-
Τι είναι το «μονοθέσιο»;
Η ερώτηση δεν είναι δική μου, μου την απηύθυνε η μικρή μου κόρη μια μέρα, παρακολουθώντας μαζί μου αγώνες φόρμουλα 1.
Η αλήθεια είναι ότι χρόνια τώρα, εκνευρίζομαι αρκετά με την εισβολή της λέξης και ειδικά από τους παρουσιαστές των αγώνων στο ελληνικό κανάλι.
Και μιλάω κυριολεκτικά για εισβολή.
Κι όπως κάθε εισβολέας, έτσι κι αυτή, εξοστράκισε δια παντός (;) τη λέξη «αυτοκίνητο» από το λεξιλόγιό μας.Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι αναφερόμαστε σε αυτοκίνητο. Το «μονοθέσιο» είναι απλά προσδιορισμός, η σωστή έκφραση θα ήταν «μονοθέσιο αυτοκίνητο».
Το εκνευριστικό είναι ότι δίνεται η εντύπωση πως έχει απαγορευθεί δια ροπάλου η λέξη αυτοκίνητο από τους παρουσιαστές.Και καλά όταν απευθυνόμαστε σε ειδήμονες ή έστω με ανθρώπους που έχουν εντρυφήσει στο θέμα «αγώνες φόρμουλα 1».
Αν όμως ένας αδαής βρεθεί μπροστά στην οθόνη και ακούσει μέσα σε μια ώρα τουλάχιστον 30 φορές τη λέξη μονοθέσιο, επόμενο είναι να ακολουθήσει η ερώτηση με την οποία αρχίζει το κείμενο.Γιατί, υπάρχει μονοθέσια μοτοσυκλέτα, υπάρχει μονοθέσιο αεροπλάνο, υπάρχει μονοθέσιο σκάφος, κ.ο.κ.
Δε λέμε όμως περιγράφοντας αγώνες μοτο τζι πι «το μονοθέσιο του Ρόσι» αν και η αντιστοιχία είναι προφανής και άμεση, ο Ρόσι οδηγεί ένα μονοθέσιο μηχανάκι.Αν ανοίξουμε ένα οποιοδήποτε ξένο περιοδικό, αν διαβάσουμε μια οποιαδήποτε συνέντευξη οποιουδήποτε αγωνιζόμενου, αν παρακολουθήσουμε ένα οποιοδήποτε ξένο κανάλι που μεταδίδει αγώνες φόρμουλα ένα, θα δούμε τη λέξη “car”, θα τη διαβάσουμε, θα την ακούσουμε και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει αφού αναφερόμαστε σε αγώνες αυτοκινήτων.
Ποτέ δε θα ακούσουμε “one seat car” ή ακόμη χειρότερα “one seat”.Οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι παρουσιαστές του Αλφα και δή ο κ. Πουρναράκης, επέβαλαν νέα ήθη στη γλώσσα. Αν αυτός ήταν ο σκοπός, τους συγχαίρω.
Επειδή όμως πάνω απ’ όλα η φόρμουλα 1 είναι αγώνες αυτοκινήτου, επειδή αυτά τα «μονοθέσια» είναι πρώτα αυτοκίνητα και μετά μονοθέσια κι επειδή οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν μεγάλη ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους ανθρώπους στους οποίους απευθύνονται αλλά και στη γλώσσα, Θα ήμουν ευτυχής αν, έστω για αρχή, κάπου – κάπου ανάμεσα στα πολλά «μονοθέσια» άκουγα και καμμιά φορά τη λέξη «αυτοκίνητο».
Ξέρω ότι είναι δύσκολο πια, έξις δευτέρα φύσις γαρ, ξέρω ότι ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά, πιστέψτε με, δεν είναι.
Υ.Γ. 1 Πέρα από αυτά, συγχαρητήρια για την προσπάθεια στις περιγραφές και τη μετάδοση των αγώνων.
Υ.Γ. 2 Αν σας φαίνονται υπερβολικά, συζητήστε το με έναν φιλόλογο, γλωσσολόγο κλπ (κάτι που έχω κάνει εγώ) ή παρακολουθήστε με έναν «άσχετο» με το άθλημα της φόρμουλα 1 μια μετάδοση. Μπορεί και να εκπλαγείτε.
Φιλικά
Δημήτρης Α.
[/u]
-
Ο χρήστης takisp έγραψε:
Χα, είδα σήμερα ότι οι επισημάνσεις μου για το 'Φ' στο 'Vettel' έπιασαν τόπο!
(καλά, προφανώς δεν ήταν η δικιά μου επισήμανση η κρίσιμη, αλλά λέμε τώρα να χαιρόμαστε)
Κι όμως ήταν...
Ωχ,τωρα νιωθω ασχημα για το σχολιο μου στην προηγουμενη σελιδα...
Αλλη φορα θα ειμαι λιγοτερο καυστικος... -
Κυριε Τακη θέλω ξανα τον Στεφανο στο άλλο Gp
Και γουρλης, και Κιμικός, και καλός σχολιαστης και ωραίο τυπάκι.
-
Νταξει,ισως η χειροτερη μεταδοση ολων των εποχων.Ειδικα τα σχολια για Κιμι και Αλονσο ηταν το λιγοτερο αστοχα....
-
Ο χρήστης Funis έγραψε:
Κυριε Τακη θέλω ξανα τον Στεφανο στο άλλο GpΚαι γουρλης, και Κιμικός, και καλός σχολιαστης και ωραίο τυπάκι.
?? Διαφωνώ. Το ωραίο τυπάκι ειδικά... Άστοχο.
Αρκετά λάθη η σημερινή μετάδοση.
Επίσης, το να γελάμε με την υπερπροσπάθεια του Αλόνσο δείχνει... ασχετοσύνη.Επίσης να σημειώσω ότι πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το σχόλιο του φίλου για το 'μονοθέσιο'. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ.
-
Ο χρήστης iceman_angel έγραψε:
Νταξει,ισως η χειροτερη μεταδοση ολων των εποχων.Ειδικα τα σχολια για Κιμι και Αλονσο ηταν το λιγοτερο αστοχα....+1
Οταν έκανε ο Αλόνσο λάθη τα κραύγαζαν...όταν ο Λούης μπλόκαρε συνεχώς τροχούς από φρεναρίσματα...ψάχνανε 1002 δικαιολογίες.
για μένα ο καλεσμένος δεν ήταν ότι καλύτερο. Εδειχνε κάποιες εμπάθειες για κάποιους οδηγούς.
επίσης το κλασσικό...πολλές διαφημίσεις και μερικές πάνω στις μάχες Αλόνσο-Χαιτφελντ.
-
Καλή μετάδοση. Πάντως η δήλωση (Ο Χάμιλτον ξεκινά φανταστικά και μετά να είναι πίσω από τον KR ήταν όλα τα λεφτά...).
Και πάλι υπερβολικός αριθμός διαφημίσεων αλλά αυτό το λύνουμε με άλλους τρόπους...
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
επίσης το κλασσικό...πολλές διαφημίσεις και μερικές πάνω στις μάχες Αλόνσο-Χαιτφελντ.Mα δεν έδειχνε και τίποτα άλλο σε όλον τον αγώνα ο σκηνοθέτης! Συνέχεια τον Αλόνσο να κάνει ζιγκ-ζαγκ πίσω από τον Χάιντφελντ βλέπαμε.
-
εδιτ σορρυ αλλο καταλαβα
-
Ο χρήστης cavallino έγραψε:
επίσης το κλασσικό...πολλές διαφημίσεις και μερικές πάνω στις μάχες Αλόνσο-Χαιτφελντ.
Mα δεν έδειχνε και τίποτα άλλο σε όλον τον αγώνα ο σκηνοθέτης! Συνέχεια τον Αλόνσο να κάνει ζιγκ-ζαγκ πίσω από τον Χάιντφελντ βλέπαμε.
και τι να δείξει ρε Μάνο;
τουλάχιστον αυτός έδωσε μάχη ...κάποιοι άλλοι cold-blood τους έπαιρνε ο ύπνος στο τιμόνι. Οχι;
-
Όχι ότι τα πράγματα είναι πλέον καλά, αλλά νομίζω πως η κατάσταση με τις διαφημίσεις βελτιώθηκε.
Νομίζω πως σχόλια τύπου καλαμπούρι γίνονται για όλους τους οδηγούς, απλά όταν γίνονται για τον πιλότο που υποστηρίζουμε μας πειράζει περισσότερο.Κορυφαία στιγμή όταν ο Τάκης νόμισε πως ο Albers πάτησε άνθρωπο.
Φιλικά πάντα.
-
Ο χρήστης ast έγραψε:
Όχι ότι τα πράγματα είναι πλέον καλά, αλλά νομίζω πως η κατάσταση με τις διαφημίσεις βελτιώθηκε.
Νομίζω πως σχόλια τύπου καλαμπούρι γίνονται για όλους τους οδηγούςΔιαφωνω εδω.Απειρες φορες(πανω απο 10 για τον Αλονσο ακομα και σε μπλοκαρισμα ) κραξαν τον Αλονσο στη προσπαθεια με το Heidfeld και το Κιμι για την 'συμπεριφορα' του...
-
μπλα μπλα μπλα..
εντιτ εκανα..
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Νταξει,ισως η χειροτερη μεταδοση ολων των εποχων.Ειδικα τα σχολια για Κιμι και Αλονσο ηταν το λιγοτερο αστοχα....
+1
Οταν έκανε ο Αλόνσο λάθη τα κραύγαζαν...όταν ο Λούης μπλόκαρε συνεχώς τροχούς από φρεναρίσματα...ψάχνανε 1002 δικαιολογίες.
Συμφωνώ. Στην εκκίνηση ο Ράικονεν περνούσε το Χάμιλτον και έλεγαν για καλό ξεκίνημα του Βρετανού. Μετά είδαν και τον Αλόνσο από πίσω του. Όσο για τον τελευταίο έφαγε φοβερό κράξιμο με τις προσπάθειές του να περάσει.
Τάκη ήταν λίγο ντεφορμέ σήμερα η ομάδα σας. -
Ο μόνος που για εμένα εξισορρόπησε κάπως την κατάσταση ήταν ο Π.Σειτανίδης που αναγνώρισε ελευθερία αντιδράσεων στον νικητή Κίμι.Κ αφού κύριε Τ.Πουρναράκη παρακολουθείται τα σχόλια εδώ(όσο καυστικά κ αν είναι) με θετική διάθεση διαλόγου κ χωρίς καμία μομφή-προσβλητική διάθεση διαφωνώ μαζί σας σε 1 πράγμα:ναι καλό είναι να έχουν οι οδηγοί καλή εξωαγωνιστική συμπεριφορά (για τον Κίμι ιδίως πάει αυτό),αλλά δεν βρίσκονται για αυτό το λόγο εκεί!Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ το ταλέντο τους κ την ανωτερότητά τους σε αυτό που κάνουν.Αλλά γνωρίζω οτι είναι άνθρωποι κ αυτοί,όπως κ εγώ κ δεν περιμένω σε καμία περίπτωση από αυτούς να γίνονται πρότυπά μου(γενικότερα δεν πιστεύω στα είδωλα-πρότυπα αλλά στους εμπνευστές!).Δεν τους θεοποιώ κ δεν με ενδιαφέρει η αλαζονεία,η κακή συμπεριφορά,το πρόβλημα με το ποτό κ άλλα ,από τη στιγμή που όλα αυτά δεν τους επηρεάζουν στις επιδόσεις τους εντός πίστας.Έχω διαβάσει άσχημα σχόλια για τους περισσότερους πιλότους αλλά πιστεύω οτι θα πρέπει να κρίνονται για αυτό κ μόνο που κάνουν.
Επίσης θα προτιμούσα να μην κατακρίνατε τόσο πολύ τον Αλόνσο αφού ήταν ο μόνος που με κράτησε με τα ακροβατικά του να μην με πάρει ο ύπνος(συγκριτικά με άλλους αγώνες πάντως είχαμε υπό προυποθέσεις θέαμα!)Βέβαια έχοντας δει το χθεσινό motogp μου φάνηκε κάπως ο αγώνας αλλά.....(μακάρι να γίνει κάτι με τις πτέρυγες ώστε να μπορούν τα μονοθέσια να κρατιούνται πιο κοντά κ να δούμε κάτι διαφορετικό!)
φιλικά Νάσος Χ.
-
το πρόβλημα με το ποτό κ άλλα
Επίσης από πότε το να δηλώνει κάποιος ότι πίνει 1-2 ποτά και του αρέσει αποτελεί πρόβλημα ή τον κάνει αλκοολικό και κατακριτέο;
-
Ο χρήστης ipan έγραψε:
Επίσης από πότε το να δηλώνει κάποιος ότι πίνει 1-2 ποτά και του αρέσει αποτελεί πρόβλημα ή τον κάνει αλκοολικό και κατακριτέο;
δυστυχώς δεν κατάλαβα τι με ρωτάς?Κατακριτέο θα ήταν μόνο αν επηρέαζε την απόδοσή του(όσο για την κοινωνική αντίληψη επαυτού δεν είναι δικό μου θέμα!)
εγώ από το όσα είπε ο κ.Τ.Πουρναράκης κατάλαβα οτι ο Κίμι έχει πρόβλημα με το αλκοόλ.Δεν τον είπα ούτε με ενδιαφέρει αν είναι αλκοολικός!
Το αποτέλεσμα μετράει! -
Ο χρήστης ipan έγραψε:
δεν είναι τα 1-2 ποτήρια το πρόβλημα, αλλά αυτά τα βίντεο που βγαίνουν στη φόρα
-
Ο χρήστης sosna έγραψε:
δυστυχώς δεν κατάλαβα τι με ρωτάς?Κατακριτέο θα ήταν μόνο αν επηρέαζε την απόδοσή του(όσο για την κοινωνική αντίληψη επαυτού δεν είναι δικό μου θέμα!)
εγώ από το όσα είπε ο κ.Τ.Πουρναράκης κατάλαβα οτι ο Κίμι έχει πρόβλημα με το αλκοόλ.Δεν τον είπα ούτε με ενδιαφέρει αν είναι αλκοολικός!
Το αποτέλεσμα μετράει!Ε προφανώς δεν ρωτούσα εσένα.
Εννοείται ότι το τι κάνει στη ζωή του δεν μ'ενδιαφέρει. Άσε που προτιμώ τους αλανιάρηδες και μάγκες από τα φλωράκια. Εντάξει ο Κίμι δεν είναι και Irvine -
Ο χρήστης ipan έγραψε:
Εντάξει ο Κίμι δεν είναι και Irvineακόμη θυμάμαι τους σχολιαστές f1 παλιότερα να λένε οτι αλλάζει τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα κ οτι είναι μέγα party animal!
Τηλεοπτικές μεταδόσεις F1 (2007)