-
Το δισκάτο που έχω (από Μ3 Ε36, 40%), πάντως, δεν κάνει καθόλου θόρυβο!! Συντήρηση, ναι. Βαλβολίνη 75/140, προληπτικά, κάθε 10.000 χλμ (αν και ο Βασίλης λέει οτι δεν χρειάζεται)
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
...κάθε 10.000 χλμΘα χαλάσουν οι τάπες.
-
xaxa !!!
δισκάκια λόγο φθοράς, φαντάζομαι δεν έχει χρειαστεί να αλλάξεις !
τώρα σχετικά με τις βαλβολίνες, δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιες για μπλοκε, αλλά σίγουρα υπάρχουν πρόσθετα για τις κανονικές, για να κάνουν με χρήση για μπλοκέ δισκάτο. -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
ποσο καλη δουλεια μπορει να κανει το μπλοκε σε αυτοκινητο με ενεργοποιημενα τα tcs/esp?Καθυστερει την επεμβαση τους. Τουλαχιστον αυτο συμβαινει στο LSD της Quaife που ειναι tor-sen
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Γιαυτό ρωτάω, έχει νόημα το μπλοκέ σε αυτοκίνητο με 170 άλογα, ή έχει νόημα το μπλοκέ πάνω από 200 άλογα?
Τι δεν σου αρέσει στη συμπεριφορά του πίσω άξονα και θα σου πούμε αν θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει με το μπλοκέ.
Ειλικρινά? Τίποτα...μια χαρά είναι, γιαυτό ρωτάω γιατί μπορεί να υπάρχει κάτι που δε καταλαβαίνω εγώ. Στα Μέγαρα πάντως σε κάποιες στροφές σπίνιαρε ο εσωτερικός, αλλά αυτό ήταν...δεν έγινε κάτι άσχημο δηλαδή, απλά δε πέταξε κώλο, so what? Γιατί αν είναι να βάλω μπλοκέ για να πετάω κώλους, δε το κάνω
αν δεν αναζητάς τα όρια του, νομίζω ότι δεν χρειάζεται και μια χαρά κάνουν τη δουλεία τους
και τα ηλεκτρονικά. Αν τώρα επιμένεις ... καλύτερα θα ήταν να πας σε κάτι πιο καθημερινό,
δηλαδή Torsen, ενώ αν είσαι πολύ απαιτητικός (και έχεις βάλει σεμι, αναρτήσεις, φρένα, ελαφρώματα), τότε πας για δισκάτο, που αν τα λέω καλά (ας επιβεβαιώσει κάποιος που να το έχει σε BMW) θα κάνει
αρκετό περισσότερο θόρυβο και θα θέλει συντήρηση. Άποψή μου είναι, μπορεί και να την έχω ξαναπεί,
κράτα το 120, χωρίς μετατροπές, ούτε εξωτερικά καγκουρέματα ... κι αν κρίνεις ότι χρειάζεσαι κάτι διαφορετικό, πούλησε το, και ξεκίνα από μια πιο 'σωστή' βάση ..... 130,135, 330, Μ3 Ε30 κτλ. Πιο πολλά €€€ θα ξοδέψεις για να βελτιώσεις την 120 και να την κάνεις κάτι που δεν είναι.Ναι ισχύει αυτό που λες. Δε σχεδιάζω να κάνω κάποια σοβαρή βελτίωση στο αυτοκίνητο...μόνο εξωτερική για ένα refresh
Προσωπικά δεν έχω οδηγήσει ποτέ αυτοκίνητο με μπλοκέ και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Πάντως για να πω την αλήθεια, από την πολύ περιορισμένη εμπειρία μου, θα έλεγα ότι η οδική συμπεριφορά του δικού μου με ικανοποιεί απόλυτα, για την ώρα τουλάχιστον.
Το αυτοκίνητο σου ζητάει να το πιέσεις.
Ούτε κι εγώ...και έχω συνειδητοποιήσει κι εγώ το ίδιο...σου ζητάει να πας όλο και πιο γρήγορα.
-
Το μπλοκε με DSC on πρέπει να αφήνει να λειτουργούν τα ηλεκτρονικά όπως έχουν σχεδιαστεί ή να ρυθμιστεί μαζί με αυτό.
Τα Μ έχουν δισκάτο μπλοκέ αλλά προοδευτικής εμπλοκής (με μια ιδιαίτερη ρύθμιση όπου παίζει ρόλο και η πίεση της βαλβολίνης – κάτι σαν visco+δισκάκια). Επιτρέπει λοιπόν να φρενάρει έναν τροχό αν χρειαστεί χωρίς να επηρεάζεται ο άλλος. Ταυτόχρονα το DSC είναι ρυθμισμένο να λειτουργεί με το μπλοκέ.
Οταν τοποθετηθεί μετά ή θα πρέπει να είναι τύπου Torsen (πχ. Quaife) ή αν είναι δισκάτο θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο και δοκιμασμένο πάνω στο αυτοκίνητο.
Τα torsen λειτουργούν με βάση τη διαφορά ροπής στην επιτάχυνση. Ετσι όταν επιταχύνουμε μεταβάλλουν συνεχώς τη ροπή σε κάθε τροχό γι’αυτό έχουν και πολύ καλό traction. Στη πράξη βελτιώνουν την επιτάχυνση ακόμα και με τα ηλεκτρονικά on ενώ δεν χρειάζονται συντήρηση και δεν γίνεται αντιληπτή η λειτουργία τους στον οδηγό. (στα πισωκίνητα το μόνο που καταλαβαίνεις έιναι ότι χρειάζεσαι λιγότερο στρίψιμο τιμονιού – γιατί στα μπροσθιοκίνητα όλα έχουν αντιδράσεις στο τιμόνι)
Οταν χρειασθεί να επέμβει το DSC σε κάποιο πίσω τροχό, αν είμαστε με πατημένο γκάζι το φρενάρισμα το καταλαβαίνει σαν μείωση ροπής και δίνει ροπή στον άλλο τροχό ουσιαστικά λειτουργεί επιμουρικά στο DSC. Αν δεν πατάμε γκάζι ουσιαστικά το torsen δεν λειτουργεί οπότε η λειτουργία του DSC μένει ανεπηρέαστη/
Τα δισκάτα πρέπει να είναι προοδευτικής εμπλοκής και με μικρό preload. Οσο για τη δύναμη μπλοκαρίσματος στο πάτα-άσε (το γνωστό σαν % εμπλοκής) είναι ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί πάνω στο εκάστοτε αυτοκίνητο για να μην επηρεάζει το DSC (περισσότερο όταν δεν πατάμε γκάζι). Γι’αυτό και προτίμησα το ακριβότερο Drexler το οποίο ρυθμίστηκε στη χεμερινή σχολή οδήγησης της BMW πάνω σε 130i (είναι και προμηθευτής πολλών αγωνιστικών ομάδων μεταξύ αυτών και της BMW στο WTCC)
Στη πράξη τώρα .... με το DSC on αυτό που μπορώ να θυμηθώ είναι ότι ίσως είναι πιο υπερστροφικό όταν μπεις με πάρα πολλά - κάνεις τιμονιά και λειτουργήσει το DSC. Μπορεί όμως να είναι και ιδέα μου, γιατί φυσικά δεν έκανα δοκιμές και από 2-3 φορές δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχει βελτιωθεί πολύ με το DTC on (λιγότερο παρεμβατικό γιατί τώρα δεν υπάρχει διαφορά περιστροφής τροχών και ο περιορισμός έρχεται από τη γωνία του αυτοκινήτου και τη ταχύτητα μεταβολής της)
Επιτρέπει το ταυτόχρονο πλέον σπινάρισμα των τροχών (χρειάζονται οπωσδήποτε αλλαγή τα πίσω τακάκια με ανθεκτικότερα) σε σημείο που κάνει και χρεη traction control ειδικά σε βρεγμένο-γλυστερό οδόστρωμα. Με το DSC off η διαφορά είναι τεράστια, το αυτοκίνητο είναι πολύ προβλέψιμο, το traction είναι φοβερό (σε καλό οδόστρωμα αναζητάς 50-100 άλογα) και γενικά το αυτοκίνητο είναι ασφαλέστερο αφού αυτή η προβλεφιμότητα είναι ότι καλύτερο.Νίκο, το shimming δεν είναι κάτι δύσκολο απλώς χρειάζεται εμπειρία. Στον Σπανό, Καφούνη πχ. την έχουν ξανακάνει τη δουλειά και ξέρουν.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Προσωπικά δεν έχω οδηγήσει ποτέ αυτοκίνητο με μπλοκέ και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Πάντως για να πω την αλήθεια, από την πολύ περιορισμένη εμπειρία μου, θα έλεγα ότι η οδική συμπεριφορά του δικού μου με ικανοποιεί απόλυτα, για την ώρα τουλάχιστον.Το αυτοκίνητο σου ζητάει να το πιέσεις.
στο ειχαμε πει οτι το αυτοκινητο ειναι βαρυ...
-
Δεν εννοούσα αυτό, αλλά ΟΚ!
Το επόμενο θα είναι Caterham R500!
-
Δεν ξέρω αν έχει ήδη συζητηθεί το θέμα, αλλά η αυτή η απόσυρση είναι το τέλος μιας εποχής για την bmw...
http://www.worldcarfans.com/9081230.015 ... ix-retires
-
Ωραίος Βασίλη, ευχαριστώ.
Για τι κόστος τοποθέτησης μιλάμε σε αυτούς που ανέφερες?
Το Birds Auto που έχουν τα LSD για την 1 στην Αγγλία, μου είχαν πει γύρω στις 900 λίρες για το διαφορικό.
-
Υπολόγισε 300-400 ευρω
-
Και επισημα all time classic.
http://www.worldcarfans.com/9081230.015/bmw-s54-m-inline-six-retires
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
Εδώ ο Πατέλος σε δοκιμές με το e30...
Ασε ... του ετοιμάζω πακέτο για να πηγαίνει σαν τη φωτο
Μόνο που η δικιά μου δεν θα μπεί ποτέ στην πίστα!
Για την πίστα είναι και θα είναι η 325. -
Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν είναι ΜΟΝΟ για πίστα, αλλά ΚΑΙ για δρόμο!
-
τιμή θα μάθουμε για τα αμορτισέρ ή θα μας χαλάσει την φαντασίωση;
-
Αστο καλύτερα....
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
ΚΑΙ για δρόμο!ε τότε να παραγγείλω ένα σετακι
-
-
Ο χρήστης pad έγραψε:
ΚΑΙ για δρόμο!
ε τότε να παραγγείλω ένα σετακι