-
Απο Wikipedia
ESC is built on top of an anti-lock brake (ABS) system. The ESC components include a Yaw rate sensor, a Lateral Acceleration Sensor, a Steering Wheel Sensor, and an upgraded Integrated Control Unit. According to National Highway Traffic Safety Administration research, ABS costs an estimated US$368 (in 2005) and ESC costs an additional US$111. The retail price of ESC varies; as a stand-alone option, it retails for as little as $450. Unfortunately, many auto makers bundle ESC with other features so the cost of a package that includes ESC could be several thousands of dollars.
ESC is highly cost-effective[14] and it might pay for itself in reduced insurance premiums.
ESC is not generally available for after-market installation. The only way consumers can get ESC is to buy a vehicle equipped by the manufacturer with standard or optional ESC.
-
Έχω γράψει τη σειρά με την οποία επεμβαίνουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα μερικές σελίδες πιο πριν. To ESC είναι το τελευταίο.
(είναι μπέρδεμα τα αρχικόλεξα, εδώ παραλείπουν το ABS ή θεωρούν ότι το εμπεριέχει το ESP)
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Έχω γράψει τη σειρά με την οποία επεμβαίνουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα μερικές σελίδες πιο πριν. To ESC είναι το τελευταίο.(είναι μπέρδεμα τα αρχικόλεξα, εδώ παραλείπουν το ABS ή θεωρούν ότι το εμπεριέχει το ESP)
To ESP δουλεύει πάνω στο σύστημα του ABS, έχουν τους ίδιους αισθητήρες.
-
Και αλλους 15...Και φυσικα ΔΕΝ ειναι απλα 'firmware update' πανω στο ABS...Το ESP χρησιμοποιει και αισθητηρες περιστροφης (yaw), πλευρικης επιταχυνσης, γωνιας τιμονιου, ποσο παταμε το γκαζι, και επισης εκτος απο το να εφαρμοζει τα φρενα, κοβει και το γκαζι πραγμα που δεν νομιζω να κανει το ABS...
Γενικα παρε ενα αυτοκινητο με ABS και χωρις ESP, και προσπαθησε να του βαλεις ESP. Θα χρειαστεις αλλα 15 πραγματα.
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Αν πηγαίνω με 90 και μου πεταχτεί ένας σκύλος, ή σε μια στροφή ανήλια ξαφνικά βρεθώ μπροστά σε κομμάτι πάγου (όπως συνέβη στο πατέρα μου το 92 και βγήκε έξω από το δρόμο ενώ όλη η διαδρομή ήταν στεγνή) ή χώμα ή λάδια και ξαφνικά αρχίσει το αυτοκίνητό μου να γλιστρά εκεί δεν βοηθάει το esp?Όχι. Δεν βοηθάει εκεί το ESP, γιατί για να βοηθήσει πρέπει να υπάρχει πρόσφυση (έστω και λίγη)... Αν η πρόσφυση είναι μηδενική πως ακριβώς θα την βρει το ESP;;;
απλα για τα 1600αρια το esp το θεωρω υπερβολη
Τοτε το golf της μανας μου 1.4 90ps τι να πει που εχει ASR
To ΕΣΠ θα επρεπε να ειναι στανταρντ γιατι ολα τα αυτοκινητα εχουν μαζα και υπακουουν στους νομους τις φυσικης.Η μεταβλητη ειναι ο οδηγος
Μα, ακριβώς το ESP δρα στα πλαίσια αυτών των νόμων. Δεν μπορεί να τους ξεπεράσει (δεν θα καταργήσει η Bosch τον Νεύτωνα!!!!! )
Και για τον λόγο αυτό είναι πολλές καταστάσεις που το ESP ΔΕΝ μπορεί να κάνει τίποτα. Παράδειγμα: Έντονη υποστροφή αδράνειας σε προσθιοκίνητο (=εμπροσθόβαρο). Κάθε προσθιοκίνητο αυτοκίνητο με περίπου 60+% του βάρους του μπροστά έχει τηνκατανομή βάρους μιας βαριοπούλας. Εάν μπει σε μία στροφή με 'τρελή' ταχύτητα, η φυσιολογική αντίδραση είναι να υποστρέψει. Και κανένα ESP δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το έχω δοκιμάσει (ακούσια) όταν παρόλο που το λαμπάκι του ESP άναβε συνέχεια το αμάξι (Α3) κινούσε προς το χαντάκι... Αν δεν ήταν ανηφόρα (=> έχασα ταχύτητα από την ανηφορική κλίση του οδοστρώματος) θα είχα επανασχεδιάσει το αμάξι...
Το χειρότερο ήταν ότι το ESP αδρανοποίησε τελείως την ουρά στερώντας μου οποιαδήποτε δυνατότητα διόρθωσης... Μετά από αυτό προσωπικά (και χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου 'χερά') είμαι φανατικά κατά του ESP, ιδίως αν δεν απενεργοποιείται...
Από τη (μικρή το δέχομαι) εμπειρία μου με το σύστημα, αυτό δρα ουσιαστικά εντός πολύ στενών ορίων βοηθώντας τον άπειρο οδηγό όταν το αυτοκίνητο χάσει την πρόσφυση (κυρίως στον πίσω άξονα) λόγω αδράνειας, εφόσον η ταχύτητα παραμένει σε λογικά πλαίσια. Εκεί που η ταχύτητα ξεφεύγει (και άρα ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος) το ESP δεν κάνει τίποτα. Άρα πολύ βαβούρα για το τίποτα... Προσωπική άποψη βέβαια...
-
Kανονικά θα έπρεπε να σε μαζέψει φρενάροντας τον πίσω εσωτερικό τροχό.
-
ΑΚΡΙΒΩΣ οτι ειπε ο απο πανω. ΑΚΡΙΒΩΣ εκει ειναι που το ESP σε σωζει, φρεναροντας μονο τον ενα τροχο ενος αξονα, πραγμα που οσο καλος οδηγος και αν εισαι, απλα δεν μπορεις να κανεις.
-
Δεν υπάρχει περίπτωση δλδ να ξεγελαστεί το ESP;
-
Ο χρήστης Luke Dreamwalker έγραψε:
Δεν υπάρχει περίπτωση δλδ να ξεγελαστεί το ESP;Τσού.
Εκτος αν υπαρχει καποιο προβλημα στο συστημα.Βεβαια αν πηγαινεις μαμιοντας τι να πρωτοπρολαβει να μαζεψει! -
Ο χρήστης Luke Dreamwalker έγραψε:
Δεν υπάρχει περίπτωση δλδ να ξεγελαστεί το ESP;ακομη και αν υπαρχει αυτο το ενδεχομενο ειναι απειρως μικροτερο απο το να 'ξεγελαστει' ο οδηγος.
-
Τοτε στο Rav4 (προηγούμεη γενία) το ESP πρέπει να είναι χάλια.
Υπήρξαν περιπτώσεις που το αυτοκίνητο θα πέταγε λίγο κώλο αλλά θα συνέχιζε κανονικά αλλά επεμβαίνει το σύστημα σου κόβει γκάζι πατάει και φρένο με αποτέλεσμα να ανοίξει η τροχία του οχήματος. Κατι που μου κάνει το αυτοκίνητο πιο νευρικό απο ότι θα ήταν χωρις το ESP, κατα τη γνώμη μου πάντα.
-
Στο Swift Sport πάντως μπάινει αρκετά αργά το ESP... Σε αφήνει να παίξεις και θα μπεί είτε σε αρκετή πλαγιολίσθηση (ένα ελαφρύ γλιστρηματάκι του ποπού το επιτρέπει ) είτε σε πολύ ολισθηρό οδόστρωμα στην έξοδο... Αν θες να παίξεις..Πατάς το μαγικό κουμπάκι ESP OFF
Πάντως σε ρυθμούς χαζέματος ή σε άγνωστους δρόμους ή σε χαλίκια/σκόνη είναι σωτήριο... -
Αναγνωρίζοντας την αξία των ΕΣΠ και τράξιον κοντρόλ θα ήθελα και ένα διακόπτη απενεργοποίησης του ΑΒΣ. Όπως στην πίστα δεν θέλουν μερικοί τα ΕΣΠοειδή θα υπάρχουν και αρκετοί που δεν θα θέλουν και το ΑΒΣ!
Σε δημόσιο δρόμο η αξία των βοηθημάτων αυτών είναι αδιαπραγμάτευτη και καλά κάνουν και τα βάζουν οι κατασκευαστές.
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Αν πηγαίνω με 90 και μου πεταχτεί ένας σκύλος, ή σε μια στροφή ανήλια ξαφνικά βρεθώ μπροστά σε κομμάτι πάγου (όπως συνέβη στο πατέρα μου το 92 και βγήκε έξω από το δρόμο ενώ όλη η διαδρομή ήταν στεγνή) ή χώμα ή λάδια και ξαφνικά αρχίσει το αυτοκίνητό μου να γλιστρά εκεί δεν βοηθάει το esp?
Όχι. Δεν βοηθάει εκεί το ESP, γιατί για να βοηθήσει πρέπει να υπάρχει πρόσφυση (έστω και λίγη)... Αν η πρόσφυση είναι μηδενική πως ακριβώς θα την βρει το ESP;;;
Δεν είπα για μηδενική πρόσφυση. Μηδενική θα είχα αν μπω σε πίστα πατινάζ με θερινά ελαστικά. Αν πεταχτεί ένας σκύλος και κάνω απότομη αλλαγή πορείας έχω μηδενική? Αν πέσω σε ένα κομμάτι λάσπης/χαλικιού και μου φύγει το πίσω μέρος έχω μηδενική? Αν είμαι με χειμερινά ελαστικά σε χιονισμένο δρόμο έχω μηδενική? Δες στο βίντεο διαφορά http://www.youtube.com/watch?v=NiZjeeMExY4
Γιατί να πω όχι βρε παιδιά? -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Kανονικά θα έπρεπε να σε μαζέψει φρενάροντας τον πίσω εσωτερικό τροχό.Δεν με μάζεψε... Απλά δεν με άφηνε να διώξω την ουρά ώστε να διορθώσω... Μάζευε την ουρά όταν πήγαινε να φύγει (την έδιωχνα εγώ)...
ΑΚΡΙΒΩΣ οτι ειπε ο απο πανω. ΑΚΡΙΒΩΣ εκει ειναι που το ESP σε σωζει, φρεναροντας μονο τον ενα τροχο ενος αξονα, πραγμα που οσο καλος οδηγος και αν εισαι, απλα δεν μπορεις να κανεις.
Μα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ΔΕΝ με άφηνε να διορθώσω... Και με το συμπάθειο κιόλας, αλλά όταν το αμάξι πάει στο χαντάκι, θα προσπαθήσω να το σώσω και δεν θα περιμένω από μία ηλεκτρονική αηδία... Νομίζω ότι ο καθένας μας το ίδιο θα έκανε...
Δεν υπάρχει περίπτωση δλδ να ξεγελαστεί το ESP;
Τσού.
Εκτος αν υπαρχει καποιο προβλημα στο συστημα.Βεβαια αν πηγαινεις μαμιοντας τι να πρωτοπρολαβει να μαζεψει!Φυσικά και υπάρχει περίπτωση να 'ξεγελαστεί' το σύστημα και η περίπτωση της υποστροφής αδράνειας είναι μία από αυτές... Το σύστημα απλά δεν μπορεί να την αναγνωρίσει και ξεκινάει να επενεργεί μόλις πας να τη διορθώσεις, γιατί νομίζει ότι η υπερστροφή που πας να προκαλέσεις είναι 'κακιά'...
Να σημειώσω ότι με το 206 πλέον τη συγκεκριμένη στροφή την παίρνω με τα ίδια χλμ που έφυγε το Α3 (και μπήκε το esp) ίσως και με λίγα παραπάνω με ένα πολύ ελαφρύ φλικάρισμα της ουράς... Με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς δράματα. Εάν είχα ESP αυτό θα ήταν απλά αδύνατο...
Το ABS είναι άλλη ιστορία...
-
Άλλο το ESP και άλλο το ESC (διορθώνει υποστροφή κλπ).
-
Δηλαδή?
-
Ο χρήστης leonp στις 19/08/07 9 έγραψε:
Αυτά τα συστήματα είναι φοβερό μπέρδεμα. Υπάρχει το ESC (yaw control - ελέγχει ταχύτητα περιστροφής) δηλαδή προσπαθεί να κάνει το αμάξι να πηγαίνει εκεί που στρίβεις το τιμόνι και το ESP (rollover control - ελέγχει κατακόρυφη επιτάχυνση ή πόσο γέρνει το αμάξι). Και τα δύο αυτά συστήματα είναι προγραμματισμένα να μη σε αφήνουν να φτάνεις τα όρια του αυτοκινήτου (κόβουν γκάζι και σπινθήρα). Επίσης, επειδή οι κατασκευαστές φοβούνται να μην κάνει τούμπες κάποιο αμάξι τους και αποκτήσουν κακό όνομα, στήνουν τα αμάξια με πάρα πολύ υποστροφή και χρησιμοποιούν το ESP προσπαθώντας να καλύψουν (τυχόν) κακή σχεδίαση ανάρτησης.Η σειρά με την οποία ενεργούν είναι η εξής:
ABS
μείωση δύναμης κινητήρα
ESP
ESC -
Δηλαδή σκοπός του ESP είναι το να μην τουμπάρεις?
ESC από τα καθημερινά αυτοκίνητα ενδεικτικά ποια έχουν?
Τέλος ποια είναι τα συνώνυμα για το ESC κάθε μάρκας αν υπάρχουν? -
Esp και esc είναι το ίδιο και το αυτό. Το esp είναι της bosch ονομασία. Μερικά esp έχουν και ρουτίνα ελέγχου υποστροφής. Πάντως με την δική μου εμπειρία σε υποστροφή αδράνειας (εκεί που τουλάχιστον για μένα είναι το αδύναμο σημείο μου) δεν κάνει και πολλά πράγματα...
Ηλεκτρονικα βοηθηματα. Για κουλους ή μηπως οχι?