-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
Προσπαθώ να βρω τρόπο να περάσω το σκοινάκι αλλά δεν θέλω άλλο σταθμό να πιάνει και άλλο να δείχνει στο τζάμι!Ωχ! εχει φύγει το σχοινάκι;; Αν είναι να το ξαναπεράσεις σκέψου να βάλεις ενα καινούριο. Υπάρχει στα καταστήματα ηλεκτρονικών και το ζητάς σαν 'κλωστή' για τη βελόνα του ραδιοφώνου. Είναι ειδική κλωστή και καλύτερα να μη δοκιμάσεις να την αντικαταστήσεις με κάτι άλλο. Είναι και αρκετά φτηνή..
Συνήθως η βελόνα είναι δεμένη ή στερεωμένη ή κολημένη σε κάποιο σημείο της κλωστής. Θα σου πρότεινα:
- να σημειώσεις πως είναι περασμένη η κλωστή στα καρούλια και τροχαλίες (αν εχει μείνει κάτι στη θέση του)
- να αφαιρέσεις προσεκτικά τη βελόνα απο τη παλιά κλωστή
- να αφαιρέσεις τυχών ελατήρια που υπάρχουν στις άκρες της παλιάς κλωστής και να τα βάλεις στη νέα. Προσεξε τον κόμπο στο ελατήριο ώστε το μήκος της κλωστής που θα προκύψει να είναι ακριβώς ίδιο με την παλιά
-Πέρασε προσεκτικά την καινούρια κλωστη απο την διαδρομή που πρέπει. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την βελόνα γιατί δεν την έχεις βάλει ακόμη!
-Αφού περάσεις την κλωστή γύρνα δεξιά - αριστερά τον πυκνωτή και απο τέρμα σε τέρμα, για να βεβαιωθείς οτι η κλωστή κινείται ομαλά και δεν σκαλώνει πουθενά.
-Στερεώνεις την βελόνα στη κλωστή. Αυτό γίνεται συνήθως με μια σταγόνα κόλα. Απο ενα άλλο ραδιόφωνο, βάζεις μεσαία, πιάνεις ενα δυνατό σταθμό και σημειώνεις την συχνότητά του. Βρίσκεις τον ίδιο σταθμό στο προς επισκευή ράδιο και τον κεντράρεις. Βρίσκεις την συχνότητά του πάνω στον πίνακά του, βάζεις εκεί τη βελόνα του και την κολάς.
Εναλλακτικά, αν δεν σε πολυαπασχολεί η ακρίβεια της βελόνας, τερματίζεις δεξιά τον πικνωτή και βάζεις τέρμα δεξιά την βελόνα.
Το σωστό πέρασμα της κλωστής απο την διαδρομή, ανάλογα με το ράδιο μπορεί να είναι ΠΟΛΥ ΑΤΙΜΗ δουλειά! Θα χρειαστείς υπομονή, 1-2 καλές λαβίδες, υπομονή, υπομονή, και να απομακρύνεις τυχών παιδιά μια και είναι σχεδόν σίγουρο οτι θα ...
-
amigas4t
άκου τι μου είπε ένας Άγγλος!Have you got a manual for this beast? Believe me, you don't really want to try re-stringing without. And keep a swear box handy when you're doing this particularly mind twisting task!
πήγα σε όλα τα καταστήματα στην Αθήνα και άλλοι γελάγανε, άλλος μου είπε 'τελευταία φορά πούλησα κλωστή για ραδ. το 90' άλλος μου είπε 'αμάν, 2ος σήμερα που ζητάει κλωστή!' ... αλλά βρήκα στο ebay ....χεχεχε
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
Σε αυτή τη θέση έχει μεγάλη χωρητικότητα όποτε είναι οι χαμηλές συχνότητες.
Αλήθεια γιατί ισχύει αυτό?
O μεταβλητός πυκνωτής στην φωτό έχει την μεγαλύτερη χωρητικότητα σε αυτή τη θέση. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ταλάντωση στο lc και αφού ο τύπος της συχνότητας συντονισμού είναι :
1/2 ρίζα lc (ένα διά 2 πι ρίζα lc) - πως αλλιώς θα στον γράψω - άρα μιλάμε για τις χαμηλότερες συχνότητες. -
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
amigas4t
άκου τι μου είπε ένας Άγγλος!Have you got a manual for this beast? Believe me, you don't really want to try re-stringing without. And keep a swear box handy when you're doing this particularly mind twisting task!
... πόσο τον καταλαβαίνω ... Το καλό στην περίπτωσή σου είναι οτι η συσκευή είναι ΜΕΓΑΛΗ άρα περισσότερος χώρος άρα ποιο άνετη δουλειά. Κάποτε είχα ενα sharp ραδιάκι τσέπης μεγέθους κουτιού απο τσιγάρα με βελόνα κινούμενη απο κλωστή. Οταν έσπασε η κλωστή (μετά απο καμιά 15αριά χρόνια άγριας χρήσης) απλά την ... άφησα όπως ήταν Ποιο εύκολα ο Σπύρου θα έραβε μια καρδια παρά εγώ να ξαναπεράσω την κλωστή...
Πριν μπείς στη περιπέτεια να αλλάξεις την κλωστή έλεγξες αν τα υπόλοιπα ανταλλακτικά που θα χρειαστείς (λάμπες κυρίως) είναι διαθέσιμα?? μην ταλαιπορηθείς τζάμπα δηλαδη...πήγα σε όλα τα καταστήματα στην Αθήνα και άλλοι γελάγανε, άλλος μου είπε 'τελευταία φορά πούλησα κλωστή για ραδ. το 90' άλλος μου είπε 'αμάν, 2ος σήμερα που ζητάει κλωστή!' ... αλλά βρήκα στο ebay ....χεχεχε
Μας φάγανε τα TTL και τα ψηφιακά... Το 'ράδιο Κατουμάς ' υπάρχει ακόμη στην Αθήνα?
-
Ναι υπάρχει αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να έχει.
φαντάσου τι ποσοτό να το ζητάει? ένας το μήνα και πολύ λέω!
αυτα τα βρίσκεις μόνο στον 50αρι ηλεκτρολόγο που το έμειναν στο μαγαζί που έχει σε ένα ράφι, με 5 πόντους σκόνη.
αυτό που λες σχετικά με το τι δουλεύει και τι όχι, απλά σκέφτηκα ότι ακόμα και αν δεν δουλέψει ... ας φτιάξω ότι μπορέσω!
-
Συζητούσα με τον cmarin έναν ακόμα ανούσιο προβληματισμό μου
αν δηλαδή έχεις ένα λεπτό καλάι, και το πλέξεις κάπως έτσι :αν τελικά έχεις με απλό τρόπο το ίδιο καλάι σε πιο παχύ σύρμα (όχι η διπλάσια ποσότητα βέβαια στο ίδιο μήκος, αν κάνετε απλούς υπολογισμούς με τον όγκο και την διάμετρο) αλλά γενικά το ίδιο καλάι (προφανώς ίδιο σε συστατικά) σε μεγαλύτερη γενικά, ποσότητα.
τι λέτε? Βλέπετε καμια διαφορά?
-
Α, ρε Κώστα με τους προβληματισμούς σου!
-
Κώστα στο Ακτινιον στην Πατησιών πήγες;;; Σε κανα αλλο μικρομαγαζο γυρω γυρω απο Κάνιγγος;;;
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Α, ρε Κώστα με τους προβληματισμούς σου! -
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Κώστα στο Ακτινιον στην Πατησιών πήγες;;; Σε κανα αλλο μικρομαγαζο γυρω γυρω απο Κάνιγγος;;;για το σκοινί λες?
Το βρήκα μέσω ebay.στην Αθήνα ούτε για πλάκα.
προς το παρών τα βρίσκω όλα
-
ποιος έχει την υπομονή να δει το
http://www.cooperhandtools.com/europe/h ... rHW_GB.pdf?
στην 15η σελίδα...αυτό το Soldering grease τι είναι?
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
ποιος έχει την υπομονή να δει το
http://www.cooperhandtools.com/europe/h ... rHW_GB.pdf?
στην 15η σελίδα...αυτό το Soldering grease τι είναι?
'Γράσσο' για το κολλητήρι, αυτο είναι το καλύτερο από όσο ξέρω:
Βουτάς μέσα το κολλητήρι πριν κάνεις την κόλληση. Καθαρίζει τη μύτη και δίνει αυξημένες πιθανότητες για σωστή 'γυαλιστερή' κόλληση, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες 'ψυχρές' κολλήσεις.
-
μάλιστα.
και εγώ αυτό ήξερα ότι βουτάς το κολλητήρι αλλά αυτός μου λέει ότι είναι για να βουτάς αυτά που θα κολλήσεις
-
μόλις άλλαξα τους 2 πυκνωτές...
αύριο ή μάλλον Σάββατο η μεγάλη δοκιμή ....
-
αποτυχία... (όχι θα περίμενα το Σάββατο...)
Αλλαγή πυκνωτών και βουητό και πάλι.
Μέσα από το βουητό σαν να ακούω πολύ σιγά τους σταθμούς
Η δοκιμή έγινε με ένα άλλο ηχείο, αφού έχω βγάλει το σασί από το έπιπλο.Πρόβλημα 2ο.
Το ραδιόφωνο έχει 2 ηχεία. όχι stereo απλά ένα για μπάσσα και ένα για πρίμα προφανώς.
Με την έξοδο για το ηχείο των μπάσσων άκουγα το βουητό ενώ μόλις έβαλα το βοηθητικό μου ηχείο στην έξοδο για τα πρίμα, μια αντίσταση έβγαζε καπνούς...
ΓΑΜΩΤΟ....
ένα ηχείο έβαλα, γιατί έβγαζε καπνούς?
και πόσο διαφορετικό είναι το δικό του με το οποίο δεν βγάζει καπνούς???? -
Ο ενισχυτής είναι με λυχνίες. Παλιά κυκλοφορούσαν μεγάφωνα αντίστασης 600Ω για σύνδεση με λυχνίες ΧΩΡΙΣ μετασχηματιστή εξόδου. Τώρα πια τα μεγάφωνα είναι 4Ω ή 8Ω και ΔΕΝ μπορούν να συνδεθούν σε ενισχυτή με λυχνίες χωρίς μετασχηματιστή.
-
απλά έμαθα ότι η συγκεκριμένη γραμμή ήταν για ηλεκτροστατικό ηχείο και γιαυτό έγινε ένα βραχυκύκλωμα.
-
- Στους πυκνωτές όντως μας ενδιαφέρει η χωρητικότητα και να καλύπτει την τάση που θέλουμε?
Δηλαδή ο πυκνωτής που βρήκα με την χωρητικότητα που θέλω και την 5πλάσια τάση (μέγιστη υποθέτω ότι είναι αυτό που γράφει) από αυτή που έχει ο original είναι μια χαρά?
- Μόνο οι ηλεκτρολυτικοί έχουν πολικότητα, και συνήθως είναι γαλάζιοι κυλινδρικοί?
-
Υπάρχουν διάφορες ποιότητες πυκνωτών που μπορώ να ζητήσω?
Κεραμικοί, πολυεστερικοί κλπ?
Ανακατασκευή ιστορικού ραδιοφώνου + Ηλεκτρολογικές ερωτήσεις