-
Ο χρήστης ast έγραψε:
αλλά μπορώ να βοηθήσω σε περίπτωση που θα σ' ενδιέφεραν πληροφορίες για Μηχανολόγους Μηχανικούς.Αν μπορείς
-
Mιλάω κυρίως για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, αν και φαντάζομαι θα ισχύει και για του χρόνου, περιμένω κάποιες μπροσούρες και θα ποστάρω
-
Ο χρήστης carfanatic έγραψε:
αλλά μπορώ να βοηθήσω σε περίπτωση που θα σ' ενδιέφεραν πληροφορίες για Μηχανολόγους Μηχανικούς.
Αν μπορείς
Ακολουθεί περιγραφή της σχολής που τέλειωσα εγώ (ΜηχΜηχ ΑΠΘ), αλλά όλες οι σχολές Μηχανολόγων στην Ελλάδα είναι παρόμοιας φιλοσοφίας. Μπορεί οι λεπτομέρειες ν' αλλάζουν, αλλά σε γενικές γραμμές η γνώση είναι η ίδια.
Λοιπον, σε γενικές γραμμές το τμήμα είναι καλό και οργανωμένο, με σωστό προγραμματισμό, πλήρες πρόγραμμα σπουδών, καλούς καθηγητές. Υστερεί σε υποδομές, αίθουσες, βιβλιοθήκη, εργαστήρια κλπ, αλλά αυτά ισχύουν και αλλού. Οι Ηλεκτρολόγοι πιθανόν να είναι καλύτεροι σε υποδομές, αλλά μη φανταστείς τίποτα τρελό, στα ίδια κτίρια είμαστε όλοι.
Τώρα, οι σπουδές. Μέχρι το 3ο έτος όλοι κάνουμε ακριβώς τα ίδια μαθήματα. Το 1ο έτος έχει κυρίως Μαθηματικά, Σχέδια, Πληροφορική και κάποια βασικά εισαγωγικά πράγματα σχετικά με τη μηχανολογία. Στο 2ο συνεχίζονται τα Μαθηματικά κλπ, αλλά αρχίζουν τα βασικά μηχανολογικά μαθήματα, στα οποία βασίζονται όλες οι σπουδές: Αντοχή Υλικών, Θερμοδυναμική, Δυναμική, Μηχανική Ρευστών, Ηλεκτροτεχνία κλπ. Στο 3ο έτος Μαθηματικά κλπ έχουν πλέον τελειώσει, οπότε μένει χώρος για όλα τα βαριά θεωρητικά μηχανολογικά μαθήματα, όπως Στοιχεία Μηχανών, Ταλαντώσεις, Μηχανουργικές Μορφοποιήσεις, Μετάδοση Θερμότητας, Αυτόματος Έλεγχος, Βιομηχανική Διοίκηση κλπ.
Μπορείς να φανταστείς πως το 2ο και το 3ο έτος είναι μακράν τα πιο δύσκολα. Θέλουν παρακολούθηση και διάβασμα οπωσδήποτε, αλλιώς χάνεται η μπάλα. Επίσης παίζουν πολλές εργασίες, ειδικά στο 3ο.
Αφού λοιπόν τελειώσουν τα 3 πρώτα χρόνια και όλοι κάνουν ακριβώς τα ίδια (ούτε ένα μάθημα επιλογής), έρχεται το 4ο έτος που επιλέγεις τομέα. Οι επιλογές είναι τρεις:
-
Κατασκευαστικός τομέας: Ασχολείται με μηχανολογικό σχεδιασμό, υλικά και δομές. Αντοχή Υλικών, Αντοχή Κατασκευών, Στοιχεία μηχανων (ρουλεμάν, άξονες, γρανάζια, βίδες, ιμάντες, συγκολλήσεις κλπ), μορφοποιήσεις (Τόρνους, Φρέζες κλπ) και τεχνολογία υλικών.
-
Ενεργειακός τομέας: Θερμοδυναμική, Μηχανική Ρευστών και Μετάδοση Θερμότητας σε συνδυασμό: Κινητήρες, Λέβητες, Εναλλάκτες, Αεροδυναμική, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Διαχείριση Απορριματων κλπ. Εκεί ήμουν εγώ.
-
Βιομηχανική Διοίκηση: Γραμμές Παραγωγής, Βιομηχανική Διοίκηση, Διαχείριση Αποθεμάτων, Έλεγχος Ποιότητας κ τα σχετικά.
Κάνεις 7 μαθήματα του τομέα σου και επιλέγεις άλλα 2+2 από τους άλλους 2.
Στο 5ο έτος υπάρχει περαιτέρω εξειδίκευση σε κάθε τομέα συν η Διπλωματική εργασία, αλλά ας μη πάμε μέχρι εκεί, με αρκετές πληροφορίες σε βομβάρδισα.
Γενικά, καλύπτονται πάρα πολλά αντικέιμενα, αρκετά πετυχημένα. Αυτή είναι και η δυσκολία. Αλλά παίρνεις πραγματικά πολλή γνώση, και έχεις πολλά πεδία.
Με τα μαθήματα μπορείς να πήρες μια ιδέα με το τι παίζει μετά.
Για Ελλάδα, θα έλεγα κυρίως σχεδιασμός μηχανών και εργοστασίων, δημόσια έργα και κτίρια, διαχείριση και διοίκηση εργοστασίων και εργοταξίων, παραγωγή ενέργειας, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, απορρίματα. Ε, περίπου αυτά. Γενικά όσο το έψαχνα πριν την κρίση, η αποκατάσταση ήταν από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Σίγουρα τώρα έπεσε πολύ, μαζί με όλα. Αλλά είσαι μικρός κι όταν θα τελειώσεις λογικά θα είναι καλύτερα. Φυσικά, όπως και σε όλα τα τεχνολογικά επαγγέλματα, εκτός Ελλάδας οι επιλογές είναι άπειρες. Από αεροπλάνα μέχρι βαπόρια και διαστημόπλοια.
Τέλος, να πω πως εννοείται πως όλα όσα λέω είναι μέσα από θεωρία, μοντέλα, μαθηματικά και σχέδια. Δηλαδή στον πίνακα και στο χαρτί. Έμφαση στη θεωρία, σχεδόν παντελής απουσία πρακτικής εξάσκησης. Μη περιμένεις δηλαδή να πιάσεις ποτέ κατσαβίδι ή να χειριστείς μηχάνημα, το Πολυτεχνείο δεν σου τα προσφέρει αυτά, άντε ίσως στη διπλωματική σου!
Φυσικά, υπάρχουν λίγες μόνο αλλά καλές εξαιρέσεις, όπως αυτή: http://www.formulasae.meng.auth.gr/ . Εδώ είναι κ το λινκ για τον οδηγό σπουδών, ρίξε μια ματιά: http://www.meng.auth.gr/el/education/curriculum.html
Αυτά για αρχή, γενικά είναι πάρα πολλά που θα μπορούσα να πω. Για οποιαδήποτε άλλη, γενική ή ειδική απορία είμαι εδώ.
-
-
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ ast
Γενικά αυτό περί δυσκολίας μαθημάτων και μεγάλου εύρους γνώσεων που είπες, το άκουσα και από έναν καθηγητή μου, που τελείωσε ηλεκτρολόγων και μηχανικών η/υ (απθ).. Αυτος είναι που με έκανε να ενδιαφερθώ λίγο παραπάνω για αυτές τις σχολές...
Θα διαβάσω τον οδηγό σπουδών και άμα έχω απορίες θα σε (ξανά) ενοχλήσω..
Εσύ κάνεις μεταπτυχιακό στην Αγγλία?
-
έχεις πμ
-
Εχει κανεις αποψη για το IHU(International Hellenic Univercity)?
Σκεφτομαι να χτυπησω ενα marketing τον οκτωβριο εκει.Εχω τελειωσει Ηλ.Μηχ. στο αριστοτελειο,τι αποψη εχετε για τετοιας φιλοσοφιας επιλογη μεταπτυχιακου? -
Καλύτερα ΜΒΑ παρά marketing. Πόσο πάει το μαλλί στο ΙΗU;
-
Oτι να ναι πανω στη νυστα μου,managment ηθελα να πω
7000 παει το μαλλι,το MBA δυστυχως θελει προυπηρεσια κλπ και ειναι και 2 χρονια -
Από τη μια εργάζομαι στο συγκεκριμένο χώρο έχοντας κάνει μεταπτυχιακό πάνω στο αντικείμενο, αλλά από την άλλη θα λεγα ότι είναι χάσιμο χρόνου. Τα περισσότερα μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη που έχω δει στο χώρο προέρχονται από εντελώς άσχετες σχολές. Μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ κάνουν πολλοί παράλληλα με τη δουλειά ως στελέχη όμως για να 'ατσαλωθούν' επαγγελματικά.
Καλά αυτό το προϋπηρεσία έχε υπόψη σου ότι και στο London Business School να πας είναι αρκετά ...ελαστικό. Μην περιμένεις να σου ζητήσουν και καρτέλα με ένσημα από το ΙΚΑ if you know what I mean...
Και πολύ περισσότερο μην περιμένεις να τους προσφέρεις τα ωραία σου ευρουδάκια και να στο παίξουν δυσκοίλιοι. Εννοείται πως ούτε η ΑΣΟΕΕ ή το ΠΑΠΕΙ τηρούν τόσο αυστηρά τα κριτήρια που θέτουν (αν και εκεί παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο).
Προσωπική μου γνώμη να κάνεις ΜΒΑ γιατί δεν σε δεσμεύει όπως ένα μάστερ στο μάρκετινγκ που ούτως ή άλλως είναι και υποδεέστερο 'χαρτί'.Oτι να ναι πανω στη νυστα μου,managment ηθελα να πω
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν σβήνω τα περι marketing...
Και πάλι το management μου κάνει λίγο γενικούρα. Αν σε βγάζουν τα κουκιά προτίμησε ΜΒΑ. -
Σαν ηλ. μηχ που ειμαι και γω, απο συζητησεις που εχω κανει με καθηγητες και με ατομα που εχουν κανει μεταπτυχιακο εξω εχω καταληξει οτι σαν ηλ. μηχ εχουμε παρει αρκετα προσοντα οσον αφορα το τεχνικο υποβαθρο του αντικειμενου μας (με χειροτερα εργαστηρια βεβαια και ολα τα σχετικα) οποτε ειναι αρκετα καλη επιλογη το management γιατι θα παρεις κατι επιπλεον απο εναν τομεα που δεν το ξερουμε καθολου. Εξαλλου στην αγορα εργασιας, κυριως στην Ελλαδα, κακα τα ψεμματα περισσοτερο ασχολουμαστε με διαχειριση εργων και τα συναφη παρα με το σχεδιασμο και την εξελιξη τεχνικων λυσεων και προϊντων υψηλης τεχνολογιας.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Σαν ηλ. μηχ που ειμαι και γω, απο συζητησεις που εχω κανει με καθηγητες και με ατομα που εχουν κανει μεταπτυχιακο εξω εχω καταληξει οτι σαν ηλ. μηχ εχουμε παρει αρκετα προσοντα οσον αφορα το τεχνικο υποβαθρο του αντικειμενου μας (με χειροτερα εργαστηρια βεβαια και ολα τα σχετικα) οποτε ειναι αρκετα καλη επιλογη το management γιατι θα παρεις κατι επιπλεον απο εναν τομεα που δεν το ξερουμε καθολου. Εξαλλου στην αγορα εργασιας, κυριως στην Ελλαδα, κακα τα ψεμματα περισσοτερο ασχολουμαστε με διαχειριση εργων και τα συναφη παρα με το σχεδιασμο και την εξελιξη τεχνικων λυσεων και προϊντων υψηλης τεχνολογιας.Nαι αλλά ίσως η απόκτηση μίας κάποια εμπειρίας πρίν είναι καλύτερο να υπάρχει πρίν πας να περάσεις σε management position.
-
Ο χρήστης carfanatic έγραψε:
Γνώμες/απόψεις/εμπειρίες από σχολές όπως Ηλεκτρολόγων και μηχανικών η/υ..? Και γενικά σχετικές σχολές(4ου πεδίου) Θα ήμουν υπόχρεος..τι ακριβώς σε ενδιαφέρει να μάθεις...?
υπόψην , αν σε ενδιαφέρει mba κλπ επέλεξε σχολή του ΕΜΠ που έχει καλύτερη δικτύωση -
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Σαν ηλ. μηχ που ειμαι και γω, απο συζητησεις που εχω κανει με καθηγητες και με ατομα που εχουν κανει μεταπτυχιακο εξω εχω καταληξει οτι σαν ηλ. μηχ εχουμε παρει αρκετα προσοντα οσον αφορα το τεχνικο υποβαθρο του αντικειμενου μας (με χειροτερα εργαστηρια βεβαια και ολα τα σχετικα) οποτε ειναι αρκετα καλη επιλογη το management γιατι θα παρεις κατι επιπλεον απο εναν τομεα που δεν το ξερουμε καθολου. Εξαλλου στην αγορα εργασιας, κυριως στην Ελλαδα, κακα τα ψεμματα περισσοτερο ασχολουμαστε με διαχειριση εργων και τα συναφη παρα με το σχεδιασμο και την εξελιξη τεχνικων λυσεων και προϊντων υψηλης τεχνολογιας.σε αυτή την χώρα όλοι μανατζαρέοι θέλουμε να γίνουμε...
-
επειδή μόνο στην ελλάδα αυτά, απ το 2001 μέχρι το 2009 οι φοιτητές ανώτατων σχολών στην Ολλανδία από 460.000 φτάσαν τις 630.000
Τί διαολο, όλοι να σπουδάσουν θέλουν, γελάδες δε θα βοσκήσει κανένας
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
σε αυτή την χώρα όλοι μανατζαρέοι θέλουμε να γίνουμε...Μη το βλέπεις έτσι. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βιομηχανία και γενικά τεχνολογικό κομμάτι (πλην πληροφορικής που έχει πολύ ψωμί) δεν έχει. Άρα ένας μηχανολόγος ή θα κάτσει σαν τον Τσάκωνα να παίζει τάβλι και να μετράει τα χρόνια των σπουδών του και να λέει ότι το κράτος μας έφαγε που δεν έκανε βιομηχανίες να έχω δουλειά, με ένα ΜΒΑ μπορεί να αποκτήσει ένα τελείως διαφορετικό εύρος επαγγελματικής αναζήτησης.
Το ΜΒΑ γενικά υπερέχει από κάποιο άλλο μάστερ (πχ μάρκετινγκ) γιατί στο πρώτο θα σου κάνουν λίγο απ' όλα, ακόμα και οικονομικά, λογιστικά κλπ. -
Γνώμες/απόψεις/εμπειρίες από σχολές όπως Ηλεκτρολόγων και μηχανικών η/υ..? Και γενικά σχετικές σχολές(4ου πεδίου) Θα ήμουν υπόχρεος..
τι ακριβώς σε ενδιαφέρει να μάθεις...?
υπόψην , αν σε ενδιαφέρει mba κλπ επέλεξε σχολή του ΕΜΠ που έχει καλύτερη δικτύωσηΌσα πιο πολλά γίνεται.. Περί μαθημάτων,επαγγελματικής αποκατάστασης,δυνατότητες για mba κ.α..
-
Δεν πρέπει να είναι το πιο κατάλληλο thread αλλά ας ρωτήσω εδώ..
Γνωρίζετε τίποτα για αυτό..?
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
σε αυτή την χώρα όλοι μανατζαρέοι θέλουμε να γίνουμε...
Μη το βλέπεις έτσι. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βιομηχανία και γενικά τεχνολογικό κομμάτι (πλην πληροφορικής που έχει πολύ ψωμί) δεν έχει. Άρα ένας μηχανολόγος ή θα κάτσει σαν τον Τσάκωνα να παίζει τάβλι και να μετράει τα χρόνια των σπουδών του και να λέει ότι το κράτος μας έφαγε που δεν έκανε βιομηχανίες να έχω δουλειά, με ένα ΜΒΑ μπορεί να αποκτήσει ένα τελείως διαφορετικό εύρος επαγγελματικής αναζήτησης.
Το ΜΒΑ γενικά υπερέχει από κάποιο άλλο μάστερ (πχ μάρκετινγκ) γιατί στο πρώτο θα σου κάνουν λίγο απ' όλα, ακόμα και οικονομικά, λογιστικά κλπ.ο μηχανολόγος η θα παίζει τάβλι ή θα γίνει μάνατζερ??
προσωπικά το θεωρώ κατάντια να σπουδάσεις μηχανικός και να καταλήξεις να κάνεις μεταπτυχιακά στο μανατζμεντ... -
ο μηχανολόγος η θα παίζει τάβλι ή θα γίνει μάνατζερ??Στην Ελλάδα; Ναι._
-
Ο χρήστης A-Viper7 έγραψε:
ο μηχανολόγος η θα παίζει τάβλι ή θα γίνει μάνατζερ??
Στην Ελλάδα; Ναι._
μάλιστα...
Περί Σπουδών