-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Ok, ερώτηση κρίσεως:Κινείσαι στον παράδρομο. Σταματάς στο STOP που προαναφέραμε, βλέπεις οτι κανείς δεν έχει την πρόθεση να μπει στον παράδρομο από την κυρίως αρτηρία και συνεχίζεις την πορεία σου.
Στα 10 μέτρα έχεις δεξιά σου στενό με STOP και βλέπεις να έρχεται αυτοκίνητο. Τι κάνεις; Παραχωρείς προτεραιότητα ή συνεχίζεις την πορεία σου;
Σου αντιστρέφω λίγο την ερώτηση:
Έστω οτι είσαι στο στενό που αναφέραμε, έχεις STOP και βλέπεις να έρχεται από τ'αριστερά σου, κινούμενο επί του παραδρόμου, ένα αυτοκίνητο. Τι κάνεις; Υποθέτεις οτι έχεις προτεραιότητα και βγαίνεις ή παραχωρείς προτεραιότητα;
Όσον αφορά την 1η ερώτηση αν έχω ξεπεράσει το STOP μου πριν από δέκα μέτρα η ισχύς του δεν ισχύει πια και έχω πλέον προτεραιότητα έναντι του κάθετου δρόμου με το STOP. Το STOP μου δηλαδή είχε ισχύ όσον αφορά τη Λεωφόρο, την οποία και λογικά έχω περάσει πια.
Στους παραδρόμους της Συγγρού π.χ. όμως τόσο ο παράδρομος, όσο και ο κάθετος έχουν τα STOP στην ίδια διασταύρωση όπου βρίσκεται και η είσοδος-έξοδος προς τη Συγγρού, άρα εκεί ισχύει η εξής σειρά προτερειότητας:
Κινούμενοι στη Συγγρού -> Κινούμενοι στον κάθετο -> Κινούμενοι στον παράδρομο.Όσον αφορά τη 2η ερώτησή σου είναι καθαρά θέμα επιβίωσης. Άσχετα με το ότι προηγούμαι φυσικά και θα κοκκαλώσω για να μην τρακάρουμε, τη μούτζα του θα τη φάει όμως αυτός που έγραψε το STOP και την προτεραιότητα από δεξιά στ' @@ του
-
Αν υπαρχουν 15 διασταυρωσεις στις οποιες μονο η μια δεν εχει στοπ τοτε εχουμε προτεραιοτητα απο δεξια. Αν ειναι και στις 15 μονο τοτε γινεται συννενοηση μεταξυ των οδηγων. Ετσι το ξερω εγω.
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Αν υπαρχουν 15 διασταυρωσεις στις οποιες μονο η μια δεν εχει στοπ τοτε εχουμε προτεραιοτητα απο δεξια. Αν ειναι και στις 15 μονο τοτε γινεται συννενοηση μεταξυ των οδηγων. Ετσι το ξερω εγω.Αν οι αλλοι οδηγοι μιλανε σουαχιλι πως θα συννενοηθεις βρε Μανο;Ο νομοθετης δεν αφηνει ποτε στην συννενοηση την προτεραιότητα γιατι δεν θα εβγαινε ακρη σε ατυχημα.Αν καπου υπαρχει τετοια διασταυρωση με παντου στοπ εχει κανει βλακεια ο εργολαβος/τροχαια που τις εβαλε.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Αν υπαρχουν 15 διασταυρωσεις στις οποιες μονο η μια δεν εχει στοπ τοτε εχουμε προτεραιοτητα απο δεξια. Αν ειναι και στις 15 μονο τοτε γινεται συννενοηση μεταξυ των οδηγων. Ετσι το ξερω εγω.
Αν οι αλλοι οδηγοι μιλανε σουαχιλι πως θα συννενοηθεις βρε Μανο;Ο νομοθετης δεν αφηνει ποτε στην συννενοηση την προτεραιότητα γιατι δεν θα εβγαινε ακρη σε ατυχημα.Αν καπου υπαρχει τετοια διασταυρωση με παντου στοπ εχει κανει βλακεια ο εργολαβος/τροχαια που τις εβαλε.
Ενα παραδειγμα ειπα ρε Βασιλη απλα ηθελα να δωσω εμφαση. Ισως το παρακανα. Νομιζω οτι δεν χρειαζεται να μιλανε οι οδηγοι την ιδια γλωσσα, απλα ενα κουνημα του κεφαλιου, του χεριου γινεται συνηθως.
Αυτο με τη συννενοηση το ειχα δει σε βιβλιο με σχετικα με τον ΚΟΚ θεματα. -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Αν οι αλλοι οδηγοι μιλανε σουαχιλι πως θα συννενοηθεις βρε Μανο;Ο νομοθετης δεν αφηνει ποτε στην συννενοηση την προτεραιότητα γιατι δεν θα εβγαινε ακρη σε ατυχημα.Αν καπου υπαρχει τετοια διασταυρωση με παντου στοπ εχει κανει βλακεια ο εργολαβος/τροχαια που τις εβαλε.
Ενα παραδειγμα ειπα ρε Βασιλη απλα ηθελα να δωσω εμφαση. Ισως το παρακανα. Νομιζω οτι δεν χρειαζεται να μιλανε οι οδηγοι την ιδια γλωσσα, απλα ενα κουνημα του κεφαλιου, του χεριου γινεται συνηθως.
Αυτο με τη συννενοηση το ειχα δει σε βιβλιο με σχετικα με τον ΚΟΚ θεματα.Κανω τοσο λαθος;:hmmm: Οταν ,πριν 16 χρονια, διαβαζα τα σηματα στο μπλε βιβλιο θυμαμαι οτι η απαντηση 'μετα απο συννενοηση των οδηγων ' ηταν παντα λαθος.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Αυτο με τη συννενοηση το ειχα δει σε βιβλιο με σχετικα με τον ΚΟΚ θεματα.Κανω τοσο λαθος;:hmmm: Οταν ,πριν 16 χρονια, διαβαζα τα σηματα στο μπλε βιβλιο θυμαμαι οτι η απαντηση 'μετα απο συννενοηση των οδηγων ' ηταν παντα λαθος.
Καλα κι εγω δεν μπορω να σου πω με απολυτη σιγουρια. Μην ξεχναμε ομως οτι υποτιθεται οτι στο στοπ σταματαμε, οχι απλα παμε με πρωτη και 10-20 χλμ. Σταματαμε λοιπον κοιταζουμε τους αλλους οδηγους και πρατουμε αναλογα.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Κανω τοσο λαθος;:hmmm: Οταν ,πριν 16 χρονια, διαβαζα τα σηματα στο μπλε βιβλιο θυμαμαι οτι η απαντηση 'μετα απο συννενοηση των οδηγων ' ηταν παντα λαθος.Θα κοιτάξω στο δικό μου βιβλίο και θα σου πω. Πάντως, το θέμα 'συνεννόηση οδηγών' το θυμάμαι να μας το διδάσκουν και στα θεωρητικά υποχρεωτικά μαθήματα.
-
Μια πρόχειρη ματιά στο δικό μου βιβλίο (όχι το μπλε, αλλά του 2002 χρώματος γκρι) δεν αναφέρει τίποτα για τα διπλά στοπ. Οπότε, πρέπει να το αναζητήσουμε αλλού το θέμα.
Στα υπόλοιπα θέματα προτεραιοτήτων, η απάντηση 'Κανένα όχημα δεν έχει προτεραιότητα και οι οδηγοί πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους' είναι πάντα λάθος, όπως είπε ο BILL33.
-
Προσωπικα, φροντιζω να μην εμπλακω διδοντας προτεραιοτητα η καραδιπλοτσεκαροντας!!! αν ερχεται καποιος.... Πληροφοριακα σας αναφερω οτι στην Νοτιο Αφρικη σε διασταυρωσεις στη μεση του πουθενα εχουν 4 ΣΤΟΠ!!!!! προταιρεοτητα εχει αυτος που φτανει πρωτος!!!! Στη συνεχεια περνα ο επομενος αφιχθεις ( αν υπαρχει τετοιος). Αν εχει κινηση πολυ, περνα ενας ενας απο καθε κατευθηνση!!!!! Το φανταζεσαθε να ισχυε κατι τετοιο στην Ελλαδα!!!!για εκτος αστικων περιοχων εννοω....
-
Το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ για διασταύρωση με πολλαπλά STOP. Το αμέσως καλύτερο της υπόθεσης είναι οτι ακόμα και σε μια ερημική διαστάυρωση στην έρημο της Αριζόνα εφόσον υπάρχει STOP σταματάς ακόμα και αν η ορατότητα χιλιομέτρων σου επιτρέπει να την διασχίσεις με άνεση, αν δεν σταματήσεις και σε δεί κάποιος ντονατοφάγος cop την κλήση την έχεις σίγουρη
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Στους παραδρόμους της Συγγρού π.χ. όμως τόσο ο παράδρομος, όσο και ο κάθετος έχουν τα STOP στην ίδια διασταύρωση όπου βρίσκεται και η είσοδος-έξοδος προς τη Συγγρού, άρα εκεί ισχύει η εξής σειρά προτερειότητας:
Κινούμενοι στη Συγγρού -> Κινούμενοι στον κάθετο -> Κινούμενοι στον παράδρομο.Γενικά συμφωνούμε μόνο που το παραπάνω δεν είναι απόλυτα σωστό (δες τι έγραψε ο Dio). Αν κινούμενος στον παράδρομο, το STOP το έχεις μόνο στ'αριστερά σου (στη νησίδα μεταξύ παραδρόμου-λεωφόρου), τότε είσαι υποχρεωμένος να παραχωρήσεις προτεραιότητα μόνο σ'αυτούς που μπαίνουν στον παράδρομο από τη λεωφόρο και όχι και σ'αυτούς που έρχονται από το στενό (εφόσουν οι τελευταίοι έχουν STOP, που θα πρέπει να έχουν).
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Μια πρόχειρη ματιά στο δικό μου βιβλίο (όχι το μπλε, αλλά του 2002 χρώματος γκρι) δεν αναφέρει τίποτα για τα διπλά στοπ. Οπότε, πρέπει να το αναζητήσουμε αλλού το θέμα.Στα υπόλοιπα θέματα προτεραιοτήτων, η απάντηση 'Κανένα όχημα δεν έχει προτεραιότητα και οι οδηγοί πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους' είναι πάντα λάθος, όπως είπε ο BILL33.
Εχω την εντυπωση οτι η μοναδικη ερωτηση που επαιζε το 'συννενοουνται μεταξυ τους', ειναι αν φτασουν σε μια διασταυρωση 4 αυτοκινητα(1 απο καθε κατευθυνση)
Να εχει 4 στοπ δεν το θεωρω παραξενο στον τοπο αυτο αλλα δεν εχω πετυχει κατι τετοιο. -
Υπάρχει μια περίπτωση όπου μπορούμε να μιλήσουμε για συννενόηση οδηγών...
Σε διασταύρωση σχήματος σταυρού (+), όταν δύο απέναντι αυτοκίνητα έχουν πράσινο (ή με άλλο τρόπο είναι ελεύθερα και τα δύο να συνεχίσουν) και θέλουν και τα δύο να στρίψουν αριστερά...
Σε ερωτήσεις του βιβλίου όμως δεν υπάρχει ερώτηση με τέτοια απάντηση...τουλάχιστον όχι μέχρι πριν 1 χρόνο..
Επίσης, ας θυμόμαστε πάντα ότι το STOP σημαίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας και από μόνο του δεν ρυθμίζει την προτεραιότητα...
Συνεπώς δεν θα πρέπει να έχει σημασία σε ποια μεριά του οδοστρώματος βρίσκεται το STOP...
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Αν εχει κινηση πολυ, περνα ενας ενας απο καθε κατευθηνση!!!!! Το φανταζεσαθε να ισχυε κατι τετοιο στην Ελλαδα!!!!για εκτος αστικων περιοχων εννοω....Και πώς αποφασίζουμε ποιος θα ξεκινήσει;
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Αν κινούμενος στον παράδρομο, το STOP το έχεις μόνο στ'αριστερά σου (στη νησίδα μεταξύ παραδρόμου-λεωφόρου), τότε είσαι υποχρεωμένος να παραχωρήσεις προτεραιότητα μόνο σ'αυτούς που μπαίνουν στον παράδρομο από τη λεωφόρο και όχι και σ'αυτούς που έρχονται από το στενό (εφόσουν οι τελευταίοι έχουν STOP, που θα πρέπει να έχουν).Αυτό τ' ακούω πρώτη φορά στη ζωή μου
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Κινούμενοι στη Συγγρού -> Κινούμενοι στον κάθετο -> Κινούμενοι στον παράδρομο.Γενικά συμφωνούμε μόνο που το παραπάνω δεν είναι απόλυτα σωστό (δες τι έγραψε ο Dio). Αν κινούμενος στον παράδρομο, το STOP το έχεις μόνο στ'αριστερά σου (στη νησίδα μεταξύ παραδρόμου-λεωφόρου), τότε είσαι υποχρεωμένος να παραχωρήσεις προτεραιότητα μόνο σ'αυτούς που μπαίνουν στον παράδρομο από τη λεωφόρο και όχι και σ'αυτούς που έρχονται από το στενό (εφόσουν οι τελευταίοι έχουν STOP, που θα πρέπει να έχουν).
Μπορείς να παραθέσεις κάποιο άρθρο του ΚΟΚ; Πρώτη φορά ακούω ότι παίζει ρόλο η πλευρά από την οποία είναι το STOP
-
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
Υπάρχει μια περίπτωση όπου μπορούμε να μιλήσουμε για συννενόηση οδηγών...Σε διασταύρωση σχήματος σταυρού (+), όταν δύο απέναντι αυτοκίνητα έχουν πράσινο (ή με άλλο τρόπο είναι ελεύθερα και τα δύο να συνεχίσουν) και θέλουν και τα δύο να στρίψουν αριστερά...
Σε ερωτήσεις του βιβλίου όμως δεν υπάρχει ερώτηση με τέτοια απάντηση...τουλάχιστον όχι μέχρι πριν 1 χρόνο..
Aριστερα τους εννοεις;Τοτε περνανε ταυτοχρονα.
Αν και τα δυο στριβουν προς την ιδια λωριδα τοτε παραχωρει προτεραιότητα αυτος που οταν στριβει εχει τον αλλο απο δεξια του. -
Ναι, αριστερά τους εννοώ
Και ναι, πρέπει να συμβεί αυτό που λες. Εφόσον η στροφή γίνεται περί το κέντρο της διασταύρωσης, δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης αφού τα δύο οχήματα περνούν δίπλα το ένα απ' το άλλο και μετά στρίβουν.
Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος γι' αυτήν την ταυτόχρονη διέλευση;
-
224.v έγραψε:
Αν εχει κινηση πολυ, περνα ενας ενας απο καθε κατευθηνση!!!!! Το φανταζεσαθε να ισχυε κατι τετοιο στην Ελλαδα!!!!για εκτος αστικων περιοχων εννοω....Και πώς αποφασίζουμε ποιος θα ξεκινήσει;
Αυτος που εφθασε πρωτος!!!! και ουτο καθε εξης!!!!
-
Ούτε εγώ το είχα ακούσει αλλά κοίταξε τι έχει γραφεί παραπάνω:
Παρ' όλ' αυτά, βγήκε συνυπαιτιότητα γιατί (σύμφωνα με τα νομικά τμήματα των ασφαλιστικών) το STOP του παραδρόμου, ΑΝ είναι τοποθετημένο μόνο αριστερά, εννοεί μόνο παραχώρηση προτεραιότητας για αυτούς που μπαίνουν από τη λεωφόρο στον παράδρομο. Για να ισχύει ΚΑΙ για τον κάθετο που έρχεται από δεξιά, θα έπρεπε να υπήρχε STOP ΚΑΙ στα δεξιά του παραδρόμου. Άρα αυτός που έρχεται από τον κάθετο δεν έχει προτεραιότητα σε αυτή την περίπτωση (και μάλλον σε καμιά περίπτωση, γιατί μου είπαν ότι δεν ισχύει το 'από δεξιά προτεραιότητα όταν έχουν και οι δύο STOP', τουλάχιστον όσον αφορά τις κρίσεις σε δικαστήριο).
Aν τα πράγματα ήταν όπως τα λές η ευθύνη θα ήταν αποκλειστικά αυτού που βρισκόταν στον παράδρομο. Το δικαστήριο όμως είχε άλλη άποψη.
@lokantzis
Όχι, δεν μπορώ να σου παραθέσω κάποιο άρθρο του ΚΟΚ, κρίνω όμως από το αποτέλεσμα (την κρίση του δικαστηρίου που ανέφερα πιο πάνω).
-
Είναι απορίας άξιον πώς το δικαστήριο κατάφερε να μεταλλάξει το νόημα της οκταγωνικής πινακίδας 'STOP' (='υποχρεωτική διακοπή πορείας') σε 'υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας' και μάλιστα να περιορίσει την ισχύ της ως προς έναν μόνο από τους δρόμους της διασταύρωσης.
Μα δεν τους έκοψε ποσώς ότι για περιπτώσεις όπου πρέπει να οριστεί τέτοιου είδους προτεραιότητα υπάρχει πολύ πιο πρόσφορη σήμανση (π.χ. πινακίδες Κ-28, Κ-29α, Κ-29δ κλπ.) και μόνο σε αυτή θα μπορούσε να δοθεί τέτοια ερμηνεία;
Προτεραιοτητες..