-
-
-
-
-
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
40+ ατομα σε σταγιερ λεωφορειο καμποσες φορες οταν υπηρετουσα στην 124πβε .Αλλα εχουμε βγει
-
'...και να διάγω εν γένει, ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης'
Πριν από λίγο γύρισα από δίωρη βόλτα με το τελευταίο S3 το οποίο από ό,τι μου είπε ο φίλος μου που το πήρε, ήρθε με εργοστασιακό πρόγραμμα και τη δύναμή του ανεβασμένη λίγο πάνω από τα 300 άλογα (303 ή 306 δε θυμάμαι). Το αυτοκίνητο σε όλες τις συνθήκες είχε την κλασική πλέον για VAG αίσθηση του πολύ ποιοτικού και καλοφτιαγμένου οχήματος, με πάρα πολύ καλή ηχομόνωση και αίσθηση στιβαρότητας στα πάντα, μέχρι και στον τρόπο με τον οποίο κάνουν κλικ οι διακόπτες. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα του γκρουπ, η ανάρτησή του δουλεύει πάρα πολύ καλά είτε αποσβαίνοντας έντονες ανωμαλίες σε κακό οδόστρωμα δημοτικών δρόμων με λίγα χιλιόμετρα, είτε διατηρώντας μικρές κλίσεις αμαξώματος κρατώντας παράλληλα τους τροχούς σε καλή επαφή με την άσφαλτο σε γρήγορη οδήγηση στην 'ιδανική διαδρομή'. Δουλεύει δηλαδή σωστά, σε αντίθεση ας πούμε με την ανάρτηση ενός Ibiza με τον 1.8Τ που κοπάναγε σα διάολος στις λακούβες, ενώ στις στροφές δεν απέδιδε τα αναμενόμενα. Κάτι τέτοιες λεπτομέρειες ('λεπτομέρειες' ίσως να μην είναι η σωστή λέξη) είναι όμως που ευθύνονται και για τη διαφορά στην τιμή των μοντέλων σε μεγάλο βαθμό, τελικά.
Αυτό που δε μου άρεσε ήταν το τιμόνι του, το οποίο σε συνθήκες κίνησης στην πόλη είναι πραγματικά πανάλαφρο αλλά τουλάχιστον σε πιο ανεβασμένα χιλιόμετρα βαραίνει τεχνητά. Το θέμα είναι πως με οποιαδήποτε ταχύτητα κίνησης, δεν λαμβάνεις την παραμικρή πληροφορία στα χέρια για το τι συμβαίνει στο δρόμο, είτε κινείσαι σε φρεσκοστρωμένο δρόμο 'χαλί' είτε κινείσαι σε ελαφρώς φαγωμένο οδόστρωμα. Είναι παντελής η απουσία ανάδρασης από το τιμόνι, ένοιωθα τις λακούβες με τον πωπό μου ενώ τα χέρια μου έμεναν για πάντα απληροφόρητα για την παρουσία τους. Πολύ περίεργο συναίσθημα. Το αυτοκίνητο βέβαια ακολουθούσε τις εντολές μου πάντοτε και κατά γράμμα, το σύστημα διεύθυνσης είναι άμεσο και ποτέ δεν προβληματίστηκα για το πόσο θα χρειαστεί να στρίψω ή αν έστριψα αρκετά, απλά πάντα αναρωτιώμουν 'γιατί δεν αισθάνθηκα στα χέρια αυτό που μόλις συνέβη'. Όχι ότι συνέβη και τίποτα ιδιαιτέρως δραματικό βέβαια, αφού το αυτοκίνητο είναι ικανό να στρίβει πολύ καλύτερα από την πλειοψηφία των αυτοκινήτων εκεί έξω, κουβαλώντας πολλά χιλιόμετρα μέσα στη στροφή ενώ κρατάει απροβλημάτιστα την τροχιά του.
Ο κινητήρας του είναι πάρα πολύ καλός, με πολλή δύναμη στο ωφέλιμο φάσμα στροφών του και είναι φυσικά πολύ εύκολο να κινήσει το αυτοκίνητο από την οκνηρία έως κάποιο εξωφρενικό νούμερο χιλιομέτρων σε ελάχιστο χρόνο. Τα προσπεράσματα είναι παιχνιδάκι και πραγματοποιούνται σε χρόνο dt, έχοντας σαν διακριτικό soundtrack ένα ελαφρύ σφύριγμα της τουρμπίνας κατά την επιτάχυνση. Ελαφρώς ξενερωτικό ήταν το μικρό turbo lag κατά την επιτάχυνση στις εξόδους των στροφών, η κλωτσιά ερχόταν κατά τι αργότερα από όσο θα 'έπρεπε' (υποκειμενικό αυτό), όχι πολύ, μισό ή ένα δευτερόλεπτο, αλλά σε τέτοιες καταστάσεις θέλω τη δύναμη άμεσα και όσο νά 'ναι αυτή η μικρή καθυστέρηση στην απόκριση κόβει λίγους πόντους στο δικό μου τεφτέρι. Είχα ακούσει ότι δεν υπάρχει lag πλέον στο S3, ότι το έχουν εξαλείψει κλπ αλλά σε αυτό το αυτοκίνητο ήταν υπαρκτό, οπότε πιθανολογώ ότι ίσως να έφταιγε και το πρόγραμμα για αύξηση της ιπποδύναμης στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Στη στροφοδιαδρομή Διονύσου/Πεντέλης ήταν εντυπωσιακά σταθερό και γρήγορο, κάτι που οφείλεται βεβαίως στην άψογη συνεργασία σασί, κινητήρα και φρένων. Τα φρένα του είναι από τα καλύτερα που έχω συναντήσει σε αυτοκίνητο και το συνειδητοποίησα αυτό αφού τελείωσε η βόλτα και κατέβηκα, επειδή ποτέ δε με είχαν προβληματίσει καθ όλη τη διάρκεια μιας διαδρομής κατά την οποία τους ζητήθηκε να κοπιάσουν σοβαρά ουκ ολίγες φορές. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τον επιλογέα ταχυτήτων βέβαια, αφού έχει πολλά 'μπόσικα' γύρω από τη νεκρά και είναι ίσως το μόνο εξάρτημα στο αυτοκίνητο που το νοιώθεις σαν ξεκολλημένο κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τη μία σχέση στην άλλη. Καμμία σχέση δηλαδή με τον επιλογέα ενός S2000 ή ενός MX5, που τους θεωρώ πρότυπα για αυτοκίνητα ευρείας παραγωγής. Πρέπει να σημειώσω όμως εδώ υπέρ του S3 ότι ποτέ δεν μπήκε λάθος ταχύτητα στο κιβώτιο και ποτέ επίσης δεν έτυχε να μην κουμπώσει κάποια σχέση εύκολα και με τη μία.
Σαν συμπέρασμα, θεωρώ πως το S3 είναι ένα από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα στην αγορά αυτή τη στιγμή, ικανό να διεκπεραιώσει σχεδόν οτιδήποτε του ζητηθεί (τα πάντα εκτός από off road ας πούμε) με ιδιαίτερη ευχέρεια. Και αξιοσημείωτη ευκολία για τον οδηγό, επίσης. Η ποιότητά του και τα δυναμικά του χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα του ατού, στο τέλος όμως είχα την αίσθηση πως κάτι έλειπε από την όλη εμπειρία... Δεν υπήρχε αμφίδρομη επικοινωνία, ήταν σαν να άκουγε πολύ προσεκτικά οτιδήποτε του έλεγα και να ενεργούσε ανάλογα, όμως ποτέ δεν απάντησε κάτι πίσω. Έστησα αυτί μήπως ψυθίριζε και δεν άκουγα καλά, τσέκαρα μήπως έκανε χειρονομίες για κωφάλαλους, τίποτα. Ήταν απλά εκεί, συγκεντρωμένο και βλοσυρό, άκουγε και εκτελούσε. Ιδανικός στρατιώτης, εγώ όμως δεν έχω καμμία σχέση με αξιωματικό. -
Ωραία περιγραφή !
Μια ερώτηση γιατί το έχω απορία. Όταν χρειάζεται και εμπλέκεται και το πίσω διαφορικό (νομίζω σε κανονικές συνθήκες πίσω στέλνεται ένα 10-15 % της ροπής) αυτό είναι εμφανές σαν αίσθηση από το δρόμο ή το τιμόνι ή σαν ήχος ή δεν υπάρχει καμία διαφορά?
(τώρα νομίζω είμαστε στα 'σωστά' και οι δύο! Διευθετήθηκε τώρα. Και έλεγα πριν γιατί το έβαλες εκεί καθώς το s3 μόνο σκληροπυρηνικό δεν θεωρείται από αρκετούς! )
-
Απο τις πιο εύστοχες περιγραφές...
-
το τιμονι ειναι οντως 'μη πληροφοριακο' αλλα τελικα συνηθιζεις τη πληροφορηση απο τον πωπο σου
αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι το lag
πρωτα απο ολα να πουμε οτι οντως ειναι λιγοτερο απο τον 20vt ομως υπαρχει
αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι υπηρχε σε αυτοκινητο με προγραμμα (ερωτηση: τι προγραμμα?)
γιατι συνηθως οταν βαζεις προγραμμα το λαγκ μειωνεται, αλλα η τουρμπινα μπορει να την ακουσει πιο νωρις
σε αυτο το μοτερ λακγ υπαρχει (σε νορμαλ φαση) στις 2-3000 σαλ απο κει και περα μεχρι τις 7000 ειναι το ιδιο δυνατο και θα ελεγα γραμμικοτατο
οποτε υποψιαζομαι οτι θα επεσες θυμα του ηλεκτικου γκαζιου των vw
αμα σε μια στροφη πατας-αφηνεις η αποκριση ειναι λιγο .. εχμ... καπως..
σιγουρα θα παιζει και το τουρμπο το ρολο του, αλλα πιστευω οτι ειναι κυριως θεμα γκαζιουη 4κινιση πώς σου φανηκε?
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Ωραία περιγραφή !Μια ερώτηση γιατί το έχω απορία. Όταν χρειάζεται και εμπλέκεται και το πίσω διαφορικό (νομίζω σε κανονικές συνθήκες πίσω στέλνεται ένα 10-15 % της ροπής) αυτό είναι εμφανές σαν αίσθηση από το δρόμο ή το τιμόνι ή σαν ήχος ή δεν υπάρχει καμία διαφορά?
(τώρα νομίζω είμαστε στα 'σωστά' και οι δύο! Διευθετήθηκε τώρα. Και έλεγα πριν γιατί το έβαλες εκεί καθώς το s3 μόνο σκληροπυρηνικό δεν θεωρείται από αρκετούς! )
Nα πω την αλήθεια εγώ δεν κατάλαβα τίποτα ιδιαίτερο. Κάποιες φορές το προκάλεσα δίνοντας γκάζι νωρίτερα από όσο έπρεπε και όντως το αυτοκίνητο έμεινε απροβλημάτιστα στην τροχιά του και πιθανολογώ πως αυτό συνέβη λόγω της τετρακίνησης. Δεν υπήρξε όμως τίποτα το δραματικό, κάποιο ξεκόλλημα της ουράς ας πούμε ή κάποια αποσταθεροποίηση. Αυτό που λάμβανα ήταν ότι οδηγούσα ένα εξαιρετικά καλό (και καλόβολο) προσθιοκίνητο, το οποίο κατάφερνε να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις όποιες τάσεις υποστροφής. Δεν υπήρχε όμως και κανένα παιχνίδι με την ουρά ή πιθανότητα (ίσως θα έπρεπε να πω 'ανάγκη') τοποθέτησης/πλασαρίσματος. Με αυτή τη σκέψη, ειλικρινά ψοφάω να μάθω πώς θα είναι ένα Focus RS ή ένα Megane RS Cup με τα μπλοκέ τους κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Λογικά το ίδιο αποτελεσματικά και αρκετά πιο fun, μακάρι να μπορέσω κάποτε να μάθω.
-
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Ωραία περιγραφή !Μια ερώτηση γιατί το έχω απορία. Όταν χρειάζεται και εμπλέκεται και το πίσω διαφορικό (νομίζω σε κανονικές συνθήκες πίσω στέλνεται ένα 10-15 % της ροπής) αυτό είναι εμφανές σαν αίσθηση από το δρόμο ή το τιμόνι ή σαν ήχος ή δεν υπάρχει καμία διαφορά?
οταν δινεις αρκετο γκαζι ωστε να στειλεις ροπη πισω νιωθεις ξεκαθαρα το πισω μερος να σε σπρωχνει
σαν ηχος οχι δεν κανει κανενα θορυβο, το haldex 1 εκανε κατι θορυβους τωρα που το θυμαμαι, αλλα το 2 ειναι τελειως αθορυβο και η εμπλοκη του ειναι πολυ πιο ομαλη και αμεση
αν θες να παιξεις πρεπει να το προκαλεσεις (με υπερβολικο γκαζι και τιμονι) , αλλιως μενει σταθερο στη τροχια του
η οδηγηση για να καταλαβεις 4κινηση πρεπει να ειναι διαφορετικη απο αυτη ενος μπροστοκουνητου (επιμονη στο γκαζι στη στροφη ) αλλιως εισαι ενα βαρυ μπροστοκουνητο
η αισθηση τις περισσοτερες ωρες ειναι οτι εισαι μπροστοκουνητος παντως
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
:lol: το τιμονι ειναι οντως 'μη πληροφοριακο' αλλα τελικα συνηθιζεις τη πληροφορηση απο τον πωπο σουαυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι το lag
πρωτα απο ολα να πουμε οτι οντως ειναι λιγοτερο απο τον 20vt ομως υπαρχει
αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι υπηρχε σε αυτοκινητο με προγραμμα (ερωτηση: τι προγραμμα?)
γιατι συνηθως οταν βαζεις προγραμμα το λαγκ μειωνεται, αλλα η τουρμπινα μπορει να την ακουσει πιο νωρις
σε αυτο το μοτερ λακγ υπαρχει (σε νορμαλ φαση) στις 2-3000 σαλ απο κει και περα μεχρι τις 7000 ειναι το ιδιο δυνατο και θα ελεγα γραμμικοτατο
οποτε υποψιαζομαι οτι θα επεσες θυμα του ηλεκτικου γκαζιου των vw
αμα σε μια στροφη πατας-αφηνεις η αποκριση ειναι λιγο .. εχμ... καπως..
σιγουρα θα παιζει και το τουρμπο το ρολο του, αλλα πιστευω οτι ειναι κυριως θεμα γκαζιουη 4κινιση πώς σου φανηκε?
Για την 4κίνηση έγραψα στον Proffeseur. Για το πρόγραμμα δεν ξέρω, μου είπε πως είναι εργοστασιακό πρόγραμμα της Audi και το παρήγγειλε να έρθει από το εργοστάσιο με αυτό. Περισσότερα δεν ξέρω να σου πω, δυστυχώς.
Για το lag πιστεύω ήταν όντως θέμα lag και όχι ηλεκτρόγκαζου γιατί αποφεύγω τα 'πάτα-άσε' όπως ο διάολος το λιβάνι, χάνεις χρόνο και το αυτοκίνητο δεν ισορροπεί καλά. Βασικά ήμουν 'φρένα-σταθερό γκάζι σε είσοδο/μέση, προοδευτικά μέχρι τέρμα γκάζι από apex και έξοδο'. -
εγω που ειμαι του πατα ασε ειχα πολλες φορες προβλημα.. μεχρι που τελικα το κοψα
νταξει τουρμπατο ειναι δεν μπορεις να περιμενεις να ειναι τελειως γραμμικο (παντως εχε στο νου σου αυτο που σου λεω για τις 2-3000 σαλ γιατι εκει ειναι εντονο το φαινομενο, εκει αρχιζει και ξυπναει το μοτερ, αλλα τουλαχιστον δεν ψοφαει ψηλα οπως τα περισσοτερα τουρμπο), σε σχεση με αλλα τουρμπατα παντως φαινεται μια χαρααλλα το 200αρι ή το 1.8 με τα 160 ειναι φυσικα πολυ πιο γραμμικα οσο ανεβαινουν τα αλογα στο λιτρο χανεις σε γραμμικοτητα
παντως για να εχω ησυχο το κεφαλι με το λαγκ σταματησα να κολλαω πισω απο αλλα αυτοκινητα γιατι στις αρχες πηγα να ξηλωσω κατι προφυλακτηρες
-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
Δεν υπήρχε όμως και κανένα παιχνίδι με την ουρά ή πιθανότητα (ίσως θα έπρεπε να πω 'ανάγκη') τοποθέτησης/πλασαρίσματος.Η τοποθέτηση / πλασάρισμα γίνεται στα φρένα και μπορείς να την κάνεις και με S3 (όπως και με πολλά άλλα, πιο εύκολα ή πιο δύσκολα)... Γιατί να μην υπάρχει πιθανότητα τοποθέτησης...?
γιατι συνηθως οταν βαζεις προγραμμα το λαγκ μειωνεται, αλλα η τουρμπινα μπορει να την ακουσει πιο νωρις, σε αυτο το μοτερ λακγ υπαρχει (σε νορμαλ φαση) στις 2-3000 σαλ απο κει και περα μεχρι τις 7000 ειναι το ιδιο δυνατο και θα ελεγα γραμμικοτατο
Το λαγκ δεν υπάρχει μόνο στην περιοχή που είναι 'νεκρή' η τουρμπίνα... και στις 5.000σαλ αν σανιδώσεις απο σταθερό γκάζι θέλεις κάποια ώρα μέχρι να 'φουσκώσεις'... (αν κράταγε πίεση η τουρμπίνα θα την πετάγαμε κάθε μήνα)... εκεί φαίνεται το (όποιο) lag...
Επίσης το λαγκ δεν μειώνεται με πρόγραμμα... μπορεί να μείνει σταθερό μπορεί και να αυξηθεί ανάλογα την υλοποίηση... όχι σε βαθμό αλλαγής τουρμπίνας με μεγαλύτερη, αλλά και πάλι απο τη στιγμή που αυξάνεται η requested πίεση αυξάνεται και ο χρόνος μέχρι να γίνει actuall (αν γίνει)...Για το πρόγραμμα δεν ξέρω, μου είπε πως είναι εργοστασιακό πρόγραμμα της Audi και το παρήγγειλε να έρθει από το εργοστάσιο με αυτό.
Αν δεν μου διαφέυγει κάτι συνταρακτικό, δεν υπάρχει εργοστασιακό πρόγραμμα της Audi...
-
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Δεν υπήρχε όμως και κανένα παιχνίδι με την ουρά ή πιθανότητα (ίσως θα έπρεπε να πω 'ανάγκη') τοποθέτησης/πλασαρίσματος.
Η τοποθέτηση / πλασάρισμα γίνεται στα φρένα και μπορείς να την κάνεις και με S3 (όπως και με πολλά άλλα αυτοκίνητα, σε άλλα πιο εύκολα, σε άλλα πιο δύσκολα)...
Γιατί να μην υπάρχει πιθανότητα τοποθέτησης...?Το ξέρω, γι αυτό έγραψα 'ανάγκη'. Το αυτοκίνητο μπορούσε να στρίβει με πραγματικά πολλά χιλιόμετρα οπότε δεν χρειάστηκε ποτέ να καταφύγω σε εξεζητημένες λύσεις. Άλλωστε το αυτοκίνητο είναι ακόμα πολύ καινούριο (2 εβδομάδων), μόλις σήμερα τελείωσε το στρώσιμο, δεν είχα ξαναοδηγήσει τέτοιο και καταλαβαίνεις, δεν είναι και το πιο σοφό πράγμα να κυνηγάς την τύχη σου με τέτοια πειράματα.
Για το πρόγραμμα δεν ξέρω, μου είπε πως είναι εργοστασιακό πρόγραμμα της Audi και το παρήγγειλε να έρθει από το εργοστάσιο με αυτό.
Αν δεν μου διαφέυγει κάτι συνταρακτικό, δεν υπάρχει εργοστασιακό πρόγραμμα της Audi...
Δεν ξέρω/δεν απαντώ. Έγραψα ό,τι μου είπε ο φίλος που το έχει, ελπίζω να μην του πουλήσανε φούμαρα.
-
@morpheus
ναι εννοειται οτι θελει καποια ωρα να φουσκωσει, αλλα στις 5000 σαλ δε νομιζω οτι ειναι τοσο σημαντικος αυτος ο χρονοςειπαμε καλα χρυσα τα τουρμπο, αλλα τη γραμμικοτητα της ατμοσφαιρας δε μπορουν να την εχουν ακομα και τα καλυτερα βεβαια για μενα υπαρχει και το θεμα του ηλεκτρικου γκαζιου των vag
-
ΔΕΝ υπάρχει λαγκ στα γκάζια του γκρουπ. Είναι άλλη μία γαλλοιαπωνικοιταλική συνωμοσία!!
Απλά το πατάς μισό με ένα δευτερόλεπτο πριν το χρειαστείς!
Και μην το κοροϊδεύεις αυτό! Αποδίδει!
-
δεν το ειχα σκεφτει ποτε ετσι
-
Ωραία περιγραφή κ. Ραμπάντε
Τι μου θύμισες τώρα...
Το λαγκ είναι αναπόφευκτο παρακολούθημα της μεγάλης πίεσης, βέβαια.
Στον 1,8 20VT, όπου είχα και το μαμά και το άφτερ πρόγραμμα εναλλάξιμα ανά πάσα στιγμή, το λαγκ εμφανιζόταν μόνον στο άφτερ πρόγραμμα (μέγιστη πίεση 1,35 - 200 ίπποι) ενώ στο εργοστασιακό (μέγιστη πίεση 0.6 και 150 ίπποι) ούτε που καταλάβαινες ότι ήταν τούρμπο (αν δεν άκουγες κανά σφυριγματάκι περνώντας από κανά τούνελ)
Οδήγησα....