-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
To ότι παλαιοτερα είχαν καλητερο χωρο αποσκευων σε σχέση με το μηκος, δεν λέει πολλά αν δεν συνυπολογίσουμε και τον διαθεσιμο χώρο των επιβατών.
Fiat Tipo εγγύηση!!!
350 λίτρα πορτ-μπαγκάζ και ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ εσωτερικοί χώροι σε μήκος οριακά κάτω από 4 μέτρα.Κι αν προσθέσεις καμιά τριανταριά πόντους πάμε στα 500ltr ακριβώς (Tempra - 4.354m).
Κι αν προσθέσεις μόλις καναδυό πόντους (+ καμιά τριανταριά πάλι, από το Uno αυτήν τη φορά) πάμε στα 503ltr (Duna - 4.037m).
-
Ο χρήστης Govus έγραψε:
Για το εάν οι χώροι αποσκευών έχουν πράγματι τον όγκο, που δηλώνουν οι κατασκευαστές δεν το γνωρίζω. Με αφορμή όμως τους αντίστοιχους χώρους που βλέπω στα σημερινά μεσαίας κατηγορίας 'χάτσμπακ', που προ πολλού έχουν ξεπεράσει τα 4 μέτρα μήκους, θα ήθελα να κάνω μια (off topic ) παρατήρηση: θυμάμαι το (super) 5 μας, μοντέλο του '90, που με μήκος 'μόλις' 3,59 μέτρων (σχεδόν δηλαδή όσο το καινούριο 500άρι, που θα παρουσιάσει η FIAT ) είχε χώρο αποσκευών 233 λίτρα !! Επίσης, το Saxo του '97 της οικογένειας, με μήκος 3,72 μέτρα είχε χώρο αποσκευών 280 λίτρα !!! Τέλος (και ενδεικτικό των 'τάσεων', που οδηγούν τον καταναλωτή στο ν' αγοράζει μακρύτερα αυτοκίνητα, εάν θέλει να μπορεί να πάει μια πενθήμερη εκδρομή ...) το 'σημερινό' Clio (II) μας, ένα από τα πρώτα καθωσπρέπει road safe-ανθεκτικά-στη-στούκα με ένα κάρο (βαριές) σιδηροενισχύσεις και αρκετό μήκος για στουκοπαραμόρφωση (κλπ, κλπ) 'supermini', μήκους 3,81 μέτρων, έχει χώρο αποσκευών μόλις ...255 λίτρα. Τί να λέμε όμως τώρα; Το Clio III προσέγγισε τα 4 μέτρα ( ) , για να βγει ένας χώρος αποσκευών, που το Saxo είχε πετύχει πριν 10+ χρόνια. Φαύλος κύκλος...Δεν υπολογίζεις παραμέτρους όπως η μετατόπιση όλης της καμπίνας προς τα πίσω στα καινούρια αυτοκίνητα, και τον τεράστιο εμπρος προβολο για να πληρούνται οι κανονισμοι ασφαλείας των πεζών. Επίσης παλιότερα τα αυτοκίνητα είχαν μεν μεγαλύτερο χώρο αποσκευών αλλά το μεταξόνιο ήταν μικρότερο. Άσε που τα καθίσματα ήταν πιο λεπτά και τα παρμπριζ πολύ πιο κάθετα.
@νδρέας
-
Ένα τέτοιο πορτμπαγκάζ δεν είναι τόσο δύσκολο (στο περίπου) να μετρήσεις...
1.
- Και οι κρυμμένοι χώροι.
- Και οι κρυμμένοι χώροι.
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
Ένα τέτοιο πορτμπαγκάζ δεν είναι τόσο δύσκολο (στο περίπου) να μετρήσεις...Με το μάτι, 300 λίτρα περίπου είναι...για τους κρυμμένους δεν μπορώ να σου πω...
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Ένα τέτοιο πορτμπαγκάζ δεν είναι τόσο δύσκολο (στο περίπου) να μετρήσεις...
Με το μάτι, 300 λίτρα περίπου είναι...για τους κρυμμένους δεν μπορώ να σου πω...
Μάλλον λίγα λες
-
Γύρω στα 500 είναι με ορθια καθισματα έως την εταζέρα. 3ρι station πρέπει να είναι.
-
Είναι το 3 HB.
Οι διαστασεις ειναι:
Φάρδος ~ 1,05
Πλάτος ~ 0,83
Υψος ~ 0,44
ΧΩΡΙΣ τους κρυμμένους χώρους με όρθια καθίσματα!!!!Λοιπόν, έχουμε και λέμε :
1,05 * 0,83 * 0,44 = 0,38346 --> 383,46 L -
Επειδή έχω τρία παιδιά και ο χώρος αποσκευών είναι σημαντικός για μένα έχω επιλέξει μεσαίο στέισον . (Laguna II). Δεν έχω κανένα παράπονο, αλλά έπαθα πλάκα όταν προσπάθησα να μεταφέρω ένα μακρόστενο τραπεζάκι σαλονιού. Το χώρεσα με το ζόρι εγκάρσια. Κι έπειτα το έβαλα στο 'κλασσικό' μου Audi 100 (μοντέλο 73) με μεγάλη άνεση και χώρο να περισσεύει και αριστερά και δεξιά!!! (η χωρητικότητά του ξεπερνάει τα 600 λίτρα!)
-
Για το Μ3 ΗΒ ισχύουν τα εξης:
Αυτοκίνητα παραγωγής έως 8/2005 (περίπου) χωρητικότητα επίσημη 300l +συρταράκι ύψους 10 εκατοστών κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών.
Για Μοντέλα μετά τον 8/2005 το συρταράκι δεν υπάρχει με αποτέλεσμα ο χώρος των αποσκευών να είναι πιο βαθύς (επίσιμη χωρητικότητα 346 l) αλλά σχηματίζεται σκαλοπατάκι όταν πέφτουν τα καθίσματα.
Στην πραγματικότητα η χωρητικότητα είναι αρκετά μεγαλύτερη από την επίσημη.
Ελπίζω να βοήθησα. -
Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά ο πιο διαδεδομένος τρόπος μέτρησης είναι κατά DIN, με μπάλες όγκου 1 λτ. Ευνόητο είναι ότι, όσες μπάλες χωρέσει το πορτ μπαγκάζ, τόση είναι και η χωρητικότητά του σε λίτρα.
-
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά ο πιο διαδεδομένος τρόπος μέτρησης είναι κατά DIN, με **μπάλες **όγκου 1 λτ. Ευνόητο είναι ότι, όσες μπάλες χωρέσει το πορτ μπαγκάζ, τόση είναι και η χωρητικότητά του σε λίτρα.Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να συμβαίνει έτσι, αλλά εάν ναι, πρόκειται για μεγάλη ανοησία. Ο πραγματικός συνολικός όγκος θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ιδεώδης τρόπος μέτρησης θα ήταν να το τιγκάρεις με νερό (αν ήταν στεγανό...)
Τέλος πάντων, εκτός του όγκου και του 'κανονικού' σχήματος, σημασία έχει και το εμβαδόν του ανοίγματος. Αυτά για μονοκόμματα μεγάλα αντικείμενα, γιατί τα ψιλολόγια βολεύονται ούτως ή άλλως.
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά ο πιο διαδεδομένος τρόπος μέτρησης είναι κατά DIN, με **μπάλες **όγκου 1 λτ. Ευνόητο είναι ότι, όσες μπάλες χωρέσει το πορτ μπαγκάζ, τόση είναι και η χωρητικότητά του σε λίτρα.
Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να συμβαίνει έτσι, αλλά εάν ναι, πρόκειται για μεγάλη ανοησία. Ο πραγματικός συνολικός όγκος θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ιδεώδης τρόπος μέτρησης θα ήταν να το τιγκάρεις με νερό (αν ήταν στεγανό...)
Τέλος πάντων, εκτός του όγκου και του 'κανονικού' σχήματος, σημασία έχει και το εμβαδόν του ανοίγματος. Αυτά για μονοκόμματα μεγάλα αντικείμενα, γιατί τα ψιλολόγια βολεύονται ούτως ή άλλως.
Πάντως σήμερα τα περισσότερα πορτ μπαγκαζ είναι τετραγωνισμένα ή σχεδόν τετραγωνισμένα οπότε μπορείς εύκολα με την μέθοδο του iant να τα μετρήσεις.
Το θέμα δεν είναι αυτό το θέμα είναι η λάθος πληροφορίες που δίνουν οι διάφοροι κατασκευαστές διότι όταν στο mazda 3 5d h/b δίνουν 300λίτρα ενώ είναι 383 + συρταράκι 10 εκατοστών ύψους δηλ. πάνω από 400λίτρα τότε αυτό είναι τραγικό μιας και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό έναν υποψήφιο, οικογενειάρχη αγοραστή, που δίνει μεγάλη σημασία στον χώρο αποσκευών.
Δείτε π.χ στο ford focus όπου το διαφημίζουν οτι έχει τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών και σε όλα τα περιοδοκά αυτό μπαίνει στα συν του αυτοκινήτου!!! όταν τελικά το mazda 3 το 'τρώει'
κατά τουλάχιστον 38!!!!! λίτρα.
Γι'αυτό σας λέω μετρήστε τα να δούμε τι γίνεται τελικά...
Όσοι έχουν τετραγωνισμένα πορτ μπαγκαζ (π.χ. ford focus) ας μετρήσουν μήκος-πλάτος-ύψος να δούμε τι παίζει -
Από μέτρα για τα άλλα μοντέλα δεν ξέρω, αλλά έχω μερικές φωτογραφίες...
Golf:
Skoda:
Astra:
Focus:
C4:
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
485lt... καλά είναι για χατσμπακ;( α ρε ημιάκαμπτε...έχεις και τα θετικά σου... )
Πέρα από πλάκα βέβαια το απόλυτο νούμερο δεν λέει τίποτα αν αυτό δεν συνοδεύεται από ευκολία φόρτωσης και πρακτικότητα.
χωρις ρεζερβα
με ρεζερβα εχεις 415 νομίζω....
Αλλά και πάλι εγω εχω 315. Τοσο είναι και τόσο φαίνεται.
-
Ο χρήστης coyote έγραψε:
Αλλά και πάλι εγω εχω 315. Τοσο είναι και τόσο φαίνεται.Με την πεθερά μέσα ή όχι ?
Πλάκα-πλάκα, νομίζω είναι 285.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αλλά και πάλι εγω εχω 315. Τοσο είναι και τόσο φαίνεται.
Με την πεθερά μέσα ή όχι ?
Πλάκα-πλάκα, νομίζω είναι 285.
Χωράει ΑΚΡΙΒΩΣ 4 17αρια ζαντολάστιχα. Ρωτήστε τον alman.
-
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά ο πιο διαδεδομένος τρόπος μέτρησης είναι κατά DIN, με μπάλες όγκου 1 λτ. Ευνόητο είναι ότι, όσες μπάλες χωρέσει το πορτ μπαγκάζ, τόση είναι και η χωρητικότητά του σε λίτρα.Φαίνεται πως υπάρχουν πολλές μέθοδοι υπολογισμού. Π.χ. στο φυλλάδιο του Golf αναφέρεται πως η μέτρηση του χώρου αποσκευών έγινε κατά το ISO 3832 με χρήση μπλοκ διαστάσεων 200x100x50mm.
-
Ο χρήστης tt έγραψε:
Συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά ο πιο διαδεδομένος τρόπος μέτρησης είναι κατά DIN, με μπάλες όγκου 1 λτ. Ευνόητο είναι ότι, όσες μπάλες χωρέσει το πορτ μπαγκάζ, τόση είναι και η χωρητικότητά του σε λίτρα.
Φαίνεται πως υπάρχουν πολλές μέθοδοι υπολογισμού. Π.χ. στο φυλλάδιο του Golf αναφέρεται πως η μέτρηση του χώρου αποσκευών έγινε κατά το ISO 3832 με χρήση μπλοκ διαστάσεων 200x100x50mm.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχουν τόσοι τρόποι υπολογισμού.
Ο ιδεώδης τρόπος θα ήταν να βάλουν μέσα μια μεγάλη ξεφούσκωτη μπάλα και να την γεμίσουν με νερό με κλειστό το πορτ μπαγκαζ, η μπάλα θα φουσκώσει και θα καταλάβει όλους τους χώρους του πορτ μπαγκαζ. Μετά την βγάζεις και μετράς το νερό.
Ένας άλλος τρόπος είναι, όντως, με τις μπαλες 1λτ, αν μάλιστα αυτές είναι ελαστικές τότε καταλαμβάνουν σχεδόν όλο τον διαθέσιμο χώρο, φυσικά όσο μικρότερες οι μπάλες τόσο μικρότερες οι απώλειες (Θεωρία ολοκληρωμάτων για όσους θυμούνται)
Παρ'όλα αυτά όπως είπα και πριν όταν έχεις έναν σχεδόν τετράγωνο χώρο αρκεί να μετρήσεις μήκοςπλάτοςύψος θα έχεις ένα αρκετά αξιόπιστο αποτέλεσμα. -
Δυστυχώς σε λίγα αυτοκίνητα ο χώρος είναι τόσο κανονικός ώστε ο απλός πολλαπλασιασμός να σε βγάλει κοντά στην αλήθεια (ειδικά αν θέλεις να έχεις ένα νούμερο με το οποίο να αντιμετωπίσεις αντίπαλα αυτοκίνητα).
Πιο εύκολο είναι να μετρήσεις το νερό που βάζεις γιατί αν προσπαθήσεις να βγάλεις ολόκληρη την μπάλα με νερό θα ζοριστείς (άσε που θα έχει ζοριστεί και το αυτοκίνητο). Πχ για χώρο 500 λίτρων θα έχεις βάλει μέσα 500 κιλά νερό.... Μάλλον το γεμίζεις και μετά σιφονάρεις και μετράς... για αρκετή ώρα όμως, 500 λίτρα είναι πολύ νερό (που θα πάει και χαμένο)
Με τις ελαστικές μπάλες 1 λίτρου θα πρέπει να αποδείξεις ότι δεν συμπιέζονται καθώς αλλάζουν σχήμα γιατί τότε πάει η μέτρηση περίπατο...
Μικρές μπάλες (με μέγεθος σαν τις μπάλες του πινγκ-πονγκ) θα ήταν πολύ καλό. Βέβαια αν βάλεις έναν μουσαμά μέσα μπορείς εύκολα να αδειάζεις τα μπαλάκια σε μια μεγάλη σακούλα.... θα χάνονται όμως και μερικά... και ποιος κάθεται να τα μετράει.... Άρα θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιος εύκολος τρόπος να τις βάζεις και να τις βγάζεις, ίσως μια ειδική ηλεκτρική σκούπα με μετρητή.
Νομίζω ότι η υπάρχουσα μέθοδος (DIN, ISO, VDA ή όπως τη λένε) με τα μπάλες 1λτ είτε με τα μπλοκ των 5x10x20 εκατοστών (πάλι 1λτ) είναι αρκετά πρακτική για να γίνεται εύκολα και γρήγορα σε λίγο χρόνο και προσφέρει ικανοποιητική ακρίβεια αλλά και απεικόνιση της πρακτικότητας (δεν έχει νόημα να έχεις μερικά λίτρα χώρου πίσω από σιδερένια δοκάρια κλπ). -
Toyota Corolla:
Χωρητικότητες των πορτ μπαγκαζ μύθος και πραγματικότητα