-
Εγώ να κάνω μία πρόταση προς τους κ. διαχειριστές για νέα κατηγορία Do It Yourself (DIY) εργασίες στο αυτοκίνητο. Με τις οικονομικές στενότητες που έχουμε όλοι λίγο πολύ, είναι απαραίτητη.
Και επιτέλους να σταματήσουμε να πληρώνουμε εκείνο το γ@μ..νο το καθαριστικό παρμπρίζ που χρεώνουν στα σέρβις. Τσίπηδες είναι όλοι τους για 1 €. -
Ο χρήστης nik16v έγραψε:
Εγώ να κάνω μία πρόταση προς τους κ. διαχειριστές για νέα κατηγορία Do It Yourself (DIY) εργασίες στο αυτοκίνητο. Με τις οικονομικές στενότητες που έχουμε όλοι λίγο πολύ, είναι απαραίτητη.
Και επιτέλους να σταματήσουμε να πληρώνουμε εκείνο το γ@μ..νο το καθαριστικό παρμπρίζ που χρεώνουν στα σέρβις. Τσίπηδες είναι όλοι τους για 1 €.Αυτό είναι η αγελάδα που αρμέγεται καθημερινά...
_
-
Αntonis team, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, όπως φυσικά και τους υπόλοιπους.
Εφόσον είσαι της δουλειάς θα γνωρίζεις καλύτερα από τους περισσότερους από μας τι κατάσταση επικρατεί και στην παροχή υπηρεσιών αλλά ακόμη περισσότερο στις χρεώσεις στα εξουσιοδοτημένα και μη συνεργεία (στα μεν πρώτα ακριβοπληρώνεις ανοήτα πράγματα όπως τη γκόμενα που σε υποδέχεται και τη γραβάτα του συμβούλου και στα δε δεύτερα συνήθως δέχεσαι τη μέγιστη αδιαφορία και πολλές φορές φεύγεις με περισσότερα προβλήματα από αυτά που πήγες). Εχω ταλαιπωρηθεί πολύ (όχι με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο) και με τις επίσημες αλλά και με τα 'απλά' συνεργεία. Χωρίς να είμαι 'ειδικός' τα 15 ευρώ που αναφέρεις μου ακούγονται πολύ τίμια και ίσως και 'λίγα' και φυσικά οφείλω να σου δώσω συγχαρητήρια γιατί από μόνο και αυτό κρίνω ότι δεν βλέπεις τον κάθε πελάτη σου σαν όρθιο πενηντάρικο!
Στην έρευνα που έκανα πριν αποτολμήσω μόνος μου την αλλαγή τα ΜΗ εξουσιοδοτημένα μου λέγανε 30-40 ευρώ και μάλιστα αρκετοί κουτοπόνηροι μου δίνανε τιμή ΜΑΖΙ με το τακάκι που ήθελα (και που φυσικά γνώριζα εκ των προτέρων την τιμή του και όχι πόσο τακάκι και πόσο εργασία. Π.χ. σε γνωστή πορτοκαλί αλυσίδα τα Φεροντο τα 2500 τα μπροστινά μου δώσανε τιμη με τοποθέτηση 195 ευρώ όταν με 140 περίπου ευρώ τα έχω έξω από το σπίτι μου τα τακάκια και μου δίνανε αυτή την τιμή ΦΙΞ. Υποθέτω δεν λέω κάτι το καινούριο σε κανέναν. Αυτή είναι η πικρή ελληνική πραγματικότητα...) !
Όσον αφορά αυτή καθεαυτή την αλλαγή στα τακάκια, φυσικά και ξεκίνησε σαν ιδέα μέσα μου με αρκετό άγχος καθώς μιλάμε για τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ασφάλεια ενός οχήματος. Έψαξα όμως αρκετά το ιντερνετ και κάποια βιβλία που είχα και είπα 'ας το δοκιμάσω'. Και χρήματα θα γλυτώσω (αν τα καταφέρω) αλλά πολύ περισσότερο θα αντλήσω ευχαρίστηση και ικανοποίηση ότι κάτι 'μαστόρεψα' στο αυτοκίνητο μου μόνος μου και όχι απλά πληρώνω και μου τα φτιάχνουν άλλοι. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει για όλες τις δουλειές στο αυτοκίνητο (αλίμονο, δεν μπορεί να είναι όλοι μηχανικοί!) αλλά τακάκια, λάδια και άλλες μικροδουλειές μπορεί κάποιος να τις κάνει μια Κυριακή πρωί αντί να κάτσει να δει τη Μις Νερόβραστη 2008 (επίσης γνωστή και ως Αλιμπέρτη Σοφία! ) και μετά να αντλεί αυτή την ιδιόμορφη ικανοποίηση (που αισθάνεται κατά κύριο λόγο ένας άντρας και όχι μια γυναίκα) ότι πήρε κάποιο μηχάνημα και το έκανε να 'δουλεύει' πιο σωστά και καλύτερα από πριν!
Στο εξωτερικό (όπως μπορεί πολύ εύκολα να δει κάποιος μέσω του ίντερνετ) τα περισσότερα φορουμ έχουν ειδικό θέμα για τα 'κάντο μόνος σου' . Φυσικά δεν είναι θέμα 'τσιγγουνιάς' αλλά θέμα 'ικανοποίησης' όπως έγραψα και πριν και από ότι φαίνεται οι ξένοι αν και τους λέμε κρυόκωλους είναι πιο 'μερακλήδες' από μας τους έλληνες που έχουμε μείνει κολλήμενοι στο ανόητο ρητό 'με τον παρά μου γ@μώ και την κυρά μου' . Σιγά τα ωά δηλαδή !
Σ' ευχαριστώ τέλος antonis team για την πρόσκληση! Δεν έχω άμεσα κάτι στο νου μου για μαστόρεμα αλλά μπροστινά τακάκια και δίσκοι (όταν χρειαστεί) είναι στο 'πρόγραμμα' και μάλλον θα γίνουν και αυτά από μένα ! Αν και δεν είμαι καλός στο χορό (και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό! ) τώρα που μπήκα στο χορό θα χορέψω !
-
Τα εύσημα και από μένα τόσο για το άρθρο όσο και για την προσπάθεια. Η προσπάθειά σου να μοιράσεις την εμπειρία σου (+γνώση) μόνο θετικά μπορεί να το δει η κοινότητα του φόρουμ των 4τ.
Και μιας και μιλάμε ότι θα πρέπει το Do It Yourself να γίνει μέρος της φιλοσοφίας μας, ως Έλληνες (πάντα ήταν μέρος της κουλτούρας μας...), σας δίνω ένα πραγματικό ιστότοπο Do It Yourself, ασχέτως ότι επικεντρώνεται μόνο σε ένα αυτοκίνητο μιας εταιρίας...ο προσεκτικός αναγνώστης θα αντλήσει πολλά θέματα και για το δικό του αυτοκίνητο και το κυριότερο να τολμά!
-
Αξίζει πάντως να πάει κανείς το αυτοκίνητο του πρώτα σε ένα φρενά, προσοχή όχι σε κοινό συνεργείο, για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται και πως γίνεται αριστοτεχνικά και με προσοχή στη λεπτομέρεια η αλλαγή τακακιών και όχι μόνο. Ο δικός μου παίρνει 20 ευρώ για τακάκια με τουλάχιστον 45 λεπτά εργασία. Να φανταστείται κάνει πάντα εξαέρωση μετά από όποια εργασία (ακόμα και αλλαγή τακάκια, ρύθμιση και καθαρισμό ταμπούρων) και σφίγει τα μπουλόνια των τροχών με δυναμόκλειδο! Και φυσικά προθυμότατος να σου εξηγήσει και να μπει σε λεπτομέρειες. Σε κάποιον που έχει κάνει μερικά DIY αυτά τα 45-60 λεπτά είναι τρομερό φροντιστήριο.
-
Σχετικά με το DIY.
Στο εξωτερικό τα βενζινάδικα νοικιάζουν ράμπα και εργαλεία με την ώρα, για να πας και να κάνεις τις επισκευες σου με ασφάλεια (και να μην πετάξεις και τα λάδια στην αποχέτευση/κήπος γείτονα). Κόστος για ΣΟυηδία, περί 10 ευρώ την ώρα. Βέβαια εκεί για να αλλάξω φλάντζα κεφαλής ζήταγαν 750 ευρώ συν το ανταλλακτικό για να καταλάβετε τι σας λέω. -
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Σχετικά με το DIY.
Στο εξωτερικό τα βενζινάδικα νοικιάζουν ράμπα και εργαλεία με την ώρα, για να πας και να κάνεις τις επισκευες σου με ασφάλεια (και να μην πετάξεις και τα λάδια στην αποχέτευση/κήπος γείτονα). Κόστος για ΣΟυηδία, περί 10 ευρώ την ώρα. Βέβαια εκεί για να αλλάξω φλάντζα κεφαλής ζήταγαν 750 ευρώ συν το ανταλλακτικό για να καταλάβετε τι σας λέω.Μήπως ρώτησες στη Αθήνα πόσο θέλουν για φλάτζα ? Λέω τώρα !
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Σχετικά με το DIY.
Στο εξωτερικό τα βενζινάδικα νοικιάζουν ράμπα και εργαλεία με την ώρα, για να πας και να κάνεις τις επισκευες σου με ασφάλεια (και να μην πετάξεις και τα λάδια στην αποχέτευση/κήπος γείτονα). Κόστος για ΣΟυηδία, περί 10 ευρώ την ώρα. Βέβαια εκεί για να αλλάξω φλάντζα κεφαλής ζήταγαν 750 ευρώ συν το ανταλλακτικό για να καταλάβετε τι σας λέω.Μήπως ρώτησες στη Αθήνα πόσο θέλουν για φλάτζα ? Λέω τώρα !
To έφτιαξα στην Ελλάδα με 250 ευρώ.
-
Σχετικά με το DIY.
To έφτιαξα στην Ελλάδα με 250 ευρώ.
Me 250 ευρώ τι φτιάξατε?
Οπως το βγάλατε έτσι το βάλατε?
Δεν αλλάξατε ημισετ κεφαλής?Δεν πλανιάρατε καπάκι?
Τσιμουχάκια βαλβίδων αφού βγήκε δεν αλλάξατε? -
Πλανάραμε καπάκι, αλλάχτηκαν οι βίδες, ελατήρια βαλβίδων και κάτι άλλο που είχε να κάνει με το κενό που δημιουργούν οι βαλβίδες (δεν το ξέρω) αλλάχτηκε.
250 ευρώ εργατικά σε μη εξουσιοδοτημένο.
Στη Σουηδία για το ίδιο πράγμα ήθελε 750 εργατικά.
Με τα υπόλοιπα χρήματα έκανα και άλλα πράγματα στο αμάξι εν Ελλάδι. Αλλαξα καλοριφέρ (ψυγείο) που τρύπησε, έβαλα όλες τις σωληνώσεις νερού ολοκαίνουργιες,καθάρισα το ψυγείο, επισκεύασα την τρόμπα υψηλής πίεσης και τα σωληνάκια εισόδου και εξόδου, και άλλαξα και κρεμαργιέρα (μόνο αυτή μεταχειρισμένη).Κόστος για όλα; 1200 ευρώ με καινούργια ανταλλακτικά, (εκτός κρεμαργιέρας) και το αμάξι ξανάνιωσε.
Επάνω ξέρετε πόσα μου ζήτησαν; 500.000SEK, ήτοι περίπου 5.000 ευρώ....ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ. -
Πλανάραμε καπάκι, αλλάχτηκαν οι βίδες, ελατήρια βαλβίδων και κάτι άλλο που είχε να κάνει με το κενό που δημιουργούν οι βαλβίδες (δεν το ξέρω) αλλάχτηκε.
250 ευρώ εργατικά σε μη εξουσιοδοτημένο.
Στη Σουηδία για το ίδιο πράγμα ήθελε 750 εργατικά.
Με τα υπόλοιπα χρήματα έκανα και άλλα πράγματα στο αμάξι εν Ελλάδι. Αλλαξα καλοριφέρ (ψυγείο) που τρύπησε, έβαλα όλες τις σωληνώσεις νερού ολοκαίνουργιες,καθάρισα το ψυγείο, επισκεύασα την τρόμπα υψηλής πίεσης και τα σωληνάκια εισόδου και εξόδου, και άλλαξα και κρεμαργιέρα (μόνο αυτή μεταχειρισμένη).Κόστος για όλα; 1200 ευρώ με καινούργια ανταλλακτικά, (εκτός κρεμαργιέρας) και το αμάξι ξανάνιωσε.
Επάνω ξέρετε πόσα μου ζήτησαν; 500.000SEK, ήτοι περίπου 5.000 ευρώ....ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ.Οδηγούς βαλβίδων αλλάξατε,οπότε η κεφαλή έγινε ΟΚ.
Αρα τα 250 ευρώ ήταν τα εργατικού του συνεργείου. -
Μπράβο. Και παρεπιτπόντως το μοτέρ δείχνει πολύ πιο ζωντανό, αισθητή διαφορά με πριν.
-
Επόμενο είναι να δεις διαφορά,η συμπίεση των κυλίνρων μετά της επισκευή της κεφαλής ήρθε στα εργοστασικά επίπεδα.
Εγώ νόμιζα με 250 ευρώ τα κανατε όλα,πράγμα που δεν γίνετε γιατί συνήθως αρκετά μαστόρια για να κατεβάσουν το κόστος βγάζουν το καπάκι αλλάζουν ΜΟΝΟ τη φλάντα κεφαλής και κλείσιμο και ο θεός βοηθός.
Είσαι ΟΚ κάνατε σωστή δουλειά,αρκεί να μην ανοίξω καπώ κάποια στιγμή και δω φλαντζόκολες γύρω γύρω με το κιλό -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Επόμενο είναι να δεις διαφορά,η συμπίεση των κυλίνρων μετά της επισκευή της κεφαλής ήρθε στα εργοστασικά επίπεδα.
Εγώ νόμιζα με 250 ευρώ τα κανατε όλα,πράγμα που δεν γίνετε γιατί συνήθως αρκετά μαστόρια για να κατεβάσουν το κόστος βγάζουν το καπάκι αλλάζουν ΜΟΝΟ τη φλάντα κεφαλής και κλείσιμο και ο θεός βοηθός.
Είσαι ΟΚ κάνατε σωστή δουλειά,αρκεί να μην ανοίξω καπώ κάποια στιγμή και δω φλαντζόκολες γύρω γύρω με το κιλόOxi, και εγώ νομίζω ότι έγινε καλή δουλειά. Φλαντζόκολλες δεν βλέπω και εδώ και 40.000χλμ (και ακριβώς ένα χρόνο) όλα δείχνουν (θερμοκρασίες και λάδια) να λειτουργούν οκ. Ισως μερικές αρρυθμίες στο ρελαντί αλλά όχι έντονες.
Παίδες σόρρυ για το οφφτόπικ, δεν έχει να κάνει με το Γκολφ. Να τα μεταφέρουμε στο Ακρίβεια και Συνεργεία;
Αλλαγή πίσω τακάκια σε Golf GTI MKV (Κάντο μόνος σου!)