-
Με την άφιξη του 3ου πιτσιρικιού, το πιστό Accent του 96 δεν μας χωράει πια, ούτε στο πίσω κάθισμα (2 booster + 1 κανονικό καθισματάκι) ούτε στο πορτμπαγκάζ (καλά, εκεί χρειάζεται φορτηγό για να χωρέσουν όλα τα απαραίτητα, αλλά λέμε...). Αποφάσισα λοιπόν να πάρω ένα καινούργιο αυτοκίνητο, με τα εξής χαρακτηριστικά:
-Αξιόπιστο.
-Ευρύχωρο (3 ενήλικες άνετα στο πίσω κάθισμα, πορτμπαγκάζ στα 500 λτ και πάνω, μεγάλο άνοιγμα χώρου αποσκευών).
-Ασφαλές (γρήγορο προσπέρασμα, καλό κράτημα-φρενάρισμα, 6 αερόσακοι κλπ).
-Οικονομικό στη συντήρηση (κατανάλωση, σέρβις).Διαθέσιμα είναι 20 χιλιάρικα, με το κλειδί στο χέρι και με χρήση της έκπτωσης 70% στο Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης που ισχύει για τους τρίτεκνους. Προοπτική χρήσης είναι 90% στην πόλη και τριγύρω, 10% πολύωρο ταξίδι στην εθνική. Προοπτική διατήρησης για 10+ χρόνια, χωρίς ν' αποκλείεται πώληση στο ενδιάμεσο αν κάτσει τίποτα καλό στη δουλειά.
Στην αρχή, κοίταξα για πολυμορφικό (Zafira, C-Max, Verso) αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι τα πολυμορφικά χαρακτηριστικά τους μου είναι πρακτικά άχρηστα, αφού πάντα θα έχω τα 3 πιτσιρίκια μαζί όπου και να πάω. Επίσης, βασίζονται σε δάπεδο μικρομεσαίων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να λείπει το απαραίτητο εσωτερικό πλάτος.
Τελικά, στη short list μπήκαν τα Avensis 1.8 4d, Mondeo 1.8 5d, Vectra 1.8 5d, Octavia 5 1.6 FSI και Mazda 6 1.8 5d. Από αυτά, απορρίφθηκαν τα εξής:
-Avensis, ως ακριβό (21852 € στην έκδοση Sol), με μέτριο κράτημα (σύμφωνα με τα τεστ) και στενό άνοιγμα πορτμπαγκάζ λόγω έλλειψης 5ης πόρτας.
-Mondeo, ως παλιό μοντέλο με συνακόλουθα μειωμένη αξία μεταπώλησης (παρόλο που δεν σκοπεύω να πουλήσω το αυτοκίνητο, θέλω να ξέρω ότι κάτι υπάρχει στην άκρη κάτι για ώρα ανάγκης). Το νέο μοντέλο δεν το θέλω, γιατί φοβάμαι τα προβλήματα νεότητας και δεν μ΄αρέσει να τρέχω στα συνεργεία.
-Vectra, ως ακριβό (22492 € στην έκδοση elegance). Επίσης, η βαριά γοτθική γραμμή του μου έκατσε στο λαιμό, άσε τα όσα διάβασα περί κρατήματος.
-Octavia 5, λόγω VAG και FSI (αυξημένο κόστος χρήσης)Απέμεινε το Mazda 6, το οποίο το είδα και μου άρεσε πολύ, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Δίνει και καλό εξοπλισμό σε προσιτή τιμή (19047 € στην έκδοση Touring). Μεθαύριο θα πάω για test drive και θα σας πω εντυπώσεις.
Αν και δεν πρέπει να το κάνω τώρα που σχεδόν κατέληξα, ποια είναι η άποψή σας; Θα εκτιμήσω επίσης τις εμπειρίες κατόχων Mazda 6 από τη χρήση του αυτοκινήτου.
ΥΓ Παρακολούθησα με ενδιαφέρον το http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=22815 , αλλά οι απαιτήσεις του φίλου συνφορουμίτη είναι διαφορετικές.
-
Με την άφιξη του 3ου πιτσιρικιού, το πιστό Accent του 96 δεν μας χωράει πια, ούτε στο πίσω κάθισμα (2 booster + 1 κανονικό καθισματάκι) ούτε στο πορτμπαγκάζ (καλά, εκεί χρειάζεται φορτηγό για να χωρέσουν όλα τα απαραίτητα, αλλά λέμε...). Αποφάσισα λοιπόν να πάρω ένα καινούργιο αυτοκίνητο, με τα εξής χαρακτηριστικά:
-Αξιόπιστο.
-Ευρύχωρο (3 ενήλικες άνετα στο πίσω κάθισμα, πορτμπαγκάζ στα 500 λτ και πάνω, μεγάλο άνοιγμα χώρου αποσκευών).
-Ασφαλές (γρήγορο προσπέρασμα, καλό κράτημα-φρενάρισμα, 6 αερόσακοι κλπ).
-Οικονομικό στη συντήρηση (κατανάλωση, σέρβις).Διαθέσιμα είναι 20 χιλιάρικα, με το κλειδί στο χέρι και με χρήση της έκπτωσης 70% στο Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης που ισχύει για τους τρίτεκνους. Προοπτική χρήσης είναι 90% στην πόλη και τριγύρω, 10% πολύωρο ταξίδι στην εθνική. Προοπτική διατήρησης για 10+ χρόνια, χωρίς ν' αποκλείεται πώληση στο ενδιάμεσο αν κάτσει τίποτα καλό στη δουλειά.
Στην αρχή, κοίταξα για πολυμορφικό (Zafira, C-Max, Verso) αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι τα πολυμορφικά χαρακτηριστικά τους μου είναι πρακτικά άχρηστα, αφού πάντα θα έχω τα 3 πιτσιρίκια μαζί όπου και να πάω. Επίσης, βασίζονται σε δάπεδο μικρομεσαίων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να λείπει το απαραίτητο εσωτερικό πλάτος.
Τελικά, στη short list μπήκαν τα Avensis 1.8 4d, Mondeo 1.8 5d, Vectra 1.8 5d, Octavia 5 1.6 FSI και Mazda 6 1.8 5d. Από αυτά, απορρίφθηκαν τα εξής:
-Avensis, ως ακριβό (21852 € στην έκδοση Sol), με μέτριο κράτημα (σύμφωνα με τα τεστ) και στενό άνοιγμα πορτμπαγκάζ λόγω έλλειψης 5ης πόρτας.
-Mondeo, ως παλιό μοντέλο με συνακόλουθα μειωμένη αξία μεταπώλησης (παρόλο που δεν σκοπεύω να πουλήσω το αυτοκίνητο, θέλω να ξέρω ότι κάτι υπάρχει στην άκρη κάτι για ώρα ανάγκης). Το νέο μοντέλο δεν το θέλω, γιατί φοβάμαι τα προβλήματα νεότητας και δεν μ΄αρέσει να τρέχω στα συνεργεία.
-Vectra, ως ακριβό (22492 € στην έκδοση elegance). Επίσης, η βαριά γοτθική γραμμή του μου έκατσε στο λαιμό, άσε τα όσα διάβασα περί κρατήματος.
-Octavia 5, λόγω VAG και FSI (αυξημένο κόστος χρήσης)Απέμεινε το Mazda 6, το οποίο το είδα και μου άρεσε πολύ, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Δίνει και καλό εξοπλισμό σε προσιτή τιμή (19047 € στην έκδοση Touring). Μεθαύριο θα πάω για test drive και θα σας πω εντυπώσεις.
Αν και δεν πρέπει να το κάνω τώρα που σχεδόν κατέληξα, ποια είναι η άποψή σας; Θα εκτιμήσω επίσης τις εμπειρίες κατόχων Mazda 6 από τη χρήση του αυτοκινήτου.
ΥΓ Παρακολούθησα με ενδιαφέρον το http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?t=22815 , αλλά οι απαιτήσεις του φίλου συνφορουμίτη είναι διαφορετικές.
-
stam69, τελικά τι έγινε; Πήρες κάποιο;
-
Ο χρήστης dimgr έγραψε:
stam69, τελικά τι έγινε; Πήρες κάποιο;Δυστυχώς όχι ακόμα. Το Mazda 6 συνεχίζει να μ' αρέσει πολύ αλλά αλλάζει μοντέλο εντός του 2007 και είμαι περίεργος να δω τι θα βγάλουν.
ΟΜΩΣ, μετά από μερικά κοντινά ταξιδάκια (με διάρκεια έως 1,5 ώρα), κατέληξα ότι τα δύο μεγαλύτερα πιτσιρίκια πρέπει να απομονωθούν από το μωρό, γιατί όταν το έχουν στη μέση είτε το πειράζουν είτε τσακώνονται μεταξύ τους, οπότε η μικρή βάζει τα κλάματα και, πιστέψτε με, είναι ...επικίνδυνο να οδηγάς με τέτοιο εκνευριστικό θόρυβο. Άρα, πάμε σε 7θέσιο πολυμορφικό. Επιπρόσθετος παράγοντας, η ...γιαγιά που λέγαμε πιο πάνω και μπορεί να σου εξασφαλίσει ένα 20λεπτο μπάνιο στη θάλασσα με ηρεμία, καθώς και το πιο εύκολο στην εκμετάλλευση πορτ-μπαγκάζ.
Οπότε, τα 7θέσια παίζουν και πάλι και ξεκινάμε νέα αναζήτηση. 7θέσια με μεγάλο πορτμπαγκάζ:
--Το Mazda 5 (πήγα και το είδα από κοντά) είναι πρακτικά 6θέσιο, αφού η μεσαία θέση της δεύτερης σειράς είναι ανύπαρκτη.
--Tο Toyota Corolla Verso έχει μικρό χώρο αποσκευών, άσε που κάνει facelift λίαν προσεχώς. Δεν μπόρεσα να το βρώ πουθενά για να το δω από κοντά.
--Το C4 Grand Picasso. Το είδα από κοντά, μου άρεσε εσωτερικά και εξωτερικά. Έχει καλή ποιότητα κατασκευής, καλό εξοπλισμό, προσιτή τιμή (21000) ΑΛΛΑ άγνωστη αξιοπιστία και αυτό με προβληματίζει.
--S-Max. Μ' αρέσει πολύ και το φλερτάρω, αλλά κωλώνω με τα τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα, κατανάλωση και τον όγκο του. Άσε που τα έξτρα η Ford τα βαράει στο κεφάλι (1000 ευρώ η τρίτη σειρά θέσεων, 280 το ανακλαστικό παρπρίζ κλπ).
--Zafira. Δεν του βρίσκω κανένα ψεγάδι, πέρα από την ενιαία μεσαία σειρά καθισμάτων και ...την εμφάνισή του, που μου κάθεται στο λαιμό. Μπήκα σε ένα 1.8, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, και οι εντυπώσεις μου είναι γενικά καλές, πέρα από τον ενοχλητικό αεροδυναμικό θόρυβο πάνω από 110-120 χαω και την απλά καλή ποιότητα κύλισης . Είναι ευρύχωρο μέσα και ο ιδιοκτήτης ανέφερε μέση κατανάλωση γύρω στα 10λτ/100κμ και κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας.
--Karens και Trajet δεν παίζουν, με τα ίδια χρήματα παίρνω το S-Max.
--Scenic και Grand Scenic, εμπίμπτουν στην κατηγορία του Picasso για την αξοπιστία, χωρίς να μ' αρέσουν εξωτερικά.Επιπλέον ...παίχτης από το πουθενά ξεπρόβαλλε το Matrix, που έχει κορυφαίους χώρους πίσω, τιμή μακράν χαμηλότερη από τα υπόλοιπα και πολύ μαζεμένες διαστάσεις, μόλις 4μ μήκος. Βέβαια, το εσωτερικό είναι χάλια και δεν έχει ESP. Επίσης, το πορτμπαγκάζ είναι μικρό (370 λτ) αλλά η Hyundai το δίνει 550 λτ (πως; με τραβηγμένα τέρμα εμπρός τα πίσω καθίσματα και μέχρι την οροφή!). Όσο είναι μικρά τα πιτσιρίκια και θέλουν πολλά συμπράγκαλα, αυτό εξυπηρετεί. Όταν μεγαλώσουν, τα καθίσματα τραβιούνται πίσω αλλά τα αναγκαία μειώνονται και, άμα λάχει, βάζουμε μια μπαγκαζιέρα οροφής. Στα συν, η αποδεδειγμένη αξιοπιστία του, αφού είναι στην αγορά από το 2001 (τώρα, είναι μόνο καλό αυτό; )
Η πιο φρέσκια παράμετρος είναι ο νέος TFSI 1.8 160 HP του Octavia 5, που πλέον βάζει στο παιχνίδι και την Combi, αφού ο κύριος λόγος που την απέρριψα ήταν ο FSI. Ερωτηματικό πάντως παραμένει η αξιοπιστία του κινητήρα και συνεχίζω να έχω επιφυλάξεις.
Έχω επίσης την προσφορά του Zafira, που τρέχει μέχρι τέλος Σεπτέμβρη με 25% προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε 36 άτοκες, αλλά δεν συνδυάζεται με την έκπτωση για τους τρίτεκνους . Με βάζει σε υποψίες μήπως το βγαλει μετά με τον 1.6 turbo.
Η συμβία δεν θέλει ούτε να βλέπει ούτε να ακούει το Zafira και της αρέσει το S-Max. Για το 7θεσιο, θεωρεί ότι οι πίσω θέσεις είναι επικίνδυνες σε περίπτωση ατυχήματος από πίσω.
Εν τέλει, η short list έχει τώρα τα Mazda 6 1.8 Touring Clima, Octavia 5 TFSI 1.8 Elegance, S-Max 2.0 Trend, Zafira 1.8 Fashion και ... Hyundai Matrix 1.6 4AB. Σημειωτέον ότι όλα (πλην Matrix) ξεφεύγουν από το αρχικό όριο των 20.000 ευρώ, αφού αντίστοιχες τιμές για τρίτεκνο είναι 21500, 22300, 22500, 23500 και 13500 αντίστοιχα, με αυτήν της Skoda κατ' εκτίμηση (δεν έχω ρωτήσει ακόμα).
Το 2008 με την πλήρη έκπτωση του ΕΤΤ είναι μόνο 5 μήνες μακριά. Ούτως ή άλλως, το αμάξι θα γίνει παραγγελία (2-3 μήνες παράδοση σε οποιαδήποτε περίπτωση), οπότε σχεδιάζω να περιμένω να δω το νέο Mazda 6, τι θα έχει παραπάνω από το παλιό, σε τι τιμή θα πωλείται και ...πόσο θα σκοτώσουν το τρέχον μοντέλο (=εκπτώσεις). Μετά, να δω τις νέες τιμές στα Zafira και S-Max, αν θα βγάλει αντικαταστάτη του Matrix η Hyundai, τι αξιπιστία θα δείξει το Picasso και ...να αποφασίσω από το νέο έτος.
Ουφ, τα πα και ησύχασα (εσύ φταις, που ρώτησες ), αλλά το μπλέξιμο παραμένει.
-
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
Το 2008 με την πλήρη έκπτωση του ΕΤΤ είναι μόνο 5 μήνες μακριά.
Τι εννοείς μ' αυτό; Για τους τρίτεκνους ή γενικά; Ελπίζω να είναι το πρώτο, γιατί αλλιώς... πάγωσα!
Γενικότερα τώρα, είσαι από τους πιο αναπόφασιστους αγοραστές που έχω δει! Αλλά αφού τώρα μετέθεσες την αγορά για το νέο έτος, όντως δεν έχει νόημα η αναλυτική κουβέντα τώρα, αφού ως τότε πολλά στην αγορά θα έχουν αλλάξει ούτως ή άλλως.
Πάντως, ως κάτοχος του S-Max, και σε σχέση με τις δικές σου ανάγκες, απλώς να σου πω ότι σε χώρους και ευελιξία εσωτερικού, απλά δεν παίζεται. Το αυτοκίνητο είναι απίστευτο και όλοι όσους έβαλα μέσα για βόλτα, εντυπωσιάστηκαν. Χθες πήγαμε βόλτα δύο οικογένειες μέσα, τέσσερις ενήλικες συν τρία παιδιά 1,5 έως 3,5 ετών, και πραγματικά ήταν απόλαυση...
-
θα ήμουν μεταξύ Zafira , S-max και Touran.
Σας μένουν τα δύο τελευταία, εκτός και αν σας αρέσει κανένα Altea XL με 1.8TSI -
Ο χρήστης dimgr έγραψε:
Τι εννοείς μ' αυτό; Για τους τρίτεκνους ή γενικά; Ελπίζω να είναι το πρώτο, γιατί αλλιώς... πάγωσα!
Εννοώ για τους τρίτεκνους, βεβαίως-βεβαίως...
Γενικότερα τώρα, είσαι από τους πιο αναπόφασιστους αγοραστές που έχω δει!
Ναι, το ξέρω - το ίδιο λέει κι η γυναίκα μου. Μάλιστα, μου παρήγγειλε να μην της ξαναμιλήσω για αυτοκίνητο αλλά να πάω να πάρω ό,τι νομίζω καλύτερο . Δεν θέλει να καταλάβει ότι προσπαθώ να καλύψω την οικογένεια και όχι εμένα. Εγώ θα ήμουνα βασιλιάς με το 6αράκι, που είναι εύκολο στην οδήγηση, φτηνό στην αγορά και τη συντήρηση, όμορφο εμφανισιακά και σαφώς ανώτερο οδηγικά από όλα τα πολυμορφικά. Αναγκάζομαι να ψάχνω για 7θέσιο για να εξασφαλίσω τη δική τους άνεση, όχι τη δική μου.
Πάντως, δεν είναι εύκολη η επιλογή, όταν ξέρεις ότι δεν θα μπορέσεις να πάρεις άλλο αυτοκίνητο πριν τη δεκαετία και θα πρέπει να καλύψεις όλες τις ανάγκες σου με αυτό.
Πάντως, ως κάτοχος του S-Max, και σε σχέση με τις δικές σου ανάγκες, απλώς να σου πω ότι σε χώρους και ευελιξία εσωτερικού, απλά δεν παίζεται. Το αυτοκίνητο είναι απίστευτο και όλοι όσους έβαλα μέσα για βόλτα, εντυπωσιάστηκαν. Χθες πήγαμε βόλτα δύο οικογένειες μέσα, τέσσερις ενήλικες συν τρία παιδιά 1,5 έως 3,5 ετών, και πραγματικά ήταν απόλαυση...
Thx για το tip Όπως γράφω και πιο πάνω, το S-Max μ' αρέσει, αλλά με ζορίζει το υψηλό κόστος κτήσης και συντήρησης (τα 372 ευρώ το χρόνο γα τέλη κυκλοφορίας είναι γερό δάγκωμα).
θα ήμουν μεταξύ Zafira , S-max και Touran.
Σας μένουν τα δύο τελευταία, εκτός και αν σας αρέσει κανένα Altea XL με 1.8TSIΠρώτον, προς τι ο πληθυντικός; Ούτε 40 δεν είμαι ακόμα
Δεύτερον, το Touran δεν το έβαλα μέσα, πως μου μένει σαν επιλογή; Αντιπαθώ τη χαμηλή αξιοπιστία της VW, καθώς και τις πανάκριβες τιμές της στο service.
To Altea XL πήγα και το είδα, αλλά είναι πολύ στενό πίσω και δεν χωράει 3 άτομα με τίποτα. Αν έβγαινε 7θέσιο, ώστε να 'αραιώσω' το πίσω κάθισμα στην τρίτη σειρά, θα το συζητούσα γιατί το αυτοκίνητο μού άρεσε κατά τ' άλλα.
-
Η απόφαση ελήφθη και το νέο αυτοκίνητο αναπαύεται στο πάρκινγκ (και το παλιό στο δρόμο , αλλά επιτρέψτε μου να περιγράψω πρώτα τα δραματικά γεγονότα που μεσολάβησαν:
ΠΡΑΞΗ 1η - Επιλογή
-
Μέχρι τελευταία στιγμή τρωγόμουν να πάρω το Touran, καθώς πληρούσε όλες τις προδιαγραφές πλην της (άγνωστης) αξιοπιστίας. Τελικά υπερίσχυσε η λογική και απομακρύνθηκα από την υψηλή κατανάλωση του twincharger, τις πιθανές βλάβες και τα ακριβά service της VW.
-
Το νέο Mazda 6 μου άρεσε, αλλά οι χώροι στο πίσω κάθισμα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, οπότε σβου! Ομοίως και για το Octavia5 1.8 TFSI, με επιπρόσθετο «μείον» την υψηλή κατανάλωση και την Group VAG καταγωγή.
-
Το S-Max εγκαταλείφθηκε οριστικά (σνιφ!), κατόπιν ωρίμου σκέψεως περί κόστους κτήσης και χρήσης.
-
Το Matrix δεν πέρασε, λόγω μικρού χώρου αποσκευών, υψηλής κατανάλωσης και παλαιότητας.
Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν, και νικητής είναι.... το Zafira 1.8. Έκανα μια μικρή έρευνα σε μερικούς διανομείς της Opel σχετικά με τη διαφημιζόμενη χρηματοδότηση (1200 ευρώ έκπτωση, 25% προκαταβολή, 50 άτοκες). Διαπίστωσα ότι πλέον το πρόγραμμα προσφέρεται και σε πολύτεκνους, μόνο που τα 1200 ευρώ έκπτωση δεν αφαιρούνται από τη σούμα, αλλά προσφέρονται με τη μορφή έξτρα. Επίσης, απαιτείται εγγυητής.
-
-
ΠΡΑΞΗ 2η – Παραγγελία
Αφού μου δινόταν η έκπτωση και το άτοκο, εξέλιπαν τα μόνα μειονεκτήματα και αποφάσισα να το παραγγείλω. Η παραγγελία μπήκε στις 28-12-07 με προκαταβολή ...100 ευρώ και περιελάμβανε τα εξής:
- Zafira 1.8 Fashion πολυτεκνικό, μεταλλικό χρώμα, μεταφορικά-PDI, τέλη-πινακίδες, έξοδα φακέλου, ενεργά προσκέφαλα, ESP, θερμοανακλαστικό παρμπρίζ, αισθητήρες παρκαρίσματος, δίχτυ ασφαλείας, Sight & light pack, φωτιζόμενα σκιάδια: 23.157,00 ευρώ.
- Έκπτωση 1.440,00 ευρώ (1.200,00 της προσφοράς + 240,00 οι αισθητήρες, ως δώρο «μέρες που είναι»).
- Τρία χρόνια δωρεάν service.
- Διακανονισμός: 5.872,00 προκαταβολή και 50 Χ 316,90, σύνολο 21.717,00 ευρώ.
Μόλις εγκρινόταν το δάνειο, θα με ειδοποιούσαν για να δώσω τα υπόλοιπα 900 ευρώ της προκαταβολής και να παραγγελθεί το αυτοκίνητο στο εργοστάσιο, με τη διαβεβαίωση ότι θα παραλάμβανα το facelift μοντέλο. Έκανα το κορόιδο, καθώς ο πανέξυπνος πωλητής:
-
«Πούλαγε» εξυπηρέτηση, καθόσον και να ήθελε δεν μπορούσε να μου δώσει το παλιό μοντέλο, αφού αυτά που είχε stock ήταν ήδη εκτελωνισμένα και χωρίς τα έξτρα που συμφωνήσαμε. Άρα παραγγελία, άρα παραγωγή μετά το Φεβρουάριο, άρα facelift!
-
Μού πίστωνε τα έξτρα στην τιμή που χρεώνονται κανονικά και όχι με την τιμή χωρίς το ΕΤΤ. Ξέρω, πχ, ότι το ESP έχει 600 ευρώ κανονικά αλλά μόνο 450 για πολύτεκνο κ.ο.κ, αλλά δεν είπα τίποτα, αφού η συνολική διαφορά ήταν περίπου το κόστος των αισθητήρων παρκαρίσματος και μπορούσε να τους αφαιρέσει αν ήθελε.
Δόθηκαν δικαιολογητικά (εκκαθαριστικά κ.λπ.) στις 31-12-07 και ανέμεινα έγκριση. Δέχθηκα τηλεφώνημα στις 3-1-08 και έμαθα ότι απαιτείται προκαταβολή 35% και όχι 25%. Είπα ΟΚ και περίμενα. Τηλέφωνο δεν με πήραν και τους πήρα εγώ, στις 10-1-08. Το δάνειο εγκρίθηκε αλλά δεν με ειδοποίησαν, λέει, γιατί περιμένουν τους κωδικούς για να παραγγείλουν το facelift. Τους λέω «θα λείπω στο εξωτερικό την επόμενη βδομάδα», «κανένα πρόβλημα, εμείς θα το παραγγείλουμε και μας δίνετε το υπόλοιπο όποτε επιστρέψετε». ΟΚ πάλι.
-
ΠΡΑΞΗ 3η – Έκπληξη
Στις 21-1-08 ξαναπαίρνω τηλέφωνο, «το αυτοκίνητο παραγγέλθηκε και να πάω από κει όποτε μπορώ για το υπόλοιπο». Πάω το ίδιο βράδυ με τα 900 στην τσέπη, και μου ανακοινώνεται το εξής; Το facelift δεν έχει άτοκο διακανονισμό, δεν έχει έκπτωση και το πάλεψαν πολύ για να μου βγάλουν δάνειο μέσω ...Εμπορικής με μόνο ....5,9% επιτόκιο αλλά η συνολική τιμή, η προκαταβολή και οι δόσεις θα είναι οι ...συμφωνηθείσες! Αναλυτικά:
- Zafira 1.8 Elegance πολυτεκνικό, μεταλλικό χρώμα, μεταφορικά-PDI, τέλη-πινακίδες, έξοδα φακέλου, ενεργά προσκέφαλα, θερμοανακλαστικό παρμπρίζ, αισθητήρες παρκαρίσματος, δίχτυ ασφαλείας, Sight & light pack: 20.969,00 ευρώ. Το Elegance έχει πλέον standard ESP και φωτιζόμενα σκιάδια!
- Έκπτωση άγνωστη, αλλά το αμάξι CIF το κοστολογεί, για πολύτεκνο, 19160 έναντι 22890 του τιμοκαταλόγου και 20533 του απερχόμενου Fashion.
- Προκαταβολή, δόση και τελικό πληρωτέο είναι τα ίδια ακριβώς.
Επίσης, μου έδειξε τα προωθητικά για το facelift, που είναι χωρίς άτοκο διακανονισμό και μόνο 600 ευρώ έκπτωση. Ρώτησα αν μπορούσα να επωφεληθώ από το promotion pack (ηλιοροφή με χρωμιωμένες ράγες οροφής, προβολείς ομίχλης, οθόνη γραφικών) που είδα στο έντυπο και δινόταν δωρεάν για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων. Φυσικά, πήρα αρνητική απάντηση (γιατί να το δώσει σε μένα που έχω ήδη παραγγείλει και να μην το κρατήσει για άλλον, αναποφάσιστο πελάτη). Σκέφτηκα ότι, αφού παίρνω το ίδιο αυτοκίνητο με τα ίδια λεφτά, έστω και με διαφορετικό διακανονισμό, του έδωσα τα 900 και υπέγραψα νέα παραγγελία.
-
ΠΡΑΞΗ 4η - Αμφιβολίες
Όταν πήγα στο σπίτι, άρχισα να το ξανασκέφτομαι και κοίταξα τον επίσημο τιμοκατάλογο της Opel στο Internet, όπου διαπίστωσα ότι το facelift 1.8 Elegance ήταν ...φτηνότερο από το απερχόμενο αντίστοιχο Fashion (22.890 έναντι 24.240 ευρώ) – και με καλύτερο εξοπλισμό! Το επόμενο μεσημέρι, πήγα σε άλλο κατάστημα του ίδιου εμπόρου και ζήτησα προσφορά, ρωτώντας παράλληλα αν μπορώ να εκμεταλλευτώ την προσφορά προώθησης με ταυτόχρονη απαλλαγή από το ΕΤΤ. Πήρα θετική απάντηση, με τον περιορισμό να γίνει γρήγορα η παραγγελία γιατί τα 150 αυτοκίνητα που αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα ήταν ήδη «κλεισμένα» από τους ανά την επικράτεια εμπόρους.
Με την προσφορά ανά χείρας, κατευθύνθηκα στον ...εξυπνάκια. Φυσικά, έγινε το «έλα να δεις», ο τύπος το έριξε στις δικαιολογίες: «ξέρετε, σας κάναμε έκπτωση αλλά ξέχασα να σας δώσω το παραστατικό» - την προηγούμενη φορά δεν το ξέχασε, «έχουμε κλείσει 12 αυτοκίνητα με το promotion pack και πουλήθηκαν όλα, να το τελευταίο το πήρε η κα Ταδοπούλου πριν από μία ώρα» - κατάφερε να πουλήσει μέσα στις 10 μέρες, που διατίθετο το facelift Zafira, όσα είχε πουλήσει ολόκληρο το 2007, ενώ το άλλο κατάστημα είχε αυτοκίνητα κ.λπ. Του πέταξα και ένα «Ποιος σας είπε ότι εγώ και η σύζυγός μου θέλαμε να δώσετε τα προσωπικά – φορολογικά δεδομένα μας στην Εμπορική; Εγώ αίτηση για δάνειο έκανα στην GM Bank. Θέλετε μήπως να πάω στον εισαγγελέα;». Εκεί έκανε την πάπια και δεν απάντησε τίποτα.
Τέλος πάντων, υπέγραψα νέα παραγγελία - με το promotion pack, το δωρεάν service και τους αισθητήρες αλλά χωρίς άτοκο διακανονισμό (ούτε καν με το 5,9% που είχε πετύχει για ...πάρτη μου) και χωρίς δυνατότητα για οποιοδήποτε έξτρα, αφού το αυτοκίνητο είχε ήδη παραγγελθεί. Το αυτοκίνητο θα ερχόταν μέσα Μαρτίου – πιο σύντομα από την αρχική παραγγελία.
-
ΠΡΑΞΗ 5η - Αποκάλυψη
Τέλος Φεβρουαρίου, με ενημέρωσαν ότι το αυτοκίνητο είχε έλθει και να πάω τα δικαιολογητικά για τον εκτελωνισμό. Του τα πήγα αλλά του είπα ότι δεν θα εκτελωνιστεί το αυτοκίνητο αν δεν το δω ότι είναι αυτό ακριβώς που παράγγειλα. Δυσανασχέτησε, αλλά το αίτημα ήταν λογικό και μου κανόνισε να πάω στο χώρο του μεταφορέα στη Μάνδρα. Έτσι κι έγινε: πήγα ένα πρωί, συνοδεία άλλου υπαλλήλου του εμπόρου. Το αμάξι ήταν ΟΚ και έτσι έδωσα το πράσινο φως. Τα δικαιολογητικά ελέγχθηκαν από τον εκτελωνιστή (με το πάσο του, μια βδομάδα πήρε) και ειδοποιήθηκα να εξοφλήσω το αυτοκίνητο για να γίνει ο εκτελωνισμός. Το πάλεψα λίγο να μην του δώσω όλο το υπόλοιπο, αλλά να κρατήσω ένα μικρό ποσό (2-3 χιλιάρικα) και να του το καταβάλω με την παραλαβή του αυτοκινήτου – ως «πισινή» μήπως μου το ‘φερνε χτυπημένο κατά λάθος ή «κατά λάθος». Δεν δεχόταν με τίποτα κι έτσι είπα να πάει στην οργή και τα ‘δωσα στις 5-3-08. Δεσμεύτηκε να μου το παραδώσει σε 7-10 εργάσιμες.
Φυσικά, το «αγγούρι» το είχα εγώ τώρα, που είχα εκτελωνίσει αυτοκίνητο στο όνομά μου, το είχα εξοφλήσει αλλά αυτοκίνητο δεν είχα. Έτσι, μετά την παρέλευση του 7ημέρου άρχισα να τον ενοχλώ, υπενθυμίζοντάς του ότι θέλω να μου πει τον αριθμό κυκλοφορίας αμέσως μόλις τον μάθει, για να προλάβω να το ασφαλίσω πριν το παραλάβω. «Ναι, ναι, μείνετε ήσυχος» η απάντηση κάθε φορά. Φτάνουμε 20-3-08, Πέμπτη μεσημέρι και ενημερώνομαι ότι το αυτοκίνητο θα είναι έτοιμο αύριο το απόγευμα και να πάω να το παραλάβω. Αριθμός κυκλοφορίας; «Δεν το ξέρουμε ακόμα, αύριο θα βγουν οι πινακίδες, μετά τις 12:00 θα ξέρουμε». Ωχ, πως θα προλάβω να το ασφαλίσω; «Θα προλάβετε, μη φοβάστε – άλλωστε μπορώ να το ασφαλίσω κι εγώ αν θέλετε». Πόσο; «χ». Το «χ» ήταν 10% ακριβότερο από αυτό που έδινε για την ίδια ασφαλιστική το asfalistra.gr!
Παρασκευή μεσημέρι: «Βγήκαν τα νούμερα;» «Όχι ακόμα, τα έχει ο διεκπεραιωτής και είναι στο δρόμο». Που είναι το αμάξι; «Στο συνεργείο μας, κάνανε το PDI και περάσανε τους αισθητήρες». Είμαι μακριά, έχω δουλειά στο γραφείο, έξω βρέχει και τα πάντα είναι ακινητοποιημένα από πορεία στο κέντρο - δεν προλαβαίνω. Να έρθω το Σάββατο; «Δεν γίνεται, γιατί έχουμε κλείσει πολλά test drive (!!!), τη Δευτέρα πια». Το συνεργείο με βολεύει καλύτερα, να το παραλάβω από κει; «Όχι, πρέπει να έρθετε από δω για να γίνει η διαδικασία και έχει ήδη κοπεί δελτίο αποστολής» (;;;) Ποιο δελτίο αποστολής, το αυτοκίνητο είναι στο όνομά μου, ανασφάλιστο και θα πάει οδικώς στο κατάστημα, χωρίς εμένα μέσα; (φορολογική παράβαση, συν τοις άλλοις) «Μη φοβάστε, ο ...Μήτσος είναι καλός οδηγός και δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα» (οξύ εγκεφαλικό εγώ) . Να έρθω στο συνεργείο, να το πάμε μαζί στο κατάστημα; «Δεν γίνεται, το αμάξι φεύγει τώρα». Περιμένετε έστω να το ασφαλίσω και έρχομαι στο κατάστημα. «Βιαστείτε, παράδοση κάνουμε μέχρι τις 6 το απόγευμα».
Πάω στον ασφαλιστή μου, ήταν 3:30 το μεσημέρι. «Το υπουργείο κλείνει στις 12:00, δεν μπορεί να μην έχει τον αριθμό κυκλοφορίας. Άστο πάνω μου.» Παίρνει τηλέφωνο: «όχι δεν θα μιλήσετε με τον πελάτη μου, με μένα μιλάτε τώρα – ποιος είναι ο αριθμός κυκλοφορίας;», φωνές από την άλλη μεριά κ.λπ. Σε 20’ είχαμε την άδεια κυκλοφορίας μέσω φαξ – ήταν στο ντουλαπάκι από ...χτες. Η όλη ιστορία ήταν να το παραλάβω Παρασκευή απόγευμα για να αναγκαστώ να το ασφαλίσω σ’ αυτόν!!! Μάλλον και η ιστορία με το δάνειο ήταν για να πάρει προμήθεια κι από κει. Το αυτοκίνητο ασφαλίστηκε και ξεκινάω για το κατάστημα, όταν με ξαναπαίρνει τηλέφωνο: «Πηγαίνετε να το παραλάβετε από το συνεργείο»!!!
Το αυτοκίνητο παρελήφθη τελικά σε άψογη κατάσταση – έπαθα βέβαια ένα μικρό σοκ όταν είδα τους αισθητήρες παρκαρίσματος: δύο μαύρα εξογκώματα στον πίσω προφυλακτήρα. Ειλικρινά προτιμούσα να μην τους είχε βάλει καθόλου. Η ενημέρωση από τον πωλητή ήταν σύντομη και συνοπτική – ακόμα ψάχνομαι με τα κουμπιά του ταμπλό. Φυσικά, το ρεζερβουάρ ήταν τελείως άδειο και το πήγα με την ψυχή στο στόμα μέχρι το βενζινάδικο 'εμπιστοσύνης' , όπου γέμιζα και το παλιό.
-
ΠΡΑΞΗ 6η – Εντυπώσεις
Το αυτοκίνητο είναι ευρύχωρο και η ψηλή θέση οδήγησης εξασφαλίζει άνετες διαδρομές. Τα τρία παιδικά καθισματάκια χωράνε ίσα-ίσα στο μεσαίο κάθισμα, αλλά το αυτοκίνητο είναι ψηλό και οι ζώνες μπαίνουν πιο εύκολα, χωρίς σκύψιμο. Ο χώρος αποσκευών είναι τεράστιος και παραμένει αξιοπρεπής, ακόμα και με τα 7 καθίσματα ανοιγμένα (χωράει μια αλλαξιέρα και ένα καροτσάκι-μπαστούνι, διπλωμένο).
Ο όγκος του δεν κρύβεται και, ειδικά στα στενά, χρειάζεται προσοχή, καθώς δεν βλέπεις τα άκρα του αμαξώματος. Πρόσθετο πρόβλημα ορατότητας δημιουργούν οι εξαιρετικά φαρδιές μπροστινές κολώνες της οροφής, που κρύβουν ολόκληρο αυτοκίνητο αν πετύχεις την κατάλληλη οπτική γωνία.
Ο κινητήρας είναι «αργός» χαμηλά και πρέπει να περάσεις τις 2500 στροφές για να καταλάβεις τη δύναμή του αλλά βελτιώνεται σιγά σιγά όσο ανεβαίνει το οδόμετρο. Ίσως είναι που έχω αρχίσει να τον συνηθίζω, αλλά σίγουρα το Accentάκι είναι πολύ καλύτερο για κίνηση μέσα στην πόλη, καθώς «αρπάζει» από χαμηλά και μπορείς να βλέπεις τα μπροστινά φτερά.
Η μέση κατανάλωση έφτασε τα 15 λτ/100 χλμ αρχικά, αλλά μια ήρεμη βόλτα στο Σούνιο την Κυριακή την κατέβασε στα 10 λτ. Μετά από 4 διαδρομές από και προς τη δουλειά μου (απόσταση περίπου 15 χλμ πήγαινε-έλα), η μέση κατανάλωση παραμένει σταθερή στα 10 λτ, με πολύ προσεκτική οδήγηση. Ελπίζω να πέσει κι άλλο με το στρώσιμο.
Συνολικά, για την ώρα είμαι ικανοποιημένος με την επιλογή μου.
-
ΠΡΑΞΗ 7η – Αυλαία
(Υπόκλιση) Ευχαριστώ, ευχαριστώ – μα δεν έμεινε κανείς να δει το τέλος; Που πήγατε όλοι; Τς τς τς, κανείς δεν καταλαβαίνει πια από τέγνη; Μον ντιε!!
-
Καλορίζικο, καλοτάξιδο!
Αυτά με τον έμπορο τα αφήνω ασχολίαστα.. Τουλάχιστον εσείς στα κεντρικά έχετε περιθώρια επιλογής (οπότε σαν 'τιμωρία' μπορείς να κάνεις τα service σου αλλού). Εμείς εδώ στην επαρχεία (και ειδικά στα νησιά) που είναι ένας ανά μάρκα (και αν...) τι να πούμε; -
Καλοτάξιδο να είναι
Σου σπάσανε τα νεύρα με τον έμπορο που έμπλεξες αλλά έτσι γίνεται, όταν μπορούν να βγάλουν λεφτά εκμεταλλεύονται τα πάντα οι άτιμοι. Ειδικά η Opel έχει κάτι αντιπροσωπείες... όλα τα λεφτά! Δεν θα ξεχάσω τον πωλητή που ήθελε με το ζόρι να μου κλείσει Corsa OPC με 20 ευρώ προκαταβολή επιτόπου, 3 μήνες πριν το μοντέλο έρθει στην Ελλάδα με τιμές ακόμα άγνωστες, εξοπλισμό στο περίπου, χωρίς να μπορώ να το δω πουθενά από κοντά 'αλλά το αμάξι θα είναι κορυφαίο κύριε, μην το σκέφτεστε καν** πρακτικά είναι μια hatchback Lotus**' ΝΑΙ το είπε αυτό
Όσο για την κατανάλωση, με το Touran μάλλον τα ίδια θα έκαιγες! -
Καλά χιλιόμετρα!! (άντε και τροπετακι από Zafira OPC )
-
Καλοταξιδο !
Ταλαιπωρηθηκες αλλα δε πειραζει μωρε
-
Καλοτάξιδο και να το χαρείς!
-
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις ευχές, να 'στε καλά
Δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο από την αντιπροσωπεία, που ήταν γενικά εντάξει στη συναλλαγή - μου παρέδωσε αυτό που είχαμε συμφωνήσει, στην τιμή και χρόνο που είχαμε συμφωνήσει. Μόνο μια μικρή έλλειψη ενημέρωσης των πωλητών της διαπίστωσα (π.χ. το ποσοστό 35% της προκαταβολής και την απαίτηση για εγγυητή μου τα είχαν επισημάνει και σε άλλον έμπορο, δεν τα κατέβαζαν από το κεφάλι τους όταν μου τα λέγανε). Ο συγκεκριμένος πωλητής, με τον οποίο προχώρησα την αγορά, είναι που μου χάλασε λίγο τη διάθεση, αλλά από την άλλη διασκέδαζα με τις δικαιολογίες που μου ξεφούρνιζε κάθε φορά που τον στρίμωχνα.
Τελικά πήρα αυτό που ήθελα και η μόνη πραγματική απώλεια ήταν ο άτοκος διακανονισμός, αλλά με το facelift αυτό δεν ήταν δυνατό έτσι κι αλλιώς. Στο φινάλε, με τη μικρότερη τιμή του facelift, τον καλύτερο εξοπλισμό, το promotion pack και το δωρεάν service, μάλλον κερδισμένος βγήκα!
Τροπετάκι δεν παίζει, οι 140 ίπποι με το ...σανό που θέλουν μού είναι αρκετοί για την ώρα.
Μεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο