-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Τελος,για πολλους λογους ειναι καλυτερο οτι αποφασισεις να γινει εκτος Ελλαδος,γιατι ετσι μπορει να βρεις και δουλεια στο εξωτερικο (μπορει παλι και οχι),εδω ως γνωστον τα πραγματα γινονται στριμοκωλα.
Δυστυχώς αυτό βλέπω,ότι τα πράγματα εδώ δυσκολεύουν αρκετά ( και μάλλον θα δυσκολέψουν κι άλλο )
Βασικά, αυτό που πρέπει να αποφασίσεις πρώτα είναι τι είδους δουλειά θα ήθελες.
Αν πχ σου αρέσουν οι ΑΠΕ και θέλεις να ασχοληθείς με μελέτες και εγκαταστάσεις, με το δίπλωμα του πολυτεχνείου είσαι παραπάνω από έτοιμος.
Τέλος, αν το επιστημονικό κομμάτι του ζητήματος δεν σε τρελαίνει και θες πιο πολύ να απορροφηθείς σε διοικητικές / οργανωτικές θέσεις (όχι μόνο εταιριών τεχνολογίας) μπορείς να πας για ΜΒΑ ή κάποιο άλλο μάστερ σχετικό με οικονομικά και επιχειρήσεις. [πχ φίλη ΜηχΜηχ με καλό μεταπτυχιακό σε finance μόλις προσελήφθη στην Goldman Sachs στο Λονδίνο, πολύ καλή θέση αλλά άσχετη με το τεχνικό κομμάτι]
Νομίζω πως πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι θα σου άρεσε να κάνεις και πως βλέπεις τη ζωή σου στο μέλλον.
Βασικά με ενδιαφέρει το 1ο που αναφέρεις και προς το τελευταίο σκέλος της απάντησής σου θα σημείωνα πως μια θέση διοικητική/οργανωτική σε εταιρεία τεχνολογίας (πιο συγκεκριμένα) μου φαντάζει καλή προοπτική και βάσει αυτής κυρίως σκέφτομαι το Mba.
-
μήπως καλύτερα να ξεκινήσεις να δουλεύεις λοιπόν, κάπου που να μπορείς να έρθεις σε επαφή με μεγάλα εταιρικά περιβάλλοντα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δουλεύεις στην μεγάλη εταιρία) να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα στο μυαλό σου;
Κακό δεν θα σου κάνει, και στην περίπτωση που επιλέξεις ΜΒΑ θα σου είναι απαραίτητο (και στο link του Eddie αν προσέξεις γράφει ότι ο μέσος όρος προϋπηρεσίας είναι 6 χρόνια).
EEΠ το διοικητική/οργανωτική θέση δεν λέει τπτ απολύτως. Επίσης υπάρχουν και δεκάδες θέσεις και career paths τα οποία αυτή τη στιγμή αγνοείς παντελώς (για να δεις αν σου αρέσουν ή όχι). Και τα δύο θα τα καταλάβεις καλύτερα όταν έρθεις σε εργασιακή επαφή με ανάλογα περιβάλλοντα.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Λοιπον για να βαζουμε τα πραγματα στην πραγματικη τους διασταση:
Το μεταπτυχιακο ειναι χαρτι για την αγορα εργασιας,καλο ειναι ΑΝ θες να το κανεις, να το κανεις αφου πρωτα δουλεψεις και ετσι δεν θα κανεις ενα μεταπτυχιακο απλα για το χαρτι σαν κανενας επιδοξος δημοσιος υπαλληλος,θα κανεις αυτο που θα ξερεις οτι χρειαζεσαι για να διεκδικησεις κατι καλυτερο,πιθανον πχ να ανακαλυψεις οτι χρειαζεσαι οικονομικα.
Το διδακτορικο ειναι χαρτι για το πανεπιστημιο,για να γινεις καθηγητης,για να κανεις ερευνα σε καποιο τομεα,και στην περιπτωση της εγχωριας αγορας ειναι αχρηστο.Επιπλεον παιζει πολλοι εργοδοτες να σε κοιτανε περιεργα στο στυλ: τι θελει τωρα ο δοκτορας εδω,εμεις εδώ δουλευουμε δεν βαθμολογουμε εργασίες
Τελος,για πολλους λογους ειναι καλυτερο οτι αποφασισεις να γινει εκτος Ελλαδος,γιατι ετσι μπορει να βρεις και δουλεια στο εξωτερικο (μπορει παλι και οχι),εδω ως γνωστον τα πραγματα γινονται στριμοκωλα.
Sorry αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ' όλ' αυτά τα οποία -πλέον- θεωρώ ελληνικούς μύθους. Ναι τα ίδια νόμιζα κι εγώ, αλλά στην πράξη δεν ισχύουν.
Ούτε το μεταπτυχιακό (πάνω από πολυτεχνείο) πρόκειται να σου ανοίξει καμία πόρτα (αν μιλάμε για συναφές αντικείμενο ε)
Ούτε το διδακτορικό είναι μόνο για ακαδημαϊκή καριέρα (προφανώς είναι προαπαιτούμενο βέβαια, αλλά χωρίς ιδιαίτερες συνθήκες και σε έναν τομέα που παίζουν πολλά λεφτά, δύσκολο τον βλέπω).Κατλαβαίνεις Tiger ότι η 'πραγματική διάσταση' είναι λίγο σχετική
Ποτε δεν ειπα οτι με το μεταπτυχιακο θα ανοιξουν οι πορτες διαπλατα,απλως το διαχωριζω απο το διδακτορικο,ξανα:ειναι χαρτι που αφορα την αγορα εργασιας,.
Για το διδακτορικο ισχυουν τα οσα εχω γραψει, γιατι αυτος ειναι ο σκοπος του διδακτορικου:ερευνα/πανεπιστημιο (χωρις αυτο να σημαινει φυσικα οτι δεν μπορει καποιος να κανει αλλη δουλεια μετα απο αυτο,τα ευκολως ενοουμενα παραλειπονται).
-
Υπάρχουν εταιρείες που θεωρούν το διδακτορικό ως 5ετη προυπηρεσία και μάλιστα όχι για θέση R&D. Έχω πρόσφατο παράδειγμα της BAE στην Αμερική. Γενικά αυτό που παρουσιάζεις είναι περισσότερο ελληνικη παρανόηση, όπως και σε πάρα πολλά ζητήματα, η οποία ξεχνάει οτι τα διδακτορικά Πολυτεχνείου όσο θεωρητικά κι αν είναι είναι και αρκετά εφαρμοσμένα.
-
Αγαπητέ kostastyper, ένα ΜΒΑ δεν πρόκειται να κάνει μια εταιρεία να σου παραγγείλει δερμάτινη πολυθρόνα μόλις δει το βιογραφικό σου. Πλέον αν όχι και η κουτσή Μαρία, η κουλή έχει ΜΒΑ ή κάποιο μεταπτυχιακό σε οικονομικά, marketing. Τώρα βέβαια άλλο μπανάνα και άλλο τσικίτα γιατί πανεπιστήμιο από πανεπιστήμιο διαφέρει.
Για να το θέσω λίγο πιο πρόχειρα-σχηματικά στο μυαλό σου να σου πω τα εξής.
Διδακτορικό: αν είσαι του διαβάσματος, γραψίματος, έρευνας και ξαναγραψίματος ψάξτο. Δεν είναι για όλους όπως είπε ο drifter και για να κάνεις διδακτορική διατριβή σε κάποιο απαιτητικό κομμάτι θα σου φύγει ο πωπός. Πρέπει να βρεις κάποιο κομμάτι που να σε ενδιαφέρει, να το ψάξεις σε επίπεδο εργασιών, έρευνας κλπ, να ετοιμάσεις ένα proposal και να βρεις καθηγητή-πανεπιστήμιο που να σε αναλάβει.ΜΒΑ: θα ασχοληθείς με 'ξένα' για σένα πράγματα όπως λογιστική, οικονομικά, μάρκετινγκ κλπ. Εννοείται ότι πρέπει λίγο να τα ψάξεις από πριν γιατί αν δεις στην πορεία ότι σου προκαλούν αλλεργία δεν θα είναι και ότι καλύτερο. Με ένα ΜΒΑ στο βιογραφικό δεν θα σε αρχίσουν στα σουσέλ όπως είπα πριν, αλλά ανοίγουν πολλές πόρτες. Μπορείς να ψάξεις σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σε εταιρείες λογισμικού, ακόμα και σε τράπεζες ή γενικά εταιρείες άσχετες με ηλεκτρομηχανολογικά.
Θα πρέπει βέβαια να ξεκινήσεις από χαμηλά και το ΜΒΑ -υποτίθεται ότι- θα σου δώσει στοιχεία και δεξιότητες για να ανέβεις ιεραρχικά.Για να απαντήσω και στον lokatzi εδώ. Το ζουμί σε ένα μεταπτυχιακό (και δη ΜΒΑ) είναι οι δυνατότητες διασύνδεσης του και η επαφή με την αγορά εργασίας. Όταν στο ALBA είναι πολύ πιθανό να σου βρουν δουλειά ή έστω να σε στείλουν για συνέντευξη σε 5-10 σοβαρές εταιρείες, να τη χέσω την ΑΣΟΕΕ που σου στέλνει αγγελίες από μαγαζιά με ρούχα που ψάχνουν υπεύθυνο καταστήματος...
Σίγουρα πάνω κάτω τα ίδια θα σου πούνε και εδώ και στο LSE και στο ALBA. Δεν έχουν μάθει αυτοί κάποια σοφία παραπάνω που δεν την ξέρουν οι εδώ. Το πλεονέκτημα του εξωτερικού είναι η επαφή με μια πιο προχωρημένη αγορά και η γνώση της γλώσσας.
Αυτά βέβαια δεν είναι και απόλυτα. Έχω συμφοιτήτρια από το μεταπτυχιακό που την πήρε πολύ γνωστή πολυεθνική στα κεντρικά της Ευρώπης. Η κοπέλα βέβαια άξιζε συν το ότι ήξερε 2 γλώσσες άπταιστα. -
Η πρόταση συνήθως υπάρχει έτοιμη για τα διδακτορικά δεν την κάνεις απαραίτητα εσύ.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
μήπως καλύτερα να ξεκινήσεις να δουλεύεις λοιπόν, κάπου που να μπορείς να έρθεις σε επαφή με μεγάλα εταιρικά περιβάλλοντα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δουλεύεις στην μεγάλη εταιρία) να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα στο μυαλό σου;Κακό δεν θα σου κάνει, και στην περίπτωση που επιλέξεις ΜΒΑ θα σου είναι απαραίτητο (και στο link του Eddie αν προσέξεις γράφει ότι ο μέσος όρος προϋπηρεσίας είναι 6 χρόνια).
EEΠ το διοικητική/οργανωτική θέση δεν λέει τπτ απολύτως. Επίσης υπάρχουν και δεκάδες θέσεις και career paths τα οποία αυτή τη στιγμή αγνοείς παντελώς (για να δεις αν σου αρέσουν ή όχι). Και τα δύο θα τα καταλάβεις καλύτερα όταν έρθεις σε εργασιακή επαφή με ανάλογα περιβάλλοντα.
Σωστός
Αγαπητέ kostastyper, ένα ΜΒΑ δεν πρόκειται να κάνει μια εταιρεία να σου παραγγείλει δερμάτινη πολυθρόνα μόλις δει το βιογραφικό σου. Πλέον αν όχι και η κουτσή Μαρία, η κουλή έχει ΜΒΑ ή κάποιο μεταπτυχιακό σε οικονομικά, marketing. Τώρα βέβαια άλλο μπανάνα και άλλο τσικίτα γιατί πανεπιστήμιο από πανεπιστήμιο διαφέρει.
Για να το θέσω λίγο πιο πρόχειρα-σχηματικά στο μυαλό σου να σου πω τα εξής.
Διδακτορικό: αν είσαι του διαβάσματος, γραψίματος, έρευνας και ξαναγραψίματος ψάξτο. Δεν είναι για όλους όπως είπε ο drifter και για να κάνεις διδακτορική διατριβή σε κάποιο απαιτητικό κομμάτι θα σου φύγει ο πωπός. Πρέπει να βρεις κάποιο κομμάτι που να σε ενδιαφέρει, να το ψάξεις σε επίπεδο εργασιών, έρευνας κλπ, να ετοιμάσεις ένα proposal και να βρεις καθηγητή-πανεπιστήμιο που να σε αναλάβει.ΜΒΑ: θα ασχοληθείς με 'ξένα' για σένα πράγματα όπως λογιστική, οικονομικά, μάρκετινγκ κλπ. Εννοείται ότι πρέπει λίγο να τα ψάξεις από πριν γιατί αν δεις στην πορεία ότι σου προκαλούν αλλεργία δεν θα είναι και ότι καλύτερο. Με ένα ΜΒΑ στο βιογραφικό δεν θα σε αρχίσουν στα σουσέλ όπως είπα πριν, αλλά ανοίγουν πολλές πόρτες. Μπορείς να ψάξεις σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σε εταιρείες λογισμικού, ακόμα και σε τράπεζες ή γενικά εταιρείες άσχετες με ηλεκτρομηχανολογικά.
Θα πρέπει βέβαια να ξεκινήσεις από χαμηλά και το ΜΒΑ -υποτίθεται ότι- θα σου δώσει στοιχεία και δεξιότητες για να ανέβεις ιεραρχικά.Ειλικρινά σας ευχαριστώ παιδιά!!!Eddie τα λες ωμά και μου κάνει καλό
-
Δηλαδή; Όταν το είχα ψάξει (για διδακτορικό σε άσχετο με μηχανολογικά κλπ θέματα) μου είχαν πει ακριβώς αυτό. Να βρω το αντικείμενο της εργασίας, να ετοιμάσω μια πρόταση για το πώς θα την προχωρήσω και πού πάνω κάτω θέλω να καταλήξω, ψάχνω καθηγητές (Αμέρικα) ή τμήματα σχολών (Αγγλία) που να ασχολούνται με το θέμα μου και στέλνω την αίτηση μου.
Τι εννοείς έτοιμη πρόταση;
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Κατλαβαίνεις Tiger ότι η 'πραγματική διάσταση' είναι λίγο σχετικήhttp://philip.greenspun.com/careers/
THIS IS YOUR EDUCATION, THIS IS YOUR SALARY ! $50K! ! ** ! ** * $40K! ** * Any Questions? ! ** * ! ***** * $30K! **** * ! **** * ! ***** * $20K! ***** * ! ***** * ! *** * $10K! *** * !** * ! * 0 +--------+----------+-----------+------------+---------+--*---------> no high some Bachelor's Master's Doctor high school college Degree Degree of school diploma Philosophy
-
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Δηλαδή; Όταν το είχα ψάξει (για διδακτορικό σε άσχετο με μηχανολογικά κλπ θέματα) μου είχαν πει ακριβώς αυτό. Να βρω το αντικείμενο της εργασίας, να ετοιμάσω μια πρόταση για το πώς θα την προχωρήσω και πού πάνω κάτω θέλω να καταλήξω, ψάχνω καθηγητές (Αμέρικα) ή τμήματα σχολών (Αγγλία) που να ασχολούνται με το θέμα μου και στέλνω την αίτηση μου.Τι εννοείς έτοιμη πρόταση;
Εννοώ πως τα εργαστήρια έχουν έτοιμα θέματα τα οποια για Χ, Υ λόγους θέλουν να προωθήσουν. Τα διαβάζεις στέλνεις βιογραφικό περνάς συνέντευξη και αν τους κάνεις σου κάνουν την πρόταση. Αν βέβαια θέλεις μπορείς να στείλεις κάποια πρόταση. Βέβαια εγω μιλάω για διδακτορικά στις θετικές επιστήμες και πιο συγκεκριμένα επιστήμες μηχανικού, δεν έχω ιδέα πως δουλεύει το σύστημα στις θεωρητικές.
-
Παντως οσοι εχουμε τελειωσει το γυμνάσιο,ειμαστε σε πλεονεκτικη θεση
http://www.kalimera.gr/_NEA/cat_news/PR ... gory_id=59 -
- στον κλαμπανο μοδιστρο απο πάνω, κάθε γκρουπ προκηρύσσει κάποιες θέσεις πάνω σε ένα αντικείμενο, διαβάζεις το proposal, περνάς συνέντευξη και είτε σε παίρνουν είτε παίρνεις το πουλι και συνεχίζεις γι αλλα.
Αυτό ισχύει, κυρίως στα εφαρμοσμένα πεδία (μηχανικού πχ) όπου υπάρχει συνήθως και η εμπλοκή κάποιας εταιρείας, και στα μαθηματικά-φυσικές , που γνωρίζω από φίλους.
Σε επίπεδο post-doc συνήθως απαιτείται να υποστηρίξεις μόνος σου την έρευνα, καταθέτοντας proposals.
Σίγουρα μπορεί κάποιο θέμα να εκπονηθεί σε συνεργασία με τον καθηγητή σου, αλλά δεν είναι ο κανόνας, και δεν πας γι αυτό στα σίγουρα costastyper.
- στον κλαμπανο μοδιστρο απο πάνω, κάθε γκρουπ προκηρύσσει κάποιες θέσεις πάνω σε ένα αντικείμενο, διαβάζεις το proposal, περνάς συνέντευξη και είτε σε παίρνουν είτε παίρνεις το πουλι και συνεχίζεις γι αλλα.
-
Ακόμα και τα μεταδιδακτορικά πλέον είναι σχεδόν κονσέρβες. Πίσω υπάρχει κάποια εταιρεία ή κάποιο πρόγραμμα ή τέλος πάντων κάτι που χώνει τα γκαφρά και συνήθως σε πληρώνει οπότε...Γενικά οι διδακτορες δεν είναι κάποιοι τρελοί ακοινώνητοι τύποι που όλη την μέρα κάθονται σε ένα σκοτεινό υπόγειο γραφείο και διαβάζουν με κεριά... Τα μεγάλα αφεντικά είναι συνήθως και καλοί μάνατζερς.
Ακολουθεί δείγμα τυπικού PhD
Now how cool is that -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Ακολουθεί δείγμα τυπικού PhD
Now how cool is that -
Επειδή μίλησα πριν για 6ψήφια δίδακτρα...
http://www.kellogg.northwestern.edu/Pro ... ships.aspx
100 χήνες είναι 80 καφετιά ευρώ;
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Δηλαδή; Όταν το είχα ψάξει (για διδακτορικό σε άσχετο με μηχανολογικά κλπ θέματα) μου είχαν πει ακριβώς αυτό. Να βρω το αντικείμενο της εργασίας, να ετοιμάσω μια πρόταση για το πώς θα την προχωρήσω και πού πάνω κάτω θέλω να καταλήξω, ψάχνω καθηγητές (Αμέρικα) ή τμήματα σχολών (Αγγλία) που να ασχολούνται με το θέμα μου και στέλνω την αίτηση μου.
Τι εννοείς έτοιμη πρόταση;
Εννοώ πως τα εργαστήρια έχουν έτοιμα θέματα τα οποια για Χ, Υ λόγους θέλουν να προωθήσουν. Τα διαβάζεις στέλνεις βιογραφικό περνάς συνέντευξη και αν τους κάνεις σου κάνουν την πρόταση. Αν βέβαια θέλεις μπορείς να στείλεις κάποια πρόταση. Βέβαια εγω μιλάω για διδακτορικά στις θετικές επιστήμες και πιο συγκεκριμένα επιστήμες μηχανικού, δεν έχω ιδέα πως δουλεύει το σύστημα στις θεωρητικές.
Στις θεωρητικές, πρέπει είτε 1. να ψάξεις να βρεις το θέμα μόνος σου (όχι πάντα εύκολη διαδικασία), είτε 2. να σου δοθεί έτοιμο, αδημοσίευτο, πρωτογενές υλικό για να το δουλέψεις (προϋποθέτει συνήθως καλή δικτύωση και PRing εντός ή εκτός ακαδημαϊκών κόλπων). Το 2. είναι καλή περίπτωση, γιατί σε απαλλάσσει από την έρευνα επιλογής θέματος, που μπορεί να πάρει χρόνο, γιατί πρέπει να τσεκάρεις μονογραφίες, δημοσιεύσεις κ.λπ. Επιπλέον, με το 1. -αλλά και με το 2.- θα πρέπει -ίσως και λίγο διαισθητικά- να κάνεις μια πρώτη αξιολόγηση του τι περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν και προς τα που θα κινηθείς σε γενικές γραμμές.
Αφότου υποβάλλεις τις προτάσεις σου στον επιβλέποντα και εγκριθούν, περνάει από τμήμα και τομέα για να εγκριθεί και αμέσως μετά ξεκινάει το ταξίδι. Από μόνο του αξίζει, φτάσεις δεν φτάσεις κάπου.
-
Κατ' αρχας καλησπερα...!
Ειμαι πρωτοετης στο ΤΕΙ Λογιστικης στις Σερρες και εχω την εξης απορια...Εχω ακουσει οτι τους πρωτοετεις τους χωριζουν σε χειμερινο και εαρινο εξαμηνο δηλαδη οτι καποιοι θα ξεκινησουν κανονικα Οκτωβρη και καποιοι τελος Ιανουαριου(με το εαρινο δλαδη...).Ισχυει;Αν ναι με ποια κριτηρια γινεται ο διαχωρισμος;Ευχαριστω...
-
Ίσχυε μέχρι το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.
Στη απεραντη σοφία του το υπουργείο αποφάσισε να εισάγονται όλοι οι φοιτητές στο χειμερινό εξάμηνο (Οκτώβριο).
Το μπάχαλο που αναμένεται δεν σε αφορά αμέσως, μια και συ ξεκινάς τώρα. Θάχει όμως αντίκτυπο στις υποδομές που θα κληθείς να χρησιμοποιήσεις.
Καλές σπουδές -
Ο χρήστης geolib έγραψε:
Ίσχυε μέχρι το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.
Στη απεραντη σοφία του το υπουργείο αποφάσισε να εισάγονται όλοι οι φοιτητές στο χειμερινό εξάμηνο (Οκτώβριο).
Το μπάχαλο που αναμένεται δεν σε αφορά αμέσως, μια και συ ξεκινάς τώρα. Θάχει όμως αντίκτυπο στις υποδομές που θα κληθείς να χρησιμοποιήσεις.
Καλές σπουδέςΕυχαριστω πολυ φιλος για την απαντηση και τις ευχες σου...!Τωρα οσο για τις μετεπυτα επιπτωσεις ειναι ακρως αναμενομενες...
Περί Σπουδών