-
Ο χρήστης APR έγραψε:
:inlove: Πω πω ... τι επισημαναση βρε Βασιλειε , μονον το αφμ του ιδιοκτητη δεν μας ειπες .... γκρατσιε ταντο και βαλεΜονο μια απορια το πλαισιο σωληνωτο , το αμαξωμα ? αλουμινιο ?
υπαρχε TZ φαιμπεργκλας ?Οι ΤΖ 1 είχαν αμάξωμα από αλουμίνιο.Στις ΤΖ 2 χρησιμοποιήθηκε φαιμπεργκλάς.
-
ΕΠΙΣΗΣ ο πρωτος ιδιοκτητης φορουσε 44 νουμερο παπουτσι και ειχε 1,5 βαθμο μυωπια στο δεξι ματι ... ΦΟΒΕΡΟΣ φιλε Βασιλη...πραγματικα ανατριχιασα !!!
-
Bασίλη
Υπάρχει ολόκληρη ιστορία γύρω από το πως δημιουργήθηκαν οι Giulia Tubolare Zagato (και η οποία διαφέρει πολύ από την εκδοχή που έχει αυθαίρετα κατά πολλούς δώσει ο Philippe Olczyk, συγγραφέας του αμφιλεγόμενου βιβλίου 'Alfa Romeo TZ, The Cars, The Race Results').
To 1955 o Carlo Abarth δούλευε πάνω στην εξέλιξη ενός 'box-type' πλαισίου το οποίο επρόκειτο να προσφέρει σημαντικά αυξημένα επίπεδα αντοχής και χαμηλά επίπεδα βάρους. Κύριο μέλημά του ήταν να σχεδιάσει ένα ελαφρύ Abarth με κινητήρα Alfa Romeo 750 κ.εκ. Προχώρησε στην κατασκευή ενός πλαισίου το οποίο και παρουσίασε στην Αlfa Romeo ώστε να το δοκιμάσει. Tο πλαίσιo αποδείχθηκε πολύ ελαστικό και η Αlfa προχώρησε στην ενίσχυσή του, προσθέτοντας περιμετρικά ένα σωλήνα ως ενισχυτικό πλαίσιο. Αυτό είναι και το πλαίσιο στο οποίο ο Boano δημιούργησε το πρωτότυπο roadster 750. Το 1958 o Abarth πρότεινε στην Alfa ακόμη μια Alfa-Abarth, αυτή τη φορά με το σκεπτικό να φορά ένα κινητήρα Abarth ενός λίτρου ο οποίος θα προερχόταν από τον κινητήρα της Giulietta, ενώ το πλαίσιό του θα ήταν σωληνωτό σχεδιασμένο από την Αlfa. Η σχεδιαστική δουλειά του σασσί έγινε από τον Colucci της Αlfa, υπό την επίβλεψη του Busso. H συνεργασία αυτή έφερε στο φως την Alfa-Abarth, η οποία παρουσιάστηκε στο σαλόνι του Τorino το 1958. Το κόστος παραγωγής του αυτοκινήτου θεωρήθηκε υπερβολικά υψηλό. Για το λόγο αυτό ο Abarth ζητησε τα δικαιώματα ώστε να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα 1.3 λίτρων (έκδοση Veloce). Η Alfa αρνήθηκε και σε αντιπερισπασμό ο Abarth προσέλαβε τον Colucci. Στα τέλη του 1959 ο Orazio Satta πρότεινε την κατασκευή ενός ελαφρού αγωνιστικού αυτοκινήτου το οποίο θα χρησιμοποιούσε τα μηχανικά μέρη της επερχόμενης Giulia. Ο Busso επέλεξε τη λύση του σωληνωτού πλαισίου στηριζόμενος στη δουλειά του Colucci για τον Abarth. Ο Zagato ήταν ο νούμερο 1 υποψήφιος ώστε να κατασκευάσει το πλαίσιο, όχι μόνο διότι δουλευε γρήγορα και αξιόπιστα, αλλά και διότι είχε ήδη αποδειχθεί η ικανότητά του στο σχεδιασμό σωληνωτών πλαισίων με την Giulietta SVZ (και εδώ είναι που καταρρέει οριστικά ο μύθος του Οlczyk...). Ο σχεδιασμός της Tubolare Zagato είχε oλοκληρωθεί στα τέλη του 1960. Τα πρώτα δύο σασί ανέλαβε ο Zagato για την κατασκευή των δύο πρωτότυπων spiders. Η οροφή ήταν αφαιρούμενη, ενώ τα πίσω παράθυρα ήταν σταθερά προσαρμοσμένα. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά αποτυχημένο αεροδυναμικά. Το πρότζεκτ της ανοικτής TZ ακυρώθηκε και αποφασίστηκε η νέα ΤΖ να ακολουθήσει σχεδιαστικά τα πρότυπα της SZ Coda Tronca. Η εξέλιξή της συνεχίστηκε έως το Μάρτιο του 1963 οπότε και παρουσιάστηκε στο σαλόνι της Γενεύης η τελική μορφή της ΤΖ. Μέχρι τότε παρουσιάστηκαν αρκετές παραλλαγές της.Όσον αφορά τις τιμές το 1963 μια ΤΖ κόστιζε όσο 2 Ferrari 250GTO.Σήμερα βέβαια θα χρειαζόταν 'ρευστοποίηση' ολόκληρης της παραγωγής των ΤΖ ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για μια GTO.O tempora o mores.
-
Αξιότιμη Alba,
η τοποθέτησή σου νομίζω πως είναι άκρως διαφωτιστική και νομίζω ότι προσεγγίζει πολύ καλύτερα την πραγματικότητα. Γνωρίζεις πως υπάρχει τεράστια διάσταση πληροφοριών και απόψεων σχετικά με τις 'σωληνωτές ζαγκάτο'. Προθεσή μου είναι ο συνδυασμός αυτών να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εμας τους απλούς παρατηρητές. Δεν σου κρύβω ότι ενδόμυχα περίμενα πως και πως την παρέμβασή (τις γνώσεις σου) σχετικά με την αρχική ιδέα της δημιουργίας της ΤΖ.
Όσα έχω γράψει προέρχονται από συνδυασμό πληροφοριών και από τον -δικαιολογημένα αμφιλεγόμενο- Olczyk. Επίσης, για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει και το βιβλίο 'Alfa Romeo Zagato SZ-TZ' του Marcello Minerbi το οποίο επιπλέον γνώσεις για τις ΤΖ.
Το θέμα όμως είναι ότι υπάρχουν αρκετές ρέπλικες ανάμεσα μας και μαζί με αυτές εμφανίζεται πολλές φορές και το φαινόμενο ένας αριθμός πλαισίου να αντιστοιχεί σε δύο μοντέλα (όπως συμβαίνει αυτό το καιρό με την 750057 που πωλείται στην Ιαπωνία και πωλείται στο Βέλγιο)!
Ακόμα και η ΤΖ στην φώτο του ΑPR θεωρείται αμφιλεγόμενη!
φώτο εποχής
φώτο πριν το τελικό στάδιο
Έτσι έρχεται η στιγμή που θα μπει στο πλειστηριασμό η 750003, οι πωλητές θα ζητήσουν πιθανόν πάνω από 500 χιλιάρικα και κανείς δεν θα ξέρει με σιγουριά τι αγοράζει! -
Βασίλη μην το σκαλίζουμε το θέμα με τις Tubolare γιατί άκρη δεν βγάζουμε.Επιπροσθέτως αφενός εκνευρίζουμε το NIGA,ο οποίος ευτυχώς είναι φίλος-άρα ακίνδυνος,αφετέρου κάθε αναφορά στο όνομα και κυρίως στο έργο του Όλτσικ,ο οποίος προφανώς είναι δικομανής και ενδεχομένως πάσχων από....... νευροφυτικές διαταραχές,είναι λίαν επικίνδυνη
Να σου πω,αν ήδη δεν το γνωρίζεις, ότι προ τριετίας,με αφορμή την κριτική που άσκησε στο βιβλίο καθώς και στα έργα και ημέρες του Όλτσικ ο Στου Σάλλερ,μέσω του Alfa Bulletin Board,ασκήθηκαν από το βέλγο εναντίον του τελευταίου αγωγές και πέσανε καμπάνες κάποιων χιλιάδων δολαρίων .Μυστήριο,ένταση και ίντριγκα χαρακτηρίζουν τη δαιδαλώδη και βυζαντινά παρασκηνιακή ιστορία της Alfa.Και μετά μας κάνει εντύπωση που το τελευταίο δημιούργημα της μιλανέζικης φίρμας τραβάει την επισκεψιμότητα και τις κόντρες,όπως η ζάχαρη τις μύγες.Πού να επρόκειτο και για κανένα σπουδαίο αυτοκίνητο σαν αυτά που έβγαζε το Milano πριν τριανταπέντε- σαράντα χρόνια δηλαδή.
-
Η αλήθεια είναι πως στο Bulletin τον αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, δεν γνώριζα βέβαια την τόσο σοβαρή αιτία, αλλά αν προκύψει θέμα με μένα θα σε προσκαλέσω να με εκπροσωπήσεις και θα του πάρουμε σπίτια, βιβλία και αυτοκίνητα.
Οσόν αφορά αυτά που έβγαζε το Μιλάνο τότε, είναι γεγονός πως είναι όλα 'χειροποίητα', κανένα μοντέλο δεν είναι ίδιο με το άλλο όλο και κάποιο εξάρτημα θα διαφέρει ή θα απουσιάζει! Δικαίως λοιπόν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως δε αν κάποιο από αυτά αξίζει μερικές χιλιάδες εκατοντάδες ευρώ!
Εν τούτοις όμως πιστεύω πως η όλη ενασχόληση δεν είναι μάταιη, γιατί πρωτίστως μαθαίνουμε για τα αγαπημένα μας μοντέλα, εν συνεχεία αναζητούμε τον δρόμο της αυθεντικότητας και τέλος είτε απομυθοποιούμε πράγματα και καταστάσεις που είτε γιγαντώθηκαν λόγω συγκυριών στο πέρασμα των χρόνων είτε εκτιμούμε καλύτερα κάποιες άλλες!
Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι το διαδίκτυο μας έφερε όλους σε επαφή και κυρίως με τα γραφόμενα ορισμένων (όχι αυτοκινητιστικού περιεχομένου απαραίτητα), τα οποία αποτελούν φάρους της γνώσης για τους υπόλοιπους. Να είμαστε καλά, να ψάχνουμε και να μαθαίνουμε!
Υ.Γ. : Μόλις ξεθάψω τον Tabucchi θα προσπαθήσω να αναφερθώ και στις GTAm γιατί πήξαμε στη ρέπλικα! -
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
.Επιπροσθέτως αφενός εκνευρίζουμε το NIGA΄....Όμορφααααα! Θα με βγάλετε και νευρικό στο τέλος!!!! Τόσα και τόσα έχω καταπιεί από κάποιους άλλους με σας θα εκνευριστώ ρε παιδιά;
-
Να σου πω,αν ήδη δεν το γνωρίζεις, ότι προ τριετίας,με αφορμή την κριτική που άσκησε στο βιβλίο καθώς και στα έργα και ημέρες του Όλτσικ ο Στου Σάλλερ,μέσω του Alfa Bulletin Board,ασκήθηκαν από το βέλγο εναντίον του τελευταίου αγωγές και πέσανε καμπάνες κάποιων χιλιάδων δολαρίων .Μυστήριο,ένταση και ίντριγκα χαρακτηρίζουν τη δαιδαλώδη και βυζαντινά παρασκηνιακή ιστορία της Alfa.Και μετά μας κάνει εντύπωση που το τελευταίο δημιούργημα της μιλανέζικης φίρμας τραβάει την επισκεψιμότητα και τις κόντρες,όπως η ζάχαρη τις μύγες.Πού να επρόκειτο και για κανένα σπουδαίο αυτοκίνητο σαν αυτά που έβγαζε το Milano πριν τριανταπέντε- σαράντα χρόνια δηλαδή.
Α! δηλαδή δεν είναι προνόμιο μόνο των Ελλήνων Alfisti να τρώγονται μεταξύ τους, είναι παγκόσμιο το φαινόμενο!!!!!
-
Ο χρήστης NIGA έγραψε:
.Επιπροσθέτως αφενός εκνευρίζουμε το NIGA΄....
Όμορφααααα! Θα με βγάλετε και νευρικό στο τέλος!!!! Τόσα και τόσα έχω καταπιεί από κάποιους άλλους με σας θα εκνευριστώ ρε παιδιά;
Νίκο, ήταν να μην ξυπνήσεις στραβά...
-
Απλά ένα οφ τόπικ από εμένα....
Τελικά πόσο μυθική είναι αυτή η Alfa Romeo, η Lancia πόσο βαρύγδουπα ονόματα στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει βγάλει αυτή η υπέροχη χώρα που σε θέμα τέχνης, αισθητικής και κουλτούρας έχει διαπρέψει ανά αιώνες στη σύγχρονη ιστορία από αναγέννηση και μετά?
....Ίσως μία από τις καλύτερες ενότητες του Φόρουμ η αινώτητα της Alfa Romeo... καθώς υπάρχουν πένες με ιστορική γνώση για την αγαπημένη μας φίρμα, με το πιο όμορφο ίσως σήμα παγκοσμίως.
Η πένα της Alba σίγουρα λείπει και από ένα άλλο Φόρουμ και σαφώς είναι αναντικατάστατη... Αυτή η πένα της Alba με κάνει πολλές φορές μέσα μου να λέω πως θα δώσω κάποια στιγμή το αγαπημένο μου Μίνι (κούφια η ώρα) για να το αντικαταστήσω με μία Giulia, Alfetta ή Fulvia.... καθώς με ενδιαφέρει να είμαι ενεργό μέλος αυτής της όμορφης ιστορίας (ιταλικής)....
Γιατί τέτοιοι άνθρωποι γαμότοοοοο να μην υπάρχουν και σε εμάς (Leyland, Βρετανικές φίρμες με παράδοση όπως η MG, Rover, Jag, Rolls κλπ ) να μας διαφωτίσουν? Γιατί να ασχολούνται μόνον εάν μπαίνει ή δεν μπαίνει στο ADO15 o Suzuki swift, o Honda v-tec ή ο Giaxavoyza της γρήγορης μοτό?
Τα βλέπεις Καπάπη???? Τι εστί Ιταλόφιλοι? μορφωση, κουλτούτρα, σεβασμός στην ιστορία....
Αγαπητή Alba, scuderia monofaro , vasilis 1200101 klp δεν ξέρω πως να σας ευχαριστήσω.... -
κοιτα ρε κωστη, σε ολους τους χωρους μαζωξης φιλων του αυτοκινητου, τραβιουνται σκαρμογυφτοι
δεν νομιζω οτι εχει να κανει με την μαρκα και το αυτοκινητο. οταν σκεφτομαι αλφα ερχεται κατευθειαν στο μυαλο μου η παροπιδα, η μαγκια, η κλανια κι ο κωλος φιλιστρινι!
βεβαια αυτο δεν εχει να κανει με τα παληκαρια εδω μεσα και ειδικα με τον βλαση που η γνωση του δεν περιοριζεται μονο στα αλφα(στο τσεπακι τα χω ο φουστης τα γραμματοσημα...)
επιπροσθετως θα πεταγα την σκουφια μου για μια καλουλα η πολυ καλη (οικονομικων επιτρεποντως....εκει που τεινουν να φτασουν οι τιμες... )αλφιτσας του 60κατι -
H alba μας και οι Βασίληδές μας είναι κόσμημα για το υποφόρουμ των ιστορικών και μας τιμούν πραγματικά που μας προσφέρουν τη φιλία τους και τις γεμάτες πολιτισμό γνώσεις τους.
Διαφωνώ μαζί σου, ωστόσο, όσο αφορα την απογοήτευσή σου σχετικά με τους φίλους της ιστορικής βρετανικής α/β γενικά. Μην ξεχνάς οτι το ιστορικό αυτοκίνητο ως ενασχόληση είναι κατά βάση βρετανική κουλτούρα (μην πω επίτευγμα). Απλώς οι Ιταλόφιλοι φίλοι μας (που δυστυχώς, στα ελληνικά δεδομένα αποτελούν τη φωτεινή εξαίρεση, μη γελιέσαι-για αυτό κάναμε αμαν να τους κρατήσουμε με νύχια και με δόντια!!!)έχουν έντονη την καλλιτεχνική φύση που απορρέει από την αγάπη τους γενικά για τη ζωή, η οποία σε συνδυασμό με το πάθος τους για την αυτοκίνηση φτιάχνει τα εκρηκτικά κοκτέιλ που απολαμβάνουμε κάθε φορά!
Και στο φινάλε, τι να πούμε και εμείς κατά Γερμανία πλευρά που στα υποφόρα μας επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή;ΥΓ θέλω και εγώ μια αλφίτσα σαν τρελός αλλά εξακολουθώ να λατρεύω και τα σκαθαροκάραβά μου...πως θα τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα, βρε παιδιά;
-
Ο χρήστης neptune35 έγραψε:
Τελικά πόσο μυθική είναι αυτή η Alfa Romeo, η Lancia πόσο βαρύγδουπα ονόματα στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει βγάλει αυτή η υπέροχη χώρα που σε θέμα τέχνης, αισθητικής και κουλτούρας έχει διαπρέψει ανά αιώνες στη σύγχρονη ιστορία από αναγέννηση και μετά?..Σε σχέση με την προσφορά της χώρας αυτής στον παγκόσμιο, σύγχρονο πολιτισμό, ελάχιστα!
Και αυτό δεν αποτελεί κακιούλα, απλώς ένδειξη της τάξης μεγέθους την κουλτούρας των Ιταλών ανά τους αιώνες...
(και παρεμπιπτόντως, όχι μόνο απο την αναγεννηση και μετά...) -
Συγγνώμη αλλά δεν πιστεύω πως μόνο η ιταλική αυτοκίνηση ενδιαφέρει τους ιταλόφιλους του φόρουμ. Ο χώρος του κλασσικού αυτοκινήτου θέλω να πιστεύω πως αποτελείται από άνθρωπους με πάθος και αγάπη για την σφαιρικότερη έννοια της αυτοκίνησης!
Ακόμα και αν η πλειοψηφία όσων γράφουν στο φόρουμ τείνει προς Ιταλία μεριά αυτό ίσως έχει να κάνει με την θέση της Ελλάδας σε γεωγραφικό επίπεδο αλλά και με κοινωνικοικονομικοπολιτικούς λόγους. Το σίγουρο είναι πως η ανταλλαγή γνώσεων μας κάνει όλους καλύτερους. (Αλέξανδρε ακόμα να ξεκολλήσω από το Τρίτο ) -
Αξιότιμοι κύριοι.......αν συνεχίσετε τη βιόλα,θα με αναγκάσετε να χρησιμοποιήσω την ανεπανάληπτη ατάκα του Καιτέλ προς τον Τζάκσον στο Pulp Fiction
Παρουσιάζετε μια εξωραϊσμένη εικόνα της πραγματικότητας.Για να αποκαθηλώσω εαυτόν,έχω να σας εκμυστηρευθώ πως κάποιες φορές αισθάνομαι μάλλον ανησυχητικό το γεγονός ότι γράφουμε τις κάλτσες μας εδώ μέσα,αντί να κάνουμε άλλα πράγματα (όχι αναγκαστικά να οδηγούμε).Για εξηγήσεις....ρωτήστε το μονοφάναρο.Αυτός ξέρει.
Παρεμπιπτόντως εγώ θέλω να απαλλαγώ από την Alfa (παραείναι αρσενική για μένα).Δεν θα έλεγα όχι σε ένα Mini (Innocenti όμως) και ένα Σερμεντέ -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Σε σχέση με την προσφορά της χώρας αυτής στον παγκόσμιο, σύγχρονο πολιτισμό, ελάχιστα!
Και αυτό δεν αποτελεί κακιούλα, απλώς ένδειξη της τάξης μεγέθους την κουλτούρας των Ιταλών ανά τους αιώνες...
(και παρεμπιπτόντως, όχι μόνο απο την αναγεννηση και μετά...)Aυτό ακριβώς.Μάλλον είναι η αγάπη προς τον Petrarca,τον Aligheri ή τον Ariosto που με οδήγησαν στον Giacosa και τον Alfieri,παρά το αντίθετο.Όπως και να έχει,η Ιταλία παραείναι όμορφη για να ανήκει μόνο στους Ιταλούς.
Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι μετά την επαφή μου με τη ρωσική γη και τα vibes της Μόσχας,τίποτα πια δεν είναι ίδιο για μένα. -
Δεν θα έλεγα όχι σε ένα Mini (Innocenti όμως) και ένα ΣερμεντέΆστα αυτά. Εσύ για Audi πας!
-
Aγαπητή μου Alba,
Θα συμφωνήσω με την άποψη να απαλλαγείς σταδιακά από την Αlfa Romeo, γιατί σε μερικά χρόνια θα μαζεύονται οι πιτσιρικάδες γύρω σου και θα φωνάζουν 'Μπάρμπα, θα ρίξεις με το τζούνιορ βελότσια καμμιά πάντα;;;;'
Σκεφτόμουν μάλιστα πως ένα μαύρο Σερμεντέ 1000 SEL με πορτοκαλί πινακίδες θά ήταν το ιδανικό για να σηκώνονται καπέλα στο περασμά σου.Αλήθεια που είναι ο μονοφάναρος να μας πει τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, από το να γράφουμε στο φόρουμ;
-
Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι μετά την επαφή μου με τη ρωσική γη και τα vibes της Μόσχας,τίποτα πια δεν είναι ίδιο για μένα.(Να αλλάξεις το alba parietti και να το κάνεις boris godunov )
-
Βρε δεν αφηνετε τα σαπια(και εχω πει να μην χρησιμοποιω αυτη τη λεξη)
προσπαθειτε να ψησετε την Alba 'και καλα' για να της μαγκωσετε την αλφα ... ντροπη!!!
Και ο μονοφαναρος γιατι δεν μιλαει κι αυτος στο κολπο ειναι...?
Ο μονος αγνος εδω μεσα ειναι ο ΚΠ τελικα(ο ανθρωπος μοιαζει σαν ετοιμος απο καιρο για ρομεακιας και δη βελοτσακιας αλλα τον παρεσυρε το ρεμα...).
classic Alfa Romeo