-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Εξαρτάται από το υλικό, τι θέλεις να κολλήσεις;
Αστον να διαβάσει. Τα περιγράφει όλα ο σύνδεσμός μου .
Με την παρέμβασή σου, .....'αλλοιώνεις τη γεύση ρε φίλε' ! -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ελπίζω να είμαι στο σωστό τοπικό.Οξυγονοκόλληση vs Ηλεκτροκόλλησης. Που προτιμάτε η κάθε μία; Υπέρ και κατά;
Τώρα είσαι στα χωράφια μου.
Κάθε τύπος κόλλησης είναι και ο κατάλληλος ανάλογα την εργασία. πχ, η οξυγονοκόλληση δεν είναι για να φτιάξεις την καγκελόπορτα σου, όχι πως δεν γίνεται στην πολύ ανάγκη, αλλά δεν προτείνεται με την καμμία, θέλεις ηλεκτρικόλληση με το παραδοσιακό ηλεκτρόδιο αν αυτό εννοείς ηλεκτροκόλληση.Στην καρότσα πάλι του ΙΧ αυτοκινήτου δεν βάζεις ηλεκτρόδιο, παρά σε μεγάλη ανάγκη και μόνο στα χοντρά κομμάτια, όπως σε σασί τύπου σκάλας, σε κανένα κοτσαδόρο, κλπ. Στις λεπτές εξωτερικές λαμαρίνες σήμερα χρησιμοποιούν MIG, οξυγόνο χρησιμοποιείς συνήθως όταν αλλάζεις ένα κομμάτι της καρότσας πχ κολλητό φτερό, κάνοντας πόντες μπρουτζοκόλλησης. Επίσης στο σφυρηλάτισμα κάνεις αυτά που λέμε πυρώματα για να μαζέψει η λαμαρίνα στο σημείο που είναι ξεχειλωμένη.
Σήμερα οι περισσότερες δουλειές γίνονται αποδοτικότερα και ευκολότερα με μηχανές συγκόλλησης τύπου MIG και TIG.
Οι μηχανές MIG χρησιμοποιούν σύρμα που ξετυλίγεται από κουλούρα που βρίσκεται μέσα στη μηχανή και μπορείς να κάνεις γαζί μεγάλου μήκους. Η MIG έχει το πλεονέκτημα όταν κολλάς λεπτές λαμαρίνες να μην τις ζεσταίνει πολύ οπότε αυτές δεν στραβώνουν πολύ ( πετσικάρουν ) με το ανάλογο σύρμα κολλάς και ανοξείδωτο, ενώ αν η μηχανή MIG είναι κατάλληλη
( AC-DC )μπορείς να κολλήσεις με σύρμα αλουμινίου και αλουμίνιο.Η μηχανή TIG είναι μηχανή που κολλάει με αυτοσυγκόλληση ή με βέργα στο χέρι τα πάντα, ( και αλουμίνιο αν είναι AC-DC ) κολλάει τέλεια το ανοξείδωτο, και όλα τα μέταλλα.
Σημείωση: Το αλουμίνιο για να κολλήσει πρέπει να σπάσει πρώτα η εξωτερική στοιβάδα της αλουμίνας και μετά να κολλήσει, αυτό γίνεται με πολύ δυνατή φλόγα οξυγόνου, με ηλεκτροκόλληση και ηλεκτρόδιο αλουμινίου μεγαλύτερη από 250 amber ή με μηχανές τύπου MIG ή TIG εξοπλισμένες με σύστημα AC-DC, η μηχανή εναλάσσεται συνεχώς από AC σε DC κάνοντας κατά κάποιο τρόπο ένα είδος ηλεκτρονικής αμμοβολής που σπάει την στοιβάδα της αλουμίνας ώστε να μπορεί με λίγα amber να κολλήσει το αλουμίνιο, πχ με 80-90 amber κολλάς άνετα αλουμίνιο 3-4mm, βέβαια χρειάζεται εμπειρία και τεχνική. Οι μηχανές αυτές χρειάζονται αέριο για να κολλήσουν, τα αέρια είναι το αργόν και το μίγμα αερίων με βάση το αργόν, στις μηχανές TIG βάζουμε αργόν όπως και στις MIG, όταν όμως πρόκειται να κολλάμε μόνο σίδερο είναι προτιμότερο το μίγμα.
Για τις οικιακές εργασίες μια μικρή κλασσική ηλεκτροκόλληση χαλκού ή ένα μικρό Inverter είναι το κατάλληλο μηχάνημα για το 90% των εργασιών αυτών.
Το οξυγόνο είναι πιο εξιδεικευμένο, χρειάζεται φιάλες οξυγόνου-ασετυλίνης, ή για μικρές εργασίες πχ κολλήσεις εξατμίσεων, μπαλώματα σε λεπτές λαμαρίνες ή για εργασίες ανακατασκευής αυτοκινήτου, μια συσκευή με μικρή φιάλη οξυγόνου και μια φιάλη MAP gaz είναι υπεραρκετή.
Το θέμα των συγκολλήσεων είναι τεράστιο, τα μέταλλα σιδηρούχα και μη, έχουν τεράστιο πεδίο εφαρμογών, γκάμας μηχανημάτων και τεχνικών.
Όσον αφορά τις μάσκες, σήμερα που είναι φτηνές είναι προτιμότερο να δώσει κάποιος 60€ να πάρει μια αυτόματη μάσκα που σκουραίνει μόνη της όταν αρχίζει η συγκόλληση, γιατί δεν κινδυνεύει (ειδικά ο ερασιτέχνης) να πάθει φλόγωση και να τρέχει για κολλήρια, έχοντας και το πλεονέκτημα του ελεύθερου χεριού να συγκρατήσει το κομμάτι που κολλάει βλέποντας ταυτόχρονα μέσα από τη μάσκα που στηρίζεται στο κεφάλι του, η οποία αυτόματα σκουραίνει όταν κολλάει, οι μάσκες αυτές έχουν το πλεονέκτημα της ρύθμισης της φωτεινότητας, οι σημερινές μάσκες δεν χρειάζονται μπαταρία όπως οι παλαιότερες.
-
Τελικά σε μία πρόταση πότε το ένα πότε το άλλο ή πλεονεκτήματα μειονεκτήματα κάπως ξεκάθαρα δεν έχετε πει. Ίσως δεν είναι τόσο απλά τα πράματα αλλά έναν γενικό μπούσουλα.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Τελικά σε μία πρόταση πότε το ένα πότε το άλλο ή πλεονεκτήματα μειονεκτήματα κάπως ξεκάθαρα δεν έχετε πει. Ίσως δεν είναι τόσο απλά τα πράματα αλλά έναν γενικό μπούσουλα.Για όλες τις απορίες υπάρχει το καταπληκτικό βιβλίο **Haynes welding manual **στο net που μπορείς να το καταβάσεις ελεύθερα, έχει φωτογραφίες που εξηγούν τα πάντα ακόμα και αν δεν πολυκαταλαβαίνει κάποιος τα αγγλικά ή του είναι ξένη η ορολογία της συγκόλλησης.
Ο επαγγελματίας συγκολλητής λόγω καθημερινότητας της εργασίας του, δεν είναι εύκολο να βάλει σε τάξη τις εμπειρίες του και να προσπαθήσει να εξηγήσει πράγματα που σε αυτόν είναι περισσότερα από αυτονόητα, είδες ότι ξεκίνησα να λέω - **ανάλογα το είδος της εργασίας **- και μετά παρασύρθηκα και άρχισα να λέω πιο ειδικά πράγματα, επειδή μου έλειπε η απάντηση, το είδος της εργασίας, αν το μάθω μπορώ να εξηγήσω επακριβώς τι πρέπει να κάνει κάποιος, πιο πάνω προσπάθησα με λίγα λόγια και απλό τρόπο να εξηγήσω την διαφορετικότητα των μηχανών που μπερδεύει τον αδαή, και που έχει να κάνει με το είδος της εργασίας που πρέπει να φέρουν σε πέρας.
Τελικά φαίνεται δεν τα κατάφερα καλά.
-
Μου εμφανίστηκε το εξής τελευταία.
Εκεί που πάω να γυρίσω το κλειδί, η μίζα πάει να ξεκινήσει και μετά σιγή ιχθύος.....σαν να είναι ψόφια η μπαταρία.
Γυρνάς το κλειδί πίσω ξαναδοκιμάζεις, πέρνει μπρος κανονικά.
Αυτό συμβαίνει το πολύ δύο φορές την βδομάδα, η υπάρχει και περίπτωση μέσα στην βδομάδα να μην το κάνει.
Σήμερα όμως μου έκανε και το παρακάτω το οποίο θεωρώ ότι σχετίζεται με το παραπάνω.
Γρήγορη αλλαγή από πρώτη σε δευτέρα και εκεί που άρχισε να σηκώνει στροφές, για 1 δεύτερο το ταμπλώ γίνεται χριστ. δέντρο
με το στροφόμετρο να πέφτει. Ο κινητήρας λειτουργούσε κανονικά χωρίς διακοπές.
Κατα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παίζει να είναι μπαταρία(κοντεύει να γίνει αντίκα-7 χρόνια φεύγα στην πλάτη της).
Συμπληρώνω πάντα τα υγρά της.
Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να δω πριν πάω σε αντικατάσταση;
Αμάξι octavia 5 1.6 fsi. -
Μπορείς να μετρήσεις την μπαταρία....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μπορείς να μετρήσεις την μπαταρία....Σωστό και αυτό....
Το έκανα σήμερα το πρωί πριν ξεκινήσω. 12,17 και 14,34 με κινητήρα σε λειτουργία(κρύος-ανεβασμένο ρελαντί).
Είναι οκ σύμφωνα με τις μετρήσεις; -
Με 12,17 είναι σχεδόν άδεια.
Αν δεν πάρει αμέσως δεν θα έχει δύναμη η μπαταρία να ξαναπροσπαθήσεις. -
Σας ευχαριστώ όλους και ειδικά τον 21 Quadra για τον χρόνο του και την διάθεση του να εξηγήσει. Ευχαριστώ και τον Δημήτρη που με έστειλε στο αναγνωστήριο.
Για καγκελόπορτα ήταν και τελικά έγινε με ηλεκτροκόλληση.
-
Ένας σιδεράς στην Περαία φτιάχνει καγκελόπορτες όχι με σωλήνες μορφής αλλά με Τ και βέργες μασίφ για να μη χαλάσουν ποτέ.
Δεν είναι όμορφες αλλά είναι αθάνατες.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Με 12,17 είναι σχεδόν άδεια.
Αν δεν πάρει αμέσως δεν θα έχει δύναμη η μπαταρία να ξαναπροσπαθήσεις.Αρα πάμε για μπαταρία....
Ευχαριστώ φίλε Λέοντα. -
Δεν εννοούσα μέτρηση με βολτόμετρο αλλά με το άλλο το ειδικό που ζορίζει την μπαταρία. Βέβαια με 12,17 όντως μάλλον δεν χρειάζεσαι καν το άλλο...
-
εδω και καιρο μυριζει καποιες φορες βενζινη η καμπινα...εχω παρατηρησει μονον οταν εχει λιγη βενζινει μεσα στο ντεποζιτη...στην αρχη λεω χανει απο το σωληνακι και πεταχτικα εξω με τον πυροσβεστηρα γιατι ημουν εν κινηση...δεν χανει πουθενα τελικα.
δεν ξερω τι γινετε...επιστροφη εχει μετα την τρομπα οχι στην μπεκιερα μπροστα...το συστημα αερισμου δεν το εχω πειραξει
-
Ο χρήστης iceman_n έγραψε:
εδω και καιρο μυριζει καποιες φορες βενζινη η καμπινα...εχω παρατηρησει μονον οταν εχει λιγη βενζινει μεσα στο ντεποζιτη...στην αρχη λεω χανει απο το σωληνακι και πεταχτικα εξω με τον πυροσβεστηρα γιατι ημουν εν κινηση...δεν χανει πουθενα τελικα.δεν ξερω τι γινετε...επιστροφη εχει μετα την τρομπα οχι στην μπεκιερα μπροστα...το συστημα αερισμου δεν το εχω πειραξει
Δες στην υπερχείλιση του τεπόζιτου, μήπως κάποιο κολάρο έχει πρόβλημα. Επίσης, αν o σωλήνας πλήρωσης του τεπόζιτου, έχει κάποιο λαστιχένιο κομμάτι, παίζει να έχει σκάσει και σε στροφή, να χάνει λίγο...
Το βάρεσα με το Defy μου
-
εδω και καιρο μυριζει καποιες φορες βενζινη η καμπινα...εχω παρατηρησει μονον οταν εχει λιγη βενζινει μεσα στο ντεποζιτη...στην αρχη λεω χανει απο το σωληνακι και πεταχτικα εξω με τον πυροσβεστηρα γιατι ημουν εν κινηση...δεν χανει πουθενα τελικα.δεν ξερω τι γινετε...επιστροφη εχει μετα την τρομπα οχι στην μπεκιερα μπροστα...το συστημα αερισμου δεν το εχω πειραξει
Ελενξε τις συνδεσεις του σωληνα βενζινης στον χωρο της μηχανης (μπλε χρωμα) ,η γωνια που εχει πριν την μπεκιερα πολλες φορες χαλαει.
-
με το μπλε χρωμα ειναι ο αερισμος το ventilation του ντεποζιτου το οποιο καταλιγει σε ενα περιεργο φιλτρο μεσα στο θολο (πανω απο τη ροδα) απο οπου περνει αερα λογικα εκει...δεν περναει βενζινη απο εκει...
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
εδω και καιρο μυριζει καποιες φορες βενζινη η καμπινα...εχω παρατηρησει μονον οταν εχει λιγη βενζινει μεσα στο ντεποζιτη...στην αρχη λεω χανει απο το σωληνακι και πεταχτικα εξω με τον πυροσβεστηρα γιατι ημουν εν κινηση...δεν χανει πουθενα τελικα.
δεν ξερω τι γινετε...επιστροφη εχει μετα την τρομπα οχι στην μπεκιερα μπροστα...το συστημα αερισμου δεν το εχω πειραξει
Δες στην υπερχείλιση του τεπόζιτου, μήπως κάποιο κολάρο έχει πρόβλημα. Επίσης, αν o σωλήνας πλήρωσης του τεπόζιτου, έχει κάποιο λαστιχένιο κομμάτι, παίζει να έχει σκάσει και σε στροφή, να χάνει λίγο...
Το βάρεσα με το Defy μου
και εμενα κατι με το ντεποζιτο δεν μου καθετε καλα...αλλα στο τσιμεντο κατω στο γκαραζ δεν εχω ποτε σταλες
-
με το μπλε χρωμα ειναι ο αερισμος το ventilation του ντεποζιτου το οποιο καταλιγει σε ενα περιεργο φιλτρο μεσα στο θολο (πανω απο τη ροδα) απο οπου περνει αερα λογικα εκει...δεν περναει βενζινη απο εκει...Στο δικο μου hgt ειμαι σιγουρος οτι ειναι μπλε η σωληνα.
-
μονο ενα σωληνακι φερνει βενζινη στα hgt και ειναι μαυρο...τα μπλε που λες με την γωνια ναι μεν υπαρχουν αλλα δεν φερνουν βενζινη...ο λογος ειναι γιατι δεν υπαρχει επιστροφη στη μπεκιερα αρα μονο ενα σωλινακι φερνει καυσιμο μπροστα αφου η επιστροφη γινετε μεσα το ντεποζιτο κατευθειαν με τον ρυθμιστη βενζινης εκει
http://forums.puntomk2.co.uk/imagehosti ... 3ee17c.png
το μπλε που φενετε δεν φερνει βενζινη το μαυρο κατω απο το μπλε ειναι τις βενζινης
τεσπα στο μοτερ ολα καλα ειναι κατι γινετε πισω και μυριζει
-
Θα θυμαμαι λαθος
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........