Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΘΕΣΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ....
    1. Home
    2. Formula 1
    3. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΘΕΣΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ....
    • 1
    • 2
    • 2 / 2
    Formula 1
    15
    37
    40
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • C
      cavallino last edited by

Μα στην απάντησή του ο Χοϊδάς γράφει μέσα χιλιομασημένα πράματα τα οποία αυτός ο ίδιος πρώτος από όλους θα έπρεπε να ξέρει πότε έγιναν και γιατί έγιναν. Με την ίδια έννοια ας πούμε, μπορεί να κάτσω κι εγώ να κάνω κανά βαθυστόχαστο τεχνικό άρθρο για το πάτωμα της Ferrari που απαγορεύτηκε, και να λέω πως στερήσανε από τα αυτοκίνητα δρόμου μια λύση που αν εξελισσόταν θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης και σε καλύτερες επιδόσεις. Καθόμαστε και συζητάμε γιατί δεν επιτρέπεται το ABS και το ESP ας πούμε στη Formula 1... Kαι φυσικά για όλα φταίει η Ferrari και ο Schumacher, πάντα. Που δεν αφήσανε να τρέχουνε με ABS και ESP για να ξεχωρίζουνε οι οδηγάρες.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • 2
        21-quadra last edited by

**Φίλε migf1 **δεν νομίζω ότι θα ποδοσφαιροποιήσει κανείς από τους κ.κ ένα θέμα που δεν σηκώνει τέτοιου είδους αντιμετώπιση, το καλό με τα τεχνικά θέματα είναι το προσμετρήσιμο τους και όχι η αφηρημένες έννοιες, άλλωστε κανείς δεν έκανε επίθεση επί προσωπικού σε κανέναν τουλάχιστον από την πλευρά μου και ούτε πρόκειται, άλλωστε τον cavalino τον γνωρίζω σε προσωπικό επίπεδο και έχω και ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του, αλλά και το επίπεδο του ίδιου δεν του επιτρέπει τις ακρότητες, θέλω να πιστεύω ότι και ο κος Δήμου κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Η αντιπαράθεση απόψεων και η διαφορετικότητα της γνώμης προάγει την γνώση γενικά και σφαιρικά, και ειδικά όταν προέρχεται από άτομα που έχουν και την γνώση και την άποψη και την δυνατότητα να υποστηρίξουν την θέση τους, όπως προείπα σε τεχνικά θέματα είναι ευκολότερο να συμφωνήσεις παρά να διαφωνήσεις, οι ερμηνείες των κανονισμών είναι κάποιες φορές που επιδέχονται άλλες ερμηνίες κατά το δοκούν από τους ισχυρότερους τις στιγμής.

• P
          patro last edited by

Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:

Β1. Περί Φερράρι. Πάλι τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Η Φερράρι από το 1982 ως και το 1999 δεν είχε τίτλο στο ενεργητικό της. **Όταν το 2002 διαπιστώθηκε ότι η κυριαρχία της θα ήταν ολοκληρωτική είχαμε αλλαγές στο sporting regulation το 2003 ακόμα και μετά την παρουσιάση της F2003GA ώστε να ανακατευτεί η τράπουλα (κραυγαλέο ατόπημα να αλλάζεις τους κανονισμούς για την Pole ώστε να ξεβολεύσεις την Ferrari αφού πρώτα είδες το μονουθέσιο της). Όταν το 2004 η Φερράρι ανέκαμψε και φάνηκε ότι τα μέτρα δεν είναι αρκέτα τότε περάσαμε σε 1 λάστιχο ανά αγώνα με την Michelin να έχει την τεράστια εμπειρία από τους αγώνες αντοχής το οποίο και την επόμενη χρονιά δεν ίσχυσε καθώς εν μέρει κρίθηκε επικίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών (να θυμίσω το 2005 στο Nirb τον ΚΡ να έχει αστοχία της ανάρτησης λόγω των κραδασμών από το δεξί εμπρός ελαστικό που είχε γίνει τετράγωνο) και γιατί χαντάκωσε πλήρως την Bridge που σε τελική ανάλυση δεν έφταιγε σε τίποτα. **

Τα υπόλοιπα που γράφονται είναι είτε wishfull thinking (αν το σασί της Williams δεν ήταν έτσι και αν η McLaren δεν ήταν δέσμια της Merc κ.λπ) ή δεν παρουσιάζουν πλήρως την αλήθεια καθώς τόσο η McLaren όσο και η Φερράρι έχουν αντίστοιχων δυνατοτήτων CFD με την BMW και πέρα από κάθε αμφισβήτηση τους καλύτερους προσωμοιωτές τους είχε η Renault.

εγω γιατι νομιζω οτι κανεις ΕΣΥ wishfull thinking (και καθε φιλαθλος που πιστευει οτι το πρωταθλημα κλαπηκε απο τη φερραρι μεσω αλλαγης κανονισμων...) τα στοιχεια αλλα δειχνουν αλλα κανεις δε τα βλεπει.
          γενικα εχω βαρεθει να ακουω για αλλαγες κανονισμων που απαγορεψαν το ταδε και ΕΙΔΙΚΑ για αυτο το αμοιρο πρωταθλημα του 2005...

ακομα και να βγω να πω εγω (ως φιλος της williams) οτι μας κλαπηκαν πρωταθληματα λογω απαγορευσης τεχνολογιων(που δεν πεφτω σε αυτο το επιπεδο) πιο σοβαρο επιχειρημα ειναι απο το οτι οι αλλαγες στα λαστιχα εγιναν για να γ@μησουν τη bridgestone και τη φερραρι.Αλλωστε υπαρχει και δηλωση ανθρωπου της bridgestone : '...Μας εδωσαν νουμερα για το μονοθεσιο ωστε να φτιαξουμε λαστιχα.. όμως τελικα το μονοθεσιο δεν πετυχαινε συτα τα νουμερα...'.

επισης δεν ειναι καθολο σπανιο μια ομαδα να σκατωσει μια σεζον λογω λανθασμενων υπολογισμων οπως η ρενω και η honda φετος.... ειδικα οταν ο αρχισχεδιαστης λειπει απο το ποστο του.

Ασχετο , αλλα το ποσο βρωμικα παιζει η FIA εναντίον της Michelin φαινεται απο το γεγονος οτι του χρονου ολο το WRC θα φορά Pirelli με το ετσι θελω της FIA , παρολο που οι 2 κορυφαιες ομαδες φορανε Michelin που ειναι φυσικα το κορυφαιο λαστιχο.

• I
            ipan last edited by

Έχω διαβάσει στο παρελθόν άρθρα του φίλτατου κ.Χοϊδά όπου έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την ΄΄εξέλιξη΄΄ του σπορ. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν βλέπω καμιά πρόταση. Μόνο ορισμένες παρατηρήσεις συχνά υποκειμενικές.
            Αν ήθελε να μας πει ότι κακώς προωθούνται συγκεκριμένες εφαρμογές της αεροδυναμικής λόγω των κανονισμών ή ότι πρέπει να επιστρέψει η F1 στην μηχανική πρόσφυση έπρεπε να μπλέξει τη Ferrari, τον κακό Bernie και δεν ξέρω γω τι άλλο.
            Η εξέλιξη δηλαδή δεν μπορεί να αφορά την αεροδυναμική ή την προώθηση συγκεκριμένων και συνδυασμένων λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί;

Φυσικά με τα τεράστια ποσά που διακινούνται στην F1, κάθε κορυφαία ομάδα διεκδικεί την τεχνολογική πρωτοπορία ξοδεύοντας άπειρες ώρες μέσα στις αεροσήραγγες. Πόση όμως εξέλιξη, για παράδειγμα, εμπεριέχει η **ακριβοπληρωμένη σε ώρες αεροσήραγγας γνώση **ότι μία συγκεκριμένη συστροφή κατά μήκος της πρόσθιας πτέρυγας, είναι προτιμότερη για την πίστα του Μονακό από ότι για την πίστα της Βουδαπέστης ?.

Ας πούμε, το να χαλάσεις την πρόσθια ανάρτηση, υιοθετώντας τεχνολογία zero keel, και, ταυτόχρονα, να επιτυγχάνεις καλύτερους χρόνους γύρου χάρη στη βελτιωμένη αεροδυναμική και τον έμμεσο τρόπο θέρμανσης – **των ενιαίου τύπου **– ελαστικών σου, είναι κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με τις… οικονομικές επιστήμες παρά με την ίδια τη μηχανολογία!

Όπως, επίσης είναι, καθαρά οικονομοτεχνική λύση το να αυξάνεις τις κλίσεις στις πτέρυγες, στον αγώνα της Ινδιανάπολης, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της πίστας **διανύεται με τέρμα γκάζι **– με εξαίρεση ένα μικρό σύμπλεγμα στροφών όπου, όπως διαπιστώνεται, η στιγμιαία υποστροφή ροκανίζει τα δευτερόλεπτα. Και η οποία υποστροφή δεν θα εμφανιζόταν αν οι κανονισμοί δεν επέβαλλαν στην μπροστινή πτέρυγα να βρίσκεται πολύ ψηλότερα από το έδαφος από ό,τι στο μακρινό παρελθόν…

Κατά τ' άλλα το πρόβλημα της ΄΄εξέλιξης΄΄ είναι η απαγόρευση του βηρυλλίου και των επαναστατικών λύσεων που πάντα εφάρμοζε η McLaren για να ωφεληθεί η Ferrari και να πανηγυρίζουν οι αφελείς tifosi.
            Καλά κρασιά.

• C
              christos-dimou last edited by

Ο χρήστης patro έγραψε:

εγω γιατι νομιζω οτι κανεις ΕΣΥ wishfull thinking (και καθε φιλαθλος που πιστευει οτι το πρωταθλημα κλαπηκε απο τη φερραρι μεσω αλλαγης κανονισμων...) τα στοιχεια αλλα δειχνουν αλλα κανεις δε τα βλεπει.
              γενικα εχω βαρεθει να ακουω για αλλαγες κανονισμων που απαγορεψαν το ταδε και ΕΙΔΙΚΑ για αυτο το αμοιρο πρωταθλημα του 2005...

ακομα και να βγω να πω εγω (ως φιλος της williams) οτι μας κλαπηκαν πρωταθληματα λογω απαγορευσης τεχνολογιων(που δεν πεφτω σε αυτο το επιπεδο) πιο σοβαρο επιχειρημα ειναι απο το οτι οι αλλαγες στα λαστιχα εγιναν για να γ@μησουν τη bridgestone και τη φερραρι.Αλλωστε υπαρχει και δηλωση ανθρωπου της bridgestone : '...Μας εδωσαν νουμερα για το μονοθεσιο ωστε να φτιαξουμε λαστιχα.. όμως τελικα το μονοθεσιο δεν πετυχαινε συτα τα νουμερα...'.

επισης δεν ειναι καθολο σπανιο μια ομαδα να σκατωσει μια σεζον λογω λανθασμενων υπολογισμων οπως η ρενω και η honda φετος.... ειδικα οταν ο αρχισχεδιαστης λειπει απο το ποστο του.

Ασχετο , αλλα το ποσο βρωμικα παιζει η FIA εναντίον της Michelin φαινεται απο το γεγονος οτι του χρονου ολο το WRC θα φορά Pirelli με το ετσι θελω της FIA , παρολο που οι 2 κορυφαιες ομαδες φορανε Michelin που ειναι φυσικα το κορυφαιο λαστιχο.

Κανένα πρωτάθλημα δεν αφαιρείται από κανέναν πριν αυτό διαγωνισθεί. Που αναφέρω ότι της εκλάπει πρωτάθλημα?? Εκτός και αν το 'ανακατεύω την τράπουλα' το θεωρείς ίσο με κραυγές περί κλοπής πρωταθλημάτων.

Όσον αφορά τη Williams. Ξανά-δηλώνω (όπως έχω κάνει στο παρελθόν) ξεκάθαρα ότι αντίστοιχα και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ΦΙΑ ξαναμοίρασε την τράπουλα με αποτέλεσμα τα 2 πρωταθλήματα της Benetton.

Για το 2005 και τα ελαστικά της Bridge. Το αν και κατά πόσον η F2005 είχε τις τιμές αρνητικής άντωσης ή όχι είναι ένα θέμα και ανήκει στην κατηγορία η ομάδα τα σκάτωσε (όπως αναφέρεις παρακάτω) αν και όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αυτό το μόνο πρόβλημα (δηλαδή στην Ουγγαρία η Φερράρι ξαφνικά έδωσε τις τιμές που έπρεπε για να δουλέψουν τα ελαστικά???). Το γεγονός όμως ότι όταν με τις ηλεκτρικές κουζίνες η Φερράρι προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα του 1ου γύρου των ελαστικών (ναι τα κουτιά που κρατούσαν ζεστό το ελαστικό αντί για τις κουβέρτες) η ΦΙΑ έσπευσε άμεσα να τα βγάλει παράνομο μήπως και αυτό ήταν στο overall plan να προσφέρουμε χειρ βοηθείας στη Φερράρι??? Αν αυτό συνέβαινε στη McLaren ακόμα θα υπήρχε ενεργό thread στο forum για την κατάφορη αδικία.....

Μετά άλλωστε μετά από 15+ χρόνια αλλαγής ελαστικών και ανεφοδιασμών ποιός ο λόγος για την ΦΙΑ να αλλάξει τα δεδομένα των ελαστικών (χωρίς όμως να καταργεί τους ανεφοδιασμούς) τόσο ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα σε έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή ελαστικών αν δεν ήθελε τελικά να τελειώσει η κυριαρχία της Φερράρι καθώς για το μέσο τηλεθεατή το να βλέπει τα κόκκινα αυτοκίνητα να τερματίζουν στο podium και 5 στα 10 να ακούει το συνδυασμό του Γερμανικού με Ιταλικό Ύμνο είχε πιά καταντήσει κουραστικό!!!

Περί Michelin. Η Michelin δεν είχε παίξει βρώμικα στην Ινδιανάπολη ζητώντας από τη ΦΙΑ να παραβεί κάθε αγωνιστικό κανονισμό για να πετύχει το 17-17 που πολύ θα ήθελε?? Θα μπορούσε εκεί να ζητήσει από τις ομάδες να κάνουν 2 αναγκαστικές αλλαγές ελαστικών και να λυθεί το πρόβλημα αλλά για αυτούς λύση ήταν εκεί που τα είχαν σκατώσει να χαντακωθούν το ίδιο όλοι ώστε να έχουμε και πάλι το προβάδισμα. Τι δεν γνώριζε η Michelin. Την κλίση μήπως του οβάλ? Για τη Michelin ίσχυσε το γνωμικό όχι Τατιανές στην Τατιάνα. Και εκεί η ΦΙΑ τους έστειλε στον αγύριστο. Τώρα δε, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα πάρουν και πόδι και από τα MotoGP (εδώ ακόμα και η Yamaha το σκέφτεται) θα τελειώσει το παραμύθι με τους Γάλλους Λαστιχάδες. Άλλωστε τι πιό βρώμικο από πλευράς τους να μεταφέρουν τη μάχη με τη ΦΙΑ στην Φ1 και στο WRC όπου τα Michelin έγιναν BF GOODRIDGE..... και πάει λέγοντας.

• P
                phaethon last edited by

Από τη στιγμή που εκφράζονται παράπονα για τη ΜΗ εφαρμογή στην F1 τεχνολογιών όπως ABS, ESP, διπλών πεντάλ κτλ, απλά δε μπορώ να κάνω διάλογο επ΄αυτού του άρθρου εδώ μέσα, γι'αυτό απάντησα απλά (και απλοϊκά) στην ερώτηση 'διαφωνεί κανείς?', λέγοντας 'εγώ, σε ορισμένες γραμμές'.

Δεν αμφισβητώ καμία από τις τεχνικές αναφορές, για την πλειονότητα των οποίων δε μπορώ να αποφανθώ κιόλας, παρά το ότι μπορώ να ακολουθήσω τη λογική και τις αναλύσεις του άρθρου.

Αν απαγορευτούν οι τεχνολογικές καινοτομίες (ασφαλείας, κυρίως) σε αυτοκίνητα δρόμου, μπορεί ο καθένας να διαμαρτυρηθεί όσο έντονα θέλει και θα έχει δίκιο. Εδώ έχουμε όμως racing. Χίλια δυο πράγματα και καλούδια και ηλεκτρονικά έχουν βάλει στα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Δεν είναι όλα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα το traction control επιτέλους (ξανα)φεύγει του χρόνου.

Όμως ABS, διπλά πεντάλ και Stability Assistance (όπως τα συναντούμε συχνά σε simulation games) δεν πρόκειται να δεχθώ ποτέ να μπουν. Άρα δε με αφορούν και τα παράπονα όσων τα στηρίζουν. Χωρίς καμία εμπάθεια.

Αυτό που βλέπω είναι κατά κανόνα οι μηχανολόγοι (τους οποίους πολύ εκτιμώ και γουστάρω) θέλουν να βλέπουν να υλοποιείται παντού και πάντα ό,τι βγάζει το φωτισμένο τους μυαλό. Κάτι σαν τους πορωμένους γενετιστές. Ε, στο racing υπάρχει και μια 'θρησκευτική ηθική'.

• C

@ Quadra21

Καλό θα ήταν να δώσεις ένα link με το άρθρο. Τώρα αν τα bold είναι το Χοϊδά τότε θα ήταν αυτός έκθετος. Αν τα bold όμως είναι δικά σου τότε είσαι εσύ έκθετος.

Τα περί εμπάθειας δεν σου κρύβω όταν διάβασα το κείμενο υπήρξαν από μέρους μου. Εμπάθεια όμως πάνω σε μία οπαδικού τύπου διαστροφή που θυμίζει λίγο Παναθηναϊκό (ο κακός Κόκκαλης και το ΠΑΣΟΚ φταίνε που δεν πέρνουμε πρωτάθλημα) που τα τελευταία χρόνια έχει ριζώσει και στην Φ1. Όπου υπάρχουν λεφτά υπάρχουν Λαμόγια και πάντα θα γίνονται λαμογίες λέω εγώ. Παρακολουθώ Φ1 από τα τέλη του 70 ως και σήμερα και πάντα η ΦΙΑ είχε και την αγαπημένη ομάδα που πότε ήταν η Williams, πότε η McLaren, πότε η Benetton και τα τελευταία χρόνια μετά από έναν 15ετή κύκλο η Φερράρι.

Η οργανωμένη προσπάθεια βέβαια δεν είναι προϊόν της νοσηρής Ελληνικής Πραγματικότητας όσο είναι προϊόν επιβίωσης κατα την προσωπική μου γνώμη. Σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο όπου τα λεφτά όσο γρήγορα έρχονται αλλό τόσο γρήγορα φεύγουν η παγκοσμιοποίηση του προϊόντος Φ1 είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των Βρεταννών στο σπορ. Όταν ολόκληρες περιοχές ζουν από την Φ1 πόσο δύσκολο είναι να στρατεύσουν και 10 δημοσιογράφους να πουλούν ιστορίες για τη δίκαια British Racing και τους κακούς Μαφιόζους αντιπάλους που προπολεμικά και το 60 ήταν οι Γερμανοί (Φρίτσηδες) και τώρα είναι οι Ιταλοί με ολίγη Γερμανική σως. Αυτό για τους Αγγλοσάξωνες λέγεται lobbying και είναι απολύτως θεμιτό. Το γεγονός όμως ότι έχουν διδαχτεί πολλά από τον Γκέμπελς (ρίξε ρίξε λάσπη όλο και κάτι θα μείνει) με ενοχλεί όμως αφάνταστα. Who cares πάντως για το τι λένε ή μεταφράζουν κάποιοι υπάλληλοι τους στην Ελλάδα.

Και κλείνοντας (μιά και είναι Σάββατο και αύριο έχει πρωϊνό ξύπνημα). Φίλε Quadra21 αυτοί που ξέρουν πραγματικά δεν μιλούν γιατί δεν μπορούν. Όλοι εμείς σπεκουλάρουμε και ξεκινούμε απο παραδοχές που στο σκοτεινό κόσμο των παρασκηνίων της Φ1 όχι σπάνια αυτές οι παραδοχές είναι εντελώς λάθος.

Υ.Σ. Δεν έχω πρόβλημα με κανένα. Ούτε με τον Χάρη (migf1) ούτε με κανέναν άλλον. Μου αρέσει η Φ1 έχω και αγαπημένη ομάδα (δεν μπορεί να σου αρέσει ένα άθλημα με ή χωρίς εισαγωγικά και να μην ταυτίζεσαι με έναν από τους πρωταγωνιστές) και γουστάρω να βλέπω και να τσακώνομαι σε στυλ καφενίου (άλλωστε αυτό είναι τα fora σε μία πιο εξελιγμένη μορφή). Αυτό δεν συνεπάγεται όμως ότι θα πάρω λοστάρι να πλακώσω κάποιον ή ότι είμαστε εχθροί. (Το ακούς Harry......????)

• 2
                    21-quadra last edited by

Αγαπητέ δόκτωρ κατ΄αρχήν μην τα βάζουμε με τον κο Χοϊδά γιατί ο άνθρωπος ιδέα δεν είχε ότι θα παραθέσω σε φόρουμ το μεγαλύτερο μέρος μιας απάντησης του όπως ανέφερα, το κείμενο είναι από το περιοδικό R+D. Όσον αφορά τα bold είναι δικά μου στα σημεία με αναφορές π.χ keronite, zero keel, single keel, κλπ ώστε να στραφεί το βλέμμα σε σημεία που νόμιζα ότι έχουν ενδιαφέρον για να μην χαθούν μέσα στο κείμενο έτσι αν κάποιος θελήσει από περιέργεια να ψάξει περαιτέρω να βρεί πληροφορίες, βιβλιογραφία κλπ. Στο σημείο που σε καίει όπως πλήν της Ferrari είναι μέσα σε παρένθεση στο κείμενο, και εν πάσει περιπτώση δεν θα έρθω απολογούμενος σε εσένα, αν πρέπει να απολογηθώ σε κάποιον αυτός είναι ο συγγραφέας του οποίου την απάντηση - όχι άρθρο - χρησιμοποίησα χωρίς να αλλάξω ούτε ένα κόμμα η μια τελεία. Δεν θα σε ακολουθήσω άλλο στην ποδοσφαιροποίηση που επιχειρείς, μέχρι και αναφορά στον Γκαίμπελς έκανες, και αν θέλεις να αισθανθείς καλύτερα, κράζω και αναφωνώ ότι η κόκκινη ομάδα είναι και θα είναι πάντα η καλύτερη όλων. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι και οι δύο αναφορές σου ήταν εκτός θέματος και εκτός κλίματος, μας έκανες και μια επίδειξη για το μέγεθος του μετώπου της φλόγας στον χώρο καύσης και της διαδρομής του εμβόλου, μίλησες και για ultra capacitors και καθάρισες με τους ιθαγενείς δίνοντας λίγα καθρεφτάκια για να θαμπωθούν, επίσης δεν υπάρχει πουθενά αναφορά του κου Χοϊδά σε ground effect, double keel, mass damber κλπ. Ελπίζω να κοιμηθείς πιό ήρεμος το βράδυ. Καληνύχτα, και σου εύχομαι αύριο το καλύτερο στον αγώνα για την αγαπημένη σου ομάδα.

• P
                      patro last edited by

Κανένα πρωτάθλημα δεν αφαιρείται από κανέναν πριν αυτό διαγωνισθεί. Που αναφέρω ότι της εκλάπει πρωτάθλημα?? Εκτός και αν το 'ανακατεύω την τράπουλα' το θεωρείς ίσο με κραυγές περί κλοπής πρωταθλημάτων.

το θεωρω wishful thinking , κατι το οποιο δε σου αρεσει.

Όσον αφορά τη Williams. Ξανά-δηλώνω (όπως έχω κάνει στο παρελθόν) ξεκάθαρα ότι αντίστοιχα και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ΦΙΑ ξαναμοίρασε την τράπουλα με αποτέλεσμα τα 2 πρωταθλήματα της Benetton.

Για το 2005 και τα ελαστικά της Bridge. Το αν και κατά πόσον η F2005 είχε τις τιμές αρνητικής άντωσης ή όχι είναι ένα θέμα και ανήκει στην κατηγορία η ομάδα τα σκάτωσε (όπως αναφέρεις παρακάτω) αν και όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αυτό το μόνο πρόβλημα (δηλαδή στην Ουγγαρία η Φερράρι ξαφνικά έδωσε τις τιμές που έπρεπε για να δουλέψουν τα ελαστικά???). Το γεγονός όμως ότι όταν με τις ηλεκτρικές κουζίνες η Φερράρι προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα του 1ου γύρου των ελαστικών (ναι τα κουτιά που κρατούσαν ζεστό το ελαστικό αντί για τις κουβέρτες) η ΦΙΑ έσπευσε άμεσα να τα βγάλει παράνομο μήπως και αυτό ήταν στο overall plan να προσφέρουμε χειρ βοηθείας στη Φερράρι??? Αν αυτό συνέβαινε στη McLaren ακόμα θα υπήρχε ενεργό thread στο forum για την κατάφορη αδικία.....

Η FIA εχει ενα σωρο δικαιολογιες για αυτη την αλλαγη , και δε ξερω αν το εχεις προσεξει αλλα συνηθως υπαρχουν σημαντικοι λογοι εκτος απο το 'ανακατεμα της τραπουλας'. Στην ουγγαρια η φερραρι εδωσε τις τιμες γιατι η πιστα εχει τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα που ολοι γνωριζουμε

Μετά άλλωστε μετά από 15+ χρόνια αλλαγής ελαστικών και ανεφοδιασμών ποιός ο λόγος για την ΦΙΑ να αλλάξει τα δεδομένα των ελαστικών (χωρίς όμως να καταργεί τους ανεφοδιασμούς) τόσο ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα σε έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή ελαστικών αν δεν ήθελε τελικά να τελειώσει η κυριαρχία της Φερράρι καθώς για το μέσο τηλεθεατή το να βλέπει τα κόκκινα αυτοκίνητα να τερματίζουν στο podium και 5 στα 10 να ακούει το συνδυασμό του Γερμανικού με Ιταλικό Ύμνο είχε πιά καταντήσει κουραστικό!!!

Wishfull thinking επισης , το γεγονος οτι η FIA ηξερε εκ των προτερων τις αντιδρασεις των 2 κατασκευαστων και τι λαστιχα θα εβγαζαν. (πως να το πιστεψω αυτο?????) οι λογοι που εγινε αυτο υπαρχουν... και οι δυο σημαντικοτεροι ειναι να μειωθει το κοστος και να μπει ο παραγοντας διατηρησης των ελαστικων. ο μονος στον οποιο θα δημιουργουσε προβλημα ειναι ο κυριος Ραικονεν ο οποιος συνηθιζε να μπλοκαρει μερικες φορες και αυτο εγινε και στη γερμανια εκεινη τη χρονια...

Περί Michelin. Η Michelin δεν είχε παίξει βρώμικα στην Ινδιανάπολη ζητώντας από τη ΦΙΑ να παραβεί κάθε αγωνιστικό κανονισμό για να πετύχει το 17-17 που πολύ θα ήθελε?? Θα μπορούσε εκεί να ζητήσει από τις ομάδες να κάνουν 2 αναγκαστικές αλλαγές ελαστικών και να λυθεί το πρόβλημα αλλά για αυτούς λύση ήταν εκεί που τα είχαν σκατώσει να χαντακωθούν το ίδιο όλοι ώστε να έχουμε και πάλι το προβάδισμα. Τι δεν γνώριζε η Michelin. Την κλίση μήπως του οβάλ? Για τη Michelin ίσχυσε το γνωμικό όχι Τατιανές στην Τατιάνα. Και εκεί η ΦΙΑ τους έστειλε στον αγύριστο. Τώρα δε, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα πάρουν και πόδι και από τα MotoGP (εδώ ακόμα και η Yamaha το σκέφτεται) θα τελειώσει το παραμύθι με τους Γάλλους Λαστιχάδες. Άλλωστε τι πιό βρώμικο από πλευράς τους να μεταφέρουν τη μάχη με τη ΦΙΑ στην Φ1 και στο WRC όπου τα Michelin έγιναν BF GOODRIDGE..... και πάει λέγοντας.

**Η μονη λυση ηταν να περνουν τα αυτοκινητα απο το πιτ lane σε καθε γυρο γιατι μπορουσε να υπαρξει προβλημα απο τους πρωτους γυρους... η Michelin δε γνωριζε τα μυρια οσα ειχαν συμβει πανω στην αθωα ασφαλτο του indy κατα τη διαρκεια της ασφαλτοστρωσης...
                      Για πες μου ποιο προβλημα εχουν δημιουργησει οι Γαλλοι λαστιχαδες... ε? τι εχουν κανει? Τι βρομικο εκαναν? , ποιος δημιουργησε τη μαχη με τη ΦΙΑ? και τι προηγουμενα ειχαν...? **

• M
                        migf1 last edited by

Το πρόβλημα της Μισλέν στο Ίντυ ήταν πως εκΕίνη τη σαιζόν η ΦΙΑ της είχε βγάλει 2 φορές παράνομα ελαστικά, παρόλο που ήταν σύνομμα με τους κανονισμούς. Μια τη χάραξη 10 μέρες πριν την έναρξη της σαιζόν (κάτι για το οποίο η Μισλέν ζητούσε διευκρίνήσεις μήνες πριν αρχίσει η σαιζόν και ο Μόσλει την έγραφε), και μια το πάχος της αυλάκωσης , έναν αγώνα πριν το Ίντυ αν θυμάμαι καλά. Σε αυτό δε το τελευταίο, ο Μόσλει μας είχε ανακοινώσει εκείνο το απιστευτο 'τα ελαστικά της Μισλέν είναι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου αλλά δεν είναι σύμφωνα με την ερμηνεία του' Και άλλαξε και τον κανονισμό καταμεσής της σαιζόν.

Μετα από όλα αυτα, έπαιξε 'βρώμικα' η Μισλέν στο Ίντυ;;;; Και κερατάς και δαρμένος δηλαδή ο ΝτεΠασκιέ. Τί να πω...

ΥΓ. Δεν σε θεωρώ εχθρό μου Χρήστο, απλά μου ανεβάζεις την πίεση στο 30 κάθε φορά που σου τελειώνουν τα επιχειρήματα κι αρχίζεις τους χαρακτηρισμούς, τα κοσμητικά και τους αποπροσανατολισμούς (δεν το λεω γιατα τελευταία σου ποστ, αλλά για τα λίγο παλιότερα).

• P
                          phaethon last edited by

Ο χρήστης migf1 έγραψε:
                          Μετα από όλα αυτα, έπαιξε 'βρώμικα' η Μισλέν στο Ίντυ;;;; Και κερατάς και δαρμένος δηλαδή ο ΝτεΠασκιέ. Τί να πω...

Ε, ντάξει, άσχετο το ένα με το άλλο. Δεν έπαιξε βρώμικα στο Indy η Michelin. Απλά έγινε ρόμπα από λινάτσα. Και το Indy δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα της Michelin με τη FIA εκείνη τη χρονιά.

• M
                            migf1 last edited by

Προσωπικά δεν πιστεύω πως ήταν άσχετο. Αντιθέτως πιστεύω πως ήταν στάση διαμαρτυρίας και μάλιστα δικαιολογημένη!

• C

Ο χρήστης patro έγραψε:

Wishfull thinking επισης , το γεγονος οτι η FIA ηξερε εκ των προτερων τις αντιδρασεις των 2 κατασκευαστων και τι λαστιχα θα εβγαζαν. (πως να το πιστεψω αυτο?????) οι λογοι που εγινε αυτο υπαρχουν... και οι δυο σημαντικοτεροι ειναι να μειωθει το κοστος και να μπει ο παραγοντας διατηρησης των ελαστικων. ο μονος στον οποιο θα δημιουργουσε προβλημα ειναι ο κυριος Ραικονεν ο οποιος συνηθιζε να μπλοκαρει μερικες φορες και αυτο εγινε και στη γερμανια εκεινη τη χρονια...

Όταν ο 1ος κατασκευαστής είναι στους αγώνες αντοχής 40+ χρόνια και ο 2ος κατασκευαστής όχι, όταν ο 1ος έχει όλες πλην μίας τις κορυφαίες ομάδες και μπορεί σε μία πίστα να κάνει 5000+ σε μία ημέρα και ο 2ος όχι (και όταν έχει ελαστικό για 300 χιλιόμετρα σίγουρα θέλεις πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα για να δεις πως δουλεύει) δεν θέλει και πολύ εξυπνάδα να καταλάβει κανείς ότι με βεβαιότητα με την απόφαση που λαμβάνεις αβαντάρεις τον 1ο.

**Η μονη λυση ηταν να περνουν τα αυτοκινητα απο το πιτ lane σε καθε γυρο γιατι μπορουσε να υπαρξει προβλημα απο τους πρωτους γυρους... η Michelin δε γνωριζε τα μυρια οσα ειχαν συμβει πανω στην αθωα ασφαλτο του indy κατα τη διαρκεια της ασφαλτοστρωσης...
                              Για πες μου ποιο προβλημα εχουν δημιουργησει οι Γαλλοι λαστιχαδες... ε? τι εχουν κανει? Τι βρομικο εκαναν? , ποιος δημιουργησε τη μαχη με τη ΦΙΑ? και τι προηγουμενα ειχαν...? **

Το πρόβλημα ασφάλειας και βέβαια δεν ήταν η άσφαλτος αλλά τα πολυ μαλακά πλαϊνά του ελαστικού της Michelin. Ναι η Michelin δεν γνώριζε τη νέα άσφαλτο του Indy αλλά φευ υπήρχαν αγώνες που η Michelin είχε το πάνω χέρι σε αυτό τον τομέα και δεν θυμάμαι τους Ιάπωνες να ζητούν να μπουν sicane για 'ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ'. Αυτό που ζήτησε η Michelin ήταν αγωνιστικά απαράδεκτο. Είχε κάνει το λάθος και το γνώριζε και ζήτησε να αλλάξουν οι κανόνες ώστε να καταργηθεί το σημείο όπου με το ιδιαίτερα μαλακό ελαστικό της θα είχε πρόβλημα και όπου βέβαια αυτό δεν οφειλόταν στην άσφαλτο αλλά στο οβάλ. Κοινώς λογική του Καραγκιόζη που θέλει και τα δικά του δικά του και των αλλών δικά του. Και ναι ήταν βρώμικο το παιγνίδι. Θα μπορούσε να ζητήσει από τις ομάδες να κινηθούν στο οβάλ αργά ή να προβαίνουν σε αλλαγές ελαστικών ανά τρίτα του αγώνα αλλά θέλησε να ξαναμπει στο παιγνίδι από την πίσω πόρτα με την άσκηση δε πίεσης μέσω των ομάδων.

Και στο WRC ναι έπαιξε βρώμικα. Συνέχισε την εξέλιξη των ελαστικών της και τα κατέβασε με το name της BF GOODRIDGE. Είναι δηλαδή όπως στην Φ1 να αποφασίσει η Φερράρι να φύγει από τον αγώνες ως όνομα και να επιστρέψει ως ΦΙΑΤ και στη σύνεχεια να έχεις τις BMW, MERC να χάνουν αγώνες από ένα ΦΙΑΤ. Εξώθησε με αυτή την τακτική της την PIRELLI σε έξοδο από τους αγώνες (όπως ευθαρσώς δήλωναν και οι άνθρωποι της PIRELLI) και έμεινε φέτος μόνη της. Του χρόνου βέβαια θα πάρει δρόμο από εκεί (και μαζί και τα ελαστικά με μους μπας και δούμε τίποτα πιο ενδιαφέρον από την κυριαρχία 2 ομάδων) και μένει μόνον το MOTOGP που έχει αφήσει ολίγον τα πράγματα στην τύχη τους όπου και η DUNLOP και BRIDGE της δίνουν για την ώρα μαθήματα.

• C

Ο χρήστης patro έγραψε:

Στην ουγγαρια η φερραρι εδωσε τις τιμες γιατι η πιστα εχει τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα που ολοι γνωριζουμε

Εεεε??? Ποιά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η πίστα της Ουγγαρίας??? Από πλευράς αεροδυναμικής είναι αντίστοιχη του Monaco. Kαι στο Monaco η Φερράρι ήταν το 2005 για τα γκράβαρα.

Αυτό που τα αποτελέσματα λένε είναι ότι το 2003 η Φερράρι στην Ουγγαρία πάτωσε. Το 2004 η Bridge έφερε ένα ειδικό ελαστικό και η Φερράρι άνετα θα έδινε αν το συνέχιζε και γύρο στον 3ο. Το 2005 η μόνη πίστα που αγωνιστικά τα Bridge φάνηκαν ανταγωνιστικά ήταν η Ουγγαρία αν και πάλι όσον αφορά την αντοχή τους στο χρόνο δεν είχαν την απόδοση των Michelin.

• C

Ο χρήστης Phaethon έγραψε:

Ε, ντάξει, άσχετο το ένα με το άλλο. Δεν έπαιξε βρώμικα στο Indy η Michelin. Απλά έγινε ρόμπα από λινάτσα. Και το Indy δεν έχει καμία σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα της Michelin με τη FIA εκείνη τη χρονιά.

Ε όχι και δεν έπαιξε βρώμικα!!!! Βρώμικα έπαιξε. Εναλακτικές είχε και μάλιστα περισσότερες της μίας. Απλά ήθελε να φέρει το παιγνίδι και πάλι στα μέτρα της. Ήθελε και μέσω των ομάδων πήγε να το πετύχει (ακόμα τότε υπήρχε και το περιβόητο κλαμπ των κατασκευαστών) να εκθέσει την ΦΙΑ ώστε να δημιουργήσει προβλήματα και ίσως αλλαγή ηγεσίας.

• P
                                    phaethon last edited by

Ε όχι και δεν έπαιξε βρώμικα!!!! Βρώμικα έπαιξε. Εναλακτικές είχε και μάλιστα περισσότερες της μίας. Απλά ήθελε να φέρει το παιγνίδι και πάλι στα μέτρα της. Ήθελε και μέσω των ομάδων πήγε να το πετύχει (ακόμα τότε υπήρχε και το περιβόητο κλαμπ των κατασκευαστών) να εκθέσει την ΦΙΑ ώστε να δημιουργήσει προβλήματα και ίσως αλλαγή ηγεσίας.

My friend Christos... αυτή την αστεία 'ανταρσία' δε θα τη φοβόμουνα ούτε εγώ... πόσο μάλλον ο υπερ-μάγκας Bernie... Γι'αυτό λέω, έγιναν απλά ρόμπα...

• P
                                      patro last edited by

Όταν ο 1ος κατασκευαστής είναι στους αγώνες αντοχής 40+ χρόνια και ο 2ος κατασκευαστής όχι, όταν ο 1ος έχει όλες πλην μίας τις κορυφαίες ομάδες και μπορεί σε μία πίστα να κάνει 5000+ σε μία ημέρα και ο 2ος όχι (και όταν έχει ελαστικό για 300 χιλιόμετρα σίγουρα θέλεις πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα για να δεις πως δουλεύει) δεν θέλει και πολύ εξυπνάδα να καταλάβει κανείς ότι με βεβαιότητα με την απόφαση που λαμβάνεις αβαντάρεις τον 1ο.

Το πρόβλημα ασφάλειας και βέβαια δεν ήταν η άσφαλτος αλλά τα πολυ μαλακά πλαϊνά του ελαστικού της Michelin. Ναι η Michelin δεν γνώριζε τη νέα άσφαλτο του Indy αλλά φευ υπήρχαν αγώνες που η Michelin είχε το πάνω χέρι σε αυτό τον τομέα και δεν θυμάμαι τους Ιάπωνες να ζητούν να μπουν sicane για 'ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ'. Αυτό που ζήτησε η Michelin ήταν αγωνιστικά απαράδεκτο. Είχε κάνει το λάθος και το γνώριζε και ζήτησε να αλλάξουν οι κανόνες ώστε να καταργηθεί το σημείο όπου με το ιδιαίτερα μαλακό ελαστικό της θα είχε πρόβλημα και όπου βέβαια αυτό δεν οφειλόταν στην άσφαλτο αλλά στο οβάλ. Κοινώς λογική του Καραγκιόζη που θέλει και τα δικά του δικά του και των αλλών δικά του. Και ναι ήταν βρώμικο το παιγνίδι. Θα μπορούσε να ζητήσει από τις ομάδες να κινηθούν στο οβάλ αργά ή να προβαίνουν σε αλλαγές ελαστικών ανά τρίτα του αγώνα αλλά θέλησε να ξαναμπει στο παιγνίδι από την πίσω πόρτα με την άσκηση δε πίεσης μέσω των ομάδων.

Και στο WRC ναι έπαιξε βρώμικα. Συνέχισε την εξέλιξη των ελαστικών της και τα κατέβασε με το name της BF GOODRIDGE. Είναι δηλαδή όπως στην Φ1 να αποφασίσει η Φερράρι να φύγει από τον αγώνες ως όνομα και να επιστρέψει ως ΦΙΑΤ και στη σύνεχεια να έχεις τις BMW, MERC να χάνουν αγώνες από ένα ΦΙΑΤ. Εξώθησε με αυτή την τακτική της την PIRELLI σε έξοδο από τους αγώνες (όπως ευθαρσώς δήλωναν και οι άνθρωποι της PIRELLI) και έμεινε φέτος μόνη της. Του χρόνου βέβαια θα πάρει δρόμο από εκεί (και μαζί και τα ελαστικά με μους μπας και δούμε τίποτα πιο ενδιαφέρον από την κυριαρχία 2 ομάδων) και μένει μόνον το MOTOGP που έχει αφήσει ολίγον τα πράγματα στην τύχη τους όπου και η DUNLOP και BRIDGE της δίνουν για την ώρα μαθήματα.

τα επιχειρηματα σου ειναι τραγικα , και δεν συνεχιζω την κουβεντα , ψαξε να βρεις γιατι η ουγγαρια φορτιζει περισσοτερο τα λαστιχα , ψαξε να βρεις γιατι δεν εφαρμοστηκαν οι λυσεις ...

ναι λοιπον η μισλεν εκανε βρομικες προτασεις

• C

@ patro

Τα περί επιχειρημάτων στα επιστρέφω....

• First post
                                          Last post
                                        • 1
                                        • 2
                                        • 2 / 2
                                        • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ