μονο η 253-52 μοιαζει με αυτο.. -
http://ethea.elpa.gr/index.php?cat_id=84&page_id=822
Από το 2006 έχει αλλάξει η αρίθμηση των σχημάτων, δε θα βγάλεις άκρη. Βρες βιβλίο του 2007 ή το παραπάνω.
-
Το ιδιο σχημα λεγαμε... Απλα με διαφορετικη αριθμιση
HANS