-
Για αυτο λέω,χειμώνας και πάλι χειμώνας μπρε!!!!
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Και εγώ λέω να προσέχεις πως μιλάς.εσυ τι θυχτηκες?Διαφωνεις σε κατι?πεστο και ασε τι πρεπει να προσεχω εγω,εισαι mod και δε το ξερουμε?
-
Σε μια συζητηση που μπορούμε να συμμετεχουμε ολοι,όλοι μπορούμε και να δηλώσουμε τη δυσαρέσκειά μας ως προς το υφος των συνομιλητων μας.
Ειναι κοινόχρηστος αυτος ο χωρος. -
Δε διαφωνω,θα μπορουσε να το πει αλλιως το τσουτσεκιστικο υφακι μου την εδωσε,αλλωστε δεν εκανε σχολιο επι της συζητησης απλα πεταχτηκε να με βαλει στη θεση μου και καλα
-
Κοιτά κι εγώ που διάβασα το ποστ σου περί τριμέγιστων Μαλάκων και 'χεράδων' τα πήρα αλλά το anger managment κάνει δουλειά.
Αυτό που εσύ αποκαλείς φύλακα άγγελο εγώ το το λέω ευνουχισμό των αυτοκινήτων. -
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Το ESP ΔΕΝ σου χρειάζεται και ακόμα και με τα ταμπούρα το Fiesta φρενάρει πολύ καλύτερα (και σε διάρκεια) από πολλά με δίσκους (πχ Polo... )Προσωπικα παραδεχομαι οτι ΔΕΝ ειμαι οδηγαρα (και γουσταρω μαθηματα ασφαλους και αγωνιστικης οδηγησης, θα τα χτυπησω καποια στιγμη, αν τα δω πουθενα εδω, γιατι στη θεωρια μπορει να ξερω οπως πολλοι αλλα πραξη ουδεν) ταρζανιες δεν κανω, κρατιεμαι παντα στα ορια που γνωριζω τι κανει το αμαξι και τι μπορω να χειριστω εγω, αλλα οδηγω παρα πολλα χρονια και μηχανη και αυτοκινητο και εχουν δει πολλα τα ματια μου ασταθμητα να συμβαινουν και δεν μπορω να πω οτι εχω τυφλη εμπιστοσυνη στα ανακλαστικα και την εμπειρια μου ... Ενα Drive By Wire (ESC) σιγουρα θα μπορουσε να αφαιρεσει καποιο απο το αγχος μου στους ελληνικους δρομους, οι αντιδρασεις του και ο ελεγχος του και η υπολογιστικη του ισχυς ειναι ετη φωτος πιο γρηγορα απο εμενα ....
ΑΛΛΑ οταν θα παω Σερρες ή Αιγινιο θα μπορω να το βγαλω ΟFF και να ΜΑΘΩ και να διασκεδασω ... (πραγμα που δε γινεται στο GP )
Eπισης Εμαθα σημερα οτι υπαρχει περιπτωση το S να ΜΗΝ παιρνει ESP .... Θα ξερω σιγουρα απο εβδομαδα ....Οσο για τα πισω ταμπουρα, γιατι στο ST βαλανε? ... Απο την αλλη οχι οτι αμφιβαλλω οτι μπορει να ειναι αρκετα ακομη και για το 1.6 100ΗP αλλα να εχει δωσει κανεις 15-16000 ευρω και αναμεσα απο τις ακτινες της πισω ζαντας να φαινονται ταμπουρα ....
-
Ο χρήστης nosferatu_gr έγραψε:
Γιατι ολοι εδω στο φορουμ ειναι χεραδες,για να σοβαρευτουμε λεω γω,οποιος παιρνει σημερα καινουργιο αυτοκινητο(που εχει τη δυνατοτητα να μπει)και δεν εχει ΕSP ειτε ειναι ασχετος και δεν το εχει ακουσει ποτε(γκομενες παππουδες κλπ κλπ),ειτε ειναι τρισμεγιστος μ*λακας που τσιγγουνευτε 500ευρω για το φυλακα αγγελο των σημερινων αυτοκινητων και νομιζει οτι ειναι οδηγαρα και δεν το εχει αναγκηΕπειδή δεν είμαι ούτε χεράς, ούτε άσχετος (ελπίζω) και το έχω ακούσει θα σου πω την ακόλουθη ιστορία (την έχω ξαναγράψει):
Audi A3 1.6 FSI (με 17άρες ζάντες και σπορ ανάρτηση). Ανηφορική δεξιά κλειστή στροφή. Μία ελαφρά υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου και των γραμμών αρκούσε έτσι ώστε να εμφανίσει υποστροφή αδράνειας (γιατί ισχύος δεν μπορεί να προκαλέσει - λείπει η ισχύς, μην τα ξαναλέμε αυτά...). Εντάξει λέω εγώ, αφήνουμε λίγο το γκάζι να πετάξει λίγο τον κώλο του για να διορθώσει. Δεν ήταν και τραγικά τα πράγματα... Αφήνω λοιπόν λίγο γκάζι και όντως πετάει ελαφρώς την ουρά του, ΑΛΛΑ τότε επιλέγει το ESP να ξυπνήσει (ήταν πάντα ανοιχτό, δεν το έβγαλα ποτέ). ΑΛΛΑ (δεύτερο αλλά) η ηλεκτρονική μ@λ@κί@ επενέβη ΜΟΝΟ στον πίσω άξονα, πράγμα που σημαίνει ότι ΔΕΝ μπορούσες να διορθώσεις την υποστροφή (δεν είχα τιμόνι λόγω της υποστροφής και λόγω του 'φύλακα άγγελου' δεν είχα και ρυθμισιμότητα πίσω) και το αμάξι πήγαινε ευθεία για το χαντάκι... Ευτυχώς (αφού άσπρισαν μερικές τρίχες, καθότι το αμάξι δεν ήταν και δικό μου...) λόγω του ότι ήταν ανηφόρα και η αρχική ταχύτητα δεν ήταν τραγικά μεγάλη, μείωσε ταχύτητα από μόνο του και κατάφερα να το συμμαζέψω. Αν η ταχύτητά μου ήταν μεγαλύτερη ή η στροφή ευθεία ή κατηφορική, θα είχα βγει από το δρόμο εξ' αιτίας της παρέμβασης του ESP!!!!!
Μετά από αυτή την εμπειρία το ESP με αφήνει ΠΑΓΕΡΑ αδιάφορο. Και όχι, η υποστροφή αδράνειας ΔΕΝ είναι κάτι extreme και κατά την άποψή μου είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί ν' αντιμετωπίσει ένας οδηγός (γιατί δεν έχεις τιμόνι και η ταχύτητα του αμαξιού είναι μεγάλη) και το ESP όχι μόνο δεν την αντιμετώπισε, αλλά μ' εμπόδισε να τη διορθώσω.
Από ένα σύστημα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου (και μάλιστα τόσο διαφημισμένο) ΑΠΑΙΤΩ να μπορεί να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις (για τις εύκολες τι να το κάνω;;;; ) και όχι να με οδηγεί στο χαντάκι!
Μεμονωμένο περιστατικό; Μπορεί. Δεν θέλω να μάθω αν θα ξανασυμβεί... Με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχω κάνει γενικά λίγα χλμ (λιγότερα από 1.000) και αν με τόσα λίγα ήδη έχω τόσο άσχημη εμπειρία με το ESP δεν θα ήθελα να ξέρω τι εμπειρίες θα είχα αποκτήσει αν το καθημερινό μου αμάξι είχε ESP με τις ταχύτητες που οδηγώ στα 8χλμ έρημου επαρχιακού δρόμου που κάνω κάθε μέρα για να πάω στη δουλειά μου (όπου και έγινε το εν λόγω περιστατικό)...
Και όχι, το ΕSP του Α3 είναι πολύ καλά ρυθμισμένο. Σε 2-3 άλλες περιπτώσεις (γιατί όποτε το έχω πάρει το αμάξι το έχω πάει σε στροφιλίκι) έχει συμπεριφερθεί σωστά και όντως βοήθησε, αφήνοντας μάλιστα και ένα ελαφρό παίξιμο της ουράς, αλλά αυτές οι περιπτώσεις ήταν πολύ 'ελαφριές' μιας και εγώ προκάλεσα την αποσταθεροποίηση και όχι η αδράνεια. Στα δύσκολα (όταν το αμάξι έφυγε εκεί που δεν το περίμενα)...
Και στο μέλλον παρακαλώ να λείπουν τα σχόλια και οι χαρακτηρισμοί. + -
-
Ο χρήστης Obelix έγραψε:
Κοιτά κι εγώ που διάβασα το ποστ σου περί τριμέγιστων Μαλάκων και 'χεράδων' τα πήρα αλλά το anger managment κάνει δουλειά.
Αυτό που εσύ αποκαλείς φύλακα άγγελο εγώ το το λέω ευνουχισμό των αυτοκινήτων.Ο ευνουχισμός έχει ξεκινήσει από πολύ πιο πριν, από τα υπερβολικά υποβοηθούμενα τιμόνια και φρένα και τη μηδαμινή αίσθηση που αφήνουν αυτά στον οδηγό για το που κοιτάνε οι ρόδες τους και αν γλιστράνε...
Οποιος έχει οδηγήσει σπορ παλιό αυτοκίνητο καταλαβαίνει απολύτως τι εννοώ.
ΙΜΗΟ, απαραίτητο το ESP σε όλα τα καινούργια eurobox, αναίσθητα αλλα και παράλληλα δυνατά, αυτοκίνητα για το μέσο οδηγό. Στο παράδειγμα που φέρνει ο markvag (τυπική περίπτωση τσαμπουκά ESP που τα κάνει μαντάρα) διατηρώ μια ένσταση: Η κίνηση που πήγες να κάνεις, αγαπητέ, όσο και να σου φαίνεται περίεργο, δεν είναι η αναμενόμενη από το μέσο οδηγό. Ο μέσος οδηγός δε θα το φτάσει ποτέ σε αδρανειακή υποστροφή και αν ακόμα είναι άτυχος και του τύχει αυτό σε καμία περίπτωση δε θα σκεφτεί να προκαλέσει εσκεμμένα το πίσω μέρος για να διορθώσει. Θα πλακωθεί στα φρένα και θα περιμένει να είναι μικρό το μπαμ. Αν, πραγματικά έχετε τόση εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας καλά κάνετε και επιλέγετε αυτοκίνητα χωρίς ESP, εγώ, όμως, που είμαι μέτριος οδηγός και θέλω να οδηγήσω όσο γίνεται πιο ασφαλώς τη βουβάλα μου των 1500κιλών και 200 ίππων με το ψόφιο τιμόνι θα επιλέξω (και) την προστασία του... -
Επειδή μάλλον δεν έχω καταλάβει, σε τι είδους περιπτώσεις επεμβαίνει σωτήρια το ESP;
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Επειδή μάλλον δεν έχω καταλάβει, σε τι είδους περιπτώσεις επεμβαίνει σωτήρια το ESP;Σε περίπτωση που θα χάσεις ξαφνικα την ουρά και δεν θα προλάβεις να τη μαζέψεις ή θα επιδιορθώσεις και θα κατέληγες να τρως σφαλιάρες δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να διορθώσεις.
Πραγματικά χρήσιμο είναι σε περίπτωση που χάσεις απότομα πρόσφυση λόγω παραγόντων όπως χαλίκια ή πάγος.
-
Τα χαλίκια και τον πάγο οκ, αν και δεν ξέρω πόσο μπορεί να επέμβει στις φυσικές διαδικασίες το ESP (κυρίως στον πάγο).
Στο να χάσεις ξαφνικά την ουρά, πόσες φορές συμβαίνει αυτό στην οδηγική καριέρα κάποιου που οδηγάει φυσιολογικά και χωρίς ταρζανιές, ειδικά με τα σημερινά βαρετά αυτοκίνητα;
Αν, πάλι, κάνεις ταρζανιές, τότε σημαίνει ότι το επιδιώκεις. Αν το επιδιώκεις, δεν θέλεις ESP.
Μάλλον το υπερ-απλουστεύω, αλλά δεν έχω νιώσει την ανάγκη του ESP ποτέ ρε παιδιά...ενώ η παρουσία του, τις λίγες στιγμές που θέλω, νομίζω ότι θα με εμπόδιζε.
-
Fiat Panda 100 ESP Sunroof...
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Η κίνηση που πήγες να κάνεις, αγαπητέ, όσο και να σου φαίνεται περίεργο, δεν είναι η αναμενόμενη από το μέσο οδηγό. Ο μέσος οδηγός δε θα το φτάσει ποτέ σε αδρανειακή υποστροφή και αν ακόμα είναι άτυχος και του τύχει αυτό σε καμία περίπτωση δε θα σκεφτεί να προκαλέσει εσκεμμένα το πίσω μέρος για να διορθώσει. Θα πλακωθεί στα φρένα και θα περιμένει να είναι μικρό το μπαμ.Ο μέσος οδηγός (πιστεύω) όταν δει ότι δεν στρίβει το αμάξι θα στρίψει περισσότερο το τιμόνι, πράγμα που θα προκαλέσει υπερστροφή (κανονικά...)
Και μετά... disaster...
Το ίδιο έκανα κι εγώ, απλά το έκανα πιο απότομα, γιατί ήξερα ότι στο Α3 θα πετούσε κώλο! Όπως κι έγινε...
-
α ρε γιατι δεν τα κανουνε πισωκινητα .....
-
Ο χρήστης ShyTestosterone έγραψε:
α ρε γιατι δεν τα κανουνε πισωκινητα .....Μία ματιά στο πίσω κάθισμα μίας bmw σειρά 1 θα σου δώσει την απάντηση που ζητάς...
-
LOL LOL ε μωρε μικρο το κακο, χαλαλι
-
Ο χρήστης nosferatu_gr έγραψε:
Και εγώ λέω να προσέχεις πως μιλάς.
εσυ τι θυχτηκες?Διαφωνεις σε κατι?πεστο και ασε τι πρεπει να προσεχω εγω,εισαι mod και δε το ξερουμε?
Θίχτηκα γιατί μου την σπάει να βλέπω ατομάκια που πίσω από τον πρηκτρολόγιο την είδαν κάπως και πετάνε βρισιές από δω και από και κει χωρίς να γνωρίζουν τον άλλον. Αν ήσουν μπροστά μου και μου έλεγες από κοντά αυτά, σύμφωνοι, αλλά εφόσον δεν ξέρεις ούτε εμένα ούτε τον μάρκο, να προσέχεις πως μιλάς άλλη φορά. Μοντ δεν είμαι, αλλά καλύτερα για σένα.
Δε διαφωνω,θα μπορουσε να το πει αλλιως το τσουτσεκιστικο υφακι μου την εδωσε,αλλωστε δεν εκανε σχολιο επι της συζητησης απλα πεταχτηκε να με βαλει στη θεση μου και καλα
Το τσουτσεκίστικο υφάκι αγαπητέ εσύ το ξεκίνησες με το σχόλιό σου. Οπότε καλύτερα να σκέφτεσαι τι σχόλιο θα πεις και τι χαρακτηρισμό θα αποδώσεις, και μετά να παραπονιέσαι.
Όπως εσύ θεωρείς ότι το esp θα σε σώσει, επίτρεψε και σε μένα ή σε κάποιον άλλον με βάση την εμπειρία που ενδέχεται να έχουμε να κρίνουμε διαφορετικά αυτό το σύστημα. Και στην προκειμένη περίπτωση έχεις άδικο, γιατί για ένα υποστροφικά στημένο αυτοκίνητο (ήτοι υποστροφή στο όριο) υποστροφή αδράνεις θα δει ο ευκαιριακός οδηγός του και όχι υπερστροφή ή υποστροφή ισχύος.
-
Τα χαλίκια και τον πάγο οκ, αν και δεν ξέρω πόσο μπορεί να επέμβει στις φυσικές διαδικασίες το ESP (κυρίως στον πάγο).Στο να χάσεις ξαφνικά την ουρά, πόσες φορές συμβαίνει αυτό στην οδηγική καριέρα κάποιου που οδηγάει φυσιολογικά και χωρίς ταρζανιές, ειδικά με τα σημερινά βαρετά αυτοκίνητα;
Αν, πάλι, κάνεις ταρζανιές, τότε σημαίνει ότι το επιδιώκεις. Αν το επιδιώκεις, δεν θέλεις ESP.
Μάλλον το υπερ-απλουστεύω, αλλά δεν έχω νιώσει την ανάγκη του ESP ποτέ ρε παιδιά...ενώ η παρουσία του, τις λίγες στιγμές που θέλω, νομίζω ότι θα με εμπόδιζε.
Κι όμως συμβαίνει εκεί που δεν το περιμένεις!! Μου συνέβη και εμένα και είχα άγιο που ζω σήμερα! Και πηγαίνοντας σαν... παππούς!! Εξηγούμαι:
Φθινόπωρο, εποχή πρωτοβρόχια, επιστροφή στο σπίτι σε επαρχιακή οδό νύχτα, πολύ κουρασμένος αλλά χωρίς να έχω πιει τίποτα. Αυτοκίνητο Punto GT 136 HP 21 kgm ροπής, βάρος 1.000 κιλά, σχετικά καινούριο και εγώ με σχετικά λίγη εμπειρία σε αυτό. Λόγω κούρασης πήγαινα θεόαργα. Σε αριστερή ελαφρά ανηφορική στροφή γύρω στις 120 μοίρες που είχα περάσει κυριολεκτικά χιλιάδες φορές, και περνάω μέχρι σήμερα άλλες τόσες χιλιάδες, είχε βρέξει τοπικά χωρίς να το ξέρω (ο δρόμος μέχρι το σημείο εκείνο δεν ήταν βρεγμένος), και είχε μαζέψει γλίστα/λάσπη στο εξωτερικό μέρος της στροφής. Η ταχύτητα που πήγαινα ήταν γύρω στα 50 χλμ. με τετάρτη στο κιβώτιο, που σημαίνει 0 ροπή για επιτάχυνση. Για να καταλάβετε, την ίδια στροφή αργότερα την περνούσα με 90, παίζοντας με άφημα του γκαζιού, υπερστροφή/ανάποδο και γκάζι. Ε λοιπόν εκείνο το βράδυ το αυτοκίνητο, με το που πάτησαν οι δύο δεξιοί τροχοί τη γλίτσα, χάνει με ταχύτητα φωτός το πίσω μέρος, και παρά το ανάποδο που έκανα, λόγω και έλλειψης ροπής για γκάζι, έκανα ένα μεγαλοπρεπέστατο τετακέ και κυριολεκτικά προσγειώθηκα στην απέναντι υδροροή/χαντάκι, στο αντίθετο ρεύμα. Λίγα μέτρα πιο κάτω ήταν γκρεμός 3-4 μέτρων κάθετος, ενώ λίγα μέτρα πιο πάνω ήταν βράχια ύψους 2 μέτρων στο γείσο του δρόμου. Όπως καταλαβαίνετε, από θαύμα γλίτωσα!
Να προσθέσω ότι για τη συμπεριφορά αυτή πιστεύω ότι φταίγανε και τα άθλια όπως αποδείχθηκε Pirelli που φορούσε μαμίσια το αυτοκίνητο, και λέω άθλια διότι τα άτιμα αργούσαν να ζεσταθούν και μέχρι να ζεσταθούν γλιστρούσαν του κερατά, όπως έμαθα... αργότερα πειραματιζόμενος.
Εάν υπήρχε ESP, πιστεύω ότι θα έκανε τα μαγικά του και δεν θα άφηνε την ουρά να φύγει τόσο ανεξέλεγκτα.
Τώρα σχετικά με την υποστροφή αδράνειας, πιστεύω ότι ο φίλος παραπάνω που περιγράφει το δικό του παρ' ολίγο δυστύχημα, δεν έχει απόλυτο δίκιο στην συμπεριφορά των προσθιοκίνητων αυτοκινήτων. Διότι άλλα είναι φτιαγμένα για να γυρίζουν πιο εύκολα το πίσω μέρος (το Punto GT μου τη γύριζε για παιχνιδάκι) ενώ άλλα δεν την γυρίζουν με τίποτα, οπότε αφήνοντας το γκάζι σε περίπτωση υποστροφής αδρανείας, απλά κλίνουν προς τα μέσα την τροχιά τους χοροπηδώντας στην μπροστινή ανάρτηση η οποία συμπιέζεται και απορροφά το βάρος του αυτοκινήτου, ενώ οι μπροστινοί τροχοί με την τριβή λόγω υποστροφής και αυξημένης γωνίας κατεύθυνσης σε σχέση με την πορεία του αυτοκινήτου, το επιβραδύνουν. Αυτή τη συμπεριφορά είχε ένα Πεζό 206 κάμπριο φίλου που είχα οδηγήσει, το οποίο ό,τι και αν έκανα, δεν γύριζε με τίποτα την ουρά το άτιμο.
Πιστεύω ότι και με το Audi που οδηγούσε κάτι τέτοιο συμβαίνει, και αυτός είναι ο στόχος των εταιρειών που φτιάχνουν αυτοκίνητα που απευθύνονται κυρίως στον μέσο οδηγό (δηλ. όλα τα απλά οικογενειακά, όπως είναι και το Audi A3 με τον 1.6 κινητήρα).
-
Τα χαλίκια και τον πάγο οκ, αν και δεν ξέρω πόσο μπορεί να επέμβει στις φυσικές διαδικασίες το ESP (κυρίως στον πάγο).Εννοείται πως το ESP δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα αν δεν υπάρχει πρόσφυση! Αν πχ κάτω έχει πάγο τι να σου κάνει;;;; Και τις 4 ρόδες να ακινητοποιήσει, το αμάξι πάλι όπου νά'ναι θα πηγαίνει...
Εάν υπήρχε ESP, πιστεύω ότι θα έκανε τα μαγικά του και δεν θα άφηνε την ουρά να φύγει τόσο ανεξέλεγκτα.
Δύσκολο, γιατί δεν υπήρχε πρόσφυση! Σε άλλο θέμα παλαιότερα (θα έχει 1-2 χρόνια) συνφορουμίτης ανέφερε περίπτωση ενός SAAB cabrio που χτύπησε κράσπεδο με 30χαω και το ESP να δουλεύει υπερωρίες, απλούστατα γιατί κάτω υπήρχε πάγος, άρα μηδενική πρόσφυση (σε στροφή που την παιρνάω όταν είναι στεγνή με 50 άνετα!)
Τώρα σχετικά με την υποστροφή αδράνειας, πιστεύω ότι ο φίλος παραπάνω που περιγράφει το δικό του παρ' ολίγο δυστύχημα, δεν έχει απόλυτο δίκιο στην συμπεριφορά των προσθιοκίνητων αυτοκινήτων. Διότι άλλα είναι φτιαγμένα για να γυρίζουν πιο εύκολα το πίσω μέρος (το Punto GT μου τη γύριζε για παιχνιδάκι) ενώ άλλα δεν την γυρίζουν με τίποτα, οπότε αφήνοντας το γκάζι σε περίπτωση υποστροφής αδρανείας, απλά κλίνουν προς τα μέσα την τροχιά τους χοροπηδώντας στην μπροστινή ανάρτηση η οποία συμπιέζεται και απορροφά το βάρος του αυτοκινήτου, ενώ οι μπροστινοί τροχοί με την τριβή λόγω υποστροφής και αυξημένης γωνίας κατεύθυνσης σε σχέση με την πορεία του αυτοκινήτου, το επιβραδύνουν. Αυτή τη συμπεριφορά είχε ένα Πεζό 206 κάμπριο φίλου που είχα οδηγήσει, το οποίο ό,τι και αν έκανα, δεν γύριζε με τίποτα την ουρά το άτιμο.
Πιστεύω ότι και με το Audi που οδηγούσε κάτι τέτοιο συμβαίνει, και αυτός είναι ο στόχος των εταιρειών που φτιάχνουν αυτοκίνητα που απευθύνονται κυρίως στον μέσο οδηγό (δηλ. όλα τα απλά οικογενειακά, όπως είναι και το Audi A3 με τον 1.6 κινητήρα).
Το 206 cc δεν γυρίζει;;;; Το 206 πάντως γυρίζει (και μπορεί να το κάνει αρκετά απότομα μάλιστα όπως με δίδαξε η πικρή εμπειρία... ), όπως και το Α3. Υπό κανονικές συνθήκες πετάει ελαφρώς τον κώλο του και το ESP είτε δεν επεμβαίνει είτε επεμβαίνει πολύ διακριτικά και πραγματικά βοηθάει. Αλλά ούτως ή άλλως σε αυτές τις περιπτώσεις το αυτοκίνητο το είχα υπό έλεγχο και δεν είχα πρόβλημα! Γιατί εγώ είχα επιδιώξει να μου διώξει λίγο την ουρά (μιλάμε για λίγο, όχι για οχτάρια στην άσφαλτο!) Όταν είχα όντως πρόβλημα και το χρειάστηκα, τα σκ@τωσε...
-
Κ εγώ ήμουν φανατικός πολέμιος του esp μέχρι που πρόσφατα άλλαξα κάπως γνώμη.
Μια μέρα καθόμουν συνοδηγός σε ένα punto ενός φίλου κ γυρνούσαμε από βραδυνή διασκέδαση.Ο φίλος μου μικρή σχέση με τα αυτοκίνητα,όση έχει τέλος πάντων ο μέσος 20άρης,που δν τρελένεται για την αυτοκίνηση,αλλά γενικά λίγο λόγω περιοδικών,ταινιών κλπ,του ψιλοαρέσει η ιδέα της γρήγορης οδήγησης. Μέσα στη γενική ευθυμία λοιπόν κ ενώ έχουμε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα τον βλέπω να πλησιάζει την επόμενη έξοδο.
Λέω μέσα μου πως θα συνεχίσει ευθεία,πως αποκλείεται να δοκιμάσει να στρίψει με αυτά τα χιλιόμετρα και μάλιστα σε δρόμο τόσο χάλια από πρόσφυση.
Κ όμως λίγο μετά βλέπω με τρόμο τα χέρια του να στρίβουν πολύ απότομα δεξιά,κ εγώ έκανα προσευχή να μη χτυπήσουμε πολύ άσχημα τις μπαριέρες.
Το πίσω μέρος ξεκολλάει,παίρνει μια αρκετά μεγάλη γωνία,περιμένω το μπαμ-αλλά γίνεται το θαύμα-μπαίνει το esp,κάνει τα κόλπα του,ισιώνουμε κ ούτε γάτα ούτε ζημιά.Μετά απ'αυτό ρε παιδιά δν μπορώ να πω όχι στα διάφορα τέτοια συστήματα.Σκεφτείτε πως αν υπάρχει ένα 5% των οδηγών που ασχολείται κ έχει μια ιδέα γύρω από την οδήγηση,η συντριπτική πλειοψηφία δν έχει κ δν ενδιαφέρεται να αποκτήσει.
Οπότε αφού τέτοια συστήματα μπορούν να σώσουν ανθρώπους,ή έστω να τους βγάλουν από την άσχημη εμπειρία μιας στούκας,ας υπάρχουν!Μόνο να δίνεται η δυνατότητα σε όποιων θέλει να τα βγάζει εκτός
Τι αυτοκινητο με 14Κ?