-
Απόσπασμα συνομιλίας με 18χρονη Αθηναία στο IRC προ ολίγου...
[δεν είναι αυτό το πραγματικό ψευδώνυμο, το άλλαξα για ευνόητους λόγους]αθηνα μένεις εσύ?
όχι, Ρόδο
μόνιμα;
ναι
καλά είναι?
σπουδάζεις εκεί?
όχι
περίεργο μου φαίνεται
πρέπει να είναι καλά όμως:)
γιατί;
γιατί είναι νησί
& δεν σπουδάζεις εκεί
περίεργο? ξέρεις υπάρχει κόσμος πέρα από τουρίστες στην Ρόδο
& τον χειμώνα δεν έχει κόσμο
ναι:)
απλά δεν έτυχε να γνωρίσω
η μάλλον έτυχε
& πάλι περίεργο μου φαινόταν:P
έλεος
γιατί?:(
τι γιατί?
ακούγεται παράλογο
απλά είμαι ειλικρινής
& είπα ότι κάπως μου φάνηκε:)Ναι.. είναι παράλογο να κατοικείται το 4ο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου...
-
Αυτό που μου φαίνεται απίστευτο είναι ότι γράφατε και οι δύο στα Ελληνικά.
-
Όχι βέβαια, τα μετέτρεψα για εδώ.
-
Είπα και γω!
-
-
Το διπλό πρόσωπο του Νίκολα Γκρούεφσκι
[.......]
Η απάντηση στο ερώτημα σε τίνος πλάτες στηρίζεται ο Σλαβομακεδόνας ηγέτης και η κυβέρνησή του για να κοντράρουν «στα ίσα» και να προκαλούν την ελληνική πλευρά, μάλλον δεν πρέπει να αναζητηθεί στη σφαίρα της συνωμοσίας αμερικανικών και ευρωπαϊκών κέντρων. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να κλείσει η υπόθεση του ονόματος, αλλά δεν το θεωρούν πρόβλημα της περιοχής, ούτε τα Σκόπια ανήκουν πλέον στις υψηλές προτεραιότητες της εξωτερικής τους πολιτικής.Ο Νίκολα Γκρούεφσκι θεωρεί πιθανότατα ότι με το να στυλώσει τα πόδια, μακροπρόθεσμα θα στρέψει τους Ευρωπαίους αλλά και τους Αμερικανούς εναντίον της Ελλάδας και έτσι θα τη γονατίσει, θα την αναγκάσει να κάνει πίσω, όπως έγινε και με τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία. Το ότι θα παραμείνει η χώρα του για μερικά ακόμη χρόνια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ με κίνδυνο να χαθεί οριστικά το τρένο, καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς, δεν δείχνει να τον απασχολεί ιδιαίτερα. Ο μακεδονισμός υπεράνω όλων. Εξ άλλου, αυτός είναι που τον κρατάει πολιτικά στα ουράνια.
[.......] -
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
[δεν είναι αυτό το πραγματικό ψευδώνυμο, το άλλαξα για ευνόητους λόγους]...
Ναι.. είναι παράλογο να κατοικείται το 4ο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου...
Εμένα μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογική η απορία του κοριτσιού. Μπορώ να απαριθμήσω διάφορα αντίστοιχα χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχω ζήσει, και μάλιστα με ανθρώπους μορφωμένους:
- Κυρία από την Αθήνα την οποία γνώρισα σε ένα τραπέζι με ρώτησε αν ξέρω κάποιον Νίκο Ρίζο από τη Θεσσαλονίκη που δουλεύει στην τάδε εταιρεία (φυσικά τον ξέρω, είμαστε 1 εκατομύριο άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη, αλλά γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας)
- Στη Ζυρίχη, όπου δουλεύω τον τελευταίο χρόνο, 3 Αθηναίοι άσχετοι μεταξύ τους μου έχουν πει 'Καλά, ήρθες από τη Θεσσαλονίκη κατευθείαν στη Ζυρίχη, πολύ περίεργο' (ναι, γιατί η Θεσσαλονίκη δεν έχει πανεπιστήμιο, ούτε αεροδρόμιο, για την ακρίβεια είναι ένα χωριό που μαζευόμαστε όλοι τα βράδια στο καφενείο που έχει τηλεόραση για να δούμε τις ειδήσεις στην ΥΕΝΕΔ). Στην τελευταία μάλιστα που μου το είπε της είπα 'ξέρεις, δεν ήρθα από το Πάπιγκο, από τη Θεσσαλονίκη ήρθα'. Ισως να παρεξηγήθηκε.
- Μέλος του φόρουμ ήθελε να πάει ταξίδι στην Εδεσσα και ρωτούσε αν μπορεί να προσπερνάει στη βόρεια ελλάδα ή αν υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθεί ο προσπερνώμενος (και να τον σφάξει, γιατί ως γνωστό εκεί είναι Βούλγαροι, σφάζουν κλπ)
Δε θέλω να ανακινήσω την κλασσική διαμάχη κέντρου-περιφέρειας (ή ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ), απλά εκφράζω κάποιες παρατηρήσεις που έχω κάνει και προσπαθώ να τις ερμηνεύσω. Στην Ελλάδα όλοι νομίζουμε ότι η Ελλάδα είναι το χωριό/πόλη μας και η Αθήνα. Δεν έχουμε καμία αντίληψη του πώς ζει ο κόσμος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κατ'επέκταση οι Αθηναίοι, και δη όσοι δεν έχουν χωριό, νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Δεν έχουν καμία αντίληψη του πως ζει ο κόσμος εκτός Αθήνας.
Ο λόγος γι αυτό είναι ότι η εικόνα που παίρνουμε όλοι από τα μέσα ενημέρωσης είναι αθηνοκεντρική. Οι ειδήσεις αφορούν την Αθήνα. Οι εφημερίδες είναι αθηναϊκές. Ακόμα και στα σίριαλ στην τηλεόραση, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσεις πώς προβάλλεται η Αθήνα και πώς η 'επαρχία' και οι κάτοικοί της: σε όλα σχεδόν τα σίριαλ, όλοι οι ρόλοι είναι Αθηναίοι που ζούν στην Αθήνα. Η 'επαρχία' κατά κανόνα προβάλλεται ως κάποιος τόπος εκδρομής/διακοπών των Αθηναίων, ενίοτε μάλιστα και εξωτικός! Επιπλέον, οι ρόλοι που αφορούν μη Αθηναίους είναι του στυλ:
- διάφοροι τύποι που μιλάνε με περίεργη προφορά και διακωμωδούνται γι αυτό
- μποέμ τύποι που μένουν σε κάποιο νησί και πουλάνε κοσμήματα που φτιάχνουν οι ίδιοι και την υπόλοιπη μέρα πίνουν ούζα
- χωρικοί που ζούνε στο 1960 και έχουν χουντικό δήμαρχο που φοράει κοστούμι και καπέλο και ερωτεύεται την πρωτευουσιάνα που πάει στο χωριό του
Από τα μέσα ενημέρωσης δηλαδή, η εικόνα που παίρνει κανείς για τη ζωή εκτός Αθήνας είναι και ανύπαρκτη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οπότε θεωρώ μάλλον φυσιολογικό κάποιο 18χρονο παιδί που δεν έχει πάει στη Ρόδο να μη φαντάζεται ότι εκεί μπορεί να ζούνε μόνιμα άνθρωποι.
-
Άσε που κυκλοφορούσαν κάτι φήμες για πίστα. Που ρε, στη βραχονησίδα που είναι έρημη το χειμώνα;
-
Aλήθεια τώρα, από Θεσσάλ(λλ)ονίκη πήγες κατευθείαν Ζυρίχη?
(δηλαδή από τη μικρή πόλη πουθέλειναειναιμητρόπολη στη μικρότερη πόλη πουθέλειναείναιμητρόπολη?)
Σοβαρά τώρα, οι Αθηναίοι έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν πως τα πάντα περιστρέφονται γύρω τους, όπως και οι Θεσσαλονικείς όπως και οι Κρητικοί (για να μην ξεχνιώμαστε...)
Απλά λόγω μεγέθους (40% του συνόλου της χώρας) τα 'θέλω' των Αθηναίων τα λούζονται όλοι...
Το να ζητάς από τους Αθηναίους να δίνουν προσοχή αντίστοιχη στην υπόλοιπη χώρα με αυτήν που δίνουν στην ΑττικοΒοιωτία (άντε Κόρινθο και Χαλκίδα ) απαιτεί μεγαλείο πνεύματος που ούτε οι Αθηναίοι, ούτε οι Θεσσαλονικείς ούτε οι Κρητικοί έχουν. -
Φοιτητής που είχε έρθει από Αθήνα στο ΤΕΙ Πύργου μας έλεγε ότι τις πρώτες μέρες παρατηρούσε προσεκτικά τους κατοίκους γιατί του είχαν πει ότι οι Πυργιώτες είναι πολύ άγριοι κυκλοφορούν στους δρόμους οπλισμένοι και να προσέχει μην τον σφάξει ή πυροβολήσει κανείς.
-
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Aλήθεια τώρα, από Θεσσάλ(λλ)ονίκη πήγες κατευθείαν Ζυρίχη?(δηλαδή από τη μικρή πόλη πουθέλειναειναιμητρόπολη στη μικρότερη πόλη πουθέλειναείναιμητρόπολη?)
Και καλά η Θεσσαλονίκη έχει τα φόντα για να είναι μητρόπολη γιατί έχει Ψωμιάδη, Παπαγεωργόπουλο και Ζαγοράκη. Αυτή η Ζυρίχη από πού κι ως πού να γίνει μητρόπολη δηλαδή, τσοπαναραίοι είναι όλοι τους που πιάσανε λίγα λεφτά με τις τράπεζες και το παίζουνε άνθρωποι.
Στα υπόλοιπα που λες συμφωνώ. Απλά όταν ήμουν μικρότερος πίστευα ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε πόλεις θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος από όσους είναι από χωριό, γιατί έχουν πλουσιότερες εμπειρίες σε σχέση με όσους 'δεν έχουν φύγει ποτέ από το χωριό τους'. Μεγαλώνοντας και γνωρίζοντας περισσότερους ανθρώπους, τώρα πλέον πιστεύω ότι υπάρχουν παντού πολλοί άνθρωποι που έχουν τη στενομυαλιά και τη συμπεριφορά του ανθρώπου που 'δεν έχει φύγει ποτέ από το χωριό του', ασχέτως αν κατάγονται από τα Θοδώριανα Άρτας, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
[δεν είναι αυτό το πραγματικό ψευδώνυμο, το άλλαξα για ευνόητους λόγους]αθηνα μένεις εσύ?
όχι, Ρόδο
μόνιμα;
ναι
καλά είναι?
σπουδάζεις εκεί?
όχι
περίεργο μου φαίνεται
πρέπει να είναι καλά όμως:)
γιατί;
γιατί είναι νησί
& δεν σπουδάζεις εκεί
περίεργο? ξέρεις υπάρχει κόσμος πέρα από τουρίστες στην Ρόδο
& τον χειμώνα δεν έχει κόσμο
ναι:)
απλά δεν έτυχε να γνωρίσω
η μάλλον έτυχε
& πάλι περίεργο μου φαινόταν:P
έλεος
γιατί?:(
τι γιατί?
ακούγεται παράλογο
απλά είμαι ειλικρινής
& είπα ότι κάπως μου φάνηκε:)Ναι.. είναι παράλογο να κατοικείται το 4ο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου...
αυτος ο που μπηκε σφηνα ποιος ειναι?
εμενα παντως καταλυστ μου φαινεται πολυ περιεργο αυτο.
η αθηνοκεντρικη ενημερωση δεν το δικαιολογει.
οι αθηναιοι εχουμε στενη σχεση με την επαρχια γιατι ολοι οι αθηναιοι απο εκει καταγονται εκτος απο αυτους που ειναι 3-4ης γενιας ξερω γω(δεν βαζω μεσα τον ευατο μου γιατι εγω ειμαι βερος αθηναιος οχι βλαχαραπας )επισης κανουμε συχνα διακοπες στα χωρια η στα νησια αρα εχουμε επαφη.δεν ειμαστε σαν τον υπολοιπο κοσμο στο εξωτερικο που αρκετοι δεν εχουν παει σε χωριο στη ζωη τους ή που ακομα και σε ανεπτυγμενες χωρες υπαρχει ενα τεραστιο χασμα μεταξυ χωριου-πολης με εντελως διαφορετικες παραδοσεις,συνηθειες και γλωσσα.
μονο η ηλιθιοτητα δικαιολογει αυτη την αντιληψη καποιων ανθρωπων για τις υπολοιπες περιοχες και τους κατοικους της. -
Ήταν σε δημόσιο κανάλι, παρακολουθούσαν κι άλλοι τη συζήτηση. Κάποια στιγμή δεν άντεξε και μίλησε κι αυτός.
-
Σταυρο , ομιλητικo σε βρισκω
-
Ο χρήστης egobrain έγραψε:
Σταυρο , ομιλητικo σε βρισκωλες;
Ναι, έτσι είναι, δεν μιλάω πολύ συνήθως, παρά μόνο όταν κρίνω οτι πρέπει.
(στον πιο πάνω διάλογο είπα αρκετά, αλλά αργότερα.. και δεν χρειαζόταν να τα συμπεριλάβω για να περάσει αυτό που ήθελα να πω εδώ) -
-
Ο χρήστης dirtoulios έγραψε:
Θάνατος από υπερβολική δόση εργασίαςΟ λόγος που δουλεύουν τόσο πολύ είναι γιατί δεν θέλουν να γυρίσουν σπίτι και να δουν τη γυναίκα τους. Προτιμούν το θάνατο.
-
-
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=252
*
Ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα, κατάθλιψη, άγχος, επιθετική συμπεριφορά, καταστροφική συμπεριφορά και παχυσαρκία, δεν απειλούν μόνο τον άνθρωπο του 21ου αιώνα αλλά και το... κατοικίδιό του.Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν λύσεις ακόμα και για αυτή την περίπτωση χορηγώντας χάπια, παρόμοια με εκείνα που παίρνουν οι άνθρωποι.*
Πόσος στόκος χωράει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Και ο κόσμος πεινάει και δεν έχει φάρμακα γιατί δε συμφέρει τις καημένες τις φαρμακοβιομηχανίες και τις τσέπες της δυτικής κοινωνίας μας.
TΙΣ ΟΙΔΕΝ?... [#5]