-
Διευκρινίσεις :
Είσαι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής?Στο συμβόλαιό σου προβλέπεται θέση στάθμευσης για το διαμέρισμά σου?
Ο κατασκευαστής έχει στην κυριότητά του διαμερίσματα? αν ναι πόσα σε σύνολο πόσων?
Αναφέρεται στη σύσταση ότι έχουν δημιουργηθεί θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή Αν ναι είναι παρακολουθήματα (πάνε μαζί δηλαδή) κάποιων διαμερισμάτων? Αν ναι ποιών? Αυτών που ανήκουν στον κατασκευαστή?
Σας ζητάει 2500-5000 ευρώ γιατί πράγμα? Για να αγοράσετε τις θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν στην πυλωτή? Ως αποζημίωση για τη μέχρι τώρα χρήση?
Αυτά τα 2500-5000 έχουν επιδικαστεί με δικαστική απόφαση? Αν ναι τι λέει η απόφαση?
Πότε εκδόθηκαν οι αποφάσεις? Πόσες είναι?(γιατί μιλάς για πολλές)[/quote]
Ειμαι ιδιοκτητης.
Δεν προβλεπεται στο συμβολαιο μου θεση σταθμευσης.
Ο κατασκευαστης εχει στη κυριοτητα του 1 διαμερισμα.
Αναφέρεται στη σύσταση ότι έχουν δημιουργηθεί θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή.Δεν αναφερει οτι ειναι παρακολουθηματα καποιων διαμερισματων.Το μονο που αναφερει ειναι οτι ανηκουν στους κατασκευαστες δηλ.οι 5 θεσεις στον πρωτο,οι 4 στον δευτερο και οι 2 στον τριτο απο αυτους.
Τα χρηματα που μας ζηταει ειναι αποζημειωση για την μεχρι τωρα χρηση που καναμε.Δεν εχει βγει πανω σε αυτο αποφαση ακομη απο το δικαστηριο. -
Ειμαι ιδιοκτητης και ο χωρος μεχρι το εσωτερικο της κολονας αναφερεται στο συμβολαιο σαν αποκλειστικη χρηση σταθμευσης .
Ουσιαστικα με εχει ακινητοποιησει γιατι πρεπει να κανω οπισθεν με το τιμονι σε αυτη την θεση . 45 ολοκληρα λεπτα περιμενα να κατεβει 'ο κυριος' για να μπορεσω να παω στην δουλεια μου .Σημειωτεον ο χωρος που παρκαρει το τζιπακι του δεν του ανηκει αλλα εινα κοινοχρηστος.
Εχω κινηθει νομικα εναντιον του , Να ελπιζω οτι μπορει η ταλαιπωρια μου , να παρει τελος . -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Γενικά όμως ο χώρος της πυλωτής ή ανοικτά τμήματα του χώρου αυτού δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησίας. Οι χώροι της πυλωτής ανήκουν στα κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη της οικοδομής, επί των οποίων μπορεί μόνο να παραχωρηθεί, με τη συστατική της οροφοκτησίας δικαιοπραξία ή με μεταγενέστερη συμφωνία μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσεως σε ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων της ίδιας οικοδομής. (μάλλον εδώ είστε εσείς)Αν κατάλαβα καλά.
Εάν υπάρχει ανοικτό πάρκιν (ακάλυπτος) σε μια πολυκατοικία με αριθμημένες θέσεις.
Τότε δεν έχει δικαίωμα να παρκάρει ο οποιοσδήποτε ένοικος στην θέση οποιουδήποτε εάν ο κάθε ένοικος έχει αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της θέση πάρκινγκ που αναγράφεται στο συμβολαιό του.Σωστά;
Για να ισχύει αυτό θα πρέπει να το έχουν αποδεκτεί όλοι οι ιδιοκτήτες ή να έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα με την συστατική της οροφοκτησίας δικαιοπραξία. (αυτο τι σημαίνει πρακτικά;;;)
Τι γίνεται εάν ένας ιδιοκτήτης δεν συμφωνεί πλέον για την αποκλειστική χρήση απο έναν άλλο;
Επιπλέον στην δικιά μας πολυκατοικία (ανοικτές και αριθμιμένες θέσεις πάρκινγ), ο κάθε ένας έχει συμβόλαιο για την θέση πάρκινγ του (το οποίο μερικοί έχουν πληρώσει (κακώς όπως έχω καταλάβει)).
Το συμβόλαιο αυτό είναι διμερός μεταξύ κατασκευαστή και ιδιοκτήτη. Οπότε είναι άκυρο ή ισχύει; -
Ο χρήστης skous έγραψε:
Αν κατάλαβα καλά.
Εάν υπάρχει ανοικτό πάρκιν (ακάλυπτος) σε μια πολυκατοικία με αριθμημένες θέσεις.
Τότε δεν έχει δικαίωμα να παρκάρει ο οποιοσδήποτε ένοικος στην θέση οποιουδήποτε εάν ο κάθε ένοικος έχει αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της θέση πάρκινγκ που αναγράφεται στο συμβολαιό του.Σωστά;
Σωστά. Τέτοιες θέσεις στάθμευσης αποκλειστικής χρήσης μπορούν να δημιουργηθούν και στην κοινόχρηστη πυλωτή. Οι ανοιχτές θέσεις πάρκινγκ δεν αποτελούν χωριστή ιδιοκτησία, δηλαδή δεν έχουν ποσοστό συμμετοχής στο κοινό οικόπεδο. Παραχωρούνται για αποκλειστική χρήση σε κάθε ιδιοκτήτη οριζόντιας ιδιοκτησίας π.χ. διαμερίσματος και γίνεται με ειδική αναφορά στο συμβόλαιο αγοράς του διαμερίσματος και η θέση αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Δεν μεταβιβάζεται, ούτε μισθώνεται σε τρίτο που δεν έχει ιδιοκτησία στο συγκεκριμένο ακίνητο. Η ανοιχτή θέση πάρκινγκ δεν μπορεί να κλειστεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών
Για να ισχύει αυτό θα πρέπει να το έχουν αποδεκτεί όλοι οι ιδιοκτήτες ή να έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα με την συστατική της οροφοκτησίας δικαιοπραξία. (αυτο τι σημαίνει πρακτικά;;;)
Η σύσταση δεσμεύει όχι μόνο τους απαρχής συμβληθέντες αλλά και εκείνους που προσχώρησαν μεταγενέστερα σε αυτή όπως και ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Κάθε αγοραστής - ιδιοκτήτης διαμερίσματος προσχωρεί με την αγορά στη σύσταση και τον κανονισμό με την υπογραφή του και φυσικά τους αποδέχεται.
Τι γίνεται εάν ένας ιδιοκτήτης δεν συμφωνεί πλέον για την αποκλειστική χρήση απο έναν άλλο;
Αυτό έλειπε κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί μονομερώς να μεταβάλλει τη σύσταση ή τον κανονισμό Μεταγενέστερα οι χώροι στάθμευσης καθορίζονται είτε με συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών η οποία καταχωρείται στον κανονισμό της πολυκατοικίας, είτε με σύσταση ή τροποποίηση οροφοκτησίας με συμβολαιογραφική πράξη. Για κάθε τροποποίηση πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συνιδιοκτήτες.
Επιπλέον στην δικιά μας πολυκατοικία (ανοικτές και αριθμιμένες θέσεις πάρκινγ), ο κάθε ένας έχει συμβόλαιο για την θέση πάρκινγ του (το οποίο μερικοί έχουν πληρώσει (κακώς όπως έχω καταλάβει)).
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και όταν με την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας έχει ορισθεί (ακύρως φυσικά) ότι ο ελεύθερος χώρος της πυλωτής θα ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα συγκεκριμένων οικοπεδούχων ή αγοραστών οριζόντιων ιδιοκτησιών του ιδίου κτιρίου και η πράξη αυτή έχει μεταγραφεί νόμιμα, ακόμα και τότε η άκυρη αυτή συμφωνία μεταβίβασης κυριότητας της θέσης στάθμευσης στην πυλωτή ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΩΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ στο χώρο στάθμευσης που μεταβιβάστηκε.
Το συμβόλαιο αυτό είναι διμερός μεταξύ κατασκευαστή και ιδιοκτήτη. Οπότε είναι άκυρο ή ισχύει;
Η σύσταση και ο κανονισμός δεσμεύουν όλους τους ιδιοκτήτες γιατί έχουν προσχωρήσει σε αυτά με την αγορά. Οι επιμέρους συμφωνίες μεταξύ αγοραστή και κατασκευαστή που αφορούν πχ το τίμημα, τις υποχρεώσεις του κατασκευαστή ως προς την πολυτέλεια του διαμερίσματος κτλ κτλ είναι φυσικά διμερείς και δεσμεύουν μόνο αυτά τα 2 μέρη και όχι βέβαια τους άλλους ιδιοκτήτες...
-
Ο χρήστης anteo έγραψε:
Ειμαι ιδιοκτητης.
Δεν προβλεπεται στο συμβολαιο μου θεση σταθμευσης.
Ο κατασκευαστης εχει στη κυριοτητα του 1 διαμερισμα.
Αναφέρεται στη σύσταση ότι έχουν δημιουργηθεί θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή.Δεν αναφερει οτι ειναι παρακολουθηματα καποιων διαμερισματων.Το μονο που αναφερει ειναι οτι ανηκουν στους κατασκευαστες δηλ.οι 5 θεσεις στον πρωτο,οι 4 στον δευτερο και οι 2 στον τριτο απο αυτους.
Τα χρηματα που μας ζηταει ειναι αποζημειωση για την μεχρι τωρα χρηση που καναμε.Δεν εχει βγει πανω σε αυτο αποφαση ακομη απο το δικαστηριο.Κανένας δεν μπορεί να φέρεται ως ιδιοκτήτης ενός μέρους ή ολόκληρης της ανοικτής πιλοτής και συνεπώς είναι άκυρη κάθε συμβολαιογραφική συμφωνία που υπογράφεται με τέτοιο περιεχόμενο.
Το προβληματικό στην περίπτωσή σου είναι ότι μου λες ότι οι θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή δεν ορίζονται ως παρακολούθημα διαμερίσματος(-ων). Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ήταν ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες (όπως τα διαμερίσματα δηλ), πράγμα όμως που είναι αδύνατο στην πυλωτή γιατί είναι κοινόχρηστος χώρος και δεν μπορεί τμήμα αυτής να αποτελέσει αντικείμενο αποκλειστικής κυριότητας.
Άρα πάμε στην περίπτωση της αποκλειστικής χρήσης. Επιτρέπεται λοιπόν ο καθορισμός χώρων στάθμευσης που ανήκουν κατ' αποκλειστική χρήση σε ορισμένα διαμερίσματα ως παρακολουθήματά τους. Αυτός ο καθορισμός γίνεται με συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών, η οποία καταρτίζεται με συμβολαιογραφική πράξη και μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο. Αυτή η συμφωνία είναι είτε η αρχική σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, ή μεταγενέστερη τροποποίησή της. Δεδομένου λοιπόν του παρακολουθηματικού χαρακτήρα της θέσης στάθμευσης έναντι των ανεξάρτητων οριζόντιων ιδιοκτησιών (διαμερισμάτων), μόνο κύριος τέτοιας ιδιοκτησίας δικαιούται να έχει την αποκλειστική χρήσης τέτοιας θέσης στάθμευσης.
Η ανοικτή θέση στάθμευσης στην πυλωτή δεν μεταβιβάζεται, δεν μπορεί να πουληθεί, παρά να ακολουθήσει την τύχη του διαμερίσματος το οποίο εξυπηρετεί κατά χρήση.Εφόσον λοιπόν ο εργολάβος δεν είναι κύριος διαμερισμάτων δεν μπορεί ανεξάρτητα να πωλεί ή νοικιάζει τις θέσεις στάθμευσης της πυλωτής. Αν είναι κύριος διαμερίσματος(-ων) αυτό που έχει γραφτεί στη σύσταση ως ιδιοκτησία του θέσης στάθμευσης στην πυλωτή, ισχύει κατά μετατροπή ως συμφωνία παραχώρησης του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης στο χώρο στάθμευσης που μεταβιβάστηκε. Άρα έχει δικαίωμα να σας απαγορεύει μόνο να σταθμεύετε τα αυτοκινητά σας σε αυτές τις θέσεις που τις έχει κατ'αποκλειστική χρήση για τα διαμερίσματα που του ανήκουν...Δεν μπορεί πάλι όμως να τις πουλήσει ή να τις νοικιάζει σε 3ους μη ιδιοκτήτες (δεν ξέρω αν μπορεί να τις νοικιάζει σε ιδοκτήτες της ίδιας πολυκατοικίας οι οποίοι δεν έχουν θέση στάθμευσης )
Γιατί πιο πάνω μίλαγες για καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον σας αφού μου είπες ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση...Τι απόφαση έχει βγει?
-
2ble post
-
Ειμαι ιδιοκτητης και ο χωρος μεχρι το εσωτερικο της κολονας αναφερεται στο συμβολαιο σαν αποκλειστικη χρηση σταθμευσης .
Ουσιαστικα με εχει ακινητοποιησει γιατι πρεπει να κανω οπισθεν με το τιμονι σε αυτη την θεση . 45 ολοκληρα λεπτα περιμενα να κατεβει 'ο κυριος' για να μπορεσω να παω στην δουλεια μου .Σημειωτεον ο χωρος που παρκαρει το τζιπακι του δεν του ανηκει αλλα εινα κοινοχρηστος.
Εχω κινηθει νομικα εναντιον του , Να ελπιζω οτι μπορει η ταλαιπωρια μου , να παρει τελος .Καλά ρε συ πόσο γαιδουρομαλάκας μπορεί να είναι? Προφανώς ξέρει οτι εκει που παρκάρει είναι κοινόχρηστος χώρος....και ότι σε κλήνει...ε? Αλλα στα @@ του συνεχίζει και παρκάρει?Το ίμπιζα αν δεν σου έτρωγε και αυτό κάποιο χώρο απο τη θέση σου...θα μπορουσες να βγεις?
Μηπως θα ήταν πιο εύκολο στην επόμενη συνελευση της πολυκατοικίας, να λυθει το θέμα? οτι δλδ το βάζει σε κοινόχρηστο χώρο και να πάρει πούλο, ή βάζε το εσύ εκει....για σπάσιμο
-
Καλημέρα.
Θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάτι μάλλον εύκολο......
Λοιπόν, αγόρασα 1 διαμέρισμα σε 5όροφη οικοδομή. Κάθε όροφος έχει 2 διαμερίσματα - 1 μεγάλο & 1 γκαρσονιέρα - πλην του δικού μου (5ου) που έχουν ενωθεί & τα 2 έγιναν 1, άρα έγινε οροφοδιαμέρισμα.
Στο Τοπογραφικό σχέδιο, η οικοδομή έχει από πίσω ακάλυπτο χώρο ο οποίος διαμοιράζεται σε 5 θέσεις στάθμευσης μόνο (είναι μικρός). Ο εργολάβος έχει προορίσει τις 5 αυτές θέσεις ΜΟΝΟ για τα 5 μεγάλα διαμερίσματα του κάθε ορόφου. Αυτό αναγράφεται και σε κάθε συμβόλαιο προς τους αγοραστές (το έλεγξα στο Υποθηκοφυλακείο), ποιο διαμέρισμα δηλαδή έχει ποια συγκεκριμένη & αριθμημένη θέση στάθμευσης.
Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να μπορεί να διεκδικήσει θέση στάθμευσης κάποιος από τους αγοραστές-ενοικιαστές των μικρών διαμερισμάτων (εφόσον ρητά δεν αναφέρεται στο συμβόλαιό του πως κατέχει & θέση στάθμευσης στον ακάλυπτο πίσω χώρο της οικοδομής)?
ΥΓ: Η οικοδομή δεν έχει χώρο στην πιλοτή για πάρκινγκ παρά μόνο για την είσοδο-έξοδο των οχημάτων.
Οι θέσεις στάθμευσης που έχετε μπορεί να είναι είτε στην κυριότητά σας (απίθανο ), είτε απλώς τα 5 διαμερίσματα να έχουν αποκλειστική χρήση αυτών για πάρκινκ (δεν θα μπορούν δηλ να τις μεταβιβάσουν έγκυρα σε 3ο αλλά θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης αυτών).
Οι ιδιοκτήτες των άλλων διαμερισμάτων όμως, έτσι ή αλλιώς, δεν μπορούν να διεκδικήσουν κάτι σχετικά με αυτές τις θέσεις.
Αν έχουν κατασκευαστεί στον ακάλυπτο περίκλειστοι χώροι, τότε δημιουργούνται έγκυρα διαιρεμένες ιδιοκτησίες στους περίκλειστους χώρους που θα κατασκευαστούν για θέσεις σταθμευσης αυτοκινήτων. Τότε μόνο οι θέσεις στάθμευσης αποτελούν αντικείμενο αποκλειστικής κυριότητας από τους ιδιοκτήτες των 5 μεγάλων διαμερισμάτων.
Γενικά όμως ο χώρος της πυλωτής ή ανοικτά τμήματα του χώρου αυτού δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν αντικείμενο διαιρεμένης ιδιοκτησίας. Οι χώροι της πυλωτής ανήκουν στα κοινόκτητα και κοινόχρηστα μέρη της οικοδομής, επί των οποίων μπορεί μόνο να παραχωρηθεί, με τη συστατική της οροφοκτησίας δικαιοπραξία ή με μεταγενέστερη συμφωνία μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσεως σε ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων της ίδιας οικοδομής. (μάλλον εδώ είστε εσείς)
Πες μας αν θες πως αναφέρονται στη σύσταση οι θέσεις,δηλ κυριότητα ή αποκλειστική χρήση (από περιέργεια περισσότερο, όχι ότι αλλάζει κάτι σε αυτά που σου είπα.) και αν στον ακάλυπτο έχουν κατασκευαστεί περίκλειστοι χώροι για τις θέσεις στάθμευσης ή αν είναι ανοικτές.
Kαλησπέρα.
Κατ'αρχήν ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερέστατη & ταχύτατη απάντηση.
α) Στον ακάλυπτο χώρο δεν έχει χτιστεί τίποτα, υπάρχει όλος ο ενιαίος χώρος διαιρεμένος (μόνο στο τοπογραφικό) σε 5 θέσεις πάρκινγκ.
β) Για το πώς αναφέρονται στη σύσταση οι θέσεις θα σας απαντήσω λίαν συντόμως.
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Εχω κινηθει νομικα εναντιον του , Να ελπιζω οτι μπορει η ταλαιπωρια μου , να παρει τελος .Καλά ρε συ πόσο γαιδουρομαλάκας μπορεί να είναι? Προφανώς ξέρει οτι εκει που παρκάρει είναι κοινόχρηστος χώρος....και ότι σε κλήνει...ε? Αλλα στα @@ του συνεχίζει και παρκάρει?Το ίμπιζα αν δεν σου έτρωγε και αυτό κάποιο χώρο απο τη θέση σου...θα μπορουσες να βγεις?
Μηπως θα ήταν πιο εύκολο στην επόμενη συνελευση της πολυκατοικίας, να λυθει το θέμα? οτι δλδ το βάζει σε κοινόχρηστο χώρο και να πάρει πούλο, ή βάζε το εσύ εκει....για σπάσιμο
Δεν εμφανιζονται ποτε σε συνελευση . Δεν προκειται για μια συνηθισμενη περιπτωση , ειναι εκτος καθε λογικης .
Η συμπεριφορα του ζευγαριου , εχει δημιουργησει φοβερα προβληματα και στους αλλους ιδιοκτητες , και μαλιστα μετα απο φθορες στα αυτοκινητα τους , ξυσιματα , ακαθαρσιες , μερικοι τους φοβουνται κιολας .
Ο λογος ???????????? ,ειναι ερωτιματικο και για μενα
Φαντασου οτι οταν ανελαβαν την διαχειρηση πριν 5-6 χρονια δεν παρεδωσαν δραχμη (αποθεματικο ' ) περιπου 3000χλ ευρω αλλα δεν εκαναν και εγγραφες στο βιβλιο ,. Τι κανουν οι αλλοι φοβουνται ,φοβουνται , φοβουνται . -
Μηπως εχουμε καποια νεα ενημερωση με την αποφαση του πρωτοδικειου Αθηνων οσο αφορα τις πυλωτες?
-
Αν κατάλαβα καλά.
Σωστά. Τέτοιες θέσεις στάθμευσης αποκλειστικής χρήσης μπορούν να δημιουργηθούν και στην κοινόχρηστη πυλωτή. Οι ανοιχτές θέσεις πάρκινγκ δεν αποτελούν χωριστή ιδιοκτησία, δηλαδή δεν έχουν ποσοστό συμμετοχής στο κοινό οικόπεδο. Παραχωρούνται για αποκλειστική χρήση σε κάθε ιδιοκτήτη οριζόντιας ιδιοκτησίας π.χ. διαμερίσματος και γίνεται με ειδική αναφορά στο συμβόλαιο αγοράς του διαμερίσματος και η θέση αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Δεν μεταβιβάζεται, ούτε μισθώνεται σε τρίτο που δεν έχει ιδιοκτησία στο συγκεκριμένο ακίνητο. Η ανοιχτή θέση πάρκινγκ δεν μπορεί να κλειστεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών
Η σύσταση δεσμεύει όχι μόνο τους απαρχής συμβληθέντες αλλά και εκείνους που προσχώρησαν μεταγενέστερα σε αυτή όπως και ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Κάθε αγοραστής - ιδιοκτήτης διαμερίσματος προσχωρεί με την αγορά στη σύσταση και τον κανονισμό με την υπογραφή του και φυσικά τους αποδέχεται.
Αυτό έλειπε κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί μονομερώς να μεταβάλλει τη σύσταση ή τον κανονισμό Μεταγενέστερα οι χώροι στάθμευσης καθορίζονται είτε με συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών η οποία καταχωρείται στον κανονισμό της πολυκατοικίας, είτε με σύσταση ή τροποποίηση οροφοκτησίας με συμβολαιογραφική πράξη. Για κάθε τροποποίηση πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι συνιδιοκτήτες.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και όταν με την πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας έχει ορισθεί (ακύρως φυσικά) ότι ο ελεύθερος χώρος της πυλωτής θα ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα συγκεκριμένων οικοπεδούχων ή αγοραστών οριζόντιων ιδιοκτησιών του ιδίου κτιρίου και η πράξη αυτή έχει μεταγραφεί νόμιμα, ακόμα και τότε η άκυρη αυτή συμφωνία μεταβίβασης κυριότητας της θέσης στάθμευσης στην πυλωτή ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΩΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ στο χώρο στάθμευσης που μεταβιβάστηκε.
Το συμβόλαιο αυτό είναι διμερός μεταξύ κατασκευαστή και ιδιοκτήτη. Οπότε είναι άκυρο ή ισχύει;
Η σύσταση και ο κανονισμός δεσμεύουν όλους τους ιδιοκτήτες γιατί έχουν προσχωρήσει σε αυτά με την αγορά. Οι επιμέρους συμφωνίες μεταξύ αγοραστή και κατασκευαστή που αφορούν πχ το τίμημα, τις υποχρεώσεις του κατασκευαστή ως προς την πολυτέλεια του διαμερίσματος κτλ κτλ είναι φυσικά διμερείς και δεσμεύουν μόνο αυτά τα 2 μέρη και όχι βέβαια τους άλλους ιδιοκτήτες...
Μάλιστα
και εάν στον κανονισμό και στην σύσταση δεν αναφέρεται π.χ. τίποτα, αλλά ένας έννοικος έχει 2 συμβόλαια απο τον κατακευαστή για 2 θέσεις πάρκινγκ, τότε προφανώς τα συμβολαιά του είναι άκυρα εφόσον δεν αναγράφονται στον κανονισμό ε;
Κοινώς, εάν δεν αναγράφεται κάτι στον κανονισμό και στην σύσταση, τότε οποιοδήποτε επιμέρους συμβόλαιο μεταξύ ιδιοκτήτη διαμερίσματος και κατασκευαστή είναι άκυρο.
Σωστά; -
Σε πολυκατοικία 25ετίας υπάρχει χώρος πυλωτής και χώρος ανοικτός (χώμα) ανεκμετάλλευτα. Υπάρχει η σκέψη να γίνει εκμετάλλευση των χώρων για παρκάρισμα και θα προκύψουν λίγες θέσεις. Για αυτό θα χρειαστούν και κάποιες τροποποιήσεις για να δημιουργηθούν είσοδοι ράμπες κλπ και κάποια έξοδα.
- Δικαιούνται όλοι οι ιδιοκτήτες θέση?
- Δικαιούνται όλοι εμβαδόν θέσης ή αριθμό θέσεων ανάλογο με τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος ή όχι. Ή είναι θέμα απόφασης μεταξύ των ιδιοκτητών. Γενικά με ποια κριτήρια μοιράζονται οι θέσεις που θα φτιαχτούν? Είναι θέμα συμφωνίας ή υπάρχει κάποιος κανόνας...
- Ισχύουν τα ίδια για αποκλειστική χρήση και παρακολούθημα στην πυλωτή και στον ακάλυπτο ή όχι (δηλαδή ισχύει και στον ακάλυπτο αποκλειστική χρήση όπως στην πυλωτή). Αλλά μήπως δεν μπορώ να έχω αποκλειστική χρήση χώρου στον ακάλυπτο και μετά αν δεχτώ να πάω εκεί θα έχω πρόβλημα?
- Πώς θα μοιραστούν τα έξοδα? Επειδή είμαι ο νεότερος ιδιοκτήτης θέλουν να μου δώσουν θέση στον ακάλυπτο και όχι στην πυλωτή. Πρακτικά οι θέσεις στην πυλωτή που θα προκύψουν θα είναι μάλλον δύσχρηστες ενώ ο ακάλυτπος έχει ευκολότερη πρόσβαση. Επίσης για πάρκινγκ στον ακάλυπτο πρακτικά δεν χρειάζονται έξοδα οπότε αν είναι να μου δώσουν θέση εκεί θα το παίξω δυσαρεστημένος και δεν θα ήθελα να πληρώσω στα κοινά αφού θα πρέπει να πληρώσω για να στρώσω τσιμέντο στο πάτωμα και να φτιάξω σκέπαστρο για το αυτοκίνητο.
- Μπορώ στον ακάλυπτο να σκεπάσω το αυτοκίνητο για να έχει σκιά με κάποιο απλό σκέπαστρο (είτε με κολωνάκια σιδερένια είτε να καρφώνεται στον τοίχο) ή ίσως να του φτιάξω και κλειστό σπιτάκι (πλαστικό με απλές μεταλλικές κολώνες)? Και αν ναι μπορώ να εξασφαλίσω ότι θα είμαι καλυμένος από τυχόν απαιτήσεις των άλλων ιδιοκτητών? (δηλαδή να συμφωνήσουν από την αρχή και μετά να είμαι καλυμένος για πάντα)
Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Σε πολυκατοικία 25ετίας υπάρχει χώρος πυλωτής και χώρος ανοικτός (χώμα) ανεκμετάλλευτα. Υπάρχει η σκέψη να γίνει εκμετάλλευση των χώρων για παρκάρισμα και θα προκύψουν λίγες θέσεις. Για αυτό θα χρειαστούν και κάποιες τροποποιήσεις για να δημιουργηθούν είσοδοι ράμπες κλπ και κάποια έξοδα.- Δικαιούνται όλοι οι ιδιοκτήτες θέση?
- Δικαιούνται όλοι εμβαδόν θέσης ή αριθμό θέσεων ανάλογο με τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος ή όχι. Ή είναι θέμα απόφασης μεταξύ των ιδιοκτητών. Γενικά με ποια κριτήρια μοιράζονται οι θέσεις που θα φτιαχτούν? Είναι θέμα συμφωνίας ή υπάρχει κάποιος κανόνας...
- Ισχύουν τα ίδια για αποκλειστική χρήση και παρακολούθημα στην πυλωτή και στον ακάλυπτο ή όχι (δηλαδή ισχύει και στον ακάλυπτο αποκλειστική χρήση όπως στην πυλωτή). Αλλά μήπως δεν μπορώ να έχω αποκλειστική χρήση χώρου στον ακάλυπτο και μετά αν δεχτώ να πάω εκεί θα έχω πρόβλημα?
- Πώς θα μοιραστούν τα έξοδα? Επειδή είμαι ο νεότερος ιδιοκτήτης θέλουν να μου δώσουν θέση στον ακάλυπτο και όχι στην πυλωτή. Πρακτικά οι θέσεις στην πυλωτή που θα προκύψουν θα είναι μάλλον δύσχρηστες ενώ ο ακάλυτπος έχει ευκολότερη πρόσβαση. Επίσης για πάρκινγκ στον ακάλυπτο πρακτικά δεν χρειάζονται έξοδα οπότε αν είναι να μου δώσουν θέση εκεί θα το παίξω δυσαρεστημένος και δεν θα ήθελα να πληρώσω στα κοινά αφού θα πρέπει να πληρώσω για να στρώσω τσιμέντο στο πάτωμα και να φτιάξω σκέπαστρο για το αυτοκίνητο.
- Μπορώ στον ακάλυπτο να σκεπάσω το αυτοκίνητο για να έχει σκιά με κάποιο απλό σκέπαστρο (είτε με κολωνάκια σιδερένια είτε να καρφώνεται στον τοίχο) ή ίσως να του φτιάξω και κλειστό σπιτάκι (πλαστικό με απλές μεταλλικές κολώνες)? Και αν ναι μπορώ να εξασφαλίσω ότι θα είμαι καλυμένος από τυχόν απαιτήσεις των άλλων ιδιοκτητών? (δηλαδή να συμφωνήσουν από την αρχή και μετά να είμαι καλυμένος για πάντα)
Ευχαριστώ.
- Θέμα ΟΜΟΦΩΝΗΣ συμφωνίας (συμβολαιογραφικής και μεταγραπτέας βέβαια) είναι
- Ακάλυπτος και πυλωτή = κοινόχρηστοι και κοινόκτητοι => ίδια αντιμετώπιση
- Νομίζω ότι μπορείς εφόσον πάρεις άδεια πολεοδομική, εφόσον δεν χαλάς την εικόνα της πολυκατοικίας, εφόσον εν ολίγοις δεν παραβλάπτεις τα δικαιώματα των άλλων συνιδιοκτητών...Θα σου πρότεινα πάντως να προβλέψεις στη συμφωνία τις δυνατότητες που θες για στέγαστρα κτλ...Πχ '... Ο έχων την αποκλειστική χρήση της περιγραφόμενης θέσης στάθμευσης δύναται, τηρώντας το νόμο και τις διατάξεις του κανονισμού, να κατασκευάσει με δικά του έξοδα στέγαστρο...προκειμένου να προφυλάξει...
Διάβασε προσεκτικά τις αποφάσεις που σου παραθέτω (αποσπάσματα) και ό,τι άλλο θες ρωτάς :
ΑΠ 1633/2003
…όσον αφορά τη συμμετοχή στη χρήση των κοινόκτητων και κοινόχρηστων μερών της οικοδομής, όπου υπάρχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες και ως εκ τούτου αναγκαστική συγκυριότητα επί των μερών αυτών, αυτή (συμμετοχή στη χρήση), όπως προκύπτει από τις ως άνω διατάξεις, μπορεί να ρυθμιστεί μόνο με ομόφωνη απόφαση όλων των συνιδιοκτητών, η οποία πρέπει να καταρτισθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο και να μεταγραφεί και με τις προϋποθέσεις αυτές οι ιδιοκτήτες μπορούν να ρυθμίσουν κατά διάφορο τρόπο το δικαίωμα χρήσης καθενός επί των κοινόκτητων και κοινόχρηστων μερών και ειδικότερα να συμφωνήσουν ότι κάποιος από τους ιδιοκτήτες των οριζοντίων ιδιοκτησιών θα έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης στα μέρη αυτά. Τα ως άνω ισχύουν και προκειμένου για την πιλοτή. Δηλαδή καθένας από τους συνιδιοκτήτες δικαιούται να κάνει απόλυτη χρήση, εκτός αν, με ομόφωνη απόφαση, η οποία τον δεσμεύει, αποκλείστηκε από το δικαίωμα αυτό, το οποίο και διαφυλάχθηκε υπέρ ορισμένου ή ορισμένων, μόνο ιδιοκτητών. Η σύμπραξη όλων για την κατά τα άνω συμφωνία με την οποία περιορίζεται η χρήση κοινόκτητου από το σύνολο των συνιδιοκτητών προς όφελος ορισμένου ή ορισμένων απ΄ αυτούς είναι αναγκαία, διότι θίγεται το σχετικό δικαίωμα χρήσης όλων των λοιπών…
Εφ Πειρ 1041/1998
Αντίθετα είναι έγκυρη και θεμιτή η ιδιαίτερη συμφωνία μεταξύ όλων των συνιδιοκτητών, με την οποία μπορεί, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 13 του ν. 3741/1929 να παραχωρηθεί έγκυρα η χρήση του χώρου αυτού αποκλειστικά σε ένα ή ορισμένους ιδιοκτήτες ορόφου ή διαμερίσματος μόνο όμως της ίδιας οικοδομής, στην οποία υπάρχει. Η συμφωνία αυτή πρέπει να είναι ομόφωνη, να καταρτισθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο και να μεταγραφεί. Με αυτή δε κανονίζονται, κατά τρόπο διάφορο από τον προβλεπόμενο στο νόμο, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οριζοντίων ιδιοκτησιών επί των κοινοκτήτων και κοινοχρήστων πραγμάτων, ενώ δημιουργεί περιορισμούς επί των πραγμάτων αυτών αναγκαστικής συγκυριότητας, από την οποία απορρέει το δικαίωμα συμμετοχής στη χρήση τους.
Εφ ΑΘ. 10053/1991
….Οι εναγόμενοι, παρά τον άνω όρο του κανονισμού της πολυκατοικίας, περί απαγορεύσεως στους συνιδιοκτήτες αυτής κάθε μεταβολής της εξωτερικής εμφανίσεως των κοινοκτήτων χώρων της, προέβησαν, κατά Μάρτιο 1990, επί των ανωτέρω υπ' αριθ. 3 και 4 υπαίθριων θέσεων του κοινοκτήτου ακάλυπτου χώρου της πολυκατοικίας, οι οποίες ανήκουν, κατά τα προεκτεθέντα, στην αποκλειστική χρήση των αντίστοιχων άνω διαμερισμάτων τους, στην ανέγερση (κατασκευή) κτίσματος, συνολικού εμβαδού 32 τ.μ. περίπου, με το οποίο στέγασαν το χώρο των υπαίθριων αυτών θέσεων και χρησιμοποιούν ήδη αυτό (στεγασμένο χώρο) για τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους. 'Ομως η ανέγερση του κτίσματος αυτού, του οποίου, η είσοδος κλείνει με 'ρολό'έγινε από τους εναγομένους για πληρέστερη εξασφάλιση της αποκλειστικής χρήσεως των θέσεων αυτών, ως χώρου σταθμεύσεως του αυτοκινήτου τους και κυρίως προς ασφάλεια τούτου από κλοπή ή φθορά του. Το κτίσμα κατασκευάσθηκε κατόπιν αδείας της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολεοδομίας Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και είναι πανομοιότυπο ως προς τη μορφή, το ύψος, επίχριση, χρωματισμό κ.λπ. με το παραπλεύρως κτίσμα των τεσσάρων (4) άλλων χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων (γκαράζ)….
Κατασκευάσθηκε δε τούτο αδαπάνως για τους λοιπούς συνιδιοκτήτες, είναι κοινόκτητο και όχι μόνο δεν παραβλάπτει την αισθητική εμφάνιση της πολυκατοικίας, αλλ' απεναντίας, αποτελεί βελτίωση αυτής και του ακάλυπτου χώρου, διότι μετέβαλε προς το καλύτερο (βελτίωσε) την εικόνα του ακάλυπτου χώρου στο σημείο αυτό από υπαίθριο 'γκαράζ', ρυπαρό πολλές φορές (αναποφεύκτως) από τα ίχνη των τροχών (ροδιές) του αυτοκινήτου και τα εκφεύγοντα ορυκτέλαια (λάδια) αυτού, σε ευπρεπές (κοινόκτητο) κτίσμα, που είναι πανομοιότυπο, όπως προεκτέθηκε, με τα παρακείμενα (στην αυτή σειρά) τέσσαρα άλλα (G-1 έως 4) και τελεί σε αρμονία με αυτά. …..
…ενόψει των περιστατικών αυτών, δηλ. της δαπάνης για τους λοιπούς συνιδιοκτήτες κατασκευής από τους εναγομένους του κοινοκτήτου κτίσματος, στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας, με το οποίο βελτιώθηκε η αισθητική εμφάνιση αυτής και του χώρου της γενικά, χωρίς να παραβλάπτεται η χρήση της ή η ασφάλειά της ούτε κάποιο δικαίωμα των εναγόντων ή άλλου συνιδιοκτήτη της, αλλά από το κτίσμα εξασφαλίζεται η χρήση των εναγομένων στο χώρο της αποκλειστικής τους χρήσεως, για τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους και κυρίως εξασφαλίζεται τούτο από κλοπή ή φθορά, πράγμα όχι ασύνηθες, η άσκηση του δικαιώματος των εναγόντων, με την άνω αγωγή τους, περί κατεδαφίσεως του κτίσματος αυτού, ως απαγορευμένου από τον κανονισμό της πολυκατοικιας, υπερβαίνει προφανώς (στη συγκεκριμένη περίπτωση) τα όρια τα επιβαλλόμενα από την καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και τον κοινωνικό και οικονομικό σκοπό του δικαιώματος… -
Οι θέσεις στάθμευσης είναι κοινόχρηστες εκτός αν ΟΛΟΙ συμφωνήσετε διαφορετικά.
Δεν έχουν ποσοστά οικοπέδου και γι αυτό δεν μπορείς να τις πουλήσεις ξεχωριστά - μόνο σαν παρακολούθημα του διαμερίσματος.
Μη πάρεις θέση στον ακάλυπτο. Γενικά, στο 70% του ακάλυπτου χώρου είναι υποχρεωτική η δενδροφύτευση - δε ξέρω τι ισχύει ειδικά για το δικό σου. Μελλοντικά μπορεί να έχουν πρόβλημα οι θέσεις στον ακάλυπτο (καταγγελίες γειτόνων).
Επίσης, ΝΟΜΙΖΩ ότι οι νόμιμες θέσεις στάθμευσης στον ακάλυπτο (όχι στο δενδροφυτευμένο τμήμα) δεν μπορούν να έχουν αποκλειστική χρήση - ισχύει μόνο για τις θέσεις στη πιλοτή αλλά δεν είμαι σίγουρος γι αυτό.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Οι θέσεις στάθμευσης είναι κοινόχρηστες εκτός αν ΟΛΟΙ συμφωνήσετε διαφορετικά.Δεν έχουν ποσοστά οικοπέδου και γι αυτό δεν μπορείς να τις πουλήσεις ξεχωριστά - μόνο σαν παρακολούθημα του διαμερίσματος.
Μη πάρεις θέση στον ακάλυπτο. Γενικά, στο 70% του ακάλυπτου χώρου είναι υποχρεωτική η δενδροφύτευση - δε ξέρω τι ισχύει ειδικά για το δικό σου. Μελλοντικά μπορεί να έχουν πρόβλημα οι θέσεις στον ακάλυπτο (καταγγελίες γειτόνων).
Επίσης, ΝΟΜΙΖΩ ότι οι νόμιμες θέσεις στάθμευσης στον ακάλυπτο (όχι στο δενδροφυτευμένο τμήμα) δεν μπορούν να έχουν αποκλειστική χρήση - ισχύει μόνο για τις θέσεις στη πιλοτή αλλά δεν είμαι σίγουρος γι αυτό.
Δεν έχει λογική αυτό...Σε κάθε κοινόχρηστο χώρο μπορεί να συμφωνηθεί αποκλειστική χρήση (ταράτσα, κήπο, πυλωτή,), αφού παραμένει κοινόκτητος, γιατί να μην γίνεται στον ακάλυπτο? (κατόπιν ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ + συμβολαιογραφική πράξη + μεταγραφή)...
-
Ο χρήστης anteo έγραψε:
Μηπως εχουμε καποια νεα ενημερωση με την αποφαση του πρωτοδικειου Αθηνων οσο αφορα τις πυλωτες??????????????
-
Ο χρήστης anteo έγραψε:
Μηπως εχουμε καποια νεα ενημερωση με την αποφαση του πρωτοδικειου Αθηνων οσο αφορα τις πυλωτες?
?????????????
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο παρά τα όσα άκουσες -διάβασες.
Από lawnet.gr
*Νέα δεδομένα δημιουργεί απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (871/07) για τη χρήση των θέσεων στάθμευσης ΙΧ στον χώρο της πυλωτής μιας πολυκατοικίας, διατάσσοντας, ουσιαστικά, τη χρησιμοποίηση του εν λόγω χώρου από όλους τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.
Η δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες ανατροπές, επιμένοντας όχι μόνο στον κοινόχρηστο χαρακτήρα της πυλωτής, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει διαιρεμένες ιδιοκτησίες, αλλά «ακυρώνει» στην πράξη και τη συμβιβαστική λύση που είχαν δεχτεί τα τελευταία χρόνια τα δικαστήρια, δηλαδή αυτή της μετατροπής της άκυρης αγοραπωλησίας σε παραχώρηση από τον οικοπεδούχο του δικαιώματος χρήσης μίας ή περισσοτέρων θέσεων στάθμευσης στην πυλωτή.
Η Δικαιοσύνη με την εν λόγω απόφαση δέχεται για πρώτη φορά ότι δεν μπορεί να μετατραπεί αυτόματα το άκυρο συμβόλαιο για την πώληση ιδιοκτησίας σε παραχώρηση χρήσης της πυλωτής, ενώ προκειμένου να επιτραπεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας να είναι σε θέση να αποδείξει (με μάρτυρες ή άλλα μέσα) ότι εάν γνώριζε από την αρχή ότι είναι άκυρη η μεταβίβαση της κυριότητας, τότε θα ήθελε από την αρχή να έχει μετατραπεί σε έγκυρη παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης των χώρων στάθμευσης.Η απόφαση ουσιαστικά επαναφέρει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της πυλωτής , επαναβεβαιώνοντας τη νομολογία ότι δεν μπορούν να υπάρχουν περίκλειστοι χώροι στην πυλωτή καθώς και ότι εκείνοι που ζητούν δικαστικά να τους δοθεί η δυνατότητα να παρκάρουν το ΙΧ τους ασκούν νόμιμο δικαίωμά τους.*
ΜΠΟΥΡΔΕΣ...
Δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Αυτά είναι τρίχες για να κάνουν κάνα ρεπορτάζ τα κανάλια. Το Πρωτοδικείο λέει το αυτονόητο.
Το υπογραμμισμένο τμήμα είναι προφανές για κάθε νομικό. Το 'αυτόματα' είναι η κρίσιμη λέξη : πάντα σε μια άκυρη σύμβαση αναζητείται η πραγματική βούληση των συμβαλλομένων μερών και το τι θα ήθελαν να ισχύσει αν ήξεραν ότι ήταν άκυρη.
Στην περίπτωση σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας στην πυλωτή για θέση στάθμευσης - πράγμα που είναι άκυρο - το δικαστήριο λέει ότι αναζητούμε τι θα ήθελαν τα μέρη αν το γνώριζαν. Ε προφανώς στο 99,999% των περιπτώσεων θα ήθελαν να ισχύει η συμφωνία τους ως δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης για πάρκινγ αφού δεν γίνεται ιδόκτητη θέση στάθμευσης. Αυτό λοιπόν έκαναν ΚΑΙ μέχρι τώρα τα δικαστήρια όταν μίλαγαν για μετατροπή : απλώς τεκμαίρανε (σχεδόν αυτόματα) το αυτονόητο στο 99,999% περιπτώσεων...
Σας φαίνεται δηλ. πολύ δύσκολο να αποδείξετε ότι εφόσον δεν μπορείτε να έχετε ιδιόκτητη θέση στάθμευσης θα θέλατε να είχατε συμφωνήσει το αμέσως καλύτερο,δηλ αποκλειστική χρήση? Το προφανές είναι...Μερικές φορές μας περνάνε για ηλίθιους τα ΜΜΕ...
-
Δεν έχει λογική αυτό...Σε κάθε κοινόχρηστο χώρο μπορεί να συμφωνηθεί αποκλειστική χρήση (ταράτσα, κήπο, πυλωτή,), αφού παραμένει κοινόκτητος, γιατί να μην γίνεται στον ακάλυπτο? (κατόπιν ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ + συμβολαιογραφική πράξη + μεταγραφή)...Το ξέρω ότι δεν έχει λογική, νομίζω ότι είναι μια πρόσφατη απόφαση.
Αν ενδιαφέρεσαι για το τι ισχύει μέχρι τώρα:
http://portal.tee.gr/portal/page/portal ... 33_6_7.pdf -
Να κανω μια ερωτηση? Οταν καποιος αγοράσει ένα σπιτι (καινουργιο) και αγορασει και μια θεση στην πιλοτη, που να ξερει ο ανθρωπάκος για συαστασεις και συμφωνιες και @@, αυτο δεν θα έπρεπε να είναι κατι που το κάνει ο μηχανικος που πουλάει την πολυκατοικια του?
-
Όταν αγοράζεις σπίτι:
- πληρώνεις υποχρεωτικά δικηγόρο και
- κάνεις το συμβόλαιο σε συμβολαιογράφο της αρεσκείας σου.
Αυτοί πρέπει να ελέγξουν αν είναι όλα σωστά.
ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΥΛΩΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ - ΠΡΟΣΟΧΗ