-
Ο Πατέρας μου σπούδασε στη Σουηδία, τέλη δεκαετίας του 70.
Στο Μάλμε που έμενε υπήρχε ένα καφέ, φοιτητικό στέκι.
Εκεί, οι πιο φασαριόζοι και... κατασκηνωτές πελάτες ήταν οι Έλληνες -φυσικά-, σε τέτοιο βαθμό, που το κατάστημα αναγκάστηκε να επιβάλει κανόνα οτι αν κάθεσαι, παίρνεις κάτι ανά μισάωρο αλλιώς φεύγεις -
Γι' αυτό οι Έλληνες δεν διανοήθηκαν να φτιάξουν 'εσπρέσσο'. Μια φραπεδιά του κιλού στο τραπέζι και κάααθεσαι. Ζητάς και 2-3 νερά κι είσαι μια χαρά.
-
Γιατι ρε παιδια ειναι κακο να παω να κατσω μια ωρα σε ενα καφε?
γιατι πρεπει να τον πιω σε ενα λεπτο με την ψυχη στο στομα με καταραστηκε κανεις?-και καλοκαιριατικα εσπρεσο?- ..... -
Ο χρήστης madox έγραψε:
Γιατι ρε παιδια ειναι κακο να παω να κατσω μια ωρα σε ενα καφε?
γιατι πρεπει να τον πιω σε ενα λεπτο με την ψυχη στο στομα με καταραστηκε κανεις?-και καλοκαιριατικα εσπρεσο?- .....Aπλως υπαρχει διαφορα αναμεσα στο :
Παω να πιω καφε.
Παω να περασω την ωρα μου στην καφετερια.Οι Τουρκοι μας καταλαβαινουν...οι Σουηδοί οχι!
-
στα φρυδια μας τι κανουν οι σουηδοι , το θεμα ειναι η ελλαδα και καλο θα κανει να δουλεψει ο ανταγωνισμος και στο οικονομικο.... αλλιως οι τιμες θα πανε τοσο ψηλα που θα στερηθουμε και τον καφε.
Νικο τον καταλογο τον ειδες πριν παραγγειλεις? εγω ειχα παει στο απεναντι και εκεινο θυμαμαι ηταν εντυπωσιακα ακριβο.ενω εκει διπλα υπαρχει και ενα μπαρακι που ειναι πολυ ενταξυ , γενικα θελει ψαξιμο αλλα βρισκεις πολυ καλα μερη με πολυ χαμηλες τιμες.
στον ιστιοπλοϊκο μικρολιμανο την ειχα πατησει που εδωσα 6ε για 330 heineken , νταξ προφανως το μερος δεν ειναι για μενα , μπορω να καταλαβω οτι καποιοι εχουν και γουσταρουν να τα δινουν.στο zepelin πηγαινω παρολο που ειναι ακριβουτσικα και το σερβις σκατα γιατι ειναι ανετα και κοντα.
παντως οι φραπεδες δειχνουν μια σταθεροποιηση κοντα στο 3,30 στα φυσιολογικα μερη.
-
Το ζεπελιν πλεον δεν παλευεται (απο πλευρας σερβις).
Πριν πολλα χρονια πηγαινα γιατι ειχε γρανιτα καρπουζι.
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
γιατι ειχε γρανιτα καρπουζι.τώρα που βρίσκεις?
-
Πουθενα
-
διάολε
αυτό είναι το πρόβλημα και ακριβά πληρώνουμε και αυτό που θέλουμε δεν παίρνουμε
παντού βρίσκεις τον espresso της Nestle, τo τζατζίκι -γιαούρτι με γεύση τζατζίκι σκόνη, προτηγανισμένες πατάτες, γρανίτα λεμόνι-πορτοκάλι φράουλα μόνο, πάντα αποτυχημένα milk shake
διάολε -
μακαρονάδα καπαμαρού
κατάραααα -
Πέρυσι που έψαχνα για λάστιχα είδα σε ένα κατάστημα 1 τετράδα λουκούμι original ζαντούλες για το αμάξι μου, δεύτερο χέρι φυσικά.
Τις έδινε ο καταστηματάρχης 600 ευρώ και με λίγο παζάρι κατέβηκε στα 550. (δεν τις πήρα)
Πριν από 1 εβδομάδα πέρασα πάλι από το ίδιο μαγαζί, ξαναρωτάω και τις πούλαγε 400.
Με λίγο παζάρι κατέβηκε στα 350... (τώρα τις πήρα)
Απλά έπρεπε να κάνω υπομονή 1 χρόνο περίπου για να πετύχω καλή τιμούλα...Αγορασαμε με τη σύζυγο φωτιστικό μπάνιου πριν από 8 χρόνια δίνοντας τότε περίπου 150 ευρώ.
Κάποια στιγμή έσπασε το κρύσταλλο του και δεν βρίσκαμε άλλο.
Άνοιξε πριν από 2 χρόνια ένα μαγαζί με φωτιστικά στη γειτονιά που όλως τυχαίως το έφερε.
Ρωτήσαμε και μας ζήτησαν 90 ευρώ για το κρύσταλλο.
Προχθές που πέρασε η σύζυγος από εκεί ξαναρώτησε και της είπαν 50...Τελικά κάπου πιστεύω ότι είχε δίκιο ο υφυπουργός που μίλαγε περί βάλς, τανγκό κλπ
Η ακρίβεια μπορεί να ξεκινάει από την απληστία μερικών αλλά κάπου συντηρείται και από τους καταναλωτές.Φυσικά το παραπάνω ΔΕΝ ισχύει για τα είδη πρώτης ανάγκης, δεν πάθαμε τίποτα που περιμέναμε 1 ή και 2 χρόνια για ζάντες και φωτιστικό αλλά όταν μιλάμε για επιβίωση τί να παζαρέψεις ;
-
Μιας και συζητάτε για καφετέριες και πώς αυτές λειτουργούν.
Παλιός μου συμμαθητής άνοιξε μια καφετέρια σε πολυσύχναστο δρόμο του κέντρου. Μη φανταστείτε κανένα μεγάλο μαγαζί, έχει καμιά 8άρα τραπέζια μέσα και άλλα τόσα έξω. Με κάλεσε λοιπόν να δω το μαγαζί όταν ξεκίνησε, με τις τιμές του με 4 ευρώ το milk shake το οποίο ήταν ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει γιατί χρησιμοποιούσε οικογενειακές συσκευασίες παγωτού από γνωστή εταιρεία και κανονικό γάλα από αυτό που παίρνουμε για τα σπίτια μας, ενώ ο freddo κόστιζε 3.5 ευρώ και ήταν άψογος.
Πήγα πριν μερικές μέρες με άλλη παρέα (όχι τον ίδιο δλδ) τονίζοντάς τους ότι έχει σπανίως καλό καφέ και milk shake. Αμ δε Το milk shake ήταν αραιωμένο με πάγο και ο καφές ένα νεροζούμι σκέτο Όσο για τις τιμές, το πρώτο έκανε πλέον 4.90 και ο fredo 4.20. Τον παίρνω τηλέφωνο επιτόπου να ρωτήσω τι σκ@τ@ έγινε στο μαγαζί και τι μου λέει το παλικάρι
'Δεν βγαίνει πέρα το μαγαζί όταν το milk shake μου κοστίζει 1.5 ευρώ από τα 4 και ο καφές 1 από τα 3.50 Αρχικά ανέβασα τις τιμές, μετά έψαξα τρόπους ελαχιστοποίησης του κόστους. Στο milk shake παγωτό από ανώνυμη εταιρεία που πουλάει σε καφετέριες + αραίωμα με πάγο + γάλα 2ης ποιότητας, πλέον μου κοστίζει 80 λεπτά ( ) Στον καφέ σιρόπι γλυκόζης αντί για ζάχαρη, έτοιμο αφρόγαλα συσκευασμένο σε κουτί, καφές δεύτερης διαλογής επίσης από εταιρεία που πουλάει μόνο σε καφετέριες χοντρική, πλέον μου κοστίζει 20 λεπτά. Κι αν πάρετε club sandwich πείτε χωρίς ζαμπόν.'
Του εξήγησα ότι έτσι δεν πάει μπροστά το μαγαζί με την καμία αλλά λέει 'έτσι είναι παντού και δεν βγαίνει με τίποτα αλλιώς με τόσα χαράτσια που πρέπει να πληρώνει τριγύρω' Πράγματι το μαγαζί δεν του δίνει ιδιαίτερο κέρδος αν αληθεύουν τα όσα είπε, αλλά και πάλι ρε αδερφέ.. το ρήμαξες γμτ -
τα θελει και ο κωλος μερικων με τις καφετεριες.Στην Πατρα η πιο κωλοκαφετερια το ΄΄ιντεαλ΄΄ η οποια ειναι το απολυτο πουλ μουρ για 15χρονα πλουτιζει γιατι πουλαει το φραπε 5 ευρω και αν παμε σε μιλκσεικ κτλ η κατασταση ξεφευγει εντελως!!!και απο ποιοτητα...γτπ.και αν πας σε παραλιακη καφετερια δινεις max 3.5
επισης υπαρχει κεντρικη καφετερια στον ιδιο δρομο που εχει το φραπε 4 και το εσπρεσο φρεντο 3.5
-
Ο χρήστης Neos έγραψε:
Παλιός μου συμμαθητής άνοιξε μια καφετέρια σε πολυσύχναστο δρόμο του κέντρου. Μη φανταστείτε κανένα μεγάλο μαγαζί, έχει καμιά 8άρα τραπέζια μέσα και άλλα τόσα έξω. Με κάλεσε λοιπόν να δω το μαγαζί όταν ξεκίνησε, με τις τιμές του με 4 ευρώ το milk shake το οποίο ήταν ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει γιατί χρησιμοποιούσε οικογενειακές συσκευασίες παγωτού από γνωστή εταιρεία και κανονικό γάλα από αυτό που παίρνουμε για τα σπίτια μας, ενώ ο freddo κόστιζε 3.5 ευρώ και ήταν άψογος.
Πήγα πριν μερικές μέρες με άλλη παρέα (όχι τον ίδιο δλδ) τονίζοντάς τους ότι έχει σπανίως καλό καφέ και milk shake. Αμ δε Το milk shake ήταν αραιωμένο με πάγο και ο καφές ένα νεροζούμι σκέτο Όσο για τις τιμές, το πρώτο έκανε πλέον 4.90 και ο fredo 4.20. Τον παίρνω τηλέφωνο επιτόπου να ρωτήσω τι σκ@τ@ έγινε στο μαγαζί και τι μου λέει το παλικάρι
'Δεν βγαίνει πέρα το μαγαζί όταν το milk shake μου κοστίζει 1.5 ευρώ από τα 4 και ο καφές 1 από τα 3.50 Αρχικά ανέβασα τις τιμές, μετά έψαξα τρόπους ελαχιστοποίησης του κόστους. Στο milk shake παγωτό από ανώνυμη εταιρεία που πουλάει σε καφετέριες + αραίωμα με πάγο + γάλα 2ης ποιότητας, πλέον μου κοστίζει 80 λεπτά ( ) Στον καφέ σιρόπι γλυκόζης αντί για ζάχαρη, έτοιμο αφρόγαλα συσκευασμένο σε κουτί, καφές δεύτερης διαλογής επίσης από εταιρεία που πουλάει μόνο σε καφετέριες χοντρική, πλέον μου κοστίζει 20 λεπτά. Κι αν πάρετε club sandwich πείτε χωρίς ζαμπόν.'
Του εξήγησα ότι έτσι δεν πάει μπροστά το μαγαζί με την καμία αλλά λέει 'έτσι είναι παντού και δεν βγαίνει με τίποτα αλλιώς με τόσα χαράτσια που πρέπει να πληρώνει τριγύρω' Πράγματι το μαγαζί δεν του δίνει ιδιαίτερο κέρδος αν αληθεύουν τα όσα είπε, αλλά και πάλι ρε αδερφέ.. το ρήμαξες γμτKάτσε λίγο.
Το Milk shake το πούλαγε 4 ευρώ και του κόστιζε 1,50, κέρδος 2,50 ευρώ... (όχι καθαρό βέβαια)
Τώρα το πουλάει 4,90 αλλά του κοστίζει 80 λεπτά δηλαδή τώρα έχει μικτό κέρδος 4,10 ευρώ (περίπου 60% παραπάνω)...
Μήπως το παραγ@μησε ο φίλος σου το θέμα ;;;;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Γι' αυτό οι Έλληνες δεν διανοήθηκαν να φτιάξουν 'εσπρέσσο'. Μια φραπεδιά του κιλού στο τραπέζι και κάααθεσαι. Ζητάς και 2-3 νερά κι είσαι μια χαρά.O Ελληνικός καφές ( ο βραστός ) πίνεται σε μικρό φλυτζανάκι και με τρεις - τέσσερις γουλιές σε 10 λεπτά ( κανονικά ). Βέβαια και σε αυτό βρίκαμε την λύση : Σε κούπα των 2,5 λίτρων...
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
...Φυσικά το παραπάνω ΔΕΝ ισχύει για τα είδη πρώτης ανάγκης, δεν πάθαμε τίποτα που περιμέναμε 1 ή και 2 χρόνια για ζάντες και φωτιστικό αλλά όταν μιλάμε για επιβίωση τί να παζαρέψεις ;Να κάνω μια πρόταση;
Ας σταματήσουμε (τουλάχιστον οι Ηλείοι) να αγοράζουμε λάδι (ελιάς, εννοώ) από τα ΣΜ πληρώνοντας 7+++ Ε το λίτρο κι ας βρούμε παραγωγούς, που το πουλάνε 3,5 - 4 Ε κι από ποιότητα είναι η μέρα με τη νύχτα!
Το ίδιο θα μπορούσαμε, βέβαια, να κάνουμε όλοι: Θυμάμαι αρκετά χρόνια πριν, που τα τραίνα έφευγαν για Αθήνα φορτωμένα με δοχεία γεμάτα λάδι... -
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Του εξήγησα ότι έτσι δεν πάει μπροστά το μαγαζί με την καμία αλλά λέει 'έτσι είναι παντού και δεν βγαίνει με τίποτα αλλιώς με τόσα χαράτσια που πρέπει να πληρώνει τριγύρω' Πράγματι το μαγαζί δεν του δίνει ιδιαίτερο κέρδος αν αληθεύουν τα όσα είπε, αλλά και πάλι ρε αδερφέ.. το ρήμαξες γμτKάτσε λίγο.
Το Milk shake το πούλαγε 4 ευρώ και του κόστιζε 1,50, κέρδος 2,50 ευρώ... (όχι καθαρό βέβαια)
Τώρα το πουλάει 4,90 αλλά του κοστίζει 80 λεπτά δηλαδή τώρα έχει μικτό κέρδος 4,10 ευρώ (περίπου 60% παραπάνω)...
Μήπως το παραγ@μησε ο φίλος σου το θέμα ;;;;
Με την αρχική τιμή και κόστος λέει ότι δεν είχε κέρδος και μπήκε αρκετά μέσα το πρώτο διάστημα.
Για να κατεφέρει (λέει τονίζω) να έχει λογικό κέρδος έπρεπε να κάνει αυτού του μεγέθους την αύξηση στην τιμή και έκπτωση σε ποιότητα.
Εγώ αυτό που κατάλαβα πάντως είναι ότι βρίσκουν τρόπους να βελτιστοποιήσουν το κέρδος ακόμα κι αν το 'προϊόν' που σου σερβίρουν είναι το λιγότερο κάκιστης ποιότητας. Το θέμα είναι να μην ξαναπάς και να τους περάσεις το μήνυμα ότι δεν αντέχεις να τρως στη μάπα τη σαβούρα τους και να την ακριβοπληρώνεις κι όλας.
Τουλάχιστον εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω (στο μαγαζί αυτό δεν ξαναπήγα από τότε). -
Eγώ πάλι θεωρώ ότι ένας 'συνειδητοποιημένος' μαγαζάτορας, που 'ξέρει' να δουλέψει και σέβεται τον εαυτό του και τους πελάτες του, δε θα έκανε εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του, αντίθετα διατηρώντας υψηλά στάνταρ και χαμηλές τιμές, βλ. πχ: 'με 4 ευρώ το milk shake το οποίο ήταν ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει γιατί χρησιμοποιούσε οικογενειακές συσκευασίες παγωτού από γνωστή εταιρεία και κανονικό γάλα από αυτό που παίρνουμε για τα σπίτια μας, ενώ ο freddo κόστιζε 3.5 ευρώ και ήταν άψογος', θα είχε μακροπρόθεσμα κέρδος και στη φήμη του και στα οικονομικά του.
Όλοι μας δεν ψάχνουμε εκείνα τα μαγαζάκια που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και τις τιμές τους? Και πάντα η φήμη τους και το όνομά τους είναι εκείνα που κάνουν τη διαφορά. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...Φυσικά το παραπάνω ΔΕΝ ισχύει για τα είδη πρώτης ανάγκης, δεν πάθαμε τίποτα που περιμέναμε 1 ή και 2 χρόνια για ζάντες και φωτιστικό αλλά όταν μιλάμε για επιβίωση τί να παζαρέψεις ;
Να κάνω μια πρόταση;
Ας σταματήσουμε (τουλάχιστον οι Ηλείοι) να αγοράζουμε λάδι (ελιάς, εννοώ) από τα ΣΜ πληρώνοντας 7+++ Ε το λίτρο κι ας βρούμε παραγωγούς, που το πουλάνε 3,5 - 4 Ε κι από ποιότητα είναι η μέρα με τη νύχτα!
Το ίδιο θα μπορούσαμε, βέβαια, να κάνουμε όλοι: Θυμάμαι αρκετά χρόνια πριν, που τα τραίνα έφευγαν για Αθήνα φορτωμένα με δοχεία γεμάτα λάδι...Δύο προβλήματα:
- Πώς μπορώ να ξέρω την ποιότητα; Εαν μπορείς να μου βρεις εγγυημένο λάδι, πολύ ευχαρίστως!
- Δεν με βολεύει ο μεγάλος τενεκες των 16 λίτρων. Μπορώ να έχω λάδι από παραγωγό σε συσκευασίες μικρότερες; Μαγειρεύω το πολύ για 2 άτομα και με λίγο λάδι πάντα, άρα καταναλώνω περίπου 1 λίτρο το 2μηνο το πολύ.
Βέβαια, θα μπορούσα ν'αγοράσω και για τους γονείς, αλλά ποιος θ'αναλάμβανε να το στείλει στα Γιάννενα;
-
Αν ξοδεύεις το πολύ 1 λίτρο το δίμηνο θα κάτσεις να ασχοληθείς με την τιμή του ...Και 50% ακριβότερο να το πληρώνεις στα @@ σου...
Μαγείρεμα με 1 λίτρο λάδι το δίμηνο δεν είναι μαγείρεμα : νερομπουρμπουλήθρες είναι
Ένας φίλος Βούλγαρος όταν με έβλεπε να μαγειρεύω πήγαινε να πάθει συγκοπή από τις ποσότητες ελαιολάδου που έβλεπε, τις οποίες βέβαια θεωρούσε πολύτιμο θησαυρό που πρέπει να ξοδεύεις με το σταγονόμετρο . Ο ίδιος μου διηγιόταν ότι όταν είχε διαβάσει το 'Ζορμπά' του έκανε εντύπωση το 'φτωχικό' γεύμα του Ζορμπά με μια χούφτα ελιές : μα αυτό δεν είναι καθόλου φτωχικό μου έλεγε, αυτό είναι θαύμα
Ακρίβεια. Που oφείλεται; Τι θα κάνουμε;