-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Το μόνο που χρειαζόταν διόρθωση ήταν η σύγκλιση των πίσω τροχών η οποία μετά την ευθυγράμμιση επανήλθε κι αυτή στα επιτρεπτά όρια.Αν έχει μεγάλη σύγκλιση φθείρεται η εξωτερική πλευρά του ελαστικού.
Αν περάσεις το χέρι σου (χαϊδέψεις) το πέλμα του ελαστικού στο σημείο που έχει φθορά λόγω σύγκλισης, οι άκρες από τα τακούνια του πέλματος θα είναι σηκωμένες και το χέρι θα περνάει ομαλά προς τη μια κατεύθυνση και προς την άλλη θα μαγκώνει.
Αν δεις ότι είναι έτσι τα τακούνια να πας αμέσως για ευθυγράμμιση γιατί κάπου έγινε λάθος. -
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Ποια 50 ρε Ηλια;
Τοσα δεν πειρνει κανεις πλεον.
Επαιρναν καποιοι που ειχαν βγαλει το Μεγαλο ονομα αλλα και παλι μονο αν εκαναν μπρος -πισω.
20-25 ευρω παιζει η ευθυγραμμιση.
Οι τιμες του ψαλιδωτου παιζουν γυρω στα 14-15.000 ευρω και αλλα τοσα περιπου για μια ευθυγραμμιση.
Δεν γινεται αποσβεση με τετοιες τιμες ποτε.
Ειναι ξεφτιλα.
Βουρ για μεταχειρισμενα μηχανηματα.η ευθυγραμμιση ειναι μπρος και πισω μαζι παντα, δεν φορας ενα καλο παπουτσι και ενα παλαιο.
εγραψα μια νορμαλ τιμη που θα επρεπε να εχει.
το οτι χρεωνουν 25 και δεν κανουν την σωστη προεργασια για εμενα ειναι απαρεδεκτοι.
Χρηστος Σ8 και τα συνεργεια κλεινουν μαστορα μου.[/quote]
Ας μιλήσει και ένας ‘απαράδεκτος’ φίλος σας!!!!!......
Εδώ και 10 χρόνια παίρνω 25ε που ευθυγράμμιση χωρίς προεργασία δεν υπάρχει!. Από το 1964, που σχεδίασα την πρώτη ελληνική σε δυο αδελφούς εργαλειάδες τέλος Στουρνάρι!.Το βρήκα αδελφοί Σιδηροκαστρίτι. 49 χρονια!!!!!.....
Έχω δυο ευθυγραμμίσεις στατές, και μια φορητή για αγώνες.
Δίδασκα ευθυγράμμιση, και σε λίγο καιρό ξανά ανιδιοτελώς.
Μα θέλω η ευθυγράμμιση να φύγει από τους λαστιχάδες και να πάει στα συνεργεία όπου υπάρχουν πτυχία…… διότι δεν είναι θέμα ρύθμισης μα και επισκευής των φθαρμένων τμημάτων, που επηρεάζουν την ευθυγράμμιση…….
Τώρα από ανακοίνωση του σωματίου λέω, ότι κλίνουν τα συνεργεία από αυτούς που παίρνουν σύνταξη. Δεν βρίσκουν χρήματα για να τα πουλήσουν κομπλέ την επιχείρηση και παίρνουν περισσότερα χρήματα από εμάς πουλώντας τμηματικά των εξοπλισμό. Μα βλέπω και νέα μέλη στο σωματείο!!!!!!.
Το ατύχημα είναι, ότι η διεύθυνση της εφημερίδας το ‘συνεργείο’, το παίζει χ΄΄Νικολάου, και δεν μπαίνει όπως έμπαινε παλιά σε όλα τα συνεργεία όπου και έγραφα, και έτσι ο κλάδος ήταν ενήμερος.
Συγγνώμη mod για τα of topic μου.
Α. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το μόνο που χρειαζόταν διόρθωση ήταν η σύγκλιση των πίσω τροχών η οποία μετά την ευθυγράμμιση επανήλθε κι αυτή στα επιτρεπτά όρια.
Αν έχει μεγάλη σύγκλιση φθείρεται η εξωτερική πλευρά του ελαστικού.
Αν περάσεις το χέρι σου (χαϊδέψεις) το πέλμα του ελαστικού στο σημείο που έχει φθορά λόγω σύγκλισης, οι άκρες από τα τακούνια του πέλματος θα είναι σηκωμένες και το χέρι θα περνάει ομαλά προς τη μια κατεύθυνση και προς την άλλη θα μαγκώνει.
Αν δεις ότι είναι έτσι τα τακούνια να πας αμέσως για ευθυγράμμιση γιατί κάπου έγινε λάθος.Το ελαστικό είναι σαν κι αυτό:
Οι τρεις κύριες αυλακιές έχουν το ίδιο βάθος. Μεγαλύτερη φθορά έχει στο εξωτερικό και ίσως να είναι λίγο πιο αβαθείς από τις υπόλοιπες, οι διακεκομμένες αυλακιές που έχω στον κόκκινο κύκλο. (Δε ξέρω βέβαια μήπως είναι από κατασκευής πιο αβαθείς.)
Στο πρώτο μαγαζί που είχα κάνει ευθυγράμμιση ο τεχνικός μου είχε πει ότι χάνει λίγο η σύγκλιση πίσω, αλλά μου είπε ότι δεν αξίζει να κάτσει να το ρυθμίσει γιατί θα χρέωνε επιπλέον χρήματα και δεν υπήρχε λόγος να διορθωθεί καθώς δεν υπήρχε πρόβλημα για τα ελαστικά.
Ο δεύτερος εντόπισε το πρόβλημα της σύγκλισης και το διόρθωσε χωρίς έξτρα χρέωση. Όταν είδα τη μεγαλύτερη φθορά στο εξωτερικό μετά από κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα, πέρασα ξανά από το δεύτερο μαγαζί όπου χωρίς να με χρεώσει ξαναμέτρησε κάμπερ, συγκλίσεις κλπ. Όλα ήταν εντός ορίων (πράγμα το οποίο το είδα και μόνος μου). Ο τεχνικός συμπλήρωσε πως δε μπορεί να ανοίξει άλλο τη σύγκλιση γιατί θα φθείρεται υπέρμετρα το εσωτερικό των ελαστικών κι έδωσε την ερμηνεία που ήδη ανέφερα: πως είναι αποτέλεσμα της οδήγησης σε διαδρομές με πολλές στροφές. Να σημειώσω πως το δεύτερο κατάστημα έχει σύγχρονο μηχάνημα από Ιταλία και προφανώς αφού και οι δύο μέτρησαν το πρόβλημα στη σύγκλιση και συμφώνησαν επ' αυτού δε νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο λανθασμένης μέτρησης.
Τέλος όσον αφορά τις πιέσεις ο κατασκευαστής πρότεινε για τα 205/60R16 32 psi για όλα τα λάστιχα για ταχύτητες κάτω των 160 km/h. Όταν έβαλα 225/55R16 και άλλαξε ο συντελεστής φορτίου από 92 σε 95 σύμφωνα με κάποιον οδηγό της Toyo κατέβηκα στα 29 psi.
-
oπως ειπε και ο Λεωνιδας η συγκλιση τρωει τα ελαστικα στο εξωτερικο τους,(η αποκληση στο εσωτερικο πελμα)αλλα για να γινει αυτο δεν θελει μικρη αποκληση απο την τιμη του κατασκευαστη,αλλα αρκετη.
Πολλα ελαστικα στο εξωτερικο τους παντως πελμα εχουν λιγοτερο βαθος στο τακουνι,για να φτιαξουν πιο δεμενο ωμο. -
Αμορτισερόμετρο?.
Ή φωτώ του βλαμμένου ελαστικού……
Α. -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
oπως ειπε και ο Λεωνιδας η συγκλιση τρωει τα ελαστικα στο εξωτερικο τους,(η αποκληση στο εσωτερικο πελμα)αλλα για να γινει αυτο δεν θελει μικρη αποκληση απο την τιμη του κατασκευαστη,αλλα αρκετη.
Πολλα ελαστικα στο εξωτερικο τους παντως πελμα εχουν λιγοτερο βαθος στο τακουνι,για να φτιαξουν πιο δεμενο ωμο.
A.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Πολλα ελαστικα στο εξωτερικο τους παντως πελμα εχουν λιγοτερο βαθος στο τακουνι,για να φτιαξουν πιο δεμενο ωμο.Πιθανόν λοιπόν οι διακεκομμένες αυλακιές να είναι από κατασκευής πιο αβαθείς. Πάντως το εξωτερικό έχει ελαφρώς ανομοιόμορφη φθορά.
Αμορτισερόμετρο?.
Α.Από αμορτισερόμετρο δεν έχει περάσει. 45.000 χλμ έχει το αυτοκίνητο και τα αμορτισέρ το ίδιο. Θα βγάλω αύριο μια φωτογραφία του ελαστικού και θα την ανεβάσω.
-
Πολλα ελαστικα στο εξωτερικο τους παντως πελμα εχουν λιγοτερο βαθος στο τακουνι,για να φτιαξουν πιο δεμενο ωμο.Πιθανόν λοιπόν οι διακεκομμένες αυλακιές να είναι από κατασκευής πιο αβαθείς. Πάντως το εξωτερικό έχει ελαφρώς ανομοιόμορφη φθορά.
Αμορτισερόμετρο?.
Α.Από αμορτισερόμετρο δεν έχει περάσει. 45.000 χλμ έχει το αυτοκίνητο και τα αμορτισέρ το ίδιο. Θα βγάλω αύριο μια φωτογραφία του ελαστικού και θα την ανεβάσω.
Τότε θα έχεις μεγαλύτερη ακρίβεια γνωμάτευσης. Επικοινώνησε μόνον με τηλ, για ότι διαφημίζεις. Ή το προσωπικό μου mail και μόνον.
Α. -
Το λάθος ήταν που άλλαξες διάσταση ελαστικών ....μεγάλωσες το μετατρόχιο και ως αποτέλεσμα ήταν η ανομοιόμορφη φθορά τους!!!Για να το 'φέρει' ο ευθυγρ.,μείωσε και άλλο την κάμπερ......και δε πατάει το ελαστικό όπως πρέπει.....
-
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
Το λάθος ήταν που άλλαξες διάσταση ελαστικών ....μεγάλωσες το μετατρόχιο και ως αποτέλεσμα ήταν η ανομοιόμορφη φθορά τους!!!Για να το 'φέρει' ο ευθυγρ.,μείωσε και άλλο την κάμπερ......και δε πατάει το ελαστικό όπως πρέπει.....Το μόνο που χρειαζόταν διόρθωση ήταν η σύγκλιση των πίσω τροχών η οποία μετά την ευθυγράμμιση επανήλθε κι αυτή στα επιτρεπτά όρια.
Αν έχει μεγάλη σύγκλιση φθείρεται η εξωτερική πλευρά του ελαστικού.
Αν δεις ότι είναι έτσι τα τακούνια να πας αμέσως για ευθυγράμμιση γιατί κάπου έγινε λάθος.Το ελαστικό είναι σαν κι αυτό:
Οι τρεις κύριες αυλακιές έχουν το ίδιο βάθος. Μεγαλύτερη φθορά έχει στο εξωτερικό και ίσως να είναι λίγο πιο αβαθείς από τις υπόλοιπες, οι διακεκομμένες αυλακιές που έχω στον κόκκινο κύκλο. (Δε ξέρω βέβαια μήπως είναι από κατασκευής πιο αβαθείς.)
Στο πρώτο μαγαζί που είχα κάνει ευθυγράμμιση ο τεχνικός μου είχε πει ότι χάνει λίγο η σύγκλιση πίσω, αλλά μου είπε ότι δεν αξίζει να κάτσει να το ρυθμίσει γιατί θα χρέωνε επιπλέον χρήματα και δεν υπήρχε λόγος να διορθωθεί καθώς δεν υπήρχε πρόβλημα για τα ελαστικά.
Ο δεύτερος εντόπισε το πρόβλημα της σύγκλισης και το διόρθωσε χωρίς έξτρα χρέωση. Όταν είδα τη μεγαλύτερη φθορά στο εξωτερικό μετά από κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα, πέρασα ξανά από το δεύτερο μαγαζί όπου χωρίς να με χρεώσει ξαναμέτρησε κάμπερ, συγκλίσεις κλπ. Όλα ήταν εντός ορίων (πράγμα το οποίο το είδα και μόνος μου). Ο τεχνικός συμπλήρωσε πως δε μπορεί να ανοίξει άλλο τη σύγκλιση γιατί θα φθείρεται υπέρμετρα το εσωτερικό των ελαστικών κι έδωσε την ερμηνεία που ήδη ανέφερα: πως είναι αποτέλεσμα της οδήγησης σε διαδρομές με πολλές στροφές. Να σημειώσω πως το δεύτερο κατάστημα έχει σύγχρονο μηχάνημα από Ιταλία και προφανώς αφού και οι δύο μέτρησαν το πρόβλημα στη σύγκλιση και συμφώνησαν επ' αυτού δε νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο λανθασμένης μέτρησης.
Τέλος όσον αφορά τις πιέσεις ο κατασκευαστής πρότεινε για τα 205/60R16 32 psi για όλα τα λάστιχα για ταχύτητες κάτω των 160 km/h. Όταν έβαλα 225/55R16 και άλλαξε ο συντελεστής φορτίου από 92 σε 95 σύμφωνα με κάποιον οδηγό της Toyo κατέβηκα στα 29 psi.
πως βγηκε το συμπερασμα για αλλαγη της καμπερ?
-
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
Το λάθος ήταν που άλλαξες διάσταση ελαστικών ....μεγάλωσες το μετατρόχιο και ως αποτέλεσμα ήταν η ανομοιόμορφη φθορά τους!!!Για να το 'φέρει' ο ευθυγρ.,μείωσε και άλλο την κάμπερ......και δε πατάει το ελαστικό όπως πρέπει.....Για να γίνει η ευθυγράμμιση επιλέχθηκε από τη λίστα των μοντέλων που είχε ο υπολογιστής το σωστό μοντέλο. Επομένως η ευθυγράμμιση έγινε με βάση τις τιμές που δίνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου.
Εκτός κι αν θες να πεις το αντίθετο. Δηλαδή πως αν αλλάξει κανείς διάσταση ελαστικού δεν ισχύουν οι τιμές που δίνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου για τις γωνίες κάμπερ και πρέπει να υπολογιστούν καινούριες.
-
Ορίστε η φωτογραφία:
Στη επόμενη φωτογραφία έχω τραβήξει μια κόκκινη γραμμή για να δείξω που εντοπίζεται η διαφορά. Δεξιά της γραμμής το λάστιχο φαίνεται λίγο περισσότερο φθαρμένο. Ή μήπως δεν είναι φθαρμένο και υπάρχει μεγαλύτερη καμπυλότητα από κατασκευής; Πάντως όταν τα λάστιχα είναι σκονισμένα τα εξωτερικά άκρα των πίσω ελαστικών είναι πιο καθαρά, κάτι που δε συμβαίνει με τα μπροστινά.
-
δεν εχει φθορα εκει απλα ειναι καμπυλες οι γωνιες του γιατι βοηθανε στην ελλατωση του θορυβου, στην υδρολισθηση, στην οικονομια και στο να μην διαβαζει το δρομο το ελαστικο.
-
Να ρωτησω κατι. Στην τελευταια ευθυγραμμιση ο μαστορας μου ειπε οτι στα καινουρια αυτοκινητα δεν χρειαζεται να κανω τα λαστιχα μπρος πισω. Ισχυει; Αυτ. opel corsa c
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
δεν εχει φθορα εκει απλα ειναι καμπυλες οι γωνιες του γιατι βοηθανε στην ελλατωση του θορυβου, στην υδρολισθηση, στην οικονομια και στο να μην διαβαζει το δρομο το ελαστικο.Λοιπόν ορίστε οι μετρήσεις (τις εκτυπώνει το μηχάνημα στο τέλος της διαδικασίας):
Κάμπερ:
Μπροστά Αριστερά: +0,05°
Μπροστά Δεξιά: -0,20°
Πίσω Αριστερά: -1,00°
Πίσω Δεξιά: -1,05°Συνολική σύγκλιση:
Μπροστά: +0,00 χιλ.
Πίσω: +0,60 χιλ.Μερική σύγκλιση:
Μπροστά Αριστερά: +0,05 χιλ.
Μπροστά Δεξιά: -0,15 χιλ.
Πίσω Αριστερά: +0,20 χιλ.
Πίσω Δεξιά: +0,40 χιλ.Η τιμή με το κόκκινο είναι εκτός ορίων και δεν έχει διορθωθεί (ίσως γιατί δε μπορεί να ρυθμιστεί).
Ίσως τελικά να υπάρχει όντως καμπυλότητα του ελαστικού από κατασκευής και σε συνδυασμό με την αρνητική κάμπερ πίσω να μην πατάει το ελαστικό στα άκρα.
-
Ο χρήστης ohristou έγραψε:
Να ρωτησω κατι. Στην τελευταια ευθυγραμμιση ο μαστορας μου ειπε οτι στα καινουρια αυτοκινητα δεν χρειαζεται να κανω τα λαστιχα μπρος πισω. Ισχυει; Αυτ. opel corsa cΤο κάνουν μόνα τους ;
-
Να ρωτησω κατι. Στην τελευταια ευθυγραμμιση ο μαστορας μου ειπε οτι στα καινουρια αυτοκινητα δεν χρειαζεται να κανω τα λαστιχα μπρος πισω. Ισχυει; Αυτ. opel corsa cΟι κατασκευαστές ελαστικών διαφωνούν με το μάστορα. Εγώ θα ακολουθούσα τις συμβουλές των κατασκευαστών. Για παράδειγμα:
**http://www.bfgoodrichtires.com/tires-101/tire-care/tire-maintenance/tire-rotation.page
** -
Πάντως όταν τα λάστιχα είναι σκονισμένα τα εξωτερικά άκρα των πίσω ελαστικών είναι πιο καθαρά, κάτι που δε συμβαίνει με τα μπροστινά.[/b]φυσικα αφου εμπρος εχει σχεδον μηδενικο καμπερ και πισω 1 μοιρα αρνητικο.Μην ψαχνεις τιποτα,ειναι φυσιολογικο αυτο που συμβαινει.
-
Να ρωτησω κατι. Στην τελευταια ευθυγραμμιση ο μαστορας μου ειπε οτι στα καινουρια αυτοκινητα δεν χρειαζεται να κανω τα λαστιχα μπρος πισω. Ισχυει; Αυτ. opel corsa cΣτο δικαιολογησε καπως αυτο?Ή απλα ετσι το ειπε?
Εγω και σε καινουρια αυτοκινητα βλεπω οτι σχεδον ολα με καθημερινη χρηση ,χωρις ακροτητες, τα μπροστινα φαγωνονται γρηγοροτερα,ακομα και σε πισωκινητα.(χωρις πολλα παντιλικια ..)
Εκει που εχω δει να αλλαζουν τα πραγματα ειναι στη φθορα των τακακιων λογω ESP/ASR. -
1)το λάστιχο είναι μια χαρά.
2) το λάστιχο είναι ασύμμετρο.
3)το λάστιχο έχει rotation.
4)τα λάστιχα κατ’ άξονα έχουν την ίδια σύγκλιση κάμπερ και γωνία αλλοιωμένων αξόνων.
5) σύγκλιση δεν διαβάζει στης δυο πλευρές το όργανο μετρήσεως, εάν δεν έχουμε μπλοκάρει το τιμόνι.
6) εάν υπάρχει στο δικό σου διαφορά κάμπερ και γωνία αλλοιωμένων αξόνων, είναι από την μεταχείριση, (σκληρή!).
7)δεν υπάρχει ποτέ 0 σύγκλιση όταν φοράει φαρδύτερο ελαστικό. Όταν είναι εμπροστοκούνητο.
ο κατασκευαστής είναι αυτός που πρέπει και γνωρίζει τι παπούτσια χρειάζονται στο αυτοκίνητο σου. περιστασιακοί όσο και τυχάρπαστοι γνωμοδότες Χ……..
9) σίγουρα δεν επηρεάζει πολύ όταν πχ 175/75/14 αλλαχτεί με 195/65/14. Ελαφρά στο φρένο, ελαφρά στην στροφή, ελαφρά στην βενζίνα!.
10) το ελαστικό έχει προδιαγραφές, και πρέπει να πιέζετε με ορισμένα kg ανά τετραγωνική in. Πολύ φαρδύτερο, ή πολύ στενότερο, έχουν χειροτέρα αποτελέσματα από την διάσταση ΜΑΜΑ.
11) ΝΑΙ κάθε 30000κμ, πάμε τα εμπρός πίσω, ΟΧΙ διασταύρωση, και μετράμε με ευθυγράμμιση. Εάν είμαστε ταξιδιάρηδες στα 50000. Εάν είμαστε γκαζιάρηδες, ποσό τοιούτοι είμαστε?!!!!!!!!!!!..........Α.
Περί Ευθυγραμμίσεων....