Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Απόσπασμα συνομιλίας με 18χρονη Αθηναία στο IRC προ ολίγου...
[δεν είναι αυτό το πραγματικό ψευδώνυμο, το άλλαξα για ευνόητους λόγους]
...
Ναι.. είναι παράλογο να κατοικείται το 4ο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου...
Εμένα μου φαίνεται απόλυτα φυσιολογική η απορία του κοριτσιού. Μπορώ να απαριθμήσω διάφορα αντίστοιχα χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχω ζήσει, και μάλιστα με ανθρώπους μορφωμένους:
- Κυρία από την Αθήνα την οποία γνώρισα σε ένα τραπέζι με ρώτησε αν ξέρω κάποιον Νίκο Ρίζο από τη Θεσσαλονίκη που δουλεύει στην τάδε εταιρεία (φυσικά τον ξέρω, είμαστε 1 εκατομύριο άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη, αλλά γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας)
- Στη Ζυρίχη, όπου δουλεύω τον τελευταίο χρόνο, 3 Αθηναίοι άσχετοι μεταξύ τους μου έχουν πει 'Καλά, ήρθες από τη Θεσσαλονίκη κατευθείαν στη Ζυρίχη, πολύ περίεργο' (ναι, γιατί η Θεσσαλονίκη δεν έχει πανεπιστήμιο, ούτε αεροδρόμιο, για την ακρίβεια είναι ένα χωριό που μαζευόμαστε όλοι τα βράδια στο καφενείο που έχει τηλεόραση για να δούμε τις ειδήσεις στην ΥΕΝΕΔ). Στην τελευταία μάλιστα που μου το είπε της είπα 'ξέρεις, δεν ήρθα από το Πάπιγκο, από τη Θεσσαλονίκη ήρθα'. Ισως να παρεξηγήθηκε.
- Μέλος του φόρουμ ήθελε να πάει ταξίδι στην Εδεσσα και ρωτούσε αν μπορεί να προσπερνάει στη βόρεια ελλάδα ή αν υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθεί ο προσπερνώμενος (και να τον σφάξει, γιατί ως γνωστό εκεί είναι Βούλγαροι, σφάζουν κλπ)
Δε θέλω να ανακινήσω την κλασσική διαμάχη κέντρου-περιφέρειας (ή ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ), απλά εκφράζω κάποιες παρατηρήσεις που έχω κάνει και προσπαθώ να τις ερμηνεύσω. Στην Ελλάδα όλοι νομίζουμε ότι η Ελλάδα είναι το χωριό/πόλη μας και η Αθήνα. Δεν έχουμε καμία αντίληψη του πώς ζει ο κόσμος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κατ'επέκταση οι Αθηναίοι, και δη όσοι δεν έχουν χωριό, νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Δεν έχουν καμία αντίληψη του πως ζει ο κόσμος εκτός Αθήνας.
Ο λόγος γι αυτό είναι ότι η εικόνα που παίρνουμε όλοι από τα μέσα ενημέρωσης είναι αθηνοκεντρική. Οι ειδήσεις αφορούν την Αθήνα. Οι εφημερίδες είναι αθηναϊκές. Ακόμα και στα σίριαλ στην τηλεόραση, είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσεις πώς προβάλλεται η Αθήνα και πώς η 'επαρχία' και οι κάτοικοί της: σε όλα σχεδόν τα σίριαλ, όλοι οι ρόλοι είναι Αθηναίοι που ζούν στην Αθήνα. Η 'επαρχία' κατά κανόνα προβάλλεται ως κάποιος τόπος εκδρομής/διακοπών των Αθηναίων, ενίοτε μάλιστα και εξωτικός! Επιπλέον, οι ρόλοι που αφορούν μη Αθηναίους είναι του στυλ:
- διάφοροι τύποι που μιλάνε με περίεργη προφορά και διακωμωδούνται γι αυτό
- μποέμ τύποι που μένουν σε κάποιο νησί και πουλάνε κοσμήματα που φτιάχνουν οι ίδιοι και την υπόλοιπη μέρα πίνουν ούζα
- χωρικοί που ζούνε στο 1960 και έχουν χουντικό δήμαρχο που φοράει κοστούμι και καπέλο και ερωτεύεται την πρωτευουσιάνα που πάει στο χωριό του
Από τα μέσα ενημέρωσης δηλαδή, η εικόνα που παίρνει κανείς για τη ζωή εκτός Αθήνας είναι και ανύπαρκτη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οπότε θεωρώ μάλλον φυσιολογικό κάποιο 18χρονο παιδί που δεν έχει πάει στη Ρόδο να μη φαντάζεται ότι εκεί μπορεί να ζούνε μόνιμα άνθρωποι.