-
Κλασσικά στο forum θα ακουστούν τα πάντα και μέσα στα πάντα και μερικές χοντράδες.
Το θέμα δεν είναι τα αυθαίρετα και οι οικισμοί που ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια αλλά το βουνό και τα δάση που κάηκαν.
Η ρίζα του κακού δεν είναι ούτε η γιαγιά με το φούρνο, ούτε ο τσοπάνος, ούτε ο οπλουργός.
Για μένα την πλήρη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση. Το 2007 θα έπρεπε να είχε οργανωθεί και να μην μείνει στις αρλούμπες επιπέδου 'Στρατηγός Άνεμος'.
Η πυροσβεστική αυτή τη στιγμή είναι 'φιλέτο' για διορισμούς μονίμων. Όλο το χειμώνα κάθονται και το καλοκαίρι τρέχουν απλά να μαζέψουν τα σπασμένα.
Δεν θα πρεπε να έχουν κάνει ασκήσεις σε εικονικό επίπεδο για τέτοιου είδους περιπτώσεις;
Δεν θα πρεπε να έχουν πλήρη έλεγχο σε όλα τα μέσα (αεροπλάνα, υδροφόρες, πυροσβεστικά, μπουλντόζες κλπ);
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο το φιλότιμο και η αυτοθυσία των εποχικών που δεν είναι και μόνιμοι... Δεν λεω ότι οι μόνιμοι δεν ρισκάρουν τη ζωή τους ή δεν αγωνίζονται για να σβήσουν τη φωτιά αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΙ και το φιλότιμο από μόνο του δεν σβήνει τη φωτιά.
Και τώρα βλέπουμε τον κάθε δήμαρχο και κοινοτάρχη να πιέζει προς κάθε πολιτική κατεύθυνση για να κερδίσει ένα παραπάνω πυροσβεστικό για να μην πουν μετά οι αντίπαλοι του ότι 'ο δήμαρχος δεν έκανε τίποτα'.
Στην τελική ρίχνουμε χρήματα σε τεθωρακισμένα που κάθονται και όχι σε μέσα πυρόσβεσης που ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ δίνουν μάχη.
Σχετικά με τα αυθαίρετα.
Αν η πυροσβεστική ήταν οργανωμένη θα είχε συγκεκριμένο πεδίο δράσης, θα ήξερε που είναι οι νόμιμοι οικισμοί και θα γνώριζε τα όρια δράσης της.
Εγώ δεν θα πω ότι καλώς καίγεται οποιοδήποτε σπίτι γιατί θα ήταν χοντράδα και απάνθρωπο αλλά αν μέσα σε μια τέτοια καταστροφή έβγαινε ο τάδε κοινοτάρχης να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν υπάρχουν μέσα στον τάδε οικισμό που ξεφύτρωσε τα τελευταία χρόνια μέσα σε δασική έκταση (και φυσικά είναι παράνομος) τότε να πάει να μαμηθεί.
Το αν πρέπει να αποζημιωθούν τα αυθαίρετα είναι μια άλλη κουβέντα. -
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
Ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που 48 ώρες δεν έχει καταφέρει να σβήσει μια φωτιά ΣΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...τι άλλο να πω δηλαδή...μα ήταν αιφνίδια η φωτιά και τους έπιασε όλους στον ύπνο (του δικαίου).
Να κατηγορείς το κράτος, όχι τον αυθαίρετο. Να κατηγορήσεις αυτό γιατί αν ήθελε θα του το κατεδάφιζε.
Κάτσε ρε συ...δεν μπορεί το κράτος να τραβάει το αφτί του καθενός που το παίζει μάγκας και πάει και χτίζει όπου λάχει...
Επιπλέον μπορεί ο οποιοσδήποτε να χτίσει όπου γουστάρει αν έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 4 στρέματα και η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και οι λοιποί μηχανισμοί μόνο τουμπεκί ψιλοκομμένο μπορούν να κάνουν.
Βέβαια το πώς γίνεται μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος ο 'άλλος' να έχει έκταση που του ανήκει και να χτίζει κιόλας, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.και κάτι που με κούφανε:
κάθε χρόνο δίνονται χρήματα στους δήμους για αντιπυρικές ζώνες.Οκ, αυτό το ξέραμε...
Αυτό που δεν ξέραμε (το είπαν πριν λίγο στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ στην τηλεόραση) είναι ότι η πυροσβεστική και η δασονομία(?) δεν τους αφήνουν να μπουν με τα μηχανήματα μέσα στα δάση και να δημιουργήσουν τις αντιπυρικές ζώνες.
Ε-ΛΕ-ΟΣ? -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
Ποσο νομιμα ειναι κατι τετοια σπιτια?
Γιατι δε θα με νοιαξει καθολου αν καουν αυτα?το ότι είναι κτισμένο μέσα στον διόνυσο δεν σημαίνει ότι είναι παράνομο, εξάλλου μου φαίνεται το κτίσιμο στον διόνυσο είναι μέσα στο σχέδιο πόλης η κάτι τέτοιο (θέλω να πω ότι είναι νόμιμο )γιατί το συζητάγαμε σήμερα με έναν γείτονα που τα ξέρει καλά αυτά τα μέρoι
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που 48 ώρες δεν έχει καταφέρει να σβήσει μια φωτιά ΣΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...τι άλλο να πω δηλαδή...
μα ήταν αιφνίδια η φωτιά και τους έπιασε όλους στον ύπνο (του δικαίου).
Δεν ξέρω αν το λες ειρωνικά, αλλά πότε μια φωτιά δεν είναι αιφνίδια;
-
Μα αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε...να δώσουμε σημασία αφενός για το πως ξεκίνησε αλλά και γιατί συνεχίστηκε! Η πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης δηλαδή! Αυτό φταίει.
H φωτια ξεκινησε οταν πλεον τα αεροπλανα δε μπορουσαν να πεταξουν και σε σημειο που ηταν δυσπροσιτο απο επιγειες δυναμεις.
Και με συγχωρεις πολυ, αλλα μαλλον δεν εχεις ιδεα για το τι σημαινει δασικη πυρκαγια με 8 μποφορ αερα.
Και ποσο ευκολο ειναι να παρει τρομακτικες διαστασεις.Μπροστα στο κομπιουτερ μας ειναι πολυ ευκολο να μιλαμε για ανικανους για ελλειψη συντονισμου για επαρκεια μεσων...
Και η καθε κυβερνηση δεν μπορει να γνωριζει τις τοπικες συνθηκες οσον αφορα την αντιπυρικη προστασια.
Γιαυτο μεταβιβαζει (μεγαλα) κονδυλια και αρμοδιοτητες στους Δημους.Τα οποια κονδυλια χρησιμοποιουνται για οτιδηποτε αλλο θελεις εκτος απο το σκοπο για τον οποιο διατιθενται απο τη πολιτεια.
Με τα γνωστα αποτελεσματα.Και αν ειναι ανικανη η κυβερνηση πες μου τι ειναι ο 'κατοικος' που περιμενει το 'κρατος' να του καθαρισει την αυλη και που εχει κανει απεραντη χωματερη τα δαση μας...
-
Ο ίδιος κρατικός μηχανισμός που 48 ώρες δεν έχει καταφέρει να σβήσει μια φωτιά ΣΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...τι άλλο να πω δηλαδή...
μα ήταν αιφνίδια η φωτιά και τους έπιασε όλους στον ύπνο (του δικαίου).
Να κατηγορείς το κράτος, όχι τον αυθαίρετο. Να κατηγορήσεις αυτό γιατί αν ήθελε θα του το κατεδάφιζε.
Κάτσε ρε συ...δεν μπορεί το κράτος να τραβάει το αφτί του καθενός που το παίζει μάγκας και πάει και χτίζει όπου λάχει...
Επιπλέον μπορεί ο οποιοσδήποτε να χτίσει όπου γουστάρει αν έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 4 στρέματα και η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και οι λοιποί μηχανισμοί μόνο τουμπεκί ψιλοκομμένο μπορούν να κάνουν.
Βέβαια το πώς γίνεται μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος ο 'άλλος' να έχει έκταση που του ανήκει και να χτίζει κιόλας, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.και κάτι που με κούφανε:
κάθε χρόνο δίνονται χρήματα στους δήμους για αντιπυρικές ζώνες.Οκ, αυτό το ξέραμε...
Αυτό που δεν ξέραμε (το είπαν πριν λίγο στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ στην τηλεόραση) είναι ότι η πυροσβεστική και η δασονομία(?) δεν τους αφήνουν να μπουν με τα μηχανήματα μέσα στα δάση και να δημιουργήσουν τις αντιπυρικές ζώνες.
Ε-ΛΕ-ΟΣ?Να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Δε μπορώ να δεχθώ με τίποτα την άποψη και την απάντηση 'στα @@ αν καεί το σπίτι του αυθαίρετου'. Συγνώμη αλλά το θεωρώ από ανώριμο έως απάνθρωπο τη στιγμή που έχει συμβεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή τα τελευταία χρόνια...και σε αυτό πίστεψέ με...δε φταίει κανένα αυθαίρετο. Ας κοιτάξουμε λοιπόν τη δουλίτσα μας, και όχι την αυλή του άλλου και το αυτοκίνητο του άλλου και τα απέκτησε.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Χειμωνα στην Ανταρκτικη,ισως?
-
Ε-ΛΕ-ΟΣ?Το ακουω τουλαχιστον μια 5ετια κυριως για τον Υμηττο, αλλα λογικα παντου το ιδιο ισχυει. Προστατευουν τα 5-10-50 δεντρα , αλλα δεν σκεφτονται οτι θυσιαζοντας αυτα, γλιτωνεις ολο το δασος...
Ο ορισμος της παροιμιας... -
Ας κοιτάξουμε λοιπόν τη δουλίτσα μας, και όχι την αυλή του άλλου και το αυτοκίνητο του άλλου και τα απέκτησε.Μηπως και τωρα που του καιγεται το σπιτι θα ταν καλυτερο να κοιταξουμε τη δουλειτσα μας?
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
Μα αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε...να δώσουμε σημασία αφενός για το πως ξεκίνησε αλλά και γιατί συνεχίστηκε! Η πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης δηλαδή! Αυτό φταίει.
H φωτια ξεκινησε οταν πλεον τα αεροπλανα δε μπορουσαν να πεταξουν και σε σημειο που ηταν δυσπροσιτο απο επιγειες δυναμεις.
Και με συγχωρεις πολυ, αλλα μαλλον δεν εχεις ιδεα για το τι σημαινει δασικη πυρκαγια με 8 μποφορ αερα.
Και ποσο ευκολο ειναι να παρει τρομακτικες διαστασεις.Μπροστα στο κομπιουτερ μας ειναι πολυ ευκολο να μιλαμε για ανικανους για ελλειψη συντονισμου για επαρκεια μεσων...
Και η καθε κυβερνηση δεν μπορει να γνωριζει τις τοπικες συνθηκες οσον αφορα την αντιπυρικη προστασια.
Γιαυτο μεταβιβαζει (μεγαλα) κονδυλια και αρμοδιοτητες στους Δημους.Τα οποια κονδυλια χρησιμοποιουνται για οτιδηποτε αλλο θελεις εκτος απο το σκοπο για τον οποιο διατιθενται απο τη πολιτεια.
Με τα γνωστα αποτελεσματα.Και αν ειναι ανικανη η κυβερνηση πες μου τι ειναι ο 'κατοικος' που περιμενει το 'κρατος' να του καθαρισει την αυλη και που εχει κανει απεραντη χωματερη τα δαση μας...
Ίσως...δεν είμαι πυροσβέστης, αλλά ξέρω ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν τη φωτιά το Σάββατο. Ξέρω ότι από αργά το βράδυ της Παρασκευής δε κατάλαβε κανένας τη δύναμη της φωτιάς. Ξέρω ότι στο Μαραθώνα θα μπορούσαν να έκαναν 2-3 ρίψεις να μειώσει το μέτωπο το οποίο τώρα καίγεται ανεξέλεγκτα. Ξέρω ότι σήμερα έγινε μια απίστευτη προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά σε 4 μέτωπα...όταν το Σάββατο ήταν τα μισά. Ξέρω ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα ΠΛΗΡΗ έλλειψη οργάνωσης.
Αυτό φταίει για όλα. Πιστεύεις ότι με 10 μποφόρ κάποιος Ευρωπαϊκό κράτος θα άφηνε τα σπίτια στη πρωτεύουσα να καίγονται 48 ολόκληρες ώρες????
-
Ο χρήστης MindFresh KilBreeze έγραψε:
Χειμωνα στην Ανταρκτικη,ισως?
Παίζει να έχουμε spontanious combustion καμιάς φώκιας εκεί.
Αυτό φταίει για όλα. Πιστεύεις ότι με 10 μποφόρ κάποιος Ευρωπαϊκό κράτος θα άφηνε τα σπίτια στη πρωτεύουσα να καίγονται 48 ολόκληρες ώρες????
Με 10 μποφόρ δεν νομίζω να μπορεί να κάνει τίποτα.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Με 10 μποφόρ δεν νομίζω να μπορεί να κάνει τίποτα.
Κατόπιν εορτής, σαφώς και όχι. Πρόληψη δεν υπάρχει...ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα.
-
Μπορει να κοψει κληση στην φωτια που βγηκε εξω με απαγορευτικο
-
Εγώ πάλι, όντας έξω από τον χορό, θα πω πως στεναχωριέμαι αφάνταστα για την χλωρίδα και την πανίδα. Επανορθώνεται καλώς ή κακώς πολύ πιο δύσκολα από τα καμμένα σπίτια.
-
Μπροστα στο κομπιουτερ μας ειναι πολυ ευκολο να μιλαμε για ανικανους για ελλειψη συντονισμου για επαρκεια μεσων...
Σίγουρα αλλά στην τελική...
Με τα γνωστα αποτελεσματα....το ίδιο λες.
Φταίει η κυβέρνηση που δεν έδωσε τον πλήρη έλεγχο των μέσων στην πυροσβεστική η οποία βάσει ενός γενικού σχεδιασμού που θα είχε οργανωθεί και 'δουλευτεί' όλο το χειμώνα θα ήταν σε θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τα μέσα αυτά.
Ο κάθε δημαρχούκος και ο κάθε κοινοτάρχης και νομάρχης και σύμβουλος δεν θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος για το συντονισμό των μέσων σε μια περιοχή αλλά ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής.
Φαντάσου στο στρατό να μην υπήρχε κεντρικός έλεγχος από το ΥΠΕΘΑ αλλά ο κάθε νομάρχης νησιού να είχε στον έλεγχο του κάποια τεθωρακισμένα ή κάποια πυροβόλα και να τα διέθετε κατά το δοκούν...'Ναι... Νίκο Στραβελάκη... μάθαμε πριν λίγο από κάτοικο του νησιού ότι τα Leopard που είχε ο δήμαρχος τα έστειλε στα νότια του νησιού επειδή του είπε ο νομάρχης ότι εκεί θα έκαναν επίθεση οι Τούρκοι και τώρα που έγινε επίθεση στο Βορά δεν υπάρχει τίποτα...'
Και ξαναρωτάω, δεν θα έπρεπε η Πυροσβεστική να είχε οργανώσει τις περιοχές που είναι οι πιο επικίνδυνες για τέτοιες καταστάσεις (Υμμητό, Πεντέλη κλπ) και να είχε προετοιμαστεί για τα χειρότερα σενάριο περιπτώσεων;
-
Εδω ο αντιδημαρχος της ν.μακρης τους ελεγε ποση ωρα οτι η φωτια ερχετε προς αυτους να ριξουν κανα κουβα νερο τα ελικοπτερα και του ειπαν ολα ειναι απασχολημενα στην εκαλη μερια γιατι εκει ειναι χειροτερα τα πραγματα τωρα που θα μπει και ν.μακρη εκει θα δειτε κλαματα .........
-
Ο χρήστης 888888 έγραψε:
+1000
Μου θυμίζει επίσης αυτούς που κρίνουν μια στιγμιαία φάση σε αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ και βρίζουν τους παίκτες, λες και αν ήταν οι ίδιοι στο γήπεδο να τρέχουν επί μία ώρα πάνω κάτω, θα τα κατάφερναν καλύτερα!
Όλοι σ'αυτήν την χώρα έχουν γίνει ειδικοί! Τότε με τόσους ειδικούς πώς και δεν πάμε μπροστά......;
Άλλο το να λέω την γνώμη μου ως παρατηρητής και άλλο το να βγάζω ετυμηγορίες ως ειδικός πραγματογνώμων! -
Ίσως...δεν είμαι πυροσβέστης, αλλά ξέρω ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν τη φωτιά το Σάββατο. Ξέρω ότι από αργά το βράδυ της Παρασκευής δε κατάλαβε κανένας τη δύναμη της φωτιάς.
To βραδυ της Παρασκευης τα ειπαμε.Αυτος που εβαλε τη φωτια ηξερε και το χρονο και το τοπο ωστε να ειναι δυσκολη ως αδυνατη η αντιμετωπιση της.
Ξέρω ότι στο Μαραθώνα θα μπορούσαν να έκαναν 2-3 ρίψεις να μειώσει το μέτωπο το οποίο τώρα καίγεται ανεξέλεγκτα. Ξέρω ότι σήμερα έγινε μια απίστευτη προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά σε 4 μέτωπα...όταν το Σάββατο ήταν τα μισά.
To Σαββατο το πρωϊ απο τις εξιμιση υα αεροπλανα και τα ελικοπτερα εριχναν νερο.Η φωτια μεχρι τις οχτω ηταν οντως περιορισμενη.Το κακο αρχισε οταν ενισχυθηκαν σε απιστευτο βαθμο οι ανεμοι.Ετυχε να ειμαι απεναντι στην Ευβοια και να βλεπω λεπτο προς λεπτο την εξελιξη της φωτιας.
Μεχρι τις 10 καταλαβα οτι μαλλον η φωτια θα φτασει στη Πεντελη και στις γυρω περιοχες.Ξέρω ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα ΠΛΗΡΗ έλλειψη οργάνωσης.
Στην Αυστραλια που δε συγκρινεται με εμας σε οργανωση οι φωτιες εκαιγαν επι μηνες.Το ιδιο και στη Καλιφορνια.Το ιδιο και στην Ισπανια -Πορτογαλια το 2007.Το ιδιο και στη Μασσαλια περυσι...
Η δασικη πυρκαγια με τοσο δυνατο αερα ειναι ο εφιαλτης και της πιο οργανωμενης πυροσβεστικης δυναμης. -
σίγουρα η φωτιά με τον αέρα είναι ακατανίκητο δίδυμο βάλε στο mixer και την ανικανότητα σωστού συντονισμού και έχεις ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό κοκτέιλ
-
Ο χρήστης GIOSOU έγραψε:
+1000
Μου θυμίζει επίσης αυτούς που κρίνουν μια στιγμιαία φάση σε αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ και βρίζουν τους παίκτες, λες και αν ήταν οι ίδιοι στο γήπεδο να τρέχουν επί μία ώρα πάνω κάτω, θα τα κατάφερναν καλύτερα!
Όλοι σ'αυτήν την χώρα έχουν γίνει ειδικοί! Τότε με τόσους ειδικούς πώς και δεν πάμε μπροστά......;
Άλλο το να λέω την γνώμη μου ως παρατηρητής και άλλο το να βγάζω ετυμηγορίες ως ειδικός πραγματογνώμων!Καμμια σχεση ειναι σαν να λετε οτι λειτουργησαν σωστα ολα και στην Ηλεια αλλα και αυτες τις μερες στην αττικη
Αν θελουν προλαβαινουν τα παντα σε τρεις μερες και οχι μονο αυτο αλλα οταν βλεπουν τον καιρο σε αυτα τα δαση να εχει 7 και 8 μποφωρ στηνουν απο την προηγουμενη τα πυροσβεστηκα γυρω γυρω απο τις περιοχες που πιστευουν οτι ειναι επικυνδηνες ,οι δασονομοι κανουν περιπολιες με βαρδιες και αν θες ακομα και οι φανταροι αντι να φυλανε αυτες τις μερες σκοπια στα στρατοπεδα θα μπορουσαν να τους ειχαν περιπολειες στα δασοι τις επικυνδηνες μερες και οχι να τους χωνουν μετα με τα κλαδια να τις σβυσουν.....
Καιγόμαστε (άλλοτε 2008, 2009)νυν 2010 .