-
Οποιοσδήποτε παράγει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και απασχολεί προσωπικό, με τις παρούσες συνθήκες δεν συμφέρει κανέναν να σταματήσει την δραστηριότητα και να απολύσει κόσμο.
Αν κλείσει, το προσωπικό τι θα γίνει; Πιστεύετε πως σήμερα είναι το ίδιο εύκολο να απορροφηθούν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι αλλού; Για δείτε πόσοι άνεργοι μοιράζουν βιογραφικά κάθε μέρα δίχως αποτέλεσμα.
Και για να σταματήσει η καραμέλα με τους 'κακούς εργοδότες' και τα 'κακά μέτρα' απέναντι στο προσωπικό. Όταν υπάρχει μειωμένη παραγωγή ή μειωμένες πωλήσεις και γενικότερα η επιχείρηση βλέπει ζημιές σε αντίξοες συνθήκες της αγοράς, είναι προτιμότερο να τους κρατήσει υποαπασχολούμενους πληρώνοντάς τους κανονικά για όσο αντέξει (για χ μήνες ακόμα μέχρι το κλείσιμο) ή να κάνει όσο μεγαλύτερη οικονομία μπορεί με εξοικονόμηση χρημάτων (μειωμένο ωράριο εργασίας, εθελοντική άδεια κάποιες μέρες το μήνα κτλ) και περιορισμό του κόστους με κάθε τρόπο προκειμένου να επιβιώσει και η ίδια η επιχείρηση, αλλά και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν την δουλειά τους; Είναι μέτρα που κάθε επιχείρηση που θέλει να επιβιώσει και να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στο εργατικό δυναμικό, οφείλει να λάβει όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα και αρχίζει να ζορίζεται, ενώ παράλληλα το προσωπικό υποαπασχολείται.
Εξάλλου, το να έχει κανείς περισσότερο ελεύθερο χρόνο και διατηρώντας ΣΙΓΟΥΡΗ την θέση στην δουλειά του, δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να βγάζει σημαντικό πρόσθετο εισόδημα σε εξωτερικές ευκαιριακές δουλειές.
-
Ο χρήστης tasosdev έγραψε:
Ούτε γαριδάκια δεν μπορεί να φτιάξει το δημόσιο χωρίς να τα υπερκοστολογήσει 3 φορές και να προσλάβει τριπλάσιους εργαζόμενους από τους απαραίτητους. Απόδειξη θες; Θυμήσου ΟΛΕΣ τις προβληματικές επιχειρήσεις που 'κοινωνικοποιήθηκαν' τη δεκαετία του 80 και δεν έφτιαχναν 'δορυφόρους'. Πόσες από αυτές λειτουργούν σήμερα;
Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;
Ναι, έχεις δίκιο... μερικές νέες κρατικές ολυμπιακές (υπό τη δημόσια υπόστασή της, όχι αυτή που θα φτιάξει ο Βγενόπουλος και η MIG) θα ήταν ότι πρέπει... τι κακό έχουν άλλωστε μερικές χιλιάδες αργόσχολοι δημόσιοι υπάλληλοι (προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αργόσχολοι, ευτυχώς υπάρχουν μερικοί ευσυνείδητοι και το σύστημα λειτουργεί εν μέρει) που πληρώνονται από το πηγάδι που γεννά ευρώπουλα και λέγεται Έλληνας φορολογούμενος (αυτός που δε μπορεί να κρύψει)...
-
Σπύρο μου, το πρόβλημα είναι πως οι εργαζόμενοι όσο είναι εργαζόμενοι πρέπει σκέφτονται σαν εργαζόμενοι και όχι σαν επιχειρηματίες. Οταν γίνουν επιχειρηματίες ας κοιτάξουν το συμφέρον τους.
Ο Μυλωνάς κάνει ότι γουστάρει επειδή οι εργαζόμενοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
οι αποψεις ορισμενων μου θυμιζουν τη γνωστη παροιμια 'εξω απο το χωρο....'
τουλαχιστον να ελπιζουμε οτι αν ποτε (μακαρι) αποκτησουν δικες τους επιχειρησεις να εξακολουθουν να εχουν τις ιδιες αποψεις...
Δεν αμφισβήτησε κανένας ότι οποιοσδήποτε επιχειρηματίας έτσι θα σκεφτεί. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι δίκαιο, ούτε κι οτι αν κάποιος επειδή γλυκάθηκε απ το χρήμα και άλλαξε τα πιστεύω του, αλλάζει το τί είναι κοινωνικά δίκαιο
το δικαιο ειναι πολυ σχετικο πραγμα, το ξερεις νομιζω.
οπως επισης νομιζω οτι ξερεις πως κανεις επιχειρηματιας δεν αρεσκεται στο να χρεωκοπει η επιχειρηση του.
τωρα, οποιος θελει να πραξει διαφορετικα, ας κανει τη δικια του επιχειρηση και να τη δουλευει με τα δικα του προτυπα. Γιατι οχι, θα του πουμε και μπραβο μαλιστα. Στα λογια ολοι καλοι ειμαστε.
-
Σπύρο μου, το πρόβλημα είναι πως οι εργαζόμενοι όσο είναι εργαζόμενοι πρέπει σκέφτονται σαν εργαζόμενοι και όχι σαν επιχειρηματίες. Οταν γίνουν επιχειρηματίες ας κοιτάξουν το συμφέρον τους.Ομολογουμένως ενδιαφέρουσα άποψη, με πλήρη απουσία ιδεολογίας. Λάθος... έχει ιδεολογία, καθένας για την πάρτη του
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ούτε γαριδάκια δεν μπορεί να φτιάξει το δημόσιο χωρίς να τα υπερκοστολογήσει 3 φορές και να προσλάβει τριπλάσιους εργαζόμενους από τους απαραίτητους. Απόδειξη θες; Θυμήσου ΟΛΕΣ τις προβληματικές επιχειρήσεις που 'κοινωνικοποιήθηκαν' τη δεκαετία του 80 και δεν έφτιαχναν 'δορυφόρους'. Πόσες από αυτές λειτουργούν σήμερα;
Ναι, έχεις δίκιο... μερικές νέες κρατικές ολυμπιακές (υπό τη δημόσια υπόστασή της, όχι αυτή που θα φτιάξει ο Βγενόπουλος και η MIG) θα ήταν ότι πρέπει... τι κακό έχουν άλλωστε μερικές χιλιάδες αργόσχολοι δημόσιοι υπάλληλοι (προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αργόσχολοι, ευτυχώς υπάρχουν μερικοί ευσυνείδητοι και το σύστημα λειτουργεί εν μέρει) που πληρώνονται από το πηγάδι που γεννά ευρώπουλα και λέγεται Έλληνας φορολογούμενος (αυτός που δε μπορεί να κρύψει)...
Κατα την ταπεινή μου άποψη κανένα. Μακάρι να πέρναγε απ το χέρι μου και να έκανα όλους τους ιδιωτικούς δημόσιους, να δουλεύουν με αργόσχολο ρυθμό.
Προφανώς προκομένα άτομα σαν και σένα σπανίζουν σήμερα -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Σπύρο μου, το πρόβλημα είναι πως οι εργαζόμενοι όσο είναι εργαζόμενοι πρέπει σκέφτονται σαν εργαζόμενοι και όχι σαν επιχειρηματίες. Οταν γίνουν επιχειρηματίες ας κοιτάξουν το συμφέρον τους.
Ομολογουμένως ενδιαφέρουσα άποψη, με πλήρη απουσία ιδεολογίας. Λάθος... έχει ιδεολογία, καθένας για την πάρτη του
- κοινωνικη δικαιοσυνη
-
Κατα την ταπεινή μου άποψη κανένα. Μακάρι να πέρναγε απ το χέρι μου και να έκανα όλους τους ιδιωτικούς δημόσιους, να δουλεύουν με αργόσχολο ρυθμό.
μακαρι, αλλα μηπως νομιζεις οτι ζουμε στο Κουβειτ?
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ομολογουμένως ενδιαφέρουσα άποψη, με πλήρη απουσία ιδεολογίας. Λάθος... έχει ιδεολογία, καθένας για την πάρτη του
την ακους για πρώτη φορά; Ε βέβαια τόσα χρόνια είσαι απ την πλευρά αυτών που σκέπτονται τους άλλους (κεφάλαιο)
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
- κοινωνικη δικαιοσυνη
το θέμα είναι αν οι επιχειρηματίες καταλαβαίνουν πραγματικά το συμφέρον τους (αλλά για να μπορείς να καταλάβεις θέλει και μυαλό οχι μόνο χρήμα)
εσυ δούλευε υπερωρίες γιατί απο ότι έμαθα η Τασαινα έχει άγριες διαθέσεις €€€€
-
Κατα την ταπεινή μου άποψη κανένα. Μακάρι να πέρναγε απ το χέρι μου και να έκανα όλους τους ιδιωτικούς δημόσιους, να δουλεύουν με αργόσχολο ρυθμό.Θα πέρναγαν καλά όλοι τότε... για τους 2-3-6 πρώτους μήνες που θα 'δούλευε' το σύστημα. Μετά θα βάραγαν καμπανάκι μία μία οι επιχειρήσεις (γιατί κάποιες επιχειρήσεις θα συνέχιζαν να δουλεύουν αποδοτικά) και οι 'ευχαριστημένοι' υπάλληλοι θα γραφόντουσαν στον ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.
Προφανώς προκομένα άτομα σαν και σένα σπανίζουν σήμερα
Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί προκομένοι άνθρωποι στην Ελλάδα και γι' αυτό επιζούμε παρά τις αντιξοότητες, είτε αυτό λέγεται κακή νοοτροπία, είτε ανικανότητα μερικών, κτλ...
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
- κοινωνικη δικαιοσυνη
το θέμα είναι αν οι επιχειρηματίες καταλαβαίνουν πραγματικά το συμφέρον τους (αλλά για να μπορείς να καταλάβεις θέλει και μυαλό οχι μόνο χρήμα)
οχι βεβαια, οι επιχειρηματιες ειναι μαλακες, οι εξυπνοι ειναι αυτοι που κανουν ανεξοδη κριτικη απο το pc. (χωρις προσωπικη αιχμη αυτο!)
μακαρι επαναλαμβανω οι εξυπνοι να αποκτησουν καποια μερα δικια τους δουλεια που θα μας επιτρεπει να καθομαστε και να πληρωνομαστε.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Θα πέρναγαν καλά όλοι τότε... για τους 2-3-6 πρώτους μήνες που θα 'δούλευε' το σύστημα. Μετά θα βάραγαν καμπανάκι μία μία οι επιχειρήσεις (γιατί κάποιες επιχειρήσεις θα συνέχιζαν να δουλεύουν αποδοτικά) και οι 'ευχαριστημένοι' υπάλληλοι θα γραφόντουσαν στον ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.
Προφανώς προκομένα άτομα σαν και σένα σπανίζουν σήμερα
Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί προκομένοι άνθρωποι στην Ελλάδα και γι' αυτό επιζούμε παρά τις αντιξοότητες, είτε αυτό λέγεται κακή νοοτροπία, είτε ανικανότητα μερικών, κτλ...
Είναι η ώρα που σταματάω, αύριο έχω να κολήσω το 8934 ένσημό μου
Καταλαβαίνεις έτσι; -
δεν το έπιασες αλλά δεν πειράζει
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
το θέμα είναι αν οι επιχειρηματίες καταλαβαίνουν πραγματικά το συμφέρον τους (αλλά για να μπορείς να καταλάβεις θέλει και μυαλό οχι μόνο χρήμα) :vavaΝομίζω ότι κάνεις ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥ μεγάλο λάθος! Πάρα πολλοί επιχειρηματίες της εποχής είναι αυτοδημιούργητοι, ένδειξη ότι έχουν μυαλό. Το αν βέβαια έκαναν λεφτά με το σταυρό στο χέρι ή όχι είναι άλλο ζήτημα, σίγουρα όμως όχι ένδειξη απουσίας μυαλού, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα.
Εκτός π.χ. αν θεωρείς ότι ο Μυλωνάς (που είναι και των ημερών) δεν έχει μυαλό και ότι θα του βγει μπούμερανγκ η απόφασή του για περιορισμό του ωραρίου, κτλ. Το ότι βέβαια δημιούργησε έναν όμιλο που απασχολεί 2000 άτομα από το τίποτα φαίνεται να το ξεχνάς όμως. -
Είναι η ώρα που σταματάω, αύριο έχω να κολήσω το 8934 ένσημό μου
Καταλαβαίνεις έτσι;Εγώ δυστυχώς δεν έχω να κολλήσω ένσημο αύριο. Πρέπει όμως να πάω πάλι στο στρατόπεδο και να αποτελέσω για άλλη μία μέρα έναν αργόσχολο φαντάρο που περιμένει υπομονετικά να τελειώσει τη θητεία του.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
το θέμα είναι αν οι επιχειρηματίες καταλαβαίνουν πραγματικά το συμφέρον τους (αλλά για να μπορείς να καταλάβεις θέλει και μυαλό οχι μόνο χρήμα) :vava
Νομίζω ότι κάνεις ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥ μεγάλο λάθος! Πάρα πολλοί επιχειρηματίες της εποχής είναι αυτοδημιούργητοι, ένδειξη ότι έχουν μυαλό. Το αν βέβαια έκαναν λεφτά με το σταυρό στο χέρι ή όχι είναι άλλο ζήτημα, σίγουρα όμως όχι ένδειξη απουσίας μυαλού, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα.
Εκτός π.χ. αν θεωρείς ότι ο Μυλωνάς (που είναι και των ημερών) δεν έχει μυαλό και ότι θα του βγει μπούμερανγκ η απόφασή του για περιορισμό του ωραρίου, κτλ. Το ότι βέβαια δημιούργησε έναν όμιλο που απασχολεί 2000 άτομα από το τίποτα φαίνεται να το ξεχνάς όμως.το αν πετύχεις δεν είναι μόνο θέμα μυαλού φυσικά
είναι θέμα συγκυριών/timing, γνωριμιών κλπ και γι αυτό έχουμε μια πλειάδα 'τσοπάνηδων' επιχειρηματιών που αμα δεν είμασταν στην ελλάδα θα είχαν κλείσει προχτές
και αποδεικνύεται το παραπάνω απλά βλέποντας πόσες ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν κάτι σε παγκόσμιο επίπεδο
ΥΓ
απο οσο ξέρω πάντως ο Μυλωνάς βρήκε μια επιχείρηση (άσχετα πόσο ψηλότερα την πήγε) απο τον πατέρα του ο οποίος ξεκίνησε απο το μηδέν - και οχι δεν είχα στο μυαλό μου το μυλωνά οταν έγραφα το προηγούμενο ποστ -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Πρώτο και καλλίτερο, κατάργηση χωρίς άλλη κουβέντα της μερικής απασχόλησης, μέχρι τουλάχιστο να αποδείξει πως μπορεί να ζήσει κάποιος απ τους κ@ριόληδες εργοδότες με 400 εβρώ το μήνα.
Να συνεχίσω;Με τη διαφορά ότι δεν είναι απαραίτητο ότι θα ζει με τα 400 ευρώ το μήνα κάποιος, μπορεί να έχει κι άλλες πηγές εισοδήματος (π.χ. κάποιο διαμέρισμα που να νοικιάζει) κι απλά να θέλει να συμπληρώσει. Ή να μην έχει ανάγκη από παραπάνω από 300-400€ επειδή μένει ακόμα με τους δικούς του και ΘΕΛΕΙ να δουλεύει με μερική απασχόληση [όπως η σχεδιάστρια που βοηθάει την αδερφή μου 1 ή 2 μέρες την εβδομάδα και παράλληλα κάνει το μεταπτυχιακό της].
Μάλλον κάτι άλλο έχεις στο νου σου.
E ναι ρε συ. Πες το και σε μας να το καταλαβουμε! Αφου καποιος **χαραμοφαης **θελει να συμπληρωνει τα νοικια που του αφηνει το ακινητο του παππου του, ας μην του στερησουμε το δικαιωμα. Τι; Θα γαμησουμε ολους τους αλλους εργαζομενους ετσι; Ελα ρε τωρα. Τα ανθρωπινα δικαιωματα του μικροεισοδηματία προεχουν...
Ναι, λάθος μου, μόνο οι 'χαραμοφάηδες' μπορεί να *θέλουν *να εργάζονται με μειωμένο ωράριο...
Από περιέργεια, πιστεύεις ότι περιπτώσεις σαν της σχεδιάστριας που βοηθάει την αδερφή μου ~12 ώρες την εβδομάδα δεν θα έπρεπε να υποστηρίζονται από το νόμο? Ότι η αδερφή μου είτε (1) θα έπρεπε να σκίζεται η ίδια 2-3 ώρες παραπάνω κάθε μέρα [και να φτάσει τις 15] ώστε να βγάζει από μόνη της όλη τη δουλειά στο γραφείο της, είτε (2) να προσλάβει κάποιον full-time και να τον πληρώνει φουλ μισθό, κι ας έχει να του δώσει δουλειά για μόνο 6-7 μέρες κάθε μήνα? Πώς το βλέπεις? Γιατί, να το κλείσει το 'μαγαζί' και να εναποθέσει τις ελπίδες της σε κανα Τζόκερ δεν παίζει.
-
...** εκεί έξω υπάρχει ένας κόσμος που δεν βασίζεται σε 'ΕΓΣΣΕ', δεν βασίζεται σε ανειδίκευτους 'συμβασιούχους' που έγιναν τέτοιοι με την υπόσχεση / ελπίδα της μονιμοποίησης, δεν βασίζεται εν τέλει σε ανθρώπους που έμαθαν ν' απαιτούν δίχως να προσφέρουν.**...
Σου εύχομαι να μην χρειαστεί να δουλέψεις εκεί έξω, σ αυτόν τον υπέροχο κόσμο
Εγώ εκεί δουλεύω Τάσο, και μάλιστα εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Κάποιοι άλλοι ψάχνουν μονίμως τον κόσμο που (είναι βέβαιοι ότι) τους αξίζει.
Ας πούμε:
Το να μειωθούν τα κέρδη δεν το εξετάζουμε ως ενδεχόμενο
και γιατί να το κάνει; Ειναι υποχρεωμένος να το κάνει; Μόνο για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης προς την κοινωνία και τους εργαζομενους του, θα μπορούσε ας πούμε να δεχτει μια μείωση κερδών με αντίτιμο την διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων ή των ωρών αυτών.
Και στο κάτω-κάτω σηκώνεται και πάει την μονάδα του κάπου φθηνότερα. Αυτή είναι η κατάσταση και δεν μπορεις να κάνεις τίποτα.Δεν υπάρχει κοινωνική ευαισθησία.
Την επιβάλλειςΚι αυτός πάει αλλού! Και μετά εσύ τον βρίζεις, ενώ χειροκροτείς τον νέο επιστήμονα, που επίσης πάει αλλού γιατί του δίνουν περισσότερα. Αλλά ο επιχειρηματίας πρέπει να μείνει εδώ και ν' ακούει τον κάθε ηλίθιο να του κάνει ηθικοπλαστικά κηρύγματα...
Τι ωραία που περνάμε τα ψαράκια στη γυάλα μας...
Περί μείωσης κερδών: Αν αυτά μειωθούν κάτω από ένα επίπεδο,
- Λες αντίο στις νέες επενδύσεις
- Λες αντίο στις χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες
- Λες αντίο στην επιχείρησή σου.
Αλλά γιατί να έχει επιχείρηση; Λένε τα 'παιδιά'. Ας γίνει κι αυτός υπάλληλος. Σωστάααααα, τα 'παιδιά'. Παιδιά είναι, άλλωστε...
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
το αν πετύχεις δεν είναι μόνο θέμα μυαλού φυσικάείναι θέμα συγκυριών/timing, γνωριμιών κλπ και γι αυτό έχουμε μια πλειάδα 'τσοπάνηδων' επιχειρηματιών που αμα δεν είμασταν στην ελλάδα θα είχαν κλείσει προχτές
και αποδεικνύεται το παραπάνω απλά βλέποντας πόσες ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν κάτι σε παγκόσμιο επίπεδο ...
'Επιτυχία' και 'τσοπάνηδες επιχειρηματίες' στην ίδια πρόταση;
Θεωρείς τον 'τσοπάνη επιχειρηματία' επιτυχημένο;Ελληνικές επιχειρήσεις διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά φεύγουν απ' την Ελλάδα. Τυχαίο / συγκυριακό / θέμα timing;
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ;;