-
Αφιέρωμα Citroen GS/GSA 1970-1987
Προϊστορία:
Μετά την αποτυχία του Projet F (σχεδιασμένο από τον Flaminio Bertoni) που ήταν στα σχέδια από το 1961 λόγω μεγάλης παρομοίωσης με το Renault 16 και του θανάτου του Flaminio Bertoni το 1964 οδήγησαν τον Pierre Bercot το 1967 να ακυρώσει το Projet F και να ξεκινήσει το Projet G που όμως πήρε κάποια στοιχεία από το προηγούμενο (ανεξάρτητη ανάρτηση και μηχανή). Το σχέδιο που προτιμήθηκε τελικά ήταν του Robert Opron ο οποίος είχε εμπνευστεί από τα πρωτότυπα Pininfarina που είχε σχεδιάσει για την BMC αλλά τα είχε απορρίψει κι έτσι στις...
24 Αυγούστου 1970: Παρουσιάζεται στον τύπο η Citroen GS. Mηχανή 4κύλινδρη μπόξερ αερόψυκτη 1015 κε με 2 εκκεντροφόρους 55,5 ίππων εξολοκλήρου από κράμα αλουμινίου,κιβώτιο 4 ταχυτήτων όλων συγχρονισμένων, εμπρός διπλά ψαλίδια με υδροπνευματική ανάρτηση και αντιστρεπτική ράβδο σχεδιασμένο ώστε να μην βυθίζεται το αμάξι κατά το φρενάρισμα,πίσω υστερούντες βραγχίονες με υδροπνευματική ανάρτηση και αντιστρεπτική ράβδο που η βάση τους στηρίζεται σε 4 σινεμπλοκ για το απόλυτο φιλτράρισμα των κραδασμών, εμπρός πίσω δισκόφρενα με διπλό κύκλωμα υγρών που λειτουργεί με υψηλή πίεση, αυτοφερόμενο αμάξωμα με ξεχωριστά όμως υποπλαίσια για τις αναρτήσεις και το σύστημα διευθυνσης ήταν κρεμαγιέρα μη υποβοηθούμενη.
1971:Ανεμιστήρας ζεστού αέρα στάνταρ, εμφάνιση 2 ενδείξεων στο καντράν: η μία για την θερμοκρασία της μηχανής και η άλλη γιατην φθορά των εμπρός τακακιών,εμφάνιση της έκδοσης Convertisseur με 3τάχυτο ημιαυτόματο κιβώτιο, εμφάνιση της GS Break και της GS Service (Break 2πορτο) με την τελευταία να προσφέρεται με μεταλλικές ή γυάλινες πίσω επιφάνειες,νέοι εσωτερικοί διακόπτες κλειδώματος
1972:Νέα εσωτερικά χερούλια πόρτών και νέοι διακόπτες ανοίγματος,νέα μηχανή 1222 κε 60 ίππων με την δυνατότητα τοποθέτησης ημιαυτόματου κιβωτίου,βελτιωμένη ποιότητα εσωτερικού,δυνατότητα τοποθέτησης φυμέ τζαμιών,αποκλεισμός της δυνατότητας τοποθέτησης ημιαυτόματου κιβωτίου με την 1015
1973:Ανεμιστήρας κρύου αέρα 2 ταχυτήτων, εμφάνιση της GS Birotor με μηχανή Wankel 995 κε 107 ίππων, πλουσιότερος εξοπλισμός για τις βασικές εκδόσεις Confort,προσθήκη της ηλιοροφής στον έξτρα εξοπλισμό
1974:Οι βασικές εκδόσεις Confort μετονομάζονται σε GSpecial, νέες εκδόσεις Χ, Χ2 και Pallas με την Χ να έχει μηχανή 1015 κε και την Χ2 να έχει μηχανή 1220 κε 65 ίππων και να έχουν πιο σπορτίφ εμφάνιση και με την Pallas να δίνει έμφαση στην πολυτέλεια, απόσυρεται απο την γκάμα η GS Birotor καθώς και η GS Service με τις γυάλινες επιφάνειες, Μείωση των ιπποδυνάμεων των μηχανών κατά 1 ίππο λόγω αντιρρυπαντικών νόμων, πλουσιότερος εξοπλισμός σε όλες τις εκδόσεις, ο λεβιές ταχυτήτων έγινε κάθετος (πριν ήταν υπό γωνία),στάνταρ τα αλαρμ σε όλες τις εκδόσεις.
1975:Τα ράμφη πλέον συγκολούνται αντί να βιδώνονται,νέες ζώνες ασφαλείας, η έκδοση Conertisseur ονομάζεται πλέον C-matic, απόσυρση των εκδόσεων GS Service και GSpecial Break 1220
1976:Νέα μάσκα μπροστά, νέα πίσω φώτα, νέα καντράν πιο συμβατικά συντελούν στο να λέγεται σειρά 2,πλουσιότερος εξοπλισμός στις πλούσιες εκδόσεις, εμφάνιση των ζώνων ασφαλείας αδράνειας στα έξτρα, επανεμφάνιση της GS Service με την ονομασία GS Enterprise
1977:Τροποποιημένη μάσκα μπροστά, η μηχανή 1015 κε αντικαθίσταται από μία 1129 κε με 56 ίππους καλύτερη ροπή και βελτιωμένη κατανάλωση,καλύτερος εξωτερικός εξοπλισμός για τις εκδόσεις Χ κι Χ2
1978:Εμφάνιση της περιορισμένης σειράς Basalte με ειδικό εσωτερικό κι εξωτερικό εξοπλισμό, η έκδοση Χ2 αντικαθίσταται με την Χ3 που έχει μηχανή 1299 κε 65 ίππων, νέες ταπετσαρίες καθισμάτων,στάνταρ ζώνες ασφαλείας αδράνειας σε όλα τα μοντέλα
1979:Η GS αντικαθίσταται από την GSA, 5 πόρτες,πιο πλαστική εμφάνιση,διαφορετικο εσωτερικό και καντράν με δορυφόρους, επανασχεδιασμένο πίσω μέρος διατίθεται αρχικά μόνο με την 1299, με την Χ3 να διαθέτει κιβώτιο 5 ταχυτήτων που είναι στα έξτρα για τις εκδόσεις Pallas και Club.Το μόνο μοντέλο GS που παραμένει είναι το GSpecial που όμως έχει βελτιωμένο εξοπλισμό
1980: Η GSpecial αντικαθίσταται από την GSA Special που έχει την ίδια μηχανή 1129 κε αλλά προσφέρει την δυνατότητα τοποθέτησης 5τάχυτου κιβωτίου,προσθήκη οικονομόμετρου σε όλες τισ εκδόσεις πλην Χ3 και C-matic, εμφάνιζονται στα έξτρα οι ζάντες αλουμινίου,δεξιός καθρέπτης για την Χ3 με εσωτερικό χειριστήριο,τέλος παραγωγής για την GS
1981: Βελτιωμένη μηχανή 1299 κε ECO με μειωμένη κατανάλωση χωρίς να θυσιάζει τις επιδόσεις μπαίνει στην γκάμα, η έκδοση GSA Special έχει και την 1299 κε μηχανή και την θέση της παίρνει η έκδοση GSA, εμφάνιση της περιορισμένης σειρας Tuner με ειδικό ακουστικό εξοπλισμό
1982:Εμφανίζεται η ΒΧ που θα αντικαταστήσει την GSA, αντικατάσταση της έκδοσης Club με την έκδοση Χ1 που έχει τη εξωτερική εμφάνιση της Χ3 αλλά το εσωτερικό της GSA Special, η έκδοση Break Club παραμένει, νέα καντράν
1983:Η μηχανή 1129 κε αποσύρεται μαζί με το ημιαυτόματο κιβώτιο C-matic, περιορισμένη έκδοση Cottage στην βάση του Break
1984:Περιορισμένη έκδοση Chic με μόνο εξωτερικές αλλαγές
1985:Απόσυρση των εκδόσεων Χ1, Pallas ,Break Club
1986:Τέλος παραγωγής στην Ευρώπη, στο εργοστάσιο της Ισπανίας
1987:Φτιάχνονται τα τελευταία 300 GSA Enterprise στην Ινδονησία οπού κι εκεί τελειώνει η παραγωγή παγκοσμίως για το μοντέλο αυτό
Συνολικά παράχθηκαν 2.474.346 GS/GSA και είναι έως τώρα το 2ο πιο καλοπουλημένο Citroen μετα το 2CV και παρά το οτί αυτό το αμάξι έσωσε την Citroen από την πλήρη κατάρευση στις δύσκολες στιγμές (απορρόφηση από την Peugeot), δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα και από την ίδια την εταιρεία σαν κάτι σημαντικό αλλά απλώς κάνει μια αναφορά δίνοντας έμφαση μόνο στα 2CVειδή, στις Traction και στις DS και SM χωρίς να υστερείται σε κάτι (εμφάνιση,καινοτομία, μοναδικότητα) -
Μερικές φωτογραφίες από το Projet F
Και τα 2 πρωτότυπα Pininfarina που απέρριψε η BMC
(Σωστά βλέπετε το 2ο μοιάζει με την ''μελλοντική'' CX ) -
Διακρίνω καταπληκτική ομοιότητα με R6 απο πίσω
Παίρνω το αίμα μου πίσω, μια ζωή μου τη λένε οι σιτροενάκηδες για αντιγραφές! -
Μόνο που αυτό σχεδιάστηκε αρχές 60 οπότε πάλι αντιγράψατε...
(ήταν ο λόγος που απορρίφθηκε το σχέδιο (τους πρόλαβε η ρενώ) και καλά έκαναν) -
-
Citroen GS & GSA...
Καταπληκτικο αμαξι!
Χειροφρενο στο ταμπλο, περιστροφικος χιλιομετρητης, 3 'σκαλες' υψους...Περασαν δυο απο την οικογενεια, μοντ 78 και 83 αντιστοιχα...
Δυστυχως δεν υπαρχουν πλεον... -
Ο χρήστης GeZ έγραψε:
(ήταν ο λόγος που απορρίφθηκε το σχέδιο (τους πρόλαβε η ρενώ) και καλά έκαναν)Σωστός...
Σήμερα έμαθα ότι στα Χανιά φτιάχνονται 2 Traction Avant!
-
-
Το πρώτο αυτοκίνητο του πατέρα μου, αγορασμένο το 1975....τι ταξίδια είχαμε κάνει...το κρατήσαμε μέχρι το 1985
-
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
Παίρνω το αίμα μου πίσω, μια ζωή μου τη λένε οι σιτροενάκηδες για αντιγραφές!εε δεν σου θυμίζει αmi 8 berline πίσω?
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
Παίρνω το αίμα μου πίσω, μια ζωή μου τη λένε οι σιτροενάκηδες για αντιγραφές!εε δεν σου θυμίζει αmi 8 berline πίσω?
Μάλλον χρησιμοποιήθηκε και για το Ami 8 αυτό το πρωτότυπο
(ήταν ο λόγος που απορρίφθηκε το σχέδιο (τους πρόλαβε η ρενώ) και καλά έκαναν)Σωστός...
Σήμερα έμαθα ότι στα Χανιά φτιάχνονται 2 Traction Avant!
Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται
-
Ο χρήστης GeZ έγραψε:
Μάλλον χρησιμοποιήθηκε και για το Ami 8 αυτό το πρωτότυπο
ναι μοιάζει πάρα πολύ νομίζω.
οπότε ο R.Opron (σχεδιαστής του Ami8) βασίστηκε μάλλον σε αυτό -
Προφανώς χρησιμοποιήθηκε για το μελλοντικό Ami αυτό το πρωτότυπο. Εγώ εστίασα στο πίσω μέρος, κάτω απο το πίσω παρ-μπρίζ, μοιάζει πάρα πολύ με το R6 (8 χρόνια πριν... )
-
πότε βγήκε το R6?
-
1968
-
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
1968οριακά με το Ami 8 δηλαδή...
το θέμα είναι ποιος αντέγραψε ποιον!το R6 όμως μοιάζει μπροστά και με ami 6 κάπως...
άρα πολύ απλά η Renault αντέγραψε την Citroen
-
Το 1968 βγήκε το R6 (μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αντι-Ami).
Την ίδια χρονιά η Citroen βγάζει το Dyane (καθαρά αντι-4L).
Ή μήπως το Ami ήταν το αντι-4L??? Βγήκε ελάχιστους μήνες πριν την επίσημη παρουσίαση του 4L, και ενώ τα σχέδια τος Renault ήταν προφανώς γνωστά...
Ήδη όμως το 4L είχε σχρδιαστεί σαν αντι-2CV!Υ.Γ. Εγώ τα γουστάρω και τα 5! (αντε εξαίρεση το R6, όχι τόσο πολύ...)
-
μην ξεχνάμε όμως το ami 6 που βγήκε το 61!
-
Η κοψια του R6 ομως μοιαζει περισσοτερο με το Ami 8
-
Classic Citroen Forum