-
Οταν διαβασα το αρθρο του ΝΤ, ποσταρα το παρακατω κειμενο σε αλλο forum. Το κανω copy εδω και περιμενω τα σχολια σας ....
http://www.rally.gr/default.asp?menu_code=bucket-article
Στο παραπανω link, ο συγγραφεας εκφραζει καποιες αποψεις για τις πιστες γενικοτερα και τις πιστες F1 ειδικοτερα, αλλα και γραφει καποια πραγματα για την βιωσιμοτητα μιας πιστας στην Ελλαδα ή αλλου, βασιζομενος στην εμπειρια της διαχειρησης της πιστας των Μεγαρων. Καπου εδω αρχιζω να σκεφτομαι λιγο το θεμα. Εχω μπολικες αποριες λοιπον.
Εχω μια εμπειρια απο πιστες υπο κλιμακα. Πιστες στις οποιες διοργανωνεται το Πανελληνιο Πρωταθλημα αυτοκινητων υπο κλιμακα (R/C 1/10 και 1/8). Οι πιστες αυτες, οταν διαχειριζονται σωστα, αποτελουν ιδαιτερως κερδοφορες επιχειρησεις, εστω και στην κλιμακα που τους αναλογει. Παρεχουν σκεπαστα πιτ, καντινα, συντηρημενη ασφαλτο, και οτι χρειαζεται για να κανει καποιος το χομπυ του ευχαριστα. Συνηθως απασχολουν, εκτος απο τον πισταρχη, αλλα 2-3 ατομα. Το κοστος μιας προπονησης ανερχεται στα 12 ευρω ημερησιως, ενω αναλογο ειναι και το ποσοστο της συμμετοχης που παιρνει ο πισταρχης απο τους επισημους αγωνες. Φυσικα εχει την δυνατοτητα να διοργανωνει και δικους του αγωνες (κατι που μια full scale πιστα θα μπορουσε να κανει με τη μορφη time trial).
Απο υπολογισμους που εχουμε κανει, το κερδος μιας τετοιας επιχειρησης, ανερχεται στα 2000-3000ευρω την βδομαδα. Το μεγαλυτερο μερος απο αυτα τα εσοδα προερχεται απο την καντινα, η οποια ειναι πληρως εξοπλισμενη και προσφερει απο καφε και αναψυκτικα, μεχρι χαμπουργκερ, σουβλακια, κλαμπ σαντουιτς κλπ. Χωρις ομως να παραβλεπουμε το κερδος απο τις προπονησεις, το οποιο ειναι υπολογισιμο, μια και φιλοξενει τουλαχιστον 30-40 ατομα καθε Σαββατο και αλλα τοσα την Κυριακη.
Ερχομαι λοιπον εγω τωρα και αναρωτιεμαι:- Στα Μεγαρα δεν γινονται εργασιες συντηρησης της ασφαλτου (παρα μονο μια φορα στα τοσα χρονια και μαλιστα αυτο που εγινε το θεωρω αστειο).
- Στα Μεγαρα υπαρχει μονο ενας υπαλληλος
- Στα Μεγαρα υπαρχει μια υποτυποδεις καντινα που ανοιγει μια στο τοσο (και αν...)
- Στα Μεγαρα δεν υπαρχει ρευμα στα πιτ (τουλαχιστον εγω δεν εχω δει), ουτε φωτα στην πιστα, ουτε γκαζον να ποτιστει.
- Στα Μεγαρα τις ελευθερες μερες υπαρχουν πανω απο 50 αυτοκινητα (εχω δει και πανω απο 100) και με κοστος 40-50 ευρω το καθενα.
- Στα Μεγαρα οι εκδηλωσεις των εταιρειων αποφερουν πολυ περισσοτερα διοτι το κοστος αποκλειστικης χρησης της πιστας ειναι τεραστιο.
Με βαση ολα τα παραπανω, γιατι μια πιστα να μην ειναι βιωσιμη στην Ελλαδα ? Επειδη ο ιδιοκτητης των Μεγαρων την νοικιαζε/νοικιαζει ενα τερατωδες ποσο, αυτο σημαινει οτι μια αλλη αντιστοιχη πιστα (κι οχι επιπεδου F1), δεν θα μπορουσε να επιβιωσει και να κερδοφορησει ?
Πραγματικα απορω με την περιπτωση....
Για σχολιαστε..... -
Και να συμπληρωσω οτι, προσωπικα θεωρω την πιστα F1 στην Ελλαδα, πολυτελεια αυτη τη στιγμη. 1000 φορες καλυτερα θα ηταν να ειχαμε αλλες 5-6 πιστες μεγεθους αναμεσα στα Μεγαρα και τις Σερρες, με διαφορες σχολες οδηγησης, club, συνδρομες ετησιας χρησης, συμμετοχης σε time trials, γενικοτερα μια υποδομη εκπαιδευσης και προσφορας αυτου που λενε οι Αμερικανοι club racing.
Αλλωστε, πρωτα μαθαινεις να περπατας και μετα να πετας ! -
Ετσι.Μία πίστα στήν Κρήτη,μία Πελλοπόνησο,μία Θεσσαλία,μία Ηπειρο και μια Θράκη,και άς είναι επιπέδου Σερρών.
Ας γίνει το θέμα 'πίστα' συζητήσιμο κάπου-κάπου στις παρέες των Ελλήνων πρώτα,να χτιστεί σιγά-σιγά μια αυτοκινητιστική κουλτούρα.
Οπως λέει ο Τίμος,ακόμα μπουσουλάμε -
Κι αλλη μια στην Αθηνα ρε φιλε ....
-
Πρέπει βέβαια η αντιμετώπιση των ενδιαφερόμενων χρηστών να είναι πως η πίστα είναι μια επιχείρηση που θέλει να κερδίσει και λειτουργεί με κανόνες αγοράς, και όχι μια υποχρέωση του κράτους να παρέχεται δωρεάν σε κάθε street fighter
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Πρέπει βέβαια η αντιμετώπιση των ενδιαφερόμενων χρηστών να είναι πως η πίστα είναι μια επιχείρηση που θέλει να κερδίσει και λειτουργεί με κανόνες αγοράς, και όχι μια υποχρέωση του κράτους να παρέχεται δωρεάν σε κάθε street fighterΣυμφωνω ! Εννοειται πως και η αντιμετωπιση του επιχειρηματια προς την επιχειρηση του πρωτα και προς τους πελατες του υστερα, να ειναι αντιστοιχα επαγγελματικη.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Πρέπει βέβαια η αντιμετώπιση των ενδιαφερόμενων χρηστών να είναι πως η πίστα είναι μια επιχείρηση που θέλει να κερδίσει και λειτουργεί με κανόνες αγοράς, και όχι μια υποχρέωση του κράτους να παρέχεται δωρεάν σε κάθε street fighterΚαι φυσικά και η αντιμετώπιση τών επιχειρηματιών πρός τους χρήστες να είναι ανάλογη.Το τιμολόγιο που θα υπάρξει να αντικατοπτρίζει και τίς προσφορές σε υπηρεσίες στόν χρήστη/πελάτη
-
Εννοείται, αυτό σημαίνει 'κανόνες αγοράς'
-
Για να το κανουμε πιο λιανα δηλαδη, δεν σημαινει οτι μολις φτιαξουμε την πιστα, καθομαστε στην εισοδο και κοβουμε εισητηρια στην ουρα που θα γινει αμεσως απ' εξω, κι εκει ληγουν οι υποχρεωσεις μας....
Και να βριζουμε κιολας το κρατος, το συστημα, τους οδηγους, τις λεσχες, κλπ κλπ, αν μετα απο τετοια συμπεριφορα, η πιστα ερημωσει. Πρωτα προσφερεις και μετα πληρωνεσαι....! -
στην... ιδανική κατάσταση που ονειρευόμαστε 'μια πίστα σε κάθε περιφέρεια' το κράτος θα πρέπει να πριμοδοτεί την εκπαιδευτική χρήση της πίστας (πχ να μπαινουν οι σχολές οδήγησης και εκει για να τους κάνουν καμία αποφυγή εμποδίου, κανένα φρενάρισμα από τα.. 120 κτλ) γιατί τα τροχαία είναι ίσως η μεγαλύτερη πληγή μαζί με το... κάπνισμα για τους Έλληνες
-
Για τους νεώτερους και πιο θερμόαιμους...
...Όνειρα, όνειρα, όνειρα... και καλά κάνετε και μπράβο σας και έτσι πρέπει!
Αλλά μη ξεχνάτε και τι μας δείχνει η πρόσφατη και «ζεστή» ακόμη ιστορία. Η δική μας ιστορία, αυτή της δικιάς μου ηλικιακά «σειράς». Στο πολύ κοντινό παρελθόν (σχεδόν παρών) και εμείς κάναμε όνειρα για αυτό που όλοι αγαπάμε, αλλά δυστυχώς μείναμε στα όνειρα. Μείναμε στο να χτυπάμε εσάς τους νεώτερους φιλικά στην πλάτη και να σας προτρέπουμε να ονειρευτείτε γιατί ο άνθρωπος χωρίς όνειρα δεν πάει μπροστά. Αυτό είναι μια αλήθεια αλλά που κατά ένα περίεργο τρόπο στην χώρα μας δεν βρίσκει εφαρμογή. Δεν βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στο θέμα πίστα αλλά και σε τόσα άλλα καθημερινά και αυτονόητα που ο μέσος Έλληνας έχει ονειρευτεί και ακόμη ονειρεύεται και θα ονειρεύεται...
Φαίνεται λοιπόν πως το να ονειρευόμαστε γενικά, «βολεύει» . Δεν ξέρω τι και ποιόν βολεύει ούτε και με ενδιαφέρει γιατί δεν είμαι από τους «μέσα». Αυτό που όμως ξέρω ή έχω καταλάβει, (μάλλον λίγο αργά για την παλιοσειρά), είναι πως εσείς οι νεώτεροι αν θέλετε να μη χάσετε το τρένο πρέπει να «πιάσετε τον ταύρο από τα κέρατα» ΤΩΡΑ!
Αυτό σε σχέση με το θέμα μας το μεταφράζω ως εξής. Βάλτε το όνειρο στο «ψυγείο» κάπου δηλαδή στο πίσω μέρος του μυαλού σας και ασχοληθείτε πρώτα με αυτό που έχετε στο χέρι τώρα. Τώρα έχετε τα Μέγαρα, τις Σέρρες και σποραδικά κάποιους αγώνες Ρόδο και Τρίπολη. Αγαπήστε τις δυο αυτές πίστες, «αγκαλιάστε» αυτό που γίνετε εκεί, ακόμη και με τα μικροελαττώματα που γίνονται γιατί αυτό έχετε «στο χέρι» ΤΩΡΑ. Όχι μη το μεταφράσετε στραβά... δεν εννοώ να είστε ολιγαρκείς... και να τελματώσετε. Απλά για να πάει παρά κάτω πρέπει να υπάρχει καλή «μαγιά». Η δική σας μαγιά είναι για τους Βόρειους οι Σέρρες και για τους Νότιους τα Μέγαρα. Δεν θα γίνει τίποτα καλύτερο και απλά θα μείνετε και εσείς με το όνειρο αν δεν αγαπήσετε την «μαγιά» σας.
Η δική μας, (των παλιότερων), ήταν το Τατόι, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Τρίπολη. Εμείς οι παλιότεροι αγαπήσαμε αυτή την μαγιά και το δείξαμε έμπρακτα... Πηγαίναμε σε κάθε Τατόι, σε κάθε Ρόδο, σε κάθε Κέρκυρα και σε κάθε Τρίπολη... και οι «πίστες» αυτές, της εποχής εκείνης ήταν γεμάτες κόσμο και ας μην υπήρχε καντίνα ούτε τουαλέτα, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα στα πίτς, ούτε τέντες για τον ήλιο και την βροχή. Απλά το αγαπήσαμε πολύ αυτό το σπορ, πάρα πολύ, και ήμασταν «από κοντά»...
Επάνω σε αυτή την μαγιά ο Αναστασιάδης βρήκε το θάρρος και ότι άλλο χρειάστηκε για να κάνει την πίστα στα Μέγαρα. Και λέω θάρρος γιατί μόνο έτσι εξηγείτε μια τέτοια κίνηση από επιχειρηματικής πλευράς. Κανένας ούτε εμείς οι παλιότεροι ούτε εσείς οι νεώτεροι ήμασταν ούτε είστε εγγύηση για αυτόν ή κάθε άλλο επιχειρηματία που θα τολμούσε κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Γι’ αυτό λοιπόν αγαπήστε την μαγιά σας, ελάτε στους αγώνες που γίνονται όταν γίνονται..., φέρτε μαζί σας και άλλους που ίσως δεν ξέρουν ή δεν έχουν δει αγώνα, μεταδώστε αυτό που αγαπάτε για να δείτε και εσείς την δική σας μαγιά να ευδοκιμεί κάποια μέρα... σύντομα εύχομαι.Οσο για την F1… ξεχάστε το. Ο Νίκος Τσάδαρης τα λέει πολύ καλά εδώ http://www.rally.gr/default.asp?menu_co ... et-article και δεν υπάρχει λόγος σχολιασμού.
ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΩΡΑ!!!
Φιλικά
Speedy -
Μα δεν με καταλαβες. Εγω αυτο που λες κι εσυ λεω. Εχει γινει ηδη !!!!
Η πιστα των Μεγαρων δουλευει, και δεν μιλαω για αγωνες ταχυτητας, μιλαω για κοσμο που παει για να μπει και να οδηγησει εκει μεσα, μιλαω για εκδηλωσεις, μιλαω γενικως για χρηση της πιστας απο πελατες κι οχι λεσχες που διοργανωνουν αγωνες.
Η διαφωνια/απορια μου ειναι στο αν μια τετοια πιστα ειναι επικερδης επιχειρηση ή οχι. Θεωρω οτι με ιδανικες συνθηκες (σωστο προϊον, σωστη προωθηση, μη υπαρξη παραλογου ενοικιου, αρα εκμεταλευση απο τον ιδιοκτητη κι οχι καποιον ενοικιαστη), η οποιαδηποτε απλη/επαρχιακη πιστα ειναι μια αρκετα επικερδης επιχειρηση. Αυτο νομιζω, και το θετω σαν θεμα προς συζητηση, σχολιασμο, προβληματισμο ή οτι αλλο.... -
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
Η πιστα των Μεγαρων δουλευει, και δεν μιλαω για αγωνες ταχυτητας, μιλαω για κοσμο που παει για να μπει και να οδηγησει εκει μεσα, μιλαω για εκδηλωσεις, μιλαω γενικως για χρηση της πιστας απο πελατες κι οχι λεσχες που διοργανωνουν αγωνες.
Η διαφωνια/απορια μου ειναι στο αν μια τετοια πιστα ειναι επικερδης επιχειρηση ή οχι. Θεωρω οτι με ιδανικες συνθηκες (σωστο προϊον, σωστη προωθηση, μη υπαρξη παραλογου ενοικιου, αρα εκμεταλευση απο τον ιδιοκτητη κι οχι καποιον ενοικιαστη), η οποιαδηποτε απλη/επαρχιακη πιστα ειναι μια αρκετα επικερδης επιχειρηση. Αυτο νομιζω, και το θετω σαν θεμα προς συζητηση, σχολιασμο, προβληματισμο ή οτι αλλο....Ένα επιπλέον στοιχείο που ίσως βοηθήσει στη συζήτηση και το σκεπτικό που καθένας μας αναπτύσσει εδώ μέσα, είναι το ότι: το 2005 και 2006 θεωρήθηκαν πολύ πετυχημένες χρονιές για την πίστα των Σερρών (μια και αυτή είναι το σημείο αναφοράς και όχι η «προβληματική» των Μεγάρων με τα δύσκολα οικονομοτενικά μεγέθη). Σε αυτές λοιπόν τις πετυχημένες χρονιές έγινε ένας συνολικός τζίρος της τάξης των 200.000 ευρώ (68 μύρια δραχμούλες). Για σκεφτείτε τι μπορείς να καλύψεις με αυτά. Φως, νερό, τηλέφωνο, συντήρηση. προσωπικό, λειτουργικά κόστη;... Τι να πρωτοπρολάβεις. Και ας υποθέσουμε πως τα κατάφερες και με 200 χιλιάρικα τα έφερες ίσα βάρκα ίσα νερά. Με τις αποσβέσεις τι γίνεται;...
Μην ξεχνάμε πως οι ιδιώτες που θα επενδύσουν σε μια ενδεχόμενη πίστα δεν θα το κάνουν εν είδει φιλανθρωπίας, αλλά θα περιμένουν όχι μόνο μια λογική απόσβεση της επένδυσής τους, αλλά και κέρδη ανά κατεχόμενη μετοχή.
Και πως θα προκύψουν αυτά; Βλέπει κανείς κάποιους τζίρους επιπέδου μυρίων ευρό που εγώ δε βλέπω;
Ή μήπως όλοι ποντάρουν στην επιδότηση του 50% επί του προϋπολογισμού του έργου, όπως γίνεται συνήθως με άλλες επενδύσεις; Μα και εδώ δύσκολα τα βλέπω καθώς η Χαλανδρίτσα (η μόνη προχωρημένη κατάσταση πίστας) έχει προϋπολογισμό 35 μύρια ευρό, όταν η Σεπάγκ χρειάστηκε 125, η Κων/πολη μεταξύ 140 και 170, το Ντουμπάϊ πάνω από 200 και πάει λέγοντας.
Πως διάολο το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο θα κάνει το «θαύμα» του;... Για να δούμε... -
Ωραια χαιρομαι που εχουμε πιο συγκεκριμενη απαντηση.
Ξερω οτι υπηρχε (δεν ξερω αν συνεχιζει να υπαρχει) ενα ακριβο ενοικιο στα Μεγαρα που στραγγαλιζε την οποια προσπαθεια καλης διαχειρησης απο οποιονδηποτε ενοικιαστη.
Τα καθημερινα εξοδα (φως, νερο, τηλεφωνο), τι ταξης μεγεθους ειναι?
Ενας υπαλληλος δεν νομιζω οτι στοιχιζει πανω απο 20.000 ευρω το χρονο. Κανω λαθος ?Με δυο λογια για να μην το κουραζω πολυ:
Μια πιστα σαν τα Μεγαρα, χωρις ενοικιο, που την τρεχει ο ιδιοκτητης της με εναν δυο υπαλληλους, με καντινα, με ολα τα τρεχοντα εξοδα (νερο για ποτισμα ? ε δεν ειναι και απαραιτητο ολο το χρονο, ασε που δεν νομιζω να υπαρχει ιδιαιτερη φροντιδα στα χορτα στο εσωτερικο των Κ των Μεγαρων), δεν θα επιβιωσει σαν επιχειρηση? Ας αφησουμε στην ακρη προσωρινα τις αποσβεσεις (θα τις πιασουμε μετα).
Δεν μιλαω για επιδοτησεις, ετσι...? -
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
Η διαφωνια/απορια μου ειναι στο αν μια τετοια πιστα ειναι επικερδης επιχειρηση ή οχι. Θεωρω οτι με ιδανικες συνθηκες (σωστο προϊον, σωστη προωθηση, μη υπαρξη παραλογου ενοικιου, αρα εκμεταλευση απο τον ιδιοκτητη κι οχι καποιον ενοικιαστη), η οποιαδηποτε απλη/επαρχιακη πιστα ειναι μια αρκετα επικερδης επιχειρηση. Αυτο νομιζω, και το θετω σαν θεμα προς συζητηση, σχολιασμο, προβληματισμο ή οτι αλλο....Αγαπητέ,
Δεν αναφερόμουν στα λεγόμενα σου, απλά προσπάθησα μια ανακεφαλαίωση... σύμφωνα με αυτά που έχω ζήσει και που ζω σε σχέση με το θέμα «Πίστα».Σχετικά με την παραπάνω απορία σου η γνώμη μου είναι πως «αυτό που έχουμε τώρα» με 50 Ευρώ την ημέρα προσφέρει:
Απεριόριστο χρόνο εντός και εκτός πίστας, χώρο στα πιτς για το αυτοκίνητο και την παρέα μας, αέρα για τα λάστιχα και άλλες δουλειές, καθαρές τουαλέτες, νερό και το φιλικό χαμόγελο του Κώστα.
Στην πίστα αυτή με 50 Ευρώ μπορούμε:
Να μάθουμε να οδηγάμε γρήγορα χωρίς να κινδυνεύουμε να σκοτώσουμε κανένα άνθρωπο, να κάνουμε με ασφάλεια το κέφι μας, να δοκιμάσουμε το νορμάλ αυτοκίνητο μας, να δοκιμάσουμε το βελτιωμένο αυτοκίνητο μας και να δούμε αν τα χρήματα που πληρώσαμε για βελτίωση έπιασαν τόπο..., να δοκιμάσουμε και να εξελίξουμε περαιτέρω το αγωνιστικό μας αυτοκίνητο, να βρεθούμε με άλλους φίλους και να κάνουμε καινούργιους με κοινά ενδιαφέροντα, να μάθουμε πράγματα από αυτούς που ξέρουν κάτι παραπάνω ή έχουν περισσότερη πείρα, να φουσκώσουμε τα πνευμόνια μας με καθαρό αέρα αντί με την βρώμα της Αθήνας και τελευταίο και πολύ σημαντικό να κουβαλήσουμε την πεθερά μας, τους κουμπάρους και όλη τη φαμίλια ΔΩΡΕΑΝ να καμαρώσει τον κανακάρη τους τον αυριανό Schumacher... Ειδικά αυτό το τελευταίο έχει κοστίσει πάρα πολύ σε «αίμα» στους δημόσιους δρόμους και εδώ μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια και μόνο με 50 Ευρώ την ημέρα...Τι δεν παίρνουμε με 50 Ευρώ την ημέρα:
Δεν παίρνουμε πίστα επιπέδου F1 αλλά ούτε και στο εξωτερικό με αυτά τα χρήματα..., δεν παίρνουμε πίτς επιπέδου F1 αλλά ούτε και στο εξωτερικό με αυτά τα χρήματα, δεν παίρνουμε καντίνα πολυτελείας αλλά ούτε και στο εξωτερικό, αν δεν έχει πολύ κόσμο η καντίνα είναι κλειστή...
Χμμμμ, προσωπικά τα παραπάνω δεν με πολύ ενδιαφέρουν γιατί δεν ξέρω πόσες φορές το χρόνο θα μπορούσα να πληρώσω το αντίτιμο τέτοιου επιπέδου...Τα υπόλοιπα περί ενοικίων, σχέσεων με λέσχες και γενικότερα οικονομικών σχέσεων είναι κάτι που δεν έχει σχέση με εμάς ούτε και μας αφορά. Πιστεύω πως σε αυτά τα θέματα όλοι θα πρέπει να ευχόμαστε η επιχείρηση να πηγαίνει καλά και να είναι επικερδής για να μπορεί να επιβιώσει και να υπάρχει και.... και.... και...
Έτσι λοιπόν εγώ καταλήγω και πάλι στο τέλος του προηγούμενου post μου:
ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΩΡΑ!!!Φιλικά
Speedy -
Συμφωνουμε !
Το παω ενα (ουτε καν ενα, μισο θα ελεγα) βημα παραπερα και λεω:
Γιατι αυτη η πιστα, ή οποια πιστα, να μην οργανωθει ωστε να μου προσφερει καποια παραπανω πραγματα, τα οποια εχω αναγκη ή θα ηθελα να ειχα την συγκεκριμενη μερα, και να τα πληρωσω στην πιστα αντι να τα πληρωσω αλλου ?
Μιλαω, εχοντας στο μυαλο μου τις 2-3 πιστες μοντελισμου στην Αθηνα, οι οποιες εχουν οργανωθει λιγο διαφορετικα και προσφερουν 2-3 παραπανω απλα πραγματακια, αυξανοντας ετσι το κερδος τους.
Δεν μιλαω για παντοκ F1, δεν μιλαω για τρελλη χαραξη, για παραμπολικες, για κριτες με πυροσβεστηρες και ασθενοφορο σε ολα τα Κ, για ρωσιδες μασερ στα πιτ, για επικυψεις των υπευθυνων στη θεα της αφεντιας μας, και οτι αλλο παλαβο εχω/εχουμε ακουσει κατα καιρους, σαν δικαιολογιες απο ανθρωπους που δεν συμπαθουν την πιστα.
Δεν ξερω, ισως η υπο κλιμακα κατασταση, διαφερει σε αυτη την περιπτωση σημαντικα, απο την κανονικη. Δεν ξερω τι να πω, σε αλλα δεν διαφερει (μα καθολου ομως, πιστεψτε με !!! ) -
SPEEDY εγραψε
ΑΓΑΠΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΩΡΑ!!!
+1000 και συμπληρωνω:
κι οταν το αγαπησουμε ,ας βαλουμε ολοι απο 'να χερακι να το κανουμε καλυτερο... -
ακριβώς. το έχουμε αγαπήσει, καίμε λάστιχα είμαστε παρέες που τα μετράμε και τα χαιρόμαστε.
το ότι τα μέγαρα είναι άδεια καμιά φορά στους 'επίσημους' αγώνες ταχύτητας είναι κάτι άλλο.
αυτό που λέει ο τίμος είναι οτι μετά... την έρημο φτάσαμε στην πηγή και ήπιαμε νερό. ξεδιψάσαμε. τώρα θέλουμε κανένα σάντουϊτς
-
και για να μη νομίζει κανείς οτι είμαι τίποτα μονόπλευρος πρέπει να πω οτι τα Κ στις Σέρρες δεν έχουν πυροσβεστήρες και σκούπες ή και σημαίες ούτε και στα trackday, πόσο μάλλον τις απλές μέρες. Για ελάχιστα έξοδα μειώνεται η ασφάλεια και η ευχρηστία του χώρου.
κάτι τέτοια απλά πράγματα φαντάζομαι ψάχνει και ο Τίμος. εμείς ευτυχώς επάνω από καντίνα είμαστε καλυμένοι 100%
-
Nομίζω ότι όλοι οι προλαλήσαντες συμφωνούν (-ούμε) ότι δεν χρειαζόμαστε δαπανηρά έργα βιτρίνας (πίστα F1), που ουσιαστικώς θα είχαν να κάνουν με την τουριστική πολιτική της χώρας και όχι με την οδική παιδεία. Τουναντίον, χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες φθηνές πίστες σαν τα Μέγαρα ή τις Σέρρες.
Το παρόν 'νήμα' βέβαια έχει ανοιχθεί στην ενότητα 'Ελληνικοί Αγώνες', αλλά νομίζω ότι η βιωσιμότητα αφ' ενός και η χρησιμότητα αφ' ετέρου μιας πίστας υπερβαίνουν το χώρο των αγώνων.
Άλλωστε, ο χώρος των ερασιτεχνικά-περιστασιακά εκπαιδευομένων, προπονουμένων και αναψυχομένων σε πίστα, μπορεί να διευρυνθεί εντυπωσιακά και να αποτελέσει την καλύτερη (και μεγαλύτερη από το παρελθόν) μαγιά για τους αγώνες.
Προς το σκοπό της οικονομικής βιωσιμότητας αλλά και της προαγωγής της οδικής παιδείας, θα μπορούσε να εμπλακεί το κράτος, θεσμοθετώντας εξέταση υποψηφίων οδηγών και σε πίστα.Αυτά ιδεωδώς.
Προς το παρόν, το μόνο που με απασχολεί προσωπικώς είναι να γίνονταν λίγο πιο ασφαλή τα κερμπ και κυρίως οι 'αμμοπαγίδες' - χώροι εξόδου στις στροφές των υπαρχουσών πιστών.
Για να προσελκυσθεί συνειδητοποιημένη πελατεία, προέχει η ασφάλεια και όχι οι ανέσεις. Ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που θα θελήσουν να βελτιωθούν οδηγικά και να διασκεδάσουν με το 'πολιτικό' τους (και πιθανόν μονάκριβο) αυτοκίνητο.
Πιστα F1 ???