-
Ο χρήστης chala13 έγραψε:
Και σουχω μια Παγοδα (που ψαχνει ενα καλο σπιτι...)
Εμένα κάτι μέσα μου μου έλεγε ότι δεν είσαι καλός άνθρωπος.Τι μου κάνεις μεσάνυχτα και κάτι ρε Κάρολεεεεεεεεεε.
Υ.Γ. Ο χαρακτηρισμός προς χάριν αστειισμού βεβαίως.
-
I proprii alfisti guidano Mercedes!!!!
-
Δεν βαζω αλλες φωτος ,γιατι καποιοι θα χασουν τον υπνο τους........
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
I proprii alfisti guidano Mercedes!!!!W113 και μόνον.Εάν και εφ''όσον
-
Ο χρήστης chala13 έγραψε:
Δεν βαζω αλλες φωτος ,γιατι καποιοι θα χασουν τον υπνο τους........Γιατιιιιιιιιιιιί???????????Ποιός κοιμάται?
-
Κοιτα , εδω ειμαστε
-
ολοι εδω ειμαστε αγρυπνοι, ριχτες στο μερσεντες φορουν καρολε
-
Εχεις δίκιο.Πάμε Mercedes Forum.Ξεκίνα πρώτος.
-
-
-
-
-
Συγνωμη αλλα επειδη ειμαι νεος και δεν ξερω και πολλα!
Πως γινεται τα ψαλιδια και οι βασεις να στηριχθουν πανω στον πολυεστερα χωρις να σπασει?
Ειναι τοσο γερο υλικο?Μιλαω για την elite που λεγατε στην αρχη!
-
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
Συγνωμη αλλα επειδη ειμαι νεος και δεν ξερω και πολλα!Πως γινεται τα ψαλιδια και οι βασεις να στηριχθουν πανω στον πολυεστερα χωρις να σπασει?
Πρόδρομε, νομίζω ότι το φαιμπργκλας (υαλόνημα), όπως αυτό χρησιμοποιήθηκε στο αμάξωμα της Elite, δηλαδή με 'διπλή' ενίσχυση, είναι πολύ ανθεκτικότερο του πολυεστέρα!
Τεχνικές λεπτομέρειες δεν γνωρίζω, έχουμε όμως τα κατάλληλα άτομα για να αποφανθούν. -
Να λυσουμε λιγο τις αποριες του καλου μας νεου pro ....
θΑ εχεις δει σιγουρα τα αγωνιστικα μπακετ καθησματα , ετσι ?
Στα πλαινα τους σημεια στηριζοντε -- βιδωνοντε οι βασεις που με την σειρα τους στηριζοντε στο αμαξωμα ......
Εκει λοιπον που στηριζοντε -- βιδωνοντε οι βασεις εσωτερικα στο φαιμπεργκλας εχουν εμφυτευτει σπειρωματα μεταλικα ( σαν παξιμαδια που λεμε ) .
Οταν αυτα εχουν προορισμο να αντεξουν μεγαλες δυναμεις εγκαρσιες , τα βαζουμε πανω σε ελασματα λαμαρινας διαφορων διαστασεων και παχους , τα οποια εμφυτευουμε αναμεσα στις στρωσεις του φαιμπεργκλας .
Το φαιμπεργλας οπως συνηθιζεται να το λεμε ... ειναι ο πολυεστερας (υγρη μορφη ) διαλυεται με στυρενιο , και σκληραινει (στεγνωνει-πηζει ) με καταλυτη (κοβαλτιο κτλ ) και το υαλοπυλιμα η υαλουφασμα που βγαινει σε διαφορα παχη και υφανσεις , αναλογα την εργασια που κανουμε ......
Η Εξωτερικη πλευρα που συνηθως βλεπουμε σε ενα κατασκευασμα απο φαιμπεργκλας , η λεια κι ομορφη , ειναι απο μια στρωση τζελκοτ που συνηθως εχει και χρωμα μεσα .Αν καταλαβες προκειται για στρωσεις απ'αυτα τα υλικα , και γινεται οσο παχος θελουμε εμεις .
Κατι αναλογο ειναι και το γνωστο καρμπον οπως και το κεβλαρ , οι διαφορες ειναι οτι ο πολυεστερας αντικαθηστατε απο ρητινη , και το υαλουφασμα απο ανθρακο-ινες παλι σε μορφη υφασματος , και εχει τεραστια διαφορα στην ελαστικοτητα -ακαμψια απ'το φαιμεργκλας .
Ισως να εισαι πιο μεγαλος εσυ τωρα , το 197ο ημουν 19 χρονων εφτιαξα το πρωτο μου αυτοκινητο ενα μπητς μπανγκι απο φαιμπεργκλας οταν η Νεοτεξ εφερνε αυτα τα υλικα για μονωσεις σε πισινες και εκαναν τις πρωτες πλαστικες βαρκες ....
Ενα L'AUTOMOBILE n.234 ειχε 4 σελιδες με την κατασκευη του πορσε 904 και μερικες φωτο της alpine και του matra Djet , που κατασκευαζονταν απο φαιμπεργκλας και ηταν αυτο που δεν ησυχαζα μεχρι να κανω το ονειρο πραγματικοτητα με την βοηθεια δυο συνσπουδαστων μου στην αυλη του ενος ......
Ωραια ανακαλυψη το φαιμπεργκλας . -
και μετα ανακαλυψε τον γιωργακη και τον εχωσε να τα φτιαχνει αυτος
-
Ο χρήστης KP61 έγραψε:
και μετα ανακαλυψε τον γιωργακη και τον εχωσε να τα φτιαχνει αυτοςΕκεινον τον ετρωγε ο ..... και μ'επριξε να το φτιαξει ....
-
Ο χρήστης pro_crossaro έγραψε:
Πως γινεται τα ψαλιδια και οι βασεις να στηριχθουν πανω στον πολυεστερα χωρις να σπασει?
Mετα την αναλυση διδακτορικου επιπεδου που εκανε ο Μaitre ( = ARP) απλως να συπληρωσω μερικα πραγματα για την Εlite .Εξ αρχης να πω οτι απλως επαναλαμβανω γραψιματα αλλων (εγγλεζων) μια και ειναι η μονη παλια Lotus που δεν ειχα την ευκαιρια να 'μαγαρισω'.
Οι πρωτες Εlite ειχαν σοβαρα δομικα προβληματα τα οποια αργοτερα βελτιωθηκαν οταν ανελαβε την παραγωγη η Bristol (εταιρεια κατασκευης αεροπλανων) .Αυτα εντοπιζονταν στην στηριξη των ψαλιδιων ακομα δε και στην σταθεροτητα των μεταλλικων μεντεσεδων στις πορτες (αυτο υπηρχε και στις μετεπειτα Elan -και στη δικια μου ) . Ενω ομως υπηρξε βελτιωση στη αξιοπιστια του 'δεσιματος' μεταλλου με fiberglass , η επισκευη μετα απο τρακαρισμα ηταν απο αδυνατη εως αμφιβολου αποτελεσματος. Για πολλους κριτικους της εποχης του ,το αυτοκινητο θεωρηθηκε αποτυχημενο ενω αντιθετα σημερα θεωρειται η σχεδιαστικη επανασταση του 50-60 .
Ξεκινουσε απο το χαμηλοτερο βαρος που ειχε ποτε Lotus , συνεχιζε σε ενα Cd 0.29 !! (μονο η +2 τοφτασε νομιζω),και κατεληγε στα καλυτερα χαρακτηριστικα κρατηματος απ'ολες τις Lotus ,ever !! Και ολα αυτα σχεδιασμενα στο χερι ...... το πλησιεστερο σε υπολογιστη ηταν το slide rule. Eδω πρεπει να αποδοθει δικαιοσυνη : O Chapman σχεδιασε μονο τη γεωμετρια του 'σασσι' και την αναρτηση . Το αμαξωμα ηταν εργο του Peter Taylor ,με τη βοηθεια του Frank Costin (αεροναυπηγος).
Η εμπειρια απο τα προβληματα κατασκευης του monocoque αμαξωματος μεταφερθηκε στις Εlan με την κατασκευη μεταλλικου σασσι ,πανω στο οποιο βιδωνεται το αμαξωμα. Εκει χρησιμοποιηθηκαν τα λεγομενα 'bobbins' , μεταλλικες κατασκευες με σπειρωμα που 'βυθιζονταν' μεσα σε τοπικα στρωματα fiberglass . Να πω δε οτι η αντικατασταση τους σε περιπτωση φθορας η τρακαρισματος ειναι...εφιαλτης
Αυτα προς το παρον , γιατι πρεπει να ανανεωσω το...τσαι μου!! -
Eδω πρεπει να αποδοθει δικαιοσυνη : O Chapman σχεδιασε μονο τη γεωμετρια του 'σασσι' και την αναρτηση . Το αμαξωμα ηταν εργο του Peter Taylor ,με τη βοηθεια του Frank Costin (αεροναυπηγος).
Επιπλέον, αξίζει νομίζω να αναφέρω τα ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονταν στην Ford εκείνη την εποχή, και συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια χωρίς καμμία οικονομική απαίτηση (άλλες εποχές!). Αυτοί ήταν:
α) Ο John Frayling, o άνθρωπος που δούλεψε στα σχέδια του Taylor 'δανειζόμενος' τον πηλό από τα εργαστήρια της Ford! Το πρώτο μοντέλο ήταν σε κλίμακα 1/5. Ο Frayling με την βοήθεια του Ron Ηιckmanεργάστηκαν σκληρά για να πετύχουν το αεροδυναμικό αποτέλεσμα που ήθελε ο Τσαπμαν. Η εργασία έγινε στο διαμέρισμα του Frayling στο Notting Hill και κράτησε ένα μήνα. Ο Frayling έχει δηλώσει: 'Ο Peter Taylor είχε εκπληκτική αντίληψη για το σχήμα της καμπίνας -έμοιαζε με καμπίνα αεροπλάνου! Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πίστευα ότι η διχρωμία ταιριάζει τέλεια σε αυτό το αμάξωμα, εν αντιθέση με τον Κόλιν που θεωρούσε πως η Elite είναι πολύ μικρή για κάτι τέτοιο. Όμως η επιλογή των χρωμάτων ήταν δική μου αρμοδιότητα οπότε το πρωτότυπο βγήκε στο Earls Court βαμμένο ασημί με ανθρακί οροφή!'
β) Ο Ron Hickman, ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο τμήμα σχεδιασμού της Ford με το τμήμα μηχανολογίας. Ο Hickman συνάντησε τον Alfred Woolf (PR της Lotus) το 1956 στο ίδιο σαλόνι αυτοκινήτου (ένα χρόνο πριν την παρουσίαση της Elite), την στιγμή που ασκούσε 'δημοσιογραφικά' καθήκοντα μαζέυοντας φυλλάδια άλλων εταιριών. Αφού εξήγησε στον Alfred την ιδιότητά του ως άνθρωπος της Ford, έγινε αποδέκτης μίας πρότασης να δουλέψει πάνω στα σχέδια του Taylor, την στιγμή που οι άνθρωποι της Lotus ετοιμάζονταν να χτυπήσουν την πόρτα της Vauxhall! O Hickman αποδέχτηκε αμέσως την προσφορά και μαζί του έφερε τον John Frayling (για να δουλέψει τον πηλό) και τον Peter Cambridge (για να δουλέψει το εσωτερικό).
γ)O Peter Cambridge,εργαζόταν και αυτός στο τμήμα σχεδίασης της Ford. O άνθρωπος που ανέλαβε το εσωτερικό της Lotus έχει δηλώσει για την εποχή της δημιουργίας της Elite: 'Πρέπει να ήμουν 26 ετών εκείνη την εποχή, τότε όλα τα κάναμε με αγάπη και πάθος, ενώ ουδέποτε σκέφτηκε κανείς να ζητήσει χρήματα! H ευκαιρία να δουλέψω το εσωτερικό ήταν πραγματικά μοναδική για μένα. Προβληματίστηκα αρκετά με τον πίνακα οργάνων -ο οδηγός έπρεπε να βλέπει τα πάντα με μια ματιά και να φτάνει τους διακόπτες με μια κίνηση του βραχίονα- έτσι προέκυψε το σχήμα, το οποίο εν τέλει θυμίζει πολύ το εξωτερικό!!!'
Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι. Πολύ τρέξιμο για ένα πρωτότυπο που όταν βγήκε στο φως είχε, δεν είχε, στεγνώσει η μπογιά του!Υ.Γ. Επί τη ευκαιρία να συμπληρώσω στα τεχνικά της Elite, πως η S1 είχε κιβώτιο τετρατάχυτο από MG Magnette, με τις απαραίτητες μετατροπές για να ταιριάξει στον Climax, εν αντιθέση με την S2 που έφερε το τετρατάχυτο ZF. Επίσης η απόδοση της S1 ήταν 75 ίπποι, ενώ της S2 85.
Tέλος θα ήθελα να αναφέρω κάτι που μας διέφυγε, η Lotus Elite είναι η Lotus Mark XIIII ή αλλιώς το 14ο μοντέλο της εταιρίας! -
Classic LOTUS