-
Παιδια ερωτηση:
Ο δισκος 'τρωγεται' μονο κατα την αλλαγη της ταχυτητας ή και οταν ειναι τερμα πατημενος ο συμπλεχτης πχ οταν βρισκομαστε σε ενα ΣΤΟΠ; -
Δεν φθείρεται ο δίσκος τότε όχι, αλλά το ρουλεμάν του συμπλέκτη.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Δεν φθείρεται ο δίσκος τότε όχι, αλλά το ρουλεμάν του συμπλέκτη.Μια ηλίθια ερώτηση...
Υπάρχει περίπτωση,αν την έχει παίξει το ρουλμάν του δισκο/πλατώ,να ακούγεται αρχικά κάποιο βουητό από εμπρός(που ουσιαστικά σε προειδοποιεί,ότι θα σε 'αφήσει'κάπου παρακάτω) ή απλά μπαμ και κάτω το αυτοκίνητο 'μένει στο δρόμο'???
-
Να μείνεις από ρουλεμάν είναι λίγο σπάνιο, εγώ τουλάχιστον δεν το έχω ακούσει ποτέ. Το κλασσικό σημάδι φθοράς του ρουλεμάν (ακόμα και φυσιολογικής φθοράς) είναι να ακούγεται ένας θόρυβος όταν έχεις νεκρά και αφημένο το συμπλέκτη και να σταματάει μόλις πατήσεις το συμπλέκτη από τη μέση και μετά. Ο θόρυβος μοιάζει λίγο με τη χροιά των diesel στο ρελαντί έχει ένα τουπ-τουπ-τουπ. Αυτό όμως είναι όπως είπα φυσιολογική φθορά και σε κάποια αυτοκίνητα σχεδόν αυτονόητο. Πχ. στα MX5 μπορεί να ξεκινήσει στα 5.000km μετά την αλλαγή του δίσκου και να συνεχίσει ώσπου να ξαναλλαχτεί μετά από άλλες 150.000km!
-
Καλησπέρα παίδες.
Σήμερα γύρισα απο μια μικρή εκδρομή στην Εύβοια.
Την πρώτη μέρα εκεί, αφού το αμάξι είχε κρυώσει, παρατήρησα οτι για τα πρώτα χιλιόμετρα, όταν πατούσα συμπλέκτη με στροφές άνω των 1000-1500 ακουγόταν ενα σφύριγμα μπροστά απο την μηχανή.
Αυτό μετα απο 1-2 χιλιόμετρα σταματούσε και δεν ξανακουστηκε ολη την μέρα.
Την επόμενη μέρα, ακριβώς το ίδιο σκηνικό - στις αλλαγές ταχυτήτων για τα πρώτα χιλιόμετρα μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή και η μετάδοση, στο πάτημα του συμπλέκτη ακουγόταν ενα σφύριγμα.
Το δοκίμασα και σταματημένος - στο ρελαντί, με νεκρά οταν πατάω συμπλέκτη δεν ακούγεται τίποτα.
Οταν πατώντας το συμπλέκτη δώσω γκάζι αρχίζει το σφύριγμα, το οποίο θυμίζει πολύ ήχο απο ιμάντα...
Τι λέτε; Τα έχει φτύσει το ρουλεμάν του συμπλέκτη και πάω για αλλαγή σέτ δισκο - πλατώ ή παίζει να ειναι κάτι αλλο?
P.S. Δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλα στο ταξίδι του πηγαιμού έπεσα σε μια λακκούβα-χαραδρα οπου απο θαύμα γλύτωσε η ζάντα και το ελαστικό...
-
Τελικά το σφύριγμα ακούγεται για τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση του κινητήρα στο πάτημα του συμπλέκτη όσο το αμάξι ειναι εντελώς κρύο.
Υπάρχει λόγος ανησυχίας? Παίζει να μου κάνει νερά το ρουλεμάν?
-
Ο χρήστης silencer51 έγραψε:
P.S. Δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλα στο ταξίδι του πηγαιμού έπεσα σε μια λακκούβα-χαραδρα οπου απο θαύμα γλύτωσε η ζάντα και το ελαστικό...Μπορεί να μπήκε πετραδάκι και να ακουμπάει όταν κουνιέται το πλατό.
-
Ναι αλλα τότε δεν θα έκανε πάντα θόρυβο? Τώρα κάνει μόνο οταν ειναι κρύο...
Τι κανουμε σε περίπτωση που έχει μπεί πετραδάκι? Θέλει λύσιμο και αλλαγή σετ συμπλέκτη?
-
Μη σε ανησυχεί. Αν ο θόρυβος γίνει συνεχείς ή πολύ ποιο έντονος, τότε και μόνο τότε θα μιλήσουμε για αντικατάσταση.
-
Οπότε προς το παρόν το αφήνω και βλέπω πως θα εξελιχθεί...
Καλού κακού όμως θα αρχίσω να μαζεύω χρήματα για σετάκι δισκο-πλατώ-ρουλεμάν...
-
Ορίστε μια (αθλια) ηχογράφηση του ήχου μέσα απο την καμπίνα με ανοιχτά παράθυρα - για να το ακούσετε ανεβάστε αρκετά το volume:
http://www.geocities.com/themistocles51/screech.mp3
Δινω 2-3 γκαζιές πατώντας τον συμπλέκτη και στις 2 ακούγεται καθαρά το σφύριγμα...
-
Εχεις υδραυλικό συμπλέκτη; Μήπως είναι η αντλία του που κάνει 'νερά';
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Εχεις υδραυλικό συμπλέκτη; Μήπως είναι η αντλία του που κάνει 'νερά';Η αντλία δεν είναι περιστροφική!!! Το μόνο κινούμενο μέρος είναι το έμβολο που κάνει ευθύγραμμη κίνηση όταν το ενεργοποιούμε με το πεντάλ και επιστρέφει στην αρχική θέση όταν σηκώνουμε το πόδι μας από αυτό.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Εχεις υδραυλικό συμπλέκτη; Μήπως είναι η αντλία του που κάνει 'νερά';
Η αντλία δεν είναι περιστροφική!!! Το μόνο κινούμενο μέρος είναι το έμβολο που κάνει ευθύγραμμη κίνηση όταν το ενεργοποιούμε με το πεντάλ και επιστρέφει στην αρχική θέση όταν σηκώνουμε το πόδι μας από αυτό.
Ακριβώς.
Είχα βγεί πριν λίγο και το δοκίμασα τώρα που έχει ησυχία στον δρόμο.
Ο ήχος ακούγεται για τα πρώτα 5-6 πατήματα του συμπλέκτη και πάνω απο τις 1500-2000 στροφές. Στο ρελαντί μούγκα.
Μετά τα πρώτα πατήματα σταδιακά πέφτει σε ένταση και μετα τα 6 σταματάει εντελώς...
Πόσο καιρό πιστεύετε θα με βγάλει? Αυτό που φοβάμαι ειναι μή με αφήσει στη μέση του δρόμου ή μη προκαλέσει χειρότερη ζημιά το σπασμένο ρουλεμάν...
Ορίστε και μια καλύτερη ηχογράφηση του θορύβου:
-
Αν ακούγεται τόσο έντονα όπως στην ηχογράφηση καλό είναι να το επισπεύσεις. Φυσικά δεν ξέρω πόσο αντιπροσωπευτική είναι της πραγματικής κατάστασης. Καλό είναι αν το πας πάντως σε μηχανικό να το δει από κοντά.
Το πεντάλ έχει την ίδια σκληρότητα σε κάθε πάτημα και την ίδια διαδρομή ή αλλάζει (σκληραίνει και μειώνει τη διαδρομή του) μετά τα πρώτα πατήματα;
-
Ακριβώς την ίδια όπως πάντα, σε επίπεδο αίσθησης κλπ δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα...
-
Ερωτώ και αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει γιατί δεν πολυκατάλαβα τι λέει ο μαγκάκος του 5th Gear.
είναι από το τελευταίο επεισόδιο...(28/1)..για δείτε και πείτε μου...
-
Αν 'πιάνει' ψηλά είναι φθαρμένος και αν πατινάρει (μάλλον αυτό εννοεί), είναι τελειωμένος...
-
Ο χρήστης Spike έγραψε:
Ερωτώ και αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει γιατί δεν πολυκατάλαβα τι λέει ο μαγκάκος του 5th Gear.είναι από το τελευταίο επεισόδιο...(28/1)..για δείτε και πείτε μου...
Μπορεί να είναι φθαρμένος ή απλά να πιάνει ψηλά (ανάλογα με το αμάξι). Αν πιάνει ψηλά θέλει έλεγχο.
ΑΝ τα καταφέρνεις με το συμπλέκτη-γκάζι-φρένο:
Σταματημένος χωρίς να υπάρχει τίποτε μπροστά στο αμάξι (που μπορεί να χτυπήσεις αν ξεκινήσει) βάλε μια μεγάλη σχέση πχ 4η, χειρόφρενο και τέρμα φρένο με μύτη-τακούνι.
Ανέβασε τις στροφές στο 3-4 (μύτη-τακούνι) και άφησε το συμπλέκτη προοδευτικά ενώ πατάς τέρμα το γκάζι.
Αν οι στροφές πέφτουν γρήγορα (έχεις όμως το γκάζι στο πάτωμα), πάτα συμπλέκτη και άφησε το γκάζι. Ο συμπλέκτης είναι καλός.
Αν οι στροφές δεν πέφτουν ενώ έχεις αφήσει εντελώς το συμπλέκτη, ο συμπλέκτης σου είναι τελειωμένος. Μην τον πατινάρεις έτσι ούτε για δευτερόλεπτα γιατί μετά δεν θα ξεκινήσει.
Αυτό το τεστ δεν το κάνεις συχνά, κάθε 50-100.000 χλμ ή όσο περίπου σου βγάζει ο συμπλέκτης.
-
(βάζω σ'αυτό το τοπικ την απορία μου γιατί υποψιάζομαι θέμα συμπλέκτη ...)
Έχω ένα προβληματάκι στο Megane εδώ και 2000 χλμ. περίπου...
Σε 2 διαδρομές Αθήνα-Θεσσαλονίκη και πίσω ... μετά την κάθε στάση για πληρωμή στα διόδια κατα την επιτάχυνση είχε κάποια κενά που μόνο γκάζωνε χωρίς να προχωράει και αφήνοντας και ξαναπατόντας το γκάζι (ιδίως με 2α ταχύτητα) πιο απαλά επιτάχυναι κανονικά ... Οι ταχύτητες κουμπώνουν κανονικά. Συγχρόνως σαν να έχει αυξηθεί και ο θόρυβος του κινητήρα στις αναλογες στροφές.
Ο συμπλέκτης μου έχει κάνει γύρω στις 50000 χλμ, φίλτρα κλπ έχουν αλλαχθεί πριν 6000 χλμ και επειδή δεν έχω εμπειρία απο πατινάρισμα κλπ συμπτωματα, απλώς πάντα έμενα απο συμπλέκτη, κολλούσαν οι ταχύτητες κλπ. τι μπορεί να συμβαίνει? Έχει σχέση με συμπλέκτη? Ή κάτι άλλο (βενζίνη, φίλτρα κλπ)?
Περί Συμπλέκτη/Δίσκων/Πλατώ