-
---->Τεχνικά [moderator]
-
Ουπς! Σόρυ!! Διπλή δημοσίευση!
-
Εγώ πάντως πήγα σε έναν ψυγειά που ασχολείται και με air-condition και μου έκανε τα εξής :
-
Καθαρισμός του συμπιεστή και λοπών σωληνώσεων μέσω δημιουργίας υποπίεσης (vacuum). Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να ελέγξει την όλη εγκατάσταση για τυχόν φθορές ή διαρροές (αδυναμία δημιουργίας έντονης υποπίεσης)
-
Προσθήκη απωλεσθέντος φρέοντος (που δεν είναι φρέον, αλλά ένα φιλικό προς το όζον εργαζόμενο ρευστό)
-
Αντικατάσταση του λιπαντικού του συμπιεστή (ψυκτρέλαιο)
Μετά μπορείς να κάνεις και έναν καθαρισμό - απολύμανση των αεραγωγών που οδηγούν στην καμπίνα... (για λόγους υγιεινής)
Μετά είσαι καλυμμένος για περίπου 3 χρόνια...
-
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Εγώ πάντως πήγα σε έναν ψυγειά που ασχολείται και με air-condition και μου έκανε τα εξής :-
Καθαρισμός του συμπιεστή και λοπών σωληνώσεων μέσω δημιουργίας υποπίεσης (vacuum). Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να ελέγξει την όλη εγκατάσταση για τυχόν φθορές ή διαρροές (αδυναμία δημιουργίας έντονης υποπίεσης)
-
Προσθήκη απωλεσθέντος φρέοντος (που δεν είναι φρέον, αλλά ένα φιλικό προς το όζον εργαζόμενο ρευστό)
-
Αντικατάσταση του λιπαντικού του συμπιεστή (ψυκτρέλαιο)
Μετά μπορείς να κάνεις και έναν καθαρισμό - απολύμανση των αεραγωγών που οδηγούν στην καμπίνα...
Μετά είσαι καλυμμένος για τουλάχιστον 3 χρόνια...
Ποσα πλερωσες αν επιτρεπεται?
-
-
Ο χρήστης Spiros19 έγραψε:
Ποσα πλερωσες αν επιτρεπεται?Δεν θυμάμαι καλά, αλλά μάλλον έδωσα 45~50 ευρώ για τον καθαρισμό της εγκατάστασης και την προσθήκη ψυκτρελαίου - παραφλού.
Τώρα μπορείς να δώσεις άλλα 25 ευρώ για τον καθαρισμό απολύμανση των αεραγωγών... Ακόμα δεν το έχω κάνει αυτό.
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Ποσα πλερωσες αν επιτρεπεται?
Δεν θυμάμαι καλά, αλλά μάλλον έδωσα 45~50 ευρώ για τον καθαρισμό της εγκατάστασης και την προσθήκη ψυκτρελαίου - παραφλού.
Τώρα μπορείς να δώσεις άλλα 25 ευρώ για τον καθαρισμό απολύμανση των αεραγωγών... Ακόμα δεν το έχω κάνει αυτό.
Μήπως εννοείς φρέον;
εμένα που μου πήρε πέρσυ 90€ για γέμισμα φρέον (incl. labor) είναι πολλά ε; -
Αυτο ειναι το θεμα ρε παιδια. ΚΑτι κατοσταρες μου ειπανε και εμενα, και μου φανηκανε πολλα... Για φρεον. Γιαυτο ρωτησα τονβ Δημητριο ποσο πληρωσε. Εχω την εντυπωση οτι τα εδω συνεργεια μας τα παιρνουνε απιστευτα...
-
Σήμερα έκανα σέρβις κλιματιστικού και πλήρωσα 108 EURO για Υγρό Φρέον, Φίλτρο καμπίνας και εργατικά. Το ποσό το θεωρώ υπερβολικό και σημειώνω ότι έγινε σε μη εξουσιοδοτημένο VW συνεργείο.
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Μήπως εννοείς φρέον;
εμένα που μου πήρε πέρσυ 90€ για γέμισμα φρέον (incl. labor) είναι πολλά ε;Ναι σωστά! Φρέον!!
Μάλλον πολλά πλήρωσες. Γιατί εγώ μπορεί να μην θυμάμαι καλά το πόσα πλήρωσα, αλλά 90 και 100 ευρώ δεν πλήρωσα σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση!!!!
-
Τα καινούρια κλιματιστικά δεν χρησιμοποιούν 'Φρέον'. Χρησιμοποιούσαν τα παλιά, μέχρι που αποδείχτηκε καρκινογόνο, ή πως κατέστρεφε το Όζον (δε θυμάμαι, μάλλον το όζον...)
Έτσι αντικαταστάθηκε από άλλα αέρια υπό πίεση, όχι βλαβερά (γιαυτό διαβάζουμε πως είναι CFT-12 free ή κάπως έτσι)
Τώρα εγώ κάθε χρόνο σχεδόν το πάω για καθαρισμό των αεραγωγών και ψεκασμό τους εσωτερικά με ειδικό φάρμακο που σκοτώνει τα μικρόβια, και συμπλήρωση αερίου (αυτό που λέμε 'φρέον'). Δεν νομίζω να μου έρχεται πάνω από 40-50 ευρώ στον Μακρή, αλλά ποτέ δεν το έκανα μόνο του, οπότε δεν ξέρω ακριβώς...
-
Διπλή δημοσίευση
-
Φρέον είναι το εμπορικό όνομα του R12. Από το '95 και μετά χρησιμοποιείται το R134a. Το R12 χρησιμοποιεί ορυκτέλαια για λίπανση ενώ to R134a συνθετικά λάδια PAG (όχι τόσο καλά σαν λιπαντικά). Τα δύο ψυκτικά υγρά δεν είναι συμβατά με τα λάδια του άλλου και ανάμειξη τους προκαλεί καταστροφή του κλιματιστικού συστήματος (black death).
-
Otan kati douleuei de to peirazoume....apla katharizoume filtra-aeragwgous me to eidiko sprey gia ta mikrobia.
An pali parathrhsame oti den apodidei to a/c tote to pame gia service mhpws tryphse pouthena kai thelei eipiskeuh kai symplhroma aeriou. -
Συμφωνώ, το κύκλωμα του κλιματισμού είναι σφραγισμένο και δεν χρειάζεται καμία συντήρηση αν δεν έχει ανοιχθεί για κάποια επισκευή.
Το μόνο που χρειάζεται αλλαγή (μετά από αρκετά χρόνια) είναι το reciever/dryer/accumulator (όποιο όνομα σας αρέσει) γιατί περιέχει κάτι σακουλάκια από υλικό που απορροφά την υγρασία. Με τα χρόνια αυτά τα σακουλάκια μπορεί να ανοίξουν και να πάει το υλικό αυτό να βουλώσει κάτι (π.χ. εκτονωτική). Με την αλλαγή του εν λόγω εξαρτήματος καλό είναι να συμπληρώσουμε το λάδι (π.χ. 10ml). Προσοχή: το ΣΩΣΤΟ λάδι, αλλιώς τίποτα.
-
Σε 'μένα πάντως έλλειπε το 1/3 του 'φρέοντος'...
Επίσης αλλάχθηκε και το ψυκτρέλαιο. Συμφωνώ, ότι καθαρισμός των εσωτερικών σωληνώσεων ίσως να μην ήταν και τόσο αναγκαίος. Αλλά δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει (πέρα από το μικρό κόστος)
-
Στον αυτοματο κλιματισμο χρειαζεται ετησιος ελεγχος και καθαρισμος?
Η μηπως η υπαρξη του φιλτρου ενεργου ανθρακα εμποδιζει την συσωρευση
των μικροβιων στους αεραγωγους? -
Ο χρήστης gairf έγραψε:
Στον αυτοματο κλιματισμο χρειαζεται ετησιος ελεγχος και καθαρισμος?
Η μηπως η υπαρξη του φιλτρου ενεργου ανθρακα εμποδιζει την συσωρευση
των μικροβιων στους αεραγωγους?Όπως και στα φίλτρα; για την τσιγαρίλα σε κτίρια, ο ενεργός άνθρακας τελειώνει και θέλει αλλαγή.
Οπότε... -
Τα μικρόβια αναπτύσσονται στον εξατμιστή (το 'ψυγείο του a/c που βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και βγάζει το κρύο). Εκεί συμπυκνώνεται η υγρασία του αέρα που φυσάει μέσα στη καμπίνα το κλιματιστικό. Όταν σβήνεις το αυτοκίνητο, το νερό που υπάρχει εκεί με τη ζέστη γίνεται μια πρώτης τάξης μπανιέρα για παραγωγή βακτηριδίων που δίνουν μια βρωμερή μυρωδιά σε μερικά κλιματιστικά. Μερικές φορές το καλοκαίρι σβήνω το a/c και χρησιμοποιώ τον ανεμιστήρα μόνο (για 10 λεπτά) ώστε να στεγώσει το εσωτερικό του συστήματος.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Τα μικρόβια αναπτύσσονται στον εξατμιστή (το 'ψυγείο του a/c που βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και βγάζει το κρύο). Εκεί συμπυκνώνεται η υγρασία του αέρα που φυσάει μέσα στη καμπίνα το κλιματιστικό. Όταν σβήνεις το αυτοκίνητο, το νερό που υπάρχει εκεί με τη ζέστη γίνεται μια πρώτης τάξης μπανιέρα για παραγωγή βακτηριδίων που δίνουν μια βρωμερή μυρωδιά σε μερικά κλιματιστικά. Μερικές φορές το καλοκαίρι σβήνω το a/c και χρησιμοποιώ τον ανεμιστήρα μόνο (για 10 λεπτά) ώστε να στεγώσει το εσωτερικό του συστήματος.Ένα λεπτό είναι αρκετό , αρκεί να γίνεται ΠΑΝΤΑ . Γλιτώνουμε έτσι μυρωδιές , ενώ ανεβαίνει και η θερμοκρασία στην καμπίνα ,ούτως ώστε να μην έχουμε το θερμικό σοκ βγαίνοντας στη ζέστη από την δροσιά.
-
εμένα τελικά παίρνει R12, μήπως είναι πιο ακριβό απ'το R134a ;
GeorgeTabs, πού είναι ο Μακρής που ανέφερες;
κανονικά ένα γέμισμα φρέον δεν έπρεπε να κρατά παραπάνω από ένα καλοκαίρι; και δε μιλάω για αλόγιστη χρήση του..
AC , Clima