-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό που είπε ο Λεωνίδας, ότι σε αυτόματο αυτοκίνητο που βασίζεται κυρίως στα φρένα του, τα τακάκια του κρατάνε 80.000 χλμ και μυρίζουν κιόλας από υπερθέρμανση, μου φαίνεται κουφό, περίεργο και εξωπραγματικό.Με ίδιο αμάξι γνωστός μου άλλαζε φρένα στις 20-30.000 χλμ. (μόνο περιαστικές διαδρομές).
Εγώ μέσα στη πόλη οδηγώ πολύ συντηρητικά και αρκετές φορές βάζω νεκρό και ρολάρω μέχρι το φανάρι (περιαστικές 7,5l/100km). Ακόμα κι έτσι νομίζω ότι οι μπροστινές ζάντες μαζεύουν περισσότερη σκόνη σε μια βδομάδα μέσα στη πόλη παρά από ένα Σ/Κ στο βουνό - εξάλλου τα φρένα μου δεν έχουν πολλά περιθώρια: μετά από 2 στροφές στη κατηφόρα αρχίζουν να μυρίζουν - αν συνεχίσω να πιέζω, στην επόμενη στροφή πιάνουν με δυσκολία.
Μου κάνει κι εμένα εντύπωση ότι διαρκούν τόσο πολύ τα τακάκια (Honda αντιπροσωπείας).
Μήπως η τακτική υπερθέρμανση ψήνει τα τακάκια και φθείρονται πιο δύσκολα; -
Aν όλοι οι δίσκοι είχαν αλουμινένια κέντρα ( καμπάνες ) δεν θα πετσικάτανε ποτέ και δεν θα ραγίζανε ποτέ.Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό που είπε ο Λεωνίδας, ότι σε αυτόματο αυτοκίνητο που βασίζεται κυρίως στα φρένα του, τα τακάκια του κρατάνε 80.000 χλμ και μυρίζουν κιόλας από υπερθέρμανση, μου φαίνεται κουφό, περίεργο και εξωπραγματικό.
Θα τα σκίσω τα χαρτιά μου θα τα σκίσω!!!!!!…..
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Aν όλοι οι δίσκοι είχαν αλουμινένια κέντρα ( καμπάνες ) δεν θα πετσικάτανε ποτέ και δεν θα ραγίζανε ποτέ.
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό που είπε ο Λεωνίδας, ότι σε αυτόματο αυτοκίνητο που βασίζεται κυρίως στα φρένα του, τα τακάκια του κρατάνε 80.000 χλμ και μυρίζουν κιόλας από υπερθέρμανση, μου φαίνεται κουφό, περίεργο και εξωπραγματικό.
Α.Πριν τα σκίσεις, τι ακριβώς θέλεις να πείς Αντώνη για να καταλάβω.
-
Aν όλοι οι δίσκοι είχαν αλουμινένια κέντρα ( καμπάνες ) δεν θα πετσικάτανε ποτέ και δεν θα ραγίζανε ποτέ.
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό που είπε ο Λεωνίδας, ότι σε αυτόματο αυτοκίνητο που βασίζεται κυρίως στα φρένα του, τα τακάκια του κρατάνε 80.000 χλμ και μυρίζουν κιόλας από υπερθέρμανση, μου φαίνεται κουφό, περίεργο και εξωπραγματικό.
Α.Πριν τα σκίσεις, τι ακριβώς θέλεις να πείς Αντώνη για να καταλάβω.
Ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, και με αυτά που διαβάζουμε, είναι αλήθειες η όχι θα μας πέσουν τα υπόλοιπα μαλλιά.
Αν διαφωνούσα κάπου μαζί σου, θα είχες το κατεβατό μου!!!!!........
ΠΑΝΤΑ φιλικά μαζί σου. !!!!!!!......
Αντώνης. -
Κοίταξε, αρκετοί αλλάζουν τακάκια στα 100.000 χλμ. δεν είναι κάτι περίεργο.
Μάλλον το στυλ οδήγησης που παίρνω το πόδι μου από το γκάζι πολύ πριν χρειαστεί να φρενάρω κάνει τα τακάκια να αντέχουν τόσο πολύ σε αυτόματο αμάξι.Επιμένω ότι οι ζάντες μαυρίζουν περισσότερο σε μια βδομάδα με αστικές/περιαστικές διαδρομές από μια διαδρομή στο βουνό (ίδια περίπου χιλιόμετρα).
Δεν είναι περίεργο, μέσα στη πόλη φρενάρεις ΣΥΝΕΧΕΙΑ. -
Φίλε ΛΕΟΝΤΑ, κόλισα εκεί που έγραψες για μυρωδιά. Αυτό συμβαίνει σε υπέρ χρήση.
Σίγουρα, μάλιστα παλαιότερα με τον αμίαντο, οι ταξιδιάρηδες μου, έσπαγαν ρεκόρ σε χιλιόμετρα με το ίδιο τακάκι.
ΑΝΤΩΝΗΣ. -
-
Όταν το τακάκι μυρίζει σημαίνει ότι παθαίνουν εξάχνωση τα συστατικά του, υλικά που αποτελούν την πάστα του, και οι κόλλες που το συγκρατούν στον μεταλλικό φορέα.
-
Όταν το παρακάνουμε οι ατμοί της εξάχνωσης είναι πολλοί και εγκλωβίζονται ανάμεσα στο τακάκι και το δίσκο, τότε το πεντάλ αποκτάει μια ελαστικότητα αφού ανάμεσα στο τακάκι και στο δίσκο παρεμβάλεται σαν μαξιλάρι ο καπνός των καμμένων υλικών. Αυτό λέγεται fade.
Οι χαρακτοί και οι τρυπητοί δίσκοι επιτρέπουν στον καπνό από τα τακάκια να διαφύγει ώστε το τακάκι να εξακολουθήσει να πατάει στο δίσκο και να έχουμε φρένα, τότε η θερμοκτασία ανεβαίνει περισσότερο, μέχρι που μπορεί και να κοκκινίσουν οι δίσκοι, στη συνέχεια και αν δεν έχουμε αγκαλιάσει κανένα δένδρο ή δεν έχουμε μετρήσει το βάθος του διπλανού φαραγγιού οι δίσκοι κρυώνουν, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας από τον αέρα τους στραβώνει και αν το μέταλλο είναι κουκουρούκου όπως είναι συνήθως οι απλοί δίσκοι του εμπορίου, ραγίζουν.
- Αν επιμείνουμε η θερμοκρασία περνάει στα υγρά των φρένων θερμαίνοντας τα τα οποία όταν κρυώνουν δημιουργούνται υδρατμοί από τη διαφορά θερμοκρασίας, πάλι το πεντάλ μας αποκτά ελαστικότητα γιατί υπάρχει αέρας στο υδραυλικό κύκλωμα των φρένων, οπότε πάλι δεν έχουμε καλά φρένα.
Λύσεις υπάρχουν πολλές, αλλά όταν το οδήγημα είναι ταξιτζίδικο δεν υπάρχει λόγος για καλύτερες πάστες, καλύτερους δίσκους, μεγαλύτερα φρένα, πολυπίστονες δαγκάνες, αφού κρατάμε τα τακάκια καπνίζοντα επί 100.000 χλμ δεν έχει έννοια αυτή η συζήτηση, δεν έχει αντικείμενο !
Το στύλ του καθενός είναι δικό του, όπως δική του είναι και η τσέπη, και έχει την ευθύνη της δικής τους ασφάλειας που όμως δεν πρέπει να παραβλέπει και την ασφάλεια όσων κινούνται γύρω του.
Τα φρένα τα λάστιχα και τα αμορτισέρ είναι αυτά που μας κρατάνε σε επαφή με τον δρόμο και στην πορεία μας. Όταν τα φρένα μυρίζουν και τα υγρά έχουν αλλοιωθεί, ( γιατί αλλιώνονται μετά από fade ), και δεν αλλάζονται με συνέπεια να βράζουν αμέσως με την παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τους 200c, εγώ εύχομαι όταν κινούμαι στο δρόμο τα αυτοκίνητα που κινούνται γύρω μου να είναι ΟΚ σε όλα τους.
-
-
Λύσεις υπάρχουν πολλές
Αν εχεις ορεξη, θα ηθελα να διαβασω μερικες.
Αλλη ερωτηση:
Σε υψηλες σαλ (3500-4000) και κινουμενος με 150χλμ, μου 'πεταει' την 5η.
Μονο την συγκεκριμενη ταχυτητα, σε τυχαιο χρονο (δε μπορω πχ να το προκαλεσω πατωντας-αφηνοντας αποτομα γκαζι) συνηθως οταν το αμαξι ειναι ζεστο.
Το αμαξι ηταν 'φορτωμενο' με 4 ατομα. Θορυβος ή κατι αλλο περιεργο απο το σασμαν δεν υπαρχει, λειτουργει (κατα τα αλλα) αψογα.
Ειναι κομπλερ, ντιζα, ρυθμιση ντιζας, βαση σασμαν ή κατι αλλο?(δισκος πλατω εχει μολις 25000χλμ, και οι βαλβολινες συναντουν τις προδιαγραφες και αλλαχτηκαν πριν 5000χλμ, ενω οι ντιζες εχουν αλλαχτει πριν ενα χρονο και 15000χλμ)
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Λύσεις υπάρχουν πολλές
Αν εχεις ορεξη, θα ηθελα να διαβασω μερικες.
Αλλη ερωτηση:
Σε υψηλες σαλ (3500-4000) και κινουμενος με 150χλμ, μου 'πεταει' την 5η.
Μονο την συγκεκριμενη ταχυτητα, σε τυχαιο χρονο (δε μπορω πχ να το προκαλεσω πατωντας-αφηνοντας αποτομα γκαζι) συνηθως οταν το αμαξι ειναι ζεστο.
Το αμαξι ηταν 'φορτωμενο' με 4 ατομα. Θορυβος ή κατι αλλο περιεργο απο το σασμαν δεν υπαρχει, λειτουργει (κατα τα αλλα) αψογα.
Ειναι κομπλερ, ντιζα, ρυθμιση ντιζας, βαση σασμαν ή κατι αλλο?(δισκος πλατω εχει μολις 25000χλμ, και οι βαλβολινες συναντουν τις προδιαγραφες και αλλαχτηκαν πριν 5000χλμ, ενω οι ντιζες εχουν αλλαχτει πριν ενα χρονο και 15000χλμ)
- Για τα φρένα.
Ξεκινάς από τα απλά και φτηνά πρώτα. - Αλλάζεις τακάκια με ανθεκτικότερη πάστα στις θερμοκρασίες.
- Αλλάζεις υγρά φρένων με DOT 5.1
- Βάζεις μπροστά σωληνάκια υψηλής πίεσης.
- Αλλάζεις δίσκους aftermarket καλύτερης ποιότητας ( Καλύτερο μαντέμι / θερμική επεξεργασία κλπ )
Ανεβαίνουμε σε κοστολόγιο
-Βάζεις τετραπίστονες δαγκάνες- Βάζεις μεγαλύτερους δίσκους ( αν το επιτρέπουν οι ζάντες σου ) με αλουμινένια κέντρα
- Κρατάς τα σωληνάκια υψηλής που είχες βάλει και τα υγρά DOT 5.1
Όλα τα παραπάνω θα βελτιώσουν την ποιότητα του φρεναρίσματος αλλά κυρίως θα αυξήσουν την αντοχή των φρένων στη θερμοκρασία, στην τελική θα έχεις φρένα που θα τα εμπιστεύεσαι πάντοτε.
Για το σαζμάν.
Ξεκινάς από τα απλά, ρυθμίσεις κλπ προχωρώντας προς τα μέσα, στη χειρότερη αν το πρόβλημα παραμένει, το ανοίγεις για τα συγχρονιζέ. - Για τα φρένα.
-
Για τα φρένα.
Ξεκινάς από τα απλά και φτηνά πρώτα.
1 Αλλάζεις τακάκια με ανθεκτικότερη πάστα στις θερμοκρασίες.
2 Αλλάζεις υγρά φρένων με DOT 5.1
3 Βάζεις μπροστά σωληνάκια υψηλής πίεσης.
4 Αλλάζεις δίσκους aftermarket καλύτερης ποιότητας ( Καλύτερο μαντέμι / θερμική επεξεργασία κλπ )Ευχαριστω πολυ για την απαντηση.
Προς το παρων εχω αλλαξει τακακια (EBC Greenstuff) και δισκους (ATE High Carbon) και εχω την αισθηση πως βελτιωθηκε λιγακι το φρενο. Μελλοντικα παμε για υγρα και σωληνακια.Ανεβαίνουμε σε κοστολόγιο
Δε θελουμε.
Για το σαζμάν.
Ξεκινάς από τα απλά, ρυθμίσεις κλπ προχωρώντας προς τα μέσα, στη χειρότερη αν το πρόβλημα παραμένει, το ανοίγεις για τα συγχρονιζέ. -
Σε αυτοκίνητο άλλης μάρκας πάντως με όμοιο πρόβλημα, το αποτέλεσμα ήταν να γίνει αλλαγή της ασφάλειας στις ντίζες των ταχυτήτων.
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Σε αυτοκίνητο άλλης μάρκας πάντως με όμοιο πρόβλημα, το αποτέλεσμα ήταν να γίνει αλλαγή της ασφάλειας στις ντίζες των ταχυτήτων.Mακαρι.
Γιατι αμα ανοιξει σασμαν... -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Σε αυτοκίνητο άλλης μάρκας πάντως με όμοιο πρόβλημα, το αποτέλεσμα ήταν να γίνει αλλαγή της ασφάλειας στις ντίζες των ταχυτήτων.
Mακαρι.
Γιατι αμα ανοιξει σασμαν...
Το ξεκούμπωμα μιας ταχύτητας, βασικά, προέρχεται από στραβή φουρκέτα, η από ‘βαρκάκι’ που συγκρατεί κουμπωμένη την ταχύτητα. Λιγότερο γίνετε από φαγωμένο γρανάζι, και ακόμα λιγότερο απο συγχρόνιζε, που σκοπός του είναι η ‘μαλακή’ εμπλοκή.
Antonis-team. -
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
ξεκόλλησε για κάποιο λόγο το κυκλωμένο πλαστικό (μια φέτα είναι) κ έπεσε.αγόρασα ένα καινούριο, πώς μπορώ να το πιάσω ώστε να μην ξαναφύγει;
από κάτω είναι λαμαρίνα και δεν έχει κλιπς αλλά κόλλα διπλής όψεως.
Βάλτου σιλικόνη και μια ταινία από πάνω για λίγες ώρες μέχρι να πολυμεριστεί η σιλικόνη ( πολυμερίζεται με την υγρασία και όχι με τη ζέστη ) και μετά την αφαιρείς, πιστεύω θα κρατήσει περισσότερο από την διπλής όψης που ξεκολλάει όταν ζεσταίνεται από τον ήλιο, είναι και μαύρο και είναι ακόμα χειρότερα.
-
Tην απλή την διάφανη ή την μαύρη ;
Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Tην απλή την διάφανη ή την μαύρη ;Ευχαριστώ.
Ότι έχεις πρόχειρη, για απλή εξωτερική στερέωση μέχρι να στεγνώση η σιλικόνη, μετά θα την αφαιρέσεις.
-
Tην απλή την διάφανη ή την μαύρη ;
Ευχαριστώ.
Ότι έχεις πρόχειρη, για απλή εξωτερική στερέωση μέχρι να στεγνώση η σιλικόνη, μετά θα την αφαιρέσεις.
όχι για την σιλικόνη λέω... ...την διάφανη ή το σικαφλεξ (πώς το λένε)
-
Δε νομίζω οτι με την σιλικονη θα κανεις κ πολυ καλη δουλεια
Θα σου πρότεινα να πας σε ένα λαμαρινα-βαφεα-παρπριζα και να σου δωσει λιγο παρμπριζοκολα θα γινει αθάνατο! -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Mακαρι.
Γιατι αμα ανοιξει σασμαν...
Το ξεκούμπωμα μιας ταχύτητας, βασικά, προέρχεται από στραβή φουρκέτα, η από ‘βαρκάκι’ που συγκρατεί κουμπωμένη την ταχύτητα. Λιγότερο γίνετε από φαγωμένο γρανάζι, και ακόμα λιγότερο απο συγχρόνιζε, που σκοπός του είναι η ‘μαλακή’ εμπλοκή.
Antonis-team.Οταν κατεβαζεις απο 5η σε νεκρο, η αισθηση του λεβιε ποια ειναι; Νιωθεις το κουμπωμα;
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........