-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Η 147 έχει σύμφωνα με το εγχειρίδιο μισή μοίρα απόκλιση μπροστά, 1.6 μοίρες σύγκλιση πίσω και περίπου μισή μοίρα (αρνητικό) κάμπερ και στους τέσσερις τροχούς. Όταν κάποιος ξερόλας μετέτρεψε την απόκλιση μπροστά σε σύγκλιση 'για να μην τρώει λάστιχα' το τιμόνι έγινε πολύ τεμπέλικο γύρω από τη θέση της ευθείας, (και όλοι έχετε ακούσει πόσο ζωντανό είναι το τιμόνι της 147 αλλά και πόσο φιλική είναι η οδική της συμπεριφορά) με αποτέλεσμα να μην μπορώ πια να κάνω μικροελιγμούς για να αποφύγω λακούβα και να χρειάζεται μεγαλύτερες κινήσεις για να κάνω μικροδιορθώσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Δεν αναγνώριζα το αυτοκίνητο!Υποπτεύομαι (TM):P πως η σύγκλιση/απόκλιση πίσω έχει μεγαλύτερη επίδραση στην οδική συμπεριφορά ενός αυτοκινήτου αλλά αλλάζει και πιο δύσκολα(σε παλιά αυτοκίνητα αλλάζει μόνο με εγχείριση), ενώ μπροστά επηρεάζει κυρίως την αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης.
Μήπως κανείς ξέρει την προτεινόμενη από την OPEL σύγκλιση για το συγκεκριμένο μοντέλο;
Τη μέθοδο 'RTFM' τη δοκίμασες; Εγώ εκεί βρήκα τις γωνίες που αναφέρω.
Πρώτα απ' όλα υπάρχουν οι 'απλές' μοίρες (μοίρες-λεπτά) και οι δεκαδικές μοίρες. Για το 147 η εργοστασιακή απόκλιση μπροστά (toe-out) είναι 17+-8 λεπτά ή 0,28+-0,13 σε δεκαδικές μοίρες. Πίσω είναι σύγκλιση (toe-in) 29+-9 λεπτά ή 0,48+-0,15 σε δεκαδικές αλλά δεν ρυθμίζεται.
edit: Το ρεζερβουάρ πρέπει να είναι 100% γεμάτο.
-
Ο χρήστης gvala έγραψε:
Με αφορμή μια ευθυγράμμιση που έκανα (αυτ. OPEL Astra G 1.4 sport), έχω την εξής απορία:Κατά την ευθυγράμμιση, μου ρύθμισε το μπροστινό σύστημα με μηδενική σύγκλιση.
Στην οθόνη του μηχανήματος, φαίνεται ότι οι αποδεκτές τιμές είναι από -0.7 έως +0.7 μοίρες (πράσινο χρώμα).
Αν ρυθμίσω το μπροστινό σύστημα να έχει σύγκλιση (π.χ. +0.4 σε κάθε τροχό) πως θα επηρεαστεί η οδική συμπεριφορά και η απόκριση του τιμονιού; Τι θα γίνει αν βάλλω αντίστοιχη απόκλιση;Υ.Γ. Μήπως κανείς ξέρει την προτεινόμενη από την OPEL σύγκλιση για το συγκεκριμένο μοντέλο;
Στα αυτοκίνητα μας και στην χρήση που τους κάνουμε δεν θα σου πρότεινα ούτε να συγκλίνεις, ούτε να αποκλίνεις.
Μηδενική συγκλίση μπρος-πίσω είναι μια χαρά και για να στρίβεις.
Μην ξεχνάς δεν έχεις ''αγωνιστικό'' ούτε τις αναρτήσεις του, ούτε τα σλικ του, ούτε ουτε ουτε για να κανεις χρήση και να αντιληφθείς οδηγικά περίεργες ρυθμίσεις.Αν το κάνεις θα καταφέρεις να αυξήσεις την κατανάλωση σου σε καυσίμο και λάστιχο.
-
Ο χρήστης gvala έγραψε:
Υ.Γ. Μήπως κανείς ξέρει την προτεινόμενη από την OPEL σύγκλιση για το συγκεκριμένο μοντέλο;Η μέτρηση πρέπει να γίνει με 2 βάρη των 70 κιλών στα μπροστινά καθίσματα (πχ πρέπει να κάθονται 2 ενήλικες) και το ρεζερβουάρ να βρίσκεται στο 50%
Η μπροστινή ρύθμιση είναι +-10 λεπτά ή +-0,17 σε δεκαδικές μοίρες. Δηλαδή μπορεί να ρυθμιστεί είτε με σύγκλιση είτε με απόκλιση.
Πίσω είναι σύγκλιση 25 +30/-25 λεπτά ή 0,42 +0,50/-0,33 σε δεκαδικές. Πίσω δεν ρυθμίζεται.
Το camber μπροστά ρυθμίζεται και είναι (αρνητικό) 1 μοίρα και 10 λεπτά +-45 λεπτά ή 1,17 +-0,75 δεκαδικές. Πίσω δεν ρυθμίζεται.
Ελπίζω να βοήθησα
-
Μήπως τα διαβάζεις από το Autodata φίλε μου; (και καλά κάνεις απλά δεν αξιώθηκα να κάνω ποτέ το ίδιο ούτε καν να το εγκαταστήσω )
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Μια στιγμή ρε παλικάρια, πως είναι δυνατό με απόκλιση (αρνητική σύγκλιση) να αποκτά σταθερότητα στην ευθεία και το φρενάρισμα το αυτοκίνητο στον αντίστοιχο άξονα στον οποίο εφαρμόζεται;
Μάλλον λάθος τα διαβάσατε , η σύγκλιση είναι μια εν γένει σταθερή κατάσταση, η μηδενική σύγκλιση ουδέτερη και η απόκλιση βοηθά στην ευαισθησία του αντίστοιχου μέρους καθώς το κάνει πιο νευρικό (παραπάνω παράδειγμα με την Alfa του φίλου μας) και κατα κανόνα αν εφαρμοστεί μπρός και πίσω αυξάνει την υπερστροφή αφού και πιο άμεσο στις εντολές κάνει τον μπροστινό άξονα με αποτέλεσμα λιγότερη υποστροφή και πιο απότομο τον πίσω ώστε να του δώσει υπερστροφικά στοιχεία (αυτό έχω κάνει στο κάρο μου).
Όταν θές να δώσεις πιο δυναμική συμπεριφορά κι ανάλογα το αυτοκίνητο εφαρμόζεις απόκλιση στον αντίστοιχο άξονα τον οποίο θες να επηρεάσεις αλλά θεωρώ αν όχι απίθανο τουλάχιστο υπερβολική την μισή μοίρα (30 λεπτά) απόκλιση που αναφέρεται παραπάνω (μήπως ενοείς μισό mm=4 λεπτά της μοίρας για 17' ζάντες, ανά τροχό;), ίσως μέχρι 10-15 λεπτά είναι ανεκτό σε κάποια αυτοκίνητα αλλά επιφυλάσομαι καθώς δεν έχω άποψη από Alfa Romeo αλλά θεωρώ πως έτσι έπρεπε έστω και λίγο να τρώει λάστιχα εκτός και η γεωμετρία της ανάρτησης είναι τέτοια που έχει μικρές μεταβολές κατά την συμπίεση.
JIMjimtheo .... ξαναψάχτο λίγο
-
Μήπως τα διαβάζεις από το Autodata φίλε μου; (και καλά κάνεις απλά δεν αξιώθηκα να κάνω ποτέ το ίδιο ούτε καν να το εγκαταστήσω )Autodata rulez!
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής :Με αρνητική (-) οι εμπρός τροχοί κοιτούν προς τα έξω , αυξάνει τη σταθερότητα στην ευθεία και στο φρενάρισμα , το μπροστινό μέρος είναι πιό αναίσθητο και δεν ακολουθεί τη διαμόρφωση του δρόμου . Χαλάει η αίσθηση του τιμονιού όμως γύρω από τη θέση της ευθείας .
Στους πίσω τροχούς η αρνητική σύγκλιση πάλι αυξάνει τη σταθερότητα αλλά η επίδραση της είναι ότι με το στρίψιμο του τιμονιού το πίσω μέρος εξακολουθεί να πηγαίνει ευθεία άρα το αυτοκίνητο έχει τάσης υπερστροφής . Θέλει όμως μεγαλύτερες τιμές από μπροστά γιά να έχει σοβαρή επίδραση στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
Συνήθως αρνητικές γωνίες (-0,5 ~ - 1.0 ) χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα αυτοκίνητα γιά σταθερότητα.Με μηδενική σύγκλιση το τιμόνι αποκτάει αμεσότητα στην ευθεία και στις στροφές , αλλά και μιά νευρικότητα στην ευθεία όπως και ευαισθησία στη διαμόρφωση του δρόμου . Πιστεύω είναι ιδανική γιά καθημερινά αυτοκίνητα που τα βάζουμε και στη πίστα.
Με θετική (+) σύγκλιση ισχύουν γενικά τα αντίθετα , δηλ. το τιμόνι γίνεται υπερευαίσθητο και το αυτοκίνητο αλλάζει γρήγορα πορεία αλλά γίνεται και νευρικό.
Στο πίσω μέρος οι τιμές πάλι πρέπει να είναι πιό μεγάλες γιά να έχει κάποια επίδραση και κάνει το αυτοκίνητο πιό νωχελικό στις αλλαγές πορείας.Πάντα βέβαια αναφερόμαστε στη στατική σύγκλιση γιατί όπως καταλαβαίνεις η σύγκλιση μεταβάλλεται συνεχώς με τη διαδρομή της ανάρτησης. Περισσότερο μεταβάλλεται στα McPherson , πχ στην επιτάχυνση πάει προς το (-) με την έκταση της ανάρτησης.
Ομως παίζουν ρόλο όλες οι γωνίες της ανάρτησης και καλό είναι να μήν πειράζονται πολύ αν δεν ξέρουμε τι κάνουμε.
Τώρα γιά άλλες γωνίες κάμπερ , κάστερ κλπ. πάει μακριά η ......... βαλίτσα.
Στο βιβλιαράκι του αυτοκινήτου κοίταξες μήπως αναφέρει τις γωνίες ;;; στο δικό μου τις αναφέρει.
Γιατί ρε Βασίλη εγώ ξέρω ακριβώς τα αντίθετα;
Δηλαδή τις συνέπειες που περιγράφεις για την απόκλιση εγώ τις αποδίδω στην σύγκλιση (και το αντίστροφο)
Μήπως κάνω λάθος; -
Βασίλη είμαι 100% σίγουρος γι'αυτά που σου λεω όχι μόνο γιατί τα έχω πολλές φορές διασταυρωμένα αλλά τα έχω δοκιμάσει και στα αυτοκίνητα που κατά καιρούς είχα (106 Rallye, Almera, Impreza GT, Impreza WRX) και μάλιστα πέρασα από όλα τα στάδια!
Από σύγκλιση μπρός - 0 πίσω για σταθερότητα (υποτίθεται... όπως και το ότι οτιδήποτε πέραν της μηδενικής τρώει λάστιχα αλλά στην πράξη ποικίλει ανάλογα τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις του οδηγού), μέχρι απόκλιση μπρός πίσω με περισσότερη πίσω και 1,5 μοίρες αρνητικό camber που πάλι θα έπρεπε αλλά δεν συμβαίνει να μου τρωει τα λάστιχα, αντιθέτως το εξωτερικό των ελαστικών μου που είναι και 18αρια είναι σταθερά φαγωμένο ώστε σχεδόν δεν φαίνονται τα γράμματα κι ας μην το έχω ποτέ βάλει σε πίστα.
Άρα καταλήγω προσωπικά στο ότι κάθε αυτοκίνητο και κάθε οδηγός θέλει και διαφορετικές ρυθμίσεις χωρίς όμως να ξεφέυγουμε από κάποιες σταθερές αξίες σχετικά με το πως κάθε αλλαγή επηρεάζει την συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
Βέβαια αν δεν δοκιμάσεις ποτέ δεν ξέρεις τι σου παει πιο πολύ.
JIM -
JIM THEO
Μάλλον δεν είναι πολύ κατανοητό το κείμενο που είχα γράψει.
Μιλάμε για μικρές μεταβολές των τιμών και όχι υπερβολικές ... και βέβαια δεν ισχύουν τα ίδια για κάθε αυτοκίνητο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο , όπως το bump steer αλλά και η σχέση μεταξονίου-μετατροχίων. Αυτά που γράφω τα έχω δοκιμάσειΕνα απλό άρθρο του φίλου Δημήτρη έχει στο http://www.in.gr/auto/autoadvice4.asp
-
Βασιλη διαβασα το αρθρο. Σε ενα σημειο λεει:
Σε μερικές περιπτώσεις έχουν φροντίσει, με την κατάλληλη ελαστική παραμόρφωση της ανάρτησης των πίσω τροχών, την αλλαγή της κατεύθυνσής τους προς το εσωτερικό της στροφής (παθητική τετραδιεύθυνση).
Δεν ειχα ψαξει τι ακριβως ειναι η παθητική τετραδιεύθυνση αλλα φανταζομουνα οτι κατι τετοιο θα γινεται αντιθετα δηλαδη την αλλαγή της κατεύθυνσής τους προς το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ της στροφής. Γιατι ετσι οπως τα λεει ειναι σαν να δημιουργουμε ακομα μεγαλυτερη υποστροφη! Προφανως φανταζομαι οτι το αρθρο ειναι σωστο αλλα καποιος ας μου εξηγησει...
-
Παίδες μην επιμένετε, φέρτε μου όσα περιοδικά θέλετε κι όσους ειδικούς κι αν διαφωνήσει κανείς σε αυτό που σας λεω το ξανασηζητάμε:
http://www.auto-ware.com/setup/toe_hand.htm -
Παίδες μην επιμένετε, φέρτε μου όσα περιοδικά θέλετε κι όσους ειδικούς κι αν διαφωνήσει κανείς σε αυτό που σας λεω το ξανασηζητάμε:
http://www.auto-ware.com/setup/toe_hand.htmJIM
Αυτό που παραθέτεις είναι ένα μέρος της όλης 'θεωρίσς' της σύγκλισης-απόκλισης και είναι σωστό !!
Πρέπει όμως να υπολογίζεις κάθε φορά πολλούς παραμέτρους της ανάρτησης για να βγάλεις το τελικό αποτέλεσμα.
Ευχαρίστως να το συζητήσουμε καμμιά φορά από κοντά -
http://www.auto-ware.com/setup/toe_hand.htmΓια αγωνιστική χρήση η γεωμετρία που δουλεύει καλά είναι anti-ackerman, ο έξω τροχός στρίβει περισσότερο από τον μέσα, αλλά καταστροφικό για το παρκάρισμα.
Έτσι ο εσωτερικός τροχός (που έχει λίγο φορτίο) δεν σέρνεται σχεδόν με το πλάι αλλά συνεισφέρει στο στρίψιμο - αυτό όμως ισχύει μόνο όταν στρίβεις οριακά.
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ γράφει έγραψε:
Ευχαρίστως να το συζητήσουμε καμμιά φορά από κοντάΕυχαρίστως να φάμε μια φορά μαζί, σύντομα
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Ευχαρίστως να το συζητήσουμε καμμιά φορά από κοντά
Ευχαρίστως να φάμε μια φορά μαζί, σύντομα
πάλι στο φαΐ το γυρίσατε βρε?
-
Ρε σεις , πάλι με παρεξηγήσατε
Βέβαια οι καλύτερες συζητήσεις πάνω στο φαγητό γίνονται !!
-
ΒΑΣΙΛΗΣ γράφει:
Ρε σεις , πάλι με παρεξηγήσατε
Βέβαια οι καλύτερες συζητήσεις πάνω στο φαγητό γίνονται !!
ΒΑΣΙΛΗΣ σκέφτεται:
Ρε γμτ, πάλι με έπιασαν!
Βέβαια μπορώ να ρίξω τώρα την πρόταση για κάνα κοψίδι !!
[/b]
-
Ασε ... δεν ξαναγράφω τίποτα !!
-
Ρίξτε μια ματιά: suspension tweaks
-
Τι έγινε ξαφνικά συμφωνείτε όλοι;
Περί Ευθυγραμμίσεων....