-
οπως παει το θεμα τα αυτοκινητα θα γινουν τελειως εμπορικα. σιγουρα τα υλικα κατασκευης εχουν αλλαξει προς το καλυτερο αλλα οι απαιτησεις περι μολυνσης, οικολογιας, οικονομιας δεν συμβαδιζουν με την ανθεκτικοτητα και την αξιοπιστια με αποτελεσμα να φτιαχνουν αυτοκινητα για λιγο καιρο και να σε αναγκαζουν να τα αλλαζεις με την φορολογικη πιεση (και καλα οτι μολυνεις) και με τις δελεαστηκες φοροαπαλαγες ενως καινουριου νεας τεχνολογιας αυτοκινητο και την χαμηλη καταναλωση της νεας τεχνολογιας που βεβαια αυτο το ιδιο αυτοκινητο μετα απο 4 χρονια θα θεωρειτε ρυπογονο. πανε οι εποχες που βλεπαμε 500.000χλμ στα κοντερ και ενα δαχτυλο παχος λαμαρινα. τωρα ολα ανακυκλωνονται το πετας και παιρνεις αλλο.
-
Ο χρήστης dimitrisc4vts έγραψε:
... το πετας και παιρνεις αλλο.Μα φυσικά!!! Άλλωστε, λεφτά υπάρχουν !
-
Ο χρήστης r200 έγραψε:
τωρα για τον εκτιμωμενο χρονο ζωης του τα 250.000χλμ σε αυτα τα χιλιομετρα ισως και λιγοτερα αναλογα πως το δουλευεται θα χρειαστει επισκευη τα ελατηρια του κυλινδρου(θα το καιει το λαδακι του)-τριψιμο βαλβιδες αντικατασταση turbo αλλα τα χιλιομετρα ειναι υπεραρκετα, αφου ο οποιοσδηποτε μεχρι τοτε θα το εχει 'βαρεθει' και θα θελησει να το αντικαταστησει ....δεν παντρευομαστε το αυτοκινητοTo post σου μου άρεσε αλλά έχω κάποιες αντιρρήσεις αγαπητέ. Λαδάκι τα παλιοφόρντ καίνε όλα μετά τα 150.000 χλμ. Εξαιρούνται ίσως οι Duratek που είναι ουσιαστικά Mazda ( ). Όσο για το αν το βαρεθήκαμε... σίγουρα αλλά λεφτά δεν υπάρχουν.
Σκεφτείτε τώρα ότι μέχρι και τη δεκαετία του '80 πολλοί πηγαίναμε για ελατήρια ή και ρεκτιφιέ πριν από τα 120-150.000 χλμ.
Και πολλά λες Δημητρό! Ανακατασκευή κάθε 70-80 χιλιάδες δεν ήταν περίεργο φαινόμενο τότε.
πανε οι εποχες που βλεπαμε 500.000χλμ στα κοντερ και ενα δαχτυλο παχος λαμαρινα. τωρα ολα ανακυκλωνονται το πετας και παιρνεις αλλο
Ξέχασες να αναφέρεις όμως ότι μέχρι τα 500κ χλμ είχε αλλάξει 4 μοτέρ και ότι αν τράκερνε η παχιά λαμαρίνα με ένα σύγχρονο, δεν θα ζούσε κανείς στην παλιατζούρα ενώ από το καινούριο θα έβγαιναν όλοι, απλά σκονισμένοι από τους αερόσακους!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
πανε οι εποχες που βλεπαμε 500.000χλμ στα κοντερ και ενα δαχτυλο παχος λαμαρινα. τωρα ολα ανακυκλωνονται το πετας και παιρνεις αλλο
Ξέχασες να αναφέρεις όμως ότι μέχρι τα 500κ χλμ είχε αλλάξει 4 μοτέρ και ότι αν τράκερνε η παχιά λαμαρίνα με ένα σύγχρονο, δεν θα ζούσε κανείς στην παλιατζούρα ενώ από το καινούριο θα έβγαιναν όλοι, απλά σκονισμένοι από τους αερόσακους!
εχεις δικαιο ισως να μην εβγαιναν και καθολου απο μεσα αλλα αναφερομαι για αντοχη στον χρονο και οχι για την ασφαλεια.
ο μεσως ορος ζωης τον παλαιων κινητηρων ηταν μεγαλυτερος λογο του οτι ηταν αργοστροφοι με περισσοτερα κυβικα κατα μεσω ορο σε σχεση με σημερα. 4 μοτερ στα 500.000χλμ μαλλον δεν θα φταινε και τα 4 μοτερ αλλα ο οδηγος. -
Επειδή κι εγώ είδα παλιά αργόστροφα μοτέρ να τα φτύνουν στις 80-100 χιλ. χλμ (Opel Rekord 1.7 Caravan με 1700 κυβικά και 60 ατίθασα αλόγατα), θέλω να ακούσω ποια είναι αυτά τα αθάνατα που αναφέρεις. Τα μόνο βενζίνης που ξέρω ως αθάνατα ήταν τα Mazda που σαν taxi στα 323 (κατασκευής αρχών των 1990) βαρούσαν 1.000.000 χλμ πριν οι κυλινδροκεφαλές 'λιώσουν' από τους θερμικούς κύκλους.
-
δεν μου αρεσει να μπω στην διαδικασια να λεω μοντελα γιατι δεν βγαζουμε ακρη αλλα θα το προσπαθησω 2cv του παππου 220.000 χλμ οπου και πηγε για παλιοσιδερα κυβικα 600 μεγιστη ταχυτητα 80χλμ, smart 800 κυβικα compres. μεγιστη ταχυτητα 160 χιλιομετρα τα χιλιομετρα που βγαζουν τα ξερεις πανω κατω. νομιζεις οτι ενα golf tsi 1400 170 αλογα θα βγαλει τα ιδια χιλιομετρα με ενα golf mk2 gti 1800 150 αλογα?
-
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου για τα συγκεκριμένα παραδείγματα, αν και νομίζω ότι μου διάλεξες τα χειρότερα σημερινά.
Πάντως ένα σημερινό μοτέρ Fiat αντέχει πολύ περισσότερο από ότι ένα πριν 30 χρόνια. Το αυτό ισχύει για τις περισσότερες εταιρείες από ότι έχω δει.
-
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου για τα συγκεκριμένα παραδείγματα, αν και νομίζω ότι μου διάλεξες τα χειρότερα σημερινά.Πάντως ένα σημερινό μοτέρ Fiat αντέχει πολύ περισσότερο από ότι ένα πριν 30 χρόνια.
και συ τωρα μου διαλεξες τα καλυτερα σημερινα.
-
Επειδή κι εγώ είδα παλιά αργόστροφα μοτέρ να τα φτύνουν στις 80-100 χιλ. χλμ (Opel Rekord 1.7 Caravan με 1700 κυβικά και 60 ατίθασα αλόγατα), θέλω να ακούσω ποια είναι αυτά τα αθάνατα που αναφέρεις. Τα μόνο βενζίνης που ξέρω ως αθάνατα ήταν τα Mazda που σαν taxi στα 323 (κατασκευής αρχών των 1990) βαρούσαν 1.000.000 χλμ πριν οι κυλινδροκεφαλές 'λιώσουν' από τους θερμικούς κύκλους.Νομίζω ότι τα μερσεντικα της δεκαετίας του '80 ήταν αθάνατα. Όχι μόνο τα 3-4-5 λίτρα αλλά και τα ταπεινά των 2+- λίτρων.
Πρόσφατα άλλαξα φλάτζα στο ψευτοκάπακο μιας 1.8 190Ε του 92 με 180.000 χλμ. Ο μηχανικός (και εγώ μαζί του) εντυπωσιάστηκε (έστω οπτικά) με την εικόνα που αντίκρισε στο εσωτερικό. Τα πάντα ήταν σαν καινούρια. Και ακουγόταν και σαν καινούρια όταν δούλευε. Εντάξει, 180.000 δεν είναι σπουδαίο νούμερο και η συντήρηση ήταν (πριν την κρίση) ευλαβική αλλά η απουσία του οποιουδήποτε προβλήματος σε αυτά τα 20 χρόνια δίνουν μια εικόνα για την αντοχή.
-
Tα honda, mitsubishi, toyota, mercedes, vw, mazda ήταν κάποια από τα αθάνατα των παλαιών εποχών.
-
To δικο μου(ignis sport) του 2004 εχει πλεον 170,000 και συνεχιζει ακαθεκτο,στην μηχανη μονο για λαδι και μπουζι εχω δωσει χρηματα και γενικοτερα ειναι λες και εχει τα μισα χιλιομετρα.Αυτη την στιγμη το μονο που χρειαζεται ειναι ενα ρουλεμαν που εχει αρχισει και ψιλοβουηζει.
Ελπιζω να μην το ματιασω τωρα.Φτου σκορδα. -
οι σημερινοι κινητηρες ειναι κλασεις ανωτεροι των παλαιων σε ολα:
ποιοτικοτερα μεταλλα
καλυτερη καταναλωση
καλυτερη αποδοση
καλυτερη λειτουργια
τωρα οταν καποιοι κατασκευαστες το παρατραβανε το πραμα για χαρην μαρκετινγκ-πρωτοπορειας-εντυπωσιασμου οπως κανουν τελευταια οι fiat-vw-ford λογικο ειναι να αναπωλουμε τους παλαιους με τα ατιθασα αλογα!!!
παντως πρωτη φορα διαβαζω-μαθαινω για προσδοκιμο οριο ζωης ενος μοτερ και αν αυτο το προσδοκιμο ειναι οπως οι καταναλωσεις που αναφερουν τοτε μιλαμε για ενα μοτερ οπου στη 10ετια και για καποιους πιο συντομα θα χρηζει αντικαταστασης.....
και αντε στα δικα μας χερια δεν φτανει τοσο μακρια,ποιος θα το αγορασει τοτε μεταχειρισμενο που θα ξερει οτι συντομα game over;;;; -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Φυσικά και δεν έχει ΜΟΝΟ 250.000 χλμ χρόνο ζωής ο κινητήρας.Τόσο ΩΦΕΛΙΜΟ χρόνο ζωής λέει ο κατασκευαστής ότι έχει ο κινητήρας.
Ακομη δεν τον ειδαμε Γιαννη τον βαφτισαμε λεει η παροιμια!!!
Τι εννοεις με τον ορο 'ωφελιμο';Γιατι αν εντασεις στον ωφελιμο χρονο (οπως και αν τον εννοεις) οτι θα συμπληρωνουμε και λαδια, γιατι ο ΚΑΘΕ κατασκευαστης εχει προβλεψει να την γλιτωνει απο τους ελαττωματικους κινητηρες και δινει ως φυσιολογικες καταναλωσεις λαδιου αυτες που εχει μια φριτεζα μαλλον κανεις λαθος. -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
οι σημερινοι κινητηρες ειναι κλασεις ανωτεροι των παλαιων σε ολα:
ποιοτικοτερα μεταλλα
καλυτερη καταναλωση
καλυτερη αποδοση
καλυτερη λειτουργια
τωρα οταν καποιοι κατασκευαστες το παρατραβανε το πραμα για χαρην μαρκετινγκ-πρωτοπορειας-εντυπωσιασμου οπως κανουν τελευταια οι fiat-vw-ford λογικο ειναι να αναπωλουμε τους παλαιους με τα ατιθασα αλογα!!!
παντως πρωτη φορα διαβαζω-μαθαινω για προσδοκιμο οριο ζωης ενος μοτερ και αν αυτο το προσδοκιμο ειναι οπως οι καταναλωσεις που αναφερουν τοτε μιλαμε για ενα μοτερ οπου στη 10ετια και για καποιους πιο συντομα θα χρηζει αντικαταστασης.....
και αντε στα δικα μας χερια δεν φτανει τοσο μακρια,ποιος θα το αγορασει τοτε μεταχειρισμενο που θα ξερει οτι συντομα game over;;;;Συμφωνω απολυτα,αλλα συμπληρωνω τα εξης δυο υπερ των παλαιων κινητηρων.
1)Παλαιοτερα στην παραγωγη κινητηρων δεν επικρατουσε τοσο η τυπου φασον παραγωγη που υπαρχει σημερα,που στην ουσια ειναι αρτσι μπουρτσι και λουλας.Παλαιοτερα 'εμπαινε' περισσοτερο' χερι και ματι και λιγοτερο αυτοματισμοι.
2)Να μην ξεχναμε και τα λιπαντικα που υπηρχαν παλαιοτερα.Οταν το 20/50 ηταν μεγαλη βελτιωση σε σχεση με τα συνηθη μονοτυπα 30αρια. -
Ο χρήστης panorg έγραψε:
Φυσικά και δεν έχει ΜΟΝΟ 250.000 χλμ χρόνο ζωής ο κινητήρας.
Τόσο ΩΦΕΛΙΜΟ χρόνο ζωής λέει ο κατασκευαστής ότι έχει ο κινητήρας.
Ακομη δεν τον ειδαμε Γιαννη τον βαφτισαμε λεει η παροιμια!!!
Τι εννοεις με τον ορο 'ωφελιμο';Γιατι αν εντασεις στον ωφελιμο χρονο (οπως και αν τον εννοεις) οτι θα συμπληρωνουμε και λαδια, γιατι ο ΚΑΘΕ κατασκευαστης εχει προβλεψει να την γλιτωνει απο τους ελαττωματικους κινητηρες και δινει ως φυσιολογικες καταναλωσεις λαδιου αυτες που εχει μια φριτεζα μαλλον κανεις λαθος.Με καλή συντήρηση το αμάξι - και ο κινητήρας - μπορεί να έχει 300.000 χλμ και να είναι σε πολύ κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να κοιτάς τα λάδια κάθε φορά που βάζεις βενζίνη.
Αυτό το αμάξι ο κατασκευαστής κρίνει ότι δεν έχει πια αξία γιατί μπορεί να μη θέλει να το υποστηρίξει με την ύπαρξη ανταλλακτικών δηλαδή να μη μπορείς να απαιτήσεις να υπάρχει διαθέσιμο ένα εξάρτημα για καλό έλεγχο ρύπων κλπ. ή άλλες ανοησίες όπως ότι το κιβώτιο ή το υδραυλικό τιμόνι δεν χρειάζεται ποτέ αλλαγή λιπαντικού.
-
οσο η τεχνολογια μας εχει κανει τα αυτοκινητα οικονομικοτερα στο θεμα καταναλωσης με περισσοτερη ασφαλεια, περισσοτερο ανετα τοσο εχουν γινει πιο πολυπλοκα και χρειαζονται εξειδικευση. παλια κανενας δεν μπορουσε να σε κοροιδεψει εκτος του οτι ολα ηταν απλα και μηχανικα και μπορουσες να τα φτιαξεις και μονος σου. σημερα χαλαει ο ηλεκτρικος θερμαινομενος καθρεφτης απλα δεν θα ανοιχτει καν θα ξεβιδωθει και θα μπει αλλος. οπως πολλοι θα εχουν παρατηρησει στις αντιπροσωπειες ολα πανε σετ με κατι. τελος οι πατεντες.
-
Εγώ πάλι έχω την εντύπωση ότι οι συχνές αλλαγές λαδιού είναι το άλφα και το ωμέγα για τη μακροζωία. Εντάξει τα καλύτερα μέταλλα, η καλύτερη κατεργασία, οι σωστότερες ανοχές κλπ κλπ, αλλά το ρημάδι το φίλτρο αέρος συνεχίζει να έχει την ίδια ικανότητα φιλτραρίσματος, οπότε σκόνες περνάνε=φθορά.
Έχω μια λεκάνη που μαζεύω τα παλιά λάδια όταν κάνω αλλαγή και κάθονται εκεί αρκετό καιρό μέχρι να πεταχτούν, οπότε ότι σωματίδιο υπάρχει στο λάδι που μπορεί να καθήσει κάτω, καθεται. Η λεκάνη μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια έχει μαζέψει μισό πόντο βρωμιά στον πάτο. Δε μπορώ να πειστώ ότι αυτό το πράγμα κάνει οποιοδήποτε καλό όταν κυκλοφορεί στον κινητήρα. Λάδια long life κανένας;
-
Ο χρήστης panorg έγραψε:
1)Παλαιοτερα στην παραγωγη κινητηρων δεν επικρατουσε τοσο η τυπου φασον παραγωγη που υπαρχει σημερα,που στην ουσια ειναι αρτσι μπουρτσι και λουλας.Παλαιοτερα 'εμπαινε' περισσοτερο' χερι και ματι και λιγοτερο αυτοματισμοι.Αυτό πως προκύπτει; Οι καινούριες μέθοδοι κατεργασίας μετάλλου, και αυτοματοποιημένης παραγωγής είναι σαφώς ανώτερες.
-
Κορυφαίο ανέκδοτο
-
1)Παλαιοτερα στην παραγωγη κινητηρων δεν επικρατουσε τοσο η τυπου φασον παραγωγη που υπαρχει σημερα,που στην ουσια ειναι αρτσι μπουρτσι και λουλας.Παλαιοτερα 'εμπαινε' περισσοτερο' χερι και ματι και λιγοτερο αυτοματισμοι.
Αυτό πως προκύπτει; Οι καινούριες μέθοδοι κατεργασίας μετάλλου, και αυτοματοποιημένης παραγωγής είναι σαφώς ανώτερες.
Όπως και η εμπεριστατωμένη επιστημονικά ημερομηνία λήξεις!!!!!.
Κατά συνέπεια είμαστε έρμαια των αποφάσεων των κατασκευαστών. Τα παραμύθια εμπεριέχουν προσωπικές κρίσεις, που πόρων απέχουν της πραγματικότητας.
Α.
Πόσο άντεξε ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας;