Μετά από 8 χρόνια στο «χώρο», θα εκφράσω την άποψη που έχω σχηματίσει μέσω της εμπειρίας μου
Οι Ασφ.εταιρίες δίνουν την προσφορά του 50άρικου γιατί κάποιος από εμάς τους είχε πείσει ότι:
- Δεν τα κυκλοφορούμε πολύ (ακόμη κι αν φέρουν πινακίδες Υπουργείου)
- όόόόταν τα κυκλοφορούμε, προσέχουμε. Δεν πρόκειται να περάσουμε κάποιο 'ΣΤΟΠ' αέρα-πατέρα που λένε
Με αυτά τα δεδομένα η ασφαλιστική έκρινε ότι ο κίνδυνος να δημιουργήσουμε ζημιά σε τρίτους είναι ελάχιστη, Σαφώς θα κέρδιζε από τα ασφάλιστρα αλλά επίσης θα μπορούσε να ψαρέψει και από μια άλλη δεξαμενή... νέους πελάτες για τα ελκυστικά(?) προϊόντα της
Οι όροι είναι εκείνοι μιας οποιαδήποτε άλλης ασφάλειας. Ας μην την αντιμετωπίζουμε με καχυποψία μόνο και μόνο επειδή είναι των 50€
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
Δεν υπάρχει ζήτημα εφαρμογής του ΚΟΚ για παράνομη κυκλοφορία,αφού το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με πινακίδες κυκλοφορίας,σχετικό πιστοποιητικό και ασφαλισμένο
Να ρωτήσω κάτι: όταν το ΦΕΚ καθορίζει μια συγκεκριμένη χρήση του οχήματος που φέρει Ι.Π. (=Ιστορικές Πινακίδες) και αποδειχτεί ότι η χρήση του υπερβαίνει ξεκάθαρα αυτά τα πλαίσια... τότε δεν μιλάμε για παράνομη κυκλοφορία? Τελικά τι σημαίνει 'παράνομη κυκλοφορία' και τι 'κατάχρηση'? Μήπως αν σε πιάσει ο στρουμφάκης, γράψει παράνομη κυκλοφορία στην έκθεσή του και πάει και τελείωσε?
Δηλαδή αν εγώ χρησιμοποιώ την κυνηγετική μου Beretta για να χτυπάω τα περιστέρια που κάθονται στο περβάζι του γραφείου μου στον Πειραιά... κάνω 'κατάχρηση' του όπλου ή 'παράνομη χρήση'?
Θέλει και πολύ μυαλό για το τί θα γίνει από πλευράς ασφαλστικής εταιρείας,αν ιστορικό όχημα (χτυπάω ξύλο) κτύπησει κάποιο παιδάκι,Τετάρτη απόγευμα στη λεωφόρο Ποσειδώνος;
Συμφωνούμε απόλυτα... όσον αφορά Ι.Π.
Θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι έκανες κατάχρηση (ή παράνομη χρήση ). Θα αποζημιώσουν το παιδάκι αλλά λογικά θα τα ζητάνε από εσένα
Αν και σαν νομικός θα μπορούσε να μας απαντήσεις καλύτερα εσύ. Και για να σε βοηθήσω θα σου δώσω ένα παράδειγμα και με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου:
Έχεις εταιρία με ανελκυστηρες (άκου σενάριο τώρα )και έχεις ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο (φορτηγάκι) ιδ. χρήσης. Η χρήση του λοιπόν περιορίζεται στο να εξυπηρετέις την επιχείρησή σου με αυτό. Μια Κυριακή όμως, αποφασίζεις εσύ να με βοηθήσεις στην μετακόμιση που θέλω να κάνω και να μου μεταφέρεις κάποια πράγματα στο... Σουφλί! Στον δρόμο προς τον προορισμός μας δημιουργείς ατύχημα και είσαι ο υπάιτιος. Ξεκάθαρο ότι παραβαίνεις το νόμο σχετικά με την χρήση του εν λόγω αυτοκινήτου.
Τι κάνεις η ασφαλιστική?
Στην περίπτωση πινακίδων υπουργείο με ιστορ.ασφαλ. τί γίνεται όμως? Φαντάζομαι ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Οι όροι βλεπεις...
Κάτι άλλο προβληματικό,το οποίο βέβαια δεν έχω ελέγξει ακόμα,είναι το κατά πόσον με τα ισχύοντα στον ελληνικό ασφαλιστικό χώρο,παρέχεται η δυνατότητα να πας σαν κύριος σε μια ασφαλιστική εταιρεία και προσπαθώντας όχι μόνο να είσαι νομότυπος (εξασφαλίζοντας την κάλυψη περί αστικής ευθύνης κλπ.)αλλά και διαφυλάσσοντας ένα περιουσιακό σου στοιχείο,ζητήσεις να ασφαλιστεί το 'ταπεινό' ιστορικό σου έναντι του ποσού που σου έχει στοιχίσει (κόστος αγοράς+ανακατασκευή κλπ).Στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής είχε υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό (το να ασφαλίσεις λόγου χάριν ένα 'ταπεινό' μοντέλο του 1977 ας πούμε έναντι του ποσού των 15.000 ευρώ).Άρα μπλέκουμε πάλι με τα πιστοποιητικά αυθεντικότητας και παλαιότητας των ομοσπονδιών-λεσχών,τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο ειρηνοδίκης Κριεκουκίου,για να επιδικάσει το πόσο των 10.000 ευρώ για παθόντα ιδιοκτήτη σκαραβαίου.Παρακαλώ όποιον έχει υπόψιν του σχετική νομολογία να την παραθέσει.Εγώ την αγνοώ.
Όταν κάποιοι κοιτούν μόνο πως θα «κλείσουν» ο ένας τον άλλον και πόσο θα κοστολογήσουν την επόμενη εκδρομή/ράλλυ, φυσικό είναι να μην του μένει χρόνος για να σταθούν σε άλλα σοβαρά ζητήματα όπως αυτό που αναφέρεις.
Οι ασφαλιστικές σου λένε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι εκτιμητές. Εγώ θα σου πω ότι και εκτιμητές υπάρχουν (τουλάχιστον όταν είναι να μας τα πάρει το κράτος – βλ. Εισαγωγή από 3η χώρα (εκτός ΕΕ) και φορολόγηση του αυτοκινήτου κατ αυτήν) και τεχνικές επιτροπές Σωματείων που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το ρόλο)
Ο Χάρρυ Κλυν είχε πει πολύ σωστά: «Είμαστε η μοναδική Αφρικανική χώρα με... λευκούς κατοίκους» Α, ρε Ελλαδιστάν....
Φυσικά να μην αναφέρουμε αντίστοιχα συμβάντα ατυχημάτων στην Αγγλία που ο κάτοχος αποζημιώθηκε μέχρι και την τελευταία πένα...
Το ζήτημα του φιλικού διακανονισμού είναι πονενμένη ιστορία.Καταρχήν (τουλάχιστον μέχρι πρότινος)δεν ήσαν ενταγμένες σε αυτόν παρά λίγες εταιρείες.Για να λειτουργήσει πρέπει και οι δυό ασφαλιστικές εταιρείες των εμπλεκομένων να ανήκουν στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού.Αν κάνω λάθος διορθώστε με.
Και τέλος πάντων πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο φιλικός διακανονισμός,όταν οι ίδιες οι ασφαλσιτικές (με κάποια δικαιολογημένη δόση καχυποψίας λόγω στημένων ατυχημάτων)γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και τη δήλωση υπαιτιότητας του πελάτη τους και αρνούνται να αποζημιώσουν τον παθόντα.
Εγώ όταν είχα ιστορική ασφάλεια ALIANZ με είχαν προμηθεύσει και με έντυπο φιλ. Διακανονισμού.
Απο την εμπειρια μου με συμβατικες πινακιδες αλλα 'ιστορικη ασφαλεια' εχω να αναφερω οτι δεν αντιμετωπισα κανενα προβλημα ουτε οταν επρεπε να αποζημιωθω ουτε οταν εκανα θετικη δηλωση υπαιτιοτητας. Κανεις δεν προσεξε οτι η ασφαλεια ηταν 'ειδικη', δε φαινεται αλλωστε στο συμβολαιο. Ουτε πιστοποιητικο μου ζητησαν
Έχεις δίκοι. Οι όροι είναι ίδιοι. ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ από ένα συνηθισμένο συμβόλαιο.
Βέβαια στο πεδίο “χρήση” της ALIANZ μόνο, αναφέρεται “EIX ANTIKA” ένώ σε όλες τις άλλες είναι το συνηθισμένο “EIX”
Σε συζήτηση με τον αρμόδιο broker, έλαβα την απάντηση ότι ο λόγος είναι απλά... τιμολογιακός και εφόσον οι όροι δεν αναφέρουν κάτι άλλο, τότε δεν υπάρχει κάποιο θέμα.